2021-08-19 28 瀏覽
朋友好想嚟呢間來自日本嘅 Gram Pancakes😍, 所以我地就係度食afternoon tea 🍵 雜果朱古力pancake🥞Mixed fruit and chocolatePancake 賣相吸引,有好多水果,有士多啤梨🍓,藍莓🫐,奇異果🥝同橙🍊 !pancake有三件,鹹鹹甜甜,而且配有忌廉,非常creamy同埋好味道!😋😋😋 焦糖香蕉pancake🍌香蕉佈滿金黃香脆嘅焦糖,焦糖薄薄一層非常脆卜卜,令香蕉更加香甜!😍😍😍 另外有楓糖漿可以加,落多少可以自己選擇👍🏻 pancake一樣係三件,甜而不膩,同朋友食度好飽!🥰🥰🥰

雜果朱古力pancake🥞
Mixed fruit and chocolate

焦糖香蕉pancake🍌

• 雜果朱古力班戟
  • 焦糖香蕉班戟
2021-08-19 50 瀏覽
同朋友喺the one 行街,晚飯時間見間間餐廳都多人,行過Gram café,同樣都係甜品控既我地一致通過今晚食甜品當晚餐。初時café唔係太多人,到我地食完既時候就差不多滿座,真係好彩。呢間café既班戟質感好充實,有口感。味道帶點點咸味,蛋同牛油香味重。而配班戟既忌廉又滑又豐厚,唔會好似空氣咁。蕉糖香蕉班戟 : 香蕉面上有一層脆卜卜既焦糖,配埋果仁碎粒好夾。 雜果朱古力班戟 : 雜果好豐富,有士多啤梨、奇異果、藍苺、橙,班戟上更灑上糖霜同朱古力醬,清新得黎又甜蜜。

蕉糖香蕉班戟
雜果朱古力班戟
2021-08-18
蕉糖香蕉班戟
雜果朱古力班戟
2021-08-17 48 瀏覽
呢度真係好靚呀送到時黎聞到好香既蛋味焦糖香蕉班戟 Caramelize Banana $98香蕉上面焦糖超級甜, 甜到入心入胃, 鐘意食甜就無問題啦!! 個pancake厚度比較薄, 3小塊好可愛, 表面撒上糖霜粉, 好靚, 女仔見到應該好鐘意 pancake下面有一堆幼滑淡味既忌廉仲有一細杯蜜糖糖漿, 係一種好懷念既蜜糖味道好在有核桃脆脆係旁邊點綴下😋睇落好似細細份, 但係食完成個都幾飽呢度環境真係好靚, 安排左坐係樹下面, 自己一個人食都開心D樹下面仲有D車仔架
呢度真係好靚呀

送到時黎聞到好香既蛋味
焦糖香蕉班戟 Caramelize Banana $98

pancake下面有一堆幼滑淡味既忌廉
仲有一細杯蜜糖糖漿, 係一種好懷念既蜜糖味道
好在有核桃脆脆係旁邊點綴下😋

睇落好似細細份, 但係食完成個都幾飽

樹下面仲有D車仔架
2021-08-16 116 瀏覽
又到下午茶時段,跟老友邊走邊找著落腳的地方,就比Gram cafe門前的pancake吸引著了 焦糖香蕉班戟 $98 點了焦糖香蕉班戟,香蕉一面是有簿簿的焦糖,跟空氣感重的班戟成對比,還有果仁的點綴,口感絕不單一雜果朱古力班戟 $108 朋友點了色彩繽紛的雜果朱古力班戟,班戟跟朱古力醬真係好夾,還有細滑的忌廉配了甜甜酸酸的水果,有士多啤梨,奇異果,香橙令人回味無窮跟朋友吃著談著,過了一個很愉快的下午
焦糖香蕉班戟 $98
雜果朱古力班戟 $108
跟朋友吃著談著,過了一個很愉快的下午
2021-08-15 32 瀏覽
本身滿心歡喜去食梳乎厘pancake,點知去到店員話賣晒😭😭不過照入去食左,因為店員介紹咗另外一款梳乎厘pancake,不過係凍抹梳乎厘pancake。出乎意料地好食!!!個pancake有三層,一層係原味、一層係中間夾咗塊朱古力、一層係有蛋黃汁餡。個pancake一上枱已經聞到好香,識落都好香蛋味,啲cream都好有奶香味,兩樣夾埋一齊食真係好食到上左天堂咁😍😍😍淋埋蜂蜜上去,真係無得彈!😆😍
2021-08-15
  • Premium smile pancake
相信呢間pancake不會陌生,而且長期都要排隊先食到🍄西瓜雪花冰($98)熱屎辣辣最好就係食返個沙冰西瓜好甜🍉解暑又解渴🍄蜜瓜雪花冰($118)比起第一道西瓜冰更加甜 但係又唔會甜到漏🍄焦糖香蕉班戟($98)班戟唔係疏乎厘果種 係相對比較厚實夾埋焦糖同香蕉 有唔同嘅口感 而且滿有蛋香味🍄Premium Smile Pancake ($138)每日限量供應重頭戲當然係疏乎厘pancake有三層 即時話有三種不同口味頂層係雜果忌廉 第二層係忌廉朱古力脆片 底層係流心蛋每一層都各有千秋 小妹最鍾意係最底嗰層👍🏻
相信呢間pancake不會陌生,而且長期都要排隊先食到

🍄西瓜雪花冰($98)
熱屎辣辣最好就係食返個沙冰
西瓜好甜🍉解暑又解渴

🍄蜜瓜雪花冰($118)
比起第一道西瓜冰更加甜 但係又唔會甜到漏

🍄焦糖香蕉班戟($98)
班戟唔係疏乎厘果種 係相對比較厚實
夾埋焦糖同香蕉 有唔同嘅口感 而且滿有蛋香味

重頭戲當然係疏乎厘pancake
有三層 即時話有三種不同口味
頂層係雜果忌廉 第二層係忌廉朱古力脆片 底層係流心蛋
每一層都各有千秋 小妹最鍾意係最底嗰層👍🏻
2021-08-14 43 瀏覽
放假同小堂妹睇完戲之後,呢個妹頭嗌住話要食甜品!!咁岩見到呢度又唔洗排隊,所以就決定同佢入黎食pancake 呢度既pancake口味選擇都幾多,有咸又有甜,更有期間限定既款式口味~除左pancakes 之外,店內亦有提供各種款式口味既輕食同甜品飲品都有唔少選擇添我地各自選左一款甜班戟我要左香蕉口味呢款係三塊班戟上有兩邊焦糖面既香蕉焦糖表面既香又脆,令本來已熟既香蕉更為香甜!!!旁邊既忌廉奶香十分,同微暖既pancake好夾~不用另加蜂蜜已覺甜美十分小堂妹就要左呢份色彩繽紛既鮮雜果口味同樣有三塊班戟,配上輕滑忌廉表面仲加上朱古力醬令向來愛食甜品既小堂妹食得高興萬分!!!
放假同小堂妹睇完戲之後,呢個妹頭嗌住話要食甜品!!

咁岩見到呢度又唔洗排隊,所以就決定同佢入黎食pancake

飲品都有唔少選擇添

我地各自選左一款甜班戟

我要左香蕉口味呢款

係三塊班戟上有兩邊焦糖面既香蕉

焦糖表面既香又脆,令本來已熟既香蕉更為香甜!!!

旁邊既忌廉奶香十分,同微暖既pancake好夾~
不用另加蜂蜜已覺甜美十分

小堂妹就要左呢份色彩繽紛既鮮雜果口味

同樣有三塊班戟,配上輕滑忌廉

表面仲加上朱古力醬

令向來愛食甜品既小堂妹食得高興萬分!!!
2021-08-14 51 瀏覽
今日喺The One行街,行到攰攰地,但又未夠鐘食晚餐,見到呢間甜品店,又比佢地門口嘅班戟相吸引,因為本身自己都好鍾意食班戟,所以就決定入去。本身想食premiun pancake,可惜未夠鐘出爐,所以叫咗2款班戟試吓,焦糖香蕉班戟,原來香蕉上面有塊脆脆焦糖,入口脆卜卜,而香蕉軟淋淋,口感好特別,而班戟帶有少少咸咸地,另有蜜糖點黎食,自己可以控制甜度,原來甜加咸都match到,仲有d合桃伴碟,感覺上健康咗。雜果朱古力班戟,d生果好豐富,有橙,籃莓,士多啤梨,奇異果,食班戟有生果伴住,好fresh,仲有一大球cream,d cream勁滑,連埋班戟一齊食好軟滑。

2021-08-14 55 瀏覽
之前去大阪的時候已經非常想食礙於行程的關係冇去到十分可惜後來知道香港開心期待左好耐終於搵左日去試(≧▽≦)但係佢比預期中係超級失望!與其話佢係pancake, 不如話佢係muffin佢最出名係soufflé pancake 🥞 我覺得佢的奇怪之處係pancake 係咸底有d同期望值不一樣口感又偏濕Avocado 🥑 salmon pancakes 🥞 口感都係偏粉 冇咩特色說係過江龍真係太過了招牌的pancake 都咁難食 都幾失望
之前去大阪的時候已經非常想食
礙於行程的關係冇去到十分可惜
後來知道香港開心期待左好耐
終於搵左日去試(≧▽≦)
但係佢比預期中係
超級失望!

與其話佢係pancake, 不如話佢係muffin
佢最出名係soufflé pancake 🥞

口感都係偏粉 冇咩特色
說係過江龍真係太過了
招牌的pancake 都咁難食 都幾失望
2021-08-11 28 瀏覽
Gram cafe & pancakesGram🥞係去日本的必到checkpoint📍未去得旅行的日子都好在香港有分店,可以止止渴!疏乎厘pancake 依然係要講緣份,可惜今日食唔到喇🥲🥞焦糖香蕉班㦸 $98賣相比起餐牌中嘅圖片更為吸引😍香蕉上面嘅焦糖食落脆口,楓糖漿香味獨特,同加上忌廉,每一啖都食到唔同嘅感覺👍🏼#雜果朱古力班㦸 $108以簡單嘅雜果同朱古力醬做點綴,簡單唔花巧,pancake口感比梳乎厘更實在,配上香滑輕盈嘅忌廉,食完都唔會有罪惡感呢😆
Gram cafe & pancakes

🥞焦糖香蕉班㦸 $98

#雜果朱古力班㦸 $108
帶🥞Gram返屋企啦😍🛍我系咪知得太遲呀 🥞🥞太可愛啦將成個mini pancake外帶 本身我會顧慮返到屋企🏠會唔會散開曬 但系佢地個包裝真系設計得好好 返到屋企🏠都仲系成個完整無缺好靚仔😍我地買左二個 分別系ROCKY ROAD同埋MIXED FRUIT 🍎 Mixed fruit外型好吸引好夏日☀️感覺 PANCAKE之間夾配CREAM 🧀 CHEESE 每一啖都好濃厚同頂層雜果🍎🍊🍓加棉花糖☁️形成對比而ROCKY ROAD又系另一種感覺二層分別做左CREAM 🧀 CHEESE同CUSTARD 奶香味濃郁加上朱古力🍫做TOPPING好有層次再講多一次真系好欣賞佢成個✨PANCAKE帶到返屋企都仲系咁挺身同堂食🍴完全一樣✨仲成為我地一家飯後甜品🥞👨‍👩‍👧
帶🥞Gram返屋企啦😍🛍

#sembreak自肥企劃 8️⃣月終於輪到我放暑假🥲第一站嚟到食甜品🍮人生第一次亦都係唯一一次食梳乎厘班戟係日本嘅幸福pancake🇯🇵 Gram喺日本都非常出名今次就嚟一試😃·<焦糖香蕉班戟> ʜᴋᴅ 98班戟全部即叫即做,所以等待都需要一段時間⌛️三小塊班戟配上一坨鮮忌廉🥞呢款仲跟配埋糖漿🍯淋上班戟後主要係食到糖漿嘅味,加埋忌廉就會更濕潤😗香蕉表面嘅糖燒過後形成一層脆薄嘅焦糖🍌嗜甜者應該會幾鐘意🐜·<雜果朱古力班戟> ʜᴋᴅ 108班戟配上色彩繽紛嘅生果真係好啱打卡🤣士多啤梨🍓奇異果🥝藍莓🫐橙🍊全部有齊。配上少少朱古力醬,無另一款咁甜,更食到班戟本身嘅味。不過麵粉味稍重,蓋過咗蛋香🥚有啲失望🙍🏻‍♀️
<焦糖香蕉班戟> ʜᴋᴅ 98
<雜果朱古力班戟> ʜᴋᴅ 108
2021-08-07 58 瀏覽
I have actually tried the food here before when it was still at Causeway Bay. Though I didn’t like the pancake at the time, I decided to give the place another shot.• Pancakes were not fluffy, the base of the pancakes were kind of hard• The chocolate in the tiramisu didn’t taste like chocolate, it was just so sweet• There were more condensed milk and cream than chocolate• The filling of the tiramisu was overly sweet too• And the tiramisu was $118?? That’s not a good price for such a mediocre pan

• And the tiramisu was $118?? That’s not a good price for such a mediocre pancake

• Thought Gram’s pancakes would improve after 1.5 years but nope

• Will never go there again

Tiramisu
2021-08-07
2021-08-05 79 瀏覽
來自大阪的Gram Cafe & Pancakes🥞一直也是小編很想朝聖的豬間餐廳🍴而這天小編路過餐廳便拉著友人內進一嚐🙈餐廳的Premium Pancake一直也很有名,而每天只會限量供應60份Premium Pancake,可惜小編到訪時間不對,所以只好點了其他班戟😢#意大利芝士蛋糕班戟 $118班戟外層灑滿了咖啡粉,底部亦有不少煉奶和巧克力碎🍫😳班戟頗為10人,而味道不會太甜,仍然可以嚐到陣陣蛋香❣️中間夾層的忌廉幼滑而不膩🌟喜歡提拉米蘇的朋友不要錯過~味道小評分:😋😋😋😋/5#焦糖香蕉班戟 $98放上了火炙得金黃香脆的焦糖香蕉🍌香蕉上的焦糖只有很薄一層,所以十分脆口😋灑上了楓糖漿增加了不少香味和甜味,一旁的忌廉配上班戟令人吃到不願停口😚味道小評分:😋😋😋😋/5🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5性價比:💰💰💰/5環境:💕💕💕💕/5服務:✅✅✅✅✅/5打卡指數:📸📸📸📸/5

#意大利芝士蛋糕班戟 $118

環境:💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸📸/5
2021-08-05 29 瀏覽
朋友最近在蒐集尖沙咀好吃的班戟店,這間Gram Cafe & Pancakes絕對佔名單中前幾名,這裡的甜口味班戟是熱賣第一名,幾乎每桌食客都點上一客甜味班戟。不得不說Gram Cafe & Pancakes的焦糖香蕉班戟不僅好吃,而且一點都不甜膩,朋友愛死它呢。四大片班戟撒上細緻的糖粉和香脆的果仁,光是班戟香就已經逼死人。現點現煎的班戟口感蓬鬆,沾上細滑的牛奶忌廉,再環繞班戟澆上甜美的蜜糖,三兩下就被朋友吃清光班戟了。香蕉上脆脆的黑糖蠻可口,焦甜焦甜的,香蕉有夠新鮮。石板街班戟以朱古力為基底,並在班戟表面精緻裝飾,日本直送的綿花糖,脆香的焦糖堅果,甜蜜的車厘子,鮮甜的士多啤梨等,光用看的就覺得療癒,實在不捨得破壞班戟這美麗外表,不過還是要品嚐一下石板街班戟的厲害。在切石板街班戟的時候,可以感受到內餡的厚實,以及濃郁的朱古力香,品嚐第一口時,我被朱古力苦甜滋味吸引住,不需要特別咀嚼,只需要放進嘴裡,讓它慢慢融化,班戟完全不會死甜,朱古力的微苦,甜香搭配恰恰好。