2023-12-20 10 瀏覽
銅鑼灣time square附近都有好多間漢堡包店㗎,食過咁多間👍呢間係大件夾抵食喎👍👍Exotica 和牛漢堡 HKD119,好大個要用刀义去享受呀😋嘩!切開勁多肉汁流出呀!而且塊和牛真係超厚肉呀!加埋生菜、番茄、芝士同佢地嘅醬汁,仲有個飽煎到脆卜卜,一咬落去啖啖肉又新鮮真係超好味呀!猪肉漢堡combo set 加15薯條 HKD107,薯條份量多架兩個人食都夠呀👍👍猪肉漢堡扒一樣條咁厚切,加埋生菜、洋蔥、番茄、芝士仲有煙肉同佢地嘅醬汁,勁多配料,勁多汁又脆口又惹味真係大份夾抵食呀💯💯💯買任何兩個漢堡 餐就可以加99蚊有兩杯 Rose Mulberry Cream Gelato top on Rose milk Shake 上面有個好creamy嘅🍨桑梅雪糕好🍨正仲要係好大雪糕球㗎👍Milk Shake真係有🌹玫瑰花🌹味㗎😋大大杯抵飲呀 💯仲有呢到嘅裝修好英式好靚架,好似置身係外國咁打咭好“正”Exotica Gelatea銅鑼灣霎東街49號地舖

仲有呢到嘅裝修好英式好靚架,好似置身係外國咁打咭好“正”

Exotica Gelatea
銅鑼灣霎東街49號地舖

平時食漢堡包都食唔少,但依間算係我心目中頭三名之內,雖然價錢方面偏貴,但值得一食🤤古代漢堡 $119推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟即叫即整所以要等嘅時間都要多少少,但絕對值得等;因為除咗中間的漢堡扒是即煎之外,他們的麵包也會烘到超級脆!再配上牛油和蘑菇醬,就咁食已經好好食,另外漢堡扒超多肉汁,食嘅時候爆曬出嚟🤤🤤煙肉芝士牛肉漢堡 $105推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟🌟同樣都係材料超級豐富,一啖絕對冇可能食得晒,不過兩者味道分別就好大;這個油脂會比較重,而且感覺牛肉會厚重一點,所以食嘅時候要小心啲油會滴晒出嚟🙈🙈藍莓冰糕芒果奶昔 $79推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟一開始芒果味唔算太濃,係慢慢芒果味先滲出來,唔會太甜,剛好可以中和漢堡包嘅油膩感,而中間的藍莓冰糕🤔起初以為係雪糕,但食落質感似冰沙,藍莓味都幾濃✨整體來講,雖然價錢上係有啲貴,但係時代廣場附近,其實價錢都算合理,因為位置方便;食物水準完全合格以上,不過就係位置比較細,坐得相對會逼夾少少🙊以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

古代漢堡 $119

藍莓冰糕芒果奶昔 $79
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

煙肉芝士牛肉漢堡
2023-12-18 8 瀏覽
呢間真係一個好有特色嘅餐廳㗎!首先,餐廳嘅裝修真係好復古,好有意大利風味。你一入到餐廳,就會見到威尼斯人嘅面具掛喺牆上,真係好有代表性呀!唔止咁,牆上仲有一啲古典畫,更加加強咗意式風情。呢個餐廳嘅氣氛真係好好,你坐喺度,就好似喺意大利嘅小鎮既餐廳內一樣。我特別推介嘅係佢哋嘅Exotica Wagyu Burger。佢哋用上咗頂級嘅和牛肉,好嫩好多汁,真係令人回味無窮。加上新鮮嘅蔬菜同芝士,味道更加豐富。另外一款令人垂涎嘅漢堡包係Exotica Cauldron Burger。佢哋用上咗特製嘅酸酸醬汁配安格斯漢堡扒,味道好濃郁,真係令人食得好過癮。漢堡包嘅麵包好鬆軟,加上漢堡肉嘅口感好彈牙,一口咬落去,真係好滿足呀!如果你唔鍾意飲汽水,餐廳仲有好多飲品選擇。我推介嘅係佢哋嘅Blackcurrant peach tea。呢杯茶有黑加侖同桃子嘅香甜味道,非常清爽解渴,好適合嚟呢度享受一下。除咗漢堡包同飲品之外,餐廳仲有其他西餐食同雪糕可以揀。無論你鍾意食漢堡包定係想試吓其他嘅意大利風味,呢度絕對可以滿足你嘅胃口。
呢間真係一個好有特色嘅餐廳㗎!

2023-12-16 28 瀏覽
呢間漢堡店主打漢堡同gelato 一次過滿足曬兩個願望~~ 《和牛漢堡combo 連埋薯條 139》塊Patty 超厚 煎得剛剛好。仲保持到juicy肉質 牛味香濃 係大滿足! 薯條係幼身 即叫即炸 條條都香脆 係我鍾意食嘅口感😊 另外仲叫咗個《standard peach sorbet》 食完咁大份嘅burger 當然食返啲refreshing嘅sorbet 清清佢~ 質地比較黏稠 peach味都幾出同大球另外都有唔少漢堡同gelato 味選擇 下次可以試埋
呢間漢堡店主打漢堡同gelato 一次過滿足曬兩個願望~~

《和牛漢堡combo 連埋薯條 139》

另外仲叫咗個《standard peach sorbet》

另外都有唔少漢堡同gelato 味選擇 下次可以試埋
好開心呀史努比終於考完試😆可能大家都唔知史努比之前考緊試🤣🤣Anyway la咁開心梗系要食好西🤪尋日同媽媽👩🏻去咗銅鑼灣一間小店食burger餐廳環境唔大 裝修有啲vintage feel播埋歐美style嘅pop music個vibe都幾正😛Burger分咗3個價位 分別系tasting Original 同埋combo每個set都會跟一份薯條 不過史努比就淨系要咗一份姐😂👍🏿古代漢堡 original $119Original都好大個😳麵包系牛油包嚟架食落好鬆軟 充滿牛油香🤤仲帶少少甜味牛肉好厚身 而且非常juicy咬落去有汁bit出嚟 最值得一讚嘅系牛味濃郁食得出真材實料👍🏿😚半溶嘅芝士令burger多一份鹹香配搭佢哋自家製嘅sauce 酸酸地咁好refresh有助中和翻牛肉同芝士嘅油膩感😚醬汁份量唔會過多 個包食到最後都keep到唔會濕晒史努比好鐘意🫶🏿味道: 9/10性價比: 8/10👍🏿豬肉漢堡 tasting $55Tasting就相對細個啲但女仔嘅話加埋薯條其實都夠飽呢個包完全系另一種風味雖然冇頭先牛油包咁鬆軟但食落底部系脆口架😳而且都夠軟熟😚仲有煎香嘅味道豬肉唔系嗰
好開心呀史努比終於考完試😆

真系手打豬肉嚟😆
煎到好香 食落好有口感 仲好juicy
On top有bacon同焦糖洋蔥
史努比就麻麻地bacon
不過洋蔥甜甜地咁好食!
配上千島醬成個burger夠晒惹味 又唔會過鹹
同樣出色🥳
味道: 8.5/10
豬肉漢堡

👍🏿薯條 (跟餐)
佢系幼薯嚟嘅
炸得夠乾身摸上手唔會覺得好油👍🏿
食落都唔會因為太幼冇晒口感
適量嘅鹽適味唔會過鹹😆
不過史努比始終都系鐘意粗薯多啲😂
冇計啦~但佢系做得幾好嘅
味道: 7/10
Gelato

👍🏿Standard blueberry sarbat gelato (1scoop) $56
普通口味56蚊球
味道: 8/10
性價比: 6.5/10

*另設加一服務費*

呢間小店果然冇令我哋失望
兩款burger都各有特色 好食!
值得大家一試🤪

抵食: 7.5/10
回頭率: 7/10

豬肉漢堡
Gelato
吃正餐吃多了,有時候就想換換吃點別的,這次跟朋友來這家店吃漢堡🍔吃完以後,不禁回味,我倆一致覺得以後可以回訪😆𐐂 單點(散叫) A La Carte 𐐚❥ 和牛漢堡 (Combo) HK$139他們的漢堡包煎得外皮香脆內裡鬆軟👍🏻餡料有芝士、蕃茄、菜和一塊厚厚的和牛扒,肉味濃郁,juicy,能吃得出他們用的牛肉比一般店用的要高質😋❥ 古代漢堡 (Combo) HK$139和牛漢堡已經覺得很不錯了,但沒想到驚喜還在後頭呢🤩雖然叫「古代」,但味道一點都不脫俗呢😍這款跟和牛漢堡主要分為兩大區別,其一:和牛款是一塊厚牛扒而古老款的是碎碎的,其二:點古老款莫非也是衝著它最大的特色-阿根廷青醬~在準備切半開吃時,切的那一下連裡面的肉汁都快要溢出來了🤤雖然牛肉是碎狀,但同樣好juicy,而芝士上的阿根廷青醬,散發著清香的香草味,和漢堡很搭配,非常開胃不膩👍🏻另外漢堡包沾了些甜甜的沙拉醬,總體上整個漢堡酸酸甜甜的,真的好好吃喲😋👍🏻大推大推💕❥ Standard Gelato 1 Scoop on Honey Toast HK$99其實吃完漢堡就已經飽了,但還是貪心再來一份甜品解解嘴饞🤭多士的外皮很香

𐐂 單點(散叫) A La Carte 𐐚

❥ 和牛漢堡 (Combo) HK$139

他們的漢堡包煎得外皮香脆內裡鬆軟👍🏻

❥ 古代漢堡 (Combo) HK$139

和牛漢堡已經覺得很不錯了,但沒想到驚喜還在後頭呢🤩
雖然叫「古代」,但味道一點都不脫俗呢😍
在準備切半開吃時,切的那一下連裡面的肉汁都快要溢出來了🤤

其實吃完漢堡就已經飽了,但還是貪心再來一份甜品解解嘴饞🤭
多士的外皮很香脆
雪糕口味可以自選,選了巧克力,味道香濃,口感軟滑
兩份都叫了套餐有包薯條,薯條炸得好漂亮,不會太炸,保持脆感,也香口😋
如果薯條嫌不夠,吃得不過癮,只要再付$15就可以再來一份了喲😆

2023-12-07
  • 古代漢堡
  • 和牛漢堡
2023-12-15 5 瀏覽
Cauldron burger 古代漢堡 $77 tasting 包皮有用牛油烘過,好香牛油味!麵包鬆軟,好食!漢堡肉切落爆汁,好juicy!菜類新鮮,有蕃茄和菜!芝士和芥末醬唔會好膩,相反配搭得好夾!Wagyu Burger 和牛漢堡 $77 tasting和牛同樣好有肉汁,肉質實在,有口感!薯條如果再脆啲熱啲就更好啦!Gelato Standard Blueberry Sorbet $56價錢唔係超便,但真係好食!有藍莓粒粒肉,仲要係我最鐘意食既雪芭,不錯!最欣賞呢間burger店既肉,係高級肉,而且好多汁!👍🏻

包皮有用牛油烘過,好香牛油味!
麵包鬆軟,好食!
漢堡肉切落爆汁,好juicy!
菜類新鮮,有蕃茄和菜!
芝士和芥末醬唔會好膩,相反配搭得好夾!

Wagyu Burger 和牛漢堡 $77 tasting

和牛同樣好有肉汁,肉質實在,有口感!
薯條如果再脆啲熱啲就更好啦!

Standard Blueberry Sorbet $56

價錢唔係超便,但真係好食!
有藍莓粒粒肉,仲要係我最鐘意食既雪芭,不錯!

最欣賞呢間burger店既肉,係高級肉,而且好多汁!👍🏻
2023-12-15 9 瀏覽
Exotica Gelatea (銅鑼灣)今次黎到位於銅鑼灣,係Time Square後面嘅一間burger小店,主打burger同gelato🥳Cauldron Burger 古代漢堡呢款漢堡最特別之處就係佢頂層嘅秘製醬汁!醬汁味道酸酸地,減輕咗burger heavy嘅感覺。另外burger入面亦有好juicy嘅牛肉、番茄、生菜同芝士。麵包亦有烘過,表層脆脆地,同時又保留本身嘅fluffy感~Bacon Cheese Burger 煙肉芝土牛肉漢堡 combo呢款漢堡有多咗煙肉,煙肉脆脆地有咬口,多一層味道同口感〜Combo即係+$20有薯條,枱面有茄汁隨意添加,薯條份量好多,如果更加熱就好喇~Rose Mulberry Cream Gelato topped on RoseMilk shake鍾意玫瑰味嘅朋友一定要試試~一次過可以試晒玫瑰味milk shake同gelato,超滿足!📍銅鑼灣霎東街49號地舖
Exotica Gelatea (銅鑼灣)

Cauldron Burger 古代漢堡

呢款漢堡有多咗煙肉,煙肉脆脆地有咬口,多

Milk shake

📍銅鑼灣霎東街49號地舖
漢堡包自小就陪伴著我長大年代不同.更追求Burger 味道同口感嘅質數最近搵到鄰近Time Square呢間小店配上烏絲燈泡同木系嘅裝潢有種懷舊嘅歐陸感食物都係即叫即製除咗唔同配搭嘅漢堡Pasta 同牛扒都好吸引✨和牛漢堡Combo厚厚嘅和牛,配上鮮茄.生菜.芝士煎過嘅和牛滲出豐富油脂味道好香好Juicy拎上手已感到好有份量套餐仲配上幼薯條.特別香脆同Burger完美配合✨雪糕球有十多款唔同口味揀咗藍莓味每啖都食得到粒粒藍莓打成嘅碎粒雪糕質感綿滑.味道唔會太甜整體性價比高下次再來一定要試試牛扒
漢堡包自小就陪伴著我長大

食物都係即叫即製
除咗唔同配搭嘅漢堡
Pasta 同牛扒都好吸引

✨和牛漢堡Combo
厚厚嘅和牛,配上鮮茄.生菜.芝士
煎過嘅和牛滲出豐富油脂

2023-12-14
午餐
  • 和牛漢堡
2023-12-14 20 瀏覽
我是極之喜愛吃薯條漢堡包🍟 🍔有時食少陣呢啲Comfort food會心掛掛😂呢日難得出城做嘢~就去咗Times Square 後面街嘅 ExoticaGelatea 食Burger!呢度雖然店舖小小的,但售賣的漢堡卻不簡單~這裡的漢堡都是即叫即做,十分Juicy,加上獨製調味,所以在網上一直好評👍🏻👍🏻今次試咗Pork Burger - Combo Set。麵包烘得脆脆,豬肉漢堡肉質鮮嫩多肉汁,芝士香濃,洋蔥多汁,蔬菜蕃茄新鮮中和油膩;幼薯條新鮮炸起熱辣辣,食唔停口。飲品加購了特飲:Rose Mulberry Cream Gelato topped on Rose Milk shake,淡淡玫瑰香味的沙冰清涼,碎冰幼棉,好喜愛Rose Gelato,不太甜又幼滑,玫瑰味自然。
我是極之喜愛吃薯條漢堡包🍟 🍔
有時食少陣呢啲Comfort food會心掛掛😂
呢日難得出城做嘢~

2023-12-13 6 瀏覽
同閨蜜行完街街~ 經過時代廣場後面見到間經典意大利裝修嘅Burger 小店~ 店舖唔算大,但入面放咗好多triangel緣份守護天使~ 好得意好靚。店員介紹漢堡包分3個size,之後就再揀要唔要加配套餐~ 整體價錢唔算貴,味道唔錯🍔和牛漢堡 Wagyu Burger原本size嘅都真係好大份。兩個女仔食唔晒,分咗啲,齊齊食。幾鍾意個麵包外皮,超厚超鬆軟~ 仲查咗啲果醬,甜甜地幾好味。而和牛肉味道唔錯👍🏻咬落都幾juicy~ 🍔煙肉芝士牛肉潢堡 另一個就叫咗Tasting Size 加配薯條。呢個size就剛剛好.煙肉🥓煎到夠香,加埋芝士真係絕配。唔錯🍦Mini blueberry 驚喜原汁原味嘅藍莓🫐味道,值得食呀

🍔和牛漢堡 Wagyu Burger

🍔煙肉芝士牛肉潢堡

🍦Mini blueberry
驚喜原汁原味嘅藍莓🫐味道,值得食呀
2023-12-08
2K
2023-12-13 9 瀏覽
喺銅鑼灣要搵嘢食,見到呢間餐廳有漢堡包食🍔,好似幾啱胃口,咁就決定入去試吓🤣呢度有多款漢堡包🍔可以選擇,咁選擇咗 $139「和牛漢堡 Combo Wagyu Burger 🍔 」,餐牌仲寫住:ALL COMBOS & TASTING SETS COME WITH FRIES🤣等咗一陣食物就嚟,「和牛漢堡」嘅和牛打得幾滑,都幾 juicy,上邊仲加咗一片熱溶咗嘅芝士🧀,仲有一片蕃茄同埋幾片生菜🤩,漢堡包嘅面同埋底都烘到有少少脆🤣;仲有好多炸香咗嘅薯條🍟

2023-12-12 6 瀏覽
聽同事介紹銅鑼灣區有間好食的漢堡包,我一家都超愛吃漢堡包,於是就跑去試吓.Happy Friday + 到達時間已是8:00pm,並不用等位, 我們點了2款漢堡。我自己點WAGYU BURGER COMBO.我食完之後,我覺得的確係高質嘅,超好食。Wagyu beef Burger 餐廳所有Burger都是即叫即做的,,陣陣好香嘅牛肉味湧着出嚟,整個和牛漢堡都真係好大個,中間塊wagyu扒,好厚,輕輕打開Burger來睇,見到整塊溶溶地既芝士包住成塊扒,又靚又吸引,配上新鮮嘅蕃茄和生菜,一啖咬落去,嘩!和牛扒又香又juicy,啲牛肉汁直程湧住出嚟,質地肉嫩,牛味十足,漢堡包表面輕烘,先脆後鬆軟,整個漢堡,口感上不但有層次,而且的牛味濃郁的和牛和清新的蔬菜,味道互相平衡,真係好好食呀!Fries終於搵到間比麥當勞好食既薯條🥹呢間同麥當最似,仲要熱辣辣脆卜卜🥹

Wagyu beef Burger
Fries

終於搵到間比麥當勞好食既薯條🥹
呢間同麥當最似,仲要熱辣辣脆卜卜🥹
  • 和牛漢堡,
  • 薯條
Was walking home to Happy Valley behind Times Square Causeway Bay, and saw this quirky Jestor italian renaissance restaurant. upon walking closer found that it was actually a burger grill place. it has a slogan outside its restaurant saying "World's Best Wagyu Burger" so decided what the heck of an advertisement give it a try.Was pleasantly surprised that it does "almost "😂live up to its name as by far i think its one of the best burgers i have tried in Hong Kong, even better than Shake Shack an

Was pleasantly surprised that it does "almost "😂live up to its name as by far i think its one of the best burgers i have tried in Hong Kong, even better than Shake Shack and Five Guys. The Wagyu is very juicy and succulent and the torched cheese does makes a different with the caralemized taste to the burger rather than most burger places which simply just melt the cheese.

The ambience is fantastic like themed medieval place. only negative is the service is not up to my standard as theres not alot of staff there. But after thinking the service still beats many burger places in hong kong. Cant expect or compare it with a real fine dining restaurant. Will come here for my burger regular fix in the future.
wagyu burger
wagyu burger
早兩日約咗朋友去時代廣場買聖誕禮物, 行到好攰, 就去咗附近霎東街嘅Exotica Gelatea食burger,朋友話佢食過, 覺得好好食, 要ENCORE店員向我推介古代漢堡(Cauldron Burger), 係呢間店嘅招牌,另外我朋友就點咗一份tasting size 走芝士嘅煙肉牛肉漢堡加薯條。古代漢堡(Cauldron Burger): 醬汁有蛋黃醬+阿根廷青汁, 酸酸甜甜, 味道層次豐富, 麵包鬆軟香甜, 牛肉漢堡扖好多肉汁,熟度剛剛好, 配上蕃茄+生菜平衡油膩感煙肉牛肉漢堡加薯條: 朋友話煙肉品質幾好, 食得出唔係廉價煙肉,都有蛋黃醬+蕃茄+生菜。薯條炸得幾乾身, 點茄汁都唔錯, tasting size + 薯條絕對夠飽
早兩日約咗朋友去時代廣場買聖誕禮物, 行到好攰,
朋友話佢食過, 覺得好好食, 要ENCORE

味道層次豐富, 麵包鬆軟香甜, 牛肉漢堡扖好多肉汁,
熟度剛剛好, 配上蕃茄+生菜平衡油膩感

都有蛋黃醬+蕃茄+生菜。薯條炸得幾乾身, 點茄汁都唔錯,
tasting size + 薯條絕對夠飽