難得有個空閒既Leisure Wednesday搵埋放緊假既女友黎行下街食下野就最好不過☺️適逢朋友介紹呢間幾吸引而且氣氛幾好🤣還掂近近地一於黎撐下枱腳啦☺️👫🍴平日中午都會有午市套餐,有多款不同選擇墨西哥煎餅早餐烘烤得香脆的墨西哥薄餅包着炒蛋、車厘茄、洋蔥、青椒、香腸、車打芝士等等配料,炒蛋加左芝士後好拉絲,又充滿蛋汁,鹹香美味,七彩繽紛嘅配料使得餡餅充滿口感,味道好豐富!另外加$24可享牛油果半個,熟度剛好,新鮮又軟滑,感覺健康!鮮果pancake另加$30可有鮮果pancake,鮮果分別有:草莓、青蘋果、藍莓等等,清甜又爽脆。熱烘烘的pancake口感鬆軟,滿有蛋香同麵粉香,配上香甜朱古力醬後更加美味可口熱泡沫咖啡☕咖啡濃厚醇香

難得有個空閒既Leisure Wednesday
搵埋放緊假既女友黎行下街食下野就最好不過☺️
適逢朋友介紹呢間幾吸引而且氣氛幾好🤣
還掂近近地一於黎撐下枱腳啦☺️👫🍴

平日中午都會有午市套餐,有多款不同選擇

墨西哥煎餅早餐

鮮果pancake

熱泡沫咖啡☕
咖啡濃厚醇香
2019-10-30
今晚去左中環搵食, 黎到呢間喺超唔起眼但非常安靜嘅小街西餐廳開餐Steak and Egg Hash Skillet大愛呢款鑊仔薯粒, 非常香口, 外脆內軟, 配料有牛肉粒、蘑菇、洋蔥、水煮蛋 & 車打芝士, 邪惡又好味Fish & Chips超級大份嘅炸魚薯條, 龍脷柳係以啤酒脆漿炸成, Size 仲長過把餐刀, 外皮脆卜卜, 魚肉仲 Keep 到好嫩滑多汁, 配埋粗薯條 & Tartar 醬, 食完已經飽左一大半火焰玉桂香蕉窩夫黎到又點可以錯過佢嘅窩夫呢 !?! 長方形嘅窩夫, 配上朱古力醬 & Vanilla 雪糕, 脆口得黎又唔太硬, 加埋燒過嘅玉桂香蕉, 帶點甜 Dark Rum 嘅味道, 大滿足

Steak and Egg Hash Skillet

Fish & Chips

火焰玉桂香蕉窩夫
2019-10-25
2019-10-26 30 瀏覽
工作上有d阻滯,夜晚又要返學,所以返學前要食個靚晚餐減下壓。餐廳有一排綠色植物,睇落好舒服。點咗早晨全餐($96)同新鮮水果班㦸($95)。早晨全餐($96)好豐富,由於係即叫即整,所以一上碟d炸薯粒熱辣辣香噴噴。除咗炸薯粒,仲有炒蛋、煙三文魚、多士同埋半份窩夫。d蛋炒得好滑,而煙三文魚就好香,滿意~新鮮水果班㦸($95)賣相好靚😍Pancake 一共有3塊,配以新鮮藍莓、青蘋果、士多啤梨及哈蜜瓜配朱古力醬同埋鮮忌廉。Pancake上面淋咗朱古力醬,香甜好味,而咁多種水果最鍾意係士多啤梨,又甜又新鮮~
餐廳有一排綠色植物,睇落好舒服。

點咗早晨全餐($96)同新鮮水果班㦸($95)。

2019-10-25 34 瀏覽
喺中環呢一頭附近返工,成日會周圍發掘一啲唔同嘅小店,呢一間就係其中一間。我啱啱去到嘅時候全個場都滿晒座,我大約等左10分鐘左右,就開始有人食完飯離開啦。咁就到我入咗啦。咁我就叫咗一個三件嘅雞翼同埋一碟carbonara. 有時候lunch都想食好啲,唔想食啲$3,40嘅頹飯。 特別係心情唔好嘅時候,再食頹飯個人會再頹啲。呢度有雞翼好有趣,我叫嘅係蜜糖蒜蓉味。佢唔似出面KFC嗰啲雞翼咁擺啲味粉係上面, 佢真係有啲蒜蓉係啲雞翼上面,而且個醬汁係有少少甜甜地。成件事真係好好食,強烈推介呢個蜜糖蒜蓉雞翼。食完呢個雞翼,大約過多五6分鐘,個意粉就嚟啦。呢個意粉應該係我食過最多煙肉,蘑菇,炸煙肉嘅意粉。啖啖係煙肉啊,個意粉超足料,食到尾都仲有煙肉啊。而且個醬汁係極重芝士味,一啲都唔吝嗇。好少會見到咁足料嘅意粉。食完呢碟意粉之後個滿足感真係超高。

2019-10-20 43 瀏覽
🐷🐷🐷▪️Porridge ($63)賣相100分🥰 滿足到我依啲港女想影相既心願。係全餐最健康又含最多fibres既,水果+燕麥依個combination相信係好多女士眼中既減肥恩物,加返少少jam同nut令口感味道更豐富,基本上食完已經飽左7成😹〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️5/5🐷〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️▪️Baby Country Brunch Skillet set ($80)餐包salad/soup。Salad方面都幾酸,相對好醒胃,而soup就用左較多既potato,食落去較飽肚但香濃。Skillet由薯仔粒,車打芝士,煙肉,青椒組成,上面加咗隻溫泉蛋。味道主要由Beacon Chesse帶出,相信依個組合都好難唔好食🤣 不過真係好飽肚!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️5/5🐷〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️▪️Soft Shell Crab Burger set ($80)軟殼蟹漢堡既表現就比較麻麻,味道上唔錯,不過不失,薯條有少少硬,不過Overall都合格🙆🏻‍♀️〰️〰️〰〰️️〰️〰️〰️3/5🐷〰️〰️〰️〰〰️️〰️〰️🔸Overall ($223+1)📍Green Waffle Diner (中環)中環嘉咸街35-39號嘉豪大廈地舖
🐷🐷🐷
▪️Porridge ($63)

🔸Overall ($223+1)
📍Green Waffle Diner (中環)
中環嘉咸街35-39號嘉豪大廈地舖
2019-10-19 24 瀏覽
Waffle外脆內軟,一向我很喜愛。Green Waffle Diner set lunch 會有waffle附送,所以午市一向都好full,而且好多靚靚OL捧場。好彩我朋友好醒目,book定位😘。我哋叫咗兩個set lunch,都有餐湯或沙律,waffle及飲品附送。朋友選了軟殼蟹漢堡伴薯條, 軟殼蟹好大隻,又有膏,估計是越南品種,麵包好軟熟,薯條厚肉,炸得剛剛好,好味抵食。我揀選了煙鴨胸蜜桃忌廉芝士卷伴哈蜜瓜,看上去份量較小,但食落口有驚喜,煙鴨胸好軟滑,加上濕濕地的蜜桃忌廉芝士,簡直係天作之合,yummy! 相對地,哈密瓜就唔夠甜,唔夠多汁。窩夫甜品, 一如所料,外脆內軟,加咗少少朱古力醬,不太甜,正合我口胃。我點了Hazelnut Latte,朋友就叫咗Mocha,很好飲,可惜不夠大杯,如果可以加大,就好了。

2019-10-18 17 瀏覽
星期六出去搵下食。下午時間人不多,得一台人。叫了有牛既,一上台真係好熱辣辣呀!牛既份量唔多,3至4粒左右,夠淋。薯仔真係幾好味,溝埋芝士夠晒入味,仲有菇同一隻蛋。整體味道不錯,亦略微油左啲呢個係'早餐'有熱情果,芒果,士多啤梨,藍莓,火龍果同燕麥。好健康,mix埋一齊食好味架。仲有半份窩夫,不過就唔夠熱仲叫左杯熱情果梳打,好好味呀!啲熱情果好甜
星期六出去搵下食。
下午時間人不多,得一台人。

仲叫左杯熱情果梳打,好好味呀!啲熱情果好甜

2019-10-17 27 瀏覽
有日路經中環,見呢間午市套餐幾吸引,就同同事入左去食左個午餐! 1. 美式牛肉餅窩夫三文治+餐湯或沙律+飲品(+2凍飲)_HKD70窩夫三文治口感比較偏香軟, 外皮都有點脆的, 牛肉餅由免治牛肉製成, 份量厚身, 口感十分軟淋,算juicy 的, 再配上芝士, 蕃茄和沙律生菜, 整個配搭岩岩好! 2. 香煎龍利柳伴銀魚柳蕃茄扁意粉+餐湯或沙律+飲品(+2凍飲)_HKD88 +再額外送半個窩夫甜品(+HKD15加雪糕)龍利柳伴銀魚柳用煎的方法烹調, 魚柳煎真得好嫩滑, 好嫩滑,有魚味. 扁意粉屬於較硬身的, 最抵讚的是意粉中有車厘茄同切絲的青椒, 食起來不論口感和味道都豐富不少!半個窩夫甜品, 窩夫口感不是好硬脆身的, 反而是比較香軟少脆身, 配上cream 同朱古力雪糕, 一流的餐後甜品!餐前沙律是黑醋配西生菜加煙三文魚, 外面好少午市餐龐沙律會有煙三文魚的, 另外, 餐湯方面, 是日係椰菜忌廉湯, 食出濃郁的椰菜蓉味, 由沙律餐湯睇出餐廳的用心,抵讚的! 整體上, 午市套餐性價比很高, 很值得推薦比大家!

整體上, 午市套餐性價比很高, 很值得推薦比大家!

2019-10-11 1476 瀏覽
係中環做野咁耐竟然一路未食過呢度既排隊店Green Waffle Diner,所以約埋朋友訂埋位黎食。呢度真係超爆場,基本上唔訂位都無得食,親眼望住好多Walk in 客無得食啊。我同朋友雖然book左位,但都等左一陣先有位。呢度Lunch menu好抵食,有幾款餐揀,而且價錢最貴都係$80咋!跟餐湯或沙律,仲有半塊窩夫,仲有咖啡或茶。中環地段真係抵食!餐湯係甘筍湯。唔會好結亦唔會好稀。甜甜地。我仲加$18要多個沙律。沙律預拌沙律醋,爽脆開胃。朋友揀左煙肉薯粒迷你鑊仔($80)。呢個鑊仔黎到係沙沙聲,聞到濃濃既芝士同薯仔香味,上面仲有隻流心蛋,真係不得了!我就揀左煙鴨胸蜜桃忌廉芝士卷伴哈密瓜($75)。呢個望落細細件,食落竟然都幾飽肚!卷皮入面有甜甜既蜜桃,仲有濃濃既cream cheese配合鴨胸,味道十足!哈密瓜有三片,都非常鮮甜!黎到甜品既環節,我同朋友都加左錢要雪糕,有朱古力同雲呢拿味揀。呢度既窩夫絕對係我既至愛,係結實既窩夫,唔會太軟好似潮左咁。上面既雪糕幾夠味而且幾滑。配合一杯呢度既香濃帶nutty既咖啡就啱曬喇。

我同朋友雖然book左位,但都等左一陣先有位。

餐湯係甘筍湯。唔會好結亦唔會好稀。甜甜地。
我仲加$18要多個沙律。沙律預拌沙律醋,爽脆開胃。

2019-10-11
2019-10-09 65 瀏覽
窩夫係我最愛嘅甜品之一,今日路經呢間窩夫專門店 - Green Wallfle Diner 又點可以錯過!店內裝修簡約,牆上裝上一大幅綠化牆,配上柔和燈光,讓客人有遠離煩囂嘅感覺。今日試左芒果士多啤梨窩夫($86), 另+$12 轉班蘭味窩夫, +$28 升級movenpick士多啤梨雪糕。窩夫熱烘烘,散發出班蘭獨特香氣,外層焦脆,內裏如海綿般蓬鬆且有彈性,口感非常好。鮮果夠新鮮,加埋士多啤梨雪糕,冰凍refresh!凍紅菜頭牛奶咖啡($53) 紅菜頭天然清甜味混入咖啡完全無違和感,更令原本厚重嘅牛奶咖啡口感變得輕宜,呢個組合好有驚喜呀!

2019-10-08 47 瀏覽
《小食拼盤》$76小食拼盤有咸食嘅芝士火腿窩夫多士,兩隻炸雞翼同蕃薯條🍟《百利甜酒拖肥醬窩夫配抹茶雪糕》 $64甜食waffle 的確較為出色,食waffle 一定要有雪糕,waffle 好大塊,外脆內軟,熱熱地嘅waffle配上凍凍地嘅抹茶雪糕特別好食。再者,不會太甜嘅百利甜酒拖肥醬同合桃加係個waffle度,真係親到絕呀👍仲叫左兩杯凍飲,分別係特濃朱古力同百利甜酒朱古力,特濃朱古力就偏苦一點,百利甜酒朱古力就相對甜一點,但唔會死甜,兩杯各有千秋。
小食拼盤
《小食拼盤》$76
小食拼盤有咸食嘅芝士火腿窩夫多士,兩隻炸雞翼同蕃薯條🍟
百利甜酒拖肥醬窩夫配抹茶雪糕

《百利甜酒拖肥醬窩夫配抹茶雪糕》 $64
百利甜酒朱古力
特濃朱古力

百利甜酒拖肥醬窩夫配抹茶雪糕
百利甜酒朱古力
特濃朱古力
2019-10-07 1045 瀏覽
在中環工作的人應該對Green Waffle Diner絕不陌生,而這裡亦留下了我不少美好開心的回憶。縱使物是人非,但偶然回顧也不錯,今天就帶著爸爸去製造父女的回憶。中午時間到達人已多,幸好剛有二人座。快速地點了兩個lunch set: =Lunch Set includes daily soup/salad and tea/coffee (cold+$2)=《Caramel Apple Crunch -ice cream $70》來到這裡當然必點Waffle,重點還要配上雪糕!Waffle大塊,切開時都感到外脆內鬆,香熱的口感配上冰凍的雪糕特別惹味!伴碟還有酸酸的青蘋果肉粒來平衡一下Waffle雪糕的甜膩感。《Guacamole Tartine w/Honoey Melon $78》來這裡吃意粉太普通?那可以選擇嘗試這款牛油果多士。香脆兼有牛油香的多士上掃上一層厚身的牛油果肉醬,然後加入藍梅和士多啤梨肉,味道清甜完全沒有膩感,伴碟還配上鮮蜜瓜肉,感覺很健康久。Dinks on menu can get half priced:《Cafe Latte Ginger Caramel (h

中午時間到達人已多,幸好剛有二人座。

快速地點了兩個lunch set:

《Cafe Latte Ginger Caramel (half priced $23; original price $46)》- 咖啡帶有淡淡的薑味,真的只是淡淡,整體咖啡味道不過不失。

《Baileys Coffee (half priced $27; original price $53)》- 這款咖啡不常所以值得嘗試。味道較甜,容易入口,有淡淡Baileys的香。
2019-09-29
2019-10-07 2900 瀏覽
大概4年前到訪過「Green Waffle Diner」中環店,以窩夫打響名堂,並做出成績,仲晌其他區都開咗分店,算喺頗成功喇。相約舊同學午飯聚一聚,就再次嚟到呢度悠閒咁食餐「晏仔」。事隔幾年,似乎環境都無乜點變,裝修簡約清爽,牆上仲喺掛住唔少翠綠植物,感覺悠然。由於店子地方唔算好大,中環食晏時段超多人,有啲心理準備,訂咗位都可能要稍等。既然喺嚟食午餐,目標就簡單啦,午餐共有5款選擇($70-$90),包餐湯或沙律,A-D餐會送配半客招牌原味窩夫作甜品,+$15可配多一球雪糕,另奉送基本餐飲。枱上放有各種調味料供自由取用,當見到大大支嘅糖漿,就知道嚟呢度唔食窩夫定會有走寶嘅感覺。椰菜花忌廉湯同學喜歡熱嘢多過啲生冷嘢,所以,最正路喺揀餐湯,一身雪咁白嘅椰菜花忌廉湯,佢就話口感好柔滑,椰菜花嘅味亦不俗,不過,略嫌下忌廉頗重手,比較上有種好似飲「牛奶」嘅感覺,當然,喜歡濃郁忌廉味嘅客人,睇法就會好唔同。紅菜頭沙律小弟就想食得清新少少,故此,揀咗沙律。簡簡單單嘅田園沙律配醇香厚身嘅黑醋,酸香醒胃,再搭上少少紅菜頭粒粒,清爽怡人,尤其依家都仲喺熱熱哋,由公司行到過嚟有點熱,食個沙律比起飲碗熱湯更
椰菜花忌廉湯

椰菜花忌廉湯
紅菜頭沙律

小弟就想食得清新少少,故此,揀咗沙律。簡簡單單嘅田園沙律配醇香厚身嘅黑醋,酸香醒胃,再搭上少少紅菜頭粒粒,清爽怡人,尤其依家都仲喺熱熱哋,由公司行到過嚟有點熱,食個沙律比起飲碗熱湯更切合需要。
紅菜頭沙律
卡邦尼長通粉 $88

晌唔少餐廳遇到呢道菜,都有機會見到外表白白,面頭放咗隻半生熟蛋嘅版本,曾經聽過居意一段日子嘅朋友講,做得正宗而又好嘅卡邦尼喺讓蛋漿包實每一條意大利麵,但又唔會過熟而起粒,眼前呢碟呢?睇落去個外觀掂喎。
卡邦尼長通粉
小試一口,確實做到口感綿滑富蛋香,又唔會有粒粒感,長通粉保持到微微煙韌感,而且,混和好多料,煙肉碎、菇菌粒,加埋幽香即刨嘅巴馬臣芝士,可以講喺色香味俱全嘅一道意大利麵
新鮮雜莓牛油果醬祼麥多士伴哈蜜瓜 $78

另一道主食選取祼麥多士,因為,夠晒健康吖嘛。塗上厚厚嘅牛油果蓉,面頭再放上大量藍莓及士多啤梨,賣相繽紛吸引。
新鮮雜莓牛油果醬祼麥多士伴哈蜜瓜
大口咬落去,祼麥多士好有咬口,又有麥香,外皮仲脆口添
;而雜莓同牛油果就令到食味好清爽,配合埋件多士,令口感富層次。伴哈蜜瓜稍嫌單調啲,但查實啲哈蜜瓜好香甜。
新鮮雜莓牛油果醬祼麥多士伴哈蜜瓜
窩夫伴朱古力雪糕 +$15

我哋嗰兩客半份窩夫,其中一份加咗雪糕球,當睇吓得唔得,而雪糕球一喺雲呢嗱,一喺就朱古力口味。窩夫做得好鬆脆,入口軟綿綿,切為小件,伴上忌廉同雪糕,再淋上大量糖漿,喺美妙嘅結合
;再者,球朱古力雪糕好濃郁,挺身而軟滑,相信喺啲有名氣嘅品牌。
窩夫伴朱古力雪糕
窩夫伴朱古力雪糕
熱咖啡、熱檸茶

餐後,最想嘆番杯芳香馥郁嘅咖啡。雖然,今次唔喺平常喜愛嘅鮮奶咖啡,但啲豆應該都喺靚貨,所以,咖啡入口好醇和,好舒服。
熱咖啡、熱檸茶
嘆埋杯咖啡都仲未夠鐘返公司,可以繼續坐多陣,多談一下近況,以及身邊所認識舊同學嘅事情,先知,呢刻大家都面對好多困難,希望,一切事情都可以雨過天清。溫馨提示,餐廳雖然有得訂枱,但旺起上嚟訂咗都要等吓位。
2019-10-06 29 瀏覽
下午來到中環嘆個下午茶聽說waffle不錯,點了Caramel AppleWaffle+Pandan*Maple WalnWalnut $124 焦糖青蘋果窩夫加$30movenpick 焦糖合桃雪糕不消5分鐘窩夫來了,外脆內軟雖然食吾到 班蘭味,但口感也不錯,挺喜歡烘得帶焦香味,雪糕加30蚊轉movenpick
下午來到中環嘆個下午茶
聽說waffle不錯,點了
Caramel Apple
Waffle+Pandan*Maple Waln

• Waffle
2019-10-04 51 瀏覽
由細到大我知道,好食嘅嘢係唔健康,健康嘅嘢就唔好食。但係這間餐廳嘅食物,清新健康得嚟又好美味,好多菜式都有水果蔬菜,有營之選。 同朋友嚟到歎lunch,環境已經覺得好green,加分不少。午市套餐價錢合理,唔算好貴,大約70蚊左右,已經包括餐飲,沙律或湯 ,仲送多半份窩夫。牛油果醬多士伴哈密瓜,非常美味,賣相一百分 。多士上有好多牛油果醬,仲有好多雜莓裝飾 ,哈密瓜超級香甜。焦糖蘋果脆脆窩夫伴雪糕,窩夫果然係招牌菜 ,係我食過最美味鬆軟嘅窩夫 ,而且碟上有大量青蘋果粒粒,好清新健康。 另外再叫咗個軟殼蟹牛油果沙律,色彩繽紛,軟殼蟹香脆。 最後上嘅班蘭pancake ,好香班蘭味。pancake上嘅翠綠色 龍鬚糖拉絲,配pancake食,打卡一絕,又夠特色。
[中環 lunch健康選擇]

由細到大我知道,好食嘅嘢係唔健康,健康嘅嘢就唔好食。

2019-10-03
  • Waffle