2022-03-28 318 瀏覽
Green Monday,吃個素食lunch。吃素,便會想起Green Common。外賣有75折,非常之抵👏🏻👏🏻!不知何時轉了新menu,似乎少了很多菜式,卻加了一些新菜式。我叫了3樣食物,分別是:1. 未來漢堡Plus收銀員會先問你,要否切一半。對我來說,切一半就方便吃些。牛油果很新鮮,熟度剛好👍🏻。蕃茄片挺厚👍🏻。足料👍🏻,足份量👍🏻,好味道👍🏻,很滿意😋!2. 蒜香炒雜菜 (細)有椰菜、三色椒、西蘭花、雜菌,很豐富,新鮮好味👍🏻!3. 迷你鬆餅拼鮮什果很喜歡吃Green Common 的迷你鬆餅,3款口味,足料👍!連外賣也擺放得像堂食一樣,很用心,值得一讚👍🏻!外賣盒是用可再造物料,支持環保👍🏻!
Green Monday,吃個素食lunch。
吃素,便會想起Green Common。
外賣有75折,非常之抵👏🏻👏🏻!

我叫了3樣食物,分別是:

1. 未來漢堡Plus
收銀員會先問你,要否切一半。
對我來說,切一半就方便吃些。
牛油果很新鮮,熟度剛好👍🏻。
蕃茄片挺厚👍🏻。
未來漢堡Plus

足料👍🏻,足份量👍🏻,好味道👍🏻,很滿意😋!

2. 蒜香炒雜菜 (細)
蒜香炒雜菜 (細)

有椰菜、三色椒、西蘭花、雜菌,很豐富,新鮮好味👍🏻!

3. 迷你鬆餅拼鮮什果
很喜歡吃Green Common 的迷你鬆餅,
3款口味,足料👍!
迷你鬆餅拼鮮什果

連外賣也擺放得像堂食一樣,很用心,
值得一讚👍🏻!

外賣盒是用可再造物料,支持環保👍🏻!

2022-03-28
未來漢堡Plus
蒜香炒雜菜 (細)
迷你鬆餅拼鮮什果
呢排食得比較放縱,想食d健康d既野食見到素食Burger做緊promo,好抵下,個樣望落又幾吸引,一於買個餐試下🍽未來漢堡🍔$39望落去同平時既漢堡包真係無分別食落口感同平時既漢堡扒好似,味道同肉味有d似, 但同真肉既漢堡扒都係有分別,不過都好味既,生菜同番茄都好新鮮,加埋d醬, ok wor🍽樂樂雞$17好明顯就係麥樂雞既friend口感比麥樂雞實d 但同樣好味堂食環境都唔錯,有機會會試埋其他菜式
呢排食得比較放縱,想食d健康d既野食

🍽未來漢堡🍔$39

望落去同平時既漢堡包真係無分別

🍽樂樂雞$17

好明顯就係麥樂雞既friend
口感比麥樂雞實d 但同樣好味

堂食環境都唔錯,有機會會試埋其他菜式
2021-09-22 543 瀏覽
最近天氣太熱,肚餓咁大減,想食清清地健康啲,於是決定呢間素食菜,估唔到有啲驚喜! 今次叫咗個扮曬蟹意粉、未來漢堡plus、 同埋蒜香炒雜菜,仲要最後都叫咗個小心眼蘋果批! 由於主菜份量唔會太大份, 所以就算唔係肚餓都剛剛好。 餐廳環境算坐得舒適,侍應亦禮貌,而且有半間餐廳嘅範圍做咗超級市場咁樣,專係買啲健康嘅食物畀你返屋企!整體食物有驚喜,雖然係素菜,但係味道唔錯。扮曬蟹意粉$79本身係有少少辣, 相信辣味係為咗配合蟹味,但係因為有小朋友所以走辣,令到蟹味比較突出, 而蟹嘅味道亦做到真蟹味一樣,意粉汁亦都唔係特別濃,所以配埋啲青椒口感比較清新。 未來漢堡plus $108其實有幾款漢堡包選擇,但係論材料我比較鍾意plus呢一款,裏面有牛油果、純素芝士、生菜及未來漢堡扒,既然一個漢堡包居然要超過100蚊, 相信係因為未來漢堡扒係佢個賣點。果然一如所料, 漢堡扒嘅味道同口感好正,同真嘅漢堡扒一樣!蕃茄亦厚,牛油果也很多,所以超過100蚊都算值得嘅。蒜香炒雜菜 例$42炒出嚟絕對唔油膩,雜菜包括秋葵、雜菌、甜椒、西蘭花、甘筍及椰菜, 由於感覺像清炒油少, 望落去同埋食落去都感覺係健康啲嘅,但

扮曬蟹意粉$79

未來漢堡plus $108

蒜香炒雜菜 例$42
炒出嚟絕對唔油膩,雜菜包括秋葵、雜菌、甜椒、西蘭花、甘筍及椰菜, 由於感覺像清炒油少, 望落去同埋食落去都感覺係健康啲嘅,但係未到咁清淡就唔係每個人都咁鍾意,可能蒜香炒雜菜比較簡單,反而呢度菜就冇乜特別大驚喜。

小心眼蘋果批 $54
見到餐牌上個蘋果批咁靚,又想小朋友見到蘋果批上面嘅雪糕開心D,所以都叫咗作為飯後甜品! 蘋果片下面有酥皮,但係酥皮同埋蘋果片加埋都係比較薄,上面再加多個純素雪糕,由於酥皮同埋蘋果都唔係咁突出,反而令到雪糕成為甜品嘅主角。
2021-06-20 868 瀏覽
很久沒有到來,N年前第一二次吃都覺得OK,但後來覺得餐點沒有特別而且唔抵食!今次去餐牌全改了,仲有all day breakfast 由於餐牌無圖睇,3個奀切切嘅女子叫了同一個餐「新餐肉能量碗」份量的確有點驚人,好豐富,好新鮮,好飽哈哈!下次可以2人叫一個如果唔太肚餓新餐肉好味,豆腐就欠缺味道(無味),蔬菜好新鮮,藜麥豆類超飽肚,可惜配的是花生醬(歉太膩了!)根本食唔落,不過它的名字確沒有改錯「能量碗」細食嘅其實可以吃飽兩人,但價錢又好合理無加一要再讚嘅係杯圓肉紅棗茶,好新鮮,真材實料
細食嘅其實可以吃飽兩人,但價錢又好合理無加一
要再讚嘅係杯圓肉紅棗茶,好新鮮,真材實料
2021-03-12 1166 瀏覽
聽人講而家潮流興食素,所以我今日都嚟跟吓潮流😂芝脆焗豬扒意粉🍝滾熱辣,肉質好得意,可惜份量少了些保衞地球部隊麵🇰🇷呢個比較普通新肌肉藜麥沙律🥗非常豐富好大碗,有鷹嘴豆、紅腰豆、藜麥、粟米、多款沙律菜、豆腐、新餐肉⋯⋯呢個最好味,推薦大家試😋😋
聽人講而家潮流興食素,所以我今日都嚟跟吓潮流😂
芝脆焗豬扒意粉🍝滾熱辣,肉質好得意,可惜份量少了些
保衞地球部隊麵🇰🇷呢個比較普通
2021-03-08
2021-03-07 745 瀏覽
換領優惠的電郵條款寫明「優惠有效期至3月8日」到分店後,店員只表示「早於2月28日已完結,唔換得啵」我問:「但電郵寫清楚3月8先到期喎」店員態度惡劣地回答:「總之完咗,唔換得,有咩想講你可以自己打電話上寫字樓」明明白紙黑字寫明的條款,都可以抵賴,提早完結,假如話售罄都尚可以接受,但明明有貨,就自己提早完結優惠,話唔換得,抹煞消費者的權益,店員態度亦惡劣,實在令人費解,此公司明顯欺騙消費者,若然無心進行優惠,就不要浪費大家時間
換領優惠的電郵條款寫明「優惠有效期至3月8日」
到分店後,店員只表示「早於2月28日已完結,唔換得啵」
我問:「但電郵寫清楚3月8先到期喎」
2020-12-29 841 瀏覽
Green Common可以話係改善咗我對素食嘅睇法👍🏻喺香港,傳統素食選擇較少,來來去去都係嗰幾款,而且整體感覺上好難同西方飲食拉上關係。入到嚟呢度攞起個menu睇,居然有得揀burger同chicken nuggets,我就梗係坐低試吓先走啦😀-我叫咗個未來漢堡plus($108)加兩件樂樂雞($12)。而家堂食有66折,都幾抵👍🏻大約等咗十分鐘左右就有得食😋-個樂樂雞炸得剛剛好,食落好似真嘅McNuggets,而且同個蜜糖芥末醬好match😋-未來漢堡plus係好好食,首先塊Beyond Meat漢堡扒真係好正,啖啖咬落去都好扎實而且有肉味👍🏻然後個burger 係有半個牛油果,啱哂我呢啲牛油果控😃配埋好重牛油味嘅漢堡包,蕃茄同埋純素芝士,口感好豐富,合埋眼食嘅話其實真係食唔出係純素🤷🏻‍♂️-食飽飽之後再係佢自設嘅小型超市買埋其他產品,咁就打發咗我一個鐘😉
  • 未來漢堡PLUS
  • 樂樂雞
2020-11-27 627 瀏覽
因為想同屋企人食得健康啲,所以就去Green Common食~佢有個新品menu, 同時叫2款新品第二樣半價!我地叫咗佢新出的酸辣粉同埋未來豬肉burger, total $100都唔洗!酸辣粉味道十分香濃,屋企人食到停唔到口。而未來豬肉好似真肉咁,好juicy同有肉味!以素食餐廳黎講真係好得!
佢有個新品menu, 同時叫2款新品第二樣半價!
以素食餐廳黎講真係好得!
2020-11-05 563 瀏覽
依家越來越多人想食得健康 所以連burger都有素啦未來漢堡 食落有驚喜 真係好似真嘅肉咁 口感上唔係好大分別 而且都有類似肉嘅味 重點係佢係素 所以就冇平時嘅漢堡扒咁油同肥 想減肥嘅人都可以食👍🏻
依家越來越多人想食得健康 所以連burger都有素啦

2020-10-07 579 瀏覽
我們一家一直都係食肉獸🦖,從來都唔會去素食餐廳,誤打誤撞去咗呢間餐廳,見佢係食漢堡包🍔薯條🍟,就入去坐低,打開餐牌,睇咗一輪,先知佢係素食餐廳🤣,既然入到去,就即管試吓啦。點咗純素芝士茄汁焗吉列豬扒意粉、未來漢堡扒配蕃茄生菜,加錢要買薯條和兩杯飲品。的確食素我自己就麻麻地😅,吉列豬扒「肉質」怪怪地,唔係好似豬扒,似免治豬肉嘅質地,不過味道都ok,純芝士味道比較羶。漢堡扒就ok,都似配埋蕃茄🍅生菜🥬,成個漢堡的卡路里都應該唔夠一碗飯,啱晒啲減食但又想食漢堡包🍔嘅人👍大家最開心係食薯條🍟😂😂雪嵐仲終於肯點茄汁食添,#sohappy💕💘
1K
2020-10-04 405 瀏覽
之前叫咗幾次外賣🛍返去食,見疫情好返啲,今次試吓堂食先今次我叫咗膳良肉醬意粉🍝膳良肉醬意粉🍝$74口感真係好似食緊平時嘅肉醬意粉,不過感覺冇咩油,食得健康啲🍹另外我加咗$28要柸飲品濃香紫薯沙冰🍠真係又濃又香紫薯味,唔太甜,好飲😋佢哋嘅員工好有禮貌,感覺好舒服😄值得一讚👍🏻
之前叫咗幾次外賣🛍返去食,見疫情好返啲,今次試吓堂食先

今次我叫咗膳良肉醬意粉🍝
膳良肉醬意粉🍝$74
口感真係好似食緊平時嘅肉醬意粉,不過感覺冇咩油,食得健康啲

🍹另外我加咗$28要柸飲品
濃香紫薯沙冰🍠
真係又濃又香紫薯味,唔太甜,好飲😋

佢哋嘅員工好有禮貌,感覺好舒服😄
值得一讚👍🏻

2020-10-01 396 瀏覽
一直都知道素食對身體好,但身為食肉獸嘅自己好難放棄肉類,唯有一星期食一次素食,對身體好啲之餘都對環境好啲!Green Common 係一間型格高質嘅素食, 次次食都唔會失望, 佢耐唔耐都會update 下個menu, 令到你食極都唔會厭!以前好驚食齋,因為傳統齋菜都好肥同好油, 自從試過Green Common 之後, 對素食完全改觀, 係呢到你可以食到高質素嘅中,西,泰口味素菜, 絕對值得開始GO Green 嘅旅程!未來漢堡plus 👍🏻好足料,有菠蘿,牛油果,加埋塊素肉好好味,高高一個好夠飽👍🏻加埋薯條都係加$12,粗薯條好熱,好香口,絕對值得加配!雞柳喇沙🙂唔算辣,甜味重啲,怕辣嘅朋友都可以叫🙂大大碗,米粉都好多🙂素雞就正常,食到有豆味新豬肉Pizza👍🏻新豬肉上面鋪滿晒芝士,加埋茄汁,好夾,食嘅時候芝士可以拉到絲,好cheesy 👍🏻餅底超脆!好香口😍韓式辣醬炒雞柳意粉🙂意粉軟硬適中,加埋韓式辣醬好特別,不過韓式辣醬原本應該好多味精,食完會好口渴🙂雞肉好淡味,可以再炒香啲先再加埋落意粉到炒,會香好多!總括嚟講,想食素一定要去Green Common,絕對唔會令到你失望! 如果

未來漢堡plus
未來漢堡PLUS
雞柳喇沙
🙂唔算辣,甜味重啲,怕辣嘅朋友都可以叫
🙂大大碗,米粉都好多
🙂素雞就正常,食到有豆味

新豬肉Pizza
👍🏻餅底超脆!好香口😍

韓式辣醬炒雞柳意粉
🙂雞肉好淡味,可以再炒香啲先再加埋落意粉到炒,會香好多!

總括嚟講,想食素一定要去Green Common,絕對唔會令到你失望! 如果你係減緊肥行緊低糖或者Keto 都可以去食,menu 有晒呢啲options!

P.S. 今次係中秋節正日去食, 仲一送咗個月餅比我哋!抵讚!
未來漢堡PLUS
2020-09-19 346 瀏覽
難得小朋友想食得健康,帶佢哋食下新潮素菜,食得開心又健康。芝士焗豬扒夠趣夠香,咖喱豬扒烏冬小朋友都話好味,夠香又唔太過辣,抄手賣相一般,可以加一啲青瓜芫荽蔥就更加吸引,蟹餅嘅味道唔錯,好過好多其他地方有腥味嘅真蟹肉餅,視覺上如果蟹餅嘅份量大過沙律就更加得體,餐蛋治有水準,不過有啲貴,同埋有少少乾,多士烘得完美,其實可以搽多一層olive butter係多士上就更健康又juicy。小朋友好鍾意杯凍燕麥奶,不過杯薄荷梳打就有啲假,下次唔會再點。會員仲有八折優惠,會再去支持食素。
芝士焗豬扒意粉
咖喱脆脆豬扒烏冬
炸植物蟹餅
新餐肉炒蛋治
2020-09-06 379 瀏覽
呢間之前食過數次,今次我地係經過見到有做優惠,宜家堂食定外賣都做緊半價呀😍😍😍半價只限beyond meat 同omnipork系列,其他主餐牌88折!好緊張,好開心,因為真係好抵食呀!🤑·🍔未來漢堡plus $108 (半價後 $54,外賣免加一)有厚厚嘅未來漢堡扒、半隻牛油果🥑、素芝士🧀、蕃茄🍅、生菜🥬我地兩個睇半價優惠裡面最抵食莫過於未來漢堡plus🤣平時出去食一個漢堡都要成百元(唔計麥記🙊),宜家$54就食到👍🏻👍🏻味道方面,未來漢堡扒係植物肉做嘅,冇牛肉嘅味道,但有牛肉扒嘅口感🤤牛油果🥑係足足有半隻,滑向圖二睇下😋😋牛油果熟得剛剛好,好淋👌🏻素芝士係點做到口感味道都咁芝士架😲唔講唔覺係素😅值得一讚🥰·🍟薯條 $12 (都有88折 $10.6)我地另外加一份薯條,10蚊咁大份,仲要係原個薯仔整嘅🥔,熱辣辣,個皮都脆脆地,好正呀!都好值得叫呀呢個👏🏻👏🏻係茄汁唔夠我地點😅·平時好少食素嘅我食呢個表示好滿足🤤有機會要再食🤤🍔🍟
有厚厚嘅未來漢堡扒、半隻牛油果🥑、素芝士🧀、蕃茄🍅、生菜🥬
素芝士係點做到口感味道都咁芝士架😲唔講唔覺係素😅值得一讚🥰
🍟薯條 $12 (都有88折 $10.6)
平時好少食素嘅我食呢個表示好滿足🤤有機會要再食🤤🍔🍟
2020-08-23 272 瀏覽
疫情底下大部份食肆都落力宣傳外賣自取,多啲外賣返屋企食其實都係好事,可以減少社交距離,食嘢都輕鬆自在啲啦😊😊最近開始留意OpenRice嘅一啲獨家外賣自取優惠,原來Green Common都有!連續兩日都喺Green common外賣自取因為實在太平,太吸引!新豬柳漢堡都有半價優惠🥳$30都唔使,就可以食到健康美味又簡單嘅新豬柳漢堡🥰厚切蕃茄,加埋鋪滿成個包(絕對冇偷工減料)嘅羽衣甘藍,再加埋少少醬汁,成個包嘅口感層次即刻豐富左,而且,蕃茄同埋醬汁令到個包有更加Juicy嘅感覺,有時食嘅時候都會有汁滴落嚟㗎💦💦另外,仲食咗新肉醬意粉又係半價👍🏼👍🏼👍🏼分量中規中矩其實食一個意粉都已經夠飽我覺得Green Common佢哋既茄汁意粉,比平時食到嘅味道較淡,微微甜甜地,咁都係好事嚟嘅,同埋唔會太油,感覺健康好多🤗🤗

新豬柳漢堡

連續兩日都喺Green common外賣自取
因為實在太平,太吸引!
新豬柳漢堡都有半價優惠🥳
$30都唔使,
就可以食到健康美味又簡單嘅新豬柳漢堡🥰

另外,仲食咗新肉醬意粉
又係半價👍🏼👍🏼👍🏼
分量中規中矩