2017-09-25 69 瀏覽
餐廳位於工業區內 估吾到其貌不揚 一打開升降機門係另一個世界首先樓底好高 整層都係餐廳範圍枱與枱之間極為寬敝 俾到人一種好舒適既感覺近窗卡位仲望到出面馬路車來車往淨坐係到發呆都好療癒角落位置仲有飛標同桌球 岩晒一大班朋友gathering小食揀左fish and chips($60) 我俾條fish既size嚇親係平時既幾倍重點切開真係大大塊魚肉 粉皮夠薄即食熱辣辣好脆 加埋沙律醬無得輸主菜係北海道帶子黑松露意大利飯($118)芝士控一定要試 芝味十足粒粒米都沾滿芝士 入口淡淡黑松露香帶子size中規中矩 夠鮮味建議兩個人share食 一個人食一碟未免少許膩以上兩客價錢都幾平 抵至於香煎利海鱸魚伴牛油蕃茄檸檬汁($258)就會貴d但一分錢一分貨 鱸魚魚質靚 絕無半點雪藏味魚身調味略為重 食開淡口味既朋友仔可能要注意最後叫左個d24榴槤朱古力心太軟作結講真完全感受吾到”朱古力”味 不過榴槤味就十足外表同一般心太軟蛋糕無異 內面就係暖笠笠既榴槤心榴槤控吾好錯過呢餐又係吾覺吾覺食到勁飽 下次觀塘開餐值得encore
餐廳位於工業區內
估吾到其貌不揚
一打開升降機門係另一個世界
首先樓底好高 整層都係餐廳範圍

枱與枱之間極為寬敝 俾到人一種好舒適既感覺
近窗卡位仲望到出面馬路車來車往
淨坐係到發呆都好療癒

角落位置仲有飛標同桌球 岩晒一大班朋友gathering
小食揀左fish and chips($60)
我俾條fish既size嚇親係平時既幾倍

重點切開真係大大塊魚肉 粉皮夠薄
即食熱辣辣好脆 加埋沙律醬無得輸

主菜係北海道帶子黑松露意大利飯($118)

芝士控一定要試 芝味十足

粒粒米都沾滿芝士 入口淡淡黑松露香
帶子size中規中矩 夠鮮味
建議兩個人share食 一個人食一碟未免少許膩
以上兩客價錢都幾平 抵

至於香煎利海鱸魚伴牛油蕃茄檸檬汁($258)
就會貴d

榴槤控吾好錯過

呢餐又係吾覺吾覺食到勁飽
下次觀塘開餐值得encore
2017-09-16 142 瀏覽
觀塘工廈愈黎愈多餐廳,今次去位於鴻圖道既工廈食午餐。餐廳佔左成層,樓底高, 非常闊落舒服,而且仲有得擲飛鏢同打桌球,真正有得玩又有得食。午餐包一個主菜飲品同沙律吧。沙律吧有好多選擇,有沙律、湯、甜品同紅白酒。沙律菜好新鮮而且有好多配料供選擇,當日既餐湯係南瓜湯,飲落好creamy,如果南瓜味濃啲會更好。主菜揀左德國燒豬手伴黑椒汁同澳洲肉眼扒配野菌燒汁豬手烤得金黃,外皮非常香脆,用刀一切,已經聽到好似薯片般清脆既聲。肉質結實帶鹹香,而且連住少少肥膏,拍得住我係德國食到既質素。澳洲肉眼扒8安士,一個人食岩岩好。七成熟既牛扒交足功課,一切開 肉質帶粉紅,肉味濃而不韌,最正係邊位既肥膏,充滿油脂香。另外,side dish既薯條好香脆,炸得夠乾身。雖然沙律吧有甜品,但都係忍唔住要試下呢到既signature甜品。鮮果窩夫配雪糕球 有別於傳統窩夫,呢到既窩夫似mini size既donut ,用日本麵粉做 所以特別有麵粉香,而且好鬆軟,入面好有'肉地' 唔係空心同充滿空氣果種,配埋提子冧酒雪糕食,係一款非常唔錯既飯後甜品玉桂蘋果比薩薄切蘋果外脆內軟,每一塊蘋果都帶有玉桂香,酸甜適中,不過略嫌表面

主菜揀左德國燒豬手伴黑椒汁同澳洲肉眼扒配野菌燒汁

鮮果窩夫配雪糕球

玉桂蘋果比薩
薄切蘋果外脆內軟,每一塊蘋果都帶有玉桂香,酸甜適中,不過略嫌表面帶點油膩。
2017-09-14 1868 瀏覽
上個月朋友去過觀塘商廈既Give Me 5食過超抵既10蚊隻生蠔後就介紹我一去, 今晚咁岩去觀塘見客, 於是相約同事一齊前去食返餐dinner。雖然地點唔算好近地鐵站, 但勝在唔會好似旺區餐廳咁有用餐時間限制, 可以同朋友慢慢食餐飯暢談一番。餐廳內設有卡位, 座位亦很寬敞, 場內更設有桌球同埋飛標供客人娛樂, 而且仲有酒飲tim~ 岩哂一大班朋友既聚腳點。呢度既野食都以西餐為主, 當然仲有超抵既生蠔啦, 首三隻都係HK$10咋!!!雖然隻蠔望落唔係肥美飽滿, 但入口出奇地冇腥味, 而且幾鮮甜, 十蚊黎講有呢個質素已經好有驚喜!SET DINNER先黎餐包、前菜、餐湯似乎係牛油蒜蓉包, 烘至脆身, 不過就完全冇味的, 得個脆字前菜: 蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁沙律西班牙火腿既鹹香配上甜甜地既蜜瓜細粒, 味道很夾, 而且蜜瓜粒入口有爽脆口感, 口感、味道一流~周打魚忌廉湯忌廉湯為杰身, 而且當中有唔少料, 飲完呢個湯其實都開始有少少飽肚感。呢款係我地散叫既小食, 【吉列蝦】HK$48表面炸得金黃香脆, 不過入面隻蝦比較細隻, 唔太食到蝦既口感度。SET DINNER主菜好快已經送上:【炸軟殼蟹

SET DINNER先黎餐包、前菜、餐湯

前菜: 蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁沙律
蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁沙律

呢款係我地散叫既小食, 【吉列蝦】HK$48
吉列蝦

SET DINNER主菜好快已經送上:
【炸軟殼蟹煙肉卡邦尼意大利粉】HK$188
原隻炸軟殼蟹放面, 成為整碟意粉既主角。煙肉卡邦尼既煮法比較隱陣, 個汁整得幾Creamy, 而且d汁足夠沾滿整碟意粉, 唔會愈食愈乾。炸軟殼蟹沒有半點油膩, 稍為索左少少卡邦尼汁, 的確唔錯!
炸軟殼蟹煙肉卡邦尼意大利粉

【北海道帶子黑松露意大利飯】HK$198
沒有黑松露既香味, 不過個意大利飯的確好creamy, 意大利飯入口很有黏性, 飯質較林, 岩返香港人口味, 北海道帶子大大粒, 表面稍為煎過, 但整粒帶子不是全熟, 所以還保留到些少帶子既原汁原味~
北海道帶子黑松露意大利飯

飲品方面我地就揀左杯奶茶同埋芒果奶昔

奶茶既茶味很香濃, 應該飲一杯足以提神!

芒果奶昔 - 底層為芒果沙冰, 上面有一少少cream, 攪伴後飲, 口感好滑, 而且芒果味幾突出, 甜甜地, 一d都唔酸。

最後還有甜品, 芝士餅配雪糕
蜜瓜西班牙火腿配黑醋汁沙律
炸軟殼蟹煙肉卡邦尼意大利粉
2017-09-09 200 瀏覽
朋友知道我係觀塘番工,所以專登搵番觀塘區食飯!😊搵左give me 5這家餐廳,環境舒適寬闊!好適合一大班朋友眾會,有飛標同桌球娛樂一下,放下繁忙的工作!😌坐下來好口渴就見到啤酒買2送1,所以每人飲左一杯青蘋果味1)生蠔店員推介生蠔特價優惠,頭6隻$10一隻,之後就$15一隻,好低食!!!味道方味比較淡味,無腥味亦無海水味。2)炸魚薯條😍香脆魚柳好美味,如果覺得太熱氣可以唔食外皮食入面d魚柳會比較好;薯條不過不失。3)香蒜辣椒白酒煮蜆配意大利粉😋意粉味道香濃,陣陣香蒜辣椒味道,好喜歡💓蜆肉肥美4)抹茶朱古力心太軟😻到時最期待的甜品,一黎到就急不及待,切開佢好流心又濃郁, 味道好香濃, 仲配上抹茶雪糕👍🏻
朋友知道我係觀塘番工,所以專登搵番觀塘區食飯!😊

搵左give me 5這家餐廳,環境舒適寬闊!

坐下來好口渴就見到啤酒買2送1,所以每人飲左一杯青蘋果味

Kirin

1)生蠔
生蠔

味道方味比較淡味,無腥味亦無海水味。

2)炸魚薯條😍
炸魚薯條

3)香蒜辣椒白酒煮蜆配意大利粉😋
香蒜辣椒白酒煮蜆配意大利粉

意粉味道香濃,陣陣香蒜辣椒味道,好喜歡💓蜆肉肥美

4)抹茶朱古力心太軟😻

抹茶心太軟

2017-09-07
香蒜辣椒白酒煮蜆配意大利粉
抹茶心太軟
2017-09-06 763 瀏覽
朋友前排轉左新工係觀塘番.....成日見到佢lunch time 係觀塘區工廈覓食.....今晚特登過去搵佢,要佢帶路食好野~行到鴻圖街街尾既工廈,有酒家、居酒屋同呢間cafe~朋友就係帶我黎食呢間cafe....呢間cafe啲野食好吸引,價錢又唔貴! meau有main course 同 set dinner 揀,我地揀左4 courses set dinner,有齊前菜、湯、甜品同飲品店員推介愛爾蘭生蠔做緊promotion,我地就叫左半打蠔睇個樣都不錯,食落有濃郁既海水味,唔腥,正!跟住係前菜...風乾火腿拼哈蜜瓜沙律以為佢哈蜜瓜係甜,但佢用醬汁醃製過,係酸酸地...幾開胃周打魚湯好濃郁,好多配料如洋蔥、紅椒等。主菜黎啦....首先係軟殼蟹卡邦尼意粉成隻軟殻蟹係面,炸到脆卜卜下邊既卡邦尼意粉忌廉味好濃,我鍾意👍🏻另一個主菜係北海道黑松露帶子意大利飯有兩粒好大嘅帶子然後意大利飯用忌廉汁、芝士片同埋黑松露醬一齊整,d飯吸晒d黑松露忌廉汁,軟硬度又剛好,正跟餐嘅甜品係藍莓芝士餅拼雲尼拿雪糕同埋少少芒果乾脆粒,擺置好靚😍飲品加$轉左芒果沙冰,幾好飲總括呢間cafe 食物不錯,地方又大 ,

行到鴻圖街街尾既工廈,有酒家、居酒屋同呢間cafe~

朋友就係帶我黎食呢間cafe....

店員推介愛爾蘭生蠔做緊promotion,我地就叫左半打
蠔睇個樣都不錯,食落有濃郁既海水味,唔腥,正!

跟住係前菜...風乾火腿拼哈蜜瓜沙律
以為佢哈蜜瓜係甜,但佢用醬汁醃製過,係酸酸地...幾開胃

周打魚湯
好濃郁,好多配料如洋蔥、紅椒等。

主菜黎啦....首先係軟殼蟹卡邦尼意粉
成隻軟殻蟹係面,炸到脆卜卜
下邊既卡邦尼意粉忌廉味好濃,我鍾意👍🏻

另一個主菜係北海道黑松露帶子意大利飯
有兩粒好大嘅帶子

飲品加$轉左芒果沙冰,幾好飲

總括呢間cafe 食物不錯,地方又大 ,坐得舒舒!朋友冇介紹錯👏🏻
2017-09-04
  • 北海道帶子黑松露意大利飯
2017-09-06 934 瀏覽
朋友介紹下,去工廈覓食訂枱book左窗口位,原來係卡位係舒服嘅又望街境,不過我地帶左小朋友要坐high chair好彩地方大,放high chair都唔阻地方,又唔怕小朋友俾人撞到呢度樓底都幾高,簡單裝修,其實已經好舒服我地費事諗叫左2個set dinner侍應送上烘左嘅牛油包,不過無乜味,搽唔夠牛油唔夠香,仲要好遲來,飲緊湯先上,但又唔係熱(好多餐廳反而一早就上熱辣辣嘅面包)侍應推介有$10一隻嘅生蠔食,叫幾隻試下先有淡淡海水味,不夠蠔肉唔夠肥美,仲有幾片蠔殼,不過$10過下口癮都ok前菜係煙三文魚露筍卷配蜜糖芥末醬?同menu唔同嘅。。。不過呢個前菜好醒胃,酸酸甜甜黑松露野菌忌廉湯有啲咸,太水太稀,黑松露...食同聞都無發現其實只普通磨菇湯,其實無黑松露唔緊要,普通寫忌廉磨菇湯咪得囉,有啲失望主菜來喇呢個係set C 香煎智利海鱸魚伴牛油蕃茄檸檬汁$338要趁熱食,唔係魚會凍左唔好食個汁同魚好夾,不過賣$338有啲貴呢個係set A 北海道帶子黑松露意大利飯 $198正常味道,穩陣之選,無乜驚喜,不過黑松露再加多少少就更香上埋甜品同餐茶(如果唔叫餐茶,改叫其他特飲就只係減$10)甜
朋友介紹下,去工廈覓食
訂枱book左窗口位,原來係卡位

呢度樓底都幾高,簡單裝修,其實已經好舒服

我地費事諗叫左2個set dinner

侍應推介有$10一隻嘅生蠔食,叫幾隻試下先

前菜係煙三文魚露筍卷配蜜糖芥末醬?
同menu唔同嘅。。。
不過呢個前菜好醒胃,酸酸甜甜

黑松露野菌忌廉湯

有啲咸,太水太稀,黑松露...食同聞都無發現

主菜來喇
呢個係set C 香煎智利海鱸魚伴牛油蕃茄檸檬汁$338
要趁熱食,唔係魚會凍左唔好食
個汁同魚好夾,不過賣$338有啲貴

呢個係set A 北海道帶子黑松露意大利飯 $198
正常味道,穩陣之選,無乜驚喜,不過黑松露再加多少少就更香

上埋甜品同餐茶(如果唔叫餐茶,改叫其他特飲就只係減$10)
甜品:意大利咖啡芝士杯
咖啡酒嘅味好出,但蛋糕其餘部分味道少少淡口,上面灑左啲酸甜嘅東西,好特別

食完行去睇下有無玩
又順便望下人地叫咩食,我地唔知係咪中伏,好多人散叫,反而唔係叫set

2017-09-05 81 瀏覽
紐西蘭羊架配薄荷燒汁($188)四周環境闊落,人不多,坐得舒服約埋朋友join埋玩飛標🎱桌球飲酒亦得,適合一班人gatheting🖒餐廳食物選擇種類很多,我散叫左羊架 · 六成熟🍴羊架香煎過外皮焦香鎖住肉汁、內裏半熟味濃肉汁迫出來好嫩滑,皮與肉中間薄薄的油脂分佈得剛好,絕對物超所值🍷👏👏
紐西蘭羊架配薄荷燒汁($188)

餐廳食物選擇種類很多,我散叫左羊架 · 六成熟🍴
2017-09-05
10 分鐘 (堂食)
  • 安格斯牛小排伴虎蝦伴香蘭燒烤汁
2017-09-01 789 瀏覽
happy friday, 約埋fd 來食dinner. 選左呢間好評都幾多新餐廳.一入去, 已經對環境打左個高分. 其實觀塘好多工廈餐廳都有呢個優勢, 樓底好高, 睇落好闊落. 一邊窗對住觀塘明渠(來緊要叫做翠屏河啦😂). 相信日頭來應該幾有feel.平日晚上唔算多人, 我地2個來都被安排到卡箱, 座位舒服, 一邊仲有飛標同桌球可以玩散叫左2個main course 小食同dessert. 其實main couse 主要係扒, risotto 同pasta 只有一款. 如果之後可以多d risotto pasta 選擇會更好由於蝦無貨, 轉左軟殼蟹spaghetti $108. sauce 好creamy , white sauce 好濃郁, 帶有少少pesto sauce 香味. 其實我平時唔太喜歡pesto 香, 不過呢次只帶有淡淡pesto 香又ok wor. 不過個人覺得可以調味可以輕dd.安格斯牛小排伴虎蝦配香辣燒烤汁 $188虎蝦都幾大隻, 肉質好扎實. sauce 味道濃郁, 酸中帶小小微辣幾開胃. angus ribs 方面, 個人prefer 再嫩d raw 小小既

安格斯牛小排伴虎蝦配香辣燒烤汁 $188
虎蝦都幾大隻, 肉質好扎實. sauce 味道濃郁, 酸中帶小小微辣幾開胃. angus ribs 方面, 個人prefer 再嫩d raw 小小既口感, 個人覺得煮火喉稍為耐左

紅花忌廉汁煮青口 $60, 其實唔知咩係紅花. 不過就咁睇似係普通忌廉汁煮青口🙈 sauce 都好creamy 同rich, 所以都好入味. 青口份量都唔少.

同朋友一致認同desswet 比較出色.
抹茶朱古力心太軟 $68
plating 好靚~ 影左一陣先捨得食😆
唔知係咪影太耐, 切開唔係太流心🙈可能太濃郁, texture 比較稠關係. 味道好香濃, 一邊仲有抹茶雪糕

係dessert menu 見到有道dessert 叫Alice wonderland, 睇到個名好夢幻但想像唔到會係咩, 好神秘. 臨走前終於見到真身

真係好靚~~
不過成2百幾好貴🙈 留意下遲d 有無人試佢先~

今日係同事牛一……這位靚仔2号愛吃西餐,上網search 下,食評吾錯,嘻嘻有一D驚喜播,首先main course 主要都係88元,有平D亦有貴D。另附跟自助salad bar, 這個section 也算闊落,有數款沙律菜,車厘茄,蕃茄,粟米粒……吞拿魚pasta salad,有不同的dressing, 油醋……任你選擇貼心。還有餐湯,麵包任吃。主菜三位選了雞扒,應該不是即做……扣分另外一位選了芝士牛仔粒焗反,他話okay最後一位選了雜菌闊麵……味道ok.這個salad bar 還包括小小的蛋糕,,味道好好,連靚仔一号都紅白酒任飲……以這個價錢都算扺。呀!這處還有桌球,飛標提供本小姐認為地方環境大,舒服,其實main course 可做多兩三款貴價的讓食客有多些選擇
貼心。
還有餐湯,麵包任吃。
主菜三位選了雞扒,應該不是即做……扣分

另外一位選了芝士牛仔粒焗反,他話okay

最後一位選了雜菌闊麵……味道ok.

紅白酒任飲……以這個價錢都算扺。
呀!這處還有桌球,飛標提供

本小姐認為地方環境大,舒服,其實
main course 可做多兩三款貴價的讓食客有多些選擇

2017-08-28
慶祝紀念
生日
2017-08-30 77 瀏覽
又去工厦搵野食。見到間西餐新開,一於去試試。餐廳好大,適合一班人gathering!當然靜靜地幾個人食都唔錯!原來餐廳做緊$10一隻蠔既優惠,仲任叫,如果飲酒食蠔都係一個唔錯既選擇!晚餐有幾款選擇!散叫就有好多其他選擇!我地叫左一個晚餐再加豬手。跟餐牛油多士-多士好似唔多有烘過,牛油好多,味道就認真一般。餐湯係蘑菇黑松露湯-好香黑松露味!前菜係parma ham-份量好少,但味道ok到主菜了,叫左牛小扒配大蝦- 牛夠林夠味,大蝦新鮮!但份量偏少!散叫豬手,有驚喜!豬手燒得好香脆,又大隻!肉又夠林!送啤酒一流!豬手真係好食過好多大型連鎖店,好香口甜品tiramisu 都好好味!好滑! 餐廳若能改善一下前菜同麵包既質素就更好了!
又去工厦搵野食。見到間西餐新開,一於去試試。

晚餐有幾款選擇!散叫就有好多其他選擇!
我地叫左一個晚餐再加豬手。

餐湯係蘑菇黑松露湯-好香黑松露味!

前菜係parma ham-份量好少,但味道ok

甜品tiramisu 都好好味!好滑!

餐廳若能改善一下前菜同麵包既質素就更好了!
2017-08-27 111 瀏覽
物價高漲,租金上升,要找到價格相宜的店舖開餐廳確是不易,故於工廈開餐廳已成為大勢所趨,相對來說租金應該較便宜。今天為與好姐妹慶祝生日,特意找了一些工廈餐廳,看到這裡看似不錯,便來到這裡相聚一番!這個地方離地鐡站稍遠,較為偏僻,不易找;幸好一上到餐廳後,看到地方寬敞,環境舒適,總算不枉我們走了兩三個街口,也很值得! 餐廳的座合很多,亦有大銀幕播著音樂,有吧枱,有射飛鏢,頗適合一班人開派對聚會。我們被安排坐到近窗的梳化位,能看到海景,令人心曠神怡。晚餐有Set可提供,如set 不合意,亦可散叫食物;食物選擇種類不少,總會有一款適合你的。最後我們決定散叫自己喜歡的食物,3個人選了一碟小吃,一客沙律,一個主菜,和一款甜品。小吃是墨西哥薄餅($60),伴上牛油果和蕃茄沙沙醬。剛上桌時熱辣辣,但被我們拍照太久後稍涼。餅皮煙韌,包著蕃茄洋蔥粒,像羅宋湯的酸甜味道,頗為滋味。有兩款配料選擇,牛油果醬香滑,個人偏愛蕃茄沙沙,甜中帶辣,十分惹味!再來是鮮果沙律配芒果乳酪汁($78)。水果配料十分豐富,有橙,哈密瓜,奇異果,蘋果,紅莓,藍莓,鮮甜美味,還有爽脆的蔬菜,拌入酸甜的乳酪汁,清新開胃,是不錯的前菜

墨西哥薄餅

鮮果沙律配芒果乳酪汁
再來是鮮果沙律配芒果乳酪汁($78)。水果配料十分豐富,有橙,哈密瓜,奇異果,蘋果,紅莓,藍莓,鮮甜美味,還有爽脆的蔬菜,拌入酸甜的乳酪汁,清新開胃,是不錯的前菜,推介!

主菜要了德國燒豬手伴黑椒汁($158),份量十足,大大隻豬手! 外皮燒得脆身可口肉質鬆嫰有咬口,皮與肉中間有層薄薄的油脂,更為香膩;個人最愛紅椰菜,鮮甜多汁,清新爽口,我一個人幾乎把它吃清光;薯角亦不錯,如再熱一點更好!

72%朱古力心太軟
最後當然少不了甜品,我們點了72%朱古力心太軟 ($68)。朱古力味甚濃郁,蛋糕焗至外脆內軟,質感軟綿;朱古力醬質地濃稠,唯流心效果不夠,扣了點分數;雪糕用上冧酒提子味,酒與朱古力味相當匹配,一冷一熱的口感,味蕾甚為滿足!

最重要是姐妹們喜歡,我們還打了給在海外的姐妹,希望有天4姐妹能重聚,但願一切安好便足夠!
墨西哥薄餅
鮮果沙律配芒果乳酪汁
72%朱古力心太軟
  • 德國燒豬手伴黑椒汁
2017-08-27 703 瀏覽
觀塘的舊同事又發現有新蒲點了,在舊公司附近的鴻圖道發現有一間又大又好食的餐廳,名叫Give Me 5,佢急不及待約埋一班舊同事前往看看,試試食品如何?我當即時答應了,今天放工立即前往!搭𨋢上五楼就是Give Me 5餐廳地方很大,座位寬敞舒適,更有桌球和飛鏢供客人消閒玩樂!是一處聚會的好地方。首先選一個套餐。再加些小食。西班牙火腿沙律:西班牙火腿有鮮味,配沙律菜食,酸酸地好醒胃!黑松露野菌忌廉湯:香味四溢的黑松露,加入濃郁的野菌忌廉湯,真的美味極了!北海道帶子黑松露意大利飯:帶子都好大粒,飯粒粒分明,加埋沙律菜,味道creamy。凍檸茶:茶味濃,糖水另上,甜度可自己調較。特價纽西蘭生蠔:每隻1O元,order不限次數。甘低食當然要試試!即叫即開,新鮮有蠔味,低食!香辣單骨雞翼:雞翼炸得酥脆又入味,味道帶微辣,而且一開二,方便進食!炸薯角及薯條:小食首選,香脆可口,点些茄汁更好味,令人食不停口!

搭𨋢上五楼就是Give Me 5

首先選一個套餐。再加些小食。

凍檸茶:茶味濃,糖水另上,甜度可自己調較。

2017-08-19
  • 黑松露野菌忌廉湯
2017-08-27 106 瀏覽
give me5 給我的第一個印象反而是挺像一家自助餐廳,因為他的環境很大一入門口就看到很大個酒櫃😈這裏很適合拍照,光線充足牆身亦有介紹最近的推廣活動最給正的反而是這個甜品櫃,如果有朋友生日就可以點這一份來食,收到一定會很開心每一位顧客都可以得到一份免費餐包這個餐包面上塗上香草忌廉汁,很香我們點了六隻生蠔,每隻只需$10生蠔以這個價錢來說,質素還算不錯。雖然海水味較淡,但是挺新鮮,入口質感較creamy有三種不同口味的腸仔我個人最喜歡吃這一款,因為他有一點辣辣的, 外皮有點像塗上蜜糖的味道這份鹹豬手非常化算,大大份。店員會先遞上完整的豬手,讓你先看一看,再問是否需要替你切開。當然,切開後比較容易和方便食用豬手質感香嫩,唯獨是外皮較薄先吃一口豬手,在食旁邊的酸菜,口感豐富這份拿破崙足以提供四至六人份量,是用吉士,而不是忌廉旁邊有花生碎和草莓乾碎以環境來說,這裏10分優勝,除了空間感十足意外,餐廳亦有多個電視屏幕和大屏幕播放MV live ,讓人仿置置身於外國演唱會當中,很relax

一入門口就看到很大個酒櫃😈

這裏很適合拍照,光線充足

牆身亦有介紹最近的推廣活動

每一位顧客都可以得到一份免費餐包
這個餐包面上塗上香草忌廉汁,很香

我們點了六隻生蠔,每隻只需$10

多國風味腸

有三種不同口味的腸仔

德國燒豬手配黑椒汁

當然,切開後比較容易和方便食用
豬手質感香嫩,唯獨是外皮較薄
先吃一口豬手,在食旁邊的酸菜,口感豐富

鮮果拿破崙

這份拿破崙足以提供四至六人份量,是用吉士,而不是忌廉
旁邊有花生碎和草莓乾碎

2017-08-26
多國風味腸
德國燒豬手配黑椒汁
鮮果拿破崙
觀塘有好多上樓嘅西餐廳,我覺得呢一間係值得介紹畀大家嘅 佢極具玩樂以及美食、聚腳好地方呀一入到餐廳,已經見到對著開揚景觀以及極高樓底,超舒服的感覺呀!最正係坐喺窗邊嘅卡位嘆住美食確實一樂也餐牌內好多選擇而價錢又唔算貴先叫一個set dinner,包括前菜、主菜、甜品、飲品溫馨提示:如果您所選中嘅意粉或者飯唔係喺set dinner裏面,可另加80蚊轉餐都得)我主菜叫左卡邦尼亞意粉,唔係餐單上所以就要加多八十蚊,都係只需$168!好抵前菜:輕量版parmaham配蜜瓜沙律餐湯:黑松露野菌忌廉湯!最正嘅係熱辣辣,湯打得幼滑,黑松露味香濃!再配埋牛油焗法包主菜:卡邦尼亞意粉略嫌意粉汁料太多,我較中意食亁身啲,而且味道不夠,偏淡!餐飲我選擇左Mango Smoothies好飲另外,即叫即開生蠔做緊特價十蚊一隻我唔太食生蠔都點咗兩隻,正!推介!小食:炸魚薯條炸魚柳炸到外脆內嫩滑美中不足啲炸粉我覺得太厚,如果薄啲就更好啦!小食:大蝦凱撒沙律食飽飽食個沙律中和一下先!啲蝦好新鮮又彈牙!最後叫個甜品就完滿喇甜品:鮮雜果窩夫配雪糕球十分有驚喜之作!細細粒,由六個小窩夫造成外脆內軟綿綿。加埋提子冧酒雪糕簡
觀塘有好多上樓嘅西餐廳,我覺得呢一間係值得介紹畀大家嘅
佢極具玩樂以及美食、聚腳好地方呀

最正係坐喺窗邊嘅卡位嘆住美食確實一樂也
餐牌內好多選擇而價錢又唔算貴

先叫一個set dinner,包括前菜、主菜、甜品、飲品

前菜:輕量版parmaham配蜜瓜沙律

餐湯:黑松露野菌忌廉湯!

最正嘅係熱辣辣,湯打得幼滑,黑松露味香濃!
再配埋牛油焗法包

主菜:卡邦尼亞意粉

略嫌意粉汁料太多,我較中意食亁身啲,而且味道不夠,偏淡!
餐飲我選擇左Mango Smoothies
好飲

另外,即叫即開生蠔做緊特價十蚊一隻

我唔太食生蠔都點咗兩隻,正!推介!

小食:炸魚薯條

炸魚柳炸到外脆內嫩滑
美中不足啲炸粉我覺得太厚,如果薄啲就更好啦!
小食:大蝦凱撒沙律

食飽飽食個沙律中和一下先!
啲蝦好新鮮又彈牙!最後叫個甜品就完滿喇

甜品:鮮雜果窩夫配雪糕球

十分有驚喜之作!
細細粒,由六個小窩夫造成
外脆內軟綿綿。加埋提子冧酒雪糕簡直係完美嘅配搭!
食完飯之後梗係同啲朋友去玩樂區射飛鏢同埋玩玩桌球!
咁就一個完美嘅星期五啦

資料由香港愛玩生Iplayhk.com提供
2017-08-20 128 瀏覽
#fridayla_kwuntong⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🖐️Give Me 5🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🖐️比個5我🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀平日Lunch既觀塘幾乎度度都門庭若市😳真係處處都是打工仔😌😌但入夜之後就了無人煙😌反差超大⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀今次L小姐難得黎接我放工😳一齊試左呢間Give me 5🖐️⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀一入到去,因為食客真心唔多😳所以一開始都對D菜式不抱期望😌😌⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀但今次個主菜同甜品都真系有驚喜😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1️⃣香煎智利海鱸魚&牛油蕃茄檸檬汁💲258💭鱸魚表皮煎得金香脆口🤤🤤💭咬落壓縮的油脂併發而出,肉質嫩滑🤤💭配埋牛油檸檬汁😍不覺油膩反而清新💭鮮番茄打成既醬汁系亮點😎😎💭帶點酸味而令口感提升😎😎💭而伴碟蔬菜就新鮮Juicy🤣正⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀2️⃣黑松露北海道帶子意大利飯💲118💭帶子一上台已經香氣四溢🤤🤤💭但本身較薄😳肉質尚算嫩滑🤤💭但個Risotto不夠鹹😌松露味亦不明
#fridayla_kwuntong
但入夜之後就了無人煙😌反差超大
今次L小姐難得黎接我放工😳
一齊試左呢間Give me 5🖐️
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
一入到去,因為食客真心唔多😳
所以一開始都對D菜式不抱期望😌😌
但今次個主菜同甜品都真系有驚喜😍
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1️⃣香煎智利海鱸魚&牛油蕃茄檸檬汁💲258
💭鱸魚表皮煎得金香脆口🤤🤤
💭咬落壓縮的油脂併發而出,肉質嫩滑🤤
💭配埋牛油檸檬汁😍不覺油膩反而清新
💭鮮番茄打成既醬汁系亮點😎😎