2022-02-09 45 瀏覽
大年初二求完簽去醫肚!初二都未系好多食肆開門,還好呢間E for egg有開,可以帶佢地去食好西!等左半個鐘度先有位~呢啲日子想食好嘢系要等架啦!未搬鋪前食過一次,當時已經覺得好食!今次人多可以食多啲!圖上嘅咸甜都好味!飲品都有少少驚喜嘅🐵新春限定黃金鳳梨炸雞盒子吐司$98好食😋炸雞都幾惹味!盒子吐司有蛋同鳳梨加埋個醬汁超好食!旁邊嘅沙律菜正常,另外個芝士魚餅都ok !焦糖雞蛋布丁盒子吐司$60好靚~比想像中震撼!食落都幾得意!唔錯!E for egg芝士奶蓋招牌窩夫$88賣相一流!味道有驚喜!窩夫超級脆!芝士奶蓋食落唔膩!正!上面黃黃地色個粒系南瓜味黎😌招牌奶蓋咖啡$48一場黎到,梗系同你地試最受歡迎嘅啦!味道OK,奶蓋打得好好!P.S.新鋪比舊鋪環境相對大好多!座位都幾好坐!👍🏼
大年初二
等左半個鐘度先有位~呢啲日子想食好嘢系要等架啦!
未搬鋪前食過一次,當時已經覺得好食!
今次人多可以食多啲!圖上嘅咸甜都好味!
飲品都有少少驚喜嘅🐵

新春限定黃金鳳梨炸雞盒子吐司$98
好食😋炸雞都幾惹味!
盒子吐司有蛋同鳳梨加埋個醬汁超好食!
旁邊嘅沙律菜正常,另外個芝士魚餅都ok !

焦糖雞蛋布丁盒子吐司$60
好靚~比想像中震撼!
食落都幾得意!唔錯!

E for egg芝士奶蓋招牌窩夫$88
賣相一流!味道有驚喜!窩夫超級脆!芝士奶蓋食落唔膩!正!
上面黃黃地色個粒系南瓜味黎😌

招牌奶蓋咖啡$48
一場黎到,梗系同你地試最受歡迎嘅啦!
味道OK,奶蓋打得好好!

P.S.新鋪比舊鋪環境相對大好多!座位都幾好坐!👍🏼
2022-02-02
30 分鐘 (堂食)
大圍出名小店/ cafe 多, 今次就試左間E for EGG. 小店一般簡約風, 餐廳廚房各半,坐位都唔算太逼。 可能熱店, 雖然平日下午茶時間, 但都要等幾張枱,食飯時間都要限時60分鐘。睇番Menu ,內有好多人氣之盒子選項。二人點左個「雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司」,「吉列蠔海鮮珍珠堡」, 另加一杯Latte & 竹碳黑芝麻咖啡。「雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司」一定有三文魚及三文魚子喇。吐司細細份,整體都好鬆脆,而吐司挖空放上滑蛋, 芝士醬上放主菜-DOUBLE salmon. 味道確實唔錯。 但份量作為午餐略為不足。「吉列蠔海鮮珍珠堡」吉列蠔好juicy, 鮮炸脆皮, 上下層用飯團壓成珍珠堡珍狀,但食落飯團又唔算好特出。配上細細粒魷魚,口感即刻豐富左(起初仲以為係蛋白粒), 加埋蛋絲同芝士合為一個rice burger , 確有驚喜!LATTE 上coffee 速度好快。 咖啡拉花唔錯, 口感ok. 竹碳黑芝麻咖啡想試新野, 叫左個竹碳黑芝麻咖啡。 第一口有香濃黑芝麻味及奶泡, 再細味先有好淡既咖啡味(要聚精會神細味先感覺到, 可能黑芝麻味太出喇), 所以想試黑芝麻可以選擇竹碳黑

「雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司」
雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司

「吉列蠔海鮮珍珠堡」
吉列蠔海鮮珍珠堡

LATTE
上coffee 速度好快。 咖啡拉花唔錯, 口感ok.

竹碳黑芝麻咖啡
想試新野, 叫左個竹碳黑芝麻咖啡。 第一口有香濃黑芝麻味及奶泡, 再細味先有好淡既咖啡味(要聚精會神細味先感覺到, 可能黑芝麻味太出喇), 所以想試黑芝麻可以選擇竹碳黑芝麻鮮奶, 可能會更出色!
竹碳黑芝麻咖啡

2022-02-07
10 分鐘 (堂食)
雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司
吉列蠔海鮮珍珠堡
2022-02-07 30 瀏覽
焦糖雞蛋布丁盒子吐司 $60香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司 $65Double芝士豬柳盒子吐司 $55E For Egg招牌芝士奶蓋窩夫 $88小山園抹茶雞蛋布丁盒子吐司 $75 (聖誕限定)聖誕小屋粟子窩夫 $88 (聖誕限定)好耐之前係舊鋪既時間已經食過E FOR EGG, 個時鋪頭好細, 搬左去新鋪之後環境靚左好多又多左好多位, 但因為佢真係好好食, 次次去既時候都要等位, 好彩既時候等幾個字, 多人既時候可能要等1個中。Double芝士豬柳加蛋呢個組合冇得輸, 食落少少甜又有芝士味, 好正! 唔想食肉既朋友可以試下雜菌黑松露, 入面有超多芝士滑蛋同好濃郁既黑松露! 甜品方面一樣咁出色! 招牌既焦糖雞蛋布丁盒子吐司絕對係必叫, 中間有一層滑溜既雞蛋布丁, 唔會太甜。招牌芝士奶蓋窩夫芝士味十分濃郁, 窩夫口感煙韌, 唔會太油膩, 賣相亦十分討好。抹茶雞蛋布丁盒子吐司同聖誕小屋粟子窩夫係之前聖誕限定口味, 碟上放置左姜餅人同雪人既裝飾, 增添咗節日嘅氣氛, 味道同樣出色。E FOR EGG 係絕對會再去既cafe, 希望下次唔需要等太耐位🥲Overall:Taste - 8.5/10
焦糖雞蛋布丁盒子吐司 $60
香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司 $65
Double芝士豬柳盒子吐司 $55
E For Egg招牌芝士奶蓋窩夫 $88
小山園抹茶雞蛋布丁盒子吐司 $75 (聖誕限定)
聖誕小屋粟子窩夫 $88 (聖誕限定)

Overall:
Taste - 8.5/10
Service - 7.5/10
Environment - 7.5/10
Booking - Walk in only
———————————————
E FOR EGG:
📍 大圍城河道19-25號城河樓地鋪
喺舊舖食過一次布丁盒子🍮搬咗新舖之後人氣勁高一路都未有時間到訪,之前經過都見到要排隊冇等到位就走左🙈新年假期大約11點黎到唔洗等位,食返個靚靚早餐先😚早彩早一步到😳坐低一陣門口已經有人龍🙈🔸雙重三文魚芝士滑蛋吐司🍞吐司包住滿滿既滑蛋,面頭有沙律醬同芝士,配埋煙三文魚同三文魚籽,好豐富😍個多士都烘得好香脆,好食!🔸焦糖雞蛋布丁盒子🍮🍞呢個招牌甜品,都真係無法抗拒😍賣相靚靚!呢個係凍食既,所以麵包都係凍凍地,但又唔會淋左,仲保持到鬆脆😛🔸玫瑰咖啡🌹☕️、招牌奶蓋咖啡☕️玫瑰咖啡有天鵝拉花🥰都真係有少少花香味🤣奶蓋咖啡嘅咖啡底係比較Fruity,飲落微酸。店員提醒要快啲飲,因為面頭嘅奶蓋會好快溶,果然影左幾張相隻蛋就消失咗😂📍#EforEGG (#大圍美食)大圍城河道19-25號城河樓地舖

🔸雙重三文魚芝士滑蛋吐司🍞

🔸焦糖雞蛋布丁盒子🍮🍞

🔸玫瑰咖啡🌹☕️、招牌奶蓋咖啡☕️

📍#EforEGG (#大圍美食)
大圍城河道19-25號城河樓地舖
一直都好想食呢間E For Egg, 今日難得抽到時間去試試可惜新年食滯咗, 大食妹今次淨係嗌咗個窩夫同嘢飲<E-For-Egg 招牌芝士奶蓋窩夫>E-For-Egg 嘅招牌芝士奶蓋窩夫超級可愛窩夫上高加咗一層厚厚嘅芝士奶蓋, 再灑上可可粉, 最後放上好可愛嘅招牌蛋蛋窩夫裏面仲有cream同雪米糍, 側邊仲放咗朱古力布朗尼粒粒同糖霜, 打卡一流<招牌奶蓋咖啡>見到招牌奶蓋咖啡都有蛋蛋, 嗌咗杯試吓咖啡底比較酸, 大食妹就唔係咁好啦咖啡加咗奶蓋, 雖然幾有創意, 但咖啡還咖啡, 奶蓋還奶蓋, 似乎唔多夾<桂花拿鐵>反而係桂花拿鐵幾清香, 味道唔錯
可惜新年食滯咗, 大食妹今次淨係嗌咗個窩夫同嘢飲
<E-For-Egg 招牌芝士奶蓋窩夫>
E-For-Egg 嘅招牌芝士奶蓋窩夫超級可愛
<招牌奶蓋咖啡>
見到招牌奶蓋咖啡都有蛋蛋, 嗌咗杯試吓
咖啡底比較酸, 大食妹就唔係咁好啦
<桂花拿鐵>
反而係桂花拿鐵幾清香, 味道唔錯
  • E-For-Egg 招牌芝士奶蓋窩夫
2022-01-30 52 瀏覽
:📍E for Egg𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_taiwai 𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_cafe 。🐟 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧, 𝐒𝐜𝐫𝐚𝐦𝐛𝐥𝐞 𝐄𝐠𝐠, 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 ($65)Drizzled with mustard sauce(?), this one is slightly sweeter in taste, consists of a generous portion of scrambled eggs sandwiched in a delectable and fluffy bread pocket. It was also served with refreshing green salad and crispy sweet potato fries on the side. .大圍嘅人氣Cafe! 平日去都等左30分鐘先有位, 大熱天時真係一個大考驗💦 不過食完佢地嘅吐司盒子就會覺得非常整得排隊! 呢款加左蜜糖芥末醬 (如果無食左錯嘅話🤣), 所以個炒蛋食落帶少少甜味, 同鬆軟帶牛油香嘅吐司好夾🍞仲有香脆嘅蕃薯條做伴碟, 好滿足🍠
📍E for Egg
𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_taiwai
𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_cafe

🍄 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞, 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦, 𝐌𝐨𝐳𝐳𝐚𝐫𝐞𝐥𝐥𝐚 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 ($65)
The extra-thick toast was served warm and crispy, with a strong buttery taste. Inside the pocket, you can find savoury mushrooms sautéed in garlic butter, covering by a mountain of fluffy scrambled eggs with a mix of mozzarella cheese. Really appreciate the deep musky aroma of the truffle, but unfortunately overpowering the cheese flavour a bit.
吐司好厚身, 外面烤到少少脆, 入面裝滿左滑溜嘅炒蛋🍳黑松露醬份量都幾多, 再加埋炒過嘅蘑菇片, 每一啖都食到香濃嘅松露味🍄雖然都見到炒蛋有加入芝士, 不過可能整體味道偏重, 所以芝士味有少少被蓋過左, 如果用較重味嘅芝士可能會更加好🧀

🍮 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐄𝐠𝐠 𝐏𝐮𝐝𝐝𝐢𝐧𝐠 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 ($60)
Despite the wearying long wait under the sun, this cafe deserves a 10 out of 10 for their delicious and nice-looking Egg Pudding Toast! The middle part of the bread was removed and replaced with a large chunk of luscious and smooth egg pudding. You can taste that the toast has been fried in honey and butter, giving the magical sugary crunch, but not soggy at all. Best suit for those have a sweet-tooth!
呢間cafe招牌嘅甜品 — 焦糖雞蛋布丁盒子吐司🍞 麵包有少少似西多士, 用牛油煎過再落蜜糖, 食落香甜又鬆軟🍯中間嘅部分挖空左放左一大嚿滑捋捋嘅雞蛋布丁, 每一啖都充滿香濃嘅蛋味同焦糖香😍 面頭仲淋左糖漿, 非常適合鐘意甜食嘅螞蟻人! 🍬
Caramel Egg Pudding Toast
Caramel Egg Pudding Toast
2022-01-26 97 瀏覽
過去的週六下著毛毛雨十二點來到,大概等了十多分鐘就能入座了聽聞週末都要排很久,所以還算幸運但到了快一點時,店外等待的人愈來愈多,建議早一點來會比較好店舖座位蠻窄的,沒有坐得很舒適想試很久了,本來是有點期待,但是挺失望稍稍有點overrated◭金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108 🅙🅙🅙/5軟殼蟹炸得香脆,搭配蜜糖芥末沙律醬醬汁略嫌有些膩和鹹亦沒有吃到吐司內有海鮮這個價錢,這個質素,不會很推薦◭雞翼拼盤 $58 🅙🅙🅙/5拼盤包含兩隻雞中翼及兩隻釀雞全翼味道可以,雞全翼內釀了芝士與蘑菇◭焦糖雞蛋布丁盒子吐司 $60 🅙🅙/5焦糖太甜,有點甜到牙痛的感覺焦糖的份量少一點會比較好它的甜稍微蓋過其他食材◭Iced Americano $35 🅙🅙🅙/5◭Hojicha Latte $38 🅙🅙🅙🅙/5焙茶味濃,尚算香滑⚎⚎⚎Recommendation 🅙🅙🅙/5⚍⚍⚍
過去的週六下著毛毛雨
十二點來到,大概等了十多分鐘就能入座了
聽聞週末都要排很久,所以還算幸運
但到了快一點時,店外等待的人愈來愈多,建議早一點來會比較好
店舖座位蠻窄的,沒有坐得很舒適
想試很久了,本來是有點期待,但是挺失望
稍稍有點overrated

◭金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108 🅙🅙🅙/5
軟殼蟹炸得香脆,搭配蜜糖芥末沙律醬
醬汁略嫌有些膩和鹹
亦沒有吃到吐司內有海鮮
這個價錢,這個質素,不會很推薦

◭雞翼拼盤 $58 🅙🅙🅙/5
拼盤包含兩隻雞中翼及兩隻釀雞全翼
味道可以,雞全翼內釀了芝士與蘑菇

◭焦糖雞蛋布丁盒子吐司 $60 🅙🅙/5
焦糖太甜,有點甜到牙痛的感覺
焦糖的份量少一點會比較好
它的甜稍微蓋過其他食材

◭Iced Americano $35 🅙🅙🅙/5

◭Hojicha Latte $38 🅙🅙🅙🅙/5
焙茶味濃,尚算香滑
⚎⚎⚎
Recommendation 🅙🅙🅙/5
⚍⚍⚍
E for🥚朋友推薦行完山3.4點度落嚟Tea一Tea大圍地鐵站行過去大概5.6分鐘路程去到前面有幾枱等緊大概等咗10分鐘度之前見到有人話要等個幾鐘真係嚇到吃手手😅12月有曬聖誕裝飾 點少得聖誕樹🎄勁大棵 好靚 好有前日氣氛期間限定金莎軟殼蟹魚籽海鮮沙律盒子吐司🍞$108 值得一試吐司鬆軟 軟殼蟹金黃香脆 配上醬汁 加起上嚟個味道好夾又唔會搶咗個味🍟薯條香甜好食 如果可以多幾條更好😆鳳梨柳橙氣泡水 $40竹炭黑芝麻鮮奶 $41吉列大蝦芫茜醬珍珠堡 🍔$88大蝦🍤有少少炸耐咗 其他正常如果唔係芫荽愛好者應該唔係點呢一個好彩同朋友友係芫茜關注組去開大圍附近嘅人值得一試
E for🥚朋友推薦

如果唔係芫荽愛好者應該唔係點呢一個
好彩同朋友友係芫茜關注組

去開大圍附近嘅人值得一試
2021-12-17
15 分鐘 (堂食)
期間限定金山軟殼蟹魚籽沙律盒子吐司
  • 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
2022-01-25 59 瀏覽
It is the first time I visit this cafe Whenever I pass by, there was a lot of people waiting outside ~Had a chance today to try whether is it worth to wait !Turns out it’s not bad ! Most importantly, pets friendly !!!焦糖雞蛋布甸吐司Perfect for Social media platform ,taste really good!是日精選蛋糕巴斯特蛋糕百香果青檸起泡水玄米茶
焦糖雞蛋布甸吐司

是日精選蛋糕巴斯特蛋糕

百香果青檸起泡水
玄米茶
2022-01-23 58 瀏覽
還記得之前和朋友去大圍探店,發現大圍真的有好多環境美麗的cafe😆😆 之前我們去了 這家小店,還需要排隊! 但是食物和環境真的很不錯👍,這家的是主打吐司🍞的,而且店員服務態度也很耐心❤️雞蛋布丁吐司🍞$60最推薦的是這個!發現自己真的很喜歡布丁🍮😆這個味道超乎我的想像!! 這個布丁吐司很有創意,裡面的雞蛋pudding 就很順滑很有奶香味,很巧妙的是,布丁是凍好的,外面的吐司麵包是被黃油烘烤的脆脆的,外脆內嫩形容這個可愛的甜品最好不過❤️ 外面還有一些焦糖醬和奶油搭配,打卡起來顏值很高,最鍾意的是很好吃😋!聽說最近還有限定抹茶和焙茶口味,好想試一下啊🥺金沙軟殼蟹滑蛋吐司盒子$70這個是暫時我吃過的盒子吐司裡面料最豐富,份量最足的,這個也是店裡面的招牌推薦,也是被他吸引過去的hhh😆😆真的沒有讓我失望,首先可以看見一隻超大的軟殼蟹,炸的脆脆香香,吃起來的時候蟹肉還很鮮,吐司外圍也是煎得脆脆香香的,沒什麼特別,但是盒子吐司裡面包滿了超多超多的炒滑蛋😳!!真的意想不到,軟乎乎的,跟脆脆的軟殼蟹搭配真的口感豐富至極,我和朋友兩個一起吃才吃得完🤣🤣招牌奶蓋咖啡☕️$48這個也是顏值超級高❤️果然是打卡

雞蛋布丁吐司🍞$60

金沙軟殼蟹滑蛋吐司盒子$70

招牌奶蓋咖啡☕️$48
這個也是顏值超級高❤️果然是打卡小店🤣 聽說在裡面加了一點酒精,但是不怎麼喝的出來,上面就是用奶蓋做出來的荷包蛋形狀,鹹鹹甜甜的,還有一層朱古力粉、喝起來很像tiramisu的感覺,有點特別,下面就是很普通的咖啡牛奶的latte組合😆

竹炭抹茶捲蛋$52
我們還點了一個當天限定的抹茶捲蛋,這黑色和抹茶的組合驚喜地很搭配❤️裡面的抹茶奶油好濃郁的茶香,蛋糕體很輕盈很濕潤,屬於是蛋糕體多奶油少的一類,所以吃起來不是很油膩😆抹茶控應該會喜歡
2022-01-22 176 瀏覽
今日特登約朋友入大圍食呢間E For egg🙈🙈✨朋友推介,佢話覺得非常好食🤪所以就一齊去試試佢!!等位等咗半個鐘左右~因為間餐廳都偏細🤎煙三文魚芝士滑蛋吐司🤎煙三文魚都鮮嘅, 同埋好滑,但呢隻味道層次就冇咁豐富,比較普通少少喇🤎金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司🤎身為軟殼蟹fans, 梗係要試下呢隻吐司啦!!味道非常豐富!!炒蛋好滑,食到溝左沙律醬!!同魚子亦都好夾🙈 軟殼蟹炸到好脆,成隻上真係好癲😻非常正❤️❤️所有野夾埋一齊咬落口真係好食!!地瓜條冇乜味😣本來期望可以再甜啲🙈🙈而且食到最後有少少溜😣
今日特登約朋友入大圍食呢間E For egg🙈🙈✨
朋友推介,佢話覺得非常好食🤪所以就一齊去試試佢!!
等位等咗半個鐘左右~因為間餐廳都偏細

🤎煙三文魚芝士滑蛋吐司🤎
煙三文魚芝士滑蛋吐司

🤎金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司🤎
金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司

地瓜條冇乜味😣本來期望可以再甜啲🙈🙈而且食到最後有少少溜😣

煙三文魚芝士滑蛋吐司
金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司
作為啊Day 嘅忠實粉絲梗係要係個標題度抽下水啦😌😌😌.今次特登入大圍食E for Egg,整體上一間打卡小店要有嘅嘢,佢全部都有,環境優雅,文青feel,食物可以要來打卡,而在於我依然最緊要好食,佢真係唔錯,所有嘢都好有心思👍🏽.煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司🍞$70.個吐司烤得啱啱好,有啲焦香嘅味道,另外三文魚變咗一朵玫瑰花咁好適合用嚟打卡,另外見好多人都寫佢個汁係沙律醬我自己覺得有啲似荷蘭汁,即係食Egg Benedict 嗰個醬,所有嘢加埋一齊係幾啱嘅😁.E for egg招牌芝士奶蓋窩夫$88.奶蓋用喺飲品到就成日都見,但係用喺甜品到自己就未食過,今次對我來講係一個幾新鮮嘅嘗試,窩夫做得鬆軟而且奶蓋個味道都做得好好,甜得來帶芝士嘅少少鹹香,另外窩夫中間夾住兩粒雪米糍好得意😬.Cp 值及夠飽: 價錢話好平又唔係,但係對得住打卡餐廳,份量就麻麻哋啦。女士會夠男士就未必啦😆.翻啅:女朋友要求下都會心甘情願排嘅😅
作為啊Day 嘅忠實粉絲梗係要係個標題度抽下水啦😌😌😌
煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司🍞$70
E for egg招牌芝士奶蓋窩夫$88
Cp 值及夠飽:
翻啅:
女朋友要求下都會心甘情願排嘅😅
2022-01-19 54 瀏覽
我發覺自己原來都幾鍾意食多士。平日下午四點都等左20分鐘左右先有位。本來以為中間個布甸係熱,原來係凍既,多士好脆,外脆內軟,布甸滑,食落件多士有少少焦糖味,唔錯。軟殻蟹多士味道正常,軟殼蟹我覺得唔夠脆,三文魚籽少少腥。略貴。蕃薯條好食但份量唔多。

蕃薯條好食但份量唔多。
大圍呢間Cafe超高人氣,次次去到都勁多人排隊🤣想食真係要早啲嚟,11點幾到都等咗一個鐘先入到去,留意餐廳入面係冇洗手間🚻,等太耐想去洗手間嘅話要去其他地方先🤣🍴 期間限定•金沙軟殻蟹三文魚好海鮮沙律盒子吐司 $108 (8/10)軟殻蟹即炸,好香脆,麵包都烘過,好熱好脆,蛋就略厭未夠滑,加上蜜糖芥末醬,整體都好match好好食。蕃薯薯條香甜,都脆,但都係微温未夠熱,沙律都新鮮爽口,女仔食就啱啱好,男仔可能未必夠飽,份量偏細。🍴焦糖雞蛋布丁盒子吐司 $60 (8.8/10)好食過鹹吐司!好驚喜嘅係麵包係熱嘅好脆,但個雞蛋布丁係凍嫁,冰火交融,好過癮!麵包加上焦糖好香,雞蛋布丁好滑,蛋味未算香濃,忌廉都ok,生果得好少🤣整體唔會太甜,好好食!但個份量真係細咗啲,兩個人share幾啖就冇,可能太好食🥺☕️招牌奶蓋咖啡 熱 含酒精 $45 (6.5/10)打卡一流嘅咖啡,個雞蛋奶蓋真係好cute!奶蓋係鹹鹹地,第一啖飲落有酒香,咖啡未夠香但好濃好苦,越飲越苦,可能用咗比較苦嘅酒,溝埋仲苦😂外表好靚好吸引,飲落一般,打卡就好了😂推薦指數: 8/10打卡一流,多士都幾好食,咖啡就一般啦,但要排成一

🍴焦糖雞蛋布丁盒子吐司 $60 (8.8/10)

☕️招牌奶蓋咖啡 熱 含酒精 $45 (6.5/10)

推薦指數: 8/10
打卡一流,多士都幾好食,咖啡就一般啦,但要排成一個鐘先食到,冇人嘅話都ok,或者一開舖就到,可以一去!
2022-01-16 514 瀏覽
💝瑪姬皇后而家湊得掂屋企兩隻化骨龍🦖,終於咇到啲時間回復自由身出返黎飲飲食食喇。📌難得有機會出黎食野,熊妹緊係揾啲人氣爆登的餐廳同瑪姬皇后試下喇。呢排出名主打滑蛋多士的《E FOR EGG》咖啡小店位於大圍,都算係偏門少少的地方,可以一試又可以發掘下新地方。📌其實位置真係有啲偏遠,距離大圍火車站有一段距離,仲要係一堆車房中間,可謂鶴立雞群。📌主打當然係人氣滑蛋盒子吐司🥪,想飽肚啲仲有定🍱食,淨係吐司唔夠喉?仲有小食🍢同甜品揀🍰,咖啡小店黎講款色都算多。📌飲品就緊係有各款唔少得的沖調咖啡☕️同茶包茶,另外仲有沖調特濃朱古力🍫,抹茶鮮奶🍵,焙茶鮮奶,黑芝麻鮮奶。📌店舖小小,枱數得幾張,難怪坊間傳聞一等就要等一個鐘以上,熊妹今次一點到,等左10分鐘就入到,真係好好彩。香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司,$65有熊妹在,即係有港女恩物在,黑松露炒蛋就係其中一樣喇。吐司盒子裝滿爆滿的黑松露炒蛋,黑松露芬香撲鼻,夾雜同黑松露好夾的雜菌,滑蛋炒得熟透,係實口,唔算好滑溜,蛋味重,就係好典型的黑松露炒蛋。吐司有塗上牛油煎香過,食落口脆脆地重牛油味。伴碟仲有少少沙律菜同幾條炸蕃薯條,份量小小的,襯返份量唔大的

香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司
香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司,$65
有熊妹在,即係有港女恩物在,黑松露炒蛋就係其中一樣喇。

吐司有塗上牛油煎香過,食落口脆脆地重牛油味。

伴碟仲有少少沙律菜同幾條炸蕃薯條,份量小小的,襯返份量唔大的主食。

金沙軟殼蟹三文治魚釨海鮮沙律吐司盒子
金沙軟殼蟹三文治魚釨海鮮沙律吐司盒子,$108
有瑪姬皇后在,即係有貴價食物在,軟殼蟹就係其中的摯愛。

炸軟殼蟹🦀有成隻,絕對唔欺場,酥炸好脆,蟹肉蟹腳蟹殼都有齊,好夠份量。面頭仲有幾粒三文魚釨,粒粒新鮮,一啖即爆鹹鹹的魚釨汁,另外仲有啲蟹肉絲,係一款好滋味的海鮮吐司。

招牌奶蓋咖啡
招牌奶蓋咖啡,$48
熊妹最鐘意試招牌菜,呢款咖啡打響名堂, 一定要試喇。

非常特別,奶蓋切合雞蛋🥚主題,造成荷包蛋造型🍳,好豐厚的奶泡層,面頭鋪上朱古力粉,下面係凍咖啡,然後底層係牛奶🥛,可謂多重口感多重滋味,凍飲都好重咖啡味,再混合埋厚實的奶泡一齊飲,咖啡的濃味混合忌廉奶泡的甜味,係非常另類的咖啡飲法,真係好特別,幾好飲,果然係招牌菜,絕對值得推介。

焙茶鮮奶
焙茶鮮奶,$38
瑪姬皇后話好耐無飲過焙茶,認真要試下。

焙茶茶味濃,有淡淡的牛奶味,心型拉花做得好好,有多層心型,絕對唔馬虎。

焦糖雞蛋布丁吐司盒子
焦糖雞蛋布丁吐司盒子,$60
最後,食完鹹食都要食個甜品先美滿的。

今次係雞蛋布丁🍮夾係吐司盒子入面,雞蛋布丁滑溜,側面有灑上焦糖,甜度適中,為呢餐吐司盒子劃上完美句號。

📌小店來說,以雞蛋為主題的食物質素同款式都幾突出,不過限時進食就失去左咖啡店的休閒,希望小店可以保留咖啡店的舒適感同自由。
2021-12-03
10 分鐘 (堂食)
香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司
金沙軟殼蟹三文治魚釨海鮮沙律吐司盒子