Green Orange

2024-07-27 142 瀏覽
Green Orange @上環🪡上環永樂街50號昌盛大廈2樓💰人均$200-$250餐廳主打歐陸式菜式,老闆會成日去世界各地搜羅最優質食材,menu都幾多創新菜式,連餐具都印埋餐廳logo,好有心意。🥗餐前沙律+ daily soup +牛油法包番茄湯超濃郁,應該用好多新鮮番茄製作以成,搭配埋香蒜牛油法包,味道一流。餐前沙律有新鮮蔬菜&車厘茄,食落好fresh又開胃。🎃煙燻鳳尾蝦配椰香南瓜黃薑意大利飯 $228見到菜式配搭都幾fusion特別,食落絕對有驚喜,鳳尾蝦咬落鮮甜爽口,份量又足,南瓜意大利飯煙靭,煮得啱啱好,味道層次豐富,食落feel到食材新鮮,加分加分。🥩慢煮100z鮮紐西蘭肉眼牛扒配阿根廷青醬 $268一直都想試吓紐西蘭牛扒,估唔到依度都有得try try,我哋揀咗五成熟,生熟度拿捏得啱啱好,肉質鮮嫩多汁,搭配埋阿根廷青醬,令到牛扒味道更加昇華,值得一提配菜番茄蘆筍都煮得好入味,feel到廚師用心製作。
Green Orange @上環

🪡上環永樂街50號昌盛大廈2樓
💰人均$200-$250

連餐具都印埋餐廳logo,好有心意。

🥗餐前沙律+ daily soup +牛油法包

🎃煙燻鳳尾蝦配椰香南瓜黃薑意大利飯 $228

🥩慢煮100z鮮紐西蘭肉眼牛扒配阿根廷青醬 $268

2024-07-20
2024-07-19 291 瀏覽
今晚來到上環一家意大利餐廳晚膳,這家餐廳佈置清雅,簡潔大方,有著輕鬆自在的用餐氛圍。坐下先來杯氣味柔和的紅酒~Pinot Noir~果味清香;而閨密選了白酒Chardonnay,我倆决定分享美食。黑毛豬火腿凱撒沙律~黑毛豬火腿的味道濃烈、甘香味美,配搭清爽新鮮的羅馬生菜,軟脆並兼,搭配得宜。黑松露雜菌意大利麵~麵條柔軟爽滑,有嚼勁,配搭黑松露和雜菌的濃郁獨特香氣,層次感凸昇。慢煮鮮紐西蘭特選肉眼牛扒~慢火烹調可保持了肉質水份,令牛肉柔軟可口。意式奶凍~加入新鮮碎雜果,酸酸甜甜,加上入口絲滑的奶凍,清涼又醒胃。紐約芝士蛋糕~不花巧,口味清淡,入口細緻滑溜

慢煮鮮紐西蘭特選肉眼牛扒

紐約芝士蛋糕~不花巧,口味清淡,入口細緻滑溜

慢煮鮮紐西蘭特選肉眼牛扒
幾年前在上環上班時已心郁郁想試試這晚剛好和朋友在附近看到大大的廣告牌而且價格又親民毫不猶豫就決定點都要試一試😋入到餐廳後服務員都很親切👍雖然當晚餐廳的客流並不太旺但食物的質素完全對得起價錢💰私心希望餐廳未來的生意會越來越好❤️✩‧₊黑毛豬火腿凱撒沙律🐽($128)黑毛豬火腿夠鹹香味羅馬生菜爽口🥗整碟份量都不少✩‧₊烤虎蝦海鮮濃湯🦐($108)湯幾重蝦味裏面有一隻青口及虎蝦虎蝦一早已剝殼吃起來很方便✩‧₊蒜香煙肉蘆筍炒意大利麵🍝($178)超多煙肉粒粒意粉口感彈牙煮得剛剛好亦滿是蒜香味🧄整體感覺不油膩很快就被我掃清光😂✩‧₊慢煮紐西蘭特選肉眼牛扒($275)牛扒經過精心的慢煮處理肉質更加嫩滑而且牛味重好食🐄✩‧₊法式伯爵茶焦糖燉蛋🫖($85)甜品帶有淡淡伯爵茶味燉蛋綿密細🥚✩‧₊意式奶凍($68)奶凍上面加入了百香果芒果奇異果等果醬🥭味道酸酸甜甜感覺清新✩‧₊ Pinot noir紅酒($98/杯)紅酒有着淡淡的葡萄果香容易入口
幾年前在上環上班時已心郁郁想試試

服務員都很親切👍
雖然當晚餐廳的客流並不太旺
但食物的質素完全對得起價錢💰
私心希望餐廳未來的生意會越來越好❤️

✩‧₊黑毛豬火腿凱撒沙律🐽($128)

黑毛豬火腿夠鹹香味
羅馬生菜爽口🥗
整碟份量都不少

✩‧₊烤虎蝦海鮮濃湯🦐($108)

湯幾重蝦味
裏面有一隻青口及虎蝦
虎蝦一早已剝殼
吃起來很方便

✩‧₊蒜香煙肉蘆筍炒意大利麵🍝($178)

超多煙肉粒粒
意粉口感彈牙煮得剛剛好亦滿是蒜香味🧄
整體感覺不油膩
很快就被我掃清光😂

✩‧₊慢煮紐西蘭特選肉眼牛扒($275)

牛扒經過精心的慢煮處理
肉質更加嫩滑
而且牛味重好食🐄

✩‧₊法式伯爵茶焦糖燉蛋🫖($85)

甜品帶有淡淡伯爵茶味
燉蛋綿密細🥚

✩‧₊意式奶凍($68)

奶凍上面加入了百香果芒果奇異果等果醬🥭
味道酸酸甜甜感覺清新

✩‧₊ Pinot noir紅酒($98/杯)

紅酒有着淡淡的葡萄果香
容易入口
2024-07-12 153 瀏覽
食物方面,意大利粉太硬,味道怪怪,醬汁-般,非常難食。服務方面,湯未飲完,沙律未食完就已收走,沒有提問,服務態度非常差。價錢方面,中午比較貴環境太黑,太吵列入黑名單,不會再去食。
食物方面,意大利粉太硬,味道怪怪,醬汁-般,非常難食。
價錢方面,中午比較貴
環境太黑,太吵
列入黑名單,不會再去食。
2024-07-09 155 瀏覽
早前和友人去了上環的「Green Orange」 ,餐廳以歐陸菜式為主,環境設計舒適坐低先來一杯意大利汽泡酒Prosecco,很容易入口,最適合作為餐前酒♦黑毛豬火腿凱撒沙律新鮮沙律菜,配上22個月西班牙黑毛豬,再加上凱撒沙律醬,清新開胃♦慢煮鮮紐西蘭特選肉眼牛扒 選用來自紐西蘭的特選肉眼牛扒,經過慢煮烹煮,肉質軟嫩得來不失口感,最喜歡是配上阿根廷青醬,跟烤肉類配搭很出色 ♦蒜香煙肉蘆筍炒意大利麵 意大利麵軟硬度恰好,配上煙肉、蘆筍,鹹香滋味,加上蒜片飄出蒜香,配搭出來很美味 ♦甜品是法式伯爵茶焦糖燉蛋,茶香濃厚,口感軟滑。另一款是紐約芝土蛋糕 ,芝味濃郁,兩款同樣好味

♦黑毛豬火腿凱撒沙律

♦慢煮鮮紐西蘭特選肉眼牛扒

♦蒜香煙肉蘆筍炒意大利麵

2024-07-09 177 瀏覽
週日上環比較人稀,正好與揾食老友到區内這意大利餐廳探店,古典氣氛佈置,頗有浪漫感覺😗决定捨套餐而自選幾道菜式益下口胃👏先來了兩杯餐酒:友人說紅酒Pinot Noir合心水,果味足😋我的白酒Chardonnay,清香甘甜,好醒胃😋前菜來了一個黑毛豬火腿凱撒沙律,沙律菜鮮嫩爽脆,芝士量足,伴上濃味黑毛豬火腿,好配合😋頭盤選了一個傳統意大利麵, 黑松露雜菌意大利麵, 熱度夠的意大利麵,散發著濃濃的黑松露味,入口滑溜又有嚼感😋主菜是: 慢煮鮮紐西蘭特選肉眼牛扒,嫩滑肉眼扒慢煮夠工夫,比一般燒烤造法更有肉味,配菜用上甜蕃薯, 椰菜花伴香草汁 👏😋兩人分享了兩個甜品:意式奶凍,夏日佳選,果粒甘甜,奶凍解渴😋紐約芝士蛋糕,芝士味恰到好處😋合心意的一次意大利菜館探店👏

决定捨套餐而自選幾道菜式益下口胃👏
先來了兩杯餐酒:
友人說紅酒Pinot Noir合心水,果味足😋
我的白酒Chardonnay,清香甘甜,好醒胃😋
紅白餐酒

慢煮鮮紐西蘭肉眼牛扒

兩人分享了兩個甜品:
意式奶凍,夏日佳選,果粒甘甜,奶凍解渴😋
意式奶凍

紐約芝士蛋糕,芝士味恰到好處😋

合心意的一次意大利菜館探店👏
2024-07-07
紅白餐酒
慢煮鮮紐西蘭肉眼牛扒
意式奶凍
2024-07-07 143 瀏覽
有朋友過嚟上環搵我,特登過嚟接收工食飯🥰,知道朋友鍾意食西餐嘅我,當然有介紹啦😆。Green Orange 一間正宗歐陸式餐廳,以自然為主題,環境舒適優雅😍。黑毛豬火腿凱撒沙律 $128沙律菜🥗新鮮爽甜,配合芝士絲🧀、沙律醬一齊食,非常清新,再加埋鹹鹹香香嘅黑毛豬火腿🐖,正好作為開胃前菜😋。烤虎蝦海鮮濃湯 $108虎蝦🦐大大隻爽口彈牙,蝦湯夠哂creamy,味道濃郁😋。蒜香煙肉蘆筍炒意大利麵 $178意大利麵🍝煮到剛剛好,軟硬適中,配以煙肉粒、蘆筍、蒜片🧄、橄欖油,令整個意粉非常惹味💯。慢煮鮮紐西蘭特選肉眼牛扒 $275慢煮過的肉眼扒🥩口感特別軟嫩,5成熟成度剛好,外層焦香🔥,內層肉質軟腍鮮嫩,牛味香濃🤤。法式伯爵茶焦糖燉蛋 $85每啖都有陣陣豐富的伯爵茶味😋,食落好香但又唔會太甜😍。意式奶凍 $68奶凍上面有芒果🥭、百香果、奇異果粒🥝,口感豐富🥰。

黑毛豬火腿凱撒沙律 $128

烤虎蝦海鮮濃湯 $108
虎蝦🦐大大隻爽口彈牙,蝦湯夠哂creamy,味道濃郁😋。

蒜香煙肉蘆筍炒意大利麵 $178

慢煮鮮紐西蘭特選肉眼牛扒 $275

法式伯爵茶焦糖燉蛋 $85
每啖都有陣陣豐富的伯爵茶味😋,食落好香但又唔會太甜😍。

意式奶凍 $68
奶凍上面有芒果🥭、百香果、奇異果粒🥝,口感豐富🥰。

2024-06-24
2024-07-05 112 瀏覽
今日放工同老公黎食晚飯~我地好早就黎到,所以唔係好多人。😎叫左四款食物,全部都好好味,唔怪得知咁多好評!❤️👍🏻餐廳播嘅歌可以再挑選一下,咁樣餐廳會更有情調😆🎶🎶炸軟殼蟹: 炸得夠脆,唔會太乾,點mayo食好惹味😋😋白酒忌廉煮青口:個汁好creamy😋😋黑毛豬胺: 調味啱啱好~ 我老公覺得有少少硬。可能我食個部分唔同,覺得都夠腍。😋😋😋煙肉蘆筍蒜炒意粉: 香口~意粉入味~😋😋
今日放工同老公黎食晚飯~我地好早就黎到,所以唔係好多人。😎

叫左四款食物,全部都好好味,唔怪得知咁多好評!❤️👍🏻

餐廳播嘅歌可以再挑選一下,咁樣餐廳會更有情調😆🎶🎶

炸軟殼蟹: 炸得夠脆,唔會太乾,點mayo食好惹味😋😋
炸軟殼蟹

黑毛豬胺
煙肉蘆筍蒜炒意粉
  • 燒西班牙黑毛豬架
2024-06-27 106 瀏覽
位於上環嘅《Green Orange》,係一家歐陸式風格餐廳,以大自然為主題,環境舒適優雅。食物方面,餐廳透過搜羅各國優質食材,烹調出多國美食🍴慢煮鮮紐西蘭特選肉眼牛扒 用上慢煮方法烹調來保留肉汁,肉質亦鮮嫩,蘸上阿根廷青醬更惹味🍴蒜香煙肉蘆筍炒意大利麵 陣陣煙肉鹹香味,意大利麵軟硬適中,加上煙肉、蘆筍和蒜片做配料,份量豐富🍴黑毛豬火腿凱撒沙律用上西班牙22個月黑毛豬火腿和沙律菜,再淋上凱撒醬,食出火腿嘅鹹香味之餘,亦有凱撒醬嘅鹹中帶甜,相當開胃🍴法式伯爵茶焦糖燉蛋吃過面頭嘅焦糖後,就係濃濃嘅伯爵茶香,口感香滑,這個廚師推介甜品不容錯過🍴紐約芝土蛋糕 另一餐廳自家製甜品,芝士味濃郁,口感綿密,甜而不膩

🍴慢煮鮮紐西蘭特選肉眼牛扒

🍴蒜香煙肉蘆筍炒意大利麵

🍴黑毛豬火腿凱撒沙律

🍴法式伯爵茶焦糖燉蛋

🍴紐約芝土蛋糕
另一餐廳自家製甜品,芝士味濃郁,口感綿密,甜而不膩

2024-06-24 138 瀏覽
今日終於得閒啲,可以拍吓拖,同老公去咗上環一間西餐廳食嘢。入邊環境好有格調~啲燈光暗暗地,但唔會睇唔到嘢😂😂😂我哋頭盤食咗意式軟殼蟹什菜沙律😍😍對住軟殼蟹真係唔能夠減肥,真係好好食,脆卜卜嘅外殼,配上沙律汁,連埋菜一齊食,完全唔覺得好油膩😍😍😍超級開胃,必叫!然後我哋叫左烤虎蝦海鮮濃湯!我本來唔太鍾意虎蝦海鮮呢類嘢食,結果呢個湯令我對虎蝦海鮮湯改變咗睇法!超級好飲!!虎蝦嘅味道帶點甜味!😂😍😍主菜我哋點咗帶子蘆笱米蘭意大利飯!唔好講笑,唔好諗過蘆筍會整得咁好食,配上帶子!呢個意大利飯真係好鮮甜味!而且呢個意大利飯唔會過多水,雖然意大利飯比較腍,但係每粒飯嘅口感仍然咬得出😍😍🤤🤤仲有一個慢煮鮮紐西蕑特選肉眼牛扒…!(食到呢度,其實我哋都有啲飽)😆😆😆肉眼扒五成熟!100分😍😍😍牛扒側邊亦都配上咗一啲蔬菜,令到你唔會淨係食牛咁罪惡感🤣🤣🤣成件事好健康!而且牛味好重!一刀就切開,唔會太過煙靭!nice😍💗最後甜品啤梨蘋果金寶配雪糕同埋紐約芝土蛋糕!我本身麻麻哋蘋果金寶!不過配埋雪糕嘅話,我很可以😆😆😆💗另外紐約芝士蛋糕10分出色,簡直想再叫多一件,不過太飽啦,留返下一次先再食💗💗💗

而且牛味好重!一刀就切開,唔會太過煙靭!nice😍💗

2024-06-22 87 瀏覽
想食餐好味西餐,真係要花啲心機搵間好啲嘅餐廳,有時比得貴又無質素,但有時有質素又可能地理位置唔夠方便。呢間Green orange已經唔係第一次泥,首先佢近地鐵站,都算交通方便。而且最緊要係食物質素都保持到。所以我又同老婆過泥撐下枱腳。今晚叫左接近full set嘅菜色,包括:軟殼蟹沙律烤虎蝦海鮮湯帶子蘆筍米蘭意大利飯紐西蘭肉眼扒再加埋甜品:紐約芝士蛋糕啤梨蘋果金寶沙律個軟殼蟹做得好好味,夾埋沙律一齊食,完全唔覺熱氣。海鮮湯蝦味濃郁,隻烤虎蝦都鮮味十足。個意大利飯啲帶子大大隻,煎香左再放入口真係無得輸,帶子控真係要試。食到肉眼扒其實都有啲飽飽地,但係見佢煎得咁靚,都係硬著頭皮食埋佢,都果然無令我失望。最後,食埋甜品,成件事完滿晒,大滿足😊

今晚叫左接近full set嘅菜色,包括:
軟殼蟹沙律
烤虎蝦海鮮湯
帶子蘆筍米蘭意大利飯
紐西蘭肉眼扒

再加埋甜品
啤梨蘋果金寶

沙律個軟殼蟹做得好好味,夾埋沙律一齊食,完全唔覺熱氣。
海鮮湯蝦味濃郁,隻烤虎蝦都鮮味十足。
最後,食埋甜品,成件事完滿晒,大滿足😊
2024-06-15 1965 瀏覽
黃昏時間在上環律師樓處理完事情,一時興起找個西餐廳chill一下,發現了這家樓上隱世誠意餐廳。環境靜雅,餐具刻有自家店名,更具格調。點返杯house wine ,sparkling wine 美酒配佳餚。前菜香煎北海道帶子沙律,帶子蔬菜之外仲有西柚香橙無花果,顏色配料豐富,靚得像一束鮮花,味到清新。蒜香煙肉蘆筍炒意大利麵,蘆筍非常鮮嫩,意大利麵爽口,豐富蒜香味!虎蝦海鮮濃湯,內有三款海鮮,包括海蝦,帶子同藍青口。虎蝦,帶子都係大大隻,煎過香口而且爽口彈牙。藍青口都好新鮮,三款海鮮配合呢個濃湯非常好!紐西蘭肉眼牛扒,牛肉鮮嫩,配阿根廷青醬,多了一分南美風味。蔬菜,新薯也烤得恰到好處,更顯鮮甜。呢度嘅甜品panna cotta係我食過最好嘅奶凍,奶香味重幼滑之餘,同topping生果非常夾,甜甜酸酸,酸酸甜甜,提升咗整個奶凍味道。雖然Green Orange只係一間樓上舖,但食物顏色味道賣相俱佳,絕對見到餐廳嘅用心製作,值得支持。

環境靜雅,餐具刻有自家店名,更具格調。

2024-06-12 67 瀏覽
今日上環做完嘢,想食餐好少少,於是選擇了西餐加鋸扒。同事推介Green Orange,在上環開了十多年,口碑一向很好。餐廳地點非常方便,上環A2出口走過去不到2分鐘。先來一杯House wines ,略帶微酸容易入口。香煎北海道帶子沙律 用上鮮切柚子和橙肉,配上四粒巨型香煎過嘅帶子,擺盤非常精緻,看得出非常用心,酸甜開胃,帶子外脆內嫩,而且份量十足,足夠四個人分享!烤虎蝦海鮮濃湯濃湯用料十足,巨型帶子,青口,加上虎蝦外表烤致蕉香,巨型虎蝦肉質爽實彈牙,蝦湯非常濃稠,配上少許忌廉,份外幼滑。美國頂級西冷牛扒。點了七成熟,牛扒煎得剛好,外蕉內帶鮮紅,肉質鮮嫩多汁,牛肉香味十足,再配上燒過嘅蔬菜同,非常解膩。New York芝士蛋糕!芝士蛋糕濃郁香滑。人均消費500多元,能夠吃到用心的小店,實在非常難得!📍 Green Orange地址: 上環永樂街50號昌盛大廈2樓電話: 25419090
今日上環做完嘢,想食餐好少少,於是選擇了西餐加鋸扒。
餐廳地點非常方便,上環A2出口走過去不到2分鐘。
先來一杯House wines ,略帶微酸容易入口。
香煎北海道帶子沙律
烤虎蝦海鮮濃湯
New York芝士蛋糕!芝士蛋糕濃郁香滑。
人均消費500多元,能夠吃到用心的小店,實在非常難得!

📍 Green Orange
地址: 上環永樂街50號昌盛大廈2樓
電話: 25419090
2024-06-12 89 瀏覽
同朋友晚上飯局找了一間上環樓上環境好有情調的餐廳,睇得出餐桌要求都好高,每次上菜都會換碟,收起不需要用嘅刀叉,非常認真。本來想叫個DELUXE DINNER SET,但朋友唔食牛,所以最後散叫。餐前有麵包,微暖的麵包配上橄欖油及醋真係最佳的配搭,比起平時用牛油更加健康,又好味。黑毛猪火腿凱撤沙律,羅馬生菜夠爽脆,黑毛猪火腿與鮮甜的沙律菜,永遠都係絕配。主菜是法式西班牙黑毛豬鞍,黑毛豬多汁,配上薯蓉蔬菜,夠飽肚,又不會只食肉太膩。烤虎蝦海鮮濃湯,虎蝦大隻,湯底濃郁,仲有海鮮青口帶子,非常足料。北海道帶子蘆筍米蘭意大利飯,帶子大隻又彈牙,蘆筍幼嫩,一粒粒又Creamy嘅意大利飯未食已經聞到香味。甜品法式伯爵茶焦糖燉蛋,上層脆卜卜的焦糖面,下層香滑的燉蛋,每一口都有好滿足的感覺。意式奶凍,牛奶味濃奶凍好滑,配上少少酸味的新鮮水果,更突出奶凍的原味。

係上環既Green Orange,一出A2出口右邊就係啦!地方雖然唔算好大,但係氣氛剛好,環境幽靜,最啱大家想同三五知己傾偈食飯飲杯野啦!🍻今次食左佢地既Deluxe Dinner Set,兩位份量,價錢連加一,人均都係$549,仲包一杯紅/白/汽泡酒既餐酒🍷𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥Deluxe Dinner Set $998Starter✨ 牛油果醬煙三文魚多士脆脆既多士配軟滑又香既牛油果醬已經好好食啦💕再加埋煙三文魚,一定會觸動好多人既味覺。✨ 意式火腿拼盤(捲毛豬,沙萊美,巴馬火腿)配 哈蜜瓜無花果超多哈蜜瓜😂哈蜜瓜愛好者一定會好開心😀佢地每片都好甜,無花果都甜度好高,配上佢地精心挑選既火腿真係無得輸❗️Soup✨ 海鮮濃湯龍蝦湯上面有大量既蟹肉絲,味道香濃,呢個海鮮湯十分十料呀~1st Main✨ 10安士美國頂級西冷牛扒 (MR) 大大塊好厚身,口感唔錯,足料又又食仲有唔同配料,最鍾意就係佢地既焗薯2nd Main✨ 北海道帶子蘆筍米蘭飯帶子足足有四粒咁多!兩個人食都可以有一人兩粒呀!足料到呢!真係好好呀 🥰Dessert✨意式奶凍 奶凍軟滑又香奶味,上面仲有芒果粒,奇異果粒

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

Deluxe Dinner Set $998

Starter

✨ 牛油果醬煙三文魚多士

超多哈蜜瓜😂哈蜜瓜愛好者一定會好開心😀

Soup

✨ 海鮮濃湯

龍蝦湯上面有大量既蟹肉絲,味道香濃,呢個海鮮湯十分十料呀~

1st Main

✨ 10安士美國頂級西冷牛扒 (MR)

大大塊好厚身,口感唔錯,足料又又食
仲有唔同配料,最鍾意就係佢地既焗薯

2nd Main

✨ 北海道帶子蘆筍米蘭飯

Dessert

✨意式奶凍

奶凍軟滑又香奶味,上面仲有芒果粒,奇異果粒同百香果添😎 酸酸又甜甜咁,味道好豐富

✨ 法式伯爵茶焦糖燉蛋

茶味超濃!而且完全唔影響佢軟滑既口感,加上表面香脆既焦糖,口味獨特又不失傳統感覺