2021-12-27 26 瀏覽
呢兩年冇食過茶木,一直都想搵番間高質既多士食下,估唔到喺大圍竟然搵到,仲要閒日午餐都排曬長龍,應該都幾出名!雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司 $88本身仲糾結緊究竟嗌黑松露定三文魚果個,睇完餐牌見到有雙重三文魚即刻下定主意。多士都幾香脆,炒蛋亦都好滑口。加埋沙律醬同芝士令多士鹹鹹地又好creamy。唯一覺得稍為不足既就係三文魚既份量唔算多。招牌奶蓋咖啡 $48呢杯咖啡相當打卡able,奶蓋加啲糖漿就好似一隻蛋咁!好少飲咖啡係要飲左啲奶蓋先,都係一個幾特別既體驗黎!奶蓋都幾甜而且唔算太厚,但係咖啡就比較淡,建議可以溝埋部份奶蓋飲會甜少少!

雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司 $88

招牌奶蓋咖啡 $48

對上一次去𝐄 𝐟𝐨𝐫 𝐄𝐠𝐠已經係上年有限定布甸吐司個陣🍞🍮 最近見佢地再推出聖誕限定🎅🏼 既甜品,就約左鐵飯腳同佢既大圍朋友去左試試~路痴行去新鋪蕩失路左一陣🙈 但原來沿單車路行就會快好多~新鋪空間感大左好多好多啊,都多左好多吐司以外既食物選擇😋我地揀左一個鹹吐司、兩個聖誕限定窩夫同花茶💁🏽‍♀️➿ 香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司 ($65)一上枱就已經諗到好香既黑松露味🤤 吐司重牛油香🧈 炒蛋又幾嫩滑~仲有香甜既炸蕃薯條,同埋伴左意醋既沙律菜解解膩😌🥗➿ E FOR EGG 芝士奶蓋招牌窩夫 ($88)隻迷你荷包蛋實在太卡哇依喇😍 芝士奶蓋帶鹹香而唔膩,配搭住鋪面既可可粉,有tirumisu既味道😀 同窩夫又幾襯喎🧇➿ 栗子小屋窩夫 ($88)小屋🛖造型好得啊❗️栗子蓉🌰甜度岩岩好,幾幼滑!小屋藏寶😛 有粒雪米糍喺入面~呢度既窩夫🧇 比較脆身,蛋香十足,果然係E for Egg啊!欣賞佢地同中求異咁設計兩個限定甜品,細節位會見得到~ 例如:招牌窩夫伴碟跟brownie粒,栗子小屋就跟粟子薄片🌰➿ 桂花香梨茶 ($48)初頭焗左陣先飲都覺得冇咩味,之後鐵飯腳拮兩拮就即刻出哂味,梨味帶點酸
路痴行去新鋪蕩失路左一陣🙈 但原來沿單車路行就會快好多~
新鋪空間感大左好多好多啊,都多左好多吐司以外既食物選擇😋

我地揀左一個鹹吐司、兩個聖誕限定窩夫同花茶💁🏽‍♀️

➿ 香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司 ($65)
仲有香甜既炸蕃薯條,同埋伴左意醋既沙律菜解解膩😌🥗

➿ E FOR EGG 芝士奶蓋招牌窩夫 ($88)

➿ 栗子小屋窩夫 ($88)

➿ 桂花香梨茶 ($48)
初頭焗左陣先飲都覺得冇咩味,之後鐵飯腳拮兩拮就即刻出哂味,梨味帶點酸味🍐桂花味好清香😌

🌟
店長、店員都好nice☺️ 地方大左,唔洗等位,一定會再再訪💁🏽‍♀️
2021-12-18 52 瀏覽
去到門口已經好有聖誕節氣氛🎄成間店以白色 淺木色為主 感覺好整齊.嗌左個豬柳盒子同招牌奶蓋咖啡.吐司一拎上台已經好吸睛 豐富嘅吐司 配上沙律菜同番薯薯條,粉黃色既蜜糖芥末醬多到滿瀉 賣相好靚. 甜甜酸酸既醬 好開胃同豬柳好match 入面既蛋都好足料! 成個感覺好豐富好夾 吐司外脆內軟 啲料唔會令到吐司濕晒變軟 個吐司都好加分👍🏻奶蓋咖啡好適合打卡,咖啡味道唔算特別香濃但個賣相好可愛 層次分明 咖啡上仲有個煎蛋既圖案 少女心爆發😆閒日既中午都坐full晒 但絕對值得一試💁🏻‍♀️推
嗌左個豬柳盒子同招牌奶蓋咖啡.
閒日既中午都坐full晒 但絕對值得一試💁🏻‍♀️推
2021-12-17 41 瀏覽
我是平日週四中午和朋友去的,尚未走到遠遠就見不少排隊人龍,約莫拿號在外等了45分鐘才入座。不過美食等待是值得的~點的鹹食&甜品都相當美味😋值得一提的是,服務員妹妹態度很親切!我們一直要求額外品項,她絲毫沒有不悅,反而報以真摯微笑服務,我是台灣人,來港18年第一次在香港餐廳遇到如此nice的服務生,要讚一個👍
2021-12-16
45 分鐘 (堂食)
  • 焦糖雞蛋布丁盒子吐司
難得去沙田區,順路在大圍搵間Cafe飲咖啡,見到這間 E For Egg 的奶蓋咖啡勁可愛,吐司盒子亦很浮誇,所以揀左佢試下。大圍火車站附近都有唔少咖啡和甜品店,每間都各有特色。未行到 E for Egg 門口已經見到大棵聖誕樹,非常有節日氣氛呢。咖啡店唔算好大間,外面有一個打卡位,入面大概坐到廿個人。食物主打各款滑蛋盒子吐司,蛋奶素可以揀三重芝士或者黑松露芝士。飲品都係咖啡或茶,招牌奶蓋咖啡原來有酒精喎。去望下蛋糕甜品們的真人都決定揀邊款,要留意蛋糕未必全部有貨,賣晒就無架啦。落完單先發現檯面有個迷你價目表。E For Egg 招牌芝士奶蓋窩夫 HK$88 / Latte HK$38因為想要隻太陽蛋所以揀左奶蓋窩夫,同樣節日氣氛聖誕草莓,見到都覺得心情靚!咖啡水準不過不失,窩夫份量偏細,切開中間原來仲有麻糬波波,整體唔算非常好食,主要係賣相取勝。大圍其實很多特色小店,現在有屯門線來這邊更方便,去其他區飲到悶可以試下。

咖啡店唔算好大間,外面有一個打卡位,入面大概坐到廿個人。

飲品都係咖啡或茶,招牌奶蓋咖啡原來有酒精喎。

落完單先發現檯面有個迷你價目表。

2021-12-17
2021-12-13 42 瀏覽
今日咁岩去開大圍,決定去E FOR EGG食個lunch先,大概一點半左右到達,等左大概二十分鐘左右就入到坐,都算快👍🏻Double芝士豬柳盒子吐司 $55 推👍🏻👍🏻👍🏻吐司外脆內軟好鬆化,好香牛油味,配埋豬柳同蛋👍🏻👍🏻👍🏻配菜有少量沙律菜同炸蕃薯條沙律汁好味😋😋😋成個食完都唔會覺得好heavy招牌奶蓋咖啡 $48 奶蓋好滑,再有淡淡既酒味,應該係Baileys,味道不俗 👍🏻👍🏻

Double芝士豬柳盒子吐司 $55 推👍🏻👍🏻👍🏻
吐司外脆內軟好鬆化,好香牛油味,配埋豬柳同蛋👍🏻👍🏻👍🏻
配菜有少量沙律菜同炸蕃薯條
沙律汁好味😋😋😋成個食完都唔會覺得好heavy

招牌奶蓋咖啡 $48

2021-12-13 47 瀏覽
在大圍出發踩單車往大尾督前,我們先到這間book mark已久的人氣吐司小店醫肚。這店主打滑蛋盒子吐司,有多款不同的口味,以咸味吐司為主。除了吐司外,也可選擇其他日式定食。✨煙三文魚芝士盒子吐司吐司賣相很精緻,煙三魚疊起成一朵玫瑰花,非常好看!拌碟的是酥脆的炸番薯條和沙津菜。吐司帶微微溫熱,外層烤得脆身而麵包中間仍然維持鬆軟的口感。盒子上放滿了炒得香滑的雞蛋,當中還加入了黃芥末醬,令整體味道更豐富突出。盒子中間裝滿嫩滑的炒蛋,味道帶點牛奶味。✨焙茶牛奶焙茶味很香濃,牛奶甜度適中,拉花也很漂亮。餐廳座位不多,所以平日午飯時間也要等約十五分鐘入坐,假日記得再預多點時間來排隊。

✨煙三文魚芝士盒子吐司

盒子中間裝滿嫩滑的炒蛋,味道帶點牛奶味。

✨焙茶牛奶
焙茶味很香濃,牛奶甜度適中,拉花也很漂亮。

• 煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司
2021-12-09 170 瀏覽
難得平日中午時份來到大埔,不禁想起要去試一試E FOR EGG。當天12時15分來到,大約等了15分鐘便獲安排入座。 難得來到立即便叫了金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司及焙茶鮮奶。金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司賣相非常吸引。我立即把旁邊的蕃薯條放入口,卻發現它已經冷掉了。我不禁擔心主角軟殼蟹的温度,於是立即放入口。幸好它又脆又熱,味道不俗。整個吐司都是熱熱的,配上剛炒好的蛋,剛剛好。 焙茶鮮奶的焙茶味非常濃郁,在冬天喝完後整個人都暖起來。 總括來說,若果剛好在大埔的話,不妨一試。但還未美味到要特意前來再等上一小時的程度。我看到甜品櫃內的甜品非常精美吸引,希望有機會可以再來一試。

金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司

焙茶鮮奶的焙茶味非常濃郁,在冬天喝完後整個人都暖起來。

焙茶鮮奶

我看到甜品櫃內的甜品非常精美吸引,希望有機會可以再來一試。
金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
焙茶鮮奶
2021-12-08 83 瀏覽
係Ig 見到好似好吸引就即刻去試下👩‍❤️‍👨👩‍❤️‍👨勁好彩下午茶時間等左5分鐘左右就入得🥳🥳Oder of the day ; 煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司 🐟🧀🍳🍞; 吉列大蝦芝士芫荽醬定食 🍤🧀☘️🍱; 最有驚喜嘅招牌奶蓋咖啡☕️上面有一層厚厚又綿密既奶蓋,佢地加入左Rum酒 提升咖啡既層次 ,奶蓋既上面仲有一層用太陽蛋做裝飾嘅cream 🍳。煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司 🐟🧀🍳🍞⭐️⭐️⭐️⭐️-吐司夠脆-蛋夠滑-芝士醬清新-三文魚 正常-番薯薯條出色(可惜份量有啲扣分)吉列大蝦芝士芫荽醬定食 🍤🧀☘️🍱⭐️⭐️⭐️⭐️- 飯素火山飯- 配菜唔講咁多喇- 芫荽醬配吉大蝦,蝦肉夠彈牙,炸粉唔會太厚, 鍾意食芫荽既呢個醬真係要試(世界級)👍🏻👍🏻👍🏻 招牌奶蓋咖啡☕️⭐️⭐️⭐️⭐️- 個人都鍾意飲有酒既咖啡- 加上上面有一層厚厚又綿密既奶蓋- 太陽蛋(蛋黃有驚喜)
係Ig 見到好似好吸引就即刻去試下👩‍❤️‍👨👩‍❤️‍👨

-吐司夠脆
-蛋夠滑
-芝士醬清新
-三文魚 正常
-番薯薯條出色(可惜份量有啲扣分)

吉列大蝦芝士芫荽醬定食 🍤🧀☘️🍱
- 飯素火山飯
- 配菜唔講咁多喇

招牌奶蓋咖啡☕️

- 個人都鍾意飲有酒既咖啡
- 加上上面有一層厚厚又綿密既奶蓋
- 太陽蛋(蛋黃有驚喜)

2021-12-08
5 分鐘 (堂食)
2021-12-08 114 瀏覽
📸大圍人氣盒子吐司🍞📍E FOR EGG 大圍城河道19-25號城河樓地舖呢一間cafe專門食toast~有咸有甜😙選擇有好多款閑日下午時段都要排隊啊焦糖雞蛋布甸盒子吐司 $60🍞Toast焗得好鬆脆!配上蜜糖和忌廉有甜甜嘅感覺~同時亦都唔會怕太乾🍮焦糖布丁焦糖味重入口亦都唔會過甜 所以唔會好膩水果都好甜好新鮮 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 熄晒成個真係好鬼幸福🤤下次一定要再嚟試吓煙三文魚盒子吐司!!!🐟🍞
📸大圍人氣盒子吐司🍞
📍E FOR EGG
大圍城河道19-25號城河樓地舖

呢一間cafe專門食toast~
有咸有甜😙選擇有好多款
閑日下午時段都要排隊啊

焦糖雞蛋布甸盒子吐司 $60
🍞Toast焗得好鬆脆!
配上蜜糖和忌廉有甜甜嘅感覺~
同時亦都唔會怕太乾
🍮焦糖布丁焦糖味重
入口亦都唔會過甜 所以唔會好膩
水果都好甜好新鮮 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
熄晒成個真係好鬼幸福🤤

下次一定要再嚟試吓煙三文魚盒子吐司!!!🐟🍞
焦糖雞蛋布丁盒子吐司
由之前嘅細鋪到而家有堂食嘅大鋪,一直都好評不斷,今日終於有機會去試下了~特別鳴謝男友大大一個鐘嘅排隊時間,好食嘅野唔知點解永遠都要等😂😂金沙軟殼蟹滑蛋盒子多士 $70一上枱就好岩打卡,隻軟殼蟹大隻到差唔多跌出黎😂好欣賞佢個芥末蛋黃醬,完全吊起軟殼蟹鹹香味,超級開胃👍🏻新鮮整出嚟所有野都熱辣辣同保持香脆,連蕃薯條都好正~焦糖雞蛋布丁盒子多士 $60E個真係獨家菜式,多士盒焗到金黃色,中間嘅布丁滑lu lu,一冷一熱嘅觸感crossover😆主角布丁質素都好好架,焦糖同蛋味夠出,未食過嘅真心推薦去試!總結:軟殼蟹滑蛋多士盒其實好多小店都有整,但係佢個醬真係比其他出色,所以就算價錢比較貴都能有一班捧場客;而布丁盒真心特別,不過想食嘅朋感覺最好平日請假去否則真係起碼排一個鐘🙊總分(5⭐️為最高):環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

金沙軟殼蟹滑蛋盒子多士 $70

焦糖雞蛋布丁盒子多士 $60

總分(5⭐️為最高):
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-12-02 121 瀏覽
E for Egg的盒子吐司一向口碑也不錯,轉型成為cafe 之後的款式選擇又多了,難得weekday有機會去大圍,一於去朝聖一下。先來的是招牌奶蓋咖啡,大概是因為飲品的層次比較多,所以只限堂食可點。這杯咖啡賣相精緻,灑滿朱古力粉,更放了一顆朱古力製的迷你大陽蛋在中間,看上去感覺很可愛治癒。飲品的頂層是綿滑的奶蓋,帶有可可的香濃味道。喝到奶蓋下的咖啡部分還帶有點酒味,整杯飲品的口感和味道也很豐富,似在吃tiramisu。跟想像中有點不同,原來吐司部分是室溫的,不是剛烘好的熱度,但依然香脆布甸滑溜,不會過甜,配上沾滿焦糖漿的吐司吃,很滿足若吐司可以做到熱辣辣就更好

招牌奶蓋咖啡

焦糖雞蛋布丁盒子吐司

布甸滑溜,不會過甜,配上沾滿焦糖漿的吐司吃,很滿足
若吐司可以做到熱辣辣就更好

2021-10-26
招牌奶蓋咖啡
2021-12-01 49 瀏覽
好友新居入伙,探望佢前先醫肚。星期六下晝兩點三去到,無食嘢情況下等咗一個鐘,附近又無商場,大熱天時都幾辛苦。煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司 $65多士烘得香脆,有牛油香,蛋炒得滑溜,加上不過鹹嘅煙三文魚同蜜糖芥末汁,口感豐富,食得滿足。香蒜黑松露雜菌拉絲芝士滑蛋盒子吐司 $65吐司端上之際黑松露味已湧出,菇菌有蒜香,多士同樣高質;另外配上嘅洋蔥圈雖然只得兩件,但炸得香脆,過下口癮。食物品質的確唔錯又唔算貴,都想一試其招牌甜吐司,有機會再嚟。

煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司 $65
香蒜黑松露雜菌拉絲芝士滑蛋盒子吐司 $65
60 分鐘 (堂食)
2021-11-28 25 瀏覽
難得去到大圍,就想去搵間出名的餐廳試一試,找到這間在河邊的韓式Cafe,見openrice 上有幾多好評,大圍街道上其實無乜人,不過這間餐廳門口,過了午餐時間依然有好多人喺度等位,幸好門口有兩張等位木櫈,天氣又不太熱,等了差不多一個鐘,同朋友傾下偈打下卡等都尚可。煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司 $70麵包外層炸過幾好鬆脆,滑蛋分量多,塞滿了成個麵包,滑蛋略嫌不夠滑身,吃不到芝士味,但overall 都ok,而且賣相漂亮。招牌奶蓋咖啡(熱) $45咖啡不錯,要打卡建議叫凍,才看到有一屬屬漸變的效果。總括而言,這間餐廳的食物賣相非常漂亮,打卡一流,侍應態度都友善,食完差不多3pm 見開始少人排隊,所以假期建議2:30pm 後到,等枱時間會少啲。

煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司 $70

招牌奶蓋咖啡(熱) $45

咖啡不錯,要打卡建議叫凍,才看到有一屬屬漸變的效果。

• 招牌奶蓋咖啡
① 𝘿𝙤𝙪𝙗𝙡𝙚芝士豬柳盒子吐司🥪 ($55)// 超澎湃的盒子吐司🍞!炒蛋頗滑而且調味剛好 配上豬柳🐖和蜜糖芥末醬蠻好食😆雖然所有東西加上蜜糖芥末醬一定是不死組合🍯但其實炒蛋真的挺不錯而且很香滑啦💛而且吐司很鬆軟也帶有牛油香✨//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑② 金沙軟殼蟹滑蛋盒子吐司🦀 ($70)// 凡有軟殼蟹的組合都給人一種特別高級的感覺🤣 蟹炸得很脆而且本身也加了點調味🤏🏼同樣有香滑炒蛋和蜜糖芥末醬 只是換了主角🦀份量蠻多的🤤可以飽腹的🤰🏻✨//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌘③ 招牌奶蓋咖啡🍳☕️ ($48)// 幾乎每枱必點的飲品🥛!奶蓋口感不算太厚而且沒有芝士鹹香🙉只有淡淡的奶味~不過表層灑上可可粉所以喝起來像𝙩𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪🤎這杯同時有微微酒香 有點像淡淡𝙗𝙖𝙞𝙡𝙚𝙮𝙨👌🏼至於𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚 𝙗𝙖𝙨𝙚就是奶偏重 想認真喝咖啡的就不太建議這杯了😗整體造型很加分🥰表面浮著一顆迷你雞蛋很可愛⋆ฺ(*´◡`) 第一次必點的🍯//Food:🌕🌕🌕🌕🌗🌑④ 竹炭黑芝麻鮮奶🐼 ($41)// 漸層超美的不用懷疑啦很適合打卡🤍不過味道偏甜🙈而且奶香不是很明顯 被芝麻味道蓋過了🤏🏼如果不是甜度過高的話應該會好很

① 𝘿𝙤𝙪𝙗𝙡𝙚芝士豬柳盒子吐司🥪 ($55)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
𝘿𝙤𝙪𝙗𝙡𝙚芝士豬柳盒子吐司

② 金沙軟殼蟹滑蛋盒子吐司🦀 ($70)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌘
金沙軟殼蟹滑蛋盒子吐司

③ 招牌奶蓋咖啡🍳☕️ ($48)
Food:🌕🌕🌕🌕🌗🌑

④ 竹炭黑芝麻鮮奶🐼 ($41)
// 漸層超美的不用懷疑啦很適合打卡🤍不過味道偏甜🙈而且奶香不是很明顯 被芝麻味道蓋過了🤏🏼如果不是甜度過高的話應該會好很多(๑•̀ㅂ•́)و✧//
Food:🌕🌕🌕🌗🌑🌑
炭黑芝麻鮮奶🐼

🍳E FOR EGG (大圍)
大圍城河道19-25號城河樓地舖
炭黑芝麻鮮奶🐼