2024-01-24 110 瀏覽
見到假日午餐都係午餐燒肉set,價錢都覺得算抵食👍🏻位置都寬敞,兩人都可以坐到卡位,而抽風都okay,至少燒完唔會成身都好臭😆揀咗兩個套餐,大家都包韓式小菜同木槿牛肉飯!而且加$40就可以任加小菜,如果中意而又岩食嘅朋友就可以加配!木槿牛肉飯,一半牛肉一半蔥花再配上蛋黃~牛肉嫩滑多汁,蛋黃與牛肉相融,口感豐富!大部份嘅肉質都好新鮮,以午餐嚟講呢個價錢食到都算係幾好~正常份量,可以過下燒肉癮🤪【特選燒烤定食】$165🥢和牛上肋肉🥢慶川黑毛豬五花肉🥢彦陽和牛【熟成韓式醬油三吃】 $158🥢慶州黑毛豬五花肉🥢水果醬油挑骨雞翼🥢和牛牛小排

【特選燒烤定食】$165
🥢和牛上肋肉
🥢慶川黑毛豬五花肉
🥢彦陽和牛

【熟成韓式醬油三吃】 $158
🥢慶州黑毛豬五花肉
🥢水果醬油挑骨雞翼
🥢和牛牛小排
坐底就有店長哥哥細心介紹佢地今期主打,未落單就來了6小碟: 泡菜 / 醃蘿蔔/ 涼拌海帶/ 涼拌菠菜豆芽/ 漬薯仔/ 芝士粟米(放爐上),感覺自己好似VIP咁🔥棉花糖。木槿花和牛壽喜燒(5件) $198有個棉花糖在鍋上上枱,有牛油+棉花糖+壽喜燒汁起鍋後 店員姐姐會逐片逐片和牛放入鍋煮,沾上蛋黃液同蔥花的和牛片 嫩滑非常 唔會太油膩 依然有咬口🔥最上等牛肋骨 $388店長哥哥話有26cm長,店員姐姐會剪開3件 幫手放網燒,再剪開成細細件放碟 確保唔會Over cooked,每件都充滿肥美油花 入口鬆化 牛味濃郁,沾少少芝麻鹽 已經好好味🔥和牛牛舌 $178好食! 薄切的牛舌 由我親自燒,岩岩熟既牛舌 入口爽嫩彈牙,想食脆口D 燒耐D香烤味更濃,本身已經有調味 唔沾鹽或者燒汁都一樣好食🔥1++韓牛生牛肉石鍋飯 $188原本以為生牛肉咁食,原來店員姐姐會幫手拌石鍋飯 令韓牛同蛋都在石鍋內成半熟狀,每一啖都有少少飯焦拌入左 又多一份口感🍋青檸檬梳打 $42真青檸汁而唔係用青檸糖漿 REFRESH!🍇提子梳打 $42望落好深色但又唔算好甜 鐘意提子味多D*座位闊落 坐得舒服*地方好乾淨 每一枱

🔥棉花糖。木槿花和牛壽喜燒(5件) $198

🔥最上等牛肋骨 $388

🔥和牛牛舌 $178

🔥1++韓牛生牛肉石鍋飯 $188

🍋青檸檬梳打 $42
真青檸汁而唔係用青檸糖漿 REFRESH!

🍇提子梳打 $42
望落好深色但又唔算好甜 鐘意提子味多D

*座位闊落 坐得舒服

*地方好乾淨 每一枱都有燒爐但全無半點油煙
*收+1服務費 (真心覺得有服務)
2024-01-23
應朋友之約躝左入大圍圍方搵食!第一次黎,覺得呢個商場真係十分之容易盪失路。入次黎到圍方嘅갈비궁 Galbi Gung。同樣係喜歡佢唔會好嘈,私隱度高。叫野食之前提供嘅幾小碟都好多,仲要完全唔hea,有細節嘅餐廳我絕對會加分!最上等牛肋骨次次食親韓牛都會食牛肋骨,呢個最上等牛肋骨燒好之後,外皮微焦產生梅納反應就係最good,肉質唔會好似和牛咁溶,係要咬嘅,但牛味係好香濃,近骨位係牛味最好嘅部位。木槿花和牛壽喜燒呢個和牛壽喜燒其實都係用左和牛,但係唔會用汁燒,而係燒好混合汁同蛋一齊食。和牛就唔駛我多講,軟嫩油香,我覺得叫一個韓牛一個和牛就最正!why not both?鹽燒和牛牛舌牛舌係我必叫item,仲一定要鹽味。傳統的薄燒加鹽,你先食得出佢好唔好,加太多野就係對件牛舌冇信心,0尊。1++韓牛生牛肉石鍋飯食牛真係唔可以冇飯,戒碳水嘅我都要破戒。叫左個1++韓牛生牛肉石鍋飯,我覺得食親韓國野都要叫個石鍋飯。我喜歡有飯焦嘅飯底,以韓式汁醃好的1++韓牛以石鍋的溫度煮熟,牛肉帶有微微好似柚子的酸甜,而石鍋飯有肉有菜,口感同風味我都十分喜歡同豐富!

最上等牛肋骨

木槿花和牛壽喜燒

鹽燒和牛牛舌

1++韓牛生牛肉石鍋飯

2024-01-03
⭕終於喺自己地頭食嘢啦🤘🏻圍方開咗咁耐我都冇認真好好食過嘢🤣年尾嘅時候我就食咗一間韓式燒肉店👍🏻食物質素都幾好,服務都唔錯🩷✨整體評分:8/10✨味道:8/10✨服務:8.5/10✨環境:8/10✨人均消費:~$600🔹最上等牛肋骨睇到張相我可以拉起係成條好長嘅,咁上個碟之後,職員就可以幫你剪細件啲咁方便燒👍🏻呢個肉質呢就超級濃,食落口都唔會話好韌喎😍果然係最上等牛肋骨🐄🔹木槿花和牛壽喜燒 (5件)和牛壽喜燒 個燒法都幾得意🤣🤘🏻我見職員會先放左肉之後用木槿花 hi下舊肉,應該係等啲木槿花味道可以停留咗喺舊肉上面,會香啲😊佢唔使燒咁耐,食落後會勁好食💞🔹和牛牛舌 (鹽燒)佢既每件和牛牛舌👅上面都好似放咗啲薑蔥咁樣,本身呢我望到嘅時候都好疑惑唔知道點樣燒,然後問咗職員,佢哋可以幫手燒🖖🏻原來係要勁有技巧,好似夾餃子咁左右兩邊肉夾住跟住放落去,咁樣呢上面啲薑蔥先唔會跌到週圍都係🤣🤣然後燒熟嘅話,直接食就ok㗎喇 已經好有味🤘🏻不過呢我自己又覺得重口咗少少🔹1++韓牛生牛肉石鍋飯上到枱熱辣辣,有少少失望係佢個石鍋飯入面既韓牛生牛肉係絲,唔係一塊塊肉🤣🤣但整體調味都夠味,蔬菜都好多嘅😍🔹青檸梳

✨整體評分:8/10
✨味道:8/10
✨服務:8.5/10
✨環境:8/10
✨人均消費:~$600

🔹最上等牛肋骨

🔹木槿花和牛壽喜燒 (5件)

🔹和牛牛舌 (鹽燒)

🔹1++韓牛生牛肉石鍋飯

🔹青檸梳打🍋
🔹巨峰提子梳打🍇
今日約咗兩個好耐冇見嘅朋友一齊食飯,所以特登揀咗一間好想試嘅新餐廳!呢間韓國餐廳,雖然係有好多款燒肉俾你揀,但係入面都唔會充斥着油煙味,反而仲坐好舒服!🌟和牛特選(和牛牛舌/和牛牛肋肉/極上牛小排/和牛肋眼上蓋)($265)其實呢一間嘅韓式燒肉店,每片的牛肉份量都相對大,我哋會用剪刀✂️剪開咗啲生肉先會攞嚟燒,所以每個人都可以試到佢每一個部位的口應和味道。肉質口感比較厚實,肉汁豐富,油脂平均分布,下次過嚟都會再叫。🌟最上等牛肋骨($388)雖然都要差唔多$400,但係都值得order同朋友一起分享,份量足夠,牛肉味重,肉質軟滑,又夠飽,香噴噴嘅牛油味好吸引,下次到訪都會再叫!🌟炸醬麵($98)沒有粗製濫造,味道10分惹味,感覺上自己可以食到一碗😂🌟海鮮豆腐湯 ($138)呢個反而係四個菜中,最普通可以唔order的一個。海鮮普通,味道不過不失。P.S.嗰日用咗OpenRice嘅訂座折扣優惠

🌟最上等牛肋骨($388)

🌟炸醬麵($98)
沒有粗製濫造,味道10分惹味,感覺上自己可以食到一碗😂

🌟海鮮豆腐湯 ($138)

P.S.嗰日用咗OpenRice嘅訂座折扣優惠
2023-11-15
  • 特等牛肋骨
唔知點解咁多like,又貴又唔好食前菜味道正常,不過一般韓國餐廳前菜都係無限refill 但呢度要加40蚊先有得再加,感覺唔抵厚切牛舌,無乜味,好一般,仲要兩百幾蚊得兩片,真係多謝晒成碟牛無樣好食,勁多筋,咬又咬唔到剪都剪唔到,唔知要人點食海鮮煎餅好淡,唔點個醬就一啲味都冇,唯一好處就係啲料多囉個生牛肉188蚊份量少得可憐,一上菜影都未影相個waitress 就幫我地撈好左,張相就係未食過既份量,比fd睇呢張相,佢以為已經食過,未食過一間韓國餐廳既份量少到咁,通常會有蘋果或都雪梨撈埋一齊食。但呢個兩樣都無,唔知比埋啲乜撈埋一堆,份量少又難食總結呢間野又貴又難食,一定唔會再去,我諗間野可能係商場唯一繁忙時間都唔洗等位既餐廳,所以唔洗等位係有原因既,兩個人咁就食咗成千蚊,第一間令我忍唔住寫差評既餐廳
唔知點解咁多like,又貴又唔好食

厚切牛舌,無乜味,好一般,仲要兩百幾蚊得兩片,真係多謝晒

成碟牛無樣好食,勁多筋,咬又咬唔到剪都剪唔到,唔知要人點食

海鮮煎餅好淡,唔點個醬就一啲味都冇,唯一好處就係啲料多囉

2024-01-01
2023-12-29 83 瀏覽
🍊 餐廳名稱:갈비궁 Galbi Gung (大圍)🐝 味道:8/10環境:8/10整體分數:8/10💰人均:$150~200———————————————————又一間主打韓式燒肉嘅餐廳係新商場圍方落成了。裝修風格好舒服,坐落好闊落。一坐低就放上各式各樣嘅前菜,仲有可以無限refill嘅芝士,my favorite !上等牛助骨 💰388呢到嘅招牌,一條好長嘅牛助骨。本身已經切開左成網狀,之後燒個時剪開就方便好多。肉質好淋容易咬開!木槿花和牛壽喜燒(五件) 💰188一款日式嘅食法,店員會比埋生蛋黃同壽喜燒醬,食嘅時候可以點埋一齊。用燒烤嘅壽喜燒真係第一次食,大開眼界,味道亦唔會輸汁煮。和牛牛舌💰178揀左款鹽燒,食燒烤必備肉類。1++韓牛生牛肉石頭鍋拌飯 💰188上枱個時店員會落手幫你拌埋,用石頭鍋嘅熱力整熟個1++韓牛生牛肉,配料眾多食落口感豐富。教大家一個secret recipe,就係問店買refill芝士再加落去,就會變成芝士石頭鍋拌飯,個味道一流。荔枝梳打💰42葡萄梳打💰42🗺️ 大圍車公廟路18號圍方3樓331號舖 🔍#FlavorforToday 大圍🚆 大圍站C出口,
🍊 餐廳名稱:갈비궁 Galbi Gung (大圍)🐝

———————————————————

上等牛助骨 💰388

木槿花和牛壽喜燒(五件) 💰188

和牛牛舌💰178
揀左款鹽燒,食燒烤必備肉類。

1++韓牛生牛肉石頭鍋拌飯 💰188

荔枝梳打💰42

葡萄梳打💰42

🗺️ 大圍車公廟路18號圍方3樓331號舖
🔍#FlavorforToday 大圍
🚆 大圍站C出口,步行約3分鐘
2023-12-29 71 瀏覽
呢間人氣韓式燒烤餐廳,之前已經book mark 想試吓,去開睇Movie 就順便book 定食韓燒,星期日都有lunch set,有燒肉,石鍋飯,豆腐海鮮㻛同其他韓式菜式,價錢都算抵食。一坐低店員就送上五小碟前菜,有泡菜、菠菜豆芽、海帶絲,蘿蔔絲同係馬蹄糕條,加$40 仲可以任叫前菜,呢個必定要加,五款小菜,我最喜歡泡菜,因為微辣又帶點甜味,好食,蘿蔔絲辣辣地又好食,我地都添咗三四次。今次叫咗兩個lunch set 包木槿牛肉蛋飯,雖然我不吃牛肉,但賣相相當出色,我就夾起D牛肉,生雞蛋加蔥撈勻後,再配埋啲前菜一齊食,其實已經好正🤤。熟成韓式醬油三吃 - 主打牛肉,有和牛牛小排、慶州黑毛豬五花肉、水果醬油挑骨雞翼,份量都唔少,朋友話調過味道的和牛牛小排都唔錯,燒起味道香濃,雞翼起了骨燒好後幾香口。黑毛豬燒肉特選 - 主打有汁燒豬皮、韓式豬腸、慶州黑毛豬五花肉、水果醬油豬梅肉 ,慶州黑毛豬五花肉肉質不錯,燒豬腸同豬皮好出色,最有驚喜是豬梅肉,豬梅肉是帶甜的韓式醬油醃法,口感柔軟,一啲都唔乾很好吃😋。每份餐重有蓮藕片,南瓜片同冬菇,三款蔬菜都好新鮮。朋友同我都覺得牛與黑毛豬都係有質素的,正

每份餐重有蓮藕片,南瓜片同冬菇,三款蔬菜都好新鮮。

朋友同我都覺得牛與黑毛豬都係有質素的,正所謂豬有豬味,牛有牛味🤣😂。

小貼士:
呢間係人氣店,記得係open rice book 位。
2023-12-17
  • 前菜
依幾日天寒地凍,我地當然留喺商場shopping啦,之後就去食番餐全牛宴暖暖個胃先🤩!🔹️最上等牛肋骨這個大熱是必試之選,餐廳以特等牛肋骨為主打,店員拉起時真有半節手臂咁長😯,牛味啖啖濃郁,肉嫩甘香!🔹️木槿花和牛壽喜燒將和牛排成木槿花圖案,令人賞心悅目,輕輕燒一燒,再點一點混和了的生蛋黃同蔥花燒汁,簡直完美配搭😍🔹️和牛牛舌 (鹽燒)牛舌厚薄適中,油脂分佈均勻,雪花紋好靚,入口好濃郁牛味勁彈牙,未食完即叫多一碟了🤭🔹️1++韓牛生牛肉石鍋飯這是餐廳熱推菜式之一,選用最頂級韓牛,新鮮嫩滑的生牛肉,配上生蛋黃、洋蔥、菠菜和辣蘿蔔等材料,上檯時貼心的店員幫我地拌勻石鍋飯,底部仲有香脆飯焦,勁滋味呀🤤🔸️菠蘿梳打🔸️提子梳打燒肉緊係配梳打啦,解渴又解膩,2種口味都唔會過甜,大推呀。

🔹️最上等牛肋骨

🔹️木槿花和牛壽喜燒

🔹️和牛牛舌 (鹽燒)

🔹️1++韓牛生牛肉石鍋飯

🔸️菠蘿梳打
🔸️提子梳打

燒肉緊係配梳打啦,解渴又解膩,2種口味都唔會過甜,大推呀。
2023-12-19
2023-12-22 56 瀏覽
Before making the reservation, I ensured my MTR voucher can be used and I could invite my friend from overseas to have dinner in this restaurant. The food quality does reflect the price but the service is a nightmare from ushering in the restaurant, food ordering, to bill settling. The waiters were not attentive at all. They just randomly put everything on the table and took off. Even worse, when I tried to get the bill, I felt embarrassed as I had a little argument with the waitress who insisted my voucher couldn’t be used. To stop wasting my friend’s shopping time, I caved in and settled the bill without using the voucher. The other day I checked with MTR management service team who confirmed my voucher is valid. Anyway,
this was a very bad dining experience. I truly believe all staff in this restaurant need a lot more training imminently.
2023-12-22 58 瀏覽
갈비궁 Galbi Gung 📍大圍車公廟路18號圍方3樓331號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━圍方內真的有不少高質餐廳! 這次到訪的這間Galbi Gang讓我對韓燒有了新看法 菜品有特色又很好吃~裝修很是雅緻大氣 座位闊落之餘又很溫暖 而且服務非常好哦!平日晚餐時間餐廳座無虛席 建議先訂座再來! 見到Openrice訂座也有優惠~━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥗 小菜▶︎ 小菜很有誠意 不是無限refill但夠吃的!▶︎ 覺得辣白菜調味中似乎帶有魚介味 還蠻特別的~ 而其他小菜都非常不錯!▶︎ 還有無限添加的芝士粟米! 單吃或者加在肉上或者石鍋飯裡都很讚好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥩 最上等牛肋骨 $388 +10%▶︎ 牛肋骨原條上 沒有醃漬過 所以更能感覺到肉香~▶︎ 牛肋骨肥瘦均勻 汁水豐富 簡單沾上醬汁就是最搭的!好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🌸 木槿花和牛壽喜燒 $188 +10%▶︎ 餐廳招牌之一 看到幾乎桌桌都有點~▶︎ 比起日式壽喜燒
갈비궁 Galbi Gung
📍大圍車公廟路18號圍方3樓331號舖
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
裝修很是雅緻大氣 座位闊落之餘又很溫暖 而且服務非常好哦!

🥗 小菜
▶︎ 小菜很有誠意 不是無限refill但夠吃的!

🥩 最上等牛肋骨 $388 +10%
▶︎ 牛肋骨原條上 沒有醃漬過 所以更能感覺到肉香~
▶︎ 牛肋骨肥瘦均勻 汁水豐富 簡單沾上醬汁就是最搭的!

🌸 木槿花和牛壽喜燒 $188 +10%
▶︎ 餐廳招牌之一 看到幾乎桌桌都有點~
▶︎ 比起日式壽喜燒這款比較不膩! 肉更加厚實有口感~ 還蠻喜歡這種風格的
▶︎ 醬汁是鹹中帶甜 很有壽喜燒的感覺 和生蛋黃是絕配🥹 把肉裹滿蛋黃更嫩也更好吃!
好味指數:●●●●●

👅 和牛牛舌(鹽燒) $178 +10%
▶︎ 微微蔥鹽最能帶出牛舌的美味 雖是薄切但比起其他燒肉店來說切得蠻厚的~
▶︎ 個人覺得烤到微微縮水的口感最好!
好味指數:●●●●◯

🍚 1++韓牛生牛肉石鍋飯 $188 +10%
▶︎ 生牛肉石鍋飯上桌時會有專人幫忙攪拌 而石鍋的保溫很好 就算燒肉完再吃也沒有涼掉 甚至還有微微的鍋巴!
▶︎ 生牛肉切成絲狀 石鍋的熱度令牛肉的熟度剛剛好 另外分量很足 配料還有不少蔬菜和蛋
▶︎ 調味清淡中帶有微微鹹香 自己加上粟米芝士和辣泡菜之後更加讚~

🍍 菠蘿梳打 $42+10%
🍇 提子梳打 $42+10%
▶︎ 兩杯梳打的甜度都很適中 搭配燒肉很完美~
好味指數:●●●●◯

• 韓牛生牛肉石鍋飯
  • 木槿花和牛壽喜燒
最近食梗燒肉黎講 依間真係印象最深刻😍 食物質素超級高 服務好好 枱同枱之間都好有空間☺️🍀木槿花和牛壽喜燒肉質好軟嫩 牛肉味勁濃厚🤩 每面燒五秒左右就食得 食之前點埋啲蛋漿 食落冇咁油膩嘅同時更加開胃🤤 食到停吾到口想再叫多碟🤣🍀最上等牛肋骨牛肋骨同樣都係肉味好香濃 吾洗點任何醬汁都夠晒入味😜 口感有嚼勁 每一啖都好香牛肉味😚 如果想更加入味 可以加少少鹽係表面再食😝🍀鹽燒和牛牛舌牛舌厚薄適中 食落好彈牙好有咬口🥰 牛舌仲要好新鮮 薄薄一片都已經食到好香牛肉味☺️🍀1++韓牛生牛肉石鍋飯上枱見到啲生牛肉同生蛋嘅色澤 已經流晒口水🤤 店員仲幫我地搞拌埋個石鍋飯 一路望住一路聞住香氣 真係食慾大增🤩🍀菠蘿梳打食燒肉特別想飲梳打 每食完一片飲 再飲一啖梳打特別爽😋

🍀木槿花和牛壽喜燒

🍀最上等牛肋骨

🍀鹽燒和牛牛舌

🍀1++韓牛生牛肉石鍋飯

🍀菠蘿梳打
食燒肉特別想飲梳打 每食完一片飲 再飲一啖梳打特別爽😋
係大圍新開嘅圍方商場有好多未食過嘅新餐廳都好吸引好想試,今次就去咗呢間專食韓國燒肉嘅---🌟갈비궁 Galbi Gung✨️入到去感覺好有格調,乾淨整潔,連店員嘅服務態度都好好,收碟上菜都好快,座位好闊落,坐得好舒服,整個食野過程都好開心滿意👍🏻._.🐂| 最上等牛肋骨 |🐂牛肋骨一整條上,上枱後店員會幫手剪開幾塊方便燒熟,牛肋骨燒完肉質都好腍身,近骨位好有牛香味,唔會太油膩口感.🔥| 木槿花和牛壽喜燒 (5件) |🔥呢個會配上一碟生雞蛋黃,將燒好嘅一片片和牛放落蛋黃點黎食,中和和牛嘅油脂感,好食到不得了,五件都唔夠候呀🤩.👅| 和牛牛舌 (鹽燒) |👅牛舌雪花紋好靚,油脂分佈均勻,薄砌唔會膩,肉質亦唔會韌.🧡| 韓牛泡菜炒飯 |🧡用石鍋上嘅炒飯,上枱時仲係熱辣辣,店員仲會趁幫你撈勻配料,飯同韓牛肉同泡菜都分佈得好均勻,啖啖飯都好惹味!.🍇| 提子梳打 |🍇🍋| 柚子檸檬梳打 |🍋梳打唔會太甜,好解渴。._.
._.
🐂| 最上等牛肋骨 |🐂
🔥| 木槿花和牛壽喜燒 (5件) |🔥
👅| 和牛牛舌 (鹽燒) |👅
牛舌雪花紋好靚,油脂分佈均勻,薄砌唔會膩,肉質亦唔會韌
🧡| 韓牛泡菜炒飯 |🧡
🍇| 提子梳打 |🍇
🍋| 柚子檸檬梳打 |🍋
梳打唔會太甜,好解渴。
._.
2023-12-19 36 瀏覽
New Korean bbq place in taiwai!Cozy and spacious seatings Excellent servicesBudget $1200/2-prime galbiThese 80cm long Korean BBQ short ribs are incredibly flavorful with both sweet and savory notesMeaty and chewy texture Extremely fulfilling -Mugunghwa Wagyu SukiyakiMy fav way to enjoy wagyu is definitely the sukiyaki With the thin slice of beef being lightly torched Then dip into the raw egg jusIt’s truly heaven for all meat lovers- stone Bibimbap with Raw Beef topped with quality Jeonju soy be
Cozy and spacious seatings
Excellent services

Budget $1200/2

-prime galbi
Meaty and chewy texture
Extremely fulfilling

-Mugunghwa Wagyu Sukiyaki
Then dip into the raw egg jus

topped with quality Jeonju soy bean sprouts, hwangpo-muk, gochujang, jeopjang, and seasoned raw beef and served with kongnamul-gukbap
Having the stone bowl means the food is kept warm and you get a crispy browned rice at the bottom at the pot !

-thin Sliced Wagyu Ox Tongue
Tender and richly flavored!
Wagyu cattle are bred for their superior marbling and flavor, resulting in a melt-in-your-mouth dining experience. Tongue is a delicacy in many cultures around the world. This nutrient rich cut makes it great for bbq!

-flavoured soda
2023-12-17 56 瀏覽
《갈비궁 Galbi Gung - 大圍》前排大圍呢個商場好似好出名🤭佢咁近我,我都未正正式式過嚟行過呢個商場,今次機緣巧合收咗工同個朋友黎呢邊夾公仔行街,玩完一輪食埋飯先走,天氣涼涼地去左食韓國燒烤🍖成個感覺好似入左個山洞咁幾好feel,空間感十足同埋喺燈光既映射下,都幾有情調架😉由於我哋兩個人都唔算食得好多嘢,所以散叫冇要到套餐,食韓國菜記得唔使叫太多,因為餐廳會提供前菜同醃菜,食食吓你會知道其實絕對夠食💁🏻‍♀️最上等牛肋骨網絡上推介呢一個最上等牛肋骨,上枱就知道唔少嘢,份量足夠兩個人食,輕輕燒1分鐘就可以剪開佢再燒香,外皮燶燶地咁樣最好食,肉質咬落唔會韌而且有肉香,算係比較軟嫩嘅部位,佢舊骨頭睇落好吸引🫣勁想咬佢💁🏻‍♀️木槿花和牛壽喜燒呢度嘅和牛壽喜燒同日式嘅唔同,佢唔係嗰種用日式壽喜燒汁一齊烹煮嘅壽喜燒肉,佢反而用咗韓燒嘅做法,先將和牛燒到五成熟,再點埋混和左甜甜醬汁嘅蛋黃造成嘅壽喜燒醬一齊食😉食落味道香濃而且有肉汁,每人兩件剛剛好,如果有白飯就最正啦🤭不過我哋叫咗石鍋飯啦💁🏻‍♀️鹽燒和牛牛舌每次同呢位人兄食飯都必定有牛舌的,我個人就一定會要鹽醬味的,靚牛的話其實淡淡地落少少岩
《갈비궁 Galbi Gung - 大圍》

💁🏻‍♀️最上等牛肋骨

💁🏻‍♀️木槿花和牛壽喜燒

💁🏻‍♀️鹽燒和牛牛舌

每次同呢位人兄食飯都必定有牛舌的,我個人就一定會要鹽醬味的,靚牛的話其實淡淡地落少少岩鹽已經可以帶出牛舌既味道👍🏻推薦燒到五成熟就夠啦

💁🏻‍♀️1++韓牛生牛肉石鍋飯

頭先講到食壽喜燒點可以無飯呢😉我地因為叫左牛肉石鍋飯所以就唔要白飯啦,1++韓牛生牛肉石鍋飯都係餐廳推介既菜式之一,店員會喺我地面前將所有食材伴勻,石鍋既熱力能夠將邊緣位置既飯烘成飯焦,生牛肉本來已經醃製好,肉味帶有果汁香氣,口味微甜易下飯,成個飯有不同既食材,口感多層次而豐富

💁🏻‍♀️柚子檸檬梳打
朋友喜歡清新既飲品,每次都叫檸檬梳打,清清爽爽既感覺啱曬食肉時飲用

💁🏻‍♀️提子梳打

我就叫左提子味既梳打,個人覺得偏甜左少少,不過同梳打水夾埋就能否降低個甜膩感