2022-06-08
落左成日雨🌧,心情都有影響👉🏼👈🏼,今晚緊係要食餐好嘅😋慰勞自己!今日去到灣仔船街⛴嘅Flagship,鋪頭以船🛳為主題,格調舒適闊落寧靜🛋,仲有樓上雅座😁。Flagship 主打西餐fusion 菜式😍,每碟菜式都好驚喜😍1️⃣鮮味噌比目魚🐟佢嘅比目魚🐟超滑超嫩口,油脂分布勁多😚,魚皮煎得香脆可口,入口時散發陣陣魚香味🤩。比目魚以西京🇯🇵白味噌🥡烹煮,再用上日本清酒🍶調味,所以食落口除左有香濃嘅味噌咸鮮甜味外😋,食落口嘅餘韻仲散發出清酒嘅酒甜味🥳,個層次好豐富👍🏼。加上本身比目魚肉質鮮甜嫩滑,好容易吸收白味噌🥡同清酒🍶嘅味道,超級好食☺️。配埋伴碟嘅蔬菜🥒🥕,就唔會覺得好油膩啦😁2️⃣牛肝菌菇意大利飯🍄另外都揀左個比較健康嘅牛肝菌菇意大利飯🍄🍲,碟飯上枱時已經有陣陣香濃牛肝菌味😍,牛肝菌菇份量十足👍🏼,每一匙飯都可以食到牛肝菌😚,好有口感。佢嘅意大利飯🍲煮得非常好,火喉控制十足🔥,唔會食到有唔熟嘅飯粒👏🏼,意大利飯加入左濃香芝士🧀,令到每一啖飯同牛肝菌菇都特別入味😆,牛肝菌醬汁超濃郁好味🤤,好食到停唔到口呀🥳3️⃣咸蛋黃醬凱撒沙律🥗鍾意食咸蛋黃🥚嘅我當然唔會放過任何機會🤣,佢嘅凱撒沙律係令人非常有
1️⃣鮮味噌比目魚🐟
2️⃣牛肝菌菇意大利飯🍄
3️⃣咸蛋黃醬凱撒沙律🥗
鍾意食咸蛋黃🥚嘅我當然唔會放過任何機會🤣,佢嘅凱撒沙律係令人非常有驚喜🤣,除左用上新鮮咸蛋黃🥚,佢仲加入左咸魚🐟呀!食緊咸蛋黃🥚同時又食到咸魚🐟嘅咸鮮味😍!用咸蛋黃🥚同咸魚嘅咸味取代固有凱撒沙律醬會比較易入口又唔會覺得好溜🤩,同埋佢嘅沙律菜都超新鮮👏🏼,入口爽脆,😁,蔬菜嘅鮮甜同咸蛋黃咸魚嘅咸鮮味做成強烈對比🙌🏻,非常出色🥳
整體黎講Flagship 嘅Fusion菜有心思又創新😆,餐廳又帶有船嘅主題🛳去襯托灣仔船街⛴歷史🥸,可以有藉口黎食多幾次😍