呢間位於牛頭角嘅泰國餐廳,喺牛頭角地鐵站行過去幾分鐘就到,地點方便。附近都係工商廈,如果喺附近返工就更加啱晒!餐廳結合北歐Cafe現代感嘅裝修,餐廳面積好大樓底高,坐得好舒服🥰 日頭嚟飲杯咖啡,或者叫埋同事過嚟飲酒chill吓都係唔錯嘅選擇。🍻歡樂時光無限暢飲 $198/2hrs(15:00-20:00供應)💭佢哋嘅菜式有部份係正宗泰國菜,亦有西泰fusion菜式,泰式all day Breakfast都係第一次見😍 有時間可以嚟食個tea~價錢唔算貴,性價比都偏高🥰🐷烤香茅豬頸肉 $48▫️豬頸肉燒得好香,肉質爽嫩夠油脂。佢哋嘅秘製醬汁同平時泰國餐廳唔同,好惹味。🍢沙嗲豬肉串燒 $48▫️一客四串,燒得夠香!🍜牛肉船麵 $88▫️本身我想叫和牛船麵(招牌和牛船麵只售$118)不過埋單先知原來落錯咗單😂 普通牛肉船麵都唔錯,牛肉夠軟熟,而且佢嘅湯底真係好正宗泰國食到船麵嘅味道🥰🐓海南雞飯 $126▫️海南雞超級嫩滑!而且有比雞髀位同埋雞翼😍加晒分! 🧋泰式髒髒奶茶 $38▫️估唔到咁好飲,茶味夠香濃,而且唔會好甜💜🍹薑柚梳打 $48▫️薑味同埋柚子味都重,唔錯🥰本身仲想叫芒果糯米飯,但係實在太飽🤣

🍻歡樂時光無限暢飲 $198/2hrs
(15:00-20:00供應)

🐷烤香茅豬頸肉 $48

🍢沙嗲豬肉串燒 $48
▫️一客四串,燒得夠香!

牛肉船麵

🍜牛肉船麵 $88

🐓海南雞飯 $126
▫️海南雞超級嫩滑!而且有比雞髀位同埋雞翼😍加晒分!

🧋泰式髒髒奶茶 $38
▫️估唔到咁好飲,茶味夠香濃,而且唔會好甜💜

🍹薑柚梳打 $48
▫️薑味同埋柚子味都重,唔錯🥰

本身仲想叫芒果糯米飯,但係實在太飽🤣
下次再試!

💵2個人食👩🏻‍🤝‍👨🏼人均約HKD$200
2024-06-28
牛肉船麵
2024-07-10 3014 瀏覽
位於觀塘道348號宏利廣場一樓101號舖的Foodhall by Moon Thai,主打泰國菜。如果坐地鐵前往,牛頭角站B5出囗步行約五分鐘,即可到達。餐廳環境寬闊,感覺摩登時尚。而且,與鄰桌距離充足,私隱度頗足夠。筆者可以和朋友一邊吃晚飯,一邊暢快地談天。餐牌頗為貼心,含有堅果成份的菜式都會特別標明。素食菜式也會標明,素食人士可參考一下。餐廳採用傳統點餐方式,向職員下單後約十分鐘,熱騰騰的食物便陸續上桌了。。📌Thai All Day Breakfast - $128泰式全日早餐With Thai Congee, Satay Chicken, Bacon, Mushroom, Eggs, Sourdough 泰式粥、沙嗲雞串、培根、雜菌、炒蛋、酸種包這款泰式全日早餐頗為少有,主要有六款食材,頗為豐富。筆者最愛吃口感綿密的泰式雞粥。酸種包可塗上少許牛油果醬,味道更為豐富可口。。📌Pad Thai with Prawns - $128蝦炒金邊粉朋友則點了一客炒金邊粉,即點即炒,頗有鑊氣,而且賣相也頗為誘人可口。金邊粉旁邊有半粒小青檸和花生碎,可按需要添加。筆者愛加二至三滴青檸汁(令菜式

泰式全日早餐
泰式粥、沙嗲雞串、培根、雜菌、炒蛋、酸種包

這款泰式全日早餐頗為少有,主要有六款食材,頗為豐富。

📌Pad Thai with Prawns - $128
蝦炒金邊粉

朋友則點了一客炒金邊粉,即點即炒,頗有鑊氣,而且賣相也頗為誘人可口。金邊粉旁邊有半粒小青檸和花生碎,可按需要添加。筆者愛加二至三滴青檸汁(令菜式感覺更青新)和一小撮花生碎(豐富菜式的口感),攪拌均勻再享用。

金邊粉不會炒得過濕,條條分明,頗有鑊氣。蝦仁爽口又彈牙,朋友則覺得,蝦仁數量再多一點,感覺會更加滿足豐盛。

📌Grilled Chicken Skewers - $48
沙嗲雞肉串燒 (含堅果類食材)

一份雞肉串燒適合二至三人享用,雞肉肉質頗為飽滿,外面烤得金黃色,裡面仍能保持嫩口Juicy。旁邊更有沙嗲醬,加少許在串燒上,能令串燒增添沙嗲和花生的香氣和味道。

📌Coconut Sago Pudding - $58
椰汁西米糕 (素食)

最後,點了一客四件甜品作結。今次筆者和朋友共二人來到,每人吃兩件椰汁西米糕,感覺剛剛好。

椰汁味道出眾而濃厚,底下更有西米和香甜的粟米粒。

📌Ginger Grapefruit Soda - $48
薑柚梳打 (左)
Ginger Juice, Grapefruit Juice, Soda Water

📌Rosemary Lemonade - $48
迷迭香檸檬梳打 (右)
Homemade Rosemary Syrup, Lemon Juice, Soda Water

兩杯飲品都是有氣梳打,炎炎夏日享用,頗為解渴消暑。筆者更加喜愛薑柚梳打,薑和柚子的味道完美地融合,比例恰當,不會失衡。

朋友的迷迭香檸檬梳打則相對清新怡人,仿如走進迷迭香園內漫步。

2024-03-28
  • 蝦炒金邊粉
2024-07-07 1976 瀏覽
上星期我們約了長輩食飯,因為為了要顧及其口味的關係,今次特別選了一間主打特色泰式fusion 菜的餐廳。餐廳環境設計和傳統泰國餐廳截然不同,裝潢以新型現代簡約風為主,主色採用亞熱帶及和暖大地色,感覺很舒適。地更大於5000呎,空間感十足!而餐廳前更是位於上環的泰國菜餐廳 Moon Thai ,於2012年開業到2023年7 月期間每年均獲”THAI SELECT”認證**,更連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介*,主打清一色泰廚團隊,餐廳堅持只用曾任泰皇御廚的泰廚團隊做菜,堅持正宗皇室泰國風味及提供最地道的泰菜,所以食物水準絕對有信心。🌟煙三文魚班尼迪蛋單看賣相已非常吸引,大大塊的煙三文魚加上酸種包,配上流心水波蛋的配搭本身已很出色。加上周邊的士多啤梨和柚子的點綴,感覺更有夏日特色。🌟泰式全日早餐(泰式粥、沙嗲雞串、培根、雜菌、煎蛋、酸種包)有別於西餐的全日早餐,多了有泰式風味的沙嗲雞串,味道惹味可口,有清淡的泰式粥平衡返濃味的食物,幾特別。🌟牛肉漢堡•紅咖喱蛋黄醬不要以為這只是一個普通的牛肉漢堡,精粹在於夾在包中間,牛肉漢堡上的紅咖喱蛋黄醬!微辣的醬料剌激了味蕾,令整個漢堡頓感突出。另外

🌟煙三文魚班尼迪蛋

🌟泰式全日早餐
(泰式粥、沙嗲雞串、培根、雜菌、煎蛋、酸種包)

🌟牛肉漢堡•紅咖喱蛋黄醬
不要以為這只是一個普通的牛肉漢堡,精粹在於夾在包中間,牛肉漢堡上的紅咖喱蛋黄醬!微辣的醬料剌激了味蕾,令整個漢堡頓感突出。另外,配上一個焗薯取代了平時的炸薯條🥔

🌟海南雞飯
海南雞的肉質鮮嫩,加上香噴噴的雞油飯和特製的泰式辣醬,令人食指大動。

🌟香蕉朱古力煎餅
外面又香脆的餅加上既香甜又新鮮的切片香蕉和朱古力醬,當然十分受小朋友歡迎。

Foodhall by Moon Thai

#親子餐廳
#brotherhood
2024-06-30
2024-06-17 2077 瀏覽
雖然地址顯示觀塘, 但其實比較近牛頭角, 我也是第一次來這邊, 空間超大, 分別有幾個唔同既煮食區 😊 餐廳由泰皇御廚主理, 製作好多唔同既fusion菜 😚 適逢父親節, 由而家到18號每位客人都可以免費享用冬蔭功湯, 落足料煲, 少少酸, 味道好濃郁, 唔會有好重椰奶味, 大家都好鍾意 🫶🏻烤香茅豬頸肉 $48豬頸肉煙韌有口感, 除左香茅既香, 仲有爐燒既炭燒味, 少少燶邊, 加埋特製甜酸醬真係份外惹味 😋泰式雞肉漢堡 $88漢堡皮好軟熟, 中間除左雞肉, 仲有大量配料, 好似蘿蔔絲, 紫洋蔥, 生菜等等, 仲食到冬蔭功味, 辣辣地, 非常juicy 🤤 慢煮美國封門柳配新薯 $228封門柳呈粉紅色, 煮到好淋, 肉汁豐富, 完全唔會覺得嚡, 泰國餐廳煮既封門柳都咁有水準 👍🏻 另外要大讚佢個薯蓉, 好滑好甜 😍沙嗲豬肉牛肉串燒 各$48串燒唔會燒到乾爭爭, 每一份有四串, 平均都係一串$12, 真係好抵食! 😁 串燒唔會淨係死咸, 醃得幾好, 仲可以點沙嗲花生醬, 更加有泰味 😃牛肉船麵 $88個麵係金邊粉, 幾有咬口, 除左牛肉, 仲可以揀雞肉同豬等其他材料。廚師仲落左好多配料
烤香茅豬頸肉 $48
泰式雞肉漢堡 $88
慢煮美國封門柳配新薯 $228
慢煮美國封門柳配新薯
沙嗲豬肉牛肉串燒 各$48
沙嗲豬肉牛肉串燒
牛肉船麵 $88
個麵係金邊粉, 幾有咬口, 除左牛肉, 仲可以揀雞肉同豬等其他材料。廚師仲落左好多配料, 好似蔥, 芫荽, 芽菜等等, 仲有脆卜卜既豬皮, 成個湯都好甜 ☺️
蟹肉炒飯 $118
個飯有唔少蟹肉, 加左蛋去炒底, 好足料! 不過炒飯做唔到粒粒分明既狀態, 另外有青檸, 可自行加落個飯度。
蟹肉炒飯
香蕉朱古力煎餅 $58
雖然同平時食開既泰式煎餅有出入, 但呢個一啲都唔遜色, 岩岩整好熱辣辣, 個薄餅皮微脆, 口感鬆軟, 中間夾住香蕉, 加埋煉奶同朱古力醬, 邪惡得黎又好好味, 朋友話會為左呢個煎餅再返黎食 🤣
2024-06-11
慢煮美國封門柳配新薯
沙嗲豬肉牛肉串燒
蟹肉炒飯
香蕉朱古力煎餅
見到好多人都推薦呢間泰菜,一於叫埋男朋友去試下😍餐廳位於宏利廣場,開頭以為係海皮附近嗰個宏利,但原來就係喺牛頭角地鐵站附近,出咗地鐵站行隧道落去上到嚟過條馬路就見到啦😉餐廳好大而且廚房都分咗三四part,所有廚房都係開放式,明火開放式又冇玻璃既餐廳真係冇乜點見過,淨係聽聲已經知道一定夠晒鑊氣,係有冷氣版既大排檔😍😍我地今次叫左招牌和牛船麵🍜和牛冬陰功金邊粉🥘馬拉盞炒通菜🥬香蕉朱古力煎餅🫓泰式髒髒奶茶🧋招牌和牛船麵🍜入面配菜都幾豐富,有通菜、炸豬皮、芽菜同和牛🐃佢啲和牛份量完全唔孤寒,起碼都有5-6塊🤩絕對對得住個價錢👍🏻味道方面都好貼近泰國味道😋和牛冬陰功金邊粉🥘聽經理講佢地既冬陰功係落花奶煮,味道同坊間既冬陰功味道有啲唔同,不過為左貼合香港人口味就整得冇咁辣😌和牛同船麵一樣咁多,味道超正😋😋馬拉盞炒通菜🥬淨係聽炒野熊熊聲麵知夠晒鑊氣🔥我最中意咁有大排檔feel既餐廳😍通菜炒得剛剛好,調味都唔會過咸,超正🤤香蕉朱古力煎餅🫓香蕉同朱古力簡直係絕配,少脆又帶點煙靭既餅皮包住一片片香蕉🍌上面加左朱古力醬同練奶,絕配🤤🤤泰式髒髒奶茶🧋呢杯泰奶原意就係俾客人一杯可以飲到唔同層次,最先係茶味濃啲,

招牌和牛船麵🍜
招牌和牛船麵

和牛冬陰功金邊粉🥘

馬拉盞炒通菜🥬
馬拉盞炒通菜

香蕉朱古力煎餅🫓

泰式髒髒奶茶🧋
呢杯泰奶原意就係俾客人一杯可以飲到唔同層次,最先係茶味濃啲,中間係濃得黎帶點奶甜,飲完一半先輕力搖均,飲到最尾就係又香又甜既正宗泰奶味道😋
一杯泰奶都咁花心思,可見餐廳對食物方面係幾咁認真😉👍🏻
泰式髒髒奶茶

地點都算幾方便,而且真心覺得呢間餐廳食物質素完全對得住價錢有餘,侍應服務態度又好好👍🏻下次要叫埋朋友屋企人去食🤤

🤩 推薦指數:10 / 10
📍 餐廳資料:Foodhall by Moon Thai (觀塘)
觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖

☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*

招牌和牛船麵
馬拉盞炒通菜
3天前 0 瀏覽
👏過5000尺嘅Foodhall by Moon Thai 🫶🏼🇹🇭係新型北歐 Café 既現代簡約格調,以和暖大地色澤為主,一次過體驗哂色、香、味、美既感官享受🙌🏼🙌🏼坐落於在九龍東核心地段 Manulife Place 🇹🇭有早餐時段,方便附近打工仔外帶回公司享用;午餐就係主打「美食市集」高效率模式,有泰式地道炒粉麵飯類、Fusion 漢堡類、濃香泰式船麵串燒及特色甜品水吧類三個area ;而晚餐就有餐桌服務,可以慢慢食😗😗🍷一坐低嗌左個凍水果茶、西柚汁🍹清爽鮮甜舒服哂柚子沙律🥗淨係賣相已經好吸引有真材實料嘅柚子&調味&洋蔥等等好醒胃🍚菠蘿海鮮炒飯炒得夠哂靚吃一口炒飯,微酸帶甜既新鮮菠蘿配以鮮味海鮮,色香味俱全趁熱食 粒粒分明🐷泰式滷水豬手 分量十足豬手軟稔入味,啖啖骨膠原既感覺有滷蛋 仲有啲酸菜 好入味好香食到津津有味呢度仲有好多唔同款式嘅泰國菜同埋fusion菜大排筵席嚟食都啱

坐落於在九龍東核心地段 Manulife Place 🇹🇭
有早餐時段,方便附近打工仔外帶回公司享用;
而晚餐就有餐桌服務,可以慢慢食😗😗

🍷一坐低嗌左個凍水果茶、西柚汁🍹
清爽鮮甜舒服哂

柚子沙律🥗淨係賣相已經好吸引
有真材實料嘅柚子&調味&洋蔥等等
好醒胃

🍚菠蘿海鮮炒飯炒得夠哂靚
吃一口炒飯,微酸帶甜既新鮮菠蘿配以鮮味海鮮,色香味俱全
趁熱食 粒粒分明

🐷泰式滷水豬手 分量十足
豬手軟稔入味,啖啖骨膠原既感覺
有滷蛋 仲有啲酸菜 好入味好香
食到津津有味

呢度仲有好多唔同款式嘅泰國菜同埋fusion菜
大排筵席嚟食都啱
位於牛頭角既 Foodhall by Moonthai 餐廳地方很大 , 餐廳內裝修主打橙色 , 屬北歐風格 , 而且座位很闊落 , 坐得很舒服✨瑪莎曼咖喱牛肉餐廳招牌菜之一,咖哩醬汁濃郁香醇,牛肉軟嫩入味,辣度剛剛好, 咖哩醬汁中加入了椰漿和花生醬,味道更加豐富。 牛肉的肉質鮮嫩,與咖哩醬汁完美融合。✨煎薄餅 口感外酥內軟✨沙嗲雞肉串燒本身醃過既雞肉串就咁食都好好味 , 配埋個好香花生味既沙嗲醬仲正✨雞肉船麵金邊粉麵身柔軟滑嫩,雞肉口感唔會好鞋口 , 有脆卜卜豬皮做配料,非常滿足✨馬拉盞通菜每次食泰國菜必點,食落唔會好油 , 唔會好辣,而且廚師炒得好有鑊氣,炒得好爽口,再加上泰國特色嘅馬拉盞醬,咸香惹味!✨泰式奶茶茶底同奶味都夠香濃夠順滑✨青檸梳打梳打配上青檸檬 , 非常清新,又解渴!✨蘋果汁這裏有橙汁同蘋果汁,非常適合小朋友✨芒果糯米飯芒果又甜又香 , 糯米飯熱辣辣好好味

餐廳內裝修主打橙色 , 屬北歐風格 ,
而且座位很闊落 , 坐得很舒服

✨瑪莎曼咖喱牛肉

✨馬拉盞通菜

✨泰式奶茶
茶底同奶味都夠香濃夠順滑

✨青檸梳打
梳打配上青檸檬 , 非常清新,又解渴!

✨蘋果汁
這裏有橙汁同蘋果汁,非常適合小朋友

✨芒果糯米飯
芒果又甜又香 , 糯米飯熱辣辣好好味
餐廳環境勁寬敞,好似酒店自助餐嘅格局,窗邊位置光線勁舒服⛅️▪️泰式All Day Breakfast 🍳 $128(泰式粥•沙嗲雞串•煙肉•雜菌•煎蛋•酸種包配牛油果醬🥑)成個感覺真係好似去左泰國落酒店食自助餐feel,每樣都好夠味,(•͈˽•͈)特別係沙嗲雞串同炒雜菌,個泰式粥好綿入面有半碗都係雞件,無味精,靠雞肉既鮮味~▪️煙三文魚斑尼迪克蛋$128煙三文魚份量好足,酸種包搽左士多啤梨sour cream定yogurt(出奇地好夾♡) Poached Egg未係爆流心係半熟蛋,有啲士多啤梨同柚子伴碟賣相係靚嘅~▪️ 泰式髒髒奶茶$38分層漸變好靚,諗住會好甜,店員話甜味係黎自奶嘅部份,唔會好甜好順滑,飲落甜度應該平時泰奶茶三分一▪️泰式茶湯力$48味道好有驚喜 ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )✧ 有啲康普茶感覺,茶味好香之餘飲落微微酸甜,好夠汽好清新真心係好食,食住嘢都聽到廚房嘅鑊氣聲,下次會想試吓佢啲炒粉麵類🤪唔知係咪假日11:30太早得好少客,臨走嘅時候時就開始多啲,我諗呢度主要客源都係附近寫字樓,去開觀塘嘅,不妨喺牛頭角落車試下呢間餐廳,其實行番去觀塘都好近 ᐧ༚̮ᐧ

▪️泰式All Day Breakfast 🍳 $128
(泰式粥•沙嗲雞串•煙肉•雜菌•煎蛋•酸種包配牛油果醬🥑)

▪️煙三文魚斑尼迪克蛋$128
未係爆流心係半熟蛋,有啲士多啤梨同柚子伴碟賣相係靚嘅~

▪️ 泰式髒髒奶茶$38

▪️泰式茶湯力$48

• 泰式髒髒奶茶
  • 泰式茶湯力
  • 煙三文魚斑尼迪克蛋
  • 泰式All Day Breakfast
  • 泰式全日早餐
2024-09-14 0 瀏覽
二訪這裡了,上次黎既時候係晏就,今次黎同👶🏻食晚飯。晚上嘅氣氛比下午時份更好更明亮😉難怪晚上嚟食飯都坐滿哂!而且最近Happy Hour時段任何酒精消費,各款烤物都享有八折優惠,happy hour時段由下午 15:00-20:00喔,大家可以把握機會同朋友過嚟飲杯嘢😚💓☀️ 牛肉漢堡•紅咖喱蛋黃醬 $98絕對會因為佢個漢堡包而黎,呢度嘅漢堡包真係深得我歡心。塗上烘焙過嘅漢堡包皮真的十分好吃,絕對令我念念不忘的😋今次點的是牛肉,配上紅咖喱蛋黃醬,會比較辣小小😗💫 沙嗲羊肉串燒 $58無乜羶味,燒得好香肉質都頗嫩,羊味唔算好重。加上本身已經事先已經醃製好,所以就算唔配沙爹醬已經好夠味😆☀️ 招牌和牛船麵 $118船麵嚟到嘅時候和牛都係呈半生熟的如果想熟少少,可以自行再浸耐啲牛肉尚算幾嫩 脂肪唔多。而個湯底都幾濃郁拍得住泰國嘅味道不過就冇咗嗰種藥材味~比較適合香港人食😆👅 泰式奶茶 唔會好甜都拍得住泰國既味道不過略嫌茶味淡少少🤏如果濃啲就更好飲😜🍌香蕉朱古力煎餅 $58同平時食開嘅煎餅唔同餅底係比較有咬口鬆軟唔會係好脆身嗰種。朱古力醬跟煉奶的配搭雖然好肥,但真的好好味🤩🍸🔅 Thai Tea

☀️ 牛肉漢堡•紅咖喱蛋黃醬 $98

今次點的是牛肉,配上紅咖喱蛋黃醬,會比較辣小小😗

💫 沙嗲羊肉串燒 $58

無乜羶味,燒得好香
肉質都頗嫩,羊味唔算好重。
加上本身已經事先已經醃製好,所以就算唔配沙爹醬已經好夠味😆

☀️ 招牌和牛船麵 $118

船麵嚟到嘅時候
和牛都係呈半生熟的
如果想熟少少,可以自行再浸耐啲
牛肉尚算幾嫩 脂肪唔多。
而個湯底都幾濃郁
拍得住泰國嘅味道
不過就冇咗嗰種藥材味~
比較適合香港人食😆

如果濃啲就更好飲😜

🍌香蕉朱古力煎餅 $58

同平時食開嘅煎餅唔同
餅底係比較有咬口鬆軟
唔會係好脆身嗰種。
朱古力醬跟煉奶的配搭
雖然好肥,但真的好好味🤩

🍸🔅 Thai Tea Martini $62

因為始終佢唔同其他cocktail
係會將佢搖勻飲
而佢嘅特色就係分層咁飲
所以係同直接飲rum酒無分別😚

呢間係我心目中泰國菜排行頭幾名嘅舖頭,不輪服務質素食物質素都係好高嘅水準,而地方又夠闊落,同朋友一齊傾偈聚會係最佳選擇。

🔆 Foodhall by Moon Thai
觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖

• 香蕉朱古力煎餅
  • 沙嗲羊肉串燒
2024-09-14 0 瀏覽
生日同Lisboy去Party Room放完電🌟當然要係觀塘附近搵間好餐廳食好野🤪呢間泰國餐廳Lunch好多人食,夜晚閒日靜靜地同Lisba & Lisboy泰式Fusion晚餐🥩🍽️ 慢煮美國封門牛柳配新薯去泰國餐廳食呢個慢煮封門牛柳係咪有啲特別呢?慢煮牛柳牛味濃,肉汁滋味,所謂嘅新薯都好特別,係冬陰功味嘅薯蓉🤪呢個Fusion菜泰有特色!🍽️ 海南雞飯食泰國嘢又點可以唔試試吓佢哋嘅海南雞飯😋記得去泰國嘅時候Lisboy差唔多日日都要食海南雞飯🤪今次呢個海南雞飯雞肉夠晒嫩滑,都值得一試!🍽️ MELON BOAT慶祝當然要試吓一杯有特色嘅MOON THAI COCKTAIL🍸有唔同嘅酒類Mix唔同嘅水果,包括菠蘿同埋密瓜汁🍹估唔到個菠蘿味都出好飲🤤🍽️ 泰式芒果糯米飯食完飯想食返個甜品Sweet Sweet💓最Sweet係Lisba Order呢個芒果糯米飯嘅時候仲叫店員加上蠟燭慶祝生日好有儀式感😍🎂謝謝老公!

🍽️ 慢煮美國封門牛柳配新薯

🍽️ 海南雞飯

🍽️ MELON BOAT

🍽️ 泰式芒果糯米飯
  • 芒果糯米飯
2024-09-11 77 瀏覽
今日出開觀塘買野,搵左牛頭角站附近既 Foodhall by Moon Thai試下,佢係商業大廈既1樓, 裝修以橙色做主調,色調鮮明有格調。而用餐環境亦都十分寬敞,我帶小朋友去都唔怕會嘈親隔離枱😂 我食左以下幾道菜式烤香茅豬頸肉:肉質鮮嫩如絲,外層微微焦香,香氣十足,搭配特製酸辣醬汁,十分惹味濕炒豬肉河:豬肉嫰滑,小朋友都食到,河粉係有先炒過,食得出鑊氣,芡汁味道亦岩岩好。瑪莎曼咖哩牛肉:咖哩醬香滑帶有微微甜味,牛肉份量十足,我地配埋Roti,沾咖哩黎食, 迅速清碟😂芒果糯米飯甜品:芒果新鮮夠甜,糯米香甜,配埋暖暖地既椰汁👍🏻,就算已經好飽都忍唔住食曬😂😂泰式髒髒奶茶:茶香同奶香👍🏻,口感絲滑,而且唔會好甜!!大家都知普遍泰奶都好甜~ 而依杯好岩香港人口味總結黎講,Foodhall by moonthai 唔單至環境舒適,菜式也有水準,值得一試!Btw, 食完之後睇到網上資料先發現原來佢地前身係位於上環既米芝蓮泰國菜餐廳 Moon Thai😂 餐廳堅持只用曾任泰皇御廚既泰廚團隊!難怪食物有水準啦🤭最後最後!好需要分享!佢係有IKEA bb凳既,有小朋友既人就知一張好坐既bb凳有幾咁重

我食左以下幾道菜式

最後最後!好需要分享!佢係有IKEA bb凳既,有小朋友既人就知一張好坐既bb凳有幾咁重要!!咁先有餐安落茶飯食呀😂
2024-09-11
  • 烤香茅豬頸肉
  • 芒果糯米飯
2024-09-08 0 瀏覽
主要賣泰式食物為主,通常一說是泰式食物就會聯想到酸酸辣辣的味道,而這間餐廳亦是已泰式煮法調理泰及西式食物的餐廳。餐廳環境開揚漂亮,因為下單後需要時間等待,這反而特顯出每道食物亦會新鮮烹調,而其特點是該廚師的汁醬調配在每道餸都做得十分出色。慢煮美國封門柳配新薯:香味十足的牛柳味道,擺盤漂亮得像花園農田一樣,細粒岩鹽的配搭,番薯泥配以豆苗甜甜的小清新,微煎早餐小薯仔切片,軟熟肉冧多汁的牛柳切片,非常香濃的牛肉味魚餅:本身帶有微辣,內有蔥顆,非常均衡的配搭比例泰式風味羅望子燴羊膝:羅望子風味的碎顆滿佈於羊膝上,根部亦吸索了索味,整個羊膝帶出一種微酸的羅望子香味,容易切開,適合配搭薯蓉食用真的值得一試!

慢煮美國封門柳配新薯:

魚餅:
本身帶有微辣,內有蔥顆,非常均衡的配搭比例

泰式風味羅望子燴羊膝:

真的值得一試!
2024-09-05 619 瀏覽
今日黎開呢度探朋友,見到有間好特別嘅泰菜,入到去睇Menu先知原來有fusion嘢食。我們兩個人share呢試咗佢哋推介嘅冬陰功意粉🌶️仲泰式手打豬肉嘅burger,仲有個牛油果嘅Egg Benedict🌶️全部辣辣地好開胃,最啱而家天氣咁熱食,全部都好特別,好食。另外黎泰式餐廳點會少得甜品呢,最後叫多個斑斕椰汁千層糕😋我哋見有happy hour仲嗌咗兩杯嘢飲,朋友唔飲酒就嗌咗杯Thai tea ToNick.我第一次見👍🏻我就飲melon boat。
我就飲melon boat。
泰式手打豬肉burger
2024-09-04
泰式手打豬肉burger
  • 冬陰功意粉
  • 泰式豬肉手打burger
裝修風格以現代簡約風為主,採用亞熱帶以及暖大地色,感覺好舒服 😌枱與枱之間空間感好足夠,餐廳面積好大樓底又夠高,完全無逼夾嘅感覺餐廳亦設有小朋友 Highchair 同埋餐具,完全照顧到有小朋友既客人值得一提嘅系餐牌非常貼心,有清楚標示含堅果 🥜 成份嘅菜式素食菜式都有標明,所以素食人士都可以一試 👍🏻半份泰式烤雞 $128烤雞好大只,外脆內嫩,食落好 Juicy Juicy 😚🍢 沙嗲雞肉串燒 $48一客四串,燒得好香口,沙嗲醬唔會太辣但系超惹味 🌶️烤香茅豬頸肉 $48豬頸肉肉質爽嫩夠油脂,秘制醬汁同平時泰國餐廳唔同,辣辣地好開胃 🤤蟹肉炒飯 $118炒飯粒粒分明,有唔少蟹肉加埋蛋去炒底好足料乾炒雞肉河粉 $118河粉炒得好乾身又唔會太油膩 泰式髒髒奶茶 $38茶味夠香濃,甜度系岩岩好 🧋青檸梳打夠哂酸,消暑又解渴 迷迭香檸檬梳打 🍋迷迭香加埋檸檬配搭好清新,迷迭香好重,必飲之選 😍💵 兩大人一小朋友食 🧑‍🧑‍🧒 人均約 HKD$180
值得一提嘅系餐牌非常貼心,有清楚標示含堅果 🥜 成份嘅菜式
素食菜式都有標明,所以素食人士都可以一試 👍🏻

半份泰式烤雞 $128
烤雞好大只,外脆內嫩,食落好 Juicy Juicy 😚

🍢 沙嗲雞肉串燒 $48
一客四串,燒得好香口,沙嗲醬唔會太辣但系超惹味 🌶️

烤香茅豬頸肉 $48

蟹肉炒飯 $118
炒飯粒粒分明,有唔少蟹肉加埋蛋去炒底好足料

乾炒雞肉河粉 $118
河粉炒得好乾身又唔會太油膩

泰式髒髒奶茶 $38
茶味夠香濃,甜度系岩岩好 🧋

青檸梳打
夠哂酸,消暑又解渴

迷迭香檸檬梳打 🍋
迷迭香加埋檸檬配搭好清新,迷迭香好重,必飲之選 😍

💵 兩大人一小朋友食 🧑‍🧑‍🧒 人均約 HKD$180
2024-09-01
  • 烤香茅豬頸肉
2024-08-29 476 瀏覽
上次夜晚來食過晚餐,覺得高質好食,今次帶屋企人中午來食Brunch。日間睇餐廳顯得更大更開揚,3面落地玻璃採光明亮,甚有渡假feel。🟨海南雞飯 $128海南雞皮薄肉嫩,油飯是軟飯,好香雞味。🟨蝦炒金邊粉 $128有鑊氣唔油膩,推介!🟨沙嗲豬肉串燒 $48🟨烤香茅豬頸肉 $48小食價錢相宜,香口又好食,可以多點幾款。🟨Latte $40🟨泰式奶茶 $38泰式奶茶好驚喜,估唔到做到拉花,比一般的奶茶更香滑。非常值得推介,日頭或者夜晚到訪都不同感覺,員工好友善,笑容滿分。菜品好食價格相宜,會再回訪!

🟨海南雞飯 $128
海南雞皮薄肉嫩,油飯是軟飯,好香雞味。

🟨蝦炒金邊粉 $128
有鑊氣唔油膩,推介!

🟨沙嗲豬肉串燒 $48
🟨烤香茅豬頸肉 $48
小食價錢相宜,香口又好食,可以多點幾款。

🟨Latte $40
🟨泰式奶茶 $38
泰式奶茶好驚喜,估唔到做到拉花,比一般的奶茶更香滑。

2024-08-17