近年在工廈食cafe變得常見,主要在觀塘或荃灣一帶,原來荔枝角都有不少選擇,就趁周末來到較少人流的荔枝角區。 朋友介紹有間日韓風格的cafe,食物選擇多,不只有西餐,感覺新鮮。位於荔枝角地鐵旁邊的香港工業中心,十分方便。 來到餐廳,感覺寬敞,空間大而且座位多,每個座位都有擺設,另外入口和牆身都充滿韓風特色,電視播著韓文歌mv,而且有一個霓虹燈牆,環境舒服的,屬於一間用心打理的日韓cafe! 餐牌選擇包括日韓鍋物;日式定食;炸物小食和甜品蛋糕等等,而且午餐價錢合理,趁天氣凍凍地,就叫鍋物和定食,各樣有前菜兩碟。 =韓式部隊鍋 $116= 天寒地凍配部隊鍋令人想念冬天的韓國啊!即食麵配腸仔餐肉泡菜加芝士,水滾後打開蓋陣陣的泡菜味已經撲進鼻孔,急不及待夾起沾滿芝士的即食麵,吃一口就已經暖入心!期間店員超級細心地主動問我們需唔需要加湯,咁樣就可以慢慢細嚐,不用怕湯蒸發了。而這個一人份分量剛剛好,非常適合想吃暖暖的日子!=日式吉列豬扒飯 $88=去完韓國之後就飛轉日本先!呢個吉列豬扒炸得相當出色,炸粉不算太厚但又做到酥炸的味道,而豬扒肉質鮮嫩多汁,不會因為炸過而變得乾身。豬扒表層塗上了同吉列最p

=韓式部隊鍋 $116=
天寒地凍配部隊鍋令人想念冬天的韓國啊!

=日式吉列豬扒飯 $88=
去完韓國之後就飛轉日本先!呢個吉列豬扒炸得相當出色,炸粉不算太厚但又做到酥炸的味道,而豬扒肉質鮮嫩多汁,不會因為炸過而變得乾身。豬扒表層塗上了同吉列最perfect match 的照燒汁,用來送飯特別開胃!

=凍蜜桃梳打=
雖然天氣寒冷,但食鍋物配凍飲是常識吧。這杯蜜桃梳打外表實而不華,蜜桃的甜度剛剛好,一邊吃著部隊鍋,一邊飲著這個蜜桃梳打,是超級的享受!

=熱朱古力咖啡=
今天特別寒冷又落雨,去到餐廳朋友覺得很冷,於是叫了一杯熱朱古力咖啡暖身,確實要讚讚餐廳的多元化,是非一般的韓式餐廳的只有水或酒可選擇!

套餐包括甜品,圓滿豐富的一餐。

2022-02-21 60 瀏覽
前日去開荔枝角,記得有frd講過香工有一間樓上cafe,走西日韓fusion路線諗住上去試吓,發覺之前已經食過原來係 EXODUS CAFE 由銅鑼灣搬咗過嚟..繼續係以韓國男團為主題嘅 cafe 雖然我唔識韓星,就當係去普通cafe食嘢..韓式牛肉拌飯 ($98):係set嚟嘅,配兩道前菜,係韓式炒粉絲同青瓜配甜酸汁;牛肉拌飯有超多配菜,所以食起嚟好清爽好fresh..仲有餐飲同甜品,叫咗熱咖啡;不過個甜品係 cheese cake,而我係唔食 cheese cake 嘅,所以叫佢收返走唔好浪費.
諗住上去試吓,發覺之前已經食過
原來係 EXODUS CAFE 由銅鑼灣搬咗過嚟

繼續係以韓國男團為主題嘅 cafe
雖然我唔識韓星,就當係去普通cafe食嘢

朋友話以前有得飛✈️去韓國🇰🇷除左𝐒𝐡𝐨𝐩𝐩𝐢𝐧𝐠放血之外🛍仲會去下追星👩‍🎤👨‍🎤,𝟐年冇得飛之下……俾佢發現左原來荔枝角有間韓國🇰🇷男團𝐄𝐗𝐎為主題既𝐂𝐚𝐟𝐞☕️~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ☀️午市套餐☀️👉🏻 是日沙律🥗 或 前菜𝟐款 🧆👉🏻 是日甜品🍮👉🏻 基本野飲🥤 : (凍 / 熱) 咖啡 / 檸檬茶 / 檸檬水.▫️前菜(每個餐會跟𝟐款) 柚子蘿蔔🍊 : 柚子夠清新,幾開胃🤪韓式炒粉絲🍝 : 配料足到似主菜咁嫁,唔似前菜海帶 • 青瓜🥒 : 青瓜勁爽脆✨炒魚糕🐟 : 加左洋蔥🧅 • 甘筍🥕 • 椰菜.▪韓式部隊鍋 ($108)上到枱係你面前再滾🔥咪睇佢個鍋𝐒𝐢𝐳𝐞好似細細個咁🍲入面都有好多料嫁🤩有煙韌既年糕 • 厚切午餐肉🐮 • 腸仔🐖 • 魚糕🐟 • 泡菜 • 辛辣麵🍜重點係中間有成片芝士🧀,我冇等佢溶晒,半溶即刻撈啖麵食先🤤食落唔會好辣。.▪韓式牛肉拌飯 ($98)嗌句撈起先啦🤣大廚👨🏻‍🍳好有心機排靚靚😍,勁𝐂𝐨𝐥𝐨𝐮𝐫𝐟𝐮𝐥🌈肥牛🐃 • 泡菜 • 甘筍絲🥕 • 青瓜絲🥒 • 雞蛋絲🥚 • 海帶 • 南瓜🎃咁多種配料加飯🍚撈埋
朋友話以前有得飛✈️
去韓國🇰🇷除左𝐒𝐡𝐨𝐩𝐩𝐢𝐧𝐠放血之外🛍
仲會去下追星👩‍🎤👨‍🎤,𝟐年冇得飛之下……
☀️午市套餐☀️
👉🏻 是日沙律🥗 或 前菜𝟐款 🧆
👉🏻 是日甜品🍮
▫️前菜(每個餐會跟𝟐款)
柚子蘿蔔🍊 : 柚子夠清新,幾開胃🤪
柚子蘿蔔
韓式炒粉絲🍝 : 配料足到似主菜咁嫁,唔似前菜
韓式炒粉絲🍝
海帶 • 青瓜🥒 : 青瓜勁爽脆✨
海帶 • 青瓜🥒
炒魚糕🐟 : 加左洋蔥🧅 • 甘筍🥕 • 椰菜
炒魚糕🐟
▪韓式部隊鍋 ($108)
上到枱係你面前再滾🔥
咪睇佢個鍋𝐒𝐢𝐳𝐞好似細細個咁🍲
入面都有好多料嫁🤩
重點係中間有成片芝士🧀,我冇等佢溶晒,
半溶即刻撈啖麵食先🤤
食落唔會好辣。
▪韓式牛肉拌飯 ($98)
嗌句撈起先啦🤣
大廚👨🏻‍🍳好有心機排靚靚😍,勁𝐂𝐨𝐥𝐨𝐮𝐫𝐟𝐮𝐥🌈
韓式牛肉拌飯
咁多種配料加飯🍚撈埋一齊食🥣,好滿足🥰
泡菜唔會好鹹👏🏻
▪是日甜品
▫️熱情果芝士蛋糕🍰
好滑🧏🏻‍♀️,面頭有熱情果醬畫左花紋✍🏻
蛋糕部份仲食到熱情果果籽🖤
食落幾𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡💦
熱情果芝士蛋糕🍰
▪野飲▪
▫️21 牛油果奶昔($52)
面頭好大𝐏𝐚𝐭 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦🤍️,好邪惡呀😈
不過勁滑,所以忍唔住食晒🙈
下面既奶昔🍼比例控制得幾好,
𝟐種味都飲得到🙆🏻‍♀️
牛油果🥑用量唔會多到滯。
岩岩襯到後面隻牛油果🥑公仔影相📸
21 牛油果奶昔
▫️鮮奶咖啡 Latte ($36)
好好飲,面頭奶泡打得好綿密🛁
咖啡☕️部份好易入口,
問過原來係用𝐂𝐨𝐂𝐨 𝐄𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨 既豆🤩
鮮奶咖啡 Latte
🔺 以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺一入𝐂𝐚𝐟𝐞左右都係格仔架,擺滿晒𝐄𝐗𝐎既精品🛒
🔺入面周圍都係好多𝐄𝐗𝐎圍住自己,仲有部電視播住𝐌𝐕📺
🔺枱同枱之間唔會好近,座位夠闊落,坐得舒服😌
🔺店員們好𝐍𝐢𝐜𝐞,會主動同客人互動😊
2022-02-18 40 瀏覽
呢間又韓國男團exo做主題作招徠嘅韓式餐廳地點位於荔枝角工業大廈嘅樓上鋪朋友介紹之下先知道有間咁嘅嘢舖頭一入門口已經有好多exo有關物品店內環境好寬敞 裝修好年輕化 整體好舒服首先韓式泡菜牛肉拌飯份量都算大 拌飯醬汁已在下面一點也不辣 少少酸 同一般出邊食嘅有啲唔同有趣嘅係有南瓜 不過生嘅紅蘿蔔就唔係人人喜歡之後係一個迷你部隊鍋有香腸魚糕午餐肉年糕 同埋一個韓式麵係用Gas路一路煮 都幾有風味仲有一個迷你芝士蛋糕支旗仔都好有趣
呢間又韓國男團exo做主題作招徠嘅韓式餐廳

有香腸魚糕午餐肉年糕 同埋一個韓式麵
係用Gas路一路煮 都幾有風味

仲有一個迷你芝士蛋糕支旗仔都好有趣
2022-02-18 40 瀏覽
入面都係好多EXO嘅野~啱哂韓星迷🤣芝士泡菜豚肉意粉 $98估唔到泡菜同意粉咁夾!加左流心蛋令意粉更滑漏creamy, 仲有芝士,辣辣地又有卡邦尼嘅感覺,豚肉都好肥瘦適中牛肉壽喜燒 $98韓式cafe都有日式壽喜燒食,一鍋過有牛肉 雜菜菇同豆腐等,另外配烏冬。仲有隻生蛋配牛肉~烏冬索哂壽喜燒汁之後好好食👅蜜桃梳打 荔枝梳打 都係甜甜地嘅果味梳打,幾fresh~套餐仲有兩款韓式小菜同甜品~小菜好足料調味又好食
入面都係好多EXO嘅野~啱哂韓星迷🤣

芝士泡菜豚肉意粉 $98

牛肉壽喜燒 $98

蜜桃梳打
荔枝梳打
都係甜甜地嘅果味梳打,幾fresh~

套餐仲有兩款韓式小菜同甜品~小菜好足料調味又好食
2022-02-15 30 瀏覽
估唔到香工都有餐廳,呢間餐廳環境都算幾大,以韓星EXO為主題。星期六去都有午餐供應,我哋揀咗一個鍋物套餐、一個午市套餐。▶️特色鍋物套餐$108牛肉壽喜燒煱,可以揀配烏冬或傻。揀咗配烏冬。仲配有是日沙律或萌菜兩款。有泡菜、魚板條。牛肉壽喜燒鍋非常豐富,牛肉有好多~仲有金菇、豆腐、菜、冬菇等等配料。鍾意個壽喜燒鍋嘅湯底甜甜地,放埋啲烏冬入去非常入味!呢個鍋相當唔錯。另外仲有秘製辣醬,好香辣!▶️日式咖理手打漢堡扒飯$98是日前菜兩款,係韓式粉絲及醃製白蘿蔔。蛋整到旋風樣幾靚,蛋夠滑!另外有咖喱汁及少少七味粉,辣辣地漢堡扒夠厚身。是日甜品芝士蛋糕,細細件好精緻,面上仲有糖型星星作點綴。飲品揀咗熱蜜桃紅茶及熱蜂蜜人蔘茶。蜜桃紅茶幾甜,蜂蜜人蔘茶人生味夠香!

星期六去都有午餐供應,我哋揀咗一個鍋物套餐、一個午市套餐。

▶️特色鍋物套餐$108
另外仲有秘製辣醬,好香辣!

▶️日式咖理手打漢堡扒飯$98

是日甜品芝士蛋糕,細細件好精緻,面上仲有糖型星星作點綴。

2022-02-15 19 瀏覽
EXODUS Cafe以EXO為主題,一入門有一列display櫃放滿EXO嘅週邊產品,充滿打咭位📸食物方面主打西日韓Fusion菜式,亦有甜品供應Lunch set menu配有2款前菜、甜品同餐飲前菜係魚糕同海帶青瓜💁🏾‍♀️魚糕以紅蘿蔔、洋蔥一齊醃,甜甜地味道討好海帶青瓜有麻油及檸檬清香,非常開胃作為前菜不論味道及份量都十分到位🌀柚子雞肉鍋凍凍地最中意點鍋物雞肉嫩滑,柚子湯底味道清爽,整體配搭清新,食晒一煲都唔會有罪惡感🤟🏾金菇、本菇、大蔥、豆腐、南瓜、椰菜等放滿一鍋,另外有日本蛋同讚岐烏冬,感覺豐富見佢地有自家製辣椒油,好啱配火鍋裡面除咗花椒,加咗匈牙利辣椒粉,辣度十足,炸蒜、薑蔥等配料增加口感,仲可以買走添🌀朱古力布朗尼大餐過後食一件甜品,份外滿足香濃嘅朱古力布朗尼外皮脆,內裡有藍莓果肉,食落煙煙韌韌,係餐廳自家製㗎,十分有心思🌀黑糖珍珠鮮奶黑糖珍珠微甜,口感煙韌,同鮮奶真係完美配搭
EXODUS Cafe

食物方面主打西日韓Fusion菜式,亦有甜品供應

Lunch set menu配有2款前菜、甜品同餐飲
前菜係魚糕同海帶青瓜💁🏾‍♀️
魚糕以紅蘿蔔、洋蔥一齊醃,甜甜地味道討好
海帶青瓜有麻油及檸檬清香,非常開胃
作為前菜不論味道及份量都十分到位

🌀柚子雞肉鍋
凍凍地最中意點鍋物

見佢地有自家製辣椒油,好啱配火鍋

🌀朱古力布朗尼
大餐過後食一件甜品,份外滿足

🌀黑糖珍珠鮮奶
黑糖珍珠微甜,口感煙韌,同鮮奶真係完美配搭
2022-02-14 33 瀏覽
喜歡 #Exodus 嘅fans 為咗分享佢哋最愛嘅人同韓國美食,係荔枝角 #香公 開咗間餐廳! @exodus.cafe 入邊裝修有好多exodus 元素仲有啲佢哋嘅紀念品買佢個午餐set 包括韓式涼拌前菜,主菜同甜品。仲有特色韓國飲品。牛肉拌飯大大碗👍🏻有齊雞蛋絲,青瓜絲,紅蘿蔔絲,南瓜片,海帶同牛肉片,混合個韓式拌飯醬好好味。個單人部隊鍋有 #辛辣麵 、芝士、脆皮腸.同午餐肉,係韓國嘅大份量。個餐送嘅甜品都幾好食佢哋仲有自家製超辣辣椒醬#hkfoodie #hkfood #荔枝角美食
@exodus.cafe

入邊裝修有好多exodus 元素

仲有啲佢哋嘅紀念品買

個餐送嘅甜品都幾好食

佢哋仲有自家製超辣辣椒醬

#hkfoodie #hkfood #荔枝角美食
  • 韓式牛肉拌飯
  • 韓式部隊鍋
因為下午要在荔枝角開工,於是跟同事順便見識下一間位於荔枝角香港工業中心以南韓人氣男團EXO應援主題 的cafe lunch 🤫 EXODUS Cafe 擺放咗很EXO的應援物資,地方寛躺舒適😁開胃前菜,有泡菜,醃蘿蔔,炒粉絲等泡菜豚肉鍋,湯底夠濃,帶辣得來很開胃😁材料豐富有嫩滑豚肉片,冬菇,雜菜和泡菜等,還有生雞一隻自己加入鍋中,最後配埋煙靭的洞庭烏冬一齊食,很近暖又飽肚☺️韓式部隊鍋,用咗韓國黑式辛辣麵👍🏻湯底夠濃又惹味,配料豐富有芝士,年糕,魚片,泡菜,午餐肉,和煎得皮脆肉軟的脆皮香腸🥰

開胃前菜,有泡菜,醃蘿蔔,炒粉絲等

2022-02-11 52 瀏覽
聽聞荔枝角有間韓式特別餐廳 所以去開呢頭同fd就上去睇下順便e下肚仔啦 地址都算容易搵到 一出地圖站沒耐就行到 店內有好多格仔架售賣好多exo周邊 真係好多粉絲都會鍾意 唔單止咁樣仲會循環播放exo歌曲mv等 言歸正傳 價格方面真係好抵成餐午市套餐$106是日前菜兩款➕韓式牛肉拌飯(自選)➕青蘋果🍏梳打(自選)➕是日甜品🍮一客ps 前菜精緻開胃剛剛好搭配了拌飯 拌飯的色相真係好吸引人 五顏六色就令人一見到就想食 見到青瓜絲同雞蛋絲就知道廚師👩‍🍳花盡心思 入口爽口 肥牛不會太過過火 掌握火候剛剛好 調味辣醬拿捏得幾好 主要有些其他會過淡或者鹹 這款拌飯調味剛剛好 菜款包括七款其中有雞蛋🥚.海帶.泡菜.牛肉.南瓜🎃.蘿蔔絲.青瓜絲真係所有營養都能搭配的到 👍👍特色鍋物套餐$116是日前菜兩款➕牛肉壽喜燒烏東(自選) ➕柚子梳打➕甜品🍮一客ps雖然壽喜燒我都有淺嚐 但係不得不稱讚佢的湯底 味濃 原本我覺得烏東一般的不要喜歡 但係我因為呢個火鍋🍲湯底都愛上食 烏東 裡面有好多不同種類菜 其中我最喜歡金針菇因為味道足又好味😋 另外豆腐都好滑 和牛都唔錯 值得下次再叫這個餐至於食完前菜和主餐
言歸正傳 價格方面真係好抵成餐
午市套餐$106

特色鍋物套餐$116
至於食完前菜和主餐 飲料🥤都別具特色首先顏色鮮豔且味道佳 最後食埋甜品🍮簡直可以用滿載而歸形容🌟🌟
壽喜燒
壽喜燒
韓式牛肉拌飯
有留意開韓國KPOP嘅見到個餐廳名都可能會知道係關於EXO既, 所以上到去嗰陣職員以為我係想去攞嘢收交嘅!好搞笑😂但係其實我係嚟食嘢嘅🤣🤣 後尾又同店員講咗兩句,就話咁呢間餐廳就係有EXO-L開嘅, 咁之前就喺銅鑼灣既後尾先至搬過嚟荔枝角嘅。咁因為場地夠大所以佢哋都會有活動喺度舉辦(生日應援嗰D)同埋有時交收都會喺呢度地點都會方便啲啦~😚「내 우주는 전부 너야」 用咗光管去整好靚呢個真係好適合打卡嘅同埋側邊會有好多關於EXO成員嘅周邊,有啲係非賣品有啲係可以買嘅咁。如果有興趣都可以同店員講返🤣🤣 同埋側邊都有好多EXO成員嘅poster,咁如果係EXO-L嘅話就應該會勁吸引🤣~ 最重要嘅係嘢食都係幾好食嘅🤤😚! 個SET 包咗個甜菜同埋甜品所以都好抵食!☀️牛肉壽喜燒烏冬$108真係勁鍾意壽喜燒!所以喺Menu見到壽喜燒嘅時候就即刻揀咗😂咁同平時嘅壽喜燒嘅材料其實都差唔多。所以叫呢一樣一定唔會伏😂咁除咗壽喜燒本分之外咁就唔會有一個主食,咁就可以揀飯或者烏冬。咁因為我哋就係晏晝食咁就唔食飯,咁我就會揀咗烏冬啦~壽喜燒一定唔可以少得隻蛋!加埋隻蛋落去壽喜燒度真係會好食啲😜!咁佢另外都會有啲

☀️牛肉壽喜燒烏冬$108
真係勁鍾意壽喜燒!所以喺Menu見到壽喜燒嘅時候就即刻揀咗😂咁同平時嘅壽喜燒嘅材料其實都差唔多。所以叫呢一樣一定唔會伏😂咁除咗壽喜燒本分之外咁就唔會有一個主食,咁就可以揀飯或者烏冬。咁因為我哋就係晏晝食咁就唔食飯,咁我就會揀咗烏冬啦~壽喜燒一定唔可以少得隻蛋!加埋隻蛋落去壽喜燒度真係會好食啲😜!咁佢另外都會有啲小配菜嘅咁就同拌飯嗰個唔一樣~配菜就可以同朋友share,可以食到唔同嘅小菜啦~

🌙韓式牛肉拌飯$98
成個擺盤都好靚!因為係韓式牛肉拌飯所以就會有好多種唔同嘅材料~顏色勁鮮艷!!影相真係一流!!佢每一種材料都會切到細細粒一條條咁,顏色嘅配搭都好靚!再將佢哋撈埋一齊,咁每一啖嘅時候就會食到唔同嘅材料~感覺好豐富😜!另外側邊仲會有啲小配菜,都係韓國嗰種嘅酸蘿蔔同埋魚糕!都真係唔錯會再想食多次😽PS 連隻碗同埋筷子匙羹都有EXO嘅LOGO🤣🤣

🌟柚子梳打
同MENU張相幾乎係一樣嘅,都係幾靚!用黎打卡啱晒!同埋入邊都有好多嘅柚子肉,再加埋梳打水一齊都幾好味~ 即使你未飲已經知道會係咩味同想像中嘅味道一樣😜

☀️青蘋果梳打
本身都係諗住飲柚子味嘅,但係因為朋友揀咗咁就想揀另一種味道,因為想影相出嚟係唔同顏色咁就會靚啲啦~青蘋果味嘅其實都幾好飲都, 味道甜甜地~係青蘋果嘅味道都唔錯㗎!所以其實嗌兩種味道影相出嚟係會靚啲嘅😂無後悔😽
2022-02-08 42 瀏覽
韓國男團EXO主題Café・Exodus Cafe 主打韓式料理,間隔四正,環境舒適好relax💕。套餐可選沙律🥗或兩款韓式前菜,是日甜品🧀和飲品☕,價錢大眾化,服務很好,就算不是為了追星而來,都十分推薦😆特色鍋物套餐有五款可選,點了柚子雞肉鍋$108,雞肉腍滑,蔬菜滲透著柚子的香味,仲有爽滑烏冬、南瓜🎃、冬菇🍄、金針菇和日本蛋🥚,熱騰騰♨️,好適合今日寒冷天氣。午市套餐共有六款可選,點了日式吉列豬扒飯$88,外皮鬆脆,咬開肉質嫩滑,醬汁甜甜地,幾惹味😋 是日甜品是我的至愛🤭……🧀🧀🧀 芝士蛋糕,芝士味道幾濃,mousse的口感,細膩潤滑👍👍肥手辣醬$98,辣度十足,嗜辣控一定要試試🔥🔥🔥
間隔四正,環境舒適好relax💕。
套餐可選沙律🥗或兩款韓式前菜,
韓式前菜
是日甜品🧀和飲品☕,
熱咖啡(餐飲)
熱咖啡(餐飲)
價錢大眾化,服務很好,就算不是為了追星而來,都十分推薦😆

特色鍋物套餐有五款可選,點了柚子雞肉鍋$108,
柚子雞肉鍋
雞肉腍滑,蔬菜滲透著柚子的香味,仲有爽滑烏冬、
烏冬

午市套餐共有六款可選,點了日式吉列豬扒飯$88,
日式吉列豬扒飯
日式吉列豬扒飯
外皮鬆脆,咬開肉質嫩滑,醬汁甜甜地,幾惹味😋
是日甜品是我的至愛🤭……🧀🧀🧀 芝士蛋糕,

芝士蛋糕(是日甜品)
芝士味道幾濃,mousse的口感,細膩潤滑👍👍
芝士蛋糕(是日甜品)
肥手辣醬$98,辣度十足,嗜辣控一定要試試🔥🔥🔥
肥手辣醬
肥手辣醬
2022-02-07
5 分鐘 (堂食)
2022-02-07 26 瀏覽
睇門口真估唔到原來呢間係韓星CAFE🤣推門入去己經見到勁吸精既靚仔OPPA😍真係岩曬一班韓粉呀😃環境好大,坐位闊落,坐得舒服👍👍一黎叫左兩杯餐飲,嘩,少女心即刻爆發🤣青蘋果梳打同埋蜜糖柚子茶,兩杯都勁夠味,好飲😋韓式部隊窩溶化芝士撈埋韓國進口辛辣麵真係絕配,而且麵條質地彈牙,果然同自己係超市買果啲唔同😅正😋而且一人份量黎講呢個真係夠曬大份。。日式咖哩手打漢堡扒飯一上枱覺得好靚呀😍擺盤設計好有心思界開個滑蛋就見到塊手打漢堡扒,厚身大塊,而且烹調得岩岩好,食落有好香既牛味,非常惹味🤤🤤重點推介下呢個自家制既辣椒醬先,用左十幾廿款材料製造而成,老細極力推介係正野。咁我梗係唔執輸,梗係要試下真偽啦。。😃同一般既辣椒醬唔同 ,佢比較杰身,而且每一啖都脆卜卜既蒜粒,同埋佢有陣陣香味而不搶鼻,岩曬用黎點我個部隊窩,點住黎食魚片,年糕真係勁夾😋老細冇介紹錯,正正🤗最後食番個甜品做結尾😙芒果mousse cake 同朱古力脆脆,兩件都好食呀, 芒果mousse好滑而且好香芒果味, 朱古力脆脆 脆卜卜,而且唔太甜,啱曬我哋成日扮健康嘅中女🤣🤣
睇門口真估唔到原來呢間係韓星CAFE🤣

推門入去己經見到勁吸精既靚仔OPPA😍真係岩曬一班韓粉呀😃

環境好大,坐位闊落,坐得舒服👍👍

一黎叫左兩杯餐飲,嘩,少女心即刻爆發🤣
青蘋果梳打同埋蜜糖柚子茶,兩杯都勁夠味,好飲😋

韓式部隊窩
正😋而且一人份量黎講呢個真係夠曬大份。。

日式咖哩手打漢堡扒飯
一上枱覺得好靚呀😍擺盤設計好有心思

界開個滑蛋就見到塊手打漢堡扒,厚身大塊,
而且烹調得岩岩好,食落有好香既牛味,非常惹味🤤🤤

咁我梗係唔執輸,梗係要試下真偽啦。。😃

最後食番個甜品做結尾😙

2022-02-07
2022-02-05 37 瀏覽
🇯🇵🇼🇸IG看過有日韓台菜式,興沖沖地推門到難找的工廈餐廳,一看驚呆。🎵🎶📺明明是晚飯時間,可以坐6,70人的餐廳空蕩蕩的,只有大電視不停爆出強勁的音樂。吃到一半才有另一桌客人。🧖‍♂️🧖‍♂️🧖‍♂️再仔細看看介紹,才發現是EXO主題餐廳,都怪我老阿姨對店名聯想力太不足。🍴💕侍應哥哥殷勤得每次都把刀叉放到完全垂直,所有服務都一絲不苟,像是對70個客人的殷勤都用在我們身上了。🍲🐣🍨食物真的頗一般,許多菜式都從餐牌劃掉了,是顧客太少,要控制成本吧?玉子燒本應是最安全的,卻是最醜的一道菜,醬汁點點散落,一條玉子燒在大碟上孤零零的。烏冬有點油膩,最吸睛的甜品沒有掌握好雪糕,配料和麪包的比例,最後剩下一堆乾麪包,吃不下嚥。🤔🤔EXO興起好像是一段時間之前吧?可能老闆還是很喜歡他們,但要吸引顧客,還是得在食物多下功夫呢。▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️📍Exodus荔枝角青山道489-491號香港工業中心A座2樓A13號舖😁服務超好🤣好空曠哦🤔蠻多菜式都不能選🥲食物很一般

📍Exodus

荔枝角青山道489-491號香港工業中心A座2樓A13號舖

😁服務超好

🤣好空曠哦

🤔蠻多菜式都不能選

🥲食物很一般

2022-02-05 689 瀏覽
諗起荔枝角,除左平時返工會經過外,其實都有唔少隱世食店係啲工廠大廈入面,今次就趁過年前去一去食一間特色主題餐廳—Exodus Café。呢間係由一眾fans開的餐廳,雖然我唔係佢地fans,但我都感受到佢地為偶像所付出的心思,更難得係佢地啲嘢食仲係唔錯tim。上到去,話明係韓式café,梗係唔少得叫個泡菜豚肉鍋餐($108),當然兩個人嘛,所以我地叫多一客壽喜燒鍋($108)。個餐除左個鍋物外,仲有埋烏冬、餐飲同埋甜品。講返個泡菜豚肉鍋,湯底濃味,豚肉唔太厚,但唔代表佢份量少,呢一點抵讚!入面仲有好菇、泡菜、生菜等食材,仲送埋隻蛋,用來撈烏冬一流。至於個牛肉壽喜燒鍋,個湯底好味又甜,令人食慾大增,除左必備的雞蛋外,佢啲牛肉都好足料,搞到食完烏冬都想飲哂佢地啲湯底!野飲方面,我地叫左一杯凍人蔘茶同薄荷朱古力,令到我係韓國旅行嘅回憶出返哂來呀!最後來返一客小蛋糕做甜品,為今次過年前美食之旅劃上完美句號!實用小資訊時間:餐廳地點à荔枝角青山道489-491號香港工業中心A座2樓A13號舖 (地鐵站C出口直到)

個餐除左個鍋物外,仲有埋烏冬、餐飲同埋甜品

實用小資訊時間:

2022-01-30