餐廳: Hanabi
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2020-05-17 2249 瀏覽
#fridayla_tst⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀尖沙咀平價至中價既omakase真係食唔少🤣其實仲有好多文未出今次呢間係係openrice見到有九折而且見佢咁平所以就試下🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀不過全程師傅就無咩點理我地掛住同另外幾個客人傾計服務黎講係0分😂😃因為佢連壽司係咩 去到第四件打後已經無再介紹而且佢整壽司既位係個三位客人面前同我地簡直0交流👻不過可能係師傅顧唔切兩邊如果有多一個師傅相信會好d?不過價錢黎講呢個質素都奢求唔到咁多overall黎講我都覺得係抵食既👏🏻只要你唔好expect有咩服務就得😆⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣ 午市廚師發辦8貫+手卷💲280/位 💭壽司有真鯛 深海池魚 中toro 呢d大路野💭新鮮而唔會腥😍質素唔錯💭連第一次食omakase既家姐都接受到💭比較特別既食材有平貝👏🏻💭師傅話好矜貴,出面餐廳好少機會食💭價格比帆立貝貴四倍,非常鮮甜💭(留意返我地係偷聽返黎哈哈)😆💭金線鯛都比較少食,好靚,味道淡香💭仲有彈牙大隻既瀨尿蝦,都比較特別💭最後係toro手卷,充滿油香🥳💭個蒸蛋都要大
#fridayla_tst
去到第四件打後已經無再介紹
而且佢整壽司既位係個三位客人面前
同我地簡直0交流👻
不過可能係師傅顧唔切兩邊
如果有多一個師傅相信會好d?

不過價錢黎講呢個質素都奢求唔到咁多
overall黎講我都覺得係抵食既👏🏻
只要你唔好expect有咩服務就得😆
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣ 午市廚師發辦8貫+手卷💲280/位
💭壽司有真鯛 深海池魚
中toro 呢d大路野
💭新鮮而唔會腥😍質素唔錯
💭連第一次食omakase既家姐都接受到
💭比較特別既食材有平貝👏🏻
💭師傅話好矜貴,出面餐廳好少機會食
💭價格比帆立貝貴四倍,非常鮮甜
💭(留意返我地係偷聽返黎哈哈)😆
💭金線鯛都比較少食,好靚,味道淡香
💭仲有彈牙大隻既瀨尿蝦,都比較特別
💭最後係toro手卷,充滿油香🥳
💭個蒸蛋都要大讚
💭裡面有兩粒好彈牙既鮮蝦🦐
💭仲有個熬到乳白色既魚湯,超甜🐟
💭不夠第一次食omakase無海膽
🎆Mood:🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥
2020-02-15 1820 瀏覽
疫情影響下餐廳相比下防禦措施不足,入餐廳時不用量体温,無得消毒,冇人問客人是否到過中國大陸等等。最重要是待應不戴手套,主廚一部分戴口罩一部分不,但他們是用手造sushi,又近bar table 和客人溝通啊,旺角日本餐廳的衛生措施都好過依間。賣不到安心。飛沫横飛,要ku舊客不要緊,但新客買返來的期望不是錢?一句問我們的意見/啱唔啱食都冇,真心值依個價錢?上菜速度慢,左口魚刺身切到爛,更創意嘅係3 kinds of prawn sushi,原來係一舊飯疊上三款爛容容的蝦。送到黎廚師話就話介紹食材,但只做情人節特別menu都講不出名稱,不只是一次,是幾次。真心有prepare返工?待應也是講不出,埋單不分先後,呆等到最後,安排混亂。食材再靚都不會再光顧,員工用佢一般見識去判邊d人有米去r佢地再黎,個樣後生d比左咁多錢卻不能一視同仁,無用熱誠對待。但食過其他omakase,依間整體服務太差,衛生依個concern只係想員工帶齊裝備都咁難,市況咁差,再不檢討就真係好自為之。
3 kinds  of  prawn  sushi
2020-02-14
情人節
2020-01-30 1444 瀏覽
係日本食過Omakase之後念念不忘,趁聖誕Book左一間香港既Omakase,真係又精緻又好食,高質之選我係食Lunch $800既廚師發辦。前菜︰沙律新鮮可口,呢個沙律醬亦係我既最愛。仲有魚蛋、梨同沖繩麵,酸酸地,好爽口開胃。創意刺身︰賣相好精緻,佢係柚子赤身,驚喜配搭。五點刺身︰刺身超新鮮,師傅好細心叫我地由淡到濃味順序食用茶碗蒸︰食完刺身後,上左個茶碗蒸比我地。呢個茶碗蒸同出面好唔同,佢有一層啫喱,好滑,個人認為好好食六貫壽司︰我最印象深刻絕對係海膽壽司,非常鮮甜,唔腥,係香港好難食到,正手卷︰食埋手卷真係飽曬最後當然唔少得湯同甜品啦總括黎講,今次食Omakase既體驗良好,可能中午時間人流較少,可以係一個寧靜既環境享受美食,真係人生一大樂事。以$800係香港黎講可以食到高質既Omakase,我覺得都值既。
我係食Lunch $800既廚師發辦。

創意刺身︰賣相好精緻,佢係柚子赤身,驚喜配搭。

五點刺身刺身超新鮮,師傅好細心叫我地由淡到濃味順序食用

手卷︰食埋手卷真係飽曬

最後當然唔少得湯同甜品

2019-12-25
2020-01-26 1029 瀏覽
試過好多間日本菜,每一間都話自己有幾新鮮有幾新鮮,但係當食落口嘅時候,你就知道,沒有想像中如似新鮮又貴又唔好食,今次我特別介紹呢間日本菜,係我近期試過食材最新鮮賣相又靚嘅一間,尤其係海膽,終於比我試到超鮮甜沒有一點腥味嘅海膽,真係令我好回味,而且每一道菜真係好新鮮,好值得去一試
2019-12-18 1822 瀏覽
不能盡錄,只記錄左印象最深刻難忘的,仲有好多刺身同壽司😋前菜五點賣相精緻,清新開胃。三刀魚刺身香港罕見既貴價刺身🥺甘香嫩滑,魚味濃郁,像蜆肉鮮甜。粒貝刺身非常鮮甜爽口,份量十足❤️。大拖羅空運到港,即劏大拖羅😍 油脂比例好高,甘香肥美,入口即溶。原隻大溝貝+ 煙燻中吞拿魚腩視覺同味道既最高享受!!整體感覺非常高貴✨原隻大溝貝份量超多,爽口鮮甜。師傅即席表現煙燻🤤 Smoked tuna 油脂比例很好,上面配有金箔和魚子,再配埋下面嘅醬汁食,不得了!!!毛蟹有蟹鉗,又有拆咗既蟹肉,懶人至高享受🤩原粒帆立貝+海膽2樣都好鮮甜美味,帆立貝有用火槍燒過表面,帶出了另一種享受,放入口一刻有去左天堂既感覺🥺🥺。原隻赤助蝦好大隻😳蝦頭內蝦膏的份量十足,蝦肉質感嫩滑。白子香港不是經常吃到的,完全冇腥味,入口感覺好creamy。剝皮魚+剝皮魚魚肝第一食品嚐,肉質爽彈帶點韌性,味道清甜,剝皮魚刺身與魚肝一起夾著來吃,原本膏腴得來較為膩口既魚肝同清爽既刺身好match,係一個完美既配撘。海膽北海道馬糞海膽,非常鮮甜,粒粒都色擇均勻。甜品士多啤梨、香印、晴王
不能盡錄,只記錄左印象最深刻難忘的,仲有好多刺身壽司😋
前菜五點
賣相精緻,清新開胃。
三刀魚刺身
香港罕見既貴價刺身🥺甘香嫩滑,魚味濃郁,像蜆肉鮮甜。
粒貝刺身
非常鮮甜爽口,份量十足❤️。
大拖羅
空運到港,即劏大拖羅😍 油脂比例好高,甘香肥美,入口即溶。
原隻大溝貝+ 煙燻中吞拿魚腩
毛蟹
有蟹鉗,又有拆咗既蟹肉,懶人至高享受🤩
原粒帆立貝+海膽
原隻赤助蝦
好大隻😳蝦頭內蝦膏的份量十足,蝦肉質感嫩滑。
白子
香港不是經常吃到的,完全冇腥味,入口感覺好creamy。
剝皮魚+剝皮魚魚肝
海膽
北海道馬糞海膽,非常鮮甜,粒粒都色擇均勻。
甜品
士多啤梨、香印、晴王
2019-12-17
2019-09-30 1443 瀏覽
今晚同男朋友慶祝4週年,因為我地都好中意食Omakase,所以就揀左呢間係諾士佛臺既Hanabi🍣間餐廳係酒店入面所以入面裝修都幾好,同埋雖然樓下有好多酒吧唔算嘈。我地叫左2個1200蚊既omakase set ,都算幾飽😃最滿意既其中一道菜係呢個煙燻三文魚同呑拿魚,要食完個蠔先拎開個碟食下面既魚❤️幾特別不過個蠔有少少殼碎🥴之後就係湯同壽司無乜特別,質素都差不多刺身有齊中拖大拖❤️😍呢個鱈魚都好好食用蝦同魚整既蛋糕🤣扮海綿蛋糕既蛋糕總括而言,食物質素不錯,不過客人頗多,廚師唔多,所以有時師父忙到無時間介紹菜式。係服務需要改善下🤣
不過個蠔有少少殼碎🥴

之後就係湯同壽司

無乜特別,質素都差不多

刺身有齊中拖大拖❤️😍
呢個鱈魚都好好食

用蝦同魚整既蛋糕🤣扮海綿蛋糕既蛋糕

2019-09-28
2019-07-20 1149 瀏覽
Had our anniversary dinner at Hanabi and was so glad we went for the $1500 omakase dinner set, it worth every penny and we love all the dishes so much! Full of surprise! Highly recommended!
2019-07-19
紀念日
2019-05-03 2029 瀏覽
慶祝相認十多年既朋友回港幾天,決定再豪一次 叫師傅(超)幫我地發板好精緻、清新既前菜5點,為我地接下黎打開序幕(日本果茄真的超甜喔)左口魚薄切配埋個自家制酸汁 酸酸地真系好開胃魚質彈牙爽口粒貝作為刺身的粒貝韌中帶爽,十分鮮甜吾記得左咩蝦日版既深海小龍蝦第一次食,比起牡丹蝦肉質無甘實,但勝在嫩滑鮮甜好creamy,估佢吾到甘好食!鳥貝即開鳥貝甘甜好厚肉,食落口仲有一絲絲口感,不錯不錯黑鯥 赤鯥就成日聽,黑鯥就第一次聽同食師傅話尼個仲係腩位, 只得3片,實在難得!師傅將皮微炙,逼出油份,令口感滑嫩,入口即溶!日本??蠔 (又吾記得叫咩)哈哈海水鹹味岩岩好,好creamy要一口食哂特別滿足食完個蠔侍應姐姐會幫你拎走,原來下面果層系有野食嫁!煙薰中吞拿魚腩見到顏色,油脂實在無可挑剔!加上甜甜的麵豉酱汁可減底油膩感毛蟹好開心幫我地拆埋肉!吾洗我地動手,好貼心呀!肉質紮實有彈性, 蟹味濃郁香甜火炙左口魚邊壽司我自已至愛, 裙邊整條魚最鮮美部份,火炙將魚油溶化,食落軟滑甘香海膽壽司因朋友吾識海膽所以師傅將佢份海膽加落我件壽司到吾洗講甘多成件啪落口先,每一粒飯都被海膽包住, 果陣甘甜味充滿整個口腔最

左口魚薄切
配埋個自家制酸汁 酸酸地真系好開胃
魚質彈牙爽口

粒貝
作為刺身的粒貝韌中帶爽,十分鮮甜

吾記得左咩蝦
日版既深海小龍蝦

鳥貝
即開鳥貝甘甜好厚肉,食落口仲有一絲絲口感,不錯不錯

黑鯥 [印像深刻,超級好食]
赤鯥就成日聽,黑鯥就第一次聽同食
師傅話尼個仲係腩位, 只得3片,實在難得!
師傅將皮微炙,逼出油份,令口感滑嫩,入口即溶!

日本??蠔 (又吾記得叫咩)哈哈
海水鹹味岩岩好,好creamy
要一口食哂特別滿足

食完個蠔侍應姐姐會幫你拎走,原來下面果層系有野食嫁!

煙薰中吞拿魚腩
見到顏色,油脂實在無可挑剔!加上甜甜的麵豉酱汁可減底油膩感

毛蟹
好開心幫我地拆埋肉!吾洗我地動手,好貼心呀!
肉質紮實有彈性, 蟹味濃郁香甜

火炙左口魚邊壽司

海膽壽司
因朋友吾識海膽所以師傅將佢份海膽加落我件壽司

最後揀左紅豆雪糕作為結尾
(其實仲有幾款刺身壽司,不過擺吾哂出黎)

2018-12-05 2399 瀏覽
早前特別紀念日想搵一間比較特別的日式餐廳朋友介紹下去了這一間不只標榜食材新鮮他們的食物擺設也是相當講究每道菜都是很好的影相位用心令每一位客人感到驚喜不知是不是樓上鋪的關係再加上最近尖沙咀開了很多新的omakase 當天到達食店 發現食客不多心想會否中伏但每吃一道菜就越放心越來越不明白為何這間店不多支持者師傅衛生整潔 專業 詳細介紹每一道菜也非常好客食材新鮮 (看相片大概感覺到)性價比也很高對比出面比較有名的omakase 這間一點不輸 值得推介
早前特別紀念日

但每吃一道菜就越放心
越來越不明白為何這間店不多支持者
師傅衛生整潔 專業 詳細介紹每一道菜
也非常好客
食材新鮮 (看相片大概感覺到)

性價比也很高
對比出面比較有名的omakase
這間一點不輸
值得推介

今次慶祝朋友轉工,所以想搵間好D嘅餐廳去食。之前食得太多西餐,反而廚師發辦比較少食,所以今次都好期待。廚師發辦係廚師用當日最新鮮嘅食材,做唔同料理俾客人。晚餐餐牌有3款,我地點咗 $1500個餐。一開始先上5件頭盤,我最鍾意個小芋~之後上創意刺身,隻碟好靚呀,師父好用心咁切到一片片好薄象拔蚌刺身好鮮甜呢個係我其中好喜歡嘅刺身,石垣鯛肉質細膩食完一輪刺身之後就上蠔,海水味較重,但都食得出好新鮮同足料;驚喜喺下層,係用蘋果木煙燻吞拿魚,下面個汁用yuzu同white miso去整,甜甜地,好喜歡!之後就上重頭戲 香箱蟹,好似係啱啱解禁冇耐,好有緣先食到原本以為係好大隻,原來係手心一半咁大,所有蟹腳都係師父慢慢拆出黎架,好有心機入面仲有好多蟹膏,鐘意食蟹嘅我食到停唔到估唔到食完蠔、蟹之後仲會有鮑魚,師父話呢個鮑魚用清酒煮咗3日,入哂味呀燒好嘅北海道帶子即刻熱辣辣送上~ 好大甜同香甜呀!喜之次都有之後食埋壽司同甜品已經超級飽喇~
一開始先上5件頭盤,我最鍾意個小芋~
前菜

之後上創意刺身,隻碟好靚呀,師父好用心咁切到一片片好薄

象拔蚌刺身好鮮甜

呢個係我其中好喜歡嘅刺身,石垣鯛肉質細膩

之後就上重頭戲 香箱蟹,好似係啱啱解禁冇耐,好有緣先食到

入面仲有好多蟹膏,鐘意食蟹嘅我食到停唔到

香箱蟹

燒好嘅北海道帶子即刻熱辣辣送上~ 好大甜同香甜呀!

喜之次都有
喜之次

之後食埋壽司甜品已經超級飽喇~

2018-11-20
香箱蟹
喜之次
  • 鮑魚
2018-11-23 1078 瀏覽
香箱蟹,又叫勢子蟹,日文解作蟹背上有好多蟹子嘅意思,係雌性松葉蟹,體形只比手掌大一點,據說因為滿肚蟹子,又有淡淡香味,日本人會拆下蟹膏、蟹子及蟹肉放在蟹蓋吃,好似發現寶藏箱子般,黎到Hanabi第一次嘗試到,蟹肉味較清啖,但真係有好多的內子!蟹膏淡淡香氣,少少甜味。貴氣的香箱蟹有禁令時間,而家係解禁期,所以好難得食到!lunch 食omasake都只係$500幾蚊的價錢,仲有其他lunch set 都係在場師傅用心製作!值得黎一試師傅的功力,環境坐得舒服,傾計傾生意談心都係一個好地方🤗
黎到Hanabi第一次嘗試到,
蟹肉味較清啖,但真係有好多的內子!蟹膏淡淡香氣,少少甜味。
叫咗個廚師發板餐,同埋刺身餐,首先上菜嘅服務員就搞錯晒邊個係食廚師發板邊個係食刺身,一間高級嘅日本食店唔應該發生呢啲事情,另外廚師發板餐有八件壽司係有廚師推介,但廚師有四件嘅quota用咗嚟整一件我哋自己叫嘅壽司,嗰件係最出色嘅,另外廚師自己發板嗰四件,就係甜蝦壽司,同埋什麼左口魚裙邊壽司。這兩見都不是什麼很好吃的壽司,也不是比較貴的食材,這個餐的沙律也是普通的沙律,另外跟的刺身也是其他餐的例牌刺身,總括嚟講這個廚師發板餐好冇特色除了那件我們自己要求更改的壽司之外我。$580有點兒不值,我覺得佢嘅壽司餐二百幾蚊可能會好啲.另外那個次身餐還可以,但那些服務員好像沒有受訓過一樣。
2018-06-24 1628 瀏覽
上年年尾同朋友黎hanabi食過晚餐之後一直想帶男朋友黎 6月頭同男朋友過黎食午餐 因為當日有啲趕加遲左小小到 所以只係叫左壽司set而唔係omasake set...前菜方面 茶碗蛋係好味嘅之後係一系列嘅壽司由淡至濃 司傅話由於我order壽司set 所以係無海膽 無厚拖羅 無蔥吞拿魚茸手卷⋯⋯反正就好多想食嘅魚都無啦 有小小失望因爲好多魚都無得食 加上對比起晚餐 中午嘅魚好似無咁新鮮 小插曲 當日食緊時問司傅手卷會係咩 司傅話蔥吞拿魚茸手卷 到食到最後司傅話無哂蔥吞拿魚腩茸 比咗一個手卷加兩塊吞拿魚⋯⋯但我見到過咗陣隔離嘅客人有得食蔥吞拿魚茸手卷

前菜方面 茶碗蛋係好味嘅

2016-12-31 6636 瀏覽
we went to hanabi for our anniversary dinner hoping for a good nigh. It delivered and far exceeded our expectations. Environment: Although Hanabi went for a modern sleek look and a more innovative approach to sushi, it has kept the Japanese sushi restaurants traditions e.g. tea, sake, hot towels before and after meal etc). the place is quite small and cozy (around 8 seats at the sushi bar and 1 small table ). the countertop and the shop is super clean. we were greeted by head chef Michael and t

Environment:

we were greeted by head chef Michael and the other sushi chef. Unfortunately Chef Michael was serving the 3 customers who ordered omakase so we were served by the other chef.

we decided to order one set each from the menu .
the food :
appetizer
appetizers
vinegar jelly (lightly acidic)
ankou liver (creamy , nicely balanced)
egg
pumpkin
tofu skin

nice palate cleanser in general

smoked dish( wagyu)
chamber smoked wagyu
its recommended that you eat the salad on top first and give the wagyu time to smoke in the dome (chamber) . salad nicely dressed , not drippy or overly acidic
wagyu melts in your mouth . the vinegar based sauce cuts into the fatness. a nicely balanced dish.
A4 wagyu
this beauty lies in the dome ;)

sashimi
sashimi
nice fresh fish. toro heavenly. its so fresh all the flesh of the fish still looks nice and fresh ;)

sushi:
served omakase style where the chef prepares one piece of sushi and puts it on the counter and you use your chopsticks/ you hands to pick that up. its amazing seeing the chef at work. they movement are fluid, almost like a dance o.O

the only drawback would be there's more wasabi in some pieces than I would like. and I'll never look at sushi the same again

all sushi are prepared lovely. firmly packed sushi rice that explodes in your mouth. nicely seasoned sushi rice . fresh supple fish. As you can see, they are very generous with the fish ;)
(enjoyed the toro too much and forgot to take pictures
((( )
scallop
smoothest tuna ever
my favorite of the day. i normally hate tuna because everywhere I go it's dry and have that sour fishy taste but this is marinated so well that I just embraced it
uni sushi
玉子
tamago : not what I expected at all. almost fluffy like a sponge cake with a faint seafood taste o.O

not photographed :
miso soup
ice cream as dessert
and the flaming wagyu
smile and casual chatters from the chef ;)

The Verdict:
I had a very pleasant experience at hanabi. it is quite pricy but 100% wprth every penny. recommended if you had the money to splurge.
deep fried shrimp head
2016-12-22
紀念日
smoothest tuna ever
uni sushi
玉子
2016-04-14 9667 瀏覽
已有一段時間沒有食壽司了,以前每個月總有一兩次去銅鑼灣或尖沙咀的銀座式食廈的樓上壽司店;自從多了B女後,每個週末外出用膳,都必須考慮她的口味,所以,即使想食壽司(其實,已經盡量避免這個選擇了),也須要找一間非傳統的壽司屋,才有其他熟食供應。上 openrice 搜尋了一會,見【Hanabi】有點新意,之前又未曾光顧,馬上打電話去查詢一下是否有熟食供應,獲得肯定的回覆後,即刻訂座。小店位於尖沙咀諾士佛臺,樓上是間酒店,但並非酒店的附屬餐廳。連同壽司吧及兩、三張細枱,總共只有十多個座位,而且間隔三尖八角,使人有一種侷促的感覺,坐得不太自在。至於裝修及環境方面,可以說是非常簡單,沒有甚麼特色;既不是新派的西方 fusion 裝修風格,也感受不到日本壽司屋的那一種風味。壽司吧共有兩位師傅,其中一位正在忙著招呼 order 了 omakase 的四位客人。我們一家三口是第二批客人,也獲安排坐在壽司吧,坐下不久其他客人陸續到來,整間餐廳已經滿座了。餐廳侍應只會說英語,並很快遞上餐牌,也是全英文的餐牌,總共只有六款選擇,除了一款便當(bento)之外,全部都是魚生、壽司類,完全沒有熟食,正想怪責打電
壽司吧共有兩位師傅,其中一位正在忙著招呼 order 了 omakase 的四位客人。我們一家三口是第二批客人,也獲安排坐在壽司吧,坐下不久其他客人陸續到來,整間餐廳已經滿座了。餐廳侍應只會說英語,並很快遞上餐牌,也是全英文的餐牌,總共只有六款選擇,除了一款便當(bento)之外,全部都是魚生、壽司類,完全沒有熟食,正想怪責打電話諮詢時被欺騙,侍應即時很耐心地跟我們解釋,原來便當裏面的熟食皆可以獨立以午市套餐形式供應。
雖然便當價錢絕不便宜,但卻貪圖有齊【Hanabi】的各款出品,包括網燒牛扒、燒魚、壽司刺身,可以一次過試味,所以先要一個 Hanabi Bento Box ($380)。過了不久,侍應傳達廚師的信息(在餐廳的另外一角尚有一個小小的熟食廚房,上文不是提及餐廳三尖八角嗎?初初步入餐廳時候,真的不留意原來熟食廚房與壽司吧完全分開),是日的燒魚多細骨,並不太適合小朋友吃,所以主動提議轉成天婦羅,服務窩心,值得一讚!

另外要了 Sushi Set ($280),也是這個午餐的主要目標。上 openrice 查一下,原來【Hanabi】壽司師傅 Michael 出身自 Nobu(源自紐約的高級新派日式料理集團),不知是否這個原因,總覺得他的外貌有點ABC (American Born Chinese)。在他負責的那一段壽司吧枱,擺了一大堆五顏六色的原塊岩鹽,以及其他用來提升壽司對味蕾刺激的天然調味,例如柚子、青檸等,看來,新派之中也保留了一點日式傳統。
一般的中高級日本料理只供應懷石及壽司 omakase,並不供應便當,【Hanabi】算是異類。面前的 Hanabi Bento Box ($380) 未至於是豪華版,但以香港的定價而論,已經可以說是高級版了。雖然,據筆者了解,日本有一些超級奢華便當索價幾萬円以上,除了用上最頂級及時令食材之外,便當盒本身已經是一個全人手製作的藝術品。如果用上香港地道用語,「日式便當」即是「飯盒」,當然,這種飯盒外觀精美、選料多變,非港式飯盒可以媲美。

Hanabi Bento Box 共有五格,分別為網燒牛扒、天婦羅、壽司刺身及御飯。壽司有三件,分別為太刀、愛侶魚及吞拿赤身。刺身有兩件深海池魚、兩件中とろ(中吞拿魚腩)及一隻牡丹蝦。質素中規中距,所選用的食材與 sushi set 基本上完全重複,下文再交待。
Hanabi Bento Box
網燒牛扒雖然外觀一般,但大約五成熟,又已經切成細件以方便客人進食,整體賣相算合格。但不知什麼原因,可能是在廚房準備便當的時間太久吧,牛扒完全不熱。
網燒牛扒
天婦羅有兩隻蝦、南瓜及茄子各一件。賣相一般,咬下去不脆口,天婦羅脆漿又不夠薄。與牛扒都有同一個失敗的地方,就是不夠熱,這個問題對天婦羅來說更是大忌。至於另一個失敗的地方,就是天婦羅醬汁竟然沒有伴隨蘿蔔蓉,更加遑論提供海鹽、綠茶鹽或者咖喱鹽。
天婦羅
整體來說,這個便當味道不過不失、四平八穩,但也沒有驚喜。最大的優點是有多種食材及展現多款日式料理的烹調技巧,但食材欠缺特色,烹調手藝也只是一般。筆者認為不值這個價錢。

Sushi Set ($280) 包括八件壽司及一件卷物。先送上 日本料理午市套餐標準的日式沙律、前菜以及茶碗蒸。這三款頭盤  Hanabi Bento Box 也有包括在內。日式沙律都是基本用料,採用西方的沙律菜混和日式柚子醋,酸酸地相當開胃。
日式柚子醋沙律
茶碗蒸則是失敗之作,雖然表面鋪了一塊香葉以營造漂亮的效果,但葉子實在太大片了,也可能因為這片葉子的影響,蒸蛋的表面殘留了一堆非常明顯的氣泡,甚至蒸蛋的中心部分也有一些小氣泡。以中高級日式料理來說,這碗蒸蛋的外表已經絕不能接受,也不應該用來奉客。味道方面,木魚湯鮮味不夠明顯,蒸蛋也不夠嫩滑。
茶碗蒸蛋
另一款日本前菜則比較特色,只採用菠菜頂端的墨綠色嫩葉,灼熟後壓成一個圓柱體狀,用上芝麻醋醬汁墊底作為調味,表面再灑上炒香了的黑白芝麻,香味進一步提升。菠菜葉本身有極輕微的澀味,但芝麻醬汁的微酸則剛好中和了這種微澀。廚師泡制這道前菜的心思,值得一讚。
芝麻菠菜捲配日式醋麻醬
由於 Michael 忙著招呼 order omakase 的客人,我們這些只 order 標準套餐的客人,當然要分工交由另外一位師傅招呼了。牡丹蝦肉質爽脆鮮甜、蝦味濃郁,在蝦類壽司中,僅次於花竹蝦及有豐膄蝦膏的北海道葡萄蝦。
牡丹蝦
愛侶魚、紫鯛兩件壽司外形不美觀,魚肉的形態也不吸引。至於味道方面,即使以白身魚來說,味道也顯得偏淡。
愛侶魚
紫鯛
深海池魚味濃,但形態並不吸引。
深海池魚
太刀魚即白帶魚,魚味卻是意想不到的濃郁。但這件壽司都是輸在型態不夠漂亮。
太刀、中とろ
雖然有點老土,但中とろ(中吞拿魚腩)卻一直是筆者的至愛,可以說是多種壽司之中最美味的。而事實上,也的確很難找到一件不好吃的中とろ,當然,迴轉壽司或超級市場內的廉價壽司除外。所以,要品評一家高級壽司店的質素,一般都不會以とろ作為一個準則。說回這件中とろ,當然完全符合美味とろ的條件:顏色鮮粉紅、充滿魚油香味,又完全沒有根膜,入口即溶。

有別於一般的處理方法,吞拿魚籽並不是軍艦。壽司飯揑成一個小球狀,表面灑上了青葱末,然後再鋪上一粒粒的三文魚籽。三文魚籽鹹香、脆口,每一粒下去都「卜」「卜」聲。
三文魚籽
到了尾聲,終於見到一件特色壽司:吞拿魚蓉配左口魚邊。雖然壽司飯糰揑得不夠漂亮,但舖在上面的那一團吞拿魚蓉及左口魚邊卻是非常美味。尤其是左口魚邊,充滿油脂之餘,又兼有白身魚的爽韌,可以說是整個套餐中最出色的一件壽司
吞拿魚蓉配左口魚邊
除了八件壽司之外,尚有一個卷物 maki。到了最後一刻,終於忍不住問問師傳,為什麼這個壽司套餐完全沒有貝殼類,獲告知【Hanabi】每天均會視乎貨源質量而入貨(這種安排非常正常),也會視乎供應商的貨源(真奇怪!只幫襯一個供應商?)。心中嘀咕,始終認為壽司套餐完全沒有貝殼類,並不似樣;將入貨問題歸咎供應商,更加不是一家高級壽司店應有的態度。

有點意外地,廚師額外奉送一件似蛋捲非蛋捲的食品。這件「變相蛋捲」表面是徹徹底底的金黃色,有點似放進焗爐中烤焗蛋糕的效果。「變相蛋捲」的側面可以看到非常綿密的鮮黃色,質感似黃色的糕餅多於煎日式蛋捲。
摩登蛋捲
啖一口,除了雞蛋味道之外,竟然還有一些海鮮味。再試真些,原來是將蝦肉攪成漿再混和雞蛋,然後倒模烤焗而成。論味道,雖然並非特別出眾,但卻充滿創意;論特色,更加勝過這一次的單一元素壽司體驗。
摩登蛋捲
這一頓飯最後以綠茶雪糕及芝麻雪糕各一杯作為總結。當然,這兩杯雪糕的絕大部份都進了 B女的肚子中。
芝麻雪糕、綠茶雪糕
【Hanabi】的環境並不給引,也缺少了中高級壽司屋的氣氛。以價錢而論,在銅鑼灣及尖沙咀地區,也絕對可以找到更佳的選擇。可能這一次碰巧餐廳並沒有太多的食材選擇,所以壽司的款式有所限制。但都是那一句,作為一間壽司屋,實在不能接受出現這個情況。
結帳後卻有一個驚喜,由於正值農曆新年,餐廳奉上了一封大利是!原來【Hanabi】屬於某個餐飲集團旗下,利是內當然不是任何現金,而是一個金幣朱古力及該集團其他餐廳的餐飲禮券。雖然這張餐飲禮券也代表須要幫襯這個集團的另一間餐廳,但正值新正頭,總覺得是一個意頭,而且筆者抽中的餐卷,是主菜買一送一的優惠,也相當不錯。
2016-02-13
芝麻菠菜捲配日式醋麻醬