2022-07-12 1114 瀏覽
酒店外觀,環境幽美,打卡一流。下午茶食物質素有保證。除了原先order的tea set 外,現場還有即埸試食的朱古力撻給每位客人。tea set for 2 以為會食唔飽,但係錯了,係好飽,如有需要,餐廳還有紙盒給紙袋可以攞走,唔好浪費。另外戶外有好多張枱,歡迎帶同寵物一齊,相當貼心。

2022-06-21 1910 瀏覽
環境好舒服枱同枱既距離好夠 唔會壓逼 黎食buffet既人都好欺文 酒店都refill得快 所以冇其他buffet咁要好急去拎野食 又底者要排隊 有fine dining 既感覺😊😊呢度係食semi buffet 揀一個主菜 再係出面拎前菜/海鮮/甜品 好正!第一次食buffet可以一次過拎咁大碟生蠔 好鮮甜 爽口 size就中中啦要重點推介個餐湯 蘿蔔薑湯 第一次見呢個組合 好好飲 好飲到食完成餐最掛住個湯 好想再去飲😋😋😋😋其他海鮮仲有長蟹腳 蝦 鮑魚 同 青口推仲蝦同鮑魚 好鮮甜 新鮮蟹腳質素一後 有d太鹹 肉亦較散 青口 我一向唔好 所以有食到嘩!仲有牛排拎 平日食buffet我好少拎 呢度既質素都幾高 好香牛味 唔韌🫶🏻🫶🏻甜品既選擇都唔少 有成十幾款 當中最推薦既係macarons 好多味 但唔會死甜 好食👍🏻👍🏻講咁耐都冇提主食 因為主食質素真係令人大失所望🫠完全唔到酒店級既水準 如果細食既朋友可以選擇skip 主食🙊🙊最後 semi buffet飲品只包2款果汁任拎 食甜品食到溜 我都忍唔住要加錢叫咖啡 如果可以包一杯餐飲就更好!
環境好舒服枱同枱既距離好夠 唔會壓逼

其他海鮮仲有長蟹腳 蝦 鮑魚 同 青口
推仲蝦同鮑魚 好鮮甜 新鮮
蟹腳質素一後 有d太鹹 肉亦較散
青口 我一向唔好 所以有食到

平日放假,無得出去旅行🧳,係香港飲飲食食,都唔錯既,今次朋友介紹,去呢間🌟五星酒店體驗一下!交通🚇:對於路痴的我,位置係金鐘同中環嘅中間,我覺得最方便嘅途徑,金鐘港鐵站C1出口,沿扶手電梯, 經過天橋🌁過pacific Place,沿指示穿過香港公園,到達美利酒店!半自助午餐準時🕰️6:30方可安排入座入座後,會給你一個可重用有紀念價值嘅口罩封套,職員十分友善,會先講解半自助晚餐內容,職員會建議你先選定主菜🍝內容, 到你食到中段,再通知職員上主菜,預十至15分鐘上主菜!🌈是日飲品吧:橙汁🍊, 芒果汁🥭先講我認為回本菜式🌈澳洲M3和牛🐮,有職員專責服務,服務細心,低讚, 為何認為呢款係牛係1️⃣number one回本菜,因為整得比出面餐廳還要好,肉質軟,有肉汁突出,目測約六成熟左右,食得出係高質貨,配上黃芥辣,我食左兩件!美味!🌈回本菜,第二,當然係,生蠔🦪,醬油漬鮑魚,長腳蟹🦀,凍蝦🦐,凍青口個人熱烈推介,醬油漬鮑魚,醬油好入味,鮑魚肉質軟嫩,預先已清理好內臟,用叉一撬,成舊鮑魚,啖啖肉! 正呀!😋生蠔🦪洗得好乾淨,唔算肥美,但好新鮮,配上醬汁提鮮,平時buffet生蠔麻麻地的我,我食左
體驗一下!

半自助午餐準時🕰️6:30方可安排入座

🌈是日飲品吧:橙汁🍊, 芒果汁🥭

先講我認為回本菜式

個人熱烈推介

生蠔🦪洗得好乾淨,唔算肥美,但好新鮮,配上醬汁提鮮,平時buffet生蠔麻麻地的我,我食左一打!

其餘凍蝦🦐,凍青口,長腳蟹🦀,中規中矩

🌈前菜只有三款沙律,三款沙律都好有特色,白酒煮大蜆,
🌈是日餐湯:南瓜忌廉湯,多款麵飽選擇!

🌈冷盤區有三款芝士,Parma Ham配哈密瓜,西班牙火腿,凍火腿!絕對冇行貨!

🌈甜品區有多款蛋糕🧁,甜點🍰,個人最喜愛,黑松露朱古力蛋糕,冬甩!

🌈主菜: 由於冇睇清楚餐牌,結果亂點了,兩款意粉
🍝芝士蘑菇意粉
🍝辣茄汁海鮮扁意粉

總結💝:服務細心,平日都有7成入坐,食客都係非常斯文!絕對係一個慢慢歎既半自助餐!個人認為美中不足,甜品區沒有雪糕🍨!
2022-06-13
2022-06-05 3068 瀏覽
之前見食評話星期一至五有半自助晚餐,但其實星期六日都有我今次就食咗星期日晚,係openrice book有8折優惠。我見有人話有live band,但我今日就冇既,唔知道個安排係點樣,相信有live band個氣氛會再正啲,不過宜家我已經好滿意,侍應服務都好周到。前菜海鮮有生蠔、長腳蟹、青口、鮑魚,款款都好好食😋,要挑剔既話就係長腳蟹如果大隻啲會剝得方便啲。之後第二樣要讚既係個番茄湯,真係好好味!落啲麵包碎仲可以一下吸埋啲湯,趁佢仲有少少硬食就好正。同埋隔離個白汁清酒煮蜆都好好食,我好中意食個汁,加啲麵包碎浸一浸就一流。估唔到佢仲有m3和牛扒比我哋做前菜,牛扒整得岩岩好,幾淋,幾好食。主菜就要咗seafood platter(+88),surf and turf同埋帶子番茄risotto。seafood platter個龍蝦比較普通,有啲鞋,其他都ok。覺得如果加錢食海鮮既話就可以唔駛,出面已經好夠食,食其他會好啲。羊架同risotto都幾好,冇揀錯~甜品就正常水準,我比較鍾意macaroon,佢比較實心,同出面酒店唔同,出面嗰啲空心,食完似食咗一粒中空既砂糖,不過呢到個味道都唔錯,食
之前見食評話星期一至五有半自助晚餐,但其實星期六日都有

甜品就正常水準,我比較鍾意macaroon,佢比較實心,同出面酒店唔同,出面嗰啲空心,食完似食咗一粒中空既砂糖,不過呢到個味道都唔錯,食幾粒已經好夠。

最後我係book位既時候有寫慶祝父親節,佢哋都有送個寫咗字既甜品比我哋,呢個真係估唔到
我爸爸好開心,絕對係一個開心嘅回憶!遲啲會再黎食過
Seafood  platter
Risotto
Surf  and  turf
2022-06-05
慶祝紀念
父親節
2022-05-31 2084 瀏覽
位於Murray hotel入面嘅Garden loungeSemi-buffet dinner, $668+10% (Openrice訂枱有九折)海鮮區好豐富,有生蠔、長腳蟹、青口同翡翠螺。生蠔新鮮好食,refill得好快主菜選左surf and turf, 牛排同龍蝦。龍蝦合格,但牛排非常質素一般。甜品區有驚喜!雖然款式不多,但幾款甜點都非常有誠意。Mini doughnut 又可愛又好味! 為當晚晚餐挽回不少分數

主菜選左surf and turf, 牛排同龍蝦。

龍蝦合格,但牛排非常質素一般。

為當晚晚餐挽回不少分數

2022-05-30 1644 瀏覽
最近晚市恢復堂食,是時候吃好一點,香港美利酒店 Garden Lounge現於星期一至五提供海鮮主題半自助晚餐,客人可點選主菜後盡情享用一系列沙律、麵包、冷盤、冰鎮海鮮及甜品等美食,冰鎮海鮮選擇包括法國生蠔、蝦、鮑魚、蟹腳及青口等,海鮮還蠻新鮮的,大家記得多吃點。餐廳被落地玻璃窗包圍著,空間感十足,有綠葉樹木點綴窗景,靠近晚上的時分餐廳燈光會轉暗,營造出雅緻浪漫的氛圍,再伴隨現場演奏的醉人爵士樂表演,感覺忘卻了一天的辛勞。主菜選擇了澳洲羊架配香煎鱈魚柳,佐以西班牙辣椒,使「海陸滋味」極盡誘人,五分熟的羊架外層帶微微焦香,肉質軟嫩一點也不羶,而鱈魚柳肉質柔軟鲜嫩,非常好吃。另一款主菜是烤北海道帶子燴飯,帶子很飽滿,燴飯帶有香濃南瓜及芝士味道,最後別忘享用一系列精緻甜品啊。Extravagant Semi-buffet Dinner: From Mon to Fri / 18:30 - 22:00成人每位 HKD698 ; 5至11歲小童每位 HKD349 (不包含主菜)兩小時無限暢飲每位 +HKD238 up

兩小時無限暢飲每位 +HKD238 up
2022-05-24 1410 瀏覽
看到YouTuber 在網上推介,加上又有我喜歡的生蠔,訂位和家人來吃晚餐。Semi-Beffet ,主菜選一,頭盤、甜品任食,不包飲品,但可以加free flow package (白、紅酒任飲)頭盤海鮮十分高質素,有生蠔,長腳,青口,大蝦,吃海鮮已經有7成飽,又有澳洲M3和牛,多款芝士,Cold Cut 選擇,再食埋主菜十成飽爆表,大滿足。餐廳環境很好,坐得舒服,服務好,價錢需屬中上,但我覺得是值得的,下次還會再來。
2022-05-23
慶祝紀念
生日
2022-05-20 1163 瀏覽
朋友食過後誠意推介,和朋友三個人再來吃晚飯。Semi-buffet, appetiser & dessert 任食,主菜選一,不過不包飲品。頭盤海鮮十分高質,生蠔、青口、蝦、磯煮鮑魚~~~ 環境一流,主菜羊架和意粉都好食,甜品個人認為就一般~ 喜歡打卡嘅朋友仲可以喺美利酒店周圍影吓相,準時6:30才能入座開始~~ 還有live Band表演,不過如果坐得近門口就會比較大聲。價錢不便宜,不過以海鮮同主菜嘅質素,個人認為值得~ 會再 encore~~

2022-05-16 963 瀏覽
Staycation 晚餐喺 Garden Lounge 室內用餐。酒店 Package 包嘅係三道菜晚餐。每道菜都有 Vegetarian 選擇。頭盤 Avocado with mozzarella cheese,mixed salad 中有牛油果、芒果、橙、nuts,配上柑橘油醋 dressing ,清新好味。主菜嘅素食選擇係 Wild mushroom pasta,係黑松露野菌長通粉,心諗都係普通野。上菜時上面配咗一片 Parmesan cheese 做嘅 lace tuile。好味又靚啲,都算有啲心思。甜品係 Dark Chocolate & Hazelnut Tart,好好味呢 😍

2022-05-11 1012 瀏覽
係Openrice訂座有20% off (只限單點食物,其中一位女職員很好在落單前提提我地),環境開掦,不時聽到狗吠聲(pet friendly hotel)...食物方面...叫左The Murray Club $3xx + Latte $7x (官網有Menu), 公司三文治味道同快餐店一樣,不過不失,另外有一碟薯條(有獨立樽仔茄汁)同沙律菜...薯條反而幾好食🤣🤣🤣免費附送的麵包basket都幾好食,口罩套幾靚
免費附送的麵包basket都幾好食,口罩套幾靚

2022-05-11 1048 瀏覽
今日5月10號 同朋友去食晚上半自助晚餐,去了美利酒店嘅Garden Lounge ,大約6:30開始入場,左右放了少少食物,入去右手邊是放了長腳蟹、蠔、蝦、青口、鮑魚,及 沙律菜,當然樣樣都係凍海鮮,左手邊入門口,就係各類麵包,火腿、芝士及熱湯。主菜 侍應介紹咗兩款 羊架 及(海鮮熱盤只可2人叫食)鮑魚好鮮甜醬汁調製,蝦好鮮味,長腳蟹就瘦咗啲、蠔就 冇乜肉 ,青口就不過不失,熱湯 第一輪南瓜湯好好飲 第二輪蕃茄湯好鮮味,各類麵包 炮製好似外國風味,因為完全同美加一樣口味。關於主菜熱盤 羊架好味 但可惜主菜只係得一件羊架, 始終 是主菜 應該主有2件羊架,雜錦海鮮熱盤 反而二人夠 大致上各類都好好味。只係可能人手不足,不夠人手收食完碟,因為有時食完後沒有待應收碟 ,另到張枱越來越多碟,我有同侍應 反映過這個問題,他說這個問題都同我們 講聲唔好意思,咁都明白因為疫情下小人手都冇辦法,這個可以改善 。 以上個人口味不同 不妨可以試試 咁就知道味道

主菜 侍應介紹咗兩款 羊架 及(海鮮熱盤只可2人叫食)

以上個人口味不同 不妨可以試試 咁就知道味道

2022-05-10
2 分鐘 (堂食)
  • 餐包
✨The Murray✨嘅下午茶分兩個時段入座 - 14:45 同 16:30,我哋今次book咗staycation package 就 default係14:45嗰round~ 時間幾好,因為驚再晏啲食唔落晚飯😇14:50落到去都有少少一條人龍排緊隊,大概等咗5分鐘就安排到座位👍🏻 由於Long weekend比較多人嘅關係,窗邊位置已經full咗 👉🏻如果想坐窗邊真係要book嘅時候儘早講定啊‼️底層: 𝕊𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣𝕚𝕖𝕤 咸點5款咸點入面我哋反而覺得越簡單嘅越好味! No.1️⃣用竹籤拮住嘅ᴘᴀꜱᴛʀᴀᴍɪ ᴀɴᴅ ᴘɪᴄᴋʟᴇꜱ ʙᴜɴ 入面仲有mustard同芝士✨ 簡單嘅組合已經好味😋No.2️⃣ ꜱᴍᴏᴋᴇᴅ ꜱᴀʟᴍᴏɴ ʙᴜᴄᴋᴡʜᴇᴀᴛ ᴄʀÊᴘᴇ 呢個造型都好特別!味道上就係正常煙三文魚+ cream cheese 😂其餘三款分別係 ꜱᴘɪɴᴀᴄʜ ᴀɴᴅ ʙʀɪᴇ Qᴜɪᴄʜᴇ (個樣好似葡撻嗰款),ᴇɢɢ ꜱᴀʟᴀᴅ ʀᴏʟʟ, ʜᴇʀʀɪɴɢ ᴄᴀᴠɪᴀʀ (? 官網係咁寫不過我見唔到egg salad) 同埋 ᴄʀᴀʙ, ᴄᴜᴄᴜᴍʙᴇʀ &ᴀɴᴅ ᴍᴀʏᴏɴɴᴀ

底層: 𝕊𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣𝕚𝕖𝕤 咸點
5款咸點入面我哋反而覺得越簡單嘅越好味!

其餘三款分別係 ꜱᴘɪɴᴀᴄʜ ᴀɴᴅ ʙʀɪᴇ Qᴜɪᴄʜᴇ (個樣好似葡撻嗰款),ᴇɢɢ ꜱᴀʟᴀᴅ ʀᴏʟʟ, ʜᴇʀʀɪɴɢ ᴄᴀᴠɪᴀʀ (? 官網係咁寫不過我見唔到egg salad) 同埋 ᴄʀᴀʙ, ᴄᴜᴄᴜᴍʙᴇʀ &ᴀɴᴅ ᴍᴀʏᴏɴɴᴀɪꜱᴇ ꜱᴀɴᴅᴡɪᴄʜ。 Quiche 如果熱啲會好味啲,後者兩個都重海鮮味,同粉紅色令我有少少卻肯步,個人唔係好鍾意🥹

中層: 𝕊𝕎𝔼𝔼𝕋𝕊 甜點
5款甜點都正常發揮,冇咩記憶點╮(╯▽╰)╭ 最好食嘅應該係圓形嘅士多啤梨mousse cake (官網最接近嘅描述係ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ🤔),質地輕盈又唔太甜💯 其他cake/tart都唔係唔好食😗只不過係冇乜特別~

頂層: 𝕊ℂ𝕆ℕ𝔼𝕊!
Plain scone同Raisin scone配上clotted cream同士多啤梨果醬🍓 鍾意食麵包類型嘅話會覺得好味😋 因為佢唔會太鬆散亦都唔會出油,不過就真係有啲飽🤣 建議可以兩個人share食一個scone,食剩嘅話都可以拎走唔好浪費😌

總結來講,食物雖然唔算特別令人驚喜,但係一個唔錯嘅用餐體驗😇 會想帶屋企人再嚟試下

回頭指數🙈: 𝟜 / 𝟝⭐️
2022-04-30
下午茶
2022-04-26 1126 瀏覽

兩小時無限暢飲每位 +HKD238 up
2022-04-20 1023 瀏覽
環境優雅而寧靜,人不太多,最適合三,五知己來個小聚~今日初次到訪試吓佢哋嘅午餐~我哋各自選了3 course Lunch Set,Daily soup係大蒜薯蓉湯,非常香濃好味。並不感到蒜的辛辣👍🏻 配上新鮮熱辣自家出品的麵包☺️Main course我哋分別點了羊架,豬扒,和牛三文治及蕃茄海鮮意粉🍝,各據特色,味道也不錯👍🏻甜品方面,點了一個藍莓批,芒果芝士餅,紅桑子拿破崙😋😋再配上咖啡~太棒⋯⋯
2022-04-11 1021 瀏覽
中環 ~ Garden Lounge Afternoon Tea Set 經典層架下午茶🧁酒店長斜路同入口都係打卡位,早食完/ 一早黎等入場前都可以影下相先👍🏻係The Murray 1/F 既Garden Lounge, 分左2 個時段1)1445hrs - 1615 hrs 2) 1630hrs - 1800 hrs 所有人服務都非常好❤️我經e-mail查詢及訂位,回覆快,又有禮貌!好有效率!早一日會有電話提醒⏰拎位時reception 職員👨‍💼至所有侍應 都好有禮貌同有笑容,感覺良好!每人送一個膠口罩套😆每人會有一杯飲品我叫左杯凍Mocha , 唔太甜亦唔會太苦,冰既份量亦適中唔會太多令到杯飲品變淡 每枱有一碟醬,一個士多啤梨醬同clotted cream , 食scone 必備👍🏻Tea set 有3 層第一層有2 款scone , raisin & plain軟硬適中,好味🥴第2 層5 款甜點,其中最鐘意係opera 同Madagascan Vanilla Choux!唔會太甜,入口無好膩既感覺,有cream 係入面,外脆內軟🥰最底層係5 款鹹點,煙三文魚卷,蟹肉三文治

1)1445hrs - 1615 hrs
2) 1630hrs - 1800 hrs

所有人服務都非常好❤️
我經e-mail查詢及訂位,回覆快,又有禮貌!好有效率!
早一日會有電話提醒⏰

每人送一個膠口罩套😆

每人會有一杯飲品

Tea set 有3 層

第一層有2 款scone , raisin & plain
軟硬適中,好味🥴

最底層係5 款鹹點,煙三文魚卷,蟹肉三文治🥪 整體都好味!

開頭一望以為份量小唔夠食
但原來食到第2 層已開始有飽既感覺😆

推介! 可預早係OpenRice 訂有7 折
另外Klook 都有得買!可上網睇睇,優惠d 嫁!