2023-05-11 795 瀏覽
Holt’s Cafe應該是整間Rosewood酒店內, 最平易近人的一間餐廳, 除了價錢以外, 通常不用訂位也有空位. 我覺得它的定位, 應該是酒店的大堂餐廳, 提供的菜式也是以較簡單的菜式為主, 比起同類多一點特色, 就是有不少香港茶餐廳, 冰室以至是小食店的菜式在這裏可以見到, 例如是碗仔翅及焗豬扒飯, 當然用料百為Descent, 就像碗仔翅裡有不少蝦仁和金針菇, 味道吃起來更為豐富, 但口感較稀薄, 沒有傳統的濃稠, 反而似喝湯多於吃碗仔翅.主食的煎盲鰽及馬沙拉牛肉, 前者油香和肉香豐富, 基本上加上鹽和黑椒已經夠味, 魚皮香脆非常, 但配上相對稀的蕃茄湯汁, 提味效果不明顯, 而配菜的薯蓉和如此稀薄的湯汁不太夾. 後者牛肉偏死實, 但偏偏馬沙拉則夠濃稠, 除了傳統的印度香料味道外, 加上腰果碎令其更有甜香和堅果香, 送飯不夠辣香, 送naan或roti則一流. 甜品刞來自Butterfly Patisserie, 當中的雲呢拿拿破崙相當不錯, 除了酥皮香脆中有蜂巢感外, 雲呢拿Mousse沒有死甜, 雲呢拿籽香度夠, 比主菜更為完整. 裝修當然不錯, 但座位與座位之間空間不

主食的煎盲鰽及馬沙拉牛肉, 前者油香和肉香豐富, 基本上加上鹽和黑椒已經夠味, 魚皮香脆非常, 但配上相對稀的蕃茄湯汁, 提味效果不明顯, 而配菜的薯蓉和如此稀薄的湯汁不太夾. 後者牛肉偏死實, 但偏偏馬沙拉則夠濃稠, 除了傳統的印度香料味道外, 加上腰果碎令其更有甜香和堅果香, 送飯不夠辣香, 送naan或roti則一流. 甜品刞來自Butterfly Patisserie, 當中的雲呢拿拿破崙相當不錯, 除了酥皮香脆中有蜂巢感外, 雲呢拿Mousse沒有死甜, 雲呢拿籽香度夠, 比主菜更為完整. 裝修當然不錯, 但座位與座位之間空間不夠, 感覺有點侷促.

Holt’s Cafe is the lobby lounge of rosewood Hong Kong and it provides variety of sample dishes. Different from others, she offers the HK style dish such as fake shake fin and baked pork chop rice. The dishes there are ok but giving that the high price, the quality should be higher for my expectation. The cakes from butterfly patisserie do much better than the main dishes there.
住一晚無敵海景房,第朝起身嘆過靚早餐入去座位可揀出面戶外街景或者室內優雅大廳景每人可點選主菜兩份然後出面再自助食點心,麵包,水果,任添新鮮果汁先推介鬆餅,以早餐黎講,一份甜品佢為開頭係大食仔嘅基本挺身而鬆軟😂(都唔知打緊乜),配濃濃的香草忌廉,入口溶化,兩個味道融合,要試呀😊班尼迪蛋,配菠菜三文魚,正正常常奄列就可以了點個陣自己揀料,蕃茄,洋蔥磨菇,芝士,薯餅炸得夠乾脆,好食不過呢到煙肉就唔岩我口味,又硬又乾,似係加係粥上面個種硬度炸春卷,小籠包,炒腸粉任食 食多d🤪🤪燒賣,蝦餃就。。。好一般驚喜嘅係佢好多高級麵包食藍莓吉士醬酥盒😍😍牛角包😍😍出面一個都20幾30蚊,食多個唔好執輸😂😂然後生果當然有,乳酪同益力多任食🤪衰衰地咁拎左一杯番房對住個海景,慢慢食 📍Holt's Cafe地址:尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓#hkfoodie #hkfood #hkig #hkigfood #foodmap#food #異世界生活的大食仔
住一晚無敵海景房,第朝起身嘆過靚早餐
入去座位可揀出面戶外街景或者室內優雅大廳景
每人可點選主菜兩份
然後出面再自助食點心,麵包,水果,任添新鮮果汁

先推介鬆餅,以早餐黎講,一份甜品佢為開頭係大食仔嘅基本

班尼迪蛋,配菠菜三文魚,正正常常
不過呢到煙肉就唔岩我口味,又硬又乾,似係加係粥上面個種硬度

炸春卷,小籠包,炒腸粉任食 食多d🤪🤪
燒賣,蝦餃就。。。好一般

驚喜嘅係佢好多高級麵包食
藍莓吉士醬酥盒😍😍
牛角包😍😍
出面一個都20幾30蚊,食多個唔好執輸😂😂
然後生果當然有,乳酪同益力多任食🤪
衰衰地咁拎左一杯番房對住個海景,慢慢食

📍Holt's Cafe
地址:尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓

#food
#異世界生活的大食仔

2023-03-05 992 瀏覽
📍Holt’s CafeThrow back to the New Year’s Eve dinner at Holt’s Cafe. Was a good meal before Eason’s concert. The set started with a seafood platter. Surprisingly the oysters were of really good quality, both in size and taste. The lobster and shrimp were of reasonable quality too. The king crab legs lacked taste. Otherwise, a good seafood platter to start with. Then came a number of dishes to share. Personally liked the salty egg shrimp and the soya sauce chicken the most. It’s interesting that t
📍Holt’s Cafe

Then came a number of dishes to share. Personally liked the salty egg shrimp and the soya sauce chicken the most. It’s interesting that they have a mixture of western and Chinese dishes to share.

The lobster bisque was rich. Just wished it was a bit hotter. For the main dish, I opted for their abalone and goose feet. Both are braised well. Quite surprised by its quality given its part of the set dinner menu.

Finally, it can’t go wrong with pastries from the Butterfly patisseries. The Montblane was a nice end of the meal.

Given the amount of food and it was the New Year’s Eve dinner menu, the price is fair. A very solid and filling dinner menu.

Price: HK$1650/$2000 (free flow)

Revisit: 8/10

2023-03-01 923 瀏覽
黎Rosewood staycation,就梗係要試埋個早餐!🫶🏻形式係semi buffet,揀一個main,其餘可以出去拎,包一杯茶,我今次要左一壼english breakfast tea。😊Egg benedit冇好大驚喜但係好食嘅,碗大大雲吞麵真係好驚喜!😍大大粒蝦肉雲吞,食過返尋味。
早餐
(๑˃̵ᴗ˂̵) ☆ Holt’s Cafe ☆ #尖沙咀 🔥尖沙咀新派港式餐廳🔥 ✨瑰麗酒店茶餐廳主題中菜✨ 今個星期要介紹嘅第三間餐廳就係同樣位於尖沙咀Rosewood入面嘅Holt’s Cafe🫶🏻 餐廳提供嘅食物非常特別,係以港式茶餐廳為主題嘅料理🇭🇰 餐廳嘅裝修有小小復古摩登嘅感覺,黑白格仔瓷磚同埋香港獨有嘅卡位設計,真係幾有港式風味🤍🤍 ▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿ ⋖ Comments ⋗ ➺ 鮮茄焗西班牙黑豚豬扒飯 $280 (4.3/5) 焗豬扒飯係餐廳其中一個最出名嘅嘢食🔥 餐廳首先將西班牙黑豚肉豬扒裹粉微炸🐷 然後將豬扒飯原個瓦煲咁放入去焗爐度焗🔥最後再放上煎得非常好嘅太陽蛋🍳 茄汁整體口味比較酸,同時茄味非常濃郁🍅 再加埋粒粒分明嘅炒飯底🍚 高級焗豬扒飯係真係有分別㗎🤤🤤➺ 神級叉燒飯 $248 (4.5/5) 小編覺得餐廳最好食嘅就係哩一道叉燒飯🤤 日本有機煎蛋🍳(燶邊!加分💯)、山形大米葱油飯🍚配搭古方秘製陳年醬油,加埋個叉燒非常之軟嫩~ 成件事係非常之和諧又好食🥹 小編想encore 100次🫶🏻🫶🏻➺ 豉油皇叉燒炒麵 $160 (4
(๑˃̵ᴗ˂̵)
☆ Holt’s Cafe ☆ #尖沙咀

🔥尖沙咀新派港式餐廳🔥
✨瑰麗酒店茶餐廳主題中菜✨

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

⋖ Comments ⋗

➺ 鮮茄焗西班牙黑豚豬扒飯 $280 (4.3/5)

➺ 神級叉燒飯 $248 (4.5/5)

➺ 豉油皇叉燒炒麵 $160 (4/5)

炒麵整體唔錯,雖然係酒店餐廳但係幾夠鑊氣🔥 炒麵用左經典嘅幼麵🥢加埋紅洋蔥、芽菜同埋京蔥絲~ 食落香得黎唔會過鹹🤍

➺ 肉醬意粉 (3.5/5)

哩個係小編嘅妹妹揀嘅兒童餐🤣 正常A La Carte好似冇哩道菜~ 味道唔錯,但係冇叉燒飯咁驚豔🫡 小編個妹都話,下次黎一定改叫叉燒飯🤣🤣

(๑˃̵ᴗ˂̵) 整體評論

Holt’s Cafe算係rosewood比較入門級嘅餐廳,價錢中等,食物品質唔錯🌟 比較推薦想試新派港式料理嘅朋友~ 老人家同小朋友都應該啱食🫶🏻

PS. 佢哋嘅牛油餐包都好好食!上枱嘅時候熱辣辣🥖好鬆軟又好香牛油味🍞🧈 值得一讚🫡

🤍整體味道:4.1/5
🤍服務質素: 4/5
🤍性價比:3.7/5
🤍回頭指數:4/5

▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿▿

Holt’s Cafe (尖沙咀)
@holtscafehk
@rosewoodhongkong

地址:尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓

營業時間: 07:00-22:30

#heysiri_tst
#heysiri_chinese

#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #hkfoodies #hkfoods #foodpics #尖沙咀美食 #茶餐廳美食 #港式美食 #美食 #茶餐廳 #hkfinedining #tst_restaurant #celebration #fca_tst #comfortfood #焗豬扒飯 #叉燒飯 #燒味飯 #hkgirls #hkigers #pnd尖沙咀 #hkig #k11musea #museafood #rosewoodhongkong #holtscafe
鮮茄焗西班牙黑豚豬扒飯
豉油皇叉燒炒麵
鮮茄焗西班牙黑豚豬扒飯
豉油皇叉燒炒麵
2023-02-16 757 瀏覽
結婚週年老公book左rosewood hotel staycation,包左2人早餐、晚餐,餐廳裝修設計高貴優雅,環境幾靚,當中有卡位座的,感覺浪漫🥰晚餐套餐有湯或沙律任選其一,主菜有雞/魚/豬任選及甜品,另送汽泡酒兩杯餐前會有2款麵包🥖,條口感好較硬,搽埋牛油😋,沙律 🥗沙律菜新鮮,有面包粒,磨菇忌廉湯,幾香磨菇味,不錯主菜我地選左其一個選左香煎育曹魚,魚皮煎得香脆,配菜有車厘茄配上醬汁,另一個選左雞扒,雞扒比較‘鞋’身,味道麻麻甜品有榛子朱古力批及雜莓批,雜莓批味道好食👍🏻
主菜
甜品有榛子朱古力批及雜莓批,雜莓批味道好食👍🏻
2022-11-24
2023-02-04 851 瀏覽
自助早餐一流❤️Holt’s Cafe @holtscafehk @rosewoodhongkong Full Breakfast自助早餐🍽人均$380加一🕰時間7am-10:30am自助早餐·咖啡、茶、鮮果汁任飲·單點菜式一款,包括以下非籠養雞蛋:·鮮雞蛋兩隻((自選烹調方法)(煎蛋/水波蛋/水煮蛋/炒蛋/荷包蛋)·班尼迪蛋(配(水波蛋、英式鬆餅及牛油蛋黃醬( 火腿,煙三文魚,菠菜)·奄列或蛋白奄列(自選配料)( 火腿、煙肉、(蘑菇、蕃茄、車打芝士)·以上雞蛋菜式均配有烤蕃茄、薯餅、煙肉及自選雞肉或豬肉腸健康之選:·有機燕麥片(配(玉桂糖、葡萄乾、水波蛋(配(牛油果蓉、櫻桃蘿蔔、西洋菜、酸酵麵包)港式風味:·雲吞湯麵·五香肉丁公仔麵·火腿湯通粉早餐首選:·香軟熱香餅(原味/香蕉/藍莓/朱古力)·窩夫(配楓糖漿、雜莓果蓉、忌廉)出面自助餐點款式多樣,最欣賞係佢嘅pastries😋令我食完又食!Bible rating: 9.5/10📍地址:Holt's Cafe (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓
自助早餐一流❤️Holt’s Cafe

Full Breakfast
自助早餐
🍽人均$380加一
🕰時間7am-10:30am

自助早餐
·咖啡、茶、鮮果汁任飲
·單點菜式一款,包括以下

非籠養雞蛋:
·以上雞蛋菜式均配有烤蕃茄、薯餅、煙肉及自選雞肉或豬肉腸
健康之選:
港式風味:
·雲吞湯麵
·五香肉丁公仔麵
·火腿湯通粉
早餐首選:
·香軟熱香餅(原味/香蕉/藍莓/朱古力)
·窩夫(配楓糖漿、雜莓果蓉、忌廉)

Bible rating: 9.5/10

📍地址:Holt's Cafe (尖沙咀)
2022-12-05
$400 (早餐)
生日
Rosewood不嬲都出名設計靚,所有餐廳都好食👍🏻今次揀左呢一間餐廳,一早預早左book尼好好慶祝Christmas🎄🥰Holt’s Cafe ~ 餐廳設計靈感來自古式香港獨特茶室,空間感十足,配合埋柔和既燈光暗暗地 & Christmas song,浪漫感覺100分🥰Christmas 當晚只得一個Christmas set餐牌$1480/位 + 加一or $1780/位 + 加一 (可以兩小時內無限暢飲香檳、紅酒及白酒)。前菜 ~ 海鮮拼盤有半隻波士頓龍蝦、生蠔、帝王蟹&大蝦龍蝦味道鮮甜,而且肉質好彈牙,冇任何雪味👍🏻4隻生蠔,而每隻都有手掌咁大,好creamy,海水味唔重2隻帝王蟹腳連埋蟹鉗😍食嗰陣時好似去咗一轉日本咁😍😍😍超級清甜好味四4隻大蝦,蝦頭膏好多,每一隻都好彈牙。 小碟 ~ 五小碟雖然佢寫小碟,但係份量其實都幾驚人,只係前菜,我都食到好飽😂醃三文魚配魚子醬及酸忌廉 ~ 味道十分醒胃,油香味好濃,第一下食落既感覺,有一下以為自己食緊吞拿魚法式鴨肝肉凍 ~ 鴨肝超級香,連埋麵包一齊食,簡直回味無窮黑松露魔鬼蛋 ~ 黑松露片味道好濃郁,但夾起蛋同埋黑松露片之間既cream

$1480/位 + 加一

。前菜 ~ 海鮮拼盤
有半隻波士頓龍蝦、生蠔、帝王蟹&大蝦

龍蝦味道鮮甜,而且肉質好彈牙,冇任何雪味👍🏻
4隻生蠔,而每隻都有手掌咁大,好creamy,海水味唔重

4隻大蝦,蝦頭膏好多,每一隻都好彈牙

。 小碟 ~ 五小碟

法式鴨肝肉凍 ~ 鴨肝超級香,連埋麵包一齊食,簡直回味無窮
黑松露魔鬼蛋 ~ 黑松露片味道好濃郁,但夾起蛋同埋黑松露片之間既cream,中和返,令到黑松露唔會過分搶眼
豉油雞 ~ 不論雞肉定雞皮都充滿着甜豉油味道👍🏻
黃金蝦球 ~ 蝦球好彈牙,好多鹹蛋黃包圍住,當中有埋蘆筍,可以消消滯

。餐湯 (可選其中一款,我選晒餐牌當中兩款)

黑松露栗子濃湯 ~ 松露味好濃,當中仲有少少細既意大利雲吞,唔只有咬口,而且湯都有唔少栗子蓉,飽肚感十足
黑松露栗子濃湯

法式龍蝦濃湯 ~ 呢個不得了😍 湯既龍蝦味超級濃郁,亦有唔少份量既龍蝦肉,好彈牙,好小心飲每一啖😂好怕滴左落枱,因為真係好好味
法式龍蝦濃湯

。主菜 (七款中可選其中一款)
其實到主菜嘅時候個肚已經有九成飽,雖然主菜份量比較細,但係好戲先係後頭😍因為兩個主菜都超級好食

鮑汁扣鮑魚鵝掌 ~ 感覺好似傳統中式餐廳既味道一樣,但鮑魚好大隻好彈牙,鵝掌好入味
鮑汁扣鮑魚鵝掌

蒜香黑松露炒澳洲牛肉 ~ 可能眼睇似外面大排檔既薯仔牛柳粒😂但係每個牛肉粒同埋薯仔都有蒜香蜜糖包圍住😍
薯仔表面脆口,裏面係薯蓉感覺
牛肉,表面都係脆口,中間嗰層開始終於腍少少,最裏面係三成熟😍我最鍾意既口感
蒜香黑松露炒澳洲牛肉

甜品 (兩款中可選其中一款,我選擇晒兩款)
純朱古力慕絲聖誕蛋糕 ~ 表面由朱古力脆皮包住嘅朱古力蛋糕,中間個心係好濃既橙酒味道
法式栗子櫻桃酒慕絲蛋糕 ~ 栗子蓉好軟,幾重櫻桃酒味,但係當中嘅cream好甜,而撻皮都好好食,會推介既甜品👍🏻

酒水方面,服務員好貼心,會因應你每次飲到差唔多自己主動過尼添酒,最終我飲咗差唔多五杯🙈

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰💰💰💰(人均消費$1958)
環境質素: ☘️☘️🍀🍀🍀

* Holt's Cafe (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓

同類餐廳 #cocofood_西餐 #cocofood_全球菜 #cocofood_christmasset
同區餐廳 #cocofood尖沙咀
2022-12-25
$1958 (晚餐)
聖誕節
黑松露栗子濃湯
法式龍蝦濃湯
鮑汁扣鮑魚鵝掌
蒜香黑松露炒澳洲牛肉
2022-12-14 866 瀏覽
.[🇭🇰香港- 尖沙咀].中西日菜式都有嘅餐廳, 今次食高級碟頭飯🤭“鮮茄焗西班牙黑豚豬扒飯” 冇咩特別好彩用左日本有機蛋, 山形大米葱油飯加古方秘製陳年醬油嘅 “神級叉燒飯” 都幾神級👍🏻叉燒燶邊得黎夠嫩, 好食到喊多碟雙拼🤣.🔻🍽 Holt's Cafe📌 地址: 尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓

[🇭🇰香港- 尖沙咀]
中西日菜式都有嘅餐廳, 今次食高級碟頭飯🤭
“鮮茄焗西班牙黑豚豬扒飯” 冇咩特別
叉燒燶邊得黎夠嫩, 好食到喊多碟雙拼🤣
🔻
🍽 Holt's Cafe
📌 地址: 尖沙咀梳士巴利道18號香港瑰麗酒店2樓
2022-11-30 1053 瀏覽
我的摯愛好友生日,今年帶左佢來呢度食,好彩佢未食過者! 餐廳位於Rosewood酒店內,氣氛好優雅寧靜,格局裝修又靚,最適合慶祝節日不過~ 上主菜前都比左啲包我哋食。呢度中式西式都有,Menu有個神級叉燒飯 盛為$248,忍唔住叫左睇下有幾好食! 叉燒的確幾肥美多汁,而且肉質不un,好有口感。飯亦採用山形大米蔥油飯,同一般白飯不同,整碟不能與一般茶餐廳的比較。不過若說到食過最好食的叉燒, 則未輪到呢間hahaha! 芝士磨菇意粉就普普通通,我覺得可以試吓其他dish~ 另外點的薯條反而有少少驚喜,炸得香脆 一啲都不淋 食落去仲熱但又唔覺得話好熱氣 最好當然唔少得朋友生日牌嘅甜品啦!我喺網上訂座時已在remark寫上字句。感激餐廳有幫我做到相關安排🙏🏿😆
我的摯愛好友

芝士磨菇扁意粉
巴馬臣芝士薯條

生日
對上一次來已經差不多兩年,今次重返只因今個星期落着綿綿細雨不想出外心裏轉了一圈,便冒出了這個地方。。。對上一次印象是食物略勝服務,今次重返又會係如何?今次被帶往內堂就坐,原來內堂是別有洞天,裝修、梳化更是勝一籌,午餐有套餐形式,但是不合心意,所以轉來了單點。。叫上一個蝦肉捲意粉HK$270.先上枱時,一籃小餐包,內裏裝上一個軟包以及一個法式小包Baguette,偷偷看返兩年前的照片原來一式一樣,但是味道卻以忘記了,今次兩款包到非常非常之好食,尤其以當日法式小包Baguette,外脆內軟其實對於我的牙齒自己都有少少顧忌,因恐怕咬不動它,放入口中完全是兩回事,外層脆脆的很易扯破,至於內涵柔軟暖心,加上貼心的(室溫牛油)真心想問他要多一件⭐️⭐️⭐️⭐️跟手要咗一杯Flat white HK$80. 呷入口中完全感覺上牛奶與咖啡的分層感受,直接點來說完全唔不應該出自於高級餐廳之上(難飲)主角進場便是蝦肉捲意粉,這份係用Casarecce,煙靭而有口感,蝦汁做得非常好,緊緊的包裹着整份意粉之上,不過以這個價錢自己應該會要求蝦肉體積上應該要較大件,雖則此份蝦肉爽身兼且彈牙,但目測上實在對不住這個價錢,又

對上一次印象是食物略勝服務,今次重返又會係如何?
叫上一個蝦肉捲意粉HK$270.
小餐包
Flat white
主角進場便是蝦肉捲意粉,這份係用Casarecce,煙靭而有口感,蝦汁做得非常好,緊緊的包裹着整份意粉之上,不過以這個價錢自己應該會要求蝦肉體積上應該要較大件,雖則此份蝦肉爽身兼且彈牙,但目測上實在對不住這個價錢,又或者廚師多行一步,把蝦肉背脊解開令其美觀一點,視覺上可能會更好一點⭐️⭐️⭐️

★整體而言:自己覺得今次服務上實在比上一次大有進步由帶位小姐以至送餐職員,但令我大大驚訝的扣分位是在於《咖啡》身上,埋單之際實在按制不來,輕輕問了一聲咖啡的情形方知道一個(大隱蔽),原來咖啡底是用「咖啡膠囊」沖制而成,以HK$80的香港收費價錢竟然換來這樣的質素,實在大不該,若然再有重返之時,相信我一定不會忘記【不會再點咖啡】。★
《此店有加一服務》
蝦肉捲意粉
小餐包
2022-11-20 2603 瀏覽
呢個rosewood 住宿優惠包咗兩個set dinner同早餐,都係Holt’s Café享用😍 之前已經聽朋友講佢個早餐好正😍教到我一直心思思想試吓😏裝修好型格,主要以黑白為主😏仲有裝飾都好特別😜坐低之後,侍應就會拎啲餐包俾我哋享用先😂個set dinner 包左一個前菜、一個主菜、仲有一個甜品🔻前菜🔸Salmon Gravlax個香草醃三文魚好夠味,加埋檸檬汁更加突出三文魚嘅味道,配埋多士一齊食,真係very good 🔹Burrata Cheese 我男朋友好鍾意食呢個芝士沙律(本身我係我嘅)😍佢話個芝士好乳酪咁加埋d蕃茄一齊食就唔會咁濟😂最後佢食咗差唔多一大半 😂我都係食咗少少咋🤡🔺主菜🔸神級叉燒飯聽人講啲到啲叉燒飯好出色,咁一場嚟咁就要試吓啦😂叉燒係用咗西班牙黑毛豬梅頭肉,飯底就用😏日本米再撈上豬油和麻油,我覺得個叉燒係燒好香同肉質比較淋身,個醬汁可以突出叉燒嘅味道,唔知個飯係咪加咗豬油同麻油嘅緣故,個飯有啲難😃不過整體都唔錯嘅😀🔹香煎北極紅點鮭 魚質嫩口😜好有鮮味😃醬汁係用車厘茄整成,酸酸地又好開胃🔺甜品其中一個甜品轉左水果拼盤😀另外一個就係是日甜,個甜品入邊有好多個nu

裝修好型格,主要以黑白為主😏仲有裝飾都好特別😜

坐低之後,侍應就會拎啲餐包俾我哋享用先😂

🔻前菜
🔸Salmon Gravlax

🔹Burrata Cheese

🔺主菜
🔸神級叉燒飯

🔹香煎北極紅點鮭
魚質嫩口😜好有鮮味😃醬汁係用車厘茄整成,酸酸地又好開胃

🔺甜品
其中一個甜品轉左水果拼盤😀另外一個就係是日甜,個甜品入邊有好多個nuts
2022-11-06
  • 神級叉燒飯
  • 蕃茄布拉塔芝士沙律
2022-11-06 726 瀏覽
因為join了Rosewood住宿+送晚餐3道菜,所以還是第一次來吃晚飯。燈光暗,環境靜,私隱度幾高,服務員招呼周到很有熱誠,食物美味,餐牌送汽泡酒服務員說可以轉果汁,果汁新鮮即炸一樣。餐前麵包好像比三星酒店還鬆軟,好味 主菜也很出色,可惜我們lunch吃了法國菜還是很飽所以吃不完有點浪費最後甜品很正第2天的自助早餐也是在這裡吃,服務員態度及質素都食物晤錯、重質不重量,詳細可看相片:
最後甜品很正

第2天的自助早餐也是在這裡吃,服務員態度及質素都
食物晤錯、重質不重量,詳細可看相片:
Reset  dinner  for  2
2022-11-04
Reset  dinner  for  2
同媽咪去咗 Rosewood瑰麗酒店🏨朝聖下呢個叉燒飯有幾咁「神級」😝! 餐廳走華麗裝修風格, 有卡位坐🛋 私隱度高, 環境舒適休閒加上貼心服務, 係真正5星級酒店用餐享受🍽!生日仲有Birthday cake🍰 【神級叉燒飯 $248】/蜜汁叉燒、日本有機煎蛋、葱油、古方秘製陳年醬油/用上西班牙黑毛豬梅頭肉, 肥瘦度適中, 都算係有厚度。蜜汁叉燒烤至焦香燶邊, 帶有光澤, 肉質軟腍之中又帶點嚼勁, 一咬落去就有肉汁滲出來, 蜜汁香味十足𓌈˒˒ 脆邊太陽蛋煎得好靚, 半熟蛋黃有流心效果!用上日本山形大米🍚, 粒粒分明有咬口, 拌上蛋汁同惹味嘅蔥油, 真係好好食😋!🍰甜品方面, 佢哋個雲呢拿千層酥真心係勁高質素, 超推!波浪紋嘅焦糖拿破崙外層, 酥皮夠厚身之餘仲超香脆鬆化, 一刀切到底都唔會散開晒㗎ꕀ 夾心嘅雲呢拿忌廉睇落好多, 但食落一啲都唔覺得好甜膩, 濃郁香滑, 有少少冰涼感, 放進口裏, 啲cream會隨着舌頭嘅溫度慢慢融化, 口感有啲似雪糕⸝⸝ 𓍯

【神級叉燒飯 $248】
/蜜汁叉燒、日本有機煎蛋、葱油、古方秘製陳年醬油/

🍰甜品方面, 佢哋個雲呢拿千層酥真心係勁高質素, 超推!
2022-07-08
  • 神級叉燒飯
2022-10-07 1219 瀏覽
✿Rosewood半自助早餐✿Staycation最開心完美就係第二日可以食個自助早餐,首先Rosewood服務一流,呢個眾所皆知,個日九點幾先去食,就算好多人排隊,但等待時間都好快,始終算係final round,員工亦都好耐心招待我地🤓Staycation package個早餐去Holt’s café 食,個度食物選擇眾多,所有食物賣相都好新鮮,餐廳裝修偏黑木風格,夠曬型格同高貴😎早餐包一個main,一杯嘢飲,當然果汁可以出去自己任拎😍出邊有好多嘢食,例如冷盤有煙三文魚,巴馬火腿,芝士等,有新鮮生果,唔同口味乳酪,麵包種類繁多,有牛角包,鬆餅,杯子蛋糕等等🫣整體感覺啲嘢食好唔錯,好高質,值回票價🙈為一場星級staycation畫上完美嘅句號🥹—————————享用食品總結:Main🧀芝士奄列-揀咗蘑菇同芝士,奄列熟度剛好,熱辣辣同好軟糯🥚水波蛋多士-水波蛋半熟流心🤤,配上菠菜,好refresh☕️Mocha-酒店黎講唔錯,有新鮮打奶加拉花,咖啡都比想像中濃郁⭐️重點推薦:🥐牛角包-外脆內軟,食得出係靚麵粉,入面好濕潤,高質🫢秘密㊙️Rosewood tips:早餐我地好想試埋pancak
✿Rosewood半自助早餐✿

享用食品總結:
Main
🧀芝士奄列
-揀咗蘑菇同芝士,奄列熟度剛好,熱辣辣同好軟糯

🥚水波蛋多士
-水波蛋半熟流心🤤,配上菠菜,好refresh

☕️Mocha
-酒店黎講唔錯,有新鮮打奶加拉花,咖啡都比想像中濃郁

⭐️重點推薦:
🥐牛角包
-外脆內軟,食得出係靚麵粉,入面好濕潤,高質🫢

秘密㊙️Rosewood tips:
早餐我地好想試埋pancake,點知佢地話被我地叫多份☺️🥹好surprised,個pancake都好好食,係新鮮熱辣辣煎,又鬆軟濕潤,完全唔會over甜

重有😆🥰同bf Anniversary ,送咗個黑朱古力慕絲撻,超級好食🥹🥹,少少苦澀得黎又微甜,中間有脆脆地嘅口感,面上慕絲勁有黑朱古力嘅濃郁,超surprised

事後就因為太好食,想去butterfly room揾下有無得買返去食,點知揾唔到🥹

評分:
星期一至日:0700-2230
🐱#為食貓_buffet
🐱#為食貓_尖沙咀

—————————
#為食貓#尖沙咀美食#香港美食#美食攝影#staycation#buffet#rosewood#holtscafe#hkfood#hkfoodie#hkfoodies#hkgirls#talkfood#foodphotographer#photographer#hkfoodblogger#foodographer#RWjourneys