餐廳: Glasshouse (形點 I)
資訊:

❐ 前菜+主菜+小食+飲品 $118前菜🥗黑松露蘑菇濃湯評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗⟰吾是罐頭蘑菇湯⟰ 超濃郁又足料超多粒粒蘑菇口感一流仲有微微黑松露香味✨馬拉盞炒芥蘭苗🥬評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯⟰ 芥蘭苗嫩口爽趣💥⟰ 馬拉盞口味極濃惹味但少少偏咸小食🫔炸薯條配黑松露醬🍟評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ⟰ 薯條算粗身返到屋企都仲脆⟰ 黑松露醬超讚好好味💦炸粟米蝦餅🍤評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯⟰ 蝦餅偏硬身吾夠彈牙同無食到粒粒蝦⟰ 加埋粟米🌽增加左口味同少少清甜味都不錯⟰ 配埋酸甜汁勁開胃好似食緊咕嚕肉💥主菜🍲秘製海南雞燴意大利飯+$48評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗⟰呢個配搭超驚喜特別✨⟰ 意大利飯濃郁偏淡口似係雞湯炮製而成但配合埋海南雞與醬料一齊食就啱啱好⟰ 醬料有黑醬油薑蓉同埋酸辣醬好正宗每個醬都好味而且味道好夾‼️⟰ 海南雞份量超多雞肉鮮嫩可口新鮮有雞味算高質黑椒烤雞意粉🍝評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ 💁🏻‍♀️推介❗⟰ 雞扒大塊啖啖肉烤到好香好夠黑椒味🔥
❐ 前菜+主菜+小食+飲品 $118

凍咖啡🥤和熱奶茶☕️
⟰ 大隻仔話凍咖啡吾太甜同都幾重奶味夠滑同咖啡味夠香
⟰ 想讚個奶茶係英式紅茶鮮奶好香好滑無落糖都幾好飲✨

🍚推介指數
☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☹ ☹ (10為最高)
外賣自取
  • 秘製海南雞燴意大利飯
  • 黑松露蘑菇濃湯
  • 黑椒烤雞意粉
2021-02-28 477 瀏覽
謝謝媽咪請我食生日飯佢話不如食泰國菜於是乎帶佢試下呢間 fusion 菜我覺得賣相味道都唔錯架秘製海南雞燴意大利飯 義式辣味香腸蘑菇薄餅炒泰國芥蘭苗伴西班牙火腿荔枝玫瑰冰茶
謝謝媽咪請我食生日飯

義式辣味香腸蘑菇薄餅

炒泰國芥蘭苗伴西班牙火腿

荔枝玫瑰冰茶

2021-01-13 589 瀏覽
之前仲有晚市嘅時候同老公去左元朗yoho食野,好多間都要等位,相比之下呢間比較少人等,之前食過中環果間,老公睇完餐牌覺得d野都岩食,所以揀左呢間酥炸黑椒魷魚配韓式泡菜醬就咁食唔點醬都好味,幾香脆,係略嫌份量細左dd,食唔夠喉;黑毛豬泡飯韓x日式,加埋少少脆卜卜米;辣辣地嘅湯飯,有少少食到停唔到🤪想飲哂佢d湯🙈香辣龍蝦意粉都係咁好味,老公都讚,不過今次辣椒重手過上次食,但我鍾意,辣得幾過癮.整體黎講食物質素都唔錯,不過價錢貴左dd,食物份量又比預期少左dd;所以比較難經常回頭食

酥炸黑椒魷魚配韓式泡菜醬
就咁食唔點醬都好味,幾香脆,係略嫌份量細左dd,食唔夠喉;

黑毛豬泡飯
韓x日式,加埋少少脆卜卜米;
辣辣地嘅湯飯,有少少食到停唔到🤪
想飲哂佢d湯🙈

香辣龍蝦意粉
2020-09-30
5 分鐘 (堂食)
2020-12-25 528 瀏覽
到過這店幾次,食/飲質數是可以的,唯獨服務員的態度就真係好有其特色 …… 黑口黑面、啞 (no response, even wont repeat what been ordered)、盲 (with very slow slow slow response)!如果有神秘顧客就一定係對客服務呢一項至數攞0

如果有神秘顧客就一定係對客服務呢一項至數攞0
2020-12-25
2020-12-25 518 瀏覽
我哋準時到達餐廳,當時門口只有我哋,而餐廳内有大約五至六枱客。我見入面起碼有四個 staff 見到我等緊,但佢哋選擇繼續傾偈,而無人出黎理我。最後我哋等左五分鐘先有個好似高級少少嘅出嚟粗聲粗氣咁問我吔幾多位。。。去到張枱,我估佢哋應該忙住吹水,成地都係上枱客跌咗嘅食物。。。而家疫情喎,仲咁唔注重衛生?!好啦,到坐低左想落單,情況依然一樣,依然無人理我哋。。。但我必須講多次,d staff 絕對唔係忙緊!到食物,水準ok,但係個 beef burger 相信係全港最難食嘅。我要五成熟,但佢俾咗份十二成熟嘅我。所謂十二成熟,即刻硬過石頭。。。

2020-11-27 599 瀏覽
嚟過呢間餐廳兩次,第一次係星期日,比較忙,所以我覺得服務差都算有原因,接受。第二次嚟係平日,餐廳坐咗一半客人都無,唔算忙,但員工仍然係黑口黑面,問佢攞水問咗五次以上,俾水你仲要黑面,每次叫嘢都要舉手好耐,員工行過會扮睇唔到,感覺好似從一開始踏入呢間餐廳就已經得罪晒啲員工,食完主菜上甜品又唔會幫我哋收食完嘅碗碟,成張枱無位,食個甜品都食到好辛苦。總之成餐飯就係貼錢買難受,好似因為我要搞到佢地做苦工咁,其實服務態度咁差,廚師煮嘢食有幾咁用心都好,只會付諸東流。
2020-11-24 511 瀏覽
今日同屋企人食晚餐,由於疫情又開始嚴重,我們主要要揀一間坐位夠闊落鬆動的餐廳,我們去左glasshouse。熱朱古力,朱古力味好濃,唔會有好重的奶味,順口、好飲薯條配黑松露醬 - 薯條好新鮮炸出黎,最開心莫過於此,薯條要夠熱先好食😃黑松露醬的味唔係好重,如果重少少會更好吃😄鵝肝星州炒米 - 鵝肝有好多粒,米粉夠辣,呢個幾開胃豬肋骨 - 肉質好淋好易切開,肉好入味,薯仔入面有沙律醬,上面灑左木魚,粟米表面有灑上芝士粉,粟米比起豬肋骨同薯仔就失色了少少片皮鴨pizza - 我喜歡這個pizza, 將皮片鴨的元素都係入面,表面有青瓜絲同蔥絲,pizza底都有塗甜麵醬,另外再加了芝士👍🏻👍🏻但鴨的比例如果多少少會更開心甜點 - 雞蛋仔好好食,仲有新鮮的水果同朱古力、oreo做配搭,我很喜歡甜的東西👍🏻

熱朱古力,朱古力味好濃,唔會有好重的奶味,順口、好飲

鵝肝星州炒米 - 鵝肝有好多粒,米粉夠辣,呢個幾開胃

2020-11-17 558 瀏覽
呢間餐廳坐落YOHO都一排,不過都無緣一試,今次襯爸爸生日飯就嚟試吓先一行五人所以要分開枱坐,不過都算近,有塊透明玻璃隔住,但疫情下無辦法啦,上次一齊食飯已經好幾個月前好啦講返食物先,先嗌咗個軟殻蟹蛋沙律,有原隻蟹同一隻炸蛋,好流心!整體味道幾好之後就試咗忌廉青口,青口量都多,不過較細隻,忌廉汁配麵包正到主食,分別嗌咗半隻燒雞、Pork Belly Rice同黑松露蛋黃pizza,三樣都係正常發揮!雞都好滑,pizza好重蛋黃味,食得多會漏但佢哋嘅整體味道都好最後生日甜品就揀咗brownie,夠軟唔係死甜,配埋雪糕食好正!

之後就試咗忌廉青口,青口量都多,不過較細隻,忌廉汁配麵包正

但佢哋嘅整體味道都好

Glasshouse is a nice and ideal western restaurant in Yoho Mall which has provided a wide variety of fusion cuisine. I really appreciate the dishes that are sophisticatedly produced by the chiefs which can be integrated into both Southeast Asian and Western countries. I found it quite spectacular as the sauces and ingredients can be mixed in producing a plate of spaghetti is very well-seasoned. I also appreciate the specialty snacks and drinks in this restaurant, especially the homemade fries and

I also appreciate the specialty snacks and drinks in this restaurant, especially the homemade fries and chicken wings which are highly recommended. The drinks option is very wide and comprehensive in the menu. I appreciate the ice flora tea and smoothies that sounds nice!

Besides, the service quality is good as the waitress concern customers' needs in dining experiences. Most of them show sincerity and responsibility on their work and they have a nice body languages and manners to speak to the customers. Thus, the service attitude and quality is good.

Overall, Glasshouse is an ideal western restaurant in Yoho! My Favorite!
  • 馬德拉酒芝士牛肝菌意粉
  • 炸薯條配黑松露蛋黃醬
Yoho mall 好多嘢食選擇,Glasshouse 我鍾意食佢個雞翼,cocktail or mocktail 都值得一試!但我係講緊IFC分店,元朗YoHi 分店就麻麻哋!首先冇服務可言,食物款式雖然差唔多,但係質素就比ifc嗰間差少少。雞翼&雞粒 呢度嘅炸雞翼係最得我歡心,香脆可口,外脆內嫩,單骨雞翼啱晒懶人食。Mango smoothie 甜得非常之過分,我好驚係落咗好多糖水?!入口質地唔夠滑,芒果味淡淡的。炸薯條黑松露蛋黃醬真係冇得彈,炸薯條夠熱,粗身質地有咬口。印度薄餅一般般還可以。Banana and chocolate toast 🧇 甜品🥥甜品🥥最無敵,雖然雪糕好快就溶咗,但係雲呢拿味道好香甜, 厚多士唔夠脆。半開放式,旁邊落地大玻璃,陽光充足,喜歡與否見仁見智。

雞翼&雞粒

Mango smoothie

炸薯條
黑松露蛋黃醬真係冇得彈,炸薯條夠熱,粗身質地有咬口。

印度薄餅一般般還可以。

Banana and chocolate toast 🧇

半開放式,旁邊落地大玻璃,陽光充足,喜歡與否見仁見智。

2020-11-02 567 瀏覽
非常貼心服務很好之前食過一次,扒好麻麻估唔到今次有驚喜而且餐廳仲有蛋糕、蠟燭提供,岩晒大頭蝦pizza都好有驚喜four season,真的有四種風味好特別!不過個沙薑雞就差D,太濕冇咩味而且好似白灼,也不夠滑但整體十分推介,我最怕遇到黑面侍應,但依間侍應都非常nice
非常貼心
服務很好
之前食過一次,扒好麻麻
估唔到今次有驚喜
而且餐廳仲有蛋糕、蠟燭提供,岩晒大頭蝦
pizza都好有驚喜
four season,真的有四種風味
好特別!
不過個沙薑雞就差D,太濕冇咩味
而且好似白灼,也不夠滑
2020-11-02 497 瀏覽
係openrice預訂坐位, 食評有很多差評, 但我覺得要親身試過先知好唔好食。預座果陣特別係remark寫慶祝生日, 希望係甜品寫朱古力字。當日我book左7:15, 我提早左半個鐘到步, 餐廳一早reserved 左window set俾我。我地兩個人order左小食拼盤, 分量好足。蘑菇湯超好味, 特別有溫泉蛋。再加多個蕃茄芝士意粉, 芝士拉絲好正。最後食晒主菜, 襯去廁所返黎係甜品櫃揀左件朱古力蛋糕, 我仲問職員想寫字, 佢話要等師父行開左, 我講話要寫既字之後職員即刻知道我訂位時已經remark左寫字, 所以一早準備好, 我話而家可以上埋蛋糕。

蘑菇湯超好味, 特別有溫泉蛋。

再加多個蕃茄芝士意粉, 芝士拉絲好正。

2020-11-01
慶祝紀念
生日
2020-10-31 325 瀏覽
暫時未有機會試過堂食,所以未能分享堂食的整體顧客體驗。如果只針對食物的品質及味道,我會認為Glasshouse的性價比高。雖然食物的份量唔算多,但勝在美味,尤其係佢地的pizza,我本身平時較鐘意食厚批,不過Glasshouse的薄批真係整得幾好食,今次order咗Mixed mushroom及Spicy salami 2種,好味除咗Pizza外,佢地個炸蜜糖單骨雞翼小食都整得好味,有機會大家可以試下。

2020-10-30
外賣送餐
  • 炸蜜糖單骨雞翼
  • Spicy Salami pizza
  • Mixed Mushroom pizza
2020-10-22 357 瀏覽
全程無人同我地講嘢,個個塊面衰到好似你得罪佢咁,點餐送餐都唔講嘢,反而外藉員工好有禮貌,好似我嚟幫襯要累你做嘢咁,尤其係短頭髮中年阿叔,咁嘅餐廳食物幾好都無用,唔知呢度signature 係咪西面呢?
2020-10-04
下午茶
2020-10-19 379 瀏覽
記得一次嚟glasshouse晚飯,係好味既!諗住同屋企人嚟午餐一試,叫左飲品2杯,分別係strawberry milkshake, and ice Coffee Latte, 主食有All Day Breakfast一份燒春雞一份夏威夷pizza 一份味道合格,breakfast有過不失,不過價錢貴左d,要130多元,來到yohomall食,環境優雅舒服,值呢個價嘅,燒春雞肉味多汁,pizza鬆脆芝士味濃,價錢適中。來商場食,想舒舒服服 ,無論同屋企人嚟食,定朋友聚舊,glasshouse都不失為一個好選擇
記得一次嚟glasshouse晚飯,係好味既!
諗住同屋企人嚟午餐一試,

主食有
All Day Breakfast一份