2023-08-30
今晚同朋友去咗北角嘅Harbourview Grill,試咗佢哋嘅NZ Grainfed beef tenderloin 10oz、Lamb Rack、Greek salad、Blue mist Gin & Tonic同Loma Negra Cabernet Sauvignon。NZ Grainfed beef tenderloin 10oz我哋order 了medium-rare,牛柳嘅口感非常嫩滑,每一刀都剛剛好,入口仲有牛肉嘅質感。經Grill過後肉質仍保持多汁,帶有濃郁嘅牛肉香氣。餐廳烹調恰到好處,保留住牛肉嘅原汁原味,外層Grill得十分香。Lamb Rack羊架肉質鮮嫩,外皮煎得酥脆,內裡依然保持嫩滑的口感。每一口都能夠品嚐到羊肉的鮮香味道,配合烤得恰到好處的外皮,帶來了一種豐富的口感和美味。Greek salad希臘沙律清新爽口,蔬菜新鮮脆嫩,配合橄欖油和檸檬汁的調味,帶來一種清爽的味道。蔬菜與芝士、橄欖的組合相得益彰,增添了口感的層次感。Blue mist Gin & Tonic呢杯cocktail 口感清新,加入蝶豆花、Tonic、西柚乾和煙燻草,酸爽得宜,相輔相成,
Lamb Rack
Greek salad
Blue mist Gin & Tonic
呢杯cocktail 口感清新,加入蝶豆花、Tonic、西柚乾和煙燻草,酸爽得宜,相輔相成,加入適量的Gin酒,調和出一款口感平衡的cocktail,非常適合作為開胃酒。
Loma Negra Cabernet Sauvignon
呢款紅酒濃郁豐富,帶有黑加侖子和黑醋栗的香氣。口感飽滿,單寧柔和,酒體豐滿而平衡。豐富層次和優雅風味,與牛肉或羊肉搭配絕對是一個絕佳的選擇。
餐廳環境闊落,每枱相隔有點距離,員工服務不錯,上菜會告知菜式名稱,上菜速度以Grill house嚟講幾好,有outdoor位置可供客人選擇,整體感覺舒適。