2008-05-11 8 瀏覽
又一城EXP, 坐於溜冰場旁邊, environment優美 (比起太古城) 有多類食物可供選擇, 今次我倆選了芥辣牛肉薄餅及肉醬意粉izza ~ 野味, 好熱好味 Pasta ~ 肉醬意粉, 意粉彈牙, 肉醬茄汁好開胃2人食得飽飽
(比起太古城

有多類食物可供選擇, 今次我倆選了芥辣牛肉薄餅及肉醬意粉:

Pizza ~ 野味, 好熱好味

Pasta ~ 肉醬意粉, 意粉彈牙, 肉醬茄汁好開胃

2人食得飽飽
2008-05-10 13 瀏覽
上星期啤梨投訴很久沒有出外用晚餐,要求這星期一定要安排一晚外出來膳,在「怕老婆會發達」的宗旨下,今晚便和她到了又一城享用晚餐。今天光顧的是我們從未試過,位於的溜冰場旁邊的「EXP」。我們已先在Openrice找了一點資料,故心中已大約預定點甚麼菜。我們點了一杯飲品、一客小食、一客薄餅及一客麵。飲品︰「芒果、蘋果、西柚」汁,雖然有芒果及西柚,不過味道不酸,味道頗特別。小食︰「鹽燒牛舌」,在「食評」中很多「食友」點的一款食物,估計味道應該不錯,再加上自己一向超喜愛吃牛舌,當然不會錯過。牛舌方形厚切,入口後可花點時間來咀嚼,不過牛舌不算淋,可能是近舌頭部位。雖名為「鹽燒」,但感覺不到「鹽燒味」,反而上面那些炒香了的蒜頭搶了味蕾大部份感覺,令牛舌失去了本身的味道,又或者是牛舌本身的味道不夠,總之只算是合格之作。薄餅︰「大蝦、牛油果薄批」,蕃茄醬、牛油果、大蝦、蟹子及沙律醬,如果以厚批來吃,相信會頗為吃力,因很難可以「一口一件」,如以薄批來配搭便能實現此「食得招積」的方法。「大蝦」算不過不失,起碼不是「雪到透晒」的「雪蝦」,再加上放在蝦上的沙律醬,可以用來中和沒有鮮味的海鮮。批底夠薄又脆,軟硬度

薄餅︰「大蝦、牛油果薄批」,蕃茄醬、牛油果、大蝦、蟹子及沙律醬,如果以厚批來吃,相信會頗為吃力,因很難可以「一口一件」,如以薄批來配搭便能實現此「食得招積」的方法。「大蝦」算不過不失,起碼不是「雪到透晒」的「雪蝦」,再加上放在蝦上的沙律醬,可以用來中和沒有鮮味的海鮮。批底夠薄又脆,軟硬度剛剛好,只是味精頗重,吃了數件已感覺整個口腔也是。

麵類︰「波菜海鮮麵」,又是在「食評」發現很多「食友」點的一道食物,「青BB」的汁,一看上去感覺就像「大力水手」在出招前必吃的「大力菜」。海鮮內容有魚、魷魚、青口及蝦,同時伴以波菜及磨菇,但奇怪的是,「青BB」的波菜汁汁沒有波菜味,只感覺到忌廉,故有一點被其外表欺騙了。

服務員反應快,食物送上的速度亦快,但不知為何在遠離溜冰場的位置,其冷氣比在溜冰場附近的位置還要凍,故食物很快已涼,相信中間位置的氣溫會正常一點。總括來說,四款食物中以「飲品」最好,清新又健康。牛舌雖沒預期中好味,但也吃得津津有味,而薄餅及麵則合格有餘但未見驚喜。埋單$192.50,以此價錢絕對算是「等價交換」。
不過不失的一頓「麵餅餐」
2008-05-08 27 瀏覽
整整一年都沒吃過exp了,於是來吃個簡餐。其實不餓,點了一個小食+pasta。軟殼蟹卷︰其實我覺得賣相有點嚇人,那一刻我不知為什麼想到了像蟑螂軟殼蟹炸得過油,也有點過火,卻沒有甚麼味道,配上同樣沒味的米紙卷,可想味道只是一般。雞肉長通粉︰長通粉很彈牙,煮得不錯。不過配上蕃茄汁就不太相襯,可能蕃茄汁不濃郁,有點怪怪的。這天點的兩個菜都十分一般,不過服務尚且不錯,學生又有15%off,算抵的。
整整一年都沒吃過exp了,於是來吃個簡餐。

其實不餓,點了一個小食+pasta。

軟殼蟹卷
雞肉長通粉
2008-05-03 2 瀏覽
係九龍塘都唔一定食貴野既.依間快餐餐廳非常大.坐得都ok.望住溜冰場.食物方面好多元化.炒飯.拉麵.pizza乜都有.食物黎得都算快.特別1提既係佢地既果汁!幾種生果mix埋1齊.但又好match同好fresh!佢有個西蘭花闊條麵做得唔錯.個汁啱啱好!唔會太heavy.大家不妨試下!
係九龍塘都唔一定食貴野既.
依間快餐餐廳非常大.坐得都ok.望住溜冰場.
食物方面好多元化.
炒飯.拉麵.pizza乜都有.
食物黎得都算快.
特別1提既係佢地既果汁!
幾種生果mix埋1齊.但又好match同好fresh!
佢有個西蘭花闊條麵做得唔錯.個汁啱啱好!
唔會太heavy.
大家不妨試下!
2008-05-03 19 瀏覽
呢度地方大, 等一陣就走位, 唔使好似板前咁等二百幾張檯 叫左白酒蜆意粉, 煙鴨胸炒飯, 同埋蟹肉 PIZZA白酒蜆意粉 - 茨汁多左 D煙鴨胸炒飯 - 不過不失蟹肉 PIZZA - 有好多蟹肉同埋蟹籽, 口感唔錯服務幾好, 全場後生仔女侍應招呼, 落單加水埋單都好快有人應要彈既係飲品都幾貴, 特飲 $25 都 OK, 但連普通熱飲都要呢個價就有點過份, 食完去 taste 埋枝野飲冇咁嬲.....埋單 $222.2, 恆生 card 有得用埋 cash dollars, $167.2 炸~~
呢度地方大, 等一陣就走位, 唔使好似板前咁等二百幾張檯

叫左白酒蜆意粉, 煙鴨胸炒飯, 同埋蟹肉 PIZZA

白酒蜆意粉 - 茨汁多左 D

煙鴨胸炒飯 - 不過不失

蟹肉 PIZZA - 有好多蟹肉同埋蟹籽, 口感唔錯

$83.6 (晚餐)
2008-04-27 9 瀏覽
鰻魚pizza, 蕃茄雞肉長通粉和辣椒膏炒聖子都是我的最愛.記得以前有一個香蔥牛肉炒拉麵, 味道很不錯, 但menu 改動後已經沒有了.這裡的pizza 和果汁都很不錯, pizza 很鬆軟香口, 而果汁就是很天然的感覺.幾年來, exp 還可以keep 住食物的味道, 真算不錯!雖然menu 有改動, 但大致上都沒變.
雖然menu 有改動, 但大致上都沒變.
2008-04-09 13 瀏覽
去開九龍塘一定去又一城食,雖然食肆眾多但係好多都係同一個集團.呢間又係美心集團響又一城的食肆,走大眾化路線,價錢唔貴,菜色有pizza、意粉、日式湯麵等,適合年青人口味,又有fusion味道。食個西冷牛肉pizza、吉列豬扒飯及雞肉意粉,味道唔係十分突出但以呢個價錢可以食到咁水準就真係好抵食。我地12點到所以大把位,到走時門口巳經大排長龍,當中不乏外籍人仕,佢地都好識食。
2008-04-07 8 瀏覽
拜完山打的落番KLT, 好日都唔過來, 過來一定食EXP。1點鐘, 排左10min就入得, 呢度一向都高效率~兩個人叫左:西花忌廉闊條麵($49): 呢個係次次都叫! 實在太creamy; 又有菜同菇食下, 健康d; 而且勁大碟, 好yummy~鰻魚pizza ($70): 第一次叫。又係好有份量—8小件; 而且鰻魚都好大塊, 又夠厚, 熱熱地, 好正! Pizza底唔油又夠脆; 仲有好多木魚絲, 好味道ah~埋單$130, 食得飽飽又好味!
埋單$130, 食得飽飽又好味!
3月5日, 我們的78週月快樂~ ^v^ 今晚要去又一城睇愛在瘟疫蔓延時. 所以要食一餐好味得黎唔可以食太耐既飯. 所以我地就揀左去食EXP啦! 原來exp係無得book位既, 淨係得walk in. 好彩我地今日係平日7點幾都係排左3,2個字就入得~::: 鹽燒牛舌::: $27哈哈哈係睇openrice先識叫. 牛舌係好似牛柳粒甘一碟3串每串3粒. 真係好好味!! 牛舌肉質燒得好結實, 但係唔會韌. 咬落啖啖肉香, 好似食緊牛柳粒甘!! ::: 番茄忌廉汁鮮蝦意粉::: $63成碟野好橙~ d汁包圍住每一條意粉. 意粉係扁意粉, 煮得柔軟而不過淋, 係我鍾意既質地.配料就只有蝦同埋番茄粒. 但感覺出奇地豐富. 忌廉汁加左番茄減少油膩感. 蝦肉新鮮彈牙. 我估呢個係**西蘭花闊條麵以外既好推介**!!::: 尋找咖哩雞::: $63個名都已經好搞笑. Pizza既做法好有創意. 至於d咖哩雞係邊就留待你地去食既時候自己發掘~ ^^ pizza個底同面都做得好脆. 咖哩雞係甜中帶辣既一種, 十分冶味~ 而且fillings除左雞肉之外仲有薯仔, 加埋pizza面頭酸酸甜甜既菠籮同提子
3月5日, 我們的78週月快樂~ ^v^

::: 鹽燒牛舌::: $27

::: 番茄忌廉汁鮮蝦意粉::: $63

::: 尋找咖哩雞::: $63
個名都已經好搞笑. Pizza既做法好有創意. 至於d咖哩雞係邊就留待你地去食既時候自己發掘~ ^^ pizza個底同面都做得好脆. 咖哩雞係甜中帶辣既一種, 十分冶味~ 而且fillings除左雞肉之外仲有薯仔, 加埋pizza面頭酸酸甜甜既菠籮同提子乾, 真係好好味~ ***要細心品嚐pizza中心有芝士既部份!! 芝士夾咖哩真係超正!!!***

::: 芒甜美蘋子::: $25
其實係芒果+蘋果汁. 基本上芒果味重好多. 間中會飲到蘋果汁既清甜. 好好飲~ 不過唔夠凍. 同埋d蘋果汁飲到尾開始氧化杯野變左青青黃黃色…

好滿足的一餐. 樣樣野都好好味~ 仲有好多野想試~ 一定再黎過~
2008-03-27 3 瀏覽
今日午餐走咗去exp,一點鐘前order嘢食,有杯果汁送,我地叫了:菠菜海鮮意粉--每逢到exp,例必叫這個,因為好好味,海鮮料不錯,菠菜打成菜蓉,青咇咇的,推介.蟹肉pizza--我地揀咗薄批,味道不錯,蟹籽及蟹肉也頗多,但唔知是否全部係蟹肉,批邊很脆.

菠菜海鮮意粉--

蟹肉pizza--

2008-03-09 4 瀏覽
美心集團!又一城中算平價路線的難怪咁多人排隊!三交魚刺身OK , 幾厚$38 好似得3片海鮮菠菜意粉, 都OK , 女伙食份量岩岩好!大蝦PIZZA 都OK 好味, 不過唔知點解加牛油果落去囉! 又唔夠芝士!
美心集團!又一城中算平價路線的

難怪咁多人排隊!
三交魚刺身OK , 幾厚

$38 好似得3片

海鮮菠菜意粉, 都OK , 女伙食份量岩岩好!

2008-03-05 14 瀏覽
之前都食過一次,覺得D野食幾好今次試左D新野除意意粉外仲叫左個大蝦PIZZA甜品"嘟嘟"糕野飲叫左ROSEMARY個大蝦PIZZA 我個FD話有D似中式可能因為有西蘭花但係佢個醬做得唔錯每一啖都有唔會覺得好DRY"嘟嘟"糕真係無諗到佢做得咁好每一層都做得好分明但係又唔會一吉就散曬而且咖啡糕D 咖啡味好濃但又唔會太甜柚子也好好味佢個質地無大菜糕咁爽帶少少煙"UN"ROSEMARY 個味都好清新下次有機會要試埋個布丁
之前都食過一次,覺得D野食幾好

今次試左D新野

而且咖啡糕D 咖啡味好濃
但又唔會太甜
柚子也好好味
佢個質地無大菜糕咁爽
帶少少煙"UN"

ROSEMARY 個味都好清新

下次有機會要試埋個布丁

糕丫
PIZZA
2008-03-04 12 瀏覽
同男朋友睇完<魔法奇緣>,就黎呢度食飯。小食拼盤:有蔗蝦,牛雞肉串同蝦餅。蔗蝦味道唔錯,蝦膠有少許蝦味,點個酸汁食,幾開胃,蔗都幾甜。雞串燒點沙嗲汁食,雞肉燒得好香,唔鞋,沙嗲汁花生味亦好香。牛串燒冇食,唔知。蝦餅外層炸得好脆,炸粉唔厚,內裡蝦肉幾滑。鱸魚意大利飯:完全唔係意大利飯o個回事,不過當少飯食,味道係好既。個飯雖然混入我唔食既紅椒同青椒,但勝在炒得好乾身,粒粒分明,合我心意,鱸魚炸得脆口,肉亦嫩滑。咖喱雞肉薄餅:呢個薄餅特別在分左兩層,裡面餡料係咖喱雞肉。咖喱雞肉個咖喱甜甜地,比較似日式咖喱既味道,薄餅面頭好脆,但餅底唔脆。
同男朋友睇完<魔法奇緣>,就黎呢度食飯。

2008-02-28 5 瀏覽
佢係又一城開左咁耐,我都幫襯左咁耐,佢d野食重保持得好好.三文魚日式冷麵依然係熱門菜,三文魚肥美腍滑,麵夠凍彈牙,芝麻醬夠香濃,d pizza夠哂熱辣辣,唔係pizza hut d pizza先好味ge,依家tea set又值得一讚,相宜ge價錢食到正餐ge份量,重有杯期期新款ge冰果茶,你話la,邊會有人嗌可樂ga!如果lunch有set,dinner有set就好la,可惜佢d野太貴,唔會成日食lu
2008-02-27 24 瀏覽
串燒牛舌--完全沒有燒的感覺,牛舌太淋沒有質感,邊位有利胎好難睇,唔好食海鮮檬粉米紙卷--海鮮完全冇味道,全舊野都淡怡無味,連個汁都唔好味(照我話卷d香葉落去會好好多)蕃茄汁蝦意粉--味道普普通通算可以

蕃茄汁蝦意粉--味道普普通通算可以