2012-12-04 2 瀏覽
Openrice 就成日睇其他人的食評,也是時候回饋社會。第一篇就貢獻給美心集團的EXP。和很久不見的兩位友人約食飯去EXP,由於是lunch時間,難免也要排下隊,不過大約10分鐘便可入座。下午1點鐘前排隊係可以得到免費野飲,現,可以慳番廿幾蚊。三個人,點了煙三文魚菠菜忌廉汁長通粉,龍蝦汁鮮蝦扁意粉及EXP Pizza黎Share,飲品就點了桔子蘆薈蜜,石榴梳打及青檸梳打。一向也喜歡食忌廉汁的菜式,呢款長通粉的忌廉汁份量剛剛好,不太濃也不太多。食完也不會覺得膩。扁意粉就蝦算幾多,汁也香濃,正。點了個厚底Pizza ,好食,熱騰騰兼鬆脆。其他款式的Pizza睇個名也好吸引,下次一定要再試下其他。飲品就飲了桔子蘆薈蜜,係凍凍地既天氣之下飲呢杯熱飲的確幾舒服,而且可以"筆"下啲蘆薈粒咬下,夠口感。由於掛住食食食同關心近況,所以唔記得影相,嘻~

扁意粉就蝦算幾多,汁也香濃,正。

由於掛住食食食同關心近況,所以唔記得影相,嘻~

2012-11-29
10 分鐘 (堂食)
2012-11-30 20 瀏覽
行完街見唔係太多人, 所以就試下喇.叫左一個大蝦西柚喬麥面...好味!!!個汁配得好好, 食第一啖就已經停唔到口...喬麥面爽口, 海鮮都可以另外再叫左個龍蝦汁大蝦扁意粉個龍蝦汁較得好好, 唔會太咸, 或者太"杰"蝦食得唔會霉口, 不錯但服務真係一般, 侍應完全唔會望到你咁(我地已經坐高枱)舉手舉左三四分鐘先有人幫我地落單雖然食物味道好,但服務一樣重要!!
行完街見唔係太多人, 所以就試下喇.

叫左一個大蝦西柚喬麥面...好味!!!
個汁配得好好, 食第一啖就已經停唔到口...
喬麥面爽口, 海鮮都可以

另外再叫左個龍蝦汁大蝦扁意粉
個龍蝦汁較得好好, 唔會太咸, 或者太"杰"
蝦食得唔會霉口, 不錯

但服務真係一般, 侍應完全唔會望到你咁(我地已經坐高枱)
舉手舉左三四分鐘先有人幫我地落單
雖然食物味道好,但服務一樣重要!!
2012-11-27
  • 大蝦西柚喬麥麵
  • 龍蝦汁大蝦扁意粉
2012-11-27 216 瀏覽
周不時我和家人會一起外出享受family dinner~ 今次姐姐提議到又一城的EXP, 姐姐以前吃過一次覺得不錯所以帶媽媽和我一起試試~姐姐先去等位, 大約等了30分鐘甫坐下, 媽媽說原來她之前也吃過, 原來只有我未試過~哈哈看看餐牌有很多款式選擇, 是一間多國菜餐廳~姐姐說必定要點龍蝦汁焗鱸魚飯 ($76)因為那些鱸魚全部都好厚身, 啖啖肉, 很滋味 而且汁很夠, 不會焗得乾巴巴的~另外我們點了一個粟米蝦餅 ($42.)三件剛剛好一人一件, 蝦餅也是厚厚的, 味道很大路, 粟米粒很甜, 趁熱吃很好吃~除了鱸魚飯, 我們還點了兩個主菜, 一個是烏卒卒帶子麵 ($78) 及煙三文魚pizza ($79)賣相很好, 墨魚麵味道不錯, 很入味, 帶子算是大粒, 雖有輕微雪味, 但都ok~反而煙三文魚pizza, 賣相就覺得有點怪怪, 不過批底很鬆軟, 三文魚配wasabi 味道有點新奇刺激飲品方面, 我們點了這杯三莓莓 ($29) 是草莓+野莓+藍莓+蘋果打成汁~味道酸酸甜甜很開胃~ 據我所知還有抗氧化功效~

甫坐下, 媽媽說原來她之前也吃過, 原來只有我未試過~哈哈
看看餐牌有很多款式選擇, 是一間多國菜餐廳~

姐姐說必定要點
龍蝦汁焗鱸魚飯 ($76)
龍蝦汁焗鱸魚飯
因為那些鱸魚全部都好厚身, 啖啖肉, 很滋味
而且汁很夠, 不會焗得乾巴巴的~
魚柳好厚呀~
另外我們點了一個
粟米蝦餅 ($42.)
哈哈!粟米蝦餅

除了鱸魚飯, 我們還點了兩個主菜, 一個是
烏卒卒帶子麵 ($78)
煙三文魚pizza ($79)
烏卒卒帶子麵
煙三文魚厚pizza

飲品方面, 我們點了這杯
三莓莓 ($29)
三莓莓
是草莓+野莓+藍莓+蘋果打成汁~味道酸酸甜甜很開胃~
據我所知還有抗氧化功效~
30 分鐘 (堂食)
龍蝦汁焗鱸魚飯
魚柳好厚呀~
哈哈!粟米蝦餅
烏卒卒帶子麵
煙三文魚厚pizza
2012-11-26 39 瀏覽
是晚乃是選了作好姊妹聚會,地點擇了於不設訂位的Exp。感謝姊妹們事先到場,得以坐到好位置,乃是貼近溜冰場的一個四人高座,剛好溜冰場正在進行一場冰上曲棍球的比賽,加插了一段免費的娛樂,令人心情得以放輕鬆,姊妹們事先已點了兩款水準不錯的意大利麵。烏卒卒帶子麵:名字還真有趣的一道,用上的是正是顏色烏卒卒的墨魚麵,雖然命名為墨魚麵,但沒有感覺有墨魚的味道, 入口滿是濃香的白汁,有繞樑三日之感,很值得一讚。配料帶子毫不粗製濫造,入口是有咬口而不腥的,明顯用上的品質是不錯的。蒜蓉蜆肉意粉:這一道雖然不及烏卒卒帶子麵來得出名,但還屬水準之上,淡淡的蒜蓉香而不嗆,不失風采,稍嫌有不少蜆肉殻內並未發現蜆肉的蹤跡呢。煙鴨胸蟹肉炒飯: 後來在薄餅和飯類中點選了一個炒飯,感是點對了,光是炒飯的鑊氣方面已覺值回票價,熱得燙口,難得。除了表面的煙鴨胸片外,飯內亦加入不少鴨胸肉粒。個人反而更愛飯中切得嬌小的鴨肉粒,來得更嫩口而溫度足。可沒有感覺到吃到了蟹肉呢, 但有姊妹吃到了龍眼肉。Exp的特色果汁類飲品還不少,每款果汁內也有好幾種水果,挺多元化的。 我點了三莓莓,顧名思義,用上了三款莓類,包括了草莓,紅莓與黑莓。

此為少部分的分量
Exp的特色果汁類飲品還不少,每款果汁內也有好幾種水果,挺多元化的。 我點了三莓莓,顧名思義,用上了三款莓類,包括了草莓,紅莓與黑莓。還加入了蘋果。飲料的顏色來得特別,是由淺到深的紫紅色,表面有一層厚厚的泡沫,杯邊插了一片火龍果作裝飾口令人為之一振,是我所喜歡的酸甜味,新鮮得似是鮮榨的,杯中以草莓的味道最為突出,猶會喝到粒粒莓籽,很容易便喝上一整杯, 果然是果汁熱門之選。
另外一提的是服務水準算是令人滿意,場內員工人數充,上菜速度亦很勤快。

總括而言,還真覺得EXP是又一城內可取的餐廳之選,難得於又一城內還可吃到$100而質素不錯的晚餐,雖然是人來人往,但聊天氣氛也來得輕鬆,跟好姊妹們可隨心暢談,值得。

平均消費: $100
2012-11-25
10 分鐘 (堂食)
  • 烏卒卒帶子麵
2012-11-06 10 瀏覽
從小就在達之路長大,每天放學後都總會在又一城留連對溜冰場邊的EXP一點都不陌生,但因為讀書時零用錢不多,什少到這裡用餐。今天朋友相約到又一城,而我最愛的simply life又剛巧裝修,那就到EXP罷。我們坐在靠冰場的高枱上,不時眼尾看到有人在冰場失足跌倒而驚呼,也許也是在這邊用餐的一種視覺上的特色煙三文魚菠菜長通粉:通粉上再加上一些松子仁,整體味道不錯,幾creamy。不過略嫌三文魚太乾,口感一般,而且份量太少,不足以飽肚 (又或者我太大食)不知道是否星期6的關係,而又一城又沒什麼好餐廳選擇, 所以由開始進餐到離開,龍尾一直未停過,若不是有很多時間/耐性的朋友就要先考慮一下了
從小就在達之路長大,每天放學後都總會在又一城留連

2012-11-03
2012-11-04 9 瀏覽
難得放假. 出去行下好耐冇黎又一城~去到點幾兩點又見肚餓, 黎到EXP 又唔駛排隊~ 於是入左去~叫左個烏卒卒帶子意粉~幾好味~意粉尚算入味, 但如果墨魚味再重d 會更好墨魚汁好香, 但偏咸. 所以食完都要飲多幾啖水~配上幾片磨菇,蟹子同埋青紅黃椒, 感覺新鮮, 有d 色彩~ 但呢幾種食材都應該係後加的, 所以只保存住食物本身既味道~ 墨魚味只係浸透到意粉中~材料都好足~ 一個人, 食下食下都食晒成碟意粉~呀~ 同埋覺得意粉比較林~ 可能係浸太耐/ 煮得太過火~可以煙un d 就更好喇~
難得放假. 出去行下

好耐冇黎又一城~

去到點幾兩點又見肚餓, 黎到EXP 又唔駛排隊~

於是入左去~

叫左個烏卒卒帶子意粉~
幾好味~

意粉尚算入味, 但如果墨魚味再重d 會更好

墨魚汁好香, 但偏咸. 所以食完都要飲多幾啖水~

材料都好足~

一個人, 食下食下都食晒成碟意粉~

呀~ 同埋覺得意粉比較林~ 可能係浸太耐/ 煮得太過火~

可以煙un d 就更好喇~

2012-11-01
2012-10-21 8 瀏覽
印象中又一城開張多久,EXP就開業多久。位於溜冰場隔離,人流當然旺,所以繁忙時段一直都要排隊入座。這家餐廳小妹由中學開始吃,當年覺得是間頗貴的餐廳,來吃EXP像是很富豪的行為。今次再到訪,純粹求快!晚上九時半,人龍已消失,不過店內仍然旺場。看完電影的我們只想吃一頓簡單而快的晚餐,就來到美心的高級快餐店,EXP。要一客柚子大蝦沙律。作為一客starter/salad,應該要比主菜先上。不過我們卻是在吃畢主菜後才有這碟沙律,次序倒轉來吃,我們尚可接受,只是覺得不太理想罷了。蝦有三只,爽就算不上,還好不是霉蝦。沙律有點辛辣,夠泰式!可惜整碟沙律未夠涼快,沒有清新的感覺。白酒煮蜆扁意粉有店方的推介,我倆覺得這是淡味忌廉湯意粉!首先白酒忌廉汁多得可以當湯喝,然後蜆肉淡而無味,連應有的蜆味都欠奉,吃落有點雞肋的味道。我們覺得最好的是扁意粉不失其彈牙的口感,算是最值得繼續吃完的原因。無論如何都想吃一個甜品,於是挑選了三色焦糖布丁。名字有點misleading,三色布丁尚可以,焦糖嘛,似乎只有中間的法式燉蛋有喎!朱古力味布丁很香濃,芝麻味的甚得喜歡芝麻的我歡心,因也香芝麻味,非常足料。中間的焦糖布殅相

白酒煮蜆扁意粉有店方的推介,我倆覺得這是淡味忌廉湯意粉!

無論如何都想吃一個甜品,於是挑選了三色焦糖布丁
名字有點misleading,三色布丁尚可以,焦糖嘛,似乎只有中間的法式燉蛋有喎!朱古力味布丁很香濃,芝麻味的甚得喜歡芝麻的我歡心,因也香芝麻味,非常足料。中間的焦糖布殅相對被比下去,不是不好,只是雲尼拿味不夠突出,似乎略欠一點個性。

以前中學時來吃,覺得是個青春的快餐,因可對著溜冰場吃,自己雖從小都不會溜冰,但喜歡觀看。現在長大成人再來吃,絕對是求快,加上有了半價優惠,就無論在價錢或是時間方面都達到了快餐的要求。(given我是在非繁忙時段來,不用等位)這頓晚餐,甜品是挽回分數的重要關鍵,否則小妹想要給喊面呢!
2012-10-19
When it comes to eating in Kowloon Tong, the pickings are fairly slim until you walk into Prince Edward or Sham Shui Po. Most (with the exception of a few local places) to eat are located within Festival Walk. There's japanese, shanghainese, cantonese, two pizza places, a food court, about seven cafes, an irish pub and heaps more. But apart from the food court, all the places in Festival Walk are pretty expensive. Except for EXP.EXP is the large open eatery opposite the indoor ice skating rink.
EXP is the large open eatery opposite the indoor ice skating rink. You can spot it from a far distance by the long snaking line that is always coming from it. I've watched people wait for aaaages to get into this strange japanese-chinese-italian fusion restaurant. Three of us from university went after not wanting to walk far from residence. We waited around 15 minutes in the line which wasn't bad at all.
Loved my juice
The menu is basically pizza, noodles and smaller snacks as well as a nice
list of smoothies and fruit juices. I had a mango, blood orange and banana smoothie which was delicious!
The first thing we ordered were the rather frankly described 'garlic beef cubes'. Essentially small bit size cuts of sirloin cooked in a thick tomato and garlic jus. The girls liked it but it was a bit too garlicky and heavy going for me.
The prawn and corn fritters came served with a sweet chilli sauce. These were okay tasting enough, though the fritters themselves were a little tasteless and were carried by the sauce (which I think could have come with something a bit nicer than sweet chilli).
We ordered a pizza with marinated beef, onion and mayonaise (trés modern). When you order your pizza you're offered a thin ($56) or thick crust ($72). We went for thin and that's what we got. The base was like a cracker. The pizza itself was okay, the whole beef and mayonaise combo on a wafer thin pizza base was a little weird. But in the end the whole meal cost $160 or so between us all, including two smoothies. Not exactly expensive.
2012-10-10
15 分鐘 (堂食)
Loved my juice
2012-09-21 7 瀏覽
成日經過溜冰場都見到e間EXP,但食都係第一次~今去去EXP都係因為我要去PAGE ONE買D野,順道來食咋2人叫左:1) 煙鴨胸炒飯 ($6X)炒飯炒得很有鑊氣,加上蕃茄粒、肉碎及五片厚厚的鴨胸,配合來吃很FRESH~不過炒飲稍為油左D~2)泰式拼盤 ($7X)包括軟殼蟹米紙卷, 魚餅, 凍豆腐, 豬肉串燒,蔗蝦~這個拼盤每款都有兩件,最適合2位分來吃,軟殼蟹米紙卷就一般喇,D米紙我唔鐘意食,太韌喇!至於魚餅、串燒同庶蝦,都係熱辣辣的,唔錯! 但我最期待既蔗蝦,蝦肉份量很少,只是薄薄的一層,唔係好夠喉WOR~凍豆腐友人話不錯呀~這間店的食物真的不錯,而且可以望到溜冰場,係到HEA下都唔錯~唯一缺點係侍應嚴重不足,我既坐店係最入面近溜冰場的出入口,侍應見唔到我哋,落單同加水都好艱難
成日經過溜冰場都見到e間EXP,但食都係第一次~

2人叫左:

1) 煙鴨胸炒飯 ($6X)

不過炒飲稍為油左D~

2)泰式拼盤 ($7X)
包括軟殼蟹米紙卷, 魚餅, 凍豆腐, 豬肉串燒,蔗蝦~

凍豆腐友人話不錯呀~

• 泰式拼盤
2012-09-11 12 瀏覽
每次來都必叫PIZZA食,喜歡佢地厚底再加上豐富既配料唔似出面果D好似食麵包咁這店既PIZZA加上豐富既配料令到每一口都有配料在內.今次叫左個三文魚PIZZA, 另外叫左個龍蝦汁焗鱸魚飯.個三文魚PIZZA再加上芥辣醬汁帶少少辛辣2者味道好配合, D辣味中和左三文魚既油膩感好正.估唔到此店既焗飯一樣出色, 2大塊既魚塊魚肉好滑, 不過用上所謂既龍蝦汁就沒有什麼味道只係個名字睇落比較高貴.

這店既PIZZA加上豐富既配料令到每一口都有配料在內.

今次叫左個三文魚PIZZA, 另外叫左個龍蝦汁焗鱸魚飯.

2012-09-05
2012-09-09 152 瀏覽
每次去九龍塘首選的食肆, 皆因價錢適中同埋呢個招牌菜 "Max concepts"pizza "超好味PIZZA內的巴馬火腿份量好足夠, 好香甜, 亦有大量青椒絲和菠蘿,用上鮮磨菇, 我地選厚批皆因吾喜歡食薄批有很多蜆. 芝士粒. 煙肉. 香草和番茄在意粉上面, 但細細粒蜆幾鮮甜但無沙, 有少許白酒味不算濃, 但意粉煮得不算太淋, 食落都好入味有好多忌廉汁配埋三文魚同菠菜好好味
Max concept pizza 正
白酒煮蜆扁意粉
煙三文魚菠菜忌廉長通粉
有好多忌廉汁配埋三文魚同菠菜好好味

題外話/補充資料: 呢間餐廳上菜好快, 但係晚上等位真係好耐, 除非7pm前來到可能會好些; 本人覺得食下午茶真係超抵同質素好
45 分鐘 (堂食)
煙三文魚菠菜忌廉長通粉
白酒煮蜆扁意粉
Max concept pizza 正
  • Max concepts pizza
2012-08-21 7 瀏覽
星期三晚上9點半後店內食客依然好多, 不過唔洗排隊.龍蝦汁蝦球扁意粉, 急凍蝦球冇蝦味, 但我就係鍾意食急凍蝦球既爽口, 龍蝦汁比較少, 所以整個意粉都比較干身Pepperonis Pizza, 略嚴Pizza面出油, 芝士Mushroom不足, 不過勝在批底香脆可口, Pepperonis亦都焗至脆身, 都係好食既 

星期三晚上9點半後店內食客依然好多, 不過唔洗排隊.

龍蝦汁蝦球扁意粉,

Pepperonis Pizza,
2012-08-05 19 瀏覽
早上出去見客. 難得出去, 食埋lunch 先返公司慢慢做o係又一城真係冇乜選擇. 都係貴夾唔飽見到有間EXP, 好耐冇去, 又唔太多人等. 所以就去左食lunch~叫左個冷盤 - 鮮蝦西柚蒿麥麵鮮蝦都ok~ 雖然係急凍複, 不過幾大隻, 而且仲好多條西柚同芒果加埋一齊, 酸酸甜甜~ 都好開胃~蒿麥麵本身冇味道..因此一定要配上配料一起食~特飲不過不失~都算係不錯的選擇~
早上出去見客.

難得出去, 食埋lunch 先返公司慢慢做

o係又一城真係冇乜選擇. 都係貴夾唔飽

叫左個冷盤 - 鮮蝦西柚蒿麥麵
鮮蝦都ok~ 雖然係急凍複, 不過幾大隻, 而且仲好多條

西柚同芒果加埋一齊, 酸酸甜甜~ 都好開胃~

蒿麥麵本身冇味道..因此一定要配上配料一起食~

特飲不過不失~
都算係不錯的選擇~

2012-08-02
3 分鐘 (堂食)
2012-08-02 27 瀏覽
七月七日 (星期六)九龍塘的又一城簡直是美心集團天下由中菜的八月花,又一棧,越式的Rice Paper,以至主打西式快餐的EXP,樣樣都有是晚有事忙,就選了EXP吃一個快!還記得在大學時,很喜歡與朋友家人來吃薄餅及意粉時至今日,雖然來的次數少了,但仍留有不少回憶這裡不設訂枱,大家經過溜冰場的話每每都會看到一條長長的人龍是晚早到,未到六時,只輪了一張枱便有位了來這裡,我倆最愛的要數海鮮喇沙玻璃麵 ,不得不點的血橙色的湯底,看似十分辣我們都不是好辣之人,真的有點擔心幸好,先呷一口湯,的確比以往吃到的辣一點,但慢慢也接受到了用料是如舊的豐富,有魚柳,鮮蝦,豆卜和魷魚等等當中以魷魚較好,質地彈牙,十分鮮味魚柳質地則較嚡口,味也不太鮮,只能以湯底掩飾最喜愛這裡的海鮮喇沙,是其用上掛湯力強的玻璃麵入口也充滿質感,十分煙韌配合其充滿椰香的喇沙湯底也非常配合,真是不可多得近期吃過最美味的白汁蜆肉意粉 ,非Piccolo莫屬當然,這裡以西式快餐形式也不可以相比意粉質地有點韌口,煮得不夠火喉白汁也偏淡,蜆肉是肥美,但鮮味不足整體有點失望了食物水準談不上高水準但觀其服務效率高(快而準) ,價錢也十分相宜,性
七月七日 (星期六)

九龍塘的又一城簡直是美心集團天下
是晚有事忙,就選了EXP吃一個快!

還記得在大學時,很喜歡與朋友家人來吃薄餅及意粉
時至今日,雖然來的次數少了,但仍留有不少回憶
餐廳就座落於溜冰場旁邊
這裡不設訂枱,大家經過溜冰場的話每每都會看到一條長長的人龍
是晚早到,未到六時,只輪了一張枱便有位了
海鮮喇沙玻璃麵, - 血橙色的湯底,入口不算太辣
來這裡,我倆最愛的要數海鮮喇沙玻璃麵 ,不得不點的
血橙色的湯底,看似十分辣
我們都不是好辣之人,真的有點擔心
幸好,先呷一口湯,的確比以往吃到的辣一點,但慢慢也接受到了
玻璃麵掛湯力強
蝦肉鮮而魚柳失色
用料是如舊的豐富,有魚柳,鮮蝦,豆卜和魷魚等等
當中以魷魚較好,質地彈牙,十分鮮味
魚柳質地則較嚡口,味也不太鮮,只能以湯底掩飾
最喜愛這裡的海鮮喇沙,是其用上掛湯力強的玻璃麵
入口也充滿質感,十分煙韌
配合其充滿椰香的喇沙湯底也非常配合,真是不可多得
白汁蜆肉意粉
近期吃過最美味的白汁蜆肉意粉 ,非Piccolo莫屬
當然,這裡以西式快餐形式也不可以相比
意粉質地有點韌口,煮得不夠火喉
蜆肉肥美,但不夠鮮味
白汁也偏淡,蜆肉是肥美,但鮮味不足
整體有點失望了

食物水準談不上高水準
但觀其服務效率高(快而準) ,價錢也十分相宜,性價比算是不錯
加上地點方便,是一個吃”快餐”的不錯選擇
2012-07-07
海鮮喇沙玻璃麵, - 血橙色的湯底,入口不算太辣
玻璃麵掛湯力強
餐廳就座落於溜冰場旁邊
2012-07-18 28 瀏覽
之前一個人O係又一城行街, 一直想試下EXP, 但成日咁多人, 好彩今次冇咩人排隊, 大約5分鐘就入得。叫左墨魚汁帶子麵&三莓莓! 嘩~好驚喜!D帶子冇咩雪味,仲出奇地有新鮮既感覺! 而杯三莓莓好有莓既味道, 一D都唔淡,都係即刻鮮制!下次一定要再試下其他先!

墨魚汁帶子麵
2012-07-07
5 分鐘 (堂食)
墨魚汁帶子麵