2025-03-31
我朋友喺上環上班,最鍾意中午去一間叫Green Orange嘅西餐廳食午飯。今次佢請我食飯,仲好貼心咁一早訂咗枱。呢間餐廳位置好方便,由上環站出嚟步行唔使五分鐘就到。雖然係樓上舖,但環境好舒服,裝潢簡約又有格調,食物質素亦唔錯,絕對係性價比高嘅選擇。午市套餐有好幾款選擇,仲附送新鮮沙律前菜同餐湯。沙律用咗新鮮生菜同雜菜, 清爽開胃。餐湯係南瓜忌廉湯,入口濃郁香甜,份量唔細,飲完好滿足。主菜方面,我哋叫咗 10安士澳洲特級牛肉眼同香酥石斑魚排。肉眼揀咗medium rare,肉質嫩滑多汁,火喉掌握得啱啱好,外焦內軟。石斑魚扒外層香脆,裏面魚肉軟滑鮮嫩,令人回味。服務方面,店員態度親切,上菜速度快,喺繁忙嘅午飯時間真係好重要。餐廳雖然唔算大,但坐位安排得宜,唔會覺得逼。難怪我朋友咁鍾意嚟呢度食飯,除咗近公司,食物同環境都令人滿意。特別係對喺上環附近返工嘅人,午飯有呢個選擇真係唔錯。下次有機會,我都會再同朋友一齊嚟試其他菜式!
沙律用咗新鮮生菜同雜菜, 清爽開胃。
餐湯係南瓜忌廉湯,入口濃郁香甜,份量唔細,飲完好滿足。
石斑魚扒外層香脆,裏面魚肉軟滑鮮嫩,令人回味。