2008-07-28 42 瀏覽
這篇食評是補寫的~ 因為覺得不寫實在對不起EXP啦 XD長期都有好多人排隊, 不過很快就有位子, 這一點非常好!和好朋友相約在 exp 聚舊~ 旁邊是溜冰場, 有點noisy, 不過還可以接受~可以看看別人溜冰也不錯- 三文魚帶子菠菜意粉 - 超喜歡! 後來再去EXP也忍不住再order 可能因為我喜歡creamy 的意粉, 三文魚 和 帶子 吧 ^^- 蟹子蟹肉PIZZA - 從前就很喜歡嚕~~~~ 啖啖蟹肉~ 讚! 而且不是常見的款式~ 推介哦weekdays 1pm 前 order 1 個 pasta / pizza 就可以免費喝 1 杯 juice 啦 ^ ^
這篇食評是補寫的~ 因為覺得不寫實在對不起EXP啦 XD
長期都有好多人排隊, 不過很快就有位子, 這一點非常好!
可以看看別人溜冰也不錯

三文魚帶子菠菜意粉
蟹子蟹肉PIZZA
三文魚帶子菠菜意粉
蟹子蟹肉PIZZA
2008-07-27 5 瀏覽
34079 4人選址於此同我慶祝生日放開EXP等同UCC既偏見黎擁抱佢既美好生命就係咁,唔好自設不必要既框框1 Pizza+3 main course+3 Dessert煙三文魚pizza ( regular)柚子汁海鮮蒿麥麵白酒煮蜆意粉龍蝦汁焗龍脷飯甜品8801+,8803+8806Cheesecake三色布丁(芝麻、焦糖燉蛋、朱古力)炸香蕉朱古力伴雪糕煙三文魚pizza--->上面一層厚厚既芝士焗得好脆,完全冇油賺感三文魚就少左d,而且上面既wasabi係多餘既,冇落仲好味抵食份量夠~柚子汁海鮮蒿麥麵--->有沙律菜、柚子肉、芒果、大蝦混埋柚子汁一齊食,甜酸鹹味道加埋一齊夾到不行~強烈推介好fresh好好味!!! 就好似34079咁miracle!!!!白酒煮蜆意粉既意粉好有咬口~值得一試~個汁好鮮甜,食完意粉當湯飲焗飯既龍脷柳肉質好爽,不過個飯一般啦甜品方面選擇較少,而且味道一般~Cheese cake唔夠rich炸香蕉一般水準外脆內軟~share最好如果唔係太甜膩布丁好普通,擺得好得意但味道令人有d失望service原本都滿分架啦不停加水,坐到打烊都冇人催但
34079 4人選址於此同我慶祝生日
放開EXP等同UCC既偏見黎擁抱佢既美好

生命就係咁,唔好自設不必要既框框
煙三文魚pizza ( regular)
柚子汁海鮮蒿麥麵
白酒煮蜆意粉
龍蝦汁焗龍脷飯
甜品8801+,8803+8806
Cheesecake
三色布丁(芝麻、焦糖燉蛋、朱古力)
炸香蕉朱古力伴雪糕
三文魚就少左d,而且上面既wasabi係多餘既,冇落仲好味
抵食份量夠~
柚子汁海鮮蒿麥麵--->有沙律菜、柚子肉、芒果、大蝦
混埋柚子汁一齊食,甜酸鹹味道加埋一齊夾到不行~強烈推介

好fresh好好味!!!
就好似34079咁miracle!!!!
白酒煮蜆意粉既意粉好有咬口~值得一試~
個汁好鮮甜,食完意粉當湯飲
焗飯既龍脷柳肉質好爽,不過個飯一般啦
甜品方面選擇較少,而且味道一般~
Cheese cake唔夠rich
炸香蕉一般水準外脆內軟~share最好如果唔係太甜膩
布丁好普通,擺得好得意但味道令人有d失望
service原本都滿分架啦
不停加水,坐到打烊都冇人催
但係....有咩理由食到一半就出張BILL仲要企正係度等人比$

好開心既20歲生日(雖然要我早幾日大一歲xd)
聽住佢地唱生日歌,開心到眼濕濕
希望年年生日都有34079
食物份量足,坐得舒服,同FD一齊開心開心加分加FUN~

2008-07-21 56 瀏覽
我總覺得, 就算閉上眼在EXP的餐牌上點一種食物, 結果依然會是合口味的食物.今天點了多多蛋白海鮮炒飯, 喜歡味濃的人可能會覺得淡一些, 不過個人來說還是覺得非常好味, 唯一要挑剔的就是不夠熱吧.另外還點了尋找咖哩雞(pizza). 有濃郁的咖哩味但又不辣, 最適合我這些不吃辣的人. 材料有雞之外, 還有薯仔, 提子, 菠蘿. 新鮮出爐, 忍唔住食左好多件!一時前入座還有果汁送, 今天選了有芒果,蘋果, 橙的果汁, 一樣係咁好味!

多多蛋白海鮮炒飯
尋找咖哩雞
多多蛋白海鮮炒飯
尋找咖哩雞
  • 尋找咖哩雞(pizza); 煙鴨胸炒飯; 海鮮喇沙
七月廿日(星期日)同老公仔去完深水埗,最後都買不到攝影用品...之後,再出發到又一城,當然不是又吃東西...是去看"蝙蝠俠3"..4:45看到7:15...之後,便是吃晚飯的時候了!上次來EXP已經是5-6個月之前...很掛念那個喇沙!遠遠看見長長的人龍...心想可能要等幾耐...老公說應該很快...因為位多,食物上得快....有位侍應走過來問幾多位...但又不派籌?!前面有十多個人在等,等了一會,見到息影多時的李綺虹...她與朋友去看電影,應該是蝙蝠俠3了吧!?....等了廿分鐘就有位....這裡坐得很舒服.....那紅色的SOFA已經是EXP的標記..不知道大家有否留意到,侍應落單時會把食物的編號寫住墊檯紙上,他們將所有編號背熟......厲害...而且EXP的STAFF算多...我們坐在近渣汁機的位,那些聲音像開車......很攪笑呢.......落ORDER到上菜不用10分鐘,是預先整好,但只要是熱的,應該都不錯呢!香港甚麼都講求快快快....不用等......這裡正好滿足講求速度的香港人...但是除了快外,香港人也要求質素.....不知道今次的食物質素又如何呢!?先來一碗海鮮
七月廿日(星期日)

上次來EXP已經是5-6個月之前...很掛念那個喇沙!

有位侍應走過來問幾多位...但又不派籌?!

先來一碗海鮮喇沙,這裡的喇沙用的是玻璃粉.....老公說他之前在中環吃過一碗好味道的喇沙是用玻璃粉做的,但是外面的鋪頭很少會用玻璃粉來做喇沙...就算出名做喇沙的天后叻沙也好...好時也好,都只會用米粉或是米線....不是說用米粉/米線不好....這只是個人意見以及喜好,喇沙之靈魂在於其濃郁的湯底,米粉不可以吸到底的味道,米線尚可...但最好的我倆都覺得是玻璃粉...而且配合得宜...

EXP的喇沙可以說不錯,因為用了玻璃粉,是嬴了少少,但是論湯底的就不及好時了..好時之優勝地方是其椰汁比較多,很"奶"的感覺,喝下去很滿足的...而EXP的就比較淡了些,椰味不夠多...

而論用料方面,這裡算不錯,魚塊新鮮,蝦也做得不錯,但唯一失望的是豆腐卜...豆腐卜是喇沙其中一種不可缺少的配料,因為豆腐卜可以吸取喇沙湯底的精華....但EXP卻半俑水...沒有一開二,反而將兩個硬硬的豆腐卜拋進湯內,希望EXP會改善一下...

其後來了鴨胸炒飯...飯炒得不錯,可是,比較凍了,因為是預先弄好的...味道剛好,而且賣相不錯,有5塊外表光滑肥美而又厚厚的鴨胸,很香口!加上炒飯,好味道...而且碟邊有些像蒜蓉的醬料,酸酸的,加上炒飯,味道新鮮...

最後,又點了,豆腐磚...有8舊炸豆腐..豆腐沒分好/壞,主要是醬油...EXP的是又酸又甜的醬...不錯,這個比較熱,而且等得比較耐,因為是即叫即整的,但我覺得相比之下,未見特出..下次再試其他小吃..

老婆仔亦很掛念"尋找咖哩雞"...希望下次能夠試試,不過老公仔又不喜歡吃PIZZA....點算好呢!?
有進步空間的海鮮喇沙
鴨胸炒飯
豆腐磚
2008-07-21 3 瀏覽
又來了又一城。睇完戲差不多七點鐘,行陣街去等位食飯啱啱好。勁肚餓,order咗三文魚帶子扁意粉(正)、龍蝦汁焗鱸魚飯(OK )及士多啤梨C Juice(good),特別推介三文魚帶子扁意粉,帶子大大隻,仲有些少菠菜夠有營,汁亦夠creamy,yummy!個人認為環境就一般啦,價錢公道,食物質素都唔錯。下次試吓pizza先!
又來了又一城。

睇完戲差不多七點鐘,行陣街去等位食飯啱啱好。

個人認為環境就一般啦,價錢公道,食物質素都唔錯。

下次試吓pizza先!
2008-07-20 6 瀏覽
黎到又一城 ! 只諗起呢間美心集團既 EXP 比較中價 !就決定排下隊, 由於近冰場 ! 等位時都幾凍 ...叫左2個意粉, 一個牛舌 !最好咪果個意粉因為好食, 所以冇影到相 ! 波菜 XX 意粉 ! 之後就出事了 !果酒煮蜆肉意粉 , 味道淡到飛起 ! 可以講係不合格忝 !到牛舌啦, 我係自問係出面食過好多 好多 ! 第一次見切得咁厚黎整, 都算啦 ! 食下啦, 由於我地得2個人, 果度有九件 ! 牛舌太厚關係好似有 D 唔夠(脆/ 爽) 即似食牛扒多 D (最慘係佢仲厚過 D 牛扒) , 食頭兩件都 OK , 再食就已好"溜"了 食完之後, 搞到我果胃好唔舒服, 太油膩吧 ,,,,,, 想傾計就唔好黎呢度 ! 趕人走架 !
黎到又一城 ! 只諗起呢間美心集團既 EXP 比較中價 !

就決定排下隊, 由於近冰場 ! 等位時都幾凍 ...

叫左2個意粉, 一個牛舌 !
最好咪果個意粉因為好食, 所以冇影到相 !
波菜 XX 意粉 !
之後就出事了 !
果酒煮蜆肉意粉 , 味道淡到飛起 ! 可以講係不合格忝 !

食完之後, 搞到我果胃好唔舒服, 太油膩吧 ,,,,,,

想傾計就唔好黎呢度 ! 趕人走架 !
牛舌
酒煮蜆肉意粉
2008-07-18 15 瀏覽
同friends 義工過後便到EXP 食lunch。一點鐘前order嘢食,有杯果汁送,幾好又幾抵。柚子芒果大蝦蕎麥麵 + 雜莓汁。柚子芒果大蝦蕎麥麵size 都幾大。隻碟都係凍嘅,證明佢地個chef都幾細心同認真,凍碟能保持冷面的溫度。芒果超甜,柚子不太酸也不會苦澀;蝦就唔算大,但就好新鮮好爽,仲有膏。蕎麥麵質地很好,挺身得黎又唔會過硬,面條又唔會黐埋一齊。最讚係個汁,超醒胃,酸酸地又帶點芝麻香,配蕎麥麵簡直一絕!雜莓汁很甜很可口,原汁原味,仲有好多strawbeery 核。
同friends 義工過後便到EXP 食lunch。
一點鐘前order嘢食,有杯果汁送,幾好又幾抵

柚子芒果大蝦蕎麥麵 + 雜莓汁。
柚子芒果大蝦蕎麥麵size 都幾大。
芒果超甜,柚子不太酸也不會苦澀;
蝦就唔算大,但就好新鮮好爽,仲有膏。
蕎麥麵質地很好,挺身得黎又唔會過硬,面條又唔會黐埋一齊。
最讚係個汁
,超醒胃,酸酸地又帶點芝麻香,配蕎麥麵簡直一絕!

• 柚子芒果大蝦蕎麥麵
平時都會同一班姊妹行街食飯睇戲~有時都會行九龍塘, 因為商場裡面好舒服~行行吓肚餓...就會即時諗起 EXP...原因 〔好味〕(之前同男朋友食過 EXP , 所以對佢都有信心.)試過既野有好多 ,但係個名又係唔記得~*意粉好好味唔會太”林” ,無論係茄味 or 波菜 or 青酒,樣樣意粉都好好好味!!不過衰在款式不太多...應該不斷加新野先好*飲品就真係欠左少少~又覺得飲品太貴,唔值.
平時都會同一班姊妹行街食飯睇戲~
有時都會行九龍塘, 因為商場裡面好舒服~
行行吓肚餓...就會即時諗起 EXP...原因 〔好味〕

(之前同男朋友食過 EXP , 所以對佢都有信心.)

試過既野有好多 ,但係個名又係唔記得~

不過衰在款式不太多...應該不斷加新野先好*
飲品就真係欠左少少~又覺得飲品太貴,唔值.
一人一隻色,好細杯好得意^^
好有Banana味~
一人一隻色,好細杯好得意^^
好有Banana味~
2008-07-16 2 瀏覽
EXP擁有又一城最有利既位置之一, 本人已經去過無數次, 覺得無論係lunch / tea / dinner 都好食, 選擇多; service好快手, 地方清潔. 同一大班朋友或情侶食, 都ok; 如果要講不足既地方, 就係有一排二人座位排得太埋, 有少少迫. 不過大致上, EXP都冇令我失望過!
朱古力mousse蛋糕
2008-07-15 6 瀏覽
看完早場 Hancock , 朋友說來這裡吃 lunch , 看見條龍真的不想等 , 不過 , 西餐又沒有太多選擇 , 算吧 , 等下先 , 大約等了 15 分鐘就入去 , 其實地方好大 , 又不是坐滿 , 不知為何總是要等 . 兩個人吃 , 點了一個 chicken pizza 和菠菜麵 , 幸好沒有叫其他 , 份量好多 , 可能是午餐 , 吃了一半已經飽 , chicken pizza 好多雞肉 , 辣辣地好香口又 juicy . 菠菜麵有些苦 , 麵就好多 , 但是配料好少 , 可以試下其他 . 服務也 ok , 至少會過來加水 , 又不會追埋單 .

服務也 ok , 至少會過來加水 , 又不會追埋單 .
2008-07-14 6 瀏覽
今日同同事去又一城附近上training, lunch建議大家一齊去食EXP!對上一次食已經係上年的事, 一試難忘! 好開心今次有機會可以拉埋同事一齊再黎食~~ 5位女生點了1) 尋找咖哩雞(pizza): 好濃味! 正! 隱約食到少少芝士! 最鍾意個皮好脆好香口! 將咖哩雞混入pizza好得意~ (2) 三文魚帶子菠菜麵: 料足(3) 海鮮粉皮併盆: 有5舊, 一舊一啖, 一人試一款! 感覺好似sushi, 但用粉皮代替紫菜, 粉絲代替醋飯! 有魷魚, 三文魚, 大蝦, 魚同埋帶子, 點埋d酸甜汁之後食好好味 (4) 鹽燒牛舌: 三大串, 串串有三粒, 有好濃的牛味, 好有口感, 不過唔似係燒 (5) 多多海鮮蛋白炒飯: 炒得好香, 又唔鹹, 有唔少蝦, 帶子等等材料, 好好味, 但有少少油另外, 平日1:00pm之前點飯/意粉/pizza一款送一杯果汁果汁係幾樣生果mix埋的, 我地試左2杯火龍果1杯西柚, 兩款都唔太甜, 好易入口服務都好好, 舉手好快就有人應, 收碟埋單都好快, 侍應態度幾好而且每人都係$60左右, 以又一城黎講, 唔算太貴, 有溜冰睇, 野食又好味喎, 真係好

5位女生點了:
(1) 尋找咖哩雞(pizza): 好濃味! 正! 隱約食到少少芝士! 最鍾意個皮好脆好香口! 將咖哩雞混入pizza好得意~
(2) 三文魚帶子菠菜麵: 料足

而且每人都係$60左右, 以又一城黎講, 唔算太貴, 有溜冰睇, 野食又好味喎, 真係好唔錯呀!!

如果多d人可以叫多d野食黎試, 一定會更開心更滿足hehehehehehe~~~
  • 尋找咖哩雞
2008-07-13 5 瀏覽
今日跟佬佬教練學完打SQUASH, 一起身又未點食野WOR, 就黎0左食TEA.本來我想食個喇沙海鮮玻璃麵GA, 但係呢, 見D TEA SET好似幾好咁, 就試下D TEA LOR~我地叫0左咖哩海鮮炒飯同意式焗雞絲烏冬一齊食~個飯炒得幾干身, 但係唔夠咖哩香, 海鮮就有帶子同蝦粒<-- 下午茶相對上係平0左, 所以D料少都係正常既~個烏冬好搞笑, 因為烏冬本身係好少會加D PASTA SAUCE拎去焗GA MA, 典知咁食, 都OK既, 試下姐...佢個味好淡LOR, 因為D PASTA SAUCE入唔到D烏冬到...不過D烏冬都幾彈牙, 算係唔錯, 如果係放湯, 應該會更好~ 個烏冬有D雞絲同磨菇片~成個TEA, 最令我驚為天人既, 竟然係, 我的ICED COFFEE!!!個COFFEE真係好好飲呀, 好香COFFE味, 佢仲要加0左好多奶, 所以好滑, 又唔太甜, 一流!!!! 我個笑面就係俾依杯COFFEE~PS, 因為個冰場係右邊, 所以超嘈~

我地叫0左咖哩海鮮炒飯同意式焗雞絲烏冬一齊食~

PS, 因為個冰場係右邊, 所以超嘈~
2008-07-08 12 瀏覽
07.07.2008 7:3x開始等,,好似7:4x就入得lu坐到最入,,以為會冇人理,,係開頭等人埋黎落單個下耐少少,,但之後waiter+水至少7次or above都幾好,,又有記性海鮮卷($42)幾好食丫,,但有一件白色唔知係咩,,蟹肉?味道又唔似,,不過味道都ok 丫;d汁好正鹽燒牛舌($29)嘩!原來味道係咁ga?!好好食wor!!好似阿媽整既唔知咩餸但如果你食過牛舌,,你又未必一定覺得好好食,,因為我第一次食,,都比較唔到既,,不過普遍大家都認為好食丫~(普通size)大蝦pizza($76)好好食wor呢個,,我地兩個女仔,,一人食左3件丫!勁西利..第一次覺得pizza咁好食!!因為我覺得佢個pie似生煎包煎過既包底味,,好香脆!!又唔油!!配埋d凍蝦,,d醬,,好清新! 唔會腻!不過都未肚餓就去食既關係用左兩個鐘先每人食到3件..走個陣..仲有兩件係到..三色布丁($26or$29)不是預期的口感和味道,,友人都不太喜歡

07.07.2008
7:3x開始等,,好似7:4x就入得lu

坐到最入,,
以為會冇人理,,係開頭等人埋黎落單個下耐少少,,
但之後waiter+水至少7次or above

都幾好,,又有記性

海鮮卷($42)
幾好食丫,,
但有一件白色唔知係咩,,
蟹肉?味道又唔似,,不過味道都ok 丫;
d汁好正

鹽燒牛舌($29)
嘩!原來味道係咁ga?!

好好食wor!!
好似阿媽整既唔知咩餸[都係牛]
但如果你食過牛舌,,
不過普遍大家都認為好食丫~

(普通size)大蝦pizza($76)
好好食wor呢個,,

我地兩個女仔,,一人食左3件丫!
勁西利..
第一次覺得pizza咁好食!!

配埋d凍蝦,,d醬,,好清新! 唔會腻!

三色布丁($26or$29)
不是預期的口感和味道,,友人都不太喜歡

海鮮卷
(普通)大蝦pizza
海鮮卷
(普通)大蝦pizza
2008-06-30 14 瀏覽
六點三到達己經要排隊,十五分鍾倒就有位,order左鹽燒牛舌,鴨胸海鮮炒飯,金柚蝦沙律,海鮮卷,甜品有三色糕。先講牛舌:厚切的牛舌口感很好,一碟有三串,每串有三嚿,$29抵食。鴨胸炒版飯:味道唔錯但無咩特別,鴨胸及飯的份量都o.k.。海鮮卷幾特別,幾清新。金柚蝦沙律都好吃,但份量較少。甜品幾低食,六件迷你糕点有芋頭西米糕,柚子糕,及咖啡糕,仲有一球椰子雪糕,先係$25,抵。不過環境比較噪,傾計唔方便,用D位都好迫。
  • 牛舌
2008-06-30 17 瀏覽
今日的約會地點為又一城EXP ~由我點菜~ (因為千火不諳英文)點了1個蟹肉pizza(普通)~ 蟹肉鮮甜 ~ pizza很香口~日式三文魚冷麵醬汁調得不錯~ 跟冷麵配搭得很好~還點了個椒鹽鮮魷,, 本來以為很普通...雖是油炸不過沒有'油益味', 很清新, 而且魷魚真的很鮮, 不像酒樓那些"un"得怎咬都咬不斷= p不過覺得多人1起吃可以試多更多菜式^^~
今日的約會地點為又一城EXP ~

由我點菜~ (因為千火不諳英文)

日式三文魚冷麵醬汁調得不錯~ 跟冷麵配搭得很好~

還點了個椒鹽鮮魷,, 本來以為很普通...
雖是油炸不過沒有'油益味', 很清新, 而且魷魚真的很鮮,
不像酒樓那些"un"得怎咬都咬不斷= p

不過覺得多人1起吃可以試多更多菜式^^~
日式三文魚冷麵~
蟹肉pizza~
  • 蟹肉pizza