2022-07-18 33 瀏覽
呢間cafe接手咗茶家嘅位置,環境幾靚幾舒服☀️ 店員亦好nice好friendly, 但記住cafe只收八達通或現金🙈.🍰 Hö-ah Homemade Tiramisu ☕️ • $58.手指餅浸得啱啱好,每一啖個texture都好唔錯🙈咖啡味幾重,無咩酒香,但個人鍾意咖啡味多啲所以幾鍾意 ☕️ cream都幾滑幾輕盈,但蛋香唔濃🥚但整體幾高質‼️.🍣 煙燻三文魚配柚子漬三文魚籽酸種吐司 🍞 • $108.呢個係Summer Special Menu,每日限量供應🙈 煙三文魚帶淡淡鹹香,同酸酸甜甜嘅柚子漬三文魚籽好夾,伴碟好多沙律菜,整體好清新好開胃🍊sourdough ok韌,但酸味可以重少少🤏 .🇹🇼 台灣高山金萱烏龍 🍵 • $68.配tiramisu啱啱好,茶味突出,幾清甜解膩🙈.📍 ho-ah cafe 上環📍
🍣 煙燻三文魚配柚子漬三文魚籽酸種吐司 🍞 • $108
🇹🇼 台灣高山金萱烏龍 🍵 • $68
配tiramisu啱啱好,茶味突出,幾清甜解膩🙈
📍 ho-ah cafe 上環📍
2022-07-18 30 瀏覽
茶家的舊址有新咖啡店 ʜᴏ-ᴀʜ太平山街又再次熱鬧起來呢 看上去並沒有太大的改動從裡到外 sᴇᴛᴛɪɴɢ 則用上淺木系整體更光猛明亮了呢ɪɴᴅᴏᴏʀ 只有小小三桌 小而溫馨還有小角落放著不同書本 ~ᴏᴜᴛᴅᴏᴏʀ 可以坐的空間則比較大但當天在下雨 還是坐裡面吧到訪時還在sᴏғᴛ ᴏᴘᴇɴɪɴɢ但餐點選擇已經不少了呢𓋪 𝘏𝘰𝘫𝘪𝘤𝘩𝘢 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦𝘤𝘢𝘬𝘦𓎾 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦主餐吃不太下 就轉戰甜品有 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ 跟 ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ 等選擇芝士蛋糕選了焙茶口味的焙茶味不太突出 倒也不會很膩咖啡也是順口的一杯主要是環境讓人放鬆又放空
茶家的舊址有新咖啡店 ʜᴏ-ᴀʜ
太平山街又再次熱鬧起來呢
看上去並沒有太大的改動
從裡到外 sᴇᴛᴛɪɴɢ 則用上淺木系
整體更光猛明亮了呢

ɪɴᴅᴏᴏʀ 只有小小三桌 小而溫馨
還有小角落放著不同書本 ~
ᴏᴜᴛᴅᴏᴏʀ 可以坐的空間則比較大
咖啡也是順口的一杯
主要是環境讓人放鬆又放空
2022-06-06
2022-07-17 215 瀏覽
@hoahkc 上環隱世cafe!主食出色😉推薦✨:煙燻三文魚配自家製柚子漬魚籽酸種吐司 🍞$108👍🏻好食!☺️店家另外的小巧思令搭配味道更上一層樓~💕鹹又帶鮮的三文魚籽就不太食得出是柚子漬,但大塊的煙燻三文魚、墊底的忌廉芝士再加上輕薄的青瓜片、🥒洋葱絲,增加了整體的口感和豐盛了口味層次,更添了份清新和爽脆。😍欣賞店家在常見又公廁的菜式作嘅新嘗試,平日的價錢,絕對味道比平日的三文魚吐司更出色好味!~❤️推薦✨:本地有機豆腐配牛油果醬酸種包 🥑$𝟿𝟾👍🏻面頭的流心半熟蛋超吸睛,但食落就發現煎得軟嫩又香口嘅豆腐先係主角!✌🏻超好味!😋無諗過係間cafe可以食到咁出色嘅煎豆腐,單嗌都值得嘅程度!😘不過豆味較重很濃,會有啲蓋過下層牛油果醬🥑和上層半熟蛋🥚的味道,但都可以掩飾咗酸種包嘅偏酸,突出其質地鬆軟的特色。😌整體而言呢個搭配少見得黎又真心美味~~實在推推大家到訪時必試!👏🏻Fresh Coconut Americano ☕️$50😳過份害羞又含蓄啲coconut遇上熱情嘅Americano,本應很夾的二人關係薄弱之餘更令Americano 少了本身的特色,比較還好~Iced Orange Co
@hoahkc 上環隱世cafe!主食出色😉

推薦✨:煙燻三文魚配自家製柚子漬魚籽酸種吐司 🍞$108

👍🏻好食!☺️店家另外的小巧思令搭配味道更上一層樓~💕

推薦✨:本地有機豆腐配牛油果醬酸種包 🥑$𝟿𝟾

Fresh Coconut Americano ☕️$50

Iced Orange Cold Brew 🍊$68
😳兩者未到非常合襯但都算融合,正正常常。(´▽`)

📝假日放鬆好去處!地點比較隔涉店內較細,但坐落真心舒服又愜意,和朋友仔吹吹水睇睇隔離台嘅超得意狗仔
影相📸️超快就過咗一個下午!☺️主食不算多選擇但真心幾有水準,
啡類野飲就不算太合我口味~不過店家都仲有不少茶類野飲,下次可能會試下!~😳

📍Ho-ah Cafe - 上環太平山街18B號地舖
2022-07-12
  • 煙燻三文魚配自家製柚子漬魚籽酸種吐司
  • 本地有機豆腐配牛油果醬酸種包
2022-06-30 139 瀏覽
文青嚟到上環打卡朝聖Cafe以小清新風格為主餐廳由內到外都有唔少打卡位置佢哋提供室內同埋戶外座位 就算平日去都比較多人等候時間都算好快等咗大約半個鐘左右喺附近行咗一陣就返嚟有位啦星期六日就唔知啦。。。。所以記得佢之前最好book定位先座位唔多 但係座位一啲都逼感覺舒服🧡🧡食物都係以輕食為主Tiramisu好好好味👍🏻👍🏻入口即溶我就覺得係必食推介之選食到好想再食多次另外佢係寵物有善餐廳🐶💕有機會記得要帶埋家中毛孩過嚟一齊食嘢啊
文青嚟到上環打卡朝聖
Cafe以小清新風格為主

餐廳由內到外都有唔少打卡位置
佢哋提供室內同埋戶外座位
就算平日去都比較多人
等候時間都算好快
等咗大約半個鐘左右
喺附近行咗一陣就返嚟有位啦
星期六日就唔知啦。。。。
所以記得佢之前最好book定位先

我就覺得係必食推介之選

食到好想再食多次

另外佢係寵物有善餐廳🐶💕
有機會記得要帶埋家中毛孩過嚟一齊食嘢啊
30 分鐘 (堂食)
2022-06-14 153 瀏覽
首先大讚店員每位都好親切~服務態度超好~ 🫶🏻🫶🏻᪥ ᴄᴀʀʀᴏᴛ ᴄᴀᴋᴇ蛋糕好濕潤,Cream 亦打得好幼滑食落吾會好膩,甜度剛好🫶🏻🤤᪥ ʏᴜᴢᴜ sᴏᴅᴀ ᪥ ᴅɪʀᴛʏ 飲品正常~
首先大讚店員每位都好親切
~服務態度超好~ 🫶🏻🫶🏻

᪥ ᴄᴀʀʀᴏᴛ ᴄᴀᴋᴇ
᪥ ʏᴜᴢᴜ sᴏᴅᴀ
᪥ ᴅɪʀᴛʏ
飲品正常~
大家一睇就知原本其實係邊間小店,但唔緊要,乘接了上間小店的精神~ 希望ho-ah繼續做好佢就已經好ok!!!店內沒有太大的改動,位子不多,所以我同友人都等了一陣位佢地可以留電話等位,等你唔洗企係門口等~ 入面主要都係木系小清新cafe感覺為主調~ 我覺得幾好幾舒服~最衰去個日落大雨~ 如果唔係~ 有陽光咁就真係perfect啦食物同飲品選擇都多既~ 但因為我地係呢餐之前都食左d野所以入黎主要都係想飲杯啡同埋食件cake~ //咁最後我揀左2樣野1. 蘋果金寶脆脆芝士蛋糕 / $58個蛋糕所選用的蘋果的味道好好~ 唔會太過酸又唔會過度甜~ 真係岩岩好蛋糕上面既金寶脆面都唔錯~ 我自己個人黎講幾鐘意呢個粗幼度~芝士蛋糕亦都夠晒滑口~ 唔會有鞋什什的感覺呢件蛋糕我覺得係出奇地夾同好食~//2. Espresso Yuzu Tonic / $58呢個飲品出奇地又係好得意同好好飲~ 柚子同呢款既TONIC WATER好夾~加上佢地既ESPRESSO,3種感覺的味道~ 我覺得幾清新幾好飲~ 誠意推介~......下次有機會再黎試下佢地其他食物先

希望ho-ah繼續做好佢就已經好ok!!!

店內沒有太大的改動,位子不多,所以我同友人都等了一陣位
佢地可以留電話等位,等你唔洗企係門口等~

食物同飲品選擇都多既~ 但因為我地係呢餐之前都食左d野
所以入黎主要都係想飲杯啡同埋食件cake~

咁最後我揀左2樣野
1. 蘋果金寶脆脆芝士蛋糕 / $58
蘋果金寶脆脆芝士蛋糕

芝士蛋糕亦都夠晒滑口~ 唔會有鞋什什的感覺
呢件蛋糕我覺得係出奇地夾同好食~

2. Espresso Yuzu Tonic / $58
Espresso Yuzu Tonic

......

下次有機會再黎試下佢地其他食物先
2022-05-16
10 分鐘 (堂食)
下午茶
蘋果金寶脆脆芝士蛋糕
Espresso Yuzu Tonic
2022-04-30 353 瀏覽
【上環新文青小店】文青新舊店 咖啡茶好呀下午時分陽光照耀餐店光與影是攝影師好朋友店內外環境都好舒服✧Blackccino $50 店員推介的招牌綿滑泡沫咖啡 冰涼幼滑的泡沫滲出濃濃的咖啡味✧Iced Orange Cold Brew $68 冷泡咖啡 橙味糖漿 酸甜回甘 味蕾享受 炎熱夏天 解渴之選✧台灣高山金萱烏龍 $63 烏龍茶清香撲鼻 一口二滾三入喉✧Tiramisu 經典義大利甜點 面層薄薄可可粉 咖啡味香濃 應有的酒味若隱若現似有還無

【上環新文青小店】
文青新舊店 咖啡茶好呀