I went shopping in Mongkok today until night, of course is time to have my dinnerToday only me and my friends, as we are not that people who need eat a lot, but really quite hard to find a restaurant in this crowded placeFinally we found here and is a nice place where quite unique with many spotlights, the seats are wide enough, very comfortableThe decorations are goodWe ordered a special set dinner, is surprising still have set menu even today is Saturday We chose meat lover set (HKD388 for 2 p

The decorations are good

We chose meat lover set (HKD388 for 2 person)

Is worth to eat as this price is not high while in Mongkok

I found this Matcha soda is nice, but heard the waitress told seems not too much people to choose, I love to challenge and so I ordered, wow love it very much, fresh matcha/green tea taste with soda, also not too sweet, recommend!
For soup, you can choose 2, we love creamy soup, that's why we chose pumpkin and corn cream soup, but not tomato base soup, here also with a crispy garlic French bread
Is a nice try as added some fresh beans, creamy soup with light sweet, smell good

One thing I prefer if the bread won't put into the soup would be better
For appetizer or hot dish, we both choose Parma ham with melon and salad

Looks great and taste is normal as usual, one thing is the melon very sweet, good
For grilled fish choose 1, we should try grilled Angus short rib and beef fillet steak

Not too much but really fairly pretty great, the maturity are just right, texture won't too tough, taste with rich Angus, a nice dish
We also ordered this spaghettini vongole bianco和風蒜香白酒汁蜆肉意粉

Clams fresh, spaghetti not too soft and smell nice

But if it can makes it not add too much salts would be nice as we think quite salty
Anyway, if not quite salty, that would be more nice
Finally is dessert time, can choose 2

Crema cremada matcha 西班牙式抹茶燉蛋雪糕

Looks attractive but if can be a lot or bigger would be more preferable

Is similar to cream brûlée, actually is a bit different as the texture is not creamy nor soft, just like an ice cream but the texture is freezed

With fresh taste of matcha / green tea but not too sweet
There's a lot matcha powder on the top, but won't make it bitter

I want to order one more, however it only included in a set menu......

Overall, everything is nice, just the main dish - spaghetti is quite salty, to be improved........
2017-02-18 189 瀏覽
叫了個2人餐$388,先不是價錢問題,第一味,紅湯,鹹到瞓左係度,第二味拼盤,雞翼尺寸等於乳鴿,呀!不是係乳鴿都大過佢,仲要係1隻分為2,少得可憐,僅足夠維生,薯條差過麥當勞,魚柳非常多油,用紅面紙索,沙律沒有沙律醬,主菜pizza口感一般,有媽媽整的感覺,餅底靭,全晚最好是蜆肉意粉,和出面茶餐廳差不多,風乾火腿拼蜜瓜,蜜瓜是皮上的一分肉,咬下去有蔗渣的感覺,至於餐飲,凍檸茶,淡到等於飲凍檸水,只有兩塊檸檬比Cafe de carol還少3片,柚子梳打還可以,一啖沙糖一啖屎,把鬼,上甜品等了18.5分鐘,冷氣勁法院凍,咀唇發紫都未有,綠茶燉蛋淡而無味,夠健康,草莓西多士伴雪糕有絲絲甜,整體而言10分滿分,給1分!
2017-02-18 161 瀏覽
有朋自遠方來(深圳),十一點半已到旺角,行去朗豪坊途中,看到雅蘭中心有多間食店林立,細心一看,發現這一間之前在沙田食過去價格低食物質素高的餐廳!!二話不說,就決定午餐的地方。午餐的菜譜有意粉,pizza, 扒類沙律等不同選擇。我們三人,點了一份意粉,一份puzz,一份牛扒分享食。每一份午餐都有沙律作前菜沙律份量適中,菜葉新鮮脆口,沙律醋令人胃口大增。海鮮pizza-材料多,批底煙韌。焗得十分美味。白酒大蜆意粉-蜆肉新鮮量多,白酒汁有酒香,意粉偏軟淋。香烤安格斯牛柳-份量一般,食得出炭烤味,五成熟中間粉紅色十分吸引。牛肉味濃。多士香脆,如果有dd蒜蓉仲正。如果元朗屯門區都有分店就正喇,
午餐的菜譜有意粉,pizza, 扒類沙律等不同選擇。

我們三人,點了一份意粉,一份puzz,一份牛扒分享食。
每一份午餐都有沙律作前菜
沙律份量適中,菜葉新鮮脆口,沙律醋令人胃口大增。
海鮮pizza-材料多,批底煙韌。焗得十分美味。
白酒大蜆意粉-蜆肉新鮮量多,白酒汁有酒香,意粉偏軟淋。
多士香脆,如果有dd蒜蓉仲正。

如果元朗屯門區都有分店就正喇,
2017-02-15 250 瀏覽
今日同女朋友去旺角行街,見雅蘭有好多間餐廳,經過討論後決定試Gochiso,地中海菜。呢到環境情調都唔錯。望下餐牌,我地揀咗個338嘅set特濃南瓜粟米湯鮮豆雜菜濃湯南瓜味濃郁,飲落感覺好健康,十分滑同 creamy 。雜菜加上豆,添上一份特別嘅口感。配上香脆的蒜蓉包,不錯。前菜我地揀咗 Param ham同橄欖油煮蝦。特別一提嘅係,個蝦好特別,望落全部都被油浸住以為好油,但食落出奇地爽口彈牙主菜我地揀咗三文魚菠菜意粉同黃金4色芝士 pizza 。個白汁唔會太膩,熱辣辣煮出黎,好好味。個 pizza用咗4種芝士焗成,咬落去會有種由淡至濃嘅味道遞增,幾得意。如果配上蜜糖,甜甜地又另一番味道。甜品揀咗燉蛋雪糕同抹茶燉蛋雪糕。燉蛋表面係焦糖面,在香脆的焦糖下係雪涷嘅燉蛋,口感綿滑加上有d薑汁,賣相同味道都很好。
呢到環境情調都唔錯。望下餐牌,我地揀咗個338嘅set

特濃南瓜粟米湯
鮮豆雜菜濃湯
南瓜味濃郁,飲落感覺好健康,十分滑同 creamy 。
雜菜加上豆,添上一份特別嘅口感。
配上香脆的蒜蓉包,不錯。

前菜我地揀咗 Param ham同橄欖油煮蝦。

主菜我地揀咗三文魚菠菜意粉同黃金4色芝士 pizza 。

個白汁唔會太膩,熱辣辣煮出黎,好好味。

甜品揀咗燉蛋雪糕同抹茶燉蛋雪糕。

2017-02-07 148 瀏覽
新年到,又是逗利是的時間了,難得舊同事約食飯,一齊聚聚,兼收利是。同事A一早訂左位,餐廳同另一間餐廳好似Share咁,入座要留意!我們三個人,一齊Share食個Pizza二人餐,餐湯揀左特濃南瓜粟米忌廉湯,好特別我,湯入面有豆的,感覺健康,而且仲有嚼勁!南瓜湯好甜,仲好滑,又夠濃味,餐湯已經咁吸引啦,前菜主菜仲得了?前菜可以揀兩個,我首先揀左帕爾馬火腿配蜜瓜,呢個前菜我最鍾意,帕爾馬火腿一般都會講風乾期,愈耐就愈好味,呢個風乾期應該也不短,因為充滿住好香的咸香味,顏色都比較淺,火腿薄切,蜜瓜亦清甜,佢地是最佳拍檔!另一個前菜我地揀左秘制香辣炸雞翼配香腸&西班牙薯蓉球,一睇個名就好想試佢個雞翼,因為秘制辣三個字XD雞翼有兩隻,食起上黎唔算辣,但係出色在於面頭既辣粉,吊起個味,令平平無奇既雞翼變得好滋味,薯蓉球好得意,是炸過的,外脆內軟,薯蓉軟林林既,仲有啲Creamy,不錯喎!和風蒜香白酒汁蜆肉意粉係我最欣賞的,蒜香味,白酒汁各司其職,味道參半,蒜香味幾重,另外白酒汁都好濃味,不是一般的白酒味,唔通係和風的白酒?因為帶點咸味,蜆肉粉量多,起碼每隻蜆都真係有肉先!意粉都有炒過,是企身,不是

和風蒜香白酒汁蜆肉意粉係我最欣賞的,蒜香味,白酒汁各司其職,味道參半,蒜香味幾重,另外白酒汁都好濃味,不是一般的白酒味,唔通係和風的白酒?因為帶點咸味,蜆肉粉量多,起碼每隻蜆都真係有肉先!意粉都有炒過,是企身,不是軟林林。Pizza也是主菜的一類,咁多款式,我地最後揀左千島醬雜錦海鮮薄餅,薄餅有8吋,可以一開四都夠晒,千島醬其實有啲似沙律醬,但比較入味,而且是橙色,Pizza是薄批,邊皮脆,有啲餅乾感覺,咬深啲就是Pizza啦,海鮮有魷魚仔,腸仔,菠蘿,最令人驚喜係有蝦肉,係大大隻既蝦肉!蝦肉嫩,其他配料都不過不失,Pizza中熱融左既芝士都好香口!

甜品搞搞新意思,西班牙式燉蛋雪糕,今晚是薑味的,嘩!一食個感覺好似澳門既薑汁燉蛋,燉蛋同雪糕溝埋左一齊,一口燉蛋一口雪糕,究竟是燉蛋是薑味還是雪糕是薑味呢?儘管如何,這個甜品都是出色的。埋單每人$120,抵食!
2017-02-06 793 瀏覽
新春團拜日,約左兩位靚女一齊團拜,最方便當然就係約係旺角啦,我地book左位,Christy話去食日式既西餐?What?咩黎架?我記得我聽同事講過呢幾餐廳幾好味,佢地係K11食過,我地叫左個$388套餐,先黎個湯,特濃南瓜粟米忌廉配蒜蓉法包,先讚一讚個賣相,黃色好靚,聞落好香南瓜味,飲落好香好濃,仲好甜tim!可能因為有粟米,係一種清甜既味道,湯好Creamy,好似加左牛奶,好滑,湯入面仲有好多豆,所以仲有d蔬菜味。前菜可以揀兩款,Parma Ham配蜜瓜意大利沙律,總共有三件,蜜瓜都幾大件,有咁大件蜜瓜就有咁大塊Parma Ham XD,火腿唔係好咸,但夠凍,蜜瓜好甜又新鮮!西班牙蒜香橄欖油煮全蝦,仲有法包跟架!一黎到有好香既橄欖油味,蝦有一整隻,好味!本來叫左個墨魚汁意大利飯,我其實想食意粉架,錯有錯著,黎左個意粉喎,正!變左個墨魚汁意粉,賣相一如以往,黑黑沈沈,墨魚汁好香,我覺得佢唔似係純粹墨魚汁,食食下覺得有d墨魚蓉咬下,魷魚煙煙靭靭,份量都幾多呀!食完之後大家都笑左,事關大家都好似中毒咁呀!不過個意粉咁好食,咩都抵啦!主菜期待左好耐,燒香菜春雞,春雞原隻上,我中意汁是另外上的
主菜期待左好耐,燒香菜春雞,春雞原隻上,我中意汁是另外上的,春雞燒得半燶,雞皮有d焦,因為咁樣所以好香口,雖然用鐵板上咋,但係唔多油,味道充滿香草味,咸咸地,雞算係肥雞,肉多,如果配埋薯條就正啦~
甜品都幾特別,西班牙抹茶燉蛋雪糕,聽個名幾得意喎,仲係新出架tim!黎到賣相好靚,雪糕同燉蛋融埋左一齊,又有燉蛋質地但係又好似雪糕咁,好得意,綠茶味唔算濃,佢係𠴱隻偏向奶味既綠茶,雪糕中仲有d卜卜脆既東西,原來係焦糖喎,食落好似粟米片,呢個雪糕又特別,甜又唔算好甜,單點都值回票價!
愉快的一天又過去了,聽日努力工作!
  • 燒香草春雞
農曆新年期間,受節日氣氛的影響下,每天每餐吃的都是中式食品,不過,天天如此,開始有點膩,「日人」當日,突然心血來潮,與蝦子餅揀選了一間西餐廳來慶祝大家的生日。 是次,我們揀選了位於旺角雅蘭中心的《Gochiso》,或許,很多人都會以為《Gochiso》是一家西餐廳,但其實,《Gochiso》日語寫作「御馳走」,意指誠摯以盛饌款待客人,亦有為此不惜四出搜羅優質食材之意。隨着近年日本料理在西方興起,「御馳走」的語義已延伸至以豐富美食盛情招待客人的餐廳。 步入圓拱門,便是《Gochiso》,餐廳設計簡約,天花也沒有刻意修飾,但柔和的燈光下,卻令這兒的氣氛十分和諧舒適。 這兒的食物選擇相當多,雖然還是農曆新年,但晚餐時段,竟然還有套餐供應,而且選擇不少,重要的是,價錢相當親民,二人餐由 HK$288 起。最後,我們揀選了價值 HK$388 的 Meat Lover Set 供二人享用。 「特濃南瓜粟米忌廉湯配蒜蓉法包」真的沒有改錯名,此湯的確相當濃,而南瓜與粟米已打至蓉手,帶點稠身,卻相當細滑。 別以為沒了粟米的粒粒會失去口感,因為,圍著碟邊還有充滿口感的小豆,令濃湯更添口感。搭配香脆

別以為沒了粟米的粒粒會失去口感,因為,圍著碟邊還有充滿口感的小豆,令濃湯更添口感。搭配香脆的蒜蓉法包同吃,更添滋味。

由於跟餐已有指定飲品選擇,所以,我們沒有刻意揀選特飲,蝦子餅揀了杯凍奶茶,而 BeautySearch 則點選了一杯熱柚子蜜,近期天氣如此乾燥,柚子蜜潤一潤蠻不錯。

「帕爾馬火腿配蜜瓜配意大利沙律」是 BeautySearch 最喜愛的前菜,青新甜美,帶有鹹香的帕爾馬火腿搭配鮮甜爽口的蜜瓜,是最好不過的組合。

沙律菜的份量不多,正合 BeautySearch 心意,最有趣的是沙律中有一串欖橄,酸酸的,十分醒胃喔!

另一前菜我們揀選了「西班牙蒜香橄欖油煮全蝦」,驟眼看,小鍋內的油份相當多,不過,食落一點油膩感覺也沒有,真是妙極。

鍋內除了兩隻爽口大蝦外,還搭配了車厘茄、蒜片、菇類,特別欣賞當中的菇物,不但沒有草青味,反而多了幾分鮮味,相當不錯,值得一試。

來到主菜,蝦子餅點選了「烤雞扒蕃茄意大利燴飯」。

甫上桌,店員便在我們面前即磨芝士,令燴飯面層猶如蓋上一層雪花,很美!加上我倆二人最愛芝士,當然欣喜。

雞扒以香草及黑椒醃製過,並且輕煎,食落相當香口。不過,可能因為蕃茄分量頗重,吃至中段,感覺似乎酸了一點呢!

而 BeautySearch 揀選的主菜是「香烤香草羊架」,有 2件份量,可不少呢!

羊架上桌時,散發著濃濃的香草氣,食落更是滋味。而伴隨的醬汁,有別於一般燒汁,多帶一點甜味,蘸一點同吃,又別有一番滋味。

甜品時間,蝦子餅點選的是「西班牙式朱古力西多士伴雪糕」,把西多士弄成小方粒而上,甚為有趣,伴上朱古力醬及雲尼拿雪糕,此組合蠻不錯。

而 BeautySearch 則揀選了「西班牙式燉蛋雪糕」,此燉蛋帶有點點薑汁味,十分特別,但是原來是沒有真雪糕的,西班牙式燉蛋只是把燉蛋雪凍了,形成雪糕,並且注入 cream便成...... 吃不到真正的雪糕,而且,雪凍了的燉蛋亦失去了細滑口感,難免令 BeautySearch 有點失望。

我一向都喜歡和風洋食,只因將日式料理手法融入洋食文化,讓整個用餐過程中,視覺與味覺同時並存。前幾日與老公看電影前要醫肚,便發現於旺角雅蘭中心有一間日式洋食Fusion菜GOCHISO。旁邊就是同一集團的和民居食屋,始終是大集團,質素應有一定保証吧!看完menu 後,就發覺這個Pizza Lover Set 二人餐最抵食,有湯、頭盤、主食、薄餅、甜品、飲品,如此豐富也只是 $338 for 2!餐廳環境衛生潔淨,座位寬敞舒適,不過可能碰巧當日是Happy Friday ,人客比較多,上菜速度就稍慢。特濃南瓜粟米忌廉湯質感夠creamy,入口香滑又滿有甜甜的南瓜味。鮮豆蔬菜濃湯這款就相對不太特別,我自己比較喜歡忌廉湯。兩款熱湯都會附上蒜蓉法包,充滿香濃的牛油香蒜味,新鮮烘焗入口脆卜卜。炸魚配秘製香辣炸雞翼炸魚外皮酥脆又鬆化,包著嫩滑雪白的魚柳,香辣炸雞翼十分香口惹味,切成單骨雞翼,食時更方便,兩款的炸粉漿不會過厚。秘製香辣炸雞翼配香腸&西班牙薯茸球由於炸物是老公至愛,所以這碟繼續是上火炸的 XD 炸雞翼和上面那碟是一樣的,薯蓉球炸成金黃色,外脆內軟,香腸就沒甚麼特別。鮮魷蜆肉墨汁意大利燴飯
特濃南瓜粟米忌廉湯

質感夠creamy,入口香滑又滿有甜甜的南瓜味。

鮮豆蔬菜濃湯

這款就相對不太特別,我自己比較喜歡忌廉湯。

特濃南瓜粟米忌廉湯, 鮮豆蔬菜濃湯
炸魚配秘製香辣炸雞

炸魚配秘製香辣炸雞翼
秘製香辣炸雞翼配香腸&西班牙薯茸球

秘製香辣炸雞翼配香腸&西班牙薯茸球
鮮魷蜆肉墨汁意大利燴飯

黑漆漆的墨汁味道較濃,risotto 煮至軟硬適中,入口煙韌有咬口。
鮮魷蜆肉墨汁意大利燴飯
千島醬雜錦海鮮薄餅

薄餅和平時經常在連鎖店食到的美式製法有點不同,GOCHISO的pizza 餅底較薄,不像美式般厚實,外脆內軟,帶有煙韌口感,千島醬配以蝦、香腸、菠蘿等配料,味道清新開胃不滯膩。
千島醬雜錦海鮮薄餅
這個二人餐份量很足,食完以上幾碟後,已經覺得好飽,不過一見到甜品就會開動第二個胃 XD
西斑牙抹茶燉蛋雪糕

面層是火槍燒過的焦糖糖衣,香脆帶焦香,裡面就是抹茶雪糕,抹茶味香濃不會太苦。
西斑牙抹茶燉蛋雪糕
西班牙式朱古力西多士伴雪糕

淋上朱古力醬的雲尼拿雪糕,配以底層的炸得金黃脆口的西多士,不過可能吃得太飽的關係,再食西多士這種油膩的食物就覺得有點滯...所以個人比較推介燉蛋雪糕款 ^o^
西班牙式朱古力西多士伴雪糕
飲品就選了抹茶梳打及柚子蜜梳打,我自己喜歡前者,抹茶味清香甘甜,解渴清爽。
抹茶梳打, 柚子蜜梳打
2017-02-03
  • 炸魚配秘製香辣炸雞翼
  • 千島醬雜錦海鮮薄餅
  • 西斑牙抹茶燉蛋雪糕
2017-02-04 295 瀏覽
吃飽狗仔粉就跟車爸爸去西環表弟道整牙,跟住晚餐我哋就去咗Gochiso開餐。點解會揀呢度食晚飯?事因見到佢有一個Meat Lover Set$388 for2好似好抵食咁喎!咁就預早同老公慶祝情人節吧!Appetizer我就揀咗我最愛的Parma Ham配意大利沙律。意大利沙律中有串橄欖,我還是喜歡吃綠色的橄欖多一點。而風乾火腿味道鹹香入口都幾軟滑,配上香甜密瓜一齊食確係一個十分好的開始。另一份前菜未到但已經給我們上了餐湯,這一 客係特濃南瓜粟米忌廉湯🌽🎃, 每客餐湯還會配上一件蒜蓉法包,味道挺香口而且烘得好香脆可口。南瓜粟米忌廉湯味道很濃郁入口香甜好喝,內裏還有不少紅腰豆,鷹嘴豆及青豆等配料,令喝下多了一層口感但亦會較飽肚!另一客係鮮豆蔬菜濃湯🍅🌿,顏色看下去十分濃郁,而且還有芝士呢!看上去很是美味喔~其實這湯味道十分香濃,不過就略為重口味咗少許囉!另一份Appetizer姍姍來遲的是西班牙蒜香橄欖油煮全蝦🍤,終於明白為何要姍姍來遲,原來係即叫即製的熱哄哄哋上檯好吸引呀。大蝦很鮮甜肉質夠實淨,加上十分香口的炸蒜片一齊吃,那份香氣十分吸引,最後用香脆法包🍞點橄欖油來吃更是滋味無窮啊~這
意大利沙律中有串橄欖,我還是喜歡吃綠色的橄欖多一點。
其實這湯味道十分香濃,不過就略為重口味咗少許囉!
這份一睇就知係車爸爸的主菜,香烤安格斯牛小排配牛柳🐂點菜時已通知侍應要五成熟,不過她表示牛只會煮至三成熟,跟鐵板上檯時應該熟度剛剛好。
可惜的是來到的時候牛排和牛柳都已經變成全熟影響了口感,不過車爸爸爸話牛小排的牛味挺不錯的,但牛柳就未如理想呢!
和風蒜香白酒汁蜆肉意粉賣相十分之美好,很惹人垂涎喔😋!
蜆肉的鮮味十分出色,意粉亦都咬口十足,可惜的是對車媽媽來說真的十分重口味,所以未能清碟呢!
甜方面揀了好有特色的西班牙式燉蛋雪糕,🍮滿是期待的一個甜品,上檯時面頭看沒什麼問題。
但一看全面真的有點兒嚇親,這個賣相我唔係好接受得到囉!不過味道十分好吃,內裏有好香的薑味燉蛋,加上雲呢拿雪糕成件事係好出色的,只不過敗在賣相!
另一款西班牙式雜莓西多士伴雪糕🍞🍨亦都係十分好味出色的甜品
下層的西多士蛋香味幾出色,而且還熱暖微脆,配上凍冰冰的雪糕同吃,真的滋味無窮呀~
最後嘆埋杯餐茶先,我選了柚子蜜梳打,車爸爸則點了凍奶茶。
我的柚子蜜梳打味道挺香又不澀,而且很夠氣十分解渴呢。
2017-02-03
2017-01-30 260 瀏覽
2016除夕倒數前,趁條街仲係人少少,快快脆享受完美食,仲可以行一陣先回家😆 黎得Gochiso,就梗係食件steak & pizza lar! 店內環境及裝修都很別緻,見佢個餐牌仲有Christmas Dinner Set, 冇咩心水之下決定試吓。頭盤: 橄欖+parma ham 前菜:蟹肉沙律主菜:沙律pizza & 安格斯牛扒甜品:雞蛋布甸特色飲品:士多啤梨梳打 & 奇異果梳打感覺有點像日式快餐店。食物分量足夠,價錢不算貴,味道okay,品質亦不差。很適合食簡單dinner。個人最喜歡:沙律Pizza#gochiso #dinner

頭盤: 橄欖+parma ham

2016-12-31
沙律pizza
安格斯牛扒
2017-01-11 392 瀏覽
最近太忙食哩好野安慰下自己,今似哩間近似高級餐廳但又唔算貴喎😂兩個人去食叫左一個蟹肉意大利飯,水牛芝士Pizza, 加多個小食拼盤,份量不過不失啦,不過上菜先後有侍改善,至於味道我覺得中上既,最好係地方啊太迫,加上又有啊錯既特飲,好岩邊食邊傾計,食完再傾都冇人趕,都叫值得一試
最近太忙食哩好野安慰下自己,
今似哩間近似高級餐廳但又唔算貴喎😂
兩個人去食叫左一個蟹肉意大利飯,
水牛芝士Pizza, 加多個小食拼盤,
份量不過不失啦,不過上菜先後有侍改善,
至於味道我覺得中上既,最好係地方啊太迫,
2017-01-01 363 瀏覽
今日忽然想食扒,就近去了這間Gochiso試試,order了一個deluxe set, 怎料服務員連自己餐廳內menu有什麼食物也不熟悉,錯漏百出!以這個價錢,這樣的服務質素,一點也不值得!只可説沒有下次!
2017-01-01
2016-10-03 1941 瀏覽
雅蘭商埸近年開了不少食肆,除了七彩小籠包外,這間日式餐廳Gochiso就最吸引我。雖是日本餐廳,但這裡的裝修也有幾分文青的味道。感覺很有格調,坐下很舒服。奇異果mojito這裡的mojito很有特色,有三款果味:士多啤梨、芒果和奇異果供選擇。我點了奇異果口味,內裡很多奇異果粒粒,味道清新。份量很多,很大杯,抵飲!西班牙風海鮮飯 海鮮飯是用日本米煮的,顏色金黃,口感比傳統的Paella濕。飯上鋪滿海鮮,飯粒吸收了海鮮的鮮味,味道更好吃。山葵松葉蟹肉意大利燴飯wasabi口味的意大利燴飯,每次飯粒都充滿wasabi的辣味,但又不會像平時的wasabi那樣嗆喉。飯中加入了不少八爪魚粒,口感就像平時吃的芥抹八爪魚一樣,很好吃!和風抹茶班戟伴雪糕 薄薄嘅Crepe中間夾著一層Cream,點抹茶雪糕一同吃用。抹茶雪糕帶有苦澀味,深綠色嘅抹茶醬味道更濃郁,味道很有層次感!香蕉朱古力披薩甜pizza在澳洲很常見,在香港吃到的機會較少。這裡的pizza皮很好吃,非常有咬口,而且很香!加上朱古力雪糕和朱古力醬汁,與香蕉一同吃用,簡直是絕配!
雅蘭商埸近年開了不少食肆,

除了七彩小籠包外,這間日式餐廳Gochiso就最吸引我。
雖是日本餐廳,但這裡的裝修也有幾分文青的味道。

感覺很有格調,坐下很舒服。
奇異果mojito

我點了奇異果口味,內裡很多奇異果粒粒,味道清新。

份量很多,很大杯,抵飲!
西班牙風海鮮飯

飯上鋪滿海鮮,飯粒吸收了海鮮的鮮味,味道更好吃。
山葵松葉蟹肉意大利燴飯

但又不會像平時的wasabi那樣嗆喉。

和風抹茶班戟伴雪糕

香蕉朱古力披薩

甜pizza在澳洲很常見,在香港吃到的機會較少。

這裡的pizza皮很好吃,非常有咬口,而且很香!

加上朱古力雪糕和朱古力醬汁,與香蕉一同吃用,簡直是絕配!
2016-09-23 925 瀏覽
禮拜六晚響朗豪坊睇完戲去雅蘭搵食, 見呢間同「和民」share同一個大門, 應該係同一集團唔會太差喇 (只係分開兩個counter接待), 又唔駛排隊, 就去試下啦~*服務方面: 到達時, Gochiso接待員帶咗另一檯客入座, 大概等咗五分鐘佢先行番出黎, 見到佢出黎我即刻示意兩位, 佢竟然問: 兩位Gochiso嘛? (其實「和民」counter一直有接待員, 我地一直等佢出黎其實都好明顯係幫襯Gochiso喇!) 佢頗友善咁問既, 所以都ok嘅! 落單點菜時, 舉咗幾次手先至有侍應埋黎, 而且好多時都係見有2-3個企埋一齊傾計, 有幾檯客舉手都冇人理~*環境方面: 見個接待員要5分鐘先行番出黎,  令我以為餐廳好大間啦, 可惜原來餐廳都頗細, 檯與檯之間冇乜空間, 但裝修都ok嘅~*食物方面: 除咗薯茸球炸得過燶外, 其它食物味道都ok~ 不過上菜/飲品嘅速度就好奇怪囉, 起初只係點了食物: 芝心火腿薯茸球、火腿焗蘑菇、8"火腿配火箭菜pizza、鮮魷蜆肉墨汁意大利飯, (原本期望係小食上檯先, 不過實際嘅上菜次序係: 蘑菇 -> pizza -> 薯茸球 -&#

*食物方面: 除咗薯茸球炸得過燶外, 其它食物味道都ok~ 不過上菜/飲品嘅速度就好奇怪囉, 起初只係點了食物: 芝心火腿薯茸球、火腿焗蘑菇、8"火腿配火箭菜pizza、鮮魷蜆肉墨汁意大利飯, (原本期望係小食上檯先, 不過實際嘅上菜次序係: 蘑菇 -> pizza -> 薯茸球 -> 意大利飯), 蘑菇上檯既同時加點咗杯「Mango Yakult」, 竟然等到意大利飯上檯都未到, 就嗌侍應去追啦 (唔知係漏單定什麼原因, 侍應冇番黎解釋), 最後Yakult係差不多食完檯面既食物先至出現
~

總括黎講, 呢度提供既食物及服務與收費不成正比, 所以試一次就夠啦~
帕爾瑪火腿西班牙薯茸球
塞哥維亞風帕爾瑪火腿焗蘑菇
8"帕爾瑪火腿配火箭菜薄餅
鮮魷蜆肉墨汁意大利飯
2016-09-17
5 分鐘 (堂食)
2016-09-11 1481 瀏覽
朱古力波呀彈彈波❗️濃滑熱溶朱古力漿淋落甜品度😍嘩!視覺滿足度爆燈!💡睇得又食得!正呀!🤘🏻魔法黑白朱古力球 🔮 ($58)首先呈上雪白的朱古力球🍫之後黑!白!配!🌚🌝淋上熱溶濃稠的朱古力漿😍迅間鋪滿哂成個朱古力球!😛淋落去仲會出煙架💨見到都覺得sweet呀~💗吞吞口水😛朕忍唔住起動喇💪🏻原來朱古力球入面仲有雪糕架😳半溶的朱古力漿質感杰身🙇🏻冷熱交融。甜蜜無比🍦朱古力控又點可以錯過呢?😏
朱古力波呀彈彈波❗️
濃滑熱溶朱古力漿淋落甜品度😍
嘩!視覺滿足度爆燈!💡
睇得又食得!正呀!🤘🏻
魔法黑白朱古力球
魔法黑白朱古力球 🔮 ($58)
首先呈上雪白的朱古力球🍫
吞吞口水😛
朕忍唔住起動喇💪🏻
原來朱古力球入面仲有雪糕架😳
半溶的朱古力漿質感杰身🙇🏻
冷熱交融。甜蜜無比🍦
朱古力控又點可以錯過呢?😏
2016-09-09
30 分鐘 (堂食)
  • 魔法黑白朱古力球