2023-10-03
Espuma M88餐廳最近推出咗一個以情侶為主題嘅afternoon tea set,聽講味道好又抵食,所以帶咗男朋友去試試。M88餐廳位於中環,擁有開揚嘅景色同自然光嘅滲透,可以俯瞰到一啲歷史建築,例如百年歷史教堂(聖母無原罪教堂)、禮賓府等等。用餐環境非常舒適,令人可以盡情享受美食同美景。Afternoon tea set嘅特色呢個tea set結合咗「有你相伴,世界便是我們的寶藏庫」同「環遊世界」嘅概念。套餐裡面嘅小食根據相應地方以微小字體標示喺尋寶地圖上,客人可以使用餐廳提供嘅放大鏡一目了然。呢種設計巧妙地將「食」和「玩」結合喺一齊,令用餐變得更加有趣同互動性。鹹點和甜點嘅選擇下午茶套餐裡面嘅鹹點同甜點選擇豐富多樣。以下係鹹點嘅介紹 (上菜嘅時候仲係熱辣辣😋):炸墨魚卷:呢道菜以新鮮嘅墨魚製成,外層炸得酥脆金黃。墨魚嘅鮮味同嫩滑口感令人印象深刻。搭配著泰式辣醬,味道更加美味。青檸七味蝦撻:呢款蝦撻以酥脆嘅撻皮包住鮮甜同彈牙嘅蝦肉,俾人一種口感豐富嘅享受。蝦肉與其他配料嘅搭配非常協調,味道非常出色。椰絲照燒雞鎚:這款小食嘅雞肉鮮嫩,搭配著香氣四溢嘅照燒醬汁,口感完美融合。牛肉焦
Afternoon tea set嘅特色
鹹點和甜點嘅選擇
牛肉焦糖洋蔥薄脆多士:牛肉嘅風味與多士嘅酥脆口感形成完美嘅對比,令整道小食更加有層次感。
而甜點方面,下午茶套餐提供多款選擇,包括蕯赫提拉米蘇、芒果蛋糕卷、腰果忌亷抹茶朱古力芝士餅、芝麻英式鬆餅等。每款都係小份,適合鍾意食甜品但又唔喜歡太甜嘅朋友。餐廳還用一個大玻璃球罩住甜品,搭配2杯熱情果芒果雪葩香檳快,非常適合拍照打卡。
總括嚟講,呢個情侶主題嘅下午茶套餐性價比高,我非常推薦俾大家。👍🏻