2022-04-27
周日相約朋友品嚐左一頓超豐富既素食brunch,環境好正,中環黎講超抵食。Green Common 最近推出左Nexxus週末半自助早午餐,素食都可以食得好豐盛,每道菜賣相精緻。每位 HK$238 ,第二位半價,無限暢飲純素氣泡酒或無酒精飲品每位HK$78。最興奮係任飲2款純素氣泡酒,Dignitat Cava Organic Brut Sparkling,氣泡豐富幼細,帶有淡淡花果香,入口清爽。Sparkling Sweet Moscato “So Easy”香甜易入口,好適合女士。任食6款前菜:牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律、韓式椰菜花脆球、沙嗲雞肉串燒、印度蟹肉脆球、是日沙律、是日素湯酥炸椰菜花配韓式酸辣汁,椰菜花內脆外軟,有d似食緊炸雞。2款沙律都好新鮮,配搭豐富,而南瓜湯creamy,香甜幼滑。雞肉串燒真係好有驚喜,好似真雞肉,沙嗲汁好香 。蟹肉脆球配冬陰功汁,好有東南亞風味。每人可以自選1款精選主菜,我地選擇了煙燻威靈頓及糖醋新魚柳(配越光米)。煙燻威靈頓以OMNI新餐肉入饌,配蘑菇蓉及黑松露醬,酥皮香脆,重現經典菜式, 又靚又美味。我好鍾意糖醋新魚柳,醬汁酸酸甜甜,魚柳口感像真
任食6款前菜:
酥炸椰菜花配韓式酸辣汁,椰菜花內脆外軟,有d似食緊炸雞。
我好鍾意糖醋新魚柳,醬汁酸酸甜甜,魚柳口感像真,炸得香脆。
每人自選2款特色甜品,我們試了Daiya芝士蛋糕、純素雪麥糍、純素雪糕及鮮果杯。
芝士蛋糕清新,有酸咪咪檸檬香味。
純素雪麥糍係綠茶味,幾得意,好似平時食嘅雪米糍咁煙煙靭靭。
純素雪糕揀咗士多啤梨味,味道天然,鮮果杯有火龍果,士多啤梨及蜜瓜粒等,好新鮮。
食甜品嘅時候每人仲可以飲杯茶或咖啡,朋友飲奶蓋桂花烏龍,味道清新,奶蓋滑溜。我就飲flat White,香濃細滑。
今餐我地好滿意,會介紹多d朋友,分享高質素食。