2021-12-08 17 瀏覽
呢間位於尖沙咀the one四樓既pancake~ 一出lift就見到 非常易搵! 😍我地食完飯 就唸住試下呢間pancake 同埋可以舒服地坐低傾下計~🥰 佢地呢到設左每人最低消費🤔 入去前要留意一下 當時就係無留意😩 結果食左兩個Pancake😂😂雜果朱古力班戟 $108雜果有藍莓+士多啤梨+奇異果同橙! 生果份量都幾好 同埋 種類都幾多!👀焦糖香蕉班戟 $98上面焦糖既脆皮配上新鮮既香蕉 如果焦糖熱啲香蕉凍啲 個口感會更加正🤣

雜果朱古力班戟 $108

焦糖香蕉班戟 $98
其他
2021-12-08 9 瀏覽
今晚買咗飛睇戲,6點半呢個時間唔上唔落咁,睇完先食又怕餓,食餐豐富既又食唔切,行到入the one見gram人少少,就叫兩個pancake醫住肚先啦~一上餐點就知道冇揀錯,呢度既pancake賣相精緻但份量亦都好少,作為一個下午茶啱啱好,三塊pancake夾埋應該少過一份熱香餅,味道方面不過不失,叫咗一份雜果一份焦糖香蕉,焦糖香蕉更勝一籌,焦糖面夠薄夠脆,啲cream用黎搽pancake令到個麵粉味冇咁重。

2021-12-08 21 瀏覽
就黎到聖誕節就同朋友黎附近影下聖誕裝飾,順便食下美食係商場入面見到呢間黎自大阪既pancake cafe, d pancakes好似好唔錯就入左去我地每人點左一樣野, 味道都唔錯Caramelize Banana 焦糖香蕉班戟 ($98)香蕉非常香甜,加上脆脆既焦糖係香蕉上面,食落口香蕉加上焦糖慢慢溶化,但有脆脆既口感,好好味pancake加上鮮忌廉都唔錯,鍾意食甜d又可以加埋糖漿Mixed Fruit & Chocolate 雜果朱古力班戟($108)基本上pancake同埋忌廉係同香蕉班戟係一樣味的,不同之處就係多左朱古力漿同埋生果但加左新鮮生果又有唔同既味道,因為d雜果有少少酸味,令pancake食落去唔係只有甜香味,豐富左個口感,特別一提個藍莓好甜呢間pancake cafe 入面有個位置係可以對住顆裝飾樹坐,非常適合女仔黎打卡
就黎到聖誕節就同朋友黎附近影下聖誕裝飾,順便食下美食

我地每人點左一樣野, 味道都唔錯

pancake加上鮮忌廉都唔錯,鍾意食甜d又可以加埋糖漿

2021-12-08 16 瀏覽
今日去尖沙咀食完晚餐,想食D甜品,咁岩係the one 見到呢間食pancake 既專門店就入黎試試。呢間pancake 既選擇有好多,有咸點有甜嘅,睇到我地款款都想揀,最後揀左兩個一齊share!-焦糖香蕉pancake $98Pancake 好軟棉棉,可以自己加糖漿,焦糖香蕉個皮好脆,整體唔錯。-雜果朱古力pancake$108色彩繽紛嘅dish,望到讓人開心起來,滿滿的生果粒,加埋Pancake, 作為飯後甜品岩岩好!呢間係尖沙咀行完街一個抖下食甜品嘅好選擇🥞👍🏻
-焦糖香蕉pancake $98

-雜果朱古力pancake$108

呢間係尖沙咀行完街一個抖下食甜品嘅好選擇🥞👍🏻

2021-12-08 20 瀏覽
風靡一時嘅Gram Cafe & Pancakes,下午茶時間店內有不少客人😌口味種類十分之多,有不少係期間限定,鍾意的話可以自由加購pancake topping🤙🏻焦糖香蕉班戟($98)••••••焦糖化嘅香蕉幾時都咁吸引😍共有三片班戟,上面細心灑左啲糖霜,賣相唔錯。班戟口感札實,帶點鹹,隨喜好可倒上焦糖醬,再配香滑忌廉食平衡返,伴碟嘅有核桃雜果朱古力班戟($108)••••••鋪滿新鮮水果,色彩繽紛好靚☺️呢款👨🏻‍🍳已係出餐時添上適量朱古力醬、煉奶,配雜果當然非常夾😜

焦糖香蕉班戟($98)
••••••

雜果朱古力班戟($108)
••••••

2021-12-07 70 瀏覽
一直都好想試 Gram cafe & pancakemiss咗梳乎厘班戟出爐時間 就嗌咗其他甜品試下今次嗌咗兩款pancake焦糖香蕉班戟 pancake係熱香餅質感香蕉外層金黃焦糖 外層焦糖脆薄 香蕉口感軟綿綿配上糖漿同Cream 唔錯 Cream質地滑帶奶香 唔會增加甜膩感 感覺冇咩負擔雜果朱古力班戟 pancake 奇異果、藍莓、橙、士多啤梨...滿滿雜果 好豐富朱古力醬淋滿咗 pacakepancake口感黏口 配合朱古力醬 甜度好朱古力控人士最愛!!pancake質感黏口 味道帶蛋同牛油香味 下次再同朋友食過
一直都好想試 Gram cafe & pancake

Cream質地滑帶奶香 唔會增加甜膩感 感覺冇咩負擔

朱古力醬淋滿咗 pacake
pancake口感黏口 配合朱古力
醬 甜度好
朱古力控人士最愛!!

Gram café之前淨係食過佢地另一間分店,反而總店尖咀呢間我未去過,正所謂執事行頭慘過敗家,點都要去打返個靚卡既。佢地pancake無論鹹或甜,選擇都幾多,作為人氣pancake店之一既過江龍,我估我今次黎唔會失望!👇📌P A N C A K E -▪️ Mixed fruit · chocolate - $108▫️ 黎呢到必試「雜果朱古力·班戟」,pancake軟綿鬆軟,面頭鋪上厚厚既朱古力醬;配上大量新鮮生果,橙、藍莓、士多啤梨,整體入口酸酸甜甜,旁邊仲有一大舊日本忌廉,入口香滑,甜而不膩,唔錯。▪️ Caramelize · banana - $98 ▫️ 另一款人氣招牌「焦糖·香蕉班戟」,入口非常軟綿,面頭焦糖香蕉口感夠脆身,配搭豐厚吉士醬,口感豐富;而旁邊仲有楓糖漿提供埋比你,份量同層次恰到好處,果然無令人失望!
Gram café之前淨係食過佢地另一間分店,反而總店尖咀

過江龍,我估我今次黎唔會失望!👇

📌P A N C A K E -

面頭鋪上厚厚既朱古力醬;配上大量新鮮生果藍莓
雜果朱古力·班戟

士多啤梨,整體入口酸酸甜甜,旁邊仲有一大舊日本忌廉
入口香滑,甜而不膩,唔錯。

▪️ Caramelize · banana - $98
焦糖·香蕉班戟

▫️ 另一款人氣招牌「焦糖·香蕉班戟」,入口非常軟綿,
面頭焦糖香蕉口感夠脆身,配搭豐厚吉士醬,口感豐富;
焦糖·香蕉班戟

而旁邊仲有楓糖漿提供埋比你,份量同層次恰到好處,
果然無令人失望!
2021-12-06
15 分鐘 (堂食)
2021-12-06 145 瀏覽
聽說每一位女士都有兩個胃,對甜品總是不能抵抗,我卻甚少從太太身上看到,但當日我們已食過晚飯路經這間來自日本的班戟專門店,太太竟說很想食,礙於已食飽,便買了兩件班戟回家食位置(9/10):尖沙咀The One商場當然各方面都方便,由港鐵尖沙咀B1出口步行只需2分鐘,而旁邊彌敦道交通十分便利環境(9/10):餐廳位於商場內,樓底高店舖夠大,座位多而且舒適,因此有不少顧客在慢慢享受及談天服務(8/10):侍應很有禮貌亦主動,細心幫忙包好班戟,還叮囑我們小心拿及盡快放回雪櫃食物(8/10):餐廳主打班戟,有多種口味,頗有創意,當然也包括人氣的梳乎厘班戟,餐廳同時是咖啡廳,提供各種咖啡及茶最終買了以下兩款班戟口味:意大利芝士蛋糕班戟 ~ $118這款是Tiramisu意大利芝士蛋糕口味,首先有三層的班戟,未拉開膠片前很好打卡,但一拉開就很易倒下來,班戟比較厚身有質感而且鬆軟,不是空氣的那種。頂層除了味道香濃的Tiramisu外,亦放上士多啤梨、藍莓及一些朱古力碎,中層第一層夾層是忌廉,而第二層則是香甜的蛋黃醬,味道相當有層次石板街班戟 ~ $118另一款是石板街口味,班戟有相同的口感夾層,唯一不

最終買了以下兩款班戟口味:

意大利芝士蛋糕班戟 ~ $118

石板街班戟 ~ $118
另一款是石板街口味,班戟有相同的口感夾層,唯一不同的是頂層的口味,就是有朱古力糖漿、士多啤梨、合桃及棉花糖的石板街口味,相對Tiramisu味更甜美

總括而言,這間日本過江龍的班戟專門店,班㦸算是高質美味,餐廳環境亦很不錯,因此不愁沒客人光顧呢

🌺Gram Cafe & Pancakes
🌺地址:尖沙咀彌敦道100號The One 4樓L408號舖
2021-11-25
$118 (其他)
2021-12-06 36 瀏覽
疫情令我們長留在港,無法飛去日本,真的很掛念日本的美食,忽然想起在日本要提前排隊吃限量的梳乎厘pancake那段快樂興奮的回憶。我即時叫朋友一起去Gram Cafe & Pancakes吃限量的梳乎厘pancake。果然,像雪糕般滑溜到不得了,要趁熱吃啊。另外,朋友encore叫了焦糖香蕉pancake,味道也很夾。我也encore,叫了雜果及朱古力Pancake,雜果很多也很新鮮,真能令我一解想相思之苦。

果然,像雪糕般滑溜到不得了,要趁熱吃啊。

2021-12-05 27 瀏覽
✅焦糖香蕉 Caramelized banana $98:最鍾意呢款💕首先講香蕉🍌面層嘅焦糖極度香脆,同香蕉嘅軟心搭配令口感層次豐富😋pancake 個底都有薄薄一層焦糖煮過,同雜果嘅pancake唔同,呢個比較有咬口感,個人鍾意呢個多啲!另外一個加分位係核桃,同香蕉嘅經典配搭💯十分香口💯.✅雜果朱古力 Mixed fruit chocolate $108:雜果款色都幾多👍🏻有士多啤梨、藍莓、奇異果、本身以為係檸檬但其實係香橙🍊呢款pancake同香蕉果碟有啲唔同~ 個底係無薄焦糖,鍾意軟綿綿pancake嘅人應該會感興趣多啲!整體都幾好味~.見menu仲有french toast😍今次第一次食就試左佢啲招牌pancake先~ 下次有機會再食埋french toast🧡
✅焦糖香蕉 Caramelized banana $98:
2021-11-17
2021-12-05 40 瀏覽
實在覺得很難食,全無香味,牛油,忌 廉, 搽上去都無補於事,蜂蜜又太甜,食左一舊已停手,但不想太浪費,硬位頭皮食多件,最後一件決定不再食$138+10%,完全不合理的價錢,星期日1:30去到,得3個客人…完全合邏輯
主打皇牌梳乎厘 主打
好耐未飛過日本🇯🇵,日本嘅pancake真係好好食,見到呢一間The One嘅pancake裝修得好靚,仲有一棵好大嘅仿真樹,好打卡!📷 嘢食好似幾吸引,一於懷念下昔日日本旅行嘅時光🥳仲有超多款選擇添!琳琅滿目🌟🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🌸焦糖香蕉pancake($98)用料相對簡單,但味道唔輸蝕。香蕉上有一層脆焦糖, pancake上灑上核桃增加口感,cream 稍帶奶香味,澆上糖漿後,overall唔錯!仲有三大塊pancake ,好飽足!🌸雜果朱古力pancake($108)水果好fresh ,而且有好多款水果,分別有橙、奇異果、士多啤梨、藍莓等等!pancake 厚實扁身,唔會有仲食空氣嘅感覺,水果配上企身軟cream以及朱古力醬,甜中帶酸,相信連小朋友都好鐘意食!

🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

🌸焦糖香蕉pancake($98)

🌸雜果朱古力pancake($108)
2021-12-02 104 瀏覽
甜品又係第二個胃 食完再食係冇難度😙呢間日本過江龍應該個個都識( ˘͈ ᵕ ˘͈ )喺日本食過佢哋嘅疏乎厘pancake 香港呢邊就要等指定出爐時間先有😌 今日就冇緣lu🥲❣️焦糖香蕉班戟 $98非常安全嘅選擇😋 但係我覺得個名應該要加埋蜜糖😍🍯因為蜜糖糖漿實在太好食🤣 超級真實又唔會太甜🤤Pancake就咁本身都唔錯 奶同蛋香兼具🍼🥚加上幼滑又充滿奶香嘅cream 同焦糖香蕉🍌食完滿足感🆙🆙💯❣️雜果朱古力班戟 $108呢款就清爽少少 有幾款生果🍊🍓🥝🫐朱古力唔係好多 主要係生果同忌廉味😋食完甜品真係好開心🥳 呢度仲有鹹嘅pancake🤣
甜品又係第二個胃 食完再食係冇難度😙
呢間日本過江龍應該個個都識( ˘͈ ᵕ ˘͈ )

❣️焦糖香蕉班戟 $98

呢款就清爽少少 有幾款生果🍊🍓🥝🫐
朱古力唔係好多 主要係生果同忌廉味😋

食完甜品真係好開心🥳 呢度仲有鹹嘅pancake🤣

雜果朱古力班戟
今日同屋企人係The One食完lunch,唔係好夠飽,就見到呢間pancake好似好吸引,不過三層式梳乎厘pancake就冇機會食,因為有指定出爐時間款式都幾多,有不同配搭pancake,價錢大約100鬆焦糖香蕉班戟|$98呢到班戟不是主打空氣感,比較實在同飽肚🤣形容較扁身,口感有點似海綿蛋糕,香蕉一開為二,加上焦糖後輕輕一燒,又香又脆口,仲有合桃粒,比起主角,我更喜歡食配料😋雜果朱古力班戟|$108外觀上幾吸引😃有多款生果和朱古力醬,旁邊忌廉口感幼滑,唔會覺得好膩

款式都幾多,有不同配搭pancake,價錢大約100鬆

焦糖香蕉班戟|$98

雜果朱古力班戟|$108
2021-11-23
今日同朋友去尖沙嘴食完飯,仲覺得口痕,勁想食d唔太飽肚的甜品,一諗就諗起The one 入面的Gram,想試好耐。 於是8:00 去到竟然唔洗等位,太開心啦。因為平時星期六日見到都好多人排隊。 環境空間闊落,清新文青的感覺,四周圍放左好多Pancake的公仔,好得意。 Menu的選擇非常多唔同種類的pancake,每一個都好吸引,仲有d限定的甜品tim。但我地都係想試下班戟。最後決定一人一個pancake。 我朋友就揀左焦糖香蕉班戟( $98 )香蕉面上有香濃的焦糖,香蕉唔會太熟,配上焦糖和pancake,非常搭配。 我揀左雜果朱古力班戟 ( $108 )。面上有藍莓、草莓和雜莓。加上朱古力醬,配上班戟味道不太甜,剛好。仲有好香的蛋味。 下次可以試埋空氣感新鮮出爐的班戟。

最後決定一人一個pancake。

我朋友就揀左焦糖香蕉班戟( $98 )

我揀左雜果朱古力班戟 ( $108 )。

下次可以試埋空氣感新鮮出爐的班戟。
2021-11-29