2023-01-24 294 瀏覽
之後和同事食飯食過呢度嘅🍕抵食好食所以又再翻兜!我哋今次又叫咗佢嘅12吋Handmade Pizza Set,跟餐湯或沙律。🍽12” Margarita/ Pepperoni/ Truffled Shiitake Pizza ($108)薄嘅餅皮食落非常鬆軟,新鮮焗製食落熱辣辣~ 而佢嘅蕃茄醬都係自家製,味道香濃!加埋大量芝士,成個味道好正、極邪惡😈 Pepperoni 配有辣肉腸係三個口味之中最惹味,而Truffle嘅菇菌配上奶油同芝士,味道幾重少少膩,不過整體都係好好食😋

2023-01-08 294 瀏覽
random 行過 見呢個位轉左新名另一間餐廳就試下 同埋都係其他區見過呢間個名仲未試過見冇都走左入去試下叫左個避風塘意粉 熱朱古力 同啤酒份量比較少 意粉俾想似中好味 酸辣咁但佢menu 選擇就比較少 小食唔多tea 就難諗食咩 下次可以試埋dinnergathering 黎呢到應該都氣氛幾唔錯

見冇都走左入去試下

叫左個避風塘意粉 熱朱古力 同啤酒
份量比較少 意粉俾想似中好味 酸辣咁

但佢menu 選擇就比較少 小食唔多
tea 就難諗食咩 下次可以試埋dinner
gathering 黎呢到應該都氣氛幾唔錯
👷🏻‍♀️細孖今日lunchtime同事去試呢間新開西餐,Set Lunch Menu 唔算太多款式,以意粉、薄餅、扒類、半自助餐為主😙睇完一輪都係覺得pizza比較吸引,👷🏻‍♀️細孖身為黑松露忠粉,見到黑松露pizza 即刻order左🥢黑松露香菇白薄餅 💰108✨目測估計有12吋,其實一個女仔食要食哂都幾有難度😝薄餅係意式薄脆批🍕開頭見餐廳裝修好美式以為會係鬆厚批🤪但唔緊要,大大份一定食得飽✨薄餅面有大量既菇菌、餅底加入忌廉白汁、黑松露醬、蒜蓉🧄大量‼️芝士🧀🧀上菜時已經聞到好香芝士味♨️✨芝士味夠拉絲濃郁,配埋香菇一齊食有口感🉐而且批底都幾脆口😌如果黑松露醬多D會更加好味😝 細孖👷🏻‍♀️最後食左4塊,太膩食唔落打包番office😂👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌖🥢是日沙律 (跟餐)✨沙律菜🥗以生菜、椰菜、紅洋蔥、車厘茄🍅為主,加入沙律醋做salad dressing,酸酸地幾開胃,沙律菜算幾新鮮👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌘🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹✍🏻總評:👭🏻推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️👭🏻回頭指數:🌸🌸🌸🌸🌸👭🏻環境評分:🌈🌈🌈🌈👭🏻服務評分:🍀🍀🍀🍀🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹💰人均消費:

🥢黑松露香菇白薄餅 💰108

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌖

🥢是日沙律 (跟餐)

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌘

是日沙律
2022-10-12
是日沙律
2022-10-09 1371 瀏覽
不嬲都覺得呢間餐廳嘅Pizza同意粉都好味嘅,今日又再返嚟啦。見到Menu上有新嘢…西冷扒喎⋯⋯抱住試吓嘅心情order一份啦,點知有驚喜… 要同老公爭住食,幾乎要order多一份。但係又要留肚食新嘅甜品,Italian Churros… 都唔知中文係乜… 連個經理都講唔出中文名,就當佢係鬼佬油炸鬼先啦,不過我覺得超好味,係今日第二個驚喜。唔知係唔係未食過就有驚喜呢!總之係好味啦。已經入咗腦,下次一定要encore 。
本身想試某間喺附近新開既餐廳,奈何原來冇得walk-in,唯有睇下附近有咩食啦,行行下就見到外觀好有格調既fini‘s,決定入去試下。餐廳入面有啲70-80年代美國既風格,而且座位之間唔係太逼,坐得舒服。我地嗌左Bronx 12‘ ($150)既pizza,一上菜熱辣辣,店員比埋tabasco我地,平時好少會有pizza x tabasco呢個組合,點知出奇地夾。然後就係Penne Alla Vodka,係類似肉醬長通粉,味道都唔錯,店員會再刨芝士喺面,撈埋就變左拉絲😋😋整體黎講,呢間餐廳比預期好食,可以encore~

整體黎講,呢間餐廳比預期好食,可以encore~
2022-09-16 918 瀏覽
食過兩次上個月尾和今日第一次食芝士蕃茄雞👌🏻Mushroom pizza 👌🏻👌🏻薯條👍🏻阿華田Tiramisu 👌🏻酒第二次食雞翼(醬👌🏻)避風塘蟹扁意粉 (蟹👌🏻)蜆扁意粉(蜆👍🏻)(個人唔好扁意粉🤷🏻‍♀️)Mac & cheese 👌🏻酒薯條兩次都好食! 我必食
食過兩次

薯條👍🏻
阿華田Tiramisu 👌🏻

第二次食
雞翼(醬👌🏻)
避風塘蟹扁意粉 (蟹👌🏻)
蜆扁意粉(蜆👍🏻)
(個人唔好扁意粉🤷🏻‍♀️)
Mac & cheese 👌🏻

薯條兩次都好食! 我必食

2022-09-16
  • 薯條
Back from summer holidays to find a new Fini’s around the corner from office. What a relief to get some real NY style pizza and some of that authentic flavor like I’d get back home in NYC. Set lunch is banging.
Set  lunch menu
Juicy  ribeye
Set  lunch menu
Juicy  ribeye
  • 18”  NY  Style  Pizza
2022-09-11 557 瀏覽
番茄同水牛芝士個人本身挑食唔食番茄,朋友好想試就叫左個,切左少少黎試下先發現原來番茄可以咁好味!完全冇普通番茄既泥腥味♥️一問之下店員回答番茄係外國有機貨,飛機送到所以非常新鮮!另外水牛芝士係自家製,奶味好濃郁🥹素菜pizza+辣肉腸pizza內有炸茄子同埋燒蒜,兩樣都煮到啱啱好軟綿綿,配上辣肉腸同芝士既鹹香真係冇得頂呀🤤🤤建議一上檯熱辣辣既時候食,芝士融化既時候口感非常邪惡,凍左先食就會略微遜色🥲好似叫氣泡酒薯條上檯時仲諗點解冇茄汁?一入口時發現原來廚師已經幫我地撈埋啲汁係薯條度,酸酸甜甜再間唔中咬到粒鹽,脆卜卜既口感好過癮!唔會食幾條就飽🤤人少少試左3樣,捧住個肚走🥹店員好nice!見我熱主動幫我轉個涼啲既位置,介紹菜式都不厭其煩,好有耐心♥️♥️下次一定會再幫襯呀🙈🙈

番茄同水牛芝士
一問之下店員回答番茄係外國有機貨,飛機送到所以非常新鮮!
另外水牛芝士係自家製,奶味好濃郁🥹

素菜pizza+辣肉腸

好似叫氣泡酒薯條
上檯時仲諗點解冇茄汁?
人少少試左3樣,捧住個肚走🥹
下次一定會再幫襯呀🙈🙈

2022-09-10 293 瀏覽
適逢朋友生日 見到menu既菜名又夠特別 就決定去依間設計獨特既Fini’s😉 原來有好幾間分店 觀塘分店比較新 👍🏻氣氛很好 幾位朋友一齊慶祝生日不錯😊首先叫左香港避風塘炒蟹扁意粉 🍝同黃金卡邦尼意粉🍝再加 氣泡酒薯條🍟同四杯飲品意粉份量係一人份量🤭四個人可以食四款唔同口味🤓😂 避風塘炒蟹意粉比較新潮 無真避風塘炒蟹咁濃味 但香味就好十足十👏🏻最值得一讚 氣泡酒薯條🍟後尾再叫多一份 真係好好食 薯條係幼條 炸完再淋氣泡酒嘅汁 氣泡酒甜甜地 無太大酒味 好食🙌🏽🙌🏽 最後再叫多份焗西蘭花同阿華田提拉米蘇🫶🏼好滿足😋😋😋

2022-09-01
生日
2022-08-20 634 瀏覽
今晚去左觀塘呢間FINI’s,我諗住請朋友食生日飯。我哋叫左幾樣野食,最先送上既係”伏特加長條空心粉”,我見碟pasta上面好多黑色一粒粒,以為係香料,然後間餐廳燈光又好暗,我無為意就照食,仲同朋友講個啲一粒粒好似豆豉嘅味。點知食食下覺得唔對路,就用iphone燈一照.. Diu!係曱甴!!!我地立即同個侍應講,佢仲諗住即刻收走埋我隻碟!我頂唔順去左廁所嘔,然後立即同朋友離開。呢次係我第一次忍唔住寫既食評,因為想俾大家知道今次係一個好恐怖既經歷。如果大家仲會去呢間餐廳食既話,我奉勸大家真係要望清楚先好放食物入口,因為間餐廳燈光實在太暗。Good Luck!
伏特加長條空心粉
2022-08-19
3公司對面新開左意大利餐廳,實在太近,同埋之前喺中環都食過感覺唔錯,所以今日再食!煙三文魚凱撒沙律 $75手打馬蘇里拉芝士 $90芝士好食!配上本地原種蕃茄同埋意大利香醋,好食!香港避風塘炒蟹扁意粉 $125蒜香意大利麵 $90兩款意粉整體來講質素一般,唔算特別好食,同埋味道+賣相都有啲似,所以冇乜驚喜!Finis招牌瑪嘉麗塔薄餅 $230📍Fini’s @finis.hongkong觀塘鴻圖道48號新榮大廈地下B號舖#HKFoodie #HKFOOD #hkfoodblogger #Foodiehk #香港美食 #觀塘美食

煙三文魚凱撒沙律
手打馬蘇里拉芝士

煙三文魚凱撒沙律 $75
手打馬蘇里拉芝士 $90
芝士好食!配上本地原種蕃茄同埋意大利香醋,好食!
香港避風塘炒蟹扁意粉 $125

2022-06-28
煙三文魚凱撒沙律
手打馬蘇里拉芝士
2022-06-26 1096 瀏覽
Finis 佢嘅自助餐嘅選擇唔算多,但有雞翼蘑菇沙律吧各款小食同水果,味道相當唔錯而且都飽肚如果硬係覺得想要食啲煮食嘅話仲可以加$20要一個主菜通常係意粉,仲有如果唔想飲水就要加$10另外佢嘅紫菜係加咗芝士所以係非常飽肚我哋係三個女仔叫到三個自助餐但係淨係叫咗一份主菜都食到非常之飽
2022-06-21 863 瀏覽
當日喺觀塘想食pizza,但係又唔想食連鎖店,就決定咗試新餐廳,揀咗Fini’s🤟🏻行到過去先發現原來成日經過,只係冇留意到😂😂不得不提係餐廳氣氛好好,裝修得好有格調(但係冇影到🤣)☺️🙌🏻-食物好快就上枱同好有禮貌🥰第一道係卡邦尼意粉,員工貼心提我哋要快啲食,因為凍咗硬晒,會冇咁好食☠️意粉質地偏硬🧐個醬汁冇平時食嗰啲咁水,係厚身啲,濃稠啲,包覆住每條意粉,食落去好香同冇諗過係辣嘅🤣🤣味道特別但係略嫌鹹蛋黃味唔夠出同埋份量少🥲之後就到重頭戲pizza😋2個人食一個12吋薄pizza,個色水都幾靚,一上枱切開有芝士拉絲😚芝士份量好足,蕃茄味唔搶,每一啖都食到蕃茄甜味同芝士鹹香😛餅低薄得嚟有啲咬口,就算係邊位都好食!!最後叫多咗你薯條~見到個名係氣酒薯條係想像唔到係咩味,原來係甜甜地,有啲似蜂蜜,又有一 陣獨特嘅香氣😚再配埋炸蒜同迷迭香好夾🤤係幾特別嘅薯條,佢本身調味已經好夠,唔使配埋佢俾嘅茄汁都忍唔住一條接一條,食到渣都冇得剩🤭

食物好快就上枱同好有禮貌🥰

黃金卡邦尼意粉
Fini’s  招牌瑪嘉麗塔薄餅
氣泡酒薯條
2022-05-25 1079 瀏覽
呢間係觀塘新開嘅西餐,都算幾有驚喜。佢哋主打係做港式西餐fusion菜,有避風塘炒意粉,加埋自己整餅底嘅Pizza,另外有炸雞柳配cream cheese香草醬,食完都幾滿足。環境方面,佢哋係行美式風格。QR code落單幾方便。唯一係電子餐單:一杯杯嘅酒可以點餐,要另外同侍應生講。佢哋嘅食物同事主打自家製,除咗自家製餅底整薄餅之外,佢哋仲有醃製咗嘅辣椒,可以另外叫店員攞俾你。餐飯食到肚滿腸肥,同朋友喺個舒服嘅環境傾偈又傾得開心,係一個幾好嘅體驗。
呢間係觀塘新開嘅西餐,都算幾有驚喜。

2022-05-24