2019-05-06
又到咗Happy Friday,朋友約我吃飯吹水。佢約我去旺角的樓上café。依家,旺角開咗好多樓上café,論修裝,呢間十分唔錯。這間café有兩層,因為樓下坐滿了,所以店員安排我哋上樓上坐。這層空間感更大,木餐檯襯棗紅梳化,很合襯。晚餐幾抵食,跟餐包價值$40的熱飲。想轉飲特飲的話,加多少少錢就可以。除咗叫了兩個dinner sets之外,我哋仲叫多一個小食【傳統荷蘭特色小食拼盤】,這個小食的名字跟餐廳名字如同一徹。至於食物就有三款,分別有炸薯蓉肉丸、荷蘭熱狗腸和酥炸芝士包,幾得意的,炸得鬆化。飲品就叫了檸檬茶和金桔紅茶,大大杯的。襯番啲熱氣小食就啱晒。晚餐分別是【D11 龍蝦汁炒海鮮椰菜花意式飯】和【D12 D12 德國鹹豬手配薯角】。【D11 龍蝦汁炒海鮮椰菜花意式飯】個汁味道鮮,內裡有蝦、魷魚和青口。而啲 “飯” 就好特別,是將椰菜花整碎來代替直正的飯,真係好特別架,又很好味,又健康。其實依家啲人都開始流行這種食法,少吃澱粉質,所以很值得推介這個 “飯”。【D12 德國鹹豬手配薯角】切開上的,方便share食。這隻豬手不是全烤的,所以層皮不是硬嗰種,而係軟腍嗰種,不會太熱氣,
【D11 龍蝦汁炒海鮮椰菜花意式飯】
【D12 德國鹹豬手配薯角】
切開上的,方便share食。這隻豬手不是全烤的,所以層皮不是硬嗰種,而係軟腍嗰種,不會太熱氣,而且食落覺得幾軟熟,味道亦唔錯。
以這個環境、食品質素、價錢來計,值得推介。