2019-08-23 391 瀏覽
Five guys 開左一段時間,終於有機會一試其出名的burger😋 除了要到counter點餐外,其他都是自助形式,可以自行拿茄汁同花生等。我同友人分別叫了cheese burger and little burger,再叫左個medium size的薯條同一杯大杯飲料share飲。唔好睇少薯條的份量,medium 都好夠2個人食了。Cheese burger 都幾厚身,而且肉質同蔬菜都好新鮮,芝士量絕不少,女仔一口未必可以咬到整個包。而little burger雖然字面有little這字,但其實分別在於少一塊肉,整個burger較薄身少少但個人仍覺得厚身的。這個burger是沒有cheese,但食材同樣都頗新鮮,肉好有juicy的感覺。我們食burger時,都出現了「掉汁」的情況,可能是太juicy的緣故啦~ 個人覺得five guys較優勝的地方,是burger材料新鮮,薯條是鮮炸而且是粗粒。價錢就略貴,未試過既都值得試試。

• Cheese  Burger
  • 花生
  • 薯條
2019-08-23 312 瀏覽
好耐之前一個美國朋友已經同我講Five Guys有幾好食,係前總統奧巴馬最喜愛既burger。個頭講完香港就開,開左幾個月,等香港人趁熱鬧既熱潮退左啲先黎試下。點單係入口直入個cashier, 我就叫左個Cheese Burger。點完burger之後佢仲會問你想top up咩配料同dressing。,點加都唔會收extra charge。我就加左mushroom, tomato, 芥末醬係個burger度。佢條生產線好多人,所有order都係有單即做,保證新鮮熱辣辣。burger用錫紙包裹保溫,塊肉唔係sell厚,但都好多汁,同埋每個包有2塊肉都係基本的。由order到個餐到手等左6分鐘,佢不論你堂食定take away都係俾紙袋你。希望下次多個朋友黎先叫埋個薯條同試埋milkshakes

Cheese Burger

希望下次多個朋友黎先叫埋個薯條同試埋milkshakes

Cheese Burger
2019-08-23 342 瀏覽
話Obama好鍾意食的burger,行完街去食啦,都預左唔平,所以睇到menu都無特別驚訝,但一打開個包就滿臉疑惑,心想好一個junk food,仲衰過麥記可取:汽水係貴,但你飲到可以瘋狂咁飲,飲到夠topping免費加Mike shake可以選多種口味不另外加錢彈:薯條唔係粗薯,聞落好香,但食落係淋個包係凍,係凍的,因為成個包都唔熱,芝士跟本融唔到,覺得好分離牛肉無牛味,好鬆散;因朋友唔食牛所以點左煙肉,d煙肉係乾到勁出力都咬唔碎,一屈就斷個d感覺,朋友係食一啖飲一啖汽水地方污糟同窄排隊買嘢人多,全部人就企係counter前面等拎餐,勁迫唔會再幫襯

可取:
汽水係貴,但你飲到可以瘋狂咁飲,飲到夠
topping免費加
Mike shake可以選多種口味不另外加錢

彈:
薯條唔係粗薯,聞落好香,但食落係淋
地方污糟同窄
排隊買嘢人多,全部人就企係counter前面等拎餐,勁迫

唔會再幫襯
2019-08-20 306 瀏覽
見網上咁多人都討論呢間過江龍所以趁星期日同男朋友一齊嚟試吓💪🏽星期日大約15:00到 冇人排隊 店內亦都坐唔滿因為第一次嚟 所以都用咗少少時間去睇Menu因為本人係唔食牛肉 所以要慢慢睇吓邊一樣冇牛肉 最後揀咗BLT sandwich 同埋 Oreo Chocolate Milkshake 😍男朋友就揀咗double beef burger 男朋友話同shake shack比burger佢會比較鐘意SS我就比較鍾意FG 因為SS得雞肉大啡菇唔係牛肉FG有sandwich同hotdog可以選擇但不得不就既係我無比佢既BLT surprise到 😕佢話就話係sandwich 但係個包都係burger既包味道一般 無特別可圈既地方 性價比唔高 可能係大眾既評價太高 我expectation都高 薯條都一般 就算有薯味 但係炸得唔好食就只係浪費食材 🤷🏻‍♀️Oreo chocolate milkshake 係唔錯 飲完好guilty 🙈Overall唔會再黎 如果想食好食既burger又想要支持香港小店同多選擇既 我推薦尖沙咀既「嘉寶漢堡」 多選擇 有牛豬羊蝦魚 香港人煮 薯條有番薯同普通薯條
見網上咁多人都討論呢間過江龍
佢話就話係sandwich 但係個包都係burger既包
味道一般 無特別可圈既地方 性價比唔高
可能係大眾既評價太高 我expectation都高

Overall唔會再黎
多選擇 有牛豬羊蝦魚 香港人煮 薯條有番薯同普通薯條 仲有另加小食有炸燒賣有炸芝士 仲有鬼佬涼茶 一人埋單唔過$100 一定抵過FG 同 SS
✌🏻✌🏻無賣廣告呀我自己試過所以推薦一下✌🏻✌🏻
  • 免費任食花生
  • Oreo  chocolate  milkshake
2019-08-17 438 瀏覽
同事常誇讚這間快餐店的漢堡飽。 今天終於朋友有機會到此一遊,一望餐牌對比我哋平時食嘅老麥同老肯,價錢係有分別。既是黎到,我哋決定每人各點一個包及分享薯條。我哋分別點左煙肉漢堡及芝士漢堡,相中為芝士漢堡 ,熱愛芝士的你必定要試!!芝士味好濃😋😋😋 飽同肉都鬆軟juicy , 仲可以揀不同配菜 (蕃茄,酸瓜同生菜系最佳配搭,呢度都有磨菇可選,所以配料不額外收費)。冇芝士嘅漢堡飽真系差啲😂😂😂但呢張相要show俾大家睇five guys ge 細心~ 佢會用兩層鍚紙包住個飽以保新鮮同熱辣辣,另外我地拜託同事幫我地兩個飽一開二都切得好好 😍😍😍薯條製作中我哋兩個點咗細size 收銀員話只有一個人食,但其實買返嚟兩個人都食唔曬😂😂因為佢除咗用隻細杯裝住佢,仲會有好多薯條跌咗出嚟喺紙袋出面。雖然一個包至少要八九十蚊,但其實喺外國地方食漢堡包都差唔多呢個價錢🤔🤔 都可以一試嘅。其實想飲佢嘅milkshake,但係食完一個包都已經好飽,唯有下次有機會先再飲~~

冇芝士嘅漢堡飽真系差啲😂😂😂

• Cheese  Burger
2019-08-14 511 瀏覽
堅唔平, 有唔少Topping 選擇製作中既漢堡雙層芝士煙肉漢堡 配 辣薯條 $140 我覺得幾好味,可能係即煎漢堡肉,可能係有得選配料,可能係名氣 肉係Juicy的,汁是惹味的,薯條係鬆脆的。價錢真心唔平,如果加多杯氣水,已經要170蚊了。 味道係比一般好,而數倍既價錢又是否換來數倍既享受呢?食慣M仔既11蚊包,24蚊餐,來到Five Guys, 最大價值還是打卡潮叵聖吧!!謎之聲:“170蚊,M仔放題咁食啦!!”

堅唔平, 有唔少Topping 選擇

製作中既漢堡

雙層芝士煙肉漢堡 配 辣薯條 $140

肉係Juicy的,汁是惹味的,薯條係鬆脆的。

謎之聲:“170蚊,M仔放題咁食啦!!”

2019-08-13 309 瀏覽
期待已久的Five Guys!終於吃到了剛好路過又肚子有點餓,跑進去點了個小漢堡,薯條和Five Guys奶昔。Little Hamburger:一打開熱辣辣的,但是賣相有點軟趴趴的不過只要一咬馬上便將所有賣相問題拋諸腦後牛超juicy不乾,配上生菜和蕃茄,簡直是最經典的絕配。看似很小其實都挺有份量,兩個人吃都有點膩。炸薯條:逢薯條不歡遇上即炸荷蘭薯仔製作的薯條,即刻馬上停不了口,超香口又有口感不腍。最關鍵,熱辣辣的!Five Guys Milkshake:其車從未喝過奶昔,看起來似是招牌飲品所以點了一杯。奶味相當豐盈,口感滑溜,不算超甜但喝多了會有點膩。
期待已久的Five Guys!終於吃到了

Little Hamburger:
一打開熱辣辣的,但是賣相有點軟趴趴的
不過只要一咬馬上便將所有賣相問題拋諸腦後

炸薯條:

Five Guys Milkshake:
2019-08-11 224 瀏覽
好耐都無食過🍔🍟🥤, 一場嚟到附近, 男朋友就捉我去食FIVE GUYS☺️ 排隊嘅人都幾多下, 不過可能因為排緊嘅途中有🥜任食, 所以時間都過得幾快, 我地排左接近20分鐘, 終於到我地叫野食🤗 叫左野食等左10分鐘到就有得拎, 不過位就唔太多, 同埋都幾多人, 所以唔容易搵到位😮嚟個大合照先📷 我地叫左個CHEESE BURGER, 一個HAMBURGER, 一杯薯條🍟同一杯汽水🥤等緊嘅時候可以睇到佢地包burgers嘅過程, 佢地嘅Burger全部係用錫紙包住嘅, 咁就可以keep住個溫度, 唔會咁快凍哂唔好食👍🏻 一打開果然真材實料, 芝士🧀, 蕃茄🍅, 酸瓜🥒同肉🥩嘅size都係好大塊。一啖咬落去好滿足, 肉質好juicy, 味道非常好👍🏻 小妹係薯仔人🥔👧🏻😋😋🤭🤭 而Five Guys嘅薯條🍟係用新鮮薯仔🥔炸嘅, 份量都ok, 薯條夠哂熱同脆, 又唔太油, 好味! 食月巴仔餐又點少得汽水🤭🤭 e到嘅汽水係可以refill嘅, 非常好👍🏻👍🏻 唔夠飽, 仲可以食多幾粒🥜添🤭🤭 e到嘅花生又大粒又脆又香, 正😋

20 分鐘 (堂食)
  • Cheeseburger
  • 薯條
  • 免費花生
2019-08-10 257 瀏覽
灣仔開左間美式漢堡包店,聽講咩都大大份,點都去試下。.📍Cheese Buger ($85)-大大個,漢堡都厚,啖啖肉,但略嫌冇咩肉味,麥記安格斯好食好多。📍Fries(Regular$50)-薯條係驚喜,原個薯條🍟刨成薯仔,對比用薯蓉變成的薯條,不論口感同成本都高好多,另外佢有加左一d味粉令薯條更加好味,不過$50抵吾抵真係見仁見智了。📍Drinks($35)-俾個杯你任飲,都多汽水選擇,但飲得幾多汽水,所以情侶兩個人一杯就夠。.😋味道:5.5/10🙃回頭:5/10💰消費:$160

灣仔開左間美式漢堡包店,聽講咩都大大份,點都去試下。
📍Cheese Buger ($85)
📍Fries(Regular$50)
📍Drinks($35)
😋味道:5.5/10
🙃回頭:5/10
💰消費:$160
2019-07-03
2019-08-04 233 瀏覽
去會展前先醫肚,網上揾到間外國進駐店,灣仔的Five Guys食漢堡包🍔。因為是午餐時間,在門外已看到超多人,坐佔全爆滿,打算買完餐再揾位,但真的太多人,等餐時揾位,也等了20分鐘才揾到位,最後終於可以坐抵慢慢食。花生任取,汽水自由斟,攞埋茄汁,準備開餐。叫了店內主打漢堡,Bacon Cheeseburger, Cheeseburger, Regular Fried and Cola.漢堡包🍔加了所有配料,牛肉又厚又鮮味,成個包食完好滿足。薯條🍟係原個切條炸,條條都連皮,加上茄汁,超好味。要留意是茄汁要攞店內大筒內的,茄汁味唔會蓋過薯條的味,若拿Heinz的外賣包裝,有點太甜,薯條味完全被蓋過。花生🥜係外國風味,雖然任攞,不過食唔慣,所以只係攞咗一小碟來食。

花生任取,汽水自由斟,攞埋茄汁,準備開餐。

漢堡包🍔加了所有配料,牛肉又厚又鮮味,成個包食完好滿足

漢堡包
2019-08-04
20 分鐘 (堂食)
漢堡包
2019-07-30 297 瀏覽
✨ 話說友人A好中意食burger,今日小妹我就同佢去咗灣仔食Five Guys。Five Guys 世界各地好多地方都有開分店,除咗食burger之外,佢地嘅milkshake同免費花生都唔錯咖。✨ Bacon Cheese Burger👧🏻 我特別中意Five Guys嘅漢堡係因為佢地嘅Burger Steak超級juicy。一拆開錫紙,啲肉汁就係咁流出黎。佢地個麵包唔會好乾,幾好味💸 $95✨ Oreo Cookies Milkshake with Whipped Cream👧🏻 小妹我最中意飲野,不論係茶定奶。今次飲呢杯係用oreo blend 嘅milkshake。佢地嘅奶味好rich 好creamy。成杯milkshake 好漏口,真係肥仔水黎咖。💸 $55

✨ Bacon Cheese Burger
💸 $95

💸 $55
2019-07-30 225 瀏覽
#灣仔#美國肥仔漢堡聽說劉嘉玲稱係香港最好食既漢堡開業都有一段時間 只因為人太多啦!都係打卡打卡 想慢慢食個包 要過熱潮先可以試Um...人依舊多既 Five Guys 係一間主打新鮮即做最欣賞紅白色design 格仔 花生即食 可樂即飲 留言板 充滿濃濃既美式風格。製作都好美式 漢堡句可以自選漢堡醬料及蔬菜配上新鮮免治牛肉 ,一咬落去 係過癮既1) 雙層漢堡 $75招牌必食有用免治牛肉做主角既漢堡有8種配搭, 今次食簡單既雙層漢堡 配料方面 蛋黃奶 生菜 蕃茄 煎炒蘑菇 茄汁 芥末醬肉質乾左d 但勝在配料搭上食到尾 真係會飽死2)five guy 薯條 $50薯條有size揀,而且採用純正 無膽固醇既花生油炸 同老麥相比 贏晒啦~而且量都好多 壓扁左漢堡包既形象勁邪惡!題外: 聽說之所以有花生食 係因為近灣仔...經常有野睇 (錯晒啦 個既諗法)係因為當初開店 因製造漢堡需時,免得客人 等得悶 邊食花生 邊等可樂 即飲唔嬲埋單:$125-#味道6/ 10#賣相7/ 10#環境9/ 10 Five guys地址:灣仔莊士敦道60號地舖#dinner #yummy #foodie

#灣仔
#美國肥仔漢堡

聽說劉嘉玲稱係香港最好食既漢堡
開業都有一段時間 只因為人太多啦!
都係打卡打卡
想慢慢食個包 要過熱潮先可以試

Um...人依舊多既
Five Guys 係一間主打新鮮即做
製作都好美式 漢堡句可以自選漢堡醬料及蔬菜
配上新鮮免治牛肉 ,一咬落去 係過癮既

1) 雙層漢堡 $75

#賣相7/ 10
#環境9/ 10

Five guys
地址:灣仔莊士敦道60號地舖

#dinner #yummy #foodie #iphone #delicious #hkfood #hkfoodie #foodpics #foodporn #foodphoto #foodagram #hkfood #相機食先
#2019
2019-07-29 178 瀏覽
Burgers黎講其實five guys都算幾貴~但係外國咁出名點都要試下!除左定價有d貴,但其實味道真係唔差而且份量都幾大叫左個cheese burger 同bacon cheese burger🍔再加regular薯條🍟本身驚little burger太細唔夠飽~哈哈。但如果會加薯條,覺得份量大到叫little burger都夠
除左定價有d貴,但其實味道真係唔差
而且份量都幾大

2019-07-25 192 瀏覽
由佢開張都一直好想試但每次去都太多人,終於選了一日平日黎,總算比較少人可以試到。叫左兩個cheese burger、薯仔同vanilla milkshake。先講burger,第一次食唔知有咁多配料可選,所以落單時有點慌張,急忙叫左幾個配料就算。食落發現牛既味道唔算好濃(唔知同配料多有冇關係),但好多汁(唔係肉汁,係真係汁),張錫紙一穿左就萬劫不復,而且浸到個包淋哂,講真一般。至於薯條,選左辣味,頭幾條覺得好惹味,但食多幾條就開始有點太濃味,見其他客人可以辣少另上,建議咁樣比較好。最後milkshake 反而有驚喜!好濃郁同埋好香。如果鐘意食花生既,仲可以任食唔嬲都幾好。總括黎講,主打既burger太一般,但價錢偏貴,都係試一次就好~~

最後milkshake 反而有驚喜!好濃郁同埋好香。

如果鐘意食花生既,仲可以任食唔嬲都幾好。

2019-07-25
5 分鐘 (堂食)
  • milkshake  (vanilla)
2019-07-25 228 瀏覽
Lunch time真係好多人呀!等位有排等!買野又要排好耐,估唔到開左咁長時間大家仲係咁鐘意食😂我地五人叫左兩個大薯條,以為實冇死啦,點知都係完全食唔晒 😂 佢放入個紙袋直頭係杯滿左,再用薯條塞滿個紙袋😂但其實麻麻地,比起岩岩開時食過一次,唔知係咪太多客,薯條焗到林晒,但薯仔味都重既,但感覺就唔太新鮮。salted Caramel Milk Shake with whipped cream 好味呀!有冇cream 都一樣價錢,唔加好似好唔抵咁😂 所以就增肥了😂 飲下飲下有鹽粒添😂 但杯野唔算好咸,caramel味都唔算濃,好甜。Little cheese burger,normal size 真係男仔都食唔晒,little再加海量薯條就岩了。 包好鬆軟,配料grilled mushroom必食!可自選,正!