2019-12-02 522 瀏覽
明明係素食餐廳,但係餐牌一啲都唔似,望真啲先知原來好多都係plant based,靠植物類食品重組而成,有肉嘅口感,甚至味道,但其實唔係食緊肉,相當有趣!於是走黎試下。未來豬柳漢堡,第一啖完全分唔到同某大牌子豬柳漢堡有咩唔同。特登齋食舊肉,真心似食緊漢堡舊肉咁。勁呀!夾埋新鮮蔬果當然係好味啦!未來熱狗腸無花果薄餅,有得揀八吋或者六吋,呢個係六吋嘅。味道不錯,熱狗腸個味似肉但唔似熱狗腸,無花果同埋上面嘅瓜絲令件薄餅幾fresh,不過無豬柳漢堡咁震撼。最尾呢個白汁雞皇長通粉好一般...太重白汁,食到個人好滯,亦唔算好好味...整體黎講豬柳漢堡真心值得試,其他就...可能要調番轉次序黎食...

2019-11-24 394 瀏覽
邊個話只有Green Monday?有心的,想健康的,任何時候都可以過綠色生活。今晚,我就約朋友到「Green Common」過一個Green Friday!今晚將軍澳中心人流不多,即場walkin就有座位。七色藜麥超級碗($89)這碗以superfood藜麥作主打的健康素食,有紅車厘茄、黃粟米、綠牛油果、藍莓等配菜,色彩繽紛,賣相吸引!雖然沒有任何醬汁,但每一啖都很清新,完全不覺齋!海南米走雞($78)海南雞是植物雞,飯則加了黃薑粉。黃薑又是另一種近年香港人趨之若鶩的superfood,因傳聞有降血壓、抗癌功效,吃得健康又滋味!未來漢堡Plus($108)Beyond Meat植物肉我早就聽過,今趟倒是第一次放入口!我相信,我唔講你完全估唔到自己正在吃素,因為口感和味道跟真牛肉完全無分別!加上牛油果、芝士、番茄和生菜,未來漢堡Plus就是一個典型美國漢堡!偶然吃素清腸胃,感覺食得綠啲,人都健康啲!

今晚將軍澳中心人流不多,即場walkin就有座位。

七色藜麥超級碗

海南米走雞

未來漢堡Plus

偶然吃素清腸胃,感覺食得綠啲,人都健康啲!
2019-11-22
$151.3 (晚餐)
七色藜麥超級碗
海南米走雞
未來漢堡Plus
2019-11-23 245 瀏覽
首先呢間green common 真係寬躺,sitting area 好充足,堂食選擇都多。而且staff 都好友善,會俾recommendation, 又好笑容。 會繼續幫襯。今次我試新野,愚柳包,單買78蚊,有芥辣同蔥蒜,我ok 芥辣味,只係隱隱約約的,無搶到愚柳的味。 件愚柳都睇得出係豆腐咁的,好輕,好散,無咩質感,呢方面係真係幾似真的魚柳包, combo 加28蚊 一支cold pressed果汁。green common 從來都唔係抵食之選,但係一個搵素食的好地方。間唔中都有優惠,好似今期thanksgiving, 有9折,但我網上買左75折的100蚊餐券,仲抵!
2019-11-23
用餐優惠
現金券
2019-11-11 245 瀏覽
這家素食店想嘗試很久了。裡面的菜式可以走蔥蒜。方便純素人士。我點了日式雜菜烏冬,男朋友點了雞肉長通粉烏冬很夠味,醬汁很好吃,雜菜野菌沒有草腥味,灑上芝麻口感更香了。雞肉長通粉,使用新雞肉,口感真的跟雞肉很像,可惜我覺得偏咸,但男友覺得很好吃。配上西蘭花,黃椒等等,口感豐富。加錢點了飲料,熱情果芒果薄荷梳打,男友說很酸,不太適合他的口味。店裡環境很舒適,還有電視放送環保愛護地球的節目,我覺得很棒旁邊有賣純素調味料和飲料零食之類的,很方便吃素人士下一次要試看看薄餅還有漢堡,很吸引。
我點了日式雜菜烏冬,男朋友點了雞肉長通粉
日式雜菜野菌炒烏冬

白汁植物雞柳雜菜焗長通粉

熱情果芒果薄荷梳打

店裡環境很舒適,還有電視放送環保愛護地球的節目,我覺得很棒
旁邊有賣純素調味料和飲料零食之類的,很方便吃素人士

下一次要試看看薄餅還有漢堡,很吸引。
2019-11-10
日式雜菜野菌炒烏冬
白汁植物雞柳雜菜焗長通粉
2019-11-06 152 瀏覽
今日逛街經過,呢間已經想試好耐!見今日有啲餓,去試下先!$62一個包加飲品,都食得過由於即叫即整,都等咗7分鐘左右,但上碟熱辣辣,唔錯喎!加埋啲醬汁,我覺得好好味!食唔出係素食,有時覺得素食好難整得好食,估唔到可以有魚柳感覺!提外話,有人話食呢啲即係偽素,扮高尚,又要扮豬又要扮牛先去食,要食就食返真素喎!我又唔係咁覺得喎,有邊個唔想食牛肉漢堡?有邊個唔想据扒?有邊個唔想大魚大肉?梗係個個都想啦!問題係有啲人就係唔想見到動物受苦,皆因屠場同養殖場環境同方法都超級唔人道,唔人道主要原因就係供不應求!若果求少啲,供自然就唔洗咁多,所以唔好再話人扮高尚😒一人行一步,世界更美好💕
今日逛街經過,呢間已經想試好耐!
見今日有啲餓,去試下先!
$62一個包加飲品,都食得過

愚柳漢堡
愚柳漢堡
2019-11-04 104 瀏覽
近排想食清啲但係又唔想食得咁清淡,竟然俾我發現到有呢一間咁正嘅餐廳,未來豬柳漢堡竟然唔係用豬柳做,但食落真係有七八成似,雖然冇辦法做到好似真豬肉,不過食食吓都喺度諗如果可以做到戒肉食齋都唔錯!
2019-11-03 104 瀏覽
We all know that meat consumption has been damaging our eco system and we should change our way of eating. Vegan meals are getting more and more popular these days. Green common provides variety of meals made of vegan ingredients. Food//We have ordered a vegan fish burger and chicken pasta. The taste was nice and filling I don’t find any difference from a real chicken/fish. They are delicious! We added on potato fries as side dishes and we taste real potatoes as they were filling and tasty and a

Food//We have ordered a vegan fish burger and chicken pasta. The taste was nice and filling I don’t find any difference from a real chicken/fish. They are delicious! We added on potato fries as side dishes and we taste real potatoes as they were filling and tasty and are different from those we had outside!

Environment// the place were alright and we waitress were friendly and helpful.

Price// It was affordable and fair price for two mains.

Overall// totally love the ideas of green food with an affordable price and nicely cooked!
2019-10-16 257 瀏覽
一早跟朋友打羽毛球,之後我兩都超級餓!所以走到附近的將軍澳中心,找找吃的。由於剛做完運動,所以不想吃得太油膩,看見 green common 是吃素的,我們就立即進去。由於中午時分,店舖已經很多人了,好不容易找到一張卓子。看了看餐牌,我跟朋友都立刻點餐: 我就點了這個 beyond all day 有熱狗腸、沙律、奄列、半個牛油果,以及薯餅薯餅超脆,又不油膩 奄列則是蛋包香菇,真是啖啖都是香菇 這個沙律菜,我個人就一般,因為始終覺得有點苦,幸好配很多蘿蔔絲,我最後都可以把全部沙律菜吃掉,健康喔 最喜歡牛油果,如果給我一整個,我會超開心!飲品需要另外加錢,我們就加了$28 點了 藍莓蘋果冷壓果汁以及小麥草檸檬蘋果冷壓果汁,味道超級 fresh,讚!朋友則點了沙嗲牛烏冬食物對我來說都算滿意,但是由於食材比較普通,所以覺得價錢比較貴呢!

由於中午時分,店舖已經很多人了,好不容易找到一張卓子。

看了看餐牌,我跟朋友都立刻點餐:

我就點了這個 beyond all day
有熱狗腸、沙律、奄列、半個牛油果,以及薯餅

薯餅超脆,又不油膩

奄列則是蛋包香菇,真是啖啖都是香菇

最喜歡牛油果,如果給我一整個,我會超開心!

Beyond all day

藍莓蘋果冷壓果汁以及小麥草檸檬蘋果冷壓果汁

朋友則點了沙嗲牛烏冬

沙嗲牛烏冬

Beyond all day
藍莓蘋果冷壓果汁以及小麥草檸檬蘋果冷壓果汁
2019-10-07 226 瀏覽
Heura植物雞登陸Green Common喇🤩 (English below)今日小編特登去試咗佢地個今日全新菜式 #白汁雞皇長通粉 (部份分店有白汁雞皇飯)😊個通粉嚟到之後,見到啲雞真係以為自己眼花,個樣同真雞一模一樣😍,口感亦非常似。個人認為豆味偏重,適合愛嚟煮味道濃嘅菜式多啲。唔鍾意白汁嘅話,可以試下佢地個 #香辣植物雞炒意粉㗎😉期待快啲有得買返屋企,可以試吓用嚟整唔同嘅菜式😍Heura plantbased chicken dishes newly launched at Green Common 🤩They offer two chicken dishes at the moment~ Chicki á la king and chicki chili spaghetti. We got the Chicki a la king this time 🌱.I couldn’t believe what I saw when the chicken ~ the chicken strip looked exactly like real chicken😱 The texture

唔鍾意白汁嘅話,可以試下佢地個 #香辣植物雞炒意粉
㗎😉

期待快啲有得買返屋企,可以試吓用嚟整唔同嘅菜式😍

I couldn’t believe what I saw when the chicken ~ the chicken strip looked exactly like real chicken😱 The texture was really real as well. Taste-wise, I think the flavour of soy was a bit strong, so I guess it would be better when used in more flavourful dishes. I’ll definitely try the chicki chili spaghetti next time to see if the two works better 😋
2019-10-07 133 瀏覽
又到 #greenmonday 🌱 唔知食咩好?可以試吓 Green Common呢個用 #heura植物雞 整嘅 #香辣雞炒意粉 😉話說上次試完佢地個 #白汁雞皇長通粉 之後有少少畀啲質感嚇親,好想試下如果配味道濃啲嘅菜式嘅話效果如何⋯⋯結果都幾有驚喜🤩 炒意粉嗰種辣係嚟自花椒嘅辣,好香,唔食辣嘅人都接受到。因為係炒嘅關係,唔會咁漏。當然唔少得我至愛嘅樂樂雞 (素麥樂雞) 同 愚柳漢堡 (素魚柳包)啦💚之前有介紹過比朋友,佢哋都話完全唔覺食緊素😊素食都咁多嘢揀,大家一齊嚟每週一素啦😊

素食都咁多嘢揀,大家一齊嚟每週一素啦😊
健康飲食係好多人心目中唔係甘易做到,特別係面對甘多肉食,牛扒豬扒雞扒等等,要食得健康似乎唔係甘易。是日與友人黎到將軍澳parkside,見到傳說中以健康素食為主題既「green common」,餐廳裝修以淺藍為主,並以「if you go green for a year.....」。素食主題餐廳仿間都非常多,但近年green common 分店愈開愈多,似乎反映市場需求開始展現,素食革命是否開始揭起?1. 流口水雞配豆乳家常麵🥚🥚 只睇名字已覺有趣,所謂流口水雞,似乎與四川麻辣雞同出一徹,賣相棕黃非常似口水雞,特別係麻辣醬相信完全類近🍜🍜 雞肉其實係腐皮卷,厚度高入口有層次,雞味似乎不太有,但麻辣味超重,友人愛吃辣,反映辣味夠配搭清新豆乳湯一流🥰🥰2. 尚焗港素豬扒長通粉個人更愛呢款素豬扒,蕃茄汁相對較甜,上面灑上少許芝士粉。素豬扒入口一刻超似豬扒,90%口感相同,從照片中更難分辨🐷🐷🐷素食文化確實是需要宣揚,但價錢相比真實肉食卻不是很大差異,整體來說如果素食產品能夠做得更便宜,素食趨勢絕對會興起得更大🍔🍔🍔

1. 流口水雞配豆乳家常麵🥚🥚

2. 尚焗港素豬扒長通粉

2019-09-15 188 瀏覽
環境方面, 空間廣闊, 座位算多, 款式 有烏冬麵類,有意粉類 都有全日早餐,點了◆日式 雜菜野菌炒烏冬味道可以,烏冬滑溜溜◆七色藜麥超級碗賣相吸引,營養豐富的選擇蔬菜🍅種類多食素健康,望自己多點食素。

◆日式 雜菜野菌炒烏冬
味道可以,烏冬滑溜溜

◆七色藜麥超級碗
賣相吸引,營養豐富的選擇蔬菜🍅種類多

食素健康,望自己多點食素。

2019-08-22 396 瀏覽
行左轉商場揾野食。我朋友一向食野都比較㨂擇。呢樣唔食果樣唔食。點知一話俾佢知有未來既肉,即係素,問佢有無興趣。佢就即刻話好喇。閒日有午市餐牌。我地就BCD 餐各一款。B 餐葡汁植物雞意粉。葡汁好香、又有西蘭花、椰菜花、紅蘿白做配菜。雞肉似豆皮。C餐未來漢堡好大塊蕃茄令到未來漢堡塊肉好juicy . 好想再試其他既漢堡。D 餐,菠蘿植物雞pizza. 得六吋真係唔夠喉。雞肉無真雞肉既口感。但就有造型。加左個升級優惠$12 餃子,素餃子好味。但再加餐牌既肉丸,就覺得漢堡好食好多。肉丸質地比較實,唔香口。最後餐飲叫左杏仁奶,唔覺有杏仁味,反而好似黑豆奶既味道。餐廳旁邊連住商品,反而商品好吸引,有各種香港制造既醬料、嬰兒小食、果汁等

閒日有午市餐牌。

我地就BCD 餐各一款。

B 餐葡汁植物雞意粉。
葡汁好香、又有西蘭花、椰菜花、紅蘿白做配菜。雞肉似豆皮。

C餐未來漢堡
好大塊蕃茄令到未來漢堡塊肉好juicy
. 好想再試其他既漢堡。
未來漢堡

菠蘿植物雞肉pizza

加左個升級優惠$12 餃子,素餃子好味。
加配餃子

肉丸

最後餐飲叫左杏仁奶,唔覺有杏仁味,反而好似黑豆奶既味道。

杏仁奶
2019-08-21
  • 未來漢堡
將軍澳找素不二之選☝🏻Green common 樂樂雞😂👍好鬼似好懷念呢個感覺 香口好食黑糖抹茶荳奶😮驚喜地唔太甜又幾好飲新豬肉豆乳擔擔麵🤘🏻新豬肉的味幾好但面底及湯都比較淡咖哩檸檬葉新豬肉Pizza😮一口咬落去係泰式風味 不過未係接受到夾係Pizza到😂In即炸薯條I trust 🤘🏻如果薯仔味更多有埋黑松露醬就perfect池🤘🏻🤘🏻🤘🏻
將軍澳找素不二之選☝🏻Green common
樂樂雞😂👍好鬼似好懷念呢個感覺 香口好食
黑糖抹茶荳奶😮驚喜地唔太甜又幾好飲
新豬肉豆乳擔擔麵🤘🏻新豬肉的味幾好但面底及湯都比較淡
  • 樂樂雞
  • 黑糖抹茶豆乳
2019-08-17 122 瀏覽
平時多數喜歡星期一至五之間來惠顧午市套餐, 因為非常抵。 今天是星期六,想找一處地方可以坐久一點,慢慢享受的,除了cafe,這裏是好選擇。看了一輪餐牌後,看中了未來漢堡。 叫了侍應來問問,餐牌上的未來漢堡跟午市套餐的未來漢堡份量一樣嗎? 原來兩者的漢堡扒相差一安士。 如果份量相同我會選擇其他主菜。純素麵包外脆內軟,4安士的漢堡扒比3安士的漢堡扒 厚身及多汁,口感很不同,覺得好味過午市套餐的未來漢堡。 整個漢堡熱度適中,夾着新鮮番茄、生菜,清新、好味。加$28叫了杯紅豆冰一些餐廳不許走冰,這裏可以🙂。不過走冰後仍然很冰凍😅。紅豆甜度適中,如果份量再多些就好😁。植物奶跟紅豆配搭得很好。可能用了植物奶,飲完沒有飽脹的感覺,很好!要讚的是用紙製飲管,支持環保!

未來漢堡Beyond burger classic

加$28叫了杯紅豆冰
紅豆冰

一些餐廳不許走冰,這裏可以🙂。
不過走冰後仍然很冰凍😅。
紅豆甜度適中,如果份量再多些就好😁。
植物奶跟紅豆配搭得很好。
可能用了植物奶,飲完沒有飽脹的感覺,很好!
要讚的是用紙製飲管,支持環保!

未來漢堡Beyond burger classic