2020-04-25 626 瀏覽
差不多晚上時份,想起明天要上班,所以我先搭車先回到將軍澳用膳,因為一陣可以快點回家交通方便,今日仍然是我繼續食素的日子,但在此將軍澳廣場又不太多素食的餐廳,突然友人提醒了我,廣場中有間「Green Common 」的素食餐廳,同時我們又不想再徘徊太久,我們決定在此吃個晚飯。在門外看了一陣餐牌,發覺餐牌都加入了新菜式,在這個疫情之下,各種餐廳都推出不同吸引的優惠,入座前店員先為客人探熱度體溫,門外都設有消毒搓手液,而且派發信封俾客人裝口罩,真是細心服務。現在不論堂食/外賣的熱狗或漢堡都有半價優惠,同時新登場的菜式都有88折,而且店中沒有加一服務費,真是超抵食。點餐後我們可以自行斟暖水。餐廳中也有購物的位置,店中都有不少素食的食材、飲品、零食等........幸好我們又有會員卡,一陣飯後再Shopping 。既然漢堡有50% off ,當然要來一份,友人選擇了個未來漢堡Deluxe(原價$98),內饀有雜菌、黑松露沙律醬、未來肉、火箭菜及蕃茄片,店員見我們二人,都好細心問我們需不需將漢堡包切開一半,個包身都大大個,已經切開的漢堡都方便進食,香滑黑松露醬再加上用豆製的素肉,口味都好夾,再加上
既然漢堡有50% off ,當然要來一份,友人選擇了個未來漢堡Deluxe(原價$98),內饀有雜菌、黑松露沙律醬、未來肉、火箭菜及蕃茄片,店員見我們二人,都好細心問我們需不需將漢堡包切開一半,個包身都大大個,已經切開的漢堡都方便進食,香滑黑松露醬再加上用豆製的素肉,口味都好夾,再加上鮮甜的蕃茄及爽口微微苦瀝的火箭菜,讓我們吃起來的口感真是非常豐富,雖然做了半價,但個份量都俾得好足。上菜紙會寫原價,埋單就會計半價。
未來漢堡deluxe
另外店中新推出了小食就是「樂樂雞」($18),樂樂雞跟隨漢堡包附上,個樂樂雞都有個盒仔盛裝,好像麥XX 的麥樂雞賣相,真是非常有趣。先講下樂樂雞的汁醬,我選擇了蜜糖芥末醬,甜甜的汁醬加上熱辣辣的樂樂雞,真是香脆又滋味,咬開的素雞肉的口感真是好像真的雞肉, 整體脆香又有嚼勁。
最後我再點多一碗香辣星洲喇沙($79),內有沙嗲素雞肉,豆卜及芽菜,湯底散出陣陣的椰香,湯底又不會太濃或太辣,浸著湯水的米粉的份量都好多,爽口又吸汁,沙嗲香讓雞肉更香惹微辣,仿似吃緊真的喇沙,食素雞肉比真正的雞肉吃得更健康。服務員他們都好耐心講解給客人聽,有禮有殷勤,得閒來食素都是不錯。
2020-04-21
未來漢堡deluxe
2020-09-19 8 瀏覽
難得小朋友想食得健康,帶佢哋食下新潮素菜,食得開心又健康。芝士焗豬扒夠趣夠香,咖喱豬扒烏冬小朋友都話好味,夠香又唔太過辣,抄手賣相一般,可以加一啲青瓜芫荽蔥就更加吸引,蟹餅嘅味道唔錯,好過好多其他地方有腥味嘅真蟹肉餅,視覺上如果蟹餅嘅份量大過沙律就更加得體,餐蛋治有水準,不過有啲貴,同埋有少少乾,多士烘得完美,其實可以搽多一層olive butter係多士上就更健康又juicy。小朋友好鍾意杯凍燕麥奶,不過杯薄荷梳打就有啲假,下次唔會再點。會員仲有八折優惠,會再去支持食素。
芝士焗豬扒意粉
咖喱脆脆豬扒烏冬
炸植物蟹餅
新餐肉炒蛋治
2020-09-06 91 瀏覽
呢間之前食過數次,今次我地係經過見到有做優惠,宜家堂食定外賣都做緊半價呀😍😍😍半價只限beyond meat 同omnipork系列,其他主餐牌88折!好緊張,好開心,因為真係好抵食呀!🤑·🍔未來漢堡plus $108 (半價後 $54,外賣免加一)有厚厚嘅未來漢堡扒、半隻牛油果🥑、素芝士🧀、蕃茄🍅、生菜🥬我地兩個睇半價優惠裡面最抵食莫過於未來漢堡plus🤣平時出去食一個漢堡都要成百元(唔計麥記🙊),宜家$54就食到👍🏻👍🏻味道方面,未來漢堡扒係植物肉做嘅,冇牛肉嘅味道,但有牛肉扒嘅口感🤤牛油果🥑係足足有半隻,滑向圖二睇下😋😋牛油果熟得剛剛好,好淋👌🏻素芝士係點做到口感味道都咁芝士架😲唔講唔覺係素😅值得一讚🥰·🍟薯條 $12 (都有88折 $10.6)我地另外加一份薯條,10蚊咁大份,仲要係原個薯仔整嘅🥔,熱辣辣,個皮都脆脆地,好正呀!都好值得叫呀呢個👏🏻👏🏻係茄汁唔夠我地點😅·平時好少食素嘅我食呢個表示好滿足🤤有機會要再食🤤🍔🍟
有厚厚嘅未來漢堡扒、半隻牛油果🥑、素芝士🧀、蕃茄🍅、生菜🥬
素芝士係點做到口感味道都咁芝士架😲唔講唔覺係素😅值得一讚🥰
🍟薯條 $12 (都有88折 $10.6)
平時好少食素嘅我食呢個表示好滿足🤤有機會要再食🤤🍔🍟
外賣自取
2020-08-23 137 瀏覽
疫情底下大部份食肆都落力宣傳外賣自取,多啲外賣返屋企食其實都係好事,可以減少社交距離,食嘢都輕鬆自在啲啦😊😊最近開始留意OpenRice嘅一啲獨家外賣自取優惠,原來Green Common都有!連續兩日都喺Green common外賣自取因為實在太平,太吸引!新豬柳漢堡都有半價優惠🥳$30都唔使,就可以食到健康美味又簡單嘅新豬柳漢堡🥰厚切蕃茄,加埋鋪滿成個包(絕對冇偷工減料)嘅羽衣甘藍,再加埋少少醬汁,成個包嘅口感層次即刻豐富左,而且,蕃茄同埋醬汁令到個包有更加Juicy嘅感覺,有時食嘅時候都會有汁滴落嚟㗎💦💦另外,仲食咗新肉醬意粉又係半價👍🏼👍🏼👍🏼分量中規中矩其實食一個意粉都已經夠飽我覺得Green Common佢哋既茄汁意粉,比平時食到嘅味道較淡,微微甜甜地,咁都係好事嚟嘅,同埋唔會太油,感覺健康好多🤗🤗

新豬柳漢堡

連續兩日都喺Green common外賣自取
因為實在太平,太吸引!
新豬柳漢堡都有半價優惠🥳
$30都唔使,
就可以食到健康美味又簡單嘅新豬柳漢堡🥰

另外,仲食咗新肉醬意粉
又係半價👍🏼👍🏼👍🏼
分量中規中矩
其實食一個意粉都已經夠飽

新豬柳漢堡
2020-08-08 183 瀏覽
Green Common係間幾出名嘅素食餐廳,香港總共有11間分店,採用左近期大熱嘅植物豬肉「新豬肉」,除咗佢哋官網集合全球健康素食食材之外,餐廳旁都會有素食材料供買。關於立場方面,已證實係黃色商家,餐廳並無於HK01 落廣告,只係fb boost post,詳情可上香港編年史睇。⭐️而家有$59抗疫快取套餐,星期一至五下午三點前供應。⭐️惠顧任何 #OmniPork🐷及 #BeyondBurger🐮菜式,單點可享半價、單點餐飲及套餐可享88折,堂食或外賣自取都得。.Lunch set 星期一至五1200-1800👓未來豬柳漢堡 $53有素豬柳、蕃茄、羽衣甘藍、素沙律醬。素豬柳豆製肉質,豐富蛋白質含多種植物纖維,重點係口感亂真味道似肉。以素食同漢堡包來講呢個價錢算經濟,味道好食嘅不過未出到好出色有encore意欲,重點係包偏細個食完吾算好飽😅評分:7/10👓香辣雞柳炒意粉$57意粉彈牙,有黃椒、蘆筍、青瓜、素雞柳,素雞柳口感同真嘅差唔多亦吾會好假或好重豆味。雖然話叫辣炒意粉但整體意粉味道偏淡,係健康嘅味道😂不過同樣意粉份量偏細碟,大食人士未必夠飽😅評分:6.5/10👓泡沫杏仁奶 餐飲重杏仁
⭐️而家有$59抗疫快取套餐,星期一至五下午三點前供應。
Lunch set 星期一至五1200-1800
👓未來豬柳漢堡 $53
👓香辣雞柳炒意粉$57
評分:6.5/10
👓泡沫杏仁奶 餐飲
重杏仁味嘅奶,但熱飲稍為可以再熱啲。
👓新豬肉椰菜煎餃2隻 +$12
豆製素豬肉同椰菜餡料,口感同食緊真肉冇咩分別,餃子皮薄煎得香口,但隻餃子質感偏淋吾夠挺身。
2020-08-02 160 瀏覽
抗疫日子漫長,平時最愛的活動都無法進行,最初會烘焙蛋糕、生酮糕點、用氣炸鍋調理不同菜式,但不斷食的後果就是肥☠️而且日日長時間戴口罩皮膚愈來愈差.....眼見身邊吃素食的朋友同事皮膚都好靚,而且精神奕奕,即管嘗試從飲食方面著手改變吧!這日理髮後來到這間素食餐廳吃下午茶,點了一份熱狗🌭️餐賣相很不錯👍🏻新鮮生菜🥬配未來熱狗腸加上茄汁、黃芥末,看上去已很吸引第一次食素熱狗腸,口感幾可亂真,味道亦好相似,重點是蛋白質豐富,含多種植物纖維,對腸胃負擔小很多,平時吃的腸多用雜肉/內臟製成,防腐劑多,偶然吃吃倒還好,多吃自然增加致癌風險。薯條厚切而且新鮮香脆,不知不覺就吃完了!套餐的絲麥奶茶口感還不錯,口味較淡,但燕麥味香,不加糖也可以。當然香滑度不能跟平常的港式奶茶比,而且這款奶茶要自製不難,可以在店內購買燕麥奶在家調配啊!得知疫症期間有抗疫優惠,套餐、單點飲品堂食外賣均有88折漢堡及新豬肉系列更有半價優惠,就趁機多買一個未來豬柳漢堡外賣晚上用微波爐翻熱幾十秒,味道口感仍然好好內有素豬柳、新鮮蕃茄、Superfood羽衣甘藍🥬和素沙律醬,素豬柳跟真的豬柳仿真度達9成,但吃飽不會滯,當早餐一流🥴不妨趁
這日理髮後來到這間素食餐廳吃下午茶,點了一份熱狗🌭️餐

薯條厚切而且新鮮香脆,不知不覺就吃完了!
絲麥奶茶

得知疫症期間有抗疫優惠,套餐、單點飲品堂食外賣均有88折
未來豬柳漢堡包

晚上用微波爐翻熱幾十秒,味道口感仍然好好
不妨趁有半價優惠多試幾款素菜吧

優惠券
未來豬柳漢堡包
  • 未來豬柳漢堡
  • 未來熱狗
2020-06-30 220 瀏覽
約左朋友係將軍澳popcorn,想食下burger,見到green common 有impossible burger 好似幾得意就入去試下🙆🏻‍♀️兩個人叫左一個burger ,一碟意粉同埋杯milkshake,簡簡單單👍🏻黎到green common 唔可以唔試係未來漢堡,雖然係burger 但係素食黎,中間既係vegan cheese,當中既漢堡扒賣相都同真漢堡扒差唔多,但係都係全植物造成,口感都係相似,加上調味味道都幾好,加埋牛油果就無咁單調🙆🏻‍♀️雖然話係魚柳南瓜意粉同樣都係素食黎,口感比起傳統既魚肉比較硬身同乾身,加埋南瓜蓉整體感覺都係比較乾,可能本身鐘意食creamy 啲既意粉有關如果大家想試下未來漢堡,加上支持環保,減少食肉所致既碳排放,大家可以一試🙆🏻‍♀️

未來漢堡plus

黃金南瓜汁焗魚柳長通粉

2020-06-30 138 瀏覽
標榜以先進未來素食概念做主題嘅西式素食餐廳, 佢哋用一啲比較現代嘅方法合成仿牛肉。 餐牌上面嘅名好多時都係 有未來呢啲字眼。 有啲名都幾改得幽默盞鬼。首先紅油掃餃抄手我覺得麻麻地, 唔係唔好食, 只係好普通好平凡, 純粹灣仔碼頭水餃加辣椒油,自己屋企都可以整到,所以唔使特登嚟食。之後呢個真係超級超級超級好食, 愚公牌腸仔酥卷, 雖然嗰份量超級超級細, 得兩卷非常之細卷嘅炸酥, 一人得一啖到, 但出面個皮真係超香脆, 超新鮮熱辣辣, 咬落去係feel到每一層酥響你個口入面爆破。 如果條腸仔都真係幾似真嘅腸仔。跟住試咗個未來漢堡, 入面有黑松露醬, 但我再加埋之前嗰個腸仔炸酥卷 附送嘅蘑菇醬, 兩隻醬加埋一齊仲好食, 呢個漢堡包我會畀A。最後意粉好入味, 不過不失.

最後意粉好入味, 不過不失.
2020-06-06 198 瀏覽
今日食個late lunch,行哂個商場就㨂左呢間。我見到佢午餐都有未來漢堡食。就叫左個未來豬柳漢堡餐,餐有跟一杯飲品。個漢堡望落去比較細,最初有少少失望,但食落味道唔錯。食得未來漢堡當然要評論一下個素豬柳。佢煮得幾好食,調味唔錯,重點係完全食唔出係素食,我好認真咁去慢慢食,同真豬肉有9成似。不過如果好肚餓就可能要叫其他食品。相片中見到嘅菜並非生菜,好似係貴價貨。剛剛佢地有做推廣,成個餐都係收我$44,好抵食。
今日食個late lunch,行哂個商場就㨂左呢間。
剛剛佢地有做推廣,成個餐都係收我$44,好抵食。
未來豬柳漢堡
紅莓茶
2020-05-27
未來豬柳漢堡
2020-06-01 195 瀏覽
#852jap旺角 食素嘅朋友應該對呢間餐廳唔陌生😚 呢度主打純素肉🍗 有特色之餘性價比又高,好想黎試埋其他野食😆-🥗未來漢堡Deluxe🍔一睇個餐牌就決定要叫返個素肉burger黎try try佢😋 呢款配料有未來漢堡扒、火箭菜、同蕃茄,仲加咗蘑菇同秘製黑松露醬🧆 即刻將個burger昇華左😍 如果有多啲醬就仲正🤤 講返個主角素肉漢堡扒,肉味唔算好重但係都有八成似,真係呃得下人🤪不過就有少少乾,好彩有個醬balance返😋 上碟嗰陣幫你切開一半方便同朋友share,好細心呢😚-評分:8.5/10價錢:$98-🍅膳良肉醬意粉🍝碟意粉嘅肉醬其實係用咗植物肉omnipork,不過唔講真係唔覺!好神奇😱 食呢個真係超級冇罪惡感🤪 佢嘅茄醬做得好出色!酸酸甜甜食落一啲都唔膩,japjap聲就食晒成碟🤤 分量方面一啲都唔吝嗇,食到尾仲有好多肉醬淨,好抵食呀😆 -評分:9/10價錢:$74-📍Green Common 旺角📍
#852jap旺角
評分:9/10
價錢:$74
📍Green Common 旺角📍
2020-05-16 263 瀏覽
老早就開始留意green common呢間素食餐廳,奈何身邊另一半是個不折不扣的食肉獸,所以遲遲未試。但呢晚提議食green common,佢又okay喎!咁就快啲試下啦見佢餐牌有二人餐,但入面既食物唔係好岩口味,於是都係決定散嗌。(最後發現呢排散嗌有折勁抵!)先來一個雜菜湯,仲以為無肉會好淡好無味,但係清清地係出乎意料地好飲!係飲完想嗌多個咁好飲!平日鍾意飲雜菜湯既人不妨試試,高度推介之後黎既係新豬肉排椒麻涼麵同埋鮮雜莓沙冰。第一次食新豬肉,可能係炸過既關係,口感非常之酥脆香口,味道我覺得唔似豬肉,反而有啲似芋頭魚,剛好我本人非常之咁鍾意食芋頭魚,所以食得好開心椒麻麵既味道同坊間買到既拌麵差唔多,好味鮮雜莓沙冰十分足料,飲一啖成口都係莓莓莓莓莓!未來漢堡Deluxe望落有啲寡,但食落係有晒漢堡比到你既所有口感,只係無肉味,就好似飲紅色可樂同黑色可樂既分別炒雜菜係一啲都冇泰式既味道,但味道都唔錯幾好食同埋晚餐點都要有碟菜食下既~* * *總結,呢一餐係令我喜出望外既,連食肉獸都沒有怨言環境方面,枱與枱之間既空間好足夠,亦都有膠板隔住,令食客食得安心又放心,店員亦都非常之有禮熱心友善,我

雜菜湯

鮮雜莓沙冰

新豬肉排椒麻涼麵

之後黎既係新豬肉排椒麻涼麵同埋鮮雜莓沙冰。
椒麻麵既味道同坊間買到既拌麵差唔多,好味

鮮雜莓沙冰十分足料,飲一啖成口都係莓莓莓莓莓!
未來漢堡Deluxe

泰式炒雜菜

炒雜菜係一啲都冇泰式既味道,但味道都唔錯幾好食
同埋晚餐點都要有碟菜食下既~

* * *
總結,呢一餐係令我喜出望外既,連食肉獸都沒有怨言
環境方面,枱與枱之間既空間好足夠,亦都有膠板隔住,令食客食得安心又放心,店員亦都非常之有禮熱心友善,我覺得可以成為恆常既食素之選!

(最近散嗌既價錢有大幅折扣,免費做會員有折,大家快啲試試!)

P.S. 餐廳連住旁邊有個賣環保用品同素食食材既空間,方便客人又食又買
雜菜湯
鮮雜莓沙冰
新豬肉排椒麻涼麵
未來漢堡Deluxe
  • 好心有營雜菜湯
2020-04-28 318 瀏覽
同家姐行過見到Green Common做緊特價,pizza,漢堡,熱狗同奶茶做緊半價! 價錢咁平,決定喺度食lunch😋未來漢堡Classic(半價$39):食落真係同普通平時食嘅burger差唔多,不過我覺得件漢堡肉太乾身,醬汁亦都太少,食落去成個包好乾咁🤔韓風新豬肉薄餅6"(半價$29.5):呢個我覺得麻麻地,醬汁同肉嘅份量都比較少,所以又係出現咗食落會好乾嘅情況😂炸植物魚薯條($48):呢個係像真度最高嘅菜式, 唔單止外型連味道都好似魚肉, 仲帶有少少海鮮獨有嘅腥味! 薯條嘅份量亦都唔少😎樂樂雞配蜜糖芥末醬(5件/$18.00):無論味道同外型都同喺麥當當度食嘅麥樂雞相似度極高, 蜜糖芥末醬味道比麥當當嘅甜酸醬仲要更加好食😋港式絲麥奶茶(半價$14@):用Oatly健康燕麥奶沖泡,飲落更香滑又低脂!

未來漢堡Classic(半價$39):

韓風新豬肉薄餅6"(半價$29.5):

炸植物魚薯條($48):

樂樂雞配蜜糖芥末醬(5件/$18.00):

港式絲麥奶茶(半價$14@):
用Oatly健康燕麥奶沖泡,飲落更香滑又低脂!

2020-04-25 156 瀏覽
4月22係地球日🌍所以同朋友都去響應下 食一日素食🌱Green common 都算係幾出名既素食餐廳登記左做會員既話就有一碗素湯送 材料都好多 有牛磅 杞子 雪耳等等 飲落清清地 好舒服去得素食店就當然要試下素肉啦!點左個未來漢堡PLUS🍔有素漢堡扒、生菜🥬、牛油果🥑、蕃茄🍅同素芝士🧀漢堡扒既肉質較一般嘅實 而且冇咁濃味芝士溶溶地再配其他蔬菜一齊食就好滿足 如果想食炸野 隔離嘅樂樂雞都可以試吓 不過同真既麥樂雞既就唔太似素肉柳好特別唔知係唔係心理作用 真係有魚柳味架~Pizza 🍕 餅底係好似餅咁脆 熱狗腸好有驚喜 味道好似飲 好好味 有紅莓調味 不過較為酸 仲有少少青提 青提非常之甜 可以中和返d酸味 可惜份量亦較少最後係意粉啦 意粉算彈牙但係味道非常之淡 冇咩味 配料有黃椒、蘆筍、青瓜同素雞肉素雞肉好乾 同好硬 素肉泥講道麻麻地可能因為素既關係 冇左真芝士蛋糕既芝士香味 但酸酸甜甜 作飯後甜品都唔錯 因為最近有優惠 薄餅同漢堡都有半價 所以個價錢係再平啲 呢個係未折既價但總括都算好抵食 可以試到咁多素肉$100都唔洗添
4月22係地球日🌍所以同朋友都去響應下 食一日素食🌱
Green common 都算係幾出名既素食餐廳

去得素食店就當然要試下素肉啦!

點左個未來漢堡PLUS🍔
有素漢堡扒、生菜🥬、牛油果🥑、蕃茄🍅同素芝士🧀
漢堡扒既肉質較一般嘅實 而且冇咁濃味
芝士溶溶地再配其他蔬菜一齊食就好滿足

素肉柳好特別
唔知係唔係心理作用 真係有魚柳味架~

素雞肉好乾 同好硬 素肉泥講道麻麻地

但總括都算好抵食 可以試到咁多素肉
$100都唔洗添

2020-04-22
2020-04-16 153 瀏覽
發現將軍澳既一間素食店試下佢地既健康版快餐今次試左全素既魚柳包同麥樂雞個魚柳包勁吸引有2舊魚柳仲要幾厚身不過肉質就同真魚有少少差別大體而言都好食既而麥樂雞就意外地好食我覺得仲好食過真係用雞肉整既
發現將軍澳既一間素食店

大體而言都好食既

而麥樂雞就意外地好食
我覺得仲好食過真係用雞肉整既
2020-03-17 303 瀏覽
近期都流行健康素食,所以就去試左一間叫Green Common既素食餐廳🤤🤤⁣膳良肉醬意粉(HKD$74)⁣:個肉醬意粉都無令我失望,個醬可以食得到新鮮蕃茄,d肉都做得超逼真!食落真係勁似食緊真肉咁!(當然,佢係素,唔係真係肉🤣)⁣香辣星洲喇沙(HKD$79)⁣:比起肉醬意粉,呢個嗽沙就比較淡味🧐個湯底望落好靚好吸引,但個味道就淡左d。可能係因為素食,無落蝦個d去煮個湯,所以味道唔係好出,喇沙都係濃味d好食d。不過!佢個米粉係有驚喜!有少少似台灣既新竹米粉,呢個位加返少少分🤣🤣⁣⁣除左呢兩個菜式,Green Common仲有好多其他款式,例如pizza同漢堡等食物。Green Common既食物比較似平時會食到既菜式,如果有小伙伴想初嘗食素,絕對可以試下呢間!食完之後仲可以留低,買下素肉自己返屋企煮添👍🏻
膳良肉醬意粉

2020-03-08