2022-03-27 55 瀏覽
E for egg🥚🥚很有趣的名字除了要排1個鐘頭隊外 都非常好🫣焦糖雞蛋布丁盒子吐司🍮雞蛋布丁很好吃!加上吐司係完美嘅甜品配搭!即刻食用,外脆內軟又滑👍🏻但一個人食的話會有點膩,建議分享🤭金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司🦀真的是名乎其實,原隻的軟殼蟹,加上三文魚籽,八爪魚海鮮粒粒(估計係),滿到瀉的滑蛋配上蜜糖芥末醬,酸酸甜甜的很開胃,不會膩同埋吐司在放上材料後,竟然能夠保持脆口,不會變很很淋仲有醋沙律同蕃薯條🍟本身對蕃薯條有期望,因為我都幾中意食~食落就普普通通,可能因為冇話梅粉(?)同比較幼身和風烤雞扒定食🍱第一樣要讚嘅係碗飯有好多味素!!!仲有泡菜,蛋絲,雞扒加埋沙律🥗朋友話和風雞個味似雞串,幾好食😋竹炭黑芝麻咖啡☕️呃。。。好麻麻如果唔洗排隊的話會encore😚😚

E for egg🥚🥚
很有趣的名字
除了要排1個鐘頭隊外 都非常好🫣

焦糖雞蛋布丁盒子吐司🍮

金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司🦀
配上蜜糖芥末醬,酸酸甜甜的很開胃,不會膩
同埋吐司在放上材料後,竟然能夠保持脆口,不會變很很淋

和風烤雞扒定食🍱
朋友話和風雞個味似雞串,幾好食😋

竹炭黑芝麻咖啡☕️
呃。。。好麻麻

如果唔洗排隊的話會encore😚😚
  • 焦糖雞蛋布丁盒子吐司
2022-03-26 39 瀏覽
平日放假專登入去大圍朝聖 諗住試下呢一間好多人都打過卡既盒子吐司😝😝😝估唔到平日都要等15-20分鐘先有位 果然真係好受歡迎👏🏻今次兩個人就叫左 (1) 軟殼蟹炒蛋吐司🍞 - 一上枱個包裝真係好靚 隻蟹好大隻咁放咗喺麵包上邊 而且啲蛋仲要滿瀉出黎咁滯 見到真係好有食慾大開😇😇😇(2) 布甸多士 - 呢一個甜品 🍮 果日差唔多每一台都有叫🥸🥸🥸真係好甜好有香味 如果我再嚟幫襯都一定會再食呢個😃😃😃😃另外就叫咗兩杯嘢飲 都係latte 冇乜特別就唔講啦 總括嚟講呢一間嘢食真係幾好味 真係值得排下隊等食嗰個甜品 可以再試🤓🤓🤓🤓
估唔到平日都要等15-20分鐘先有位 果然真係好受歡迎👏🏻

今次兩個人就叫左
另外就叫咗兩杯嘢飲 都係latte 冇乜特別就唔講啦

成日都係IG見到啲人post佢既吐司盒子,openrice都有咖少好評,所以就專程去試一試🤗🤗1. 煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司($65)🔹賣相用黎打卡一流🔹吐司鬆脆香口,配上滑滑的炒蛋同三文魚,一啖咬落去有多種口感,正呀😋😋2.韓式泡菜豚肉溫泉蛋定食($68)🔹泡菜豚肉配飯一流🔹岩曬男朋友陪女朋友黎打卡又怕唔夠飽3. 抹茶鮮奶($41)🔹正常,不過不失,建議可試其他飲品😝味道:⭐️⭐️⭐️/5呢間鋪頭出名吐司盒子,賣相打卡一流😎但食落味道其實中規中矩,唔算太驚喜野飲方面小編覺得非常一般🤣🤣🙈除非大家想打卡影相,唔係既話野飲可以唔使抱太大期望價錢:⭐️⭐️⭐️/5價格唔算太貴,都係5x-10x不等交通:⭐️⭐️⭐️/5 如果唔揸車,由大圍地鐵站行大概要十分鐘左右揸車既朋友仔要留意條街都幾多死車泊左係度,都唔係咁易有位泊車🙉要睇大家既運氣🤣環境:⭐️⭐️⭐️/5呢間其實係搬左黎呢度後已經俾舊時大左少少,但枱既數量都唔算太多🧐坐位之間有少少逼,同大家要有心理準備黎到要等位🤣性價比:⭐️⭐️⭐️/5味道尚算可以,但唔會好食到嘩一聲🤔不過野食打卡一流,相信可以呃到好多like😎總結:感覺上比較適合女仔閨密打卡/情侶黎試下,但環

1. 煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司($65)
🔹賣相用黎打卡一流
煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司

2.韓式泡菜豚肉溫泉蛋定食($68)
🔹泡菜豚肉配飯一流
🔹岩曬男朋友陪女朋友黎打卡又怕唔夠飽
韓式泡菜豚肉溫泉蛋定食

3. 抹茶鮮奶($41)
🔹正常,不過不失,建議可試其他飲品😝
抹茶鮮奶

味道:⭐️⭐️⭐️/5

價錢:⭐️⭐️⭐️/5
價格唔算太貴,都係5x-10x不等

交通:⭐️⭐️⭐️/5
如果唔揸車,由大圍地鐵站行大概要十分鐘左右

環境:⭐️⭐️⭐️/5

性價比:⭐️⭐️⭐️/5

總結:
感覺上比較適合女仔閨密打卡/情侶黎試下,但環境會有少少逼🤏同等候位置會比較熱同多人等,大家最好帶定風扇仔/早啲黎排隊喇😎
60 分鐘 (堂食)
午餐
煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司
韓式泡菜豚肉溫泉蛋定食
自從E For Egg重新裝修後,人氣多左好多好多,平時好少入大圍,有次特登想去食,點知遲左排哂長龍,於是放棄左。事隔一段時間,特登10點正去,終於做到第一個客,坐到門口的打卡位,可惜門口仲有新年擺設係度,點影都怪怪地orz 😅✦ Smoked Salmon, Salmon Roe, Scrambled Egg, Cheese賣相100分!每次見到相都覺得好吸引Smoked Salmon on topscrambled egg同流哂出嚟嘅cheese係包既上面toast都幾厚下  外層似西多嘅口感微烘過  內層好鬆軟真係覺得自己食緊西多!番薯條好脆好香口  ✦ Black Truffle, Garlic Mushroom, Mozzarella Cheese, Scrambled Egg呢一個又係睇相見到靚所以叫既不過賣相冇smoked salmon靚相比之下芝士味更重!會比較漏同飽見唔到menu的mushroom 變左蕃薯條  ✦ E For Egg Coffee招牌咖啡既賣相都幾特別有個太陽蛋係上面不過咖啡味唔太出  奶咩濃dBaileys🥃 味一飲就飲到  酒量差一飲就上腦 lo
賣相100分!每次見到相都覺得好吸引
Smoked Salmon on top
toast都幾厚下  外層似西多嘅口感
微烘過  內層好鬆軟真係覺得自己食緊西多!
番薯條好脆好香口
呢一個又係睇相見到靚所以叫既
不過賣相冇smoked salmon靚
相比之下芝士味更重!
會比較漏同飽
見唔到menu的mushroom 變左蕃薯條

✦ E For Egg Coffee
招牌咖啡既賣相都幾特別
有個太陽蛋係上面
不過咖啡味唔太出  奶咩濃d
Baileys🥃 味一飲就飲到  酒量差一飲就上腦 lol

價錢方面其實都ok唔算貴,而且食物都係會另人食過番尋味,如果門口冇甘多新年擺設就好,就咁木系靚好多lol 😂
2022-03-23 38 瀏覽
以蛋做主題既人氣cafe位於大圍既E For Egg係人氣既打卡cafe,cafe如其名以蛋為主題,最出名既係盒子吐司。當日去到已經4點幾,但店面仍然人氣滿滿,而且仲有人係店外等位,等位期間仲有不少人買外賣,可見呢間cafe真係好多人幫襯!我地叫左黃金鳳梨炸雞盒子吐司、E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫、Latte同Ginger latte。黃金鳳梨炸雞盒子吐司$98:炸雞下有一大片滑蛋同菠蘿,首先炒蛋非常滑身,炸雞係酸甜味,唔會似韓國炸雞咁有陣化學辣味,濃淡適中完全唔會搶喉,加埋菠蘿同炒蛋,真係非常之夾吐司,伴碟仲有蕃薯條同芝士年糕,一樣咁好味!E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫$88:呢個造型真係好可愛,上面小小既蛋黃唔係咁食得出係咩,口感似雪葩,下面蛋白就係芝士奶蓋,奶味重,切開窩夫裡面原來收埋左雪糕糯米糍,窩夫脆口好味,碟邊仲有小小既Brownie!奶蓋夾窩夫估唔到又幾夾,而且食多兩件都唔會覺得膩!兩杯咖啡屬正常味道,呢間暫時算係食過咁多間cafe中最鍾意既一間,絕對可以encore!
以蛋做主題既人氣cafe

• E  FOR  EGG芝士奶蓋招牌窩夫
不愧係我朝思暮想嘅E For Egg,個吐司好鬆軟,蜜糖芥末醬加滑蛋加三文魚籽哩個組合冇得輸,隻軟殼蟹又脆又有肉貴少少都合理🦀定食個超腍烤雞加埋面頭啲香蒜同醬汁好惹味都唔錯,啲飯加左果醋咁,但有啲太濕同overcook左🍚

2022-03-20
60 分鐘 (堂食)
午餐
主打盒子吐司加牛油煎香脆皮表面,再放上滿滿餡料😋的確十分足料 感受到餐廳的誠意。圖一:招牌奶蓋咖啡(凍)$48層次分明 ,上面還有以奶蓋做雞蛋🥚造型 ,十分可愛打卡必選📸 也有熱飲選擇,但就是用馬克杯沒有比吸睛。圖二:焦糖雞蛋布丁盒子吐司 $60餐到時已經飄著十分香甜的蜜糖味~吐司煎到外表脆口加上中間布丁 ,完美配搭。到後面食到膩時,再吃一口士多啤梨🍓解膩就剛剛好👍🏻圖三:金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司🤩🤩$108呢個十分推薦菜色之一👍🏻👍🏻首先有一大隻炸得酥脆軟殼蟹,配上三文魚子爆口口感十分豐富,而且有蜜糖芥末醬的中和唔會感到油膩。令我十分驚喜是切開麵包內是滿滿的滑蛋和滿滿的配料。🍞注意是期間限定菜式,我有朋友之前打算食但餐廳暫停軟殼蟹,所以你去到餐廳見到有時一定要嗌😆🍞圖四:竹炭黑芝麻鮮奶(熱)$38拉花美美的🌷濃郁黑芝麻香味和味道,飲到最後有一層厚厚黑芝麻在杯底,十分足料👍🏻👍🏻🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽人氣十分高 我當日是平日去排隊都需要等大概半小時。而且十分幸運輪到我時店外座位剛好沒有人😚 在店內座位比較擁擠,座位與座位之間比較貼近。好食😋:❤️❤️❤️❤️❤️打卡📸:❤️❤️❤️推薦👍🏻:❤️❤️

圖一:招牌奶蓋咖啡(凍)$48

打卡📸:❤️❤️❤️
推薦👍🏻:❤️❤️❤️❤️

• 焦糖雞蛋布丁盒子吐司
2022-03-21 56 瀏覽
隔離完出關就係想食佢☺️☺️🍞招牌三重芝士盒子吐司 / $55其實原本冇諗住叫的,但話怕唔夠食就叫埋😯除咗吐司本身,有蕃薯條同沙律做伴菜,蕃薯條粗幼啱好,太粗就會好粉,吐司炒蛋份量好多,有芝士香,淋上蜜糖芥末醬,好味,吐司食到最尾一啖都keep到夠脆👍🏻🍱泡菜牛肉溫泉蛋定食 / $78除咗主食泡菜牛肉,仲有雞蛋絲同泡菜小碟,沙律。🐥雞翼拼盤 / $58有2款雞翼各2隻,無骨雞翼釀咗芝士同蘑菇,另一款就係芝麻雞翼,唔錯。🍮焦糖雞蛋布丁盒子吐司 / $60本身就係衝住呢個甜品嚟,冇失望!外層吐司同樣有烘烤過,外脆內嫩,布丁好滑有蛋香,一齊食口感滿分💯,甜品呢款吐司面包比起鹹點吐司面包會軟身啲。呢間好似都係人龍店來,但呢排可能疫情底下少咗人出街堂食,所以唔洗排隊。
隔離完出關就係想食佢☺️☺️

🍞招牌三重芝士盒子吐司 / $55

🍱泡菜牛肉溫泉蛋定食 / $78
除咗主食泡菜牛肉,仲有雞蛋絲同泡菜小碟,沙律。

🐥雞翼拼盤 / $58

🍮焦糖雞蛋布丁盒子吐司 / $60

2022-03-16 86 瀏覽
🍄香蒜黑松露雜菌拉絲芝士盒子吐司🍄$658/10【勁澎湃】上到枱真係超級IGable見到個吐司入邊嘅餡料就瀉咁,見到佢嘅麵包脹卜卜🤤一切開就啲餡流晒出嚟😻吐司外層煎到好脆,係一切落去就會有聲嘅嗰種!但入邊保持到吐司嘅質地,又鬆軟又濕潤,麵包嘅味道都好出,好香好好食😚入到口最大嘅係佢嘅蒜味,之後就係黑松露味,後尾食食吓就變咗蒜味比較重蛋雖然唔算好滑啊,但係走啖啖肉路線,入口好滿足🍳而佢嘅菇就冇煎過嘅,所以冇乜牛油味,反而本身菇嘅味道好出🧈拉絲芝士食落存在感唔算好重,芝士味有輕輕咁令到味道嘅層次又再提升左🧀我覺得成個吐司美中不足嘅係佢嘅調味唔算好出色🧂佢用咗好多味道比較突出嘅材料,黑松露、菇、蒜頭、芝士,但係夾起上嚟有少少唔係好調和,感覺上可以加一啲醬或者調味令到佢哋可以融為一體🤩但我咁樣講真係雞蛋裏挑骨頭,因為呢個吐司真係好足料,好豐富😋最後側邊嘅薯條🍟番薯味好出,好甘甜🍠同埋炸得好脆,即使放咗一陣之後都會唔會淋😚整體8.5/101️⃣我覺得綜合各種因素,CP值中上!飾物環境、服務等等,都非常唔錯!呢個價錢食到咁好食嘅嘢,會令人有愉快嘅一日🥳不過要注意返係,未必夠一個男仔食,我自己食完都覺得
🍄香蒜黑松露雜菌拉絲芝士盒子吐司🍄$65
8/10
【勁澎湃】

整體8.5/10
1️⃣我覺得綜合各種因素,CP值中上!飾物環境、服務等等,都非常唔錯!呢個價錢食到咁好食嘅嘢,會令人有愉快嘅一日🥳不過要注意返係,未必夠一個男仔食,我自己食完都覺得6成飽only🤓
2️⃣佢仲有期間限定嘅吐司,我掙扎咗好耐,想跑素同埋聽咗 @ 嘅建議之後先決定到揀宜家呢個食🤤同埋甜品都有好多好評!所以非常值得來支持呢間小店👍
3️⃣侍應服務態度好好、好有禮貌,我有問佢係唔係素食嘅時候,佢都好仔細咁話我知入面有乜嘢材料😘
4️⃣環境非常之乾淨企理,而且枱月台之間都有一定嘅距離,同埋好舒適,有少少音樂,係一間Cafe咁,好適合同朋友嚟坐好耐(如果冇人排隊嘅話)🧡不過唔好嘅地方係冇洗手間,得洗手盆🤭
5️⃣聽講呢間店成日都要排隊,嗰日我應該係第一台客, 10:30左右就到🤣之後去到11:30先走都未定有人龍,反而仲有好多空枱,疫情😷小店加油🥺
  • 香蒜雜菌黑松露拉絲芝士盒子吐司
2022-03-14 38 瀏覽
✿ 煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司 $70厚厚既多士搽滿咗牛油 外層烘到好脆🧈有返喺韓國街頭食toast既感覺😍滑蛋份量多到就嚟滿瀉🍳配埋蜜糖芥末醬一齊食令到成個吐司好濕潤下次要黎試埋晏晝先有既焦糖雞蛋布丁盒子吐司!!✿ 焙茶鮮奶hojicha latte $38焙茶味濃厚 入口有淡淡既牛奶香🍵尚算順滑亦唔會太甜
✿ 煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司 $70
厚厚既多士搽滿咗牛油 外層烘到好脆🧈
有返喺韓國街頭食toast既感覺😍
滑蛋份量多到就嚟滿瀉🍳
配埋蜜糖芥末醬一齊食令到成個吐司好濕潤
下次要黎試埋晏晝先有既焦糖雞蛋布丁盒子吐司!!

✿ 焙茶鮮奶hojicha latte $38
焙茶味濃厚 入口有淡淡既牛奶香🍵
尚算順滑亦唔會太甜
  • 煙三文魚芝士滑蛋盒子吐司
2022-03-13 2867 瀏覽
📍 𝐄 𝐅𝐎𝐑 𝐄𝐆𝐆我記得以前幼稚園嘅時候教A字Z,E一定係for Egg。但係我發現而家嘅小朋友已經係一啲好難嘅生字難到我已經唔識😭已經再扮唔到自己好年輕了😭今日介紹咗呢間餐廳係朋友帶我嚟🥚佢話呢度嘅所有嘢都係同蛋有關🤔其實我自己本身冇話太偏愛食蛋,但係作為揀飲擇食嘅代表我一定要試吓佢🤣🔸金莎軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108個名勁長🤣軟殼蟹都幾大隻,炸得脆卜卜之餘仲要外脆內軟😍。一上枱已經吸引到我嘩嘩聲,吐司入面有巨量炒滑蛋😋 吐司仲要唔會太硬very good👍🏻仲有車輛嘅蜜糖芥末醬超級好味💯🔸招牌奶蓋窩夫 $88賣相真係太吸引了吧😍上面我以為係一啲普通嘅cream原來係芝士奶蓋😍鹹鹹香香嘅芝士味,超正!!!窩夫上面有雞蛋造型,唔知雞蛋係一個咩雪糕呢😚窩夫好鬆脆😆中間仲收埋咗兩粒迷你糯米糍😋係我最愛嘅雲呢拿味。🔸黑松露番薯條 $58好好味,好好味,好好味‼️講吓佢嘅薯條唔會太過粗,好多條都好長,仲要勁甜🤫除咗有黑松露醬之外仲有少量黑松露喺番薯條嘅上面😋令到味道更加濃郁👍🏻炸得香脆可口🔸凍抹茶鮮奶 $41本身我哋係諗住嗌咖啡,點知睇到門口有告示話咖啡機今日壞咗😭所以冇得飲佢哋
📍 𝐄 𝐅𝐎𝐑 𝐄𝐆𝐆

我記得以前幼稚園嘅時候教A字Z,E一定係for Egg。

🔸金莎軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108

🔸招牌奶蓋窩夫 $88

🔸黑松露番薯條 $58

🔸凍抹茶鮮奶 $41

本身我哋係諗住嗌咖啡,點知睇到門口有告示話咖啡機今日壞咗😭所以冇得飲佢哋嘅招牌咖啡☕️朋友叫左呢款飲品,佢話比平時飲嘅抹茶鮮奶甜得多,冇咩抹茶嗰種苦澀味,反而有少少失望因為太甜了🍵

🔸凍竹炭黑芝麻鮮奶 $41

因為Menu我冇咩特別野啱飲,我就揀咗一款我最有興趣想試嘅飲品🤣其實我本身好鍾意食芝麻湯圓,但係我未食過芝麻糊🤣亦都未飲過竹炭黑芝麻鮮奶🖤所以就莫名其妙地笑咗🤣飲落我覺得佢唔會話好甜,芝麻味好重但係唔會有湯圓嗰種擂沙嘅口感👍🏻竹炭味唔重,上面嘅牛奶亦都冇咩味,不過感覺上幾好飲芝麻味好出🤫

評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️⭐️⭐️

🕌地址: 大圍城河道19-25號城河樓地舖
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-03-13
2022-03-13 114 瀏覽
由海福花園搬左去城河道之後第1次嚟🙈新鋪大左好多 坐都舒服啲 仲有outdoor可以帶埋🐶🐶一齊嚟 都幾pet friendly😍星期日開10am 我就大概11.30pam到 唔知係咪疫情關係所以唔洗等好耐就入到((大概12pm)) 但係要留意佢係自助攞飛 係門口擺左紙仔自己填同拎飛 但係我填完係個盒仔到搵唔番個對應嘅no.😣好彩店員都信…唔係都唔知點搞..😮‍💨Double 芝士豬柳盒子吐司🐷 -$55睇啲蛋多到就嚟漏出嚟就知幾足料🙈麵包夾左蛋之後麵仲係咁脆口, 仲有啲牛油香味。自問最中意食沙律醬, 所以幾中意佢個醬😍甜甜地又酸酸地, 食落都幾開胃🤭芝士奶蓋招牌窩夫🤎 -$88打卡呃like一流😍面頭啲奶蓋加咖啡粉個味似tiramisu, 個窩夫都唔錯 應該係新鮮整嘅, 食落係脆嘅😗 2塊窩夫中間仲夾左2舊雪糕糯米糍 等個waffle冇咁乾🙈最後講埋飲品☕️招牌奶蓋咖啡 -$45同頭先個waffle甜品差唔多味 所以再食嘅話2選1就ok🤣佢寫左有酒精成份 但就唔係好飲得出 再飲多陣 會覺得waffle正啲🤭Hojicha latte -$38 覺得比奶蓋咖啡好飲👀好濃嘅焙茶味 但唔會過
由海福花園搬左去城河道之後第1次嚟🙈

Double 芝士豬柳盒子吐司🐷 -$55
Double芝士豬柳盒子吐司

芝士奶蓋招牌窩夫🤎 -$88
芝士奶蓋招牌窩夫

最後講埋飲品☕️
招牌奶蓋咖啡 -$45

Hojicha latte -$38
覺得比奶蓋咖啡好飲👀好濃嘅焙茶味 但唔會過苦 仲有淡淡嘅奶味💛配埋靚靚拉花😍

今次叫左4樣野 樣樣都嘅好😚本身仲驚唔夠飽 最後飽到飛起😂
2022-03-13
30 分鐘 (堂食)
Double芝士豬柳盒子吐司
芝士奶蓋招牌窩夫
  • 焙茶鮮奶
2022-03-12 56 瀏覽
療癒的·一行三張Cake roll📍E FOR EGG 大圍城河道19-25號城河樓地舖有舊鋪已經好想試嘅 @eforegghk 今日終於試到見人哋牌子應該都要一至兩個鐘先識到但係我陪排咗半個鐘就已經可以食睇到最後有排隊Tips𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬:📌竹炭黑芝麻鮮奶 $38味道Normal,比較重咖啡味飲唔到好多芝麻味唔算好甜😆😆📌招牌奶蓋咖啡 $48呢杯飲品係佢哋嘅signature!!!!外形黎講已經贏咗🤣真係必試!層次感好豐富,咖啡味濃而不苦,mix埋奶蓋一齊飲口感好滑📌竹炭抹茶卷蛋 $52卷蛋蛋糕質地非常濕潤鬆軟、雖然竹炭係冇乜味嘅但係裏面嘅抹茶忌廉非常之幼滑輕型 抹茶味香濃帶甘!抹茶控係必試既!📌金沙軟殼蟹滑蛋吐司 $70軟殼蟹揸得唔算太趣但食落口好甘香多,吐司好脆同埋面頭應該有搽蜜糖去烤 所以就算淨係食吐司都覺得甜甜地😄😄中間仲夾雜咗滑蛋同蜜糖芥茉醬 將成個吐司既味道昇華!📌焦糖雞蛋布丁盒子吐司 $60期待咗呢個布丁好耐但係有D失望!如果分開佢地黎食係好好食既,但係Mix埋一齊好似有少少唔夾🙃🙃雞蛋布丁質地冰凍滑嘟嘟!蛋味好香!而麵包烤得香脆偏硬!不過其實都唔算太差,係我預期布丁質
療癒的·一行三張Cake roll

📍E FOR EGG
大圍城河道19-25號城河樓地舖

𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬:
📌竹炭黑芝麻鮮奶 $38
味道Normal,比較重咖啡味飲唔到好多芝麻味唔算好甜😆😆

📌招牌奶蓋咖啡 $48

📌竹炭抹茶卷蛋 $52
抹茶味香濃帶甘!抹茶控係必試既!

📌金沙軟殼蟹滑蛋吐司 $70
中間仲夾雜咗滑蛋同蜜糖芥茉醬 將成個吐司既味道昇華!

📌焦糖雞蛋布丁盒子吐司 $60
期待咗呢個布丁好耐但係有D失望!如果分開佢地黎食係好好食既,但係Mix埋一齊好似有少少唔夾🙃🙃雞蛋布丁質地冰凍滑嘟嘟!蛋味好香!而麵包烤得香脆偏硬!不過其實都唔算太差,係我預期布丁質地偏厚實😛

總括來講所有食物都唔算太差都好好味

建議1100開門之前四至五個字嚟排隊咁就可以節省好多時間😛

環境:8.6/10
食物:8.5/10
服務:6.7/10
喜歡吃吐司的 可以去試一下 不喜歡可能也會變喜歡🥰本身是想去試黃金軟殼蟹吐司 可是現在換了新年限定的海鮮沙律和鳳梨炸雞吐司😕 🐷Double芝士豬柳盒子吐司$55這個的感覺就很像豬柳蛋漢堡 沒有什麼特色 可是也是很好吃 吐司外脆內軟 充滿牛油的香味 裡面還有厚厚的滑蛋 一切都掉下來了 吐司上撒了些糖霜和糖 增加味感😍🐔雞翼拼盤$58有兩種雞 有釀蘑菇 跟普通炸雞 好食 不會炸得太焦 剛剛好🥛招牌奶蓋咖啡$48奶蓋不是很重芝士味 上面加了可可粉 很像在吃tiramisu 好喝😋🍫特濃朱古力$41

🐷Double芝士豬柳盒子吐司$55
🐔雞翼拼盤$58
有兩種雞 有釀蘑菇 跟普通炸雞 好食 不會炸得太焦 剛剛好
🥛招牌奶蓋咖啡$48
🍫特濃朱古力$41
新hashtag unlocked! 這間店真的久仰大名🤣因為離我家蠻遠的緣故 加上白熊就是足不出戶的肥宅 我真的以為自己一輩子都不會吃到!但這天接男友放工來到了新界 抓緊餐廳開門的時間非常幸運的不需要排隊 因為我們不太餓便共點了一份吐司 但其他的吐司也好好吸引下次一定會再來把你們都吃掉😠-🌟-◾️ 招牌三重芝士盒子吐司 ($55)選擇太多真的眼花撩亂😋我點了最基本的吐司 滑蛋完全覆蓋吐司 沙拉醬給的很多 每一口都有麵包和蛋 吃到最後也不會乾乾的🥰◾️招牌奶蓋咖啡 ($48)點這個真的為了打卡 上面的太陽蛋造型也太可愛了😍雖然有巧克力粉 但喝起來也沒什麼巧克力味 但奶蓋的部分還挺creamy的 這個飲料是有酒精的 應該是tiramisu的概念吧~◾️桂花拿鐵 ($42)話說白熊很喜歡吃桂花糕 之前在手搖店喝了桂花奶茶也很好喝 但我覺得桂花味跟咖啡不太搭耶 基本上兩個味道是分開的 蠻奇怪😥 雖然上面的拉花也挺漂亮哈哈哈-🌟-雖然店面不大 桌子和桌子之間頗近 我們吃到最後店外已經累積了蠻多人在等位了 可見小店雖然開業有一段時間但還是人氣超高😋建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5

-🌟-
◾️ 招牌三重芝士盒子吐司 ($55)

◾️招牌奶蓋咖啡 ($48)

◾️桂花拿鐵 ($42)

-🌟-

建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5