餐廳: Green Waffle Diner (擺花街)
資訊:

喺中環有間可以每人$200就埋到單嘅西餐,環境、食物、服務同樣高質,絕對抵比啦!紐西蘭草飼牛肉粒薯粒鑊仔($133), 用鐵板上嘅薯粒一直熱辣辣咁真心keep到有鑊氣!薯粒好脆口,啲牛柳粒又惹味!撈埋隻流心蛋同芝士,而家食完都仲念念不忘,真係好好好食如果兩個人食,建議嗌baby size就夠,因為其實都幾多架😂杏仁奶牛油果意大利飯($138),原先覺得呢個配搭幾健康就嗌左,食第一啖已經食得到平時杏仁獨特嘅香味,喺我試過嘅risotto黎講好少可有杏仁味嘅配搭,係加分位!除左面頭有成個切片牛油果,飯入面仲有好多菇同蕃茄仔粒,性價比高餐廳名叫得做green waffle又點可以唔嗌waffle就走人架,揀左個自家士多啤梨大黃醬窩夫🧇連埋一球綠茶雪糕😍賣相非常滿意,waffle係厚身同好脆架,個士多啤梨醬充滿果肉,酸尾尾,一人食足一大塊,超好味

2022-08-30
2022-08-29 28 瀏覽
一齊係中環附近番工既朋友,帶左我去擺花街食好西😎話說雖然我係中環番工,但呢頭真係基乎無黎過食飯,搞到有d大鄉里出城既感覺🤪🥩燒八安士紐西蘭草飼肉眼(配自家制香蒜薯蓉及蜜糖豆)寫住每日限量供應,忍唔住叫黎試下,肉眼扒都幾厚身,挺有咬口,食落仲帶有點牛的羶味,夠晒新鮮。🍧Pricess ocean 見到個賣相好靚呀,夏天食真係岩晒,好有置身於沙灘,望住沙灘擱淺左既美人魚,呀~唔係,應該係係海洋中跳躍緊既美人魚🤣。Pricess ocean既沙灘係由芒果和菠蘿整成既沙冰,而海水就係由藍澡蛋白粉整的。魚尾則由帶點酒味黑朱古力塑造的,還有白朱古力整成的貝殼。milk base種類多,有椰奶,豆奶,全脂奶,脫脂奶,燕麥奶,杏仁奶和豆奶供選擇,最後簡左脫脂奶,感覺更加健康。🍳牛油果雜菜薯粒鑊仔配料十足,有羽衣甘藍,西芹,磨菇,牛油果,車厘茄,溫泉蛋,薯仔粒,洋蔥和車芝士。一上枱就聞到香噴噴既薯仔味,店員仲好細心咁提醒我地要小心鑊邊熱。薯仔由平時既配角榮升左主角,整得焦脆,雖然全部都係雜菜,但食落相當惹味,果然夠晒鑊氣。最後當然唔少得店名都寫到出面既甜品waffle😊🧇自制棉花糖石板街窩夫簡左配朱古力

一齊係中環附近番工既朋友,帶左我去擺花街食好西😎

🥩燒八安士紐西蘭草飼肉眼
(配自家制香蒜薯蓉及蜜糖豆)

🍧Pricess ocean

🍳牛油果雜菜薯粒鑊仔

最後當然唔少得店名都寫到出面既甜品waffle😊

🧇自制棉花糖石板街窩夫
簡左配朱古力雪糕,朱古力味夠晒濃,係我中意既口味。而窩夫硬度適中,外脆內軟,唔會太甜,果然係招牌,整得唔錯,值得一試。

☕碟豆花latte
咖啡味夠濃,第1啖帶點苦澀,漸漸同d奶溝雲後,就好順滑回甘。

如果叫filter coffee仲可以任飲添,好抵,岩晒中意飲咖啡既人。

整體來講,餐廳既所有材料都好新鮮,而且選擇多,可以俾自己簡。見到個餐牌仲有無麩質、低卡路里餐單及生酮飲食,真係好適合唔同既人士去進食。
2022-08-29
2022-08-29 16 瀏覽
好耐之前同事帶過我去之後就一直都念念不忘,今次放工男朋友問我想食咩,我就即刻建議去green waffle.終於佢嘅材料新鮮同自製,最啱我高要求嘅男朋友原來夜晚嘅擺花街比午餐時間多一份清靜,係哩個轉角位特別有格調同顯眼!dinner set 同lunch set 一樣,咖啡可以免費添飲,另外我見到有happy hour 買一送一,所以今次決定叫杯白酒慢慢嘆紐西蘭草飼牛柳粒薯仔鑊仔超香口,一黎已經香氣撲鼻,粒粒薯仔粒都焗到好香脆,加埋洋蔥,芝士同水波蛋。我對住哩個餐完全冇抗拒嘅能力,食唔停口,好滿足又唔會太heavy👍🏻👍🏻必食之選三文魚扒配自家製薯蓉及沙律追求健康嘅男朋友就揀左三文魚扒,脆卜卜嘅魚皮,加上嫩滑嘅魚肉,有對比之餘又覺得好夾👍🏻 薯蓉好creamy ,仲有沙律,成件事好健康好開心去Green waffle當然唔少得waffle揀左香蕉雜莓窩夫🧇配綠茶雪糕 窩夫夠厚身,食落好鬆化👍🏻 我仲好邪惡咁加左啲蜂蜜😂🤣 真係好好食🥰🥰特別要讚下佢嘅waffle 有「冇麵粉」種類,另外仲有低卡路里同生酮飲食餐牌,對飲食有高要求嘅中環上班族照顧周到👍🏻

紐西蘭草飼牛柳粒薯仔鑊仔

三文魚扒配自家製薯蓉及沙律
追求健康嘅男朋友就揀左三文魚扒,
脆卜卜嘅魚皮,加上嫩滑嘅魚肉,有對比之餘又覺得好夾👍🏻
薯蓉好creamy ,仲有沙律,成件事好健康好開心

去Green waffle當然唔少得waffle
揀左香蕉雜莓窩夫🧇配綠茶雪糕

2022-08-28 19 瀏覽
上網睇依間店嘅門面好靚入邊睇落又舒服所以就黎試下食佢嘅嘢食唔係好貴全部都係百零蚊間店喺依個位 同埋啲環境咁靚 食物既外貌又唔錯 所以收咁既價錢真係好平雖然佢話喺中環但係其實喺上環地鐵站出會近啲佢有得用QR code自己喺電話度落單軟殼蟹蕃茄意大利飯佢啲飯就係好意大利式硬硬哋 感覺健康d 同埋佢有好多蕃茄仔所以好濃嘅蕃茄味隻軟殼蟹都大隻好多肉 好爽好脆六安士三文魚魚扒配自家製薯蓉加啲檸檬汁落去 同個三文魚好夾佢個薯蓉係比較soft d 好易入口另外叫多杯朱古力佢面頭有好多cream同埋可可粉仲有一粒棉花糖同埋喺呢個Apps點有得揀要啲咩milk
上網睇依間店嘅門面好靚

另外叫多杯朱古力佢面頭有好多cream同埋可可粉
仲有一粒棉花糖
同埋喺呢個Apps點有得揀要啲咩milk

2022-08-27 38 瀏覽
星期日銅鑼灣人頭湧湧,中環區卻是另一片天。想與朋友慢慢談不用趕著交枱,便來到擺花街的【Green Waffle Diner】晚餐。餐廳偌大明亮,以鮮橙及綠化植物為主調,環境開揚座位舒適,是鬧市中一片寧靜天地。餐廳主打六款口味窩夫,有原味、班蘭、黑/白朱古力豆、藍莓、士多啤梨及不含麥麩的杏仁奶蕎麥味,口味獨特。主食包括扒類、漢堡、意粉意大利飯,甚至近年大熱的無糖、無麩、低碳餐單也有,豐富得令人選擇困難症發作。晚市套餐每月都會更換款式,八月主食有肉丸意粉、羊肉腿小米沙律及三文魚薯蓉。還包括餐湯或沙律、伴碟小食、飲品及半份窩夫,豐富又抵食。"精選沙律"沙律菜新鮮爽脆,配上車厘茄和哈蜜瓜,色彩繽紛,清爽醒胃。"炸薯粒"切成小方粒,炸得金黃完美,外脆內裡薯香滿滿,比起常吃的薯條又是另一番驚喜。主菜點了"鮮茄紫蘇意大利粉配自家製肉丸",牛肉丸由廚師親自製作,吃下柔軟不死實,散發濃濃的香草氣味。蕃茄醬濃稠甜酸有致,意粉煮至Al Dente,煙韌富彈性。跟餐的"士多啤梨大黃醬窩夫"份量豪不吝嗇,可選配雲呢嗱、朱古力或綠茶雪糕。窩夫香口鬆軟富蛋香,士多啤梨大黃醬酸爽開胃,與甜美的雪糕互相平衡。"班蘭班㦸

"班蘭班㦸"三塊層層疊起,碟邊伴以士多啤梨、藍莓、青蘋果及焦糖脆脆,賣相精緻。班㦸厚薄適中,兩面煎得色澤均勻,濕潤度拿捏準確,吃下鬆軟而有口感。班蘭味不算濃郁但有一股清香。

"凍蝶豆花鮮奶咖啡"分成三個漸層,花青素遇上鮮奶尤像藍天白雲,夢幻唯美。蝶豆花味道偏淡,拌勻底層濃縮咖啡及鮮奶,味道卻是剛剛好。
餐廳主打窩夫及生酮飲食,提供低卡路里餐單,而食品材料新鮮及自製,pancake更加屬無麵粉種類,相當天然及健康👍中環分店咖啡仲係任飲自家醃製鹹牛肉羅賓三文治(半份)|$188|7/10三文治由兩塊多士夾住自家醃製薄切鹹牛肉,鹹牛肉調味適中,配合酸瓜一齊食,鹹酸醒胃🤤啤酒脆漿銀鱈魚炸魚薯條|$152|8.5/10炸魚酥脆,炸漿厚度剛好,一咬落去脆皮有淡淡麥味,銀鱈魚魚肉嫩滑無雪味,不需要沾任何醬汁已經好好食👍🏻藍莓窩夫配鮮忌廉|$48|8.5/10窩夫即叫即整外脆內軟☺️濃濃藍莓菓泥藏喺窩夫入面,口感層次更豐富,另配鮮忌廉需加$15牛油果椰子沙冰|$68|7/10牛油果味略淡,椰子味整體較為突出,兩款配搭起來口味幾夾,飲後清涼舒爽🥰

自家醃製鹹牛肉羅賓三文治(半份)|$188|7/10

啤酒脆漿銀鱈魚炸魚薯條|$152|8.5/10

藍莓窩夫配鮮忌廉|$48|8.5/10

牛油果椰子沙冰|$68|7/10
2022-08-25
2022-08-27 19 瀏覽
平時諗唔到食咩,都會去這間餐廳,因為佢個薯仔粒真係好好食,而且食材新鮮和自家製,品質有保證。最近餐廳喺中環搬咗新舖,新店裝修比舊舖更闊落,坐得幾舒適,最正係咖啡任飲,好啡之人最合適。另外,重有低卡、生酮飲食餐單提供。.🥗Roasted Cajun chicken salad $118雞扒🐥大大塊,煎得好香,雞皮帶點微脆,雞肉肉質嫩滑。而且沙律菜都很新鮮,配上黑醋更加健康。.🥔Meat Lovers Skillet $140.00這個係我最愛的招牌菜,每次食都必點。牛肉粒🐮份量都不少,而且大大粒,牛味香濃。薯仔粒食落好香脆,入邊還有滿滿的薯仔蓉,加上🧀拉絲芝士、🥓煙肉、腸仔等惹味配料,仲有🍳流心蛋,真係好好味。.🧇Rocky road waffle $105一場嚟到梗係要食埋窩夫,窩夫外脆內軟,重有無麵粉的種類揀。我們加了$10轉了杏仁奶燕麥,食落充滿麥香,而且感覺健康點。上面滿佈🍫朱古力醬和棉花糖,真的好美味。雪糕🍦有三款口味選擇,我們選了綠茶,感覺更加清新。

🥔Meat Lovers Skillet $140.00

🧇Rocky road waffle $105
2022-08-27 14 瀏覽
成日聽同事講擺花街有間食waffle既cafe 咖啡任飲 同埋啲pancake好好食 決定今日放工去試吓🥰Dinner special (頭盤 + 伴碟 + 主食 +甜品 + 飲品) ($218-$258)價錢係depends on 你揀咩主食 有意大利粉羊 同埋三文魚 不論頭盤伴碟主食甜品定飲品 每樣都有幾款食物揀 唔驚唔啱食😌 🍲 頭盤Soup of the day 係椰菜煙肉忌廉湯 飲落比較有口感一啲,有d「食物溶」嘅感覺而唔係中式嘅湯水,味道同口感都係有一定水準😋🍟 伴碟叫咗個炸薯條食,炸野最重要就係夠「新鮮」,佢唔係炸定放係度而係新整,係合格嘅👍🏻👍🏻🍽主食就揀左三文魚扒煎得香脆,而三文魚肉都係好有味道,well seasoned過😚相信都啱好多人。呢碟反而最吸引既係薯蓉,加左黑松露味道更豐富,口感都好軟滑,絕對值得一試🤪甜品係窩夫配上雪糕同果醬奶油,絕對係完結一餐最好嘅甜點🥰 📣如果減緊肥嘅朋友想食pancake過口引 可以試吓依到既「無麵粉」種類pancake,仲有提供低卡路里餐單及生酮飲食🤪🥩燒8安士紐西蘭草飼肉眼 ($148)牛扒叫左5消化,味道唔錯同埋都控制到係5

🍲 頭盤

🥩燒8安士紐西蘭草飼肉眼 ($148)
牛扒叫左5消化,味道唔錯同埋都控制到係5成熟左右,口感同肉質都唔錯
Green Waffle Diner (擺花街) (中環)
📍中環擺花街43號地舖
友人問西餐那裡好吃又座得舒適,就想起Green waffle 了,一找之下鬧市中環擺花街就有了! 環境以簡約為主,座位舒適。職員好有禮貌遞上餐牌,一眼就被牛扒吸引了! 雖然在做推廣買一送一酒可是我還是挑了與別不同的咖啡☕️ 牛扒厚切又粉嫩色,草飼沒太重味道而餐廳增添了微微孜然粉提升味道。 脂肪不多但仍啖啖肉。 另外還要讚咖啡,點選了latte, 杯底有些藍澡很美觀,而且咖啡與奶好平均。 佢這裡除了主食牛扒外還有包、意粉及不能錯過的waffle , 連友人也說下次有落腳點了 !

2022-08-23 22 瀏覽
星期日想來一個chill day. 跟朋友在中環拍拍照聊天。在中環擺花街附近發現新開了Green waffle 🧇 記得銅鑼灣、元朗也有分店。這裡環境以白色加點綠色點綴,給人清新、舒適感覺。 燒八安士紐西蘭草飼肉眼 HKD 148 指定時間紅洒更有買一送一跟餐牌所示的一樣 厚切、粉粉紅紅色澤,果然廚師好了得。 不止,添加了我至愛的孜然粉以增添香氣、味道。 另一驚喜薯蓉,連朋友都說幾遍好好味,內有主角薯仔、蔥、牛奶、薯粒以增加口感度、牛油等等, 非常非常滑溜 好味! QR code 落單,以方便快捷,確保沒漏單職員服務態度好好 👍🏼下次可再來試試waffle 😁

這裡環境以白色加點綠色點綴,給人清新、舒適感覺。

燒八安士紐西蘭草飼肉眼 HKD 148

指定時間紅洒更有買一送一

另一驚喜薯蓉,連朋友都說幾遍好好味,內

QR code 落單,以方便快捷,確保沒漏單

職員服務態度好好 👍🏼下次可再來試試waffle 😁
2022-08-21 17 瀏覽
今日去咗中環行PMQ,行完之後喺附近搵嘢食,去咗呢間加拿大餐廳餐廳食Tea。餐廳裝修舒服,可以打卡,下午茶套餐都幾抵食, 全部套餐都係$100內。每張枱都有好多唔同嘅醬料,包括茄汁、HP sauce、Syrup等等,鍾意落咩都得。軟殼蟹墨西哥卷配薯條粒個墨西哥卷餅好好食,軟殼蟹份量好多,啖啖都係軟殼蟹,裏面啲醬料配得好好,啲薯條粒都好得意,通常食嗰啲都係一大條薯條,呢間啲薯條切到細粒粒,炸到卜卜脆,好好食斑蘭pancake配雪糕我好鍾意斑蘭味嘅食物,呢個pancake好啱我,斑蘭味好濃烈好香,而且個pancake整得好軟身,唔會太甜,我好鍾意,配埋朱古力味雪糕,非常之夾,伴碟仲有好多生果,感覺非常健康。另外pancake可揀無麵粉種類,仲有低卡路里餐單及生酮飲食,岩哂減肥嘅朋友所有食材用料都好新鮮,值得一提係咖啡茶都係任飲,同朋友坐喺度傾偈,唔怕口乾

軟殼蟹墨西哥卷配薯條粒

斑蘭pancake配雪糕

2022-08-19
2022-08-21 17 瀏覽
這個夏天確烈日當空,好適合在海灘🏖上與一望無際的天空慢活生活⛅️🌅,同時,當然使我想飲杯特夏飲品,再加甜品便美滿人生啦!😆🥰今日來到Green Waffle Diner ,今個盛夏推出咗以海洋🏖🌊為主題的飲料,新品 Horizon Sky 聚焦於藍色碟豆花啫喱,再配杏仁奶,層次分明,而我自己特別叫走了咖啡,但一樣好香滑,口感好爽!另外就點了個都好像海洋🌊 一樣的 smoothie bowl , 有好多藍莓🫐 、火龍果等水果實在健康而且好好味😋

2022-08-21 19 瀏覽
💕Green Waffle Diner餐廳環境夠舒適,仲有大大個玻璃窗,感覺柔和舒服☘️Weekend食個brunch 或者下午茶都非常寫意,brunch set 的filter coffee 仲可以免費添飲☕️啱晒咖啡精🧚🏻‍♀️.🌈Portabella Avocado chickenpumpkin salad餐廳嘅低卡路里餐單亦係吸引我嘅其中一個地方,特別沙律真係好啱夏天.裡面有大啡菇、牛油果🥑南瓜🎃車厘茄🍅雞胸肉、芝士🧀以沙律菜做base🥗健康之選.啡菇juicy又飽肚,仲有最愛嘅南瓜同牛油果🥑,加上芝士點綴,味道更豐富加返杯咖啡,簡簡單單就足夠享受一個悠閒嘅下午😚.見餐廳有gluten free pancake, 對於想食甜品又要控制體重嘅朋友十分友好🤝下次嚟一定要試試🧡
💕Green Waffle Diner

🌈Portabella Avocado chicken
pumpkin salad

加返杯咖啡,簡簡單單就足夠享受一個悠閒嘅下午😚
2022-08-20 10 瀏覽
朋友喺中環返工,又一向都知中環多嘢食,一於喺中環食飯,見呢間餐廳話所有材料都係新鮮同自製,所以就嚟試下!餐廳裝修都幾靚,成個環境都幾舒服!本身以為呢間淨係食waffle,點知原來都有好多嘢食,仲有埋低卡路里餐單同生酮飲食,pancake 又有得揀無麵粉,健康人士就至岩!紐西蘭草飼牛肉粒薯粒鑊仔 $93見到隔籬枱有人叫呢個就叫嚟試下,一上枱果然好香,牛肉粒又唔會炒到好硬,啲薯仔粒又整得好香口,加埋啲芝士,個配搭冇得輸,超級好食!三文魚扒蘆筍南瓜意大利飯 $168三文魚扒大大件,意大利飯好有口感,加埋啲菇、蘆筍同埋洋蔥,每一啖飯都有好多配料!鮮芒果士多啤梨窩夫 $95呢間咁出名食窩夫,一定要試吓,加咗$14轉班蘭窩夫,又真係幾好食,有好香嘅班蘭味!班蘭牛奶咖啡 $63雖然中環呢間分店咖啡任飲,但朋友想試啲特別啲,就叫左個班蘭牛奶咖啡試下,個色好靚,佢話味道都唔錯!總結,食物味道都唔錯,又坐得幾舒服,有機會都會再嚟!

紐西蘭草飼牛肉粒薯粒鑊仔 $93

三文魚扒蘆筍南瓜意大利飯 $168

鮮芒果士多啤梨窩夫 $95

班蘭牛奶咖啡 $63
總結,食物味道都唔錯,又坐得幾舒服,有機會都會再嚟!
2022-08-18 19 瀏覽
今晚試左位於中環擺花街嘅一間Canadian cafe Green Waffle Dinner💕搬左新舖後第一次黎食😊📍燒八安士紐西蘭草飼肉眼大大塊厚切燒牛肉,揀左Medium熟度剛好熟得黎又唔會太多血水,而且肉質都保持到幾嫩。特別要讚伴碟嘅薯蓉加左奶油同洋蔥粒,軟滑又香口食到停唔到口🥰📍青口蒜片炒意粉意大利粉口感偏硬同乾身,應該用左好少油去炒所以食落唔會成口油。蒜味唔算突出,青口味道亦偏淡,這鍾意食清淡嘅人會覺得調味剛剛好,我個人就覺得可以咸番少少。📍芒果士多啤梨窩夫嚟呢度點可以唔叫主打菜窩夫試吓呢!窩夫即叫即整嘅上枱時熱辣辣,咬落外脆內鬆軟,配埋酸酸甜甜嘅芒果同士多啤梨,加埋香滑阿波羅雲呢拿味雪糕筒cream一齊食,好正!😍 (可以加錢換movenpick雪糕嫁!)總體來講價錢合理味道亦唔錯,而且環境舒適, 非常適合三五知己約食飯傾吓計❤️😊

📍燒八安士紐西蘭草飼肉眼

📍青口蒜片炒意粉