6天前 22 瀏覽
今日黎Harbourview Grill同朋友happy hour,最欣賞餐廳擁有享有欣賞到維港海景既露台,食物同service都好好。Seafood Platter海鮮拼盤份量十足,適合2-3人分享,配任添薯條和兩杯飲品,性價比合理。 Grilled Halibut雪白既烤比目魚,表面搽上Tandoori醬汁,微辣香辛。魚肉內裡保持嫩滑多汁,幾好味。 中間有一大碟的NZ Green Mussels & Blue Mussels紐西蘭綠青口和藍青口、Clams香蒜蜆、Prawn香蒜蝦,醬汁帶有香蒜和微辛,十分惹味。 青口和蜆肉飽滿鮮甜,大蝦仁彈牙爽口,蒜香入味。 Norwegian Salmon Steak挪威三文魚扒一上桌就散發香氣,魚皮香脆,肉質軟嫩。可搭配三款醬汁(芥末、薄荷、沙律醬),提升整體的調味。 海鮮拼盤底層鋪滿沙律蔬菜,但我都額外追加了Roasted Vegetables,烤蔬菜保留著爽脆感,作為海鮮或牛排的清爽配菜。

Seafood Platter

Grilled Halibut

青口和蜆肉飽滿鮮甜,大蝦仁彈牙爽口,蒜香入味。

Norwegian Salmon Steak

2025-06-26 889 瀏覽
父親節一個每年只有一次的節日,亦由於是每年只得一次當日相信每一間餐廳都會很旺場,中餐廳更是一間難求,故此我找上了吃西餐,幸好我們的爸爸只要不嚐辣麼都可以吃。。。不過屬於一個不太熟悉搵食的地方,今次選址由妹妹負責,看見全間餐廳職員全部都是外籍人士,幸好餐牌屬於有中文爸爸絕對看得明~叫了好幾款套餐,跟上沙律大大碟份量已經贏了,今次有牛扒/豬扒/漢堡包/意大利粉/肉丸波。。。由於大部份都是套餐形式,所以分別跟上湯及沙律牛扒方面叫了七成熟,熟度恰好⭐️⭐️⭐️至於豬扒,我就沒有試是細佬的訂單,所以不能給予評價至於跟餐的(咖啡)我就覺得大為失望,要我去形容倒不如自己親身去試試自己就要了一個海鮮意大利飯是套餐以外單點,有(咬口)的意大利飯沒有遷就香港人的胃口這是值得一讚,因為做出應有的水準(咬口)肉丸波波也没有試,留給父親大人,聽聞不俗~這個意大利粉自己應該可以辨得到,不過都算不俗!所有上枱的食物以自己的標準尚算合格,唯獨咖啡有點失色~此店有另加一服務費!
由於大部份都是套餐形式,所以分別跟上湯及沙律
粟米湯

套餐沙律
牛扒方面叫了七成熟,熟度恰好⭐️⭐️⭐️
至於豬扒,我就沒有試是細佬的訂單,所以不能給予評價
肉丸波波也没有試,留給父親大人,聽聞不俗~
這個意大利粉自己應該可以辨得到,不過都算不俗!

所有上枱的食物以自己的標準尚算合格,唯獨咖啡有點失色~

此店有另加一服務費!
午餐
呢到主打Fusion菜式,西式同印度風味都有,味道同擺盤都好有驚喜,而且可以望到港景,仲仲室外用餐,仲係pet friendly㗎!ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ🍴 椰香蝦咖喱配飯 (Coconut Shrimp Curry w/ Rice)咖喱濃郁得黎唔會太辣,椰香同蝦嘅鮮甜好match,仲有勁多大蝦,蝦肉彈牙多汁。啲飯好特別,用咗印度米,啖啖都係熱帶風情,食完好暖胃!🍴 印度烤比目魚 (Tandoori Halibut)比目魚烤得外脆內嫩,Tandoori香料入味得啱啱好,帶點微辣同炭烤香,魚肉鮮嫩唔腥,仲有少少酸香嘅調味,食落好開胃!🍴 夏威夷薄餅 (Hawaiian Pizza)薄餅底脆卜卜,上面嘅菠蘿同火腿甜鹹交錯,芝士拉絲香濃,食落好似去咗夏威夷咁chill,份量夠大,share黎食啱晒!🍴 芒果冰沙 (Mango Smoothie)芒果冰沙清新又濃郁,芒果味好天然,甜度啱啱好,冰涼涼嘅口感同Fusion菜好match,飲完即刻醒神!🍴 Hoegaarden啤酒 (Hoegaarden, Half)Hoegaarden半杯冰凍上枱,帶點柑橘嘅清香,微甜唔苦,配Fusion菜

ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ

🍴 印度烤比目魚 (Tandoori Halibut)

🍴 夏威夷薄餅 (Hawaiian Pizza)

🍴 芒果冰沙 (Mango Smoothie)

Hoegaarden半杯冰凍上枱,帶點柑橘嘅清香,微甜唔苦,配Fusion菜真係一流,chill到不得了!

🍴 心太軟 (Lava Cake)
熔岩蛋糕一刀切開,朱古力漿即刻流出,濃郁得黎唔會太甜,蛋糕外層鬆軟,熱辣辣嘅口感同濃香朱古力一齊爆發,甜品控必試!
  • 心太軟
  • 椰香蝦咖喱配飯
2025-05-30 1738 瀏覽
北角的Harbourview Grill餐廳擁有迷人的戶外環境,提供舒適的用餐區域,讓客人可以享受美麗的海景和柔和的海風。這裡歡迎帶狗狗一起來,讓您和毛小孩都能享受愉快的用餐時光。餐廳的菜單多樣,適合各種口味,讓人流連忘返,公司聚餐、朋友眾會及情侶拍拖都非常適合。星期四是餐廳Steak Night, 今晚就跟朋友點了這份抵食晚餐。❤️ Steak Night- 是日餐湯餐湯清淡鮮美,湯底恰到好處,搭配新鮮蔬菜,口感滑順,令人一口接一口,十分滿意!- 雞翼炸雞翼外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,香料調味恰到好處,搭配醬汁更添風味。- 肉眼扒肉眼扒烤至五成熟,外焦內嫩,肉質鮮美多汁,搭配海鹽以及黑椒令人垂涎。薯條外脆內軟,搭配兩款醬汁更添風味,整體搭配相得益彰,讓人回味無窮,絕對是肉食愛好者的理想選擇。- 豬仔骨豬仔骨肉質嫩滑鮮美,燒烤醬汁香甜,令人垂涎。每一口都充滿肉汁,搭配脆口的配菜,增添清新感,口感層次分明,讓人回味無窮,是肉食愛好者的理想美味!- 炸番薯條炸番薯條外脆內軟,金黃色澤誘人,香甜味濃,搭配醬料更添風味,是口感與味覺的完美享受。❤️意大利芝士薄餅薄餅薄脆可口,奶香四溢,搭配新鮮番茄和香

❤️ Steak Night
- 是日餐湯

- 雞翼

- 肉眼扒

- 豬仔骨

- 炸番薯條

❤️意大利芝士薄餅
薄餅薄脆可口,奶香四溢,搭配新鮮番茄和香草,口感層次豐富,每一口都是意大利風情的極致體驗。
2025-05-22
  • 肉眼扒12安士
  • 炭燒豬肋骨
Sizzling Night❤️ Pet friendly 海景露天西餐廳🍽🥂..係北角想食飯舒服一點,不妨來到北角匯~今次黎到一間海景露天西餐廳🍽🌊,仲有戶外環境,望住窗外風景真係好舒服🍃。係Community Concept旗下餐廳之一,鄰近北角碼頭,座位寬敞舒適,仲可以帶同寵物🐶 一起用餐。主打分量十足的意大利🇮🇹 及美國🇺🇸 菜式,環境浪漫帶格調,亦可欣賞日落美景🌅,不妨來跟朋友聚聚吧🍸。【EVERY MONDAY . Sizzling Night .】 $268 for 2🔸GRILLED CHICKEN FAJITAS 烤雞捲餅🔸BEEF FAJITAS 烤牛捲🔸HOEGAARDEN +$38每Day 都會有不同推廣優惠~逢星期一就有各種鐵板菜式,配上墨西哥餅皮🌯,再來一杯好chillll。🔸NZ GRAIN-FED STRIPLOIN STEAK 10oz $270(招牌推介) 西冷扒10安士 Medium 肉質呈粉嫩🔸PEPPERONI 辣肉腸薄餅 $150With oregano and mozzarella 薄餅底不會膩。..×××××ש北角渣華道123號北角匯二期

🔸GRILLED CHICKEN FAJITAS 烤雞捲餅

🔸BEEF FAJITAS 烤牛捲

🔸HOEGAARDEN +$38

(招牌推介) 西冷扒10安士 Medium 肉質呈粉嫩

🔸PEPPERONI 辣肉腸薄餅 $150

×××[Harbourview Grill]×××
©北角渣華道123號北角匯二期1樓108號舖
6天前 0 瀏覽
美景+美食+美酒=週末正確打開方式✔️餐廳對住北角海濱長廊,有無敵海景無咁熱嘅時候絕對推薦露天座位享受美景餐牌種類大致有扒類、意粉、pizza及特色小食仲有紅酒、雞尾酒等等,好適合放工/放假chill一chill 🎈Chicken Avocado Salad 雞肉牛油果沙律份量有驚喜,雞肉、牛油果、車厘茄配沙律菜配搭相當豐富🎈 Grilled Lamb Wrap 小烤羊手卷脹卜卜嘅手卷好吸引,裡面卷住沙律菜、羊肉清新薄荷醬配搭羊肉,羊肉味恰到好處唔會羶伴碟有沙律及薯條,呢個組合太幸福🎈NZ Ribeye Steak 肉眼扒烤得外香內嫩,點咗7成熟第一刀切落已經睇到肉質好柔軟而且充滿肉汁廚師嘅火喉控制好值得讚一讚👍🏼🎈Les Jamelles Rose味道較一般紅酒輕盈,帶有果香配羊肉、牛扒都好啱

美景+美食+美酒=週末正確打開方式✔️
餐廳對住北角海濱長廊,有無敵海景

無咁熱嘅時候絕對推薦露天座位享受美景
餐牌種類大致有扒類、意粉、pizza及特色小食

份量有驚喜,雞肉、牛油果、車厘茄配沙律菜
配搭相當豐富

🎈 Grilled Lamb Wrap 小烤羊手卷
脹卜卜嘅手卷好吸引,裡面卷住沙律菜、羊肉
清新薄荷醬配搭羊肉,羊肉味恰到好處唔會羶
伴碟有沙律及薯條,呢個組合太幸福

🎈NZ Ribeye Steak 肉眼扒
烤得外香內嫩,點咗7成熟
第一刀切落已經睇到肉質好柔軟而且充滿肉汁
廚師嘅火喉控制好值得讚一讚👍🏼

🎈Les Jamelles Rose
味道較一般紅酒輕盈,帶有果香
配羊肉、牛扒都好啱
2025-08-15 0 瀏覽
Harbourview Grill每天推出不同主題的優惠,逢星期四是Steak Night 雙人套餐,$488的價格十分親民。餐廳設有寵物friendly的戶外用餐區,露台可俯瞰城市天際線與下方綠意盎然的公園,視野開闊。開放式的露台設計方便寵物活動!是日餐湯:粟米湯粟米湯以粟米熬製,帶有自然的甜味,不會太Creamy,整體清淡輕盈。沙律好大盤沙律,這道沙律輕盈開胃,為主菜的濃郁風味做好了準備。肉眼肉眼牛排煎得外焦內嫩,肉質細膩多汁,油花分佈均勻,散發出濃郁的香氣。炭燒豬肋骨炭燒豬肋骨肉質軟嫩多汁,帶有濃郁的煙燻風味。骨頭上的肉輕易剝離,e啖啖肉十分滿足!飲品點了凍檸茶,另點了一杯Cocktail- Get Lucky!採用金桔糖漿、伏特加、特蘭斯橙酒以及檸檬汁調製,帶有豐富的柑橘香氣,伏特加帶來輕盈的酒感,入口清新!
開放式的露台設計方便寵物活動!
是日餐湯:粟米湯
沙律
好大盤沙律,這道沙律輕盈開胃,為主菜的濃郁風味做好了準備。
肉眼
炭燒豬肋骨

飲品點了凍檸茶,
另點了一杯Cocktail- Get Lucky!
2025-08-11 0 瀏覽
Harbourview Grill位置好方便,對面就係北角地鐵站,鍾意揸車又得,商場有大量車位及泊車優惠👍🏻。餐廳有戶外位置,對正太陽日落🌅及維港夜景位,好浪漫💕。而且餐廳係寵物友善,可以帶埋心愛狗狗一齊☺️。而家餐廳做緊二人套餐優惠,$688就有Seafood platter或Grill platter。我同朋友揀咗Seafood😋,套餐有敲比目魚、挪威三文魚扒、紐西蘭綠青口、藍青口、香蒜蜆香蒜蝦、仲有任添薯條😍,跟餐仲有咖啡奶茶、白酒紅酒😲比目魚煎至表皮金黃,內裏香滑,再配埋餐廳BBQ紅醬,好開胃😋。三文魚煎得剛剛好,魚油香滿溢,表皮香脆🤤香蒜蜆,夠大隻,蒜香汁仲可以餸薯條,好正🥰。香蒜蝦,爽口彈牙,可以配搭埋青醬、沙律醬或千島醬🤤。青口兩款,紐西蘭綠青口、藍青口,每隻都好厚肉,好新鮮,配白至夾☺️我地仲點咗杯cocktail The Blue Mist $68🍸,加咗蝶豆花,藍紫色,飲落微酸唔會太甜,朋友都好喜歡😙

2025-08-09 0 瀏覽
朋友搬左去北角住,係都話要該區食,好啦就下佢。最後去左北角匯依間海景餐廳食。坐窗口位又幾好view的,環境寬敞舒適,原本打算食牛扒,朋友想食白肉,最後揀左海鮮拼盤。Seafood platter $688海鮮拼盤份量十足,分為三部分:兩碟魚和一碟蝦蜆,還有薯條和兩杯飲品。薯條拼盤餐的薯條任食,已經是一大堆。薯條外脆內軟,味道不咸,搭配的茄醬需要不停refill。飲品我選擇了Stella Artois啤酒,微甜且清爽,與薯條搭配非常合適。朋友則選了檸檬茶。印度烤比目魚魚肉雪白軟滑,鮮甜可口,表面塗有天多利咖喱燒烤醬,帶有微辣的酸香,味道相當不錯。挪威三文魚扒魚皮焦香,肉質軟嫩,烤得剛好,魚油十分豐盈,配有三色醬汁調味,唔錯。香蒜蝦蜆海鮮有含紐西蘭綠青口,大隻肉多,而藍青口雖然較小,但味道鮮甜。香蒜蜆鮮甜且沒有沙,蝦仁彈牙,搭配香蒜辣椒,開胃又美味。
朋友搬左去北角住,係都話要該區食,好啦就下佢。

最後去左北角匯依間海景餐廳食。

Seafood platter $688
Seafood platter

飲品
Stella Artois

2025-08-06
5 分鐘 (堂食)
Seafood platter
Stella Artois
2025-08-04 142 瀏覽
上周末终于去试了北角码头的 Harbourview Grill,真心觉得是家值得推荐、氛围超Chill的餐厅!尤其喜欢它的户外露台,绝对是最大亮点。🐶宠物友好露台:重点来了!露台区域是允许带狗狗的!看到不少客人带着自家毛孩子来享受美食和海风,氛围超级友好。🥩周四牛排夜惊喜:我们特意挑了周四去,就是为了试试他们的 “Steak Night”套餐。这个套餐性价比很高,可以点两个肉!我们点了: 🐷BBQ猪肋骨:酱汁浓郁入味,肉质烤得很软烂,轻松脱骨,分量也足,甜咸口爱好者会喜欢。 肉眼牛排 :我们要了推荐熟度,火候掌握得不错,外层有焦香感,里面肉质鲜嫩多汁,配的薯条也好吃。 前菜:自家制豌豆汤:非常惊喜!口感绵密顺滑,豌豆的清香很突出,喝得出是新鲜熬制的,天凉时喝一碗很舒服。 夏日特饮:火龙果奇异果汁:颜色超漂亮!味道清爽,火龙果和奇异果的酸甜融合得很好,果味天然,不会太甜,很适合夏天配餐。
放假去北角匯行吓😆,喺商場一樓最入嘅位置見到間望住北角海濱長廊嘅西餐廳,有室內同埋戶外露台位置揀,仲可以帶寵物嚟一齊chill下,一邊食嘢一邊望住個海景係正嘅🌊!✨香芒大蝦沙律 $150一上枱俾個份量嚇親,大蝦有5-6隻,爽口彈牙。芒果口感比較爽脆,酸酸甜甜。沙律菜好新鮮,撈咗芥末沙律醬幾開胃,仲有紫洋蔥絲、青瓜、車厘茄增加口感🥗。✨招牌忌廉青口 $188 + 蒜蓉包 $20青口夠肥美,忌廉汁底煮得好濃郁,仲有少少香草嘅香味👍,特登叫咗蒜蓉包點嚟食好正!✨炭燒豬肋骨(半份)$180半份已經好大份,夠兩個人share。豬肋骨外層燒到微微焦香,燒烤醬汁帶甜同少少煙燻味,幾惹味~ ✨蘋果金寶 $78賣相好靚,面頭有士多啤梨、紅桑子、藍莓等等,下面係滿滿嘅肉桂燴蘋果粒,新鮮出爐熱辣辣,酸甜軟淋~ 配埋雲呢拿雪糕,冰火交融🍎🍦✨新鮮椰青(2個)$88咁熱嘅天氣,梗係要飲返個凍椰青,非常清甜解渴🥰!

✨香芒大蝦沙律 $150

✨招牌忌廉青口 $188 + 蒜蓉包 $20

✨炭燒豬肋骨(半份)$180

✨蘋果金寶 $78

✨新鮮椰青(2個)$88
咁熱嘅天氣,梗係要飲返個凍椰青,非常清甜解渴🥰!
2025-07-26 140 瀏覽
想帶同寵物一齊吹海風, 北角匯呢間#harbourviewgrill  就極力推薦,鄰近北角碼頭,座位寬敞舒適, 環境裝修同氣氛都幾有外國氣息。設室外座位,仲可以帶同毛孩一起用餐。但當日落著大雨就冇緣坐出去。❤️Season Platter擺盤精美,頓時胃口大增,亦打卡一流!!❤️比目魚烤得外脆內嫩,鮮嫩唔腥,仲有少少醬汁嘅調味,食落好開胃!❤️挪威三文魚扒外皮脆脆哋,咬落去啲魚油香爆出嚟 🤤❤️紐西蘭綠青口鮮味瞬間在嘴裡綻放,配合著少許的檸檬汁,更是提升了整體的風味。❤️ 藍青口鮮味十足,配上香蒜醬,十分開胃。❤️香蒜蜆鮮甜的蜆肉,口感好彈牙同埋好好咬口,加上香蒜的香氣,讓人一口接一口。❤️香蒜蝦蝦肉彈牙,醬汁也讓人讚不絕口。❤️(任添)薯條本身鍾意食系薯條,refill咗一輪,一路食一路飲啤酒,好滿足👅❤️套餐仲跟兩杯飲品,可以選有酒精或無酒精的,可惜冇得任飲。
❤️Season Platter
擺盤精美,頓時胃口大增,亦打卡一流!!
Season Platter
❤️比目魚
烤得外脆內嫩,鮮嫩唔腥,仲有少少醬汁嘅調味,食落好開胃!
❤️挪威三文魚扒
外皮脆脆哋,咬落去啲魚油香爆出嚟 🤤
❤️紐西蘭綠青口
❤️ 藍青口
鮮味十足,配上香蒜醬,十分開胃。
❤️香蒜蜆
❤️香蒜蝦
蝦肉彈牙,醬汁也讓人讚不絕口。
❤️(任添)薯條
Season Platter
2025-07-21 290 瀏覽
星期六下班後和同事一起到北角海旁的海景餐廳午膳。餐廳燈飾耀眼,入門有長吧枱,酒柜放滿各式佳釀。內部裝修雅緻,有室內和户外部份,還可帶狗狗。室內有一列落地大窗,維港景色一覽無遺。「是日餐湯」南瓜湯濃郁的南瓜湯,加入香草和忌廉,提升味蕾。「三文魚濃汁闊條麵」三文魚份量不少,肉質鮮嫩,口感軟滑。闊條麵爽口彈牙,口感十足,而最重要是個濃茄汁,酸酸甜甜,微辣惹味。「肉眼扒」大大塊肉眼扒,外皮烤香,微焦香口。切開後,粉嫩肉色最吸引。肉質鮮嫩,肉汁豐富,還配有脆口薯條。配菜:「甜忌廉菠菜」非常有特色,翠綠菠菜苗,浸泡在濃稠的忌廉中,加入蒜蓉,中西合壁,每一口都吃得滋味。甜品:「自家提拉米蘇」賣相別緻,整個甜品放入有蓋玻璃瓶中,軟绵绵蛋糕跟濃厚奶油忌廉混合,帶有酒香,口感冰涼,一試難忘。有佳餚,當然少不了美酒。Signature Cocktail:[The Truth]由意大利草本苦酒、檸檬汁、蜂蜜、薑汁汽水組成的雞尾酒,味道甘中帶甜,別有一番滋味。一邊享用美酒佳餚,一面欣賞維港景色,真是賞心樂事。

「是日餐湯」南瓜湯
濃郁的南瓜湯,加入香草和忌廉,提升味蕾。
「三文魚濃汁闊條麵」
「肉眼扒」
配菜:「甜忌廉菠菜」
甜品:「自家提拉米蘇」
有佳餚,當然少不了美酒。
一邊享用美酒佳餚,一面欣賞維港景色,真是賞心樂事。

南瓜湯

Signature Cocktail:The Truth
  • 肉眼扒12安士
  • Tiramisu
2025-07-20 220 瀏覽
放工想輕鬆食個 Lunch,份量又十足嘅午餐,一定要搵間主打美國菜嘅餐廳餐廳裝修以美式餐廳酒吧設計為主,綠色皮製梳化,座位寬敞舒適,播住美國經典音樂,充滿美國 feel 除左設有室內雅座外,仲有戶外露天區,可以望到維港景色,係黃昏時間拎住杯酒,欣賞日落晚霞都非常寫意餐牌主打美國及意大利菜,主要提供漢堡、薄餅、意粉、墨西哥手卷及其他小食食物方面:NZ rib eyes 12oz : 選擇左 Medium ,新西蘭肉眼扒非常厚身,肉質新鮮粉嫩,蘸少少黑椒汁夠曬惹味,再配埋幼身薯條,非常豐富Salmon Fettuccine : 寬條麵口感煙韌,掛汁能力強,吸收曬蕃茄汁嘅味道,再配埋肉質鮮嫩嘅三文魚粒,開胃惹味Creamy Spinach : 菠菜奶油味濃郁,口感軟嫩,非常邪惡嘅配菜Mashed Potato : 薯蓉非常幼滑,蘸上奶油汁更加香滑Chocolate Lava Cake : 熔岩朱古力蛋糕焗得外層鬆脆,內裡充滿流心黑朱古力醬,再加埋雲呢拿雪糕一齊食,冰火交融感覺令人甜蜜回味Coconut : 椰青冰凍清爽,口感清甜解渴,椰子肉軟淋淋,可以挖曬出黎食都無問題,叫兩個仲有特價超抵飲

食物方面:

午餐
2025-07-16 246 瀏覽
同朋友係北角呢一間海景餐廳度食海鮮拼盤~海鮮拼盤份量好充足,好好食!好好似去咗外國咁呢一個休閒嘅下晝真係好relax!海鮮拼盤超正烤比目魚超滑溜!燒到啱啱好,加埋秘製醬料好!特別一啲都唔鞋口~ 點少少檸汁已經好鮮甜 挪威三文魚扒!三文魚控必點!外皮脆脆哋,咬落去啲魚油香爆出嚟 🤤 - 配白酒真係無得輸~ 青口雙拼~ 紐西蘭綠青口 ~ 肉厚到好似食緊迷你帶子,甜到呢~ - 藍青口:但超嫩,個汁撈薯條食一流! 香蒜蜆 蒜香味濃到隔離枱都聞到!蜆肉冇沙又大粒,一啖一隻好滿足 💯 ---
同朋友係北角呢一間海景餐廳度食海鮮拼盤~

海鮮拼盤超正

- 配白酒真係無得輸~

- 藍青口:但超嫩,個汁撈薯條食一流!

---
用餐優惠