2017-07-23 507 瀏覽
朋友在九龍塘返學,於是就去又一城搵間餐廳可以傾計食飯^_^一坐低就覺得隻碟好靚😊想食泰國菜加甜品,要滿足真係唔簡單😁😁好肚餓呀所以一定要嗌返個香葉肉粹飯☺️☺️不過個湯有啲鹹🙀再嚟一個鮮蝦炒金邊粉😏都幾香口架呢個牛肉粒,就好似一塊牛扒唔使自己切咁哈哈😂😂😂重點黎啦,先黎呢個芒果拿破崙,芒果好甜個餅底好脆👏🏻🤤呢個係香蕉千層糕,我其實唔太喜歡食甜品,但都覺得好吸引👍🏻我哋四個人就帶咗三款甜品,各有特色不過真係好飽囉😏😏
朋友在九龍塘返學,於是就去又一城搵間餐廳可以傾計食飯^_^

一坐低就覺得隻碟好靚😊

想食泰國菜加甜品,要滿足真係唔簡單😁😁

好肚餓呀所以一定要嗌返個香葉肉粹飯☺️☺️
不過個湯有啲鹹🙀

再嚟一個鮮蝦炒金邊粉😏都幾香口架

呢個牛肉粒,就好似一塊牛扒唔使自己切咁哈哈😂😂😂

重點黎啦,先黎呢個芒果拿破崙,芒果好甜個餅底好脆👏🏻🤤

呢個係香蕉千層糕,我其實唔太喜歡食甜品,但都覺得好吸引👍🏻

我哋四個人就帶咗三款甜品,各有特色不過真係好飽囉😏😏
2017-07-21
20 分鐘 (堂食)
2017-07-17 7661 瀏覽
本身平日都好少過又一城午飯,不過咁啱下午要過這邊開會,便可以乘機試下不同餐廳Greyhound 我曾在下午茶時段幫襯,那時候是吃甜品的見佢又叫cafe,一直便誤以為這是西餐廳這次幫襯後,解除了我對她的誤解~~~光看午市餐牌便發現有很多泰式風味的菜式有幾款選擇,但最想吃的PAD THAI 沒有,唯有另點吧~~選了一些容易開心share的菜式香草辣椒豬肉碎配白飯($108)外貌稍為普通,意想不到竟然有個煎蛋有種碟頭飯的感覺肉碎香味十足,不過入口頗鹹,一定要配大大啖飯先得戳破蛋黃漿後,反而更易入口或者煎蛋是真的有其存在價值隨飯有一小碗湯,應該是鹹菜湯不過飲完好像更口渴跟餐的 泰式辣汁青木瓜沙律小小的一碟,辣度十足大蝦泰式金邊粉Pad Thai Prawn ($128) 配菜的芽菜、花生碎、辣椒粉各置旁邊,食前拌勻芽菜為pad thai帶來爽脆口感最初還有些擔心 pad thai會否跟肉碎飯一樣咁鹹還好,pad thai 味道濃淡適中,再唧埋D 青檸汁落pad thai度,中和了剛剛肉碎飯殘餘的鹹味大蝦煎香,蝦肉帶爽pad thai 炒得惹味粟米蝦餅($98)表面好像炸得稍為過火,顏色呈暗黃不
本身平日都好少過又一城午飯,
不過咁啱下午要過這邊開會,便可以乘機試下不同餐廳
Greyhound 我曾在下午茶時段幫襯,那時候是吃甜品
見佢又叫cafe,一直便誤以為這是西餐廳
這次幫襯後,解除了我對她的誤解~~~

光看午市餐牌便發現有很多泰式風味的菜式

有幾款選擇,但最想吃的PAD THAI 沒有,
唯有另點吧~~
選了一些容易開心share的菜式

香草辣椒豬肉碎配白飯($108)

外貌稍為普通,意想不到竟然有個煎蛋
有種碟頭飯的感覺
肉碎香味十足,不過入口頗鹹,一定要配大大啖飯先得

戳破蛋黃漿後,反而更易入口

或者煎蛋是真的有其存在價值

隨飯有一小碗湯,應該是鹹菜湯
不過飲完好像更口渴

跟餐的 泰式辣汁青木瓜沙律
小小的一碟,辣度十足

大蝦泰式金邊粉Pad Thai Prawn ($128)

配菜的芽菜、花生碎、辣椒粉各置旁邊,食前拌勻
芽菜為pad thai帶來爽脆口感

最初還有些擔心 pad thai會否跟肉碎飯一樣咁鹹
還好,pad thai 味道濃淡適中,
再唧埋D 青檸汁落pad thai度,
中和了剛剛肉碎飯殘餘的鹹味
大蝦煎香,蝦肉帶爽
pad thai 炒得惹味

粟米蝦餅($98)

表面好像炸得稍為過火,顏色呈暗黃

不過食落不會油淋淋
蝦膠彈牙,配以爽口甜粟

味道不錯,而者粟米汁令炸過的蝦餅多了一份清甜Juicy感
就算不點泰式辣醬都不會覺得寡呢

招牌單骨雞翼($68)

單骨雞翼應該算是這餐廳的招牌菜吧

雞翼炸得夠脆身,可能因為整成單骨細件左
所以炸時比較快熟,炸的時間短左,
內裏依然有Juicy口感
而且醃得夠惹味
好味到連手指都啜埋

餐飲+$20 選了這裏的特色凍檸檬茶
大家都知道這凍檸茶出面在舊冰

連D 冰都係用檸檬茶製成,包保唔會越飲越淡

又+$30 加配了甜品
Mixed Berry Crepe Cake
外表精緻,是由多層的crepe 皮叠成
最上一層再厚敷一層牛奶Mousse/cream

之間塗滿香滑的忌廉,奶香十足

mixed berry source 入口比較酸,
但與濃郁的牛奶忌廉平衡返,
所以食落都唔會覺得太漏

如果食埋這個甜品可以加多一杯咖啡咁就仲正
不過時間趕唔切,唯有下次再試過啦~~
  • Iced Lemon Tea (Greyhound Style)
  • 招牌單骨雞翼
  • 粟米蝦餅
  • Pad Thai Prawn
2017-07-02 556 瀏覽
收左工去食,順便慶祝下。賣相係幾好,而且味道都唔錯。以fusion菜黎講,d sauce 係好值得一贊,味道有香草配搭,幾特別下。叫左三碟菜式,我就覺得個蟹肉炒飯,係最好味⋯ 同埋食到個蟹味,新鮮既,料又足,可以再encore 另外果兩個菜式就普普通通,反而賣相就做得好好⋯ 味道亦不錯,可能材料唔係太新鮮,攪到無咁出色。牛肉粒就食落肉質有些鞋⋯ 有少少雪過既肉感而另外,鵝肝醬多士就係食左兩啖咁⋯ 我就唔太喜歡,個味道麻麻地。反而配搭既芒果醬就幾得意,甜甜地,幾夾個多士。
收左工去食,順便慶祝下。

賣相係幾好,而且味道都唔錯。

可能材料唔係太新鮮,攪到無咁出色。

牛肉粒就食落肉質有些鞋⋯ 有少少雪過既肉感

反而配搭既芒果醬就幾得意,甜甜地,幾夾個多士。

蟹肉炒飯
牛肉粒
鵝肝多士
蟹肉炒飯
2017-06-20 489 瀏覽
唔知食咩好嘅情況之下,Greyhound通常都係最好選擇!三個女仔叫咗三樣野食,再另加三個甜品!每次來我都會叫呢個金邊粉,一嚟炒得幾香,二黎個份量對我來講啱啱好,不過對比起一年前黎食,今次個份量好似少左咁,亦都有啲偏油。朋友叫左個香辣黑豚肉腸乾蔥辣薑沙律,最主要因為個名得意!哈哈!點知又出奇地好味喎,個乾蔥辣薑汁好惹味,唔係好辣,啲腸吸收曬啲汁好入味!😋😋跟住就上呢個蟹肉飯,蟹肉夠多,不過有少少殻碎,略嫌味道不夠,有啲清淡。每次來greyhound我仲有一樣野一定會點,就係呢個fresh coconut crepe cake! 以前都唔識叫,有次經同事介紹之後,食完一次就愛上左!入邊啲椰子肉好足,勁有咬口,亦都唔會太甜或太膩,好有椰子嗰種清香味。朋友叫咗呢個banana and nutella cheese cake,個人覺得有啲太甜。最後上埋呢個macademia tart, 勁多果仁啊!喜歡食果仁嘅朋友一定會喜歡!

泰式雜菌炒金邊粉

香辣黑豚肉腸乾蔥辣薑沙津

啖啖鮮蟹肉炒飯

Fresh  coconut  crepe  cake

Banana  and  Nutella  Cheesecake

2017-06-01
香辣黑豚肉腸乾蔥辣薑沙津
啖啖鮮蟹肉炒飯
Fresh  coconut  crepe  cake
2017-06-19 313 瀏覽
We ordered five items:Fried wingsCalamariWagyu BurgerMushroom Pad ThaiBraised beef noodlesI believe the photos speak for themselves.Wings. 1/5.Calamari. 1.5/5. The dip was good.The burger came in 5 mins after ordering and was cold. We sent it back and they brought a decent one back. 3/5.The noodles were mixed with only soya sauce. Braised beef was tasteless. 1/5.Mushroom Pad Thai was the only good dish we ordered. 4/5.Used to come here, won't again.
We ordered five items:

Fried wings
Calamari
Wagyu Burger
Mushroom Pad Thai
Braised beef noodles

Wings. 1/5.

2017-06-12 275 瀏覽
十二點來到又一城,見Greyhound 不用排隊,就走進去吧。印象中來過這裡3~4次午餐,這些年來每次都是吃那兩款東西。今天選的是$108 set lunch,選了沙律、香辣肉碎飯和 iced lemon tea.香辣肉碎飯味道我選了少辣,結果是一點也不辣, iced lemon tea 向來是我的至愛,冰是用lemon tea 製成的,所以冰溶了也沒有減淡飲品的味道,不過如果喝開少甜的話,此飲品則會偏甜。總括而言,這價錢在又一城吃set lunch 還算合理吧?
總括而言,這價錢在又一城吃set lunch 還算合理吧?
  • iced lemon tea
對於我呢個選擇性困難既朋友黎講成日得一想二想食呢間又想食個間是日朋友仔話呢度既椰子蛋糕唔錯好啦唔諗啦一於黎呢度試下個蛋糕先其實呢我屋企人係泰國人黎呢度個泰菜比我個感覺好淡有的似西式既泰菜甘呢個冬陰公湯好差個湯好稀無乜味只有香茅味甘呢個串燒又係唔好食因為唔熱其他野已經唔想講另外嗌左呢個紙米卷個皮厚到呢唉呢個墨汁意粉係朋友叫既個人認為佢各方面都不太夾🙈🙈🙈食到最尾仲有的咸好彩呢個朋友提議既椰子蛋糕的確好味一層cream一層椰肉個椰肉有的咬口夾埋cream甘食不會太膩我鍾意😍😍😍最後朋友叫了杯泰式咖啡還是泰國的好飲好多😂😂😂總結:我喜歡九龍城味道濃郁既正宗泰菜多的但個椰子蛋糕的確唔錯所以比🆗啦
對於我呢個選擇性困難既朋友黎講

總結:我喜歡九龍城味道濃郁既正宗泰菜多的
但個椰子蛋糕的確唔錯
所以比🆗啦
  • 椰子千層蛋糕
Greyhound 晚飯真係數唔到食咗幾多次, 但係 都係咁鍾意~ 下午茶就真係第一次~我要杯藍蝶花甜菊茶雖然佢冇配備佢變紫色, 但有蜜糖 都好飲啊~清邁雞腿咖喱蛋麵1麵2食, 湯麵 同埋 炸麵餅~我哋比較鍾意食湯麵炸麵餅吸湯汁 都幾得意嘅肉質入口感覺唔錯啊~泰式滷水鴨湯河粉麵質同樣唔錯, 好容易就令人會食晒成碗~ 麵雖然唔多, 但係滷水鴨比幾大隻下 又多肉, 所以都食得飽~味道啱啱好, 肉質仲幾嫩滑添啊~
2017-05-08 467 瀏覽
喺九龍塘睇完戲後, 朋友話想食甜品, 上網睇到greyhound嘅蛋糕幾靚, 所以就試下。呢間泰國餐廳嘅單骨雞翼係招牌, 可惜午餐仍未消化完, 只能食蛋糕, 因為甜品係第二個胃。香蕉朱古力千層蛋糕賣相一流, 朱古力醬都幾多, 香蕉份量都唔少, 味道唔錯, 但啲忌廉實左太多喇, 食左幾啖已經覺得好漏。傻豬豬嘅我地叫左另一款千層蛋糕, 雜莓味, 同香蕉蛋糕一樣甘多忌廉, 好彩味道酸酸地, 可以解膩, 但我同朋友都食剩左好多忌廉。如果唔太喜愛忌廉嘅朋友, 要慎重考慮食唔食呀!!!!

下午茶
2017-05-06 382 瀏覽
朋友生日,特登帶左佢黎食,首先叫左碗大蝦冬蔭公湯,淡而無味!唔辣又唔酸,好稀!之後再試個鮮蝦雞肉米紙卷,一送上黎已經9件黏到實一實,所以一分開佢地就散晒,食既時候好似皮還皮,餡還餡咁。有點失望😥keep到水準既就只有椰子千層蛋糕同埋帶子菠菜寬條麵👍🏻先講寬條麵,菠菜汁係精髓所在,少少鹹又著點creamy, 汁既分量亦好夠,每條麵都會沾上汁,帶子煎得都幾香,夾埋就好好食😋至於千層蛋糕甜而不膩,有椰子既清香,cream食落唔會太heavy,係絕對要食既飯後甜品!

2017-04-27 520 瀏覽
班蘭千層蛋糕$78Greyhound的意泰fusion菜式之前介紹過,其中我地最鍾意佢地的dessert,所以呢次係又一城行完街回家食飯前認唔住要入去食件cake先回家~上次我地試了椰子千層蛋糕,十分讚,今次我地就試了呢個班蘭千層蛋糕,原來是原味的千層蛋糕加插長頸鹿餅乾,另外有杯應該是班蘭汁的物體比你淋上蛋糕的。蛋糕味道ok的,外層的cream好香,千層皮做得很好,而班蘭味就係較為清淡的口味,整體上都不錯的但相對之下我地較為喜歡椰子味同泰式奶茶味~
班蘭千層蛋糕$78
班蘭千層蛋糕

Greyhound的意泰fusion菜式之前介紹
2017-04-03
10 分鐘 (堂食)
2017-04-02 831 瀏覽
原本系一間我呢幾年好喜歡去幫襯嘅食店,但今晚正體食店嘅質素下降了!首先入坐就發現椅子有很多油汚及食物碎,肯定未整理妥當就安排入坐,我當時系下午5:30入坐,人潮未到已這樣了!第二樣整間餐廳可能缺人手啦,來來去去只有4個 waiter接待客人,所以忙到個個黑哂面,水杯無哂水直到食了半餐也未有人主動加水。最後使我最唔ok 系我order 至愛嘅香蕉千層蛋糕內裡嘅香蕉已全部爛透,這甜品價值78元,但result 系非常差,我因為不想浪費,最終只吃了蛋糕沒有退回,亦向店內兩位經理反應,但第一個沒有理會、第二位看似店長只聽我說說就算,連查看一下也沒有!

2017-04-02
2017-03-25 866 瀏覽
聽朋友講greyhound嘅椰子千層蛋糕好好味,而是出於好奇嘅心態去試吓佢嘅蛋糕,蛋糕都幾大件,見到好多椰肉係蛋糕嘅中間,望已經好吸引!食落果然有驚喜!啲cream好Fresh!唔會好漏,而且好香椰子味,裏面啲椰肉好爽口,令到成個蛋糕口感又多咗層,果然係招牌甜品
2017-03-24 628 瀏覽
一向鐘意食greyhound ,食過咁多間,又一城呢間嘅男staff態度真心麻麻。首先我哋隔離枱食完,有個男staff過尼執枱,係一路哼住歌一路執,完全唔專業!!好,到埋單既時候,我叫埋單,有個男職員拎張bill過尼,係一句聲都唔出就咁遞過尼;我係畀信用卡既,之後佢拎畀我簽名的時候都係一句聲都無出就咁DUM係我隔離,請問可以點接受??我send email去反映,幾日無人理我,好荒謬!但平心而論,D女 staff態度好好的,食物亦唔錯。

但平心而論,D女 staff態度好好的,食物亦唔錯。
2017-02-28 1149 瀏覽
o係 festival walk 唔知食咩好就會 o黎 greyhound,貪佢穩穩陣陣 泰國版一口牛~連埋 d 瓜食好清新好快就清哂一盤呢軟殼蟹墨魚麵~雖然個蟹望落唔太靚但味道係無問題 ge 墨魚麵都好好味試下其他 flavour,一般呢
o係 festival walk 唔知食咩好
就會 o黎 greyhound,貪佢穩穩陣陣

泰國版一口牛~
連埋 d 瓜食好清新
好快就清哂一盤呢
軟殼蟹墨魚麵~
雖然個蟹望落唔太靚
但味道係無問題 ge

墨魚麵都好好味
試下其他 flavour,一般呢