2025-04-19 101 瀏覽
💖寶藏高質甜品店💖觀塘工廈處處是寶藏,不少臥虎藏龍美食店隱藏在此。今次俾我發現咗一間寶藏高質甜品店,馬上同大家分享一下😍✨Caramel egg pudding Roll cake✨小妹就是衝着這個而來,食完真係想起身拍手👏🏻👏🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻😍😍店主設計在卷蛋上面放布甸,不但讓客人能選擇自己喜歡嘅卷蛋口味,更成功營造岀多重口感,令人十分滿足。招牌卷蛋,選了香蕉朱古力味,卷蛋非常鬆軟,包裹着片片香蕉,十分creamy。以北海道煉乳芝士奶蓋覆蓋卷蛋,將焦糖布丁安置在上,面頭灑滿滿滿的雲呢拿籽,口感非常豐富,濕潤而又不會太甜,的確是夢幻的甜品。✨開心果仁奶酥磅蛋糕✨口味選擇非常多,包括鹹味的蛋黃及以低溫焗18個小時的蕃茄芝士。但我還是鍾情於開心果💜磅蛋糕名字由來是源於以一磅麵粉搭配一磅牛油焗制而得來,但係這個配方會令蛋糕太乾。所以店家進行改良,加入奶蘇,令到口感介乎於鬆餅與蛋糕之間,鬆脆而又好食。在濃郁的開心果醬上面灑滿滿的開心果粒,食落非常鬆軟,配咖啡真的一流☕️。如果屋企有焗爐,甚至可以買返去做早餐,焗一焗外脆內軟,超正。✨Iced latte✨選了他們出名的燕麥奶沖調而成,非常幼滑,搭配
💖寶藏高質甜品店💖
Caramel egg pudding Roll cake

✨開心果仁奶酥磅蛋糕✨

✨Iced latte✨
選了他們出名的燕麥奶沖調而成,非常幼滑,搭配他們的甜品,非常滿足。

店舖環境用心裝飾,感覺非常之chill,值得再訪。想睇更多介紹,馬上Follow我啦😁。
#Horizon #甜品 #蛋糕 #Caramel egg pudding Roll cake #卷蛋 #布甸 #開心果仁奶酥磅蛋糕 #奶酥磅蛋糕 #觀塘美食 ##big_big_foodie #big_big_foodie食勻觀塘 #big_big_foodie食勻香港
Caramel egg pudding Roll cake
2025-06-01 69 瀏覽
觀塘工廈呢間高質甜品店開心果控一定要試!開心果軟心芝士配希臘酥皮絲餅底芝士蛋糕超軟滑,綿密濕潤,開心果味係好濃郁!唔會好甜!餅底係開心果脆酥皮絲!好特別!面頭再放上滿滿嘅脆脆同香烤開心果碎好有層次感Kataifi開心果仁麻糬卷蛋($52)(+$28配焦糖雞蛋布丁)焦糖雞蛋布丁可以加配係任何自選卷蛋上面(原來堂食會有焦糖面焦糖布丁蛋味超濃,仲見到啲雲呢拿籽粒粒面頭仲有即場炙燒既焦糖脆面、夾埋開心果仁麻糬卷蛋同埋開心果cream估唔到好夾!開心果牛乳記得一定要攪均先!側邊勁多開心果醬掛杯,攪均之後每啖都有開心果味飲落仲有粒粒嘅開心果碎,而且唔會好甜好膩,好好飲!📍Horizon (觀塘)觀塘開源道55號開聯工業中心A座7樓07室
觀塘工廈呢間高質甜品店開心果控一定要試!

開心果軟心芝士配希臘酥皮絲餅底

焦糖雞蛋布丁可以加配係任何自選卷蛋上面(原來堂食會有焦糖面
焦糖布丁蛋味超濃,仲見到啲雲呢拿籽粒粒

開心果牛乳

📍Horizon (觀塘)
觀塘開源道55號開聯工業中心A座7樓07室
觀塘工廈嘅Horizon Cafe係間超有心思嘅生乳卷專門店~✨ 工業風水泥牆配搭各類精緻裝飾,打卡影相一流📸 今期必試#芒果乳酪配北海道煉乳奶蓋🥭 酸甜芒果乳酪+濃郁煉乳奶蓋+滑溜 #焦糖雞蛋布甸,三重口感超滿足!#花生燕麥奶咖啡🌱 新出期間限定咖啡,100%花生醬打成嘅奶蓋香濃不膩,面頭嘅Lotus餅碎增添脆脆口感🍪 如果想飲到濃啲嘅花生香建議直接唔使攪拌飲咗面頭先!呢度最特別係可以報名參加生乳卷製作班👩🍳 小班教學體驗超正,完成仲可以帶走自己整嘅生乳卷🎁 甜品控一定要試吓!

今期必試
#芒果乳酪配北海道煉乳奶蓋🥭
#花生燕麥奶咖啡🌱

觀塘隱藏高質甜品咖啡店,咖啡香濃,堅持每天新鮮用日本水果製作甜品,緊貼開心果潮流,推出多種適合開心果控的產品,更加入杜拜朱古力,驚喜好吃!.🌟開心果牛乳牛乳中加入開心果奶凍,自家制開心果醬和厚奶蓋,上面灑上香烤開心果碎。滿滿的開心果味又不會很膩,且打卡一流!.🌟花生奶蓋燕麥奶咖啡燕麥奶獨特香味配合香濃咖啡,咖啡濃而不酸,微帶果味。上層有花生奶蓋,如果愛喝濃花生味的朋友,建議先不攪拌,因為攪完花生味就會變淡了。.🌟開心果軟心芝士配杜拜朱古力脆絲軟心芝士蛋糕香濃,綿密濃郁,入口即化,配個開心果和杜拜朱古力脆脆,解了芝士蛋糕的膩,上層還加了開心果醬,十分適合愛吃開心果的朋友!.🌟抹茶蕨餅生乳卷蛋配焦糖雞蛋布丁布丁每日用新鮮雞蛋製作,口感很滑,上層加上焦糖,香脆而不膩。卷蛋口感鬆軟加上北海道煉乳芝士奶蓋,互相平衡甜度且豐富口感。驚喜原來在中心,超有咬勁的抹茶蕨餅,用最濃的抺茶味作結尾。
🌟開心果牛乳
🌟花生奶蓋燕麥奶咖啡
🌟開心果軟心芝士配杜拜朱古力脆絲
🌟抹茶蕨餅生乳卷蛋配焦糖雞蛋布丁
2025-05-19 45 瀏覽
#mochicouple_hk觀塘搵食團⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚ 1️⃣ 開心果軟心芝士配希臘酥皮絲餅底($88/件)🍰價錢的確有少少進取!不過食落到物超所值☺️開心果軟心芝士蛋糕加入100%無糖純開心果醬😝雖然唔係流心🤭但蛋糕體綿密濕潤💚超軟滑😉開心果味係好濃郁 😻餅底方面係開心果脆酥皮絲😏好特別!面頭再放上滿滿嘅脆脆🤓On top仲有開心果醬同香烤開心果碎 🫣增添層次感😋 2️⃣ Kataifi開心果仁麻糬卷蛋($52)(+$28配焦糖雞蛋布丁)🍮焦糖雞蛋布丁可以加配係任何自選卷蛋上面🤤原來堂食會有焦糖面🤗外賣係冇🫣造型獨特✨😝一次過食到五種層次😙有蛋香焦糖布丁、芝士奶蓋、即場炙燒既焦糖脆面、開心果仁麻糬卷蛋同埋開心果cream😛 布甸口感特別柔滑細膩😊好綿!似焦糖燉蛋😍 使用日本雞蛋、雲呢拿籽同濃郁北海道煉乳😇 蛋糕好軟熟😊奶蓋面鋪滿杜拜朱古力脆絲同開心果碎😇一次過多重享受!中間仲有舊手工麻糬!麻糬人面仲包住開心果杜拜朱古力脆絲!最後仲有沖繩甘蔗糖炙燒🔥好特別😋3️⃣ 開心果牛乳($50)店員叫我哋一定要攪均先飲☺️ 日本進口100%生
#mochicouple_hk觀塘搵食團

1️⃣ 開心果軟心芝士配希臘酥皮絲餅底($88/件)🍰

3️⃣ 開心果牛乳($50)
店員叫我哋一定要攪均先飲☺️ 日本進口100%生牛乳🤗開心果醬掛杯😳用左兩種開心果醬😜分別有 100%無糖純開心果醬同自家製既開心果醬🫣每啖都有開心果味🤤飲落仲有粒粒嘅開心果碎😜開心果奶蓋奶蓋冇加到芝士😊食落冇咁膩😁

🌟想知道更多美食🤪記得follow@mochicouple_hk啦😍🎉📸

📍觀塘開源道55號開聯工業中心A座7樓07室舖
🚇觀塘站B3出口,步行約5分鐘
🕒 Mon-Sun:13:30-20:30

#香港美食#香港必食#香港好去處#香港開心果 #香港開心果關注組 #開心果關注組#觀塘網店#觀塘美食#觀塘必食#觀塘好去處#觀塘工廈#觀塘乳酪#觀塘小店#香港小店#hkfoidie#foodiehk#香港打卡
2025-05-19 42 瀏覽
- 觀塘|Horizon -▪️開心果麻薯脆絲卷蛋🍰卷蛋中間卷住開心果忌廉同煙煙韌韌嘅手工麻糬,然後面頭有層炙燒過嘅焦糖脆面,再配上開心果醬、開心果碎,同埋開心果脆絲,口感非常豐富,而且每啖都充滿開心果味▪️開心果仁奶酥磅蛋糕🍰同平時嘅磅蛋糕唔同,喺磅蛋糕面加咗奶酥,食落多咗份酥脆嘅感覺▪️開心果牛乳🥛杯邊圍上滿滿嘅開心果醬,開心果味好濃郁,mix埋牛奶同一層厚奶蓋,開心果味同牛奶味好balance▪️花生奶蓋燕麥奶咖啡🥜🥛☕️奶蓋加入花生醬去打成,帶有淡淡嘅花生味,同燕麥奶咖啡都好夾。另外頂層仲灑滿lotus餅碎,增添口感Horizon📍觀塘開源道55號開聯工業中心A座7樓07室
- 觀塘|Horizon -

花生奶蓋燕麥奶咖啡

Horizon
📍觀塘開源道55號開聯工業中心A座7樓07室
2025-05-14 43 瀏覽
買四件cake加一杯熱飲外賣落單又要口述三次包裝蛋糕的紙盒,又冇手抽位置要分開兩盒,熱飲又沒有手抽位置一人之力根本冇法攞到之後店員話將四件cake放埋買一個盒我隨即表示我買四件唔同的蛋糕都是想打卡靚靚唔想打開食物嘅時候逼埋一齊變咗一pat嘢店員表示紙袋要另行收費我立即問店主現在是你們的包裝盒設計上出現問題而且蛋糕價格亦非便宜冇客人會買兩件以上蛋糕外賣嗎?還是有意收取客人手抽袋費用?店主最終冇收兩個手抽袋價錢而且我落單前係無客人落單,亦沒有外買單由落單到離開店鋪足足用了20分鐘最慘嘅係打開蛋糕盒時不堪入目而且卷蛋口感好硬🤢根本唔值收 50幾蚊一件蛋糕嘅價錢開心果味latte更加無法形容🤮而且服務質素又低真係買件東海堂美心嗰啲都冇咁嬲😤😡👿
買四件cake加一杯熱飲外賣
落單又要口述三次

包裝蛋糕的紙盒,又冇手抽位置
要分開兩盒,熱飲又沒有手抽位置
一人之力根本冇法攞到
店員表示紙袋要另行收費

我立即問店主
現在是你們的包裝盒設計上出現問題
而且蛋糕價格亦非便宜
冇客人會買兩件以上蛋糕外賣嗎?
還是有意收取客人手抽袋費用?

店主最終冇收兩個手抽袋價錢

而且我落單前係無客人落單,亦沒有外買單
由落單到離開店鋪足足用了20分鐘

而且服務質素又低
真係買件東海堂美心嗰啲都冇咁嬲😤😡👿
2025-05-11
外賣自取
最近同同事去咗公司附近的工廈Cafe,試咗佢哋新推出的開心果系列甜品,真係開心果控必試!Kataifi開心果仁麻糬卷蛋(堂食限定🔥灸燒版本)呢款甜品結合咗杜拜朱古力脆絲、100%無糖開心果醬同手工麻糬,口感層次豐富。外層嘅脆絲帶來酥脆的口感,裡面嘅麻糬柔軟彈牙,開心果醬則濃郁香滑,配搭焦糖雞蛋布甸,滑溜得似燉蛋,令人回味無窮。西西里開心果軟心芝士蛋糕呢款蛋糕用咗濃郁嘅開心果,底部係酥皮絲餅,提供咗額外嘅脆感。每一口都充滿開心果香氣,面頭灑滿開心果碎同朱古力脆絲,增添咗口感層次,甜而不膩,非常適合喜歡開心果的人。開心果牛乳自家製開心果醬配上厚厚的奶蓋,並且加上香烤果仁,整體呈現出一種豐富嘅風味。飲之前記得攪勻,咁樣可以令堅果香同奶香完美融合,口感滑順,飲落去非常舒適,特別適合作為甜品的搭配飲品。甜品每日限量,特別係Kataifi開心果仁麻糬卷蛋,過咗一點後好快就賣晒,建議早啲嚟試。雖然今次未試到,但聽聞Lava Cake依然係鎮店之寶,口感濃郁,值得一試。

Kataifi開心果仁麻糬卷蛋(堂食限定🔥灸燒版本)

西西里開心果軟心芝士蛋糕

2025-05-11
下午茶
  • Pistachio Milk
2025-05-09 14 瀏覽
觀塘有好多好嘢食,相信大家都毋庸置疑!講起好食嘅蛋糕店,一定要講吓呢一間! 之前朋友生日,已經試過佢哋嘅芝士蛋糕,芝士味香濃得黎,質地細滑🤤🤤焦糖雞蛋布甸卷蛋🍮呢一個卷蛋分別由四部份組成,分別係炙燒沖繩甘蔗糖🎋、北海道煉乳芝士奶蓋🥛、焦糖雞蛋布甸🍮、招牌卷蛋🍰,成個卷蛋無論係口感同味道都好有層次,芝士奶蓋非常有鹹香味,同卷蛋非常之夾!店主話佢哋嘅卷蛋需要堂食,放耐咗味道同口感,可能都會有差異,咁就啱晒啦佢哋舖頭咁靚,一於搵埋老best一齊上去打卡!👯👯花生奶蓋燕麥奶咖啡🥜☕️佢哋呢一個花生奶蓋燕麥奶咖啡都好特別,估唔到花生同咖啡可以咁夾,味道鹹鹹甜甜咁,就算唔係太鍾意飲咖啡嘅,我都覺得幾容易入口!

焦糖雞蛋布甸卷蛋🍮

花生奶蓋燕麥奶咖啡🥜☕️
2025-05-05 16 瀏覽
甜品易學難精,特別如果要層次豐富的,幫襯小店比自己整來得划算🤣推推這家甜品店,因為在樓上,門面不易找,但實在好好吃! (*´﹃`*) 每日門店甜品款式都不同,如果有特別想吃的口味,建議先ig問問店家不過每款我其實都想吃,所以沒差😂 ✿ 竹炭九鬼黑芝麻花生麻薯 $45+$28 焦糖雞蛋布甸+北海道煉乳芝士奶蓋 本身只想要卷蛋,但看到同場的顧客加配了布丁,靚女店主(? 即場製作炙燒,好吧我也來一份🤣建議吃法是一口包括所有元素,層次超豐富😍creamy、濕潤、鬆軟、煙韌,是不能抗拒的組合特別一提,卷蛋中的花生忌廉好香甜、麻糬煙韌度適中帶米香🤤大推 ✿ Pistachio milk $48還有用上自家制的開心果醬,味道自然濃郁,開心果控會喜歡😚+$5 轉燕麥奶好夾! 🍴加一服務費:✖

不過每款我其實都想吃,所以沒差😂

✿ 竹炭九鬼黑芝麻花生麻薯 $45
+$28 焦糖雞蛋布甸+北海道煉乳芝士奶蓋

建議吃法是一口包括所有元素,層次超豐富😍
creamy、濕潤、鬆軟、煙韌,是不能抗拒的組合

✿ Pistachio milk $48

還有用上自家制的開心果醬,味道自然濃郁,開心果控會喜歡😚
+$5 轉燕麥奶好夾!

🍴加一服務費:✖

5 分鐘 (堂食)
  • 竹炭九鬼黑芝麻花生麻薯
I came here to read, it’s a cute designer cafe that serves handcrafted coffee and cakes. Definitely order their Dubai-style kadayif pistachio chocolate basque burnt cheesecake. It’s so beautiful and tasted heavenly good. There were green crispy filaments of sugared almond/ walnut both on the top, and at the bottom of the cheesecake. Drizzles of nutty pistachio butter across the cake made it extra fancy. Cheesecake itself was smooth, melty at its core, and tasted divine. Added a hot cup of oat mi

Hot  oat  milk  latte
Kadayik  pistachio  chocolate  basque  burnt  cheesecake

Added a hot cup of oat milk latte (it’s such a best buy- I’ve marked down the price from my receipt), to accompany my little precious me-time from the everyday hustle and bustle.
用餐優惠
試食活動
Hot  oat  milk  latte
2025-04-28 9 瀏覽
開心果脆脆芝士蛋糕: 不同於平時食的cheesecake , 上面沒有燒焦而係食落軟棉滑溜的感覺,除咗開心果醬,仲有開心果碎同埋開心果脆脆,口感不錯。布甸開心果卷蛋: 超正的配搭,除咗有軟綿綿的布甸之外,下面卷蛋包住嘅係開心果醬同埋面頭開心果脆脆食落三重口感,呢個嘅開心果味冇布甸奶香咁濃郁。開心果奶: 飲落就係真材實料的感覺,滿滿的牛乳香,配上烤果仁同埋開心果醬,仲有面頭一浸厚厚嘅奶蓋,開心果控一定好滿足。

食落三重口感,呢個嘅開心果味冇布甸奶香咁濃郁。

• Pistachio Milk
🙋🏻‍♂️餓底探員去咗觀塘調查呢間蛋糕店,店主自小熱愛廚藝,透過不斷學習,鑽研同改良,用心製作每一個蛋糕,曾經為咗要做出一個超美味嘅生乳卷,試過三日三夜反覆製作,該店嘅招牌生乳卷就這樣誕生咗🍮Caramel Egg Pudding Roll Cake🍰炙燒和三盆糖黃豆粉黑糖蕨餅 $45🍮焦糖雞蛋布甸 +$28 (購買任何卷蛋可加配)🙋🏻‍♂️表示卷蛋鬆軟濕潤,中間包住軟滑嘅生乳忌廉同Q彈嘅黑糖蕨餅,配上香軟焦糖雞蛋布甸,綿密細滑嘅煉乳芝士奶蓋,再放上甘蔗糖以火槍炙燒,層次感超豐富😍🧀Lava Cheesecake🖤特濃香滑竹炭九鬼黑芝麻 $58🙋🏻‍♂️表示芝士蛋糕配黑芝麻嘅組合好特別,蛋糕表面以火槍燒過,口感外層結實,包住呈流心狀嘅軟心芝士,食落內層軟糯,有香濃芝士味同濃厚細膩黑芝麻香,一小口已經有雙重口感,店主話呢個味好搶手,好難得有現貨,所以推介俾我哋,真係無介紹錯,味道超正🧁Crumble Poundcake 🍅蕃茄芝士奶酥 $34🙋🏻‍♂️表示磅蛋糕以封乾12小時嘅蕃茄,配上濃郁芝士同香脆奶酥製成,口感介乎蛋糕同鬆餅之間,外酥內軟,充滿濃厚牛油香氣又帶有蕃茄芝士嘅濃香,鬆餅控必食,非
炙燒和三盆糖黃豆粉黑糖蕨餅配焦糖雞蛋布甸

🍰炙燒和三盆糖黃豆粉黑糖蕨餅 $45
🍮焦糖雞蛋布甸 +$28 (購買任何卷蛋可加配)
特濃香滑竹炭九鬼黑芝麻

🧀Lava Cheesecake
🖤特濃香滑竹炭九鬼黑芝麻 $58
蕃茄芝士奶酥

🧁Crumble Poundcake
🍅蕃茄芝士奶酥 $34
🙋🏻‍♂️表示磅蛋糕以封乾12小時嘅蕃茄,配上濃郁芝士同香脆奶酥製成,口感介乎蛋糕同鬆餅之間,外酥內軟,充滿濃厚牛油香氣又帶有蕃茄芝士嘅濃香,鬆餅控必食,非常推介
Pistachio Milk|Latte
💚Pistachio Milk $50
💚Pistachio Panna Cotta +$12
🙋🏻‍♂️表示杯邊唧滿開心果醬,香濃嘅厚奶蓋上有香烤開心果仁,飲落有超濃郁開心果味,加配Q彈嘅開心果奶凍,飲落香濃嫩滑,店主經多次改良先調配到呢杯層次咁豐富嘅開心果牛乳,必飲👍🏻

☕️Latte $40
🙋🏻‍♂️表示店主最近更學習沖製咖啡,呢杯latte以濃厚牛乳同香濃咖啡形成吸引嘅漸層,飲落香滑,充滿奶香同咖啡酸香嘅氣息

⚠️為咗保持蛋糕品質,炙燒處理只限門市有售

📈吃貨指數
特濃香滑竹炭九鬼黑芝麻
蕃茄芝士奶酥
Pistachio Milk|Latte
2025-04-22 17 瀏覽
假期時我去了這間寫意的cafe : Horizon 🧡其中新出了獨家系列 🧡焦糖雞蛋布丁卷蛋🧡這款層次豐富的甜點,與他家的軟滑布甸🍮不同,為了配合底層的卷蛋,布甸🍮的口感特別是以綿實、濃郁的為主加上招牌北海道煉乳奶蓋,柔滑細膩,讓每一口都充滿奶香開心果仁奶酥 開心果果仁奶酥的外脆內軟口感鬆化,蛋糕用上法國牛油🧈所以特別香味俱全!Latte咖啡☕️ 加$5轉燕麥奶,好香好滑溜!還有開心果奶昔,甜蜜幸福!💚
假期時我去了這間寫意的cafe : Horizon 🧡

其中新出了獨家系列 🧡焦糖雞蛋布丁卷蛋🧡
加上招牌北海道煉乳奶蓋,柔滑細膩,讓每一口都充滿奶香

開心果仁奶酥

Latte
咖啡☕️ 加$5轉燕麥奶,好香好滑溜!
還有開心果奶昔,甜蜜幸福!💚

2025-04-21 13 瀏覽
呢間隱世小店位於觀塘工業中心內,地理位置唔算好近,但估唔到上到去都幾多客,店內有少量堂食座位,亦可選擇外賣。人氣之選有開心果牛乳,上面有香烤開心果仁,帶粒粒口感,厚奶蓋香濃得嚟但唔會蓋過開心果味,加入自家製開心果醬、奶凍同牛奶,入口滑順,難怪大受歡迎。花生奶蓋燕麥奶咖啡最近新推,兩者味道平衡得好好,用埋燕麥奶更加健康。焦糖雞蛋布丁卷蛋賣相一流,層次感豐富,上層採用日本雞蛋、雲呢拿籽同北海道煉乳,布丁味濃,QQ哋、卷蛋甜度適中,入口細膩,甜度唔高,配合中間嘅Cream,再以沖繩甘蔗糖炙燒點綴,令人一試愛上。奶酥磅蛋糕共六款口味,有鹹有甜,蛋糕唔係一般嘅乾乾實實,入口鬆化,有牛油香,私心推介番茄芝士奶酥,出面比較少見,微微酸幾開胃,加埋巴馬臣芝士,鹹鹹哋,值得一試。