2022-03-04 27 瀏覽
深水埗基隆街有間樓底高的咖啡店,門面沒有任何修飾,裏面以石屎灰色為主調,也很昏暗。整個氛圍,還有店前的舊風扇、舊電視就好似一個舊舖位。我點了一杯Barista Special,Barista Special有冷、熱兩款,我點了凍的那杯。這是一杯鮮奶咖啡,表面落了黃薑粉,咖啡師說底部加了些蕃薯蓉,就好似在喝蕃薯糖水,用飲管飲可以嚐到粒粒蕃薯。主食餐牌第一款食物就是慢煮特級牛小排三層三文治,上碟食一支竹籤穿起兩件三文治。牛小排煮得好煙韌,麵包烤得很脆,而且三文治酸酸甜甜好清新,我試得出咖啡店自家製的番茄麵豉醬加了黃芥末。Barista Special $58慢煮特級牛小排三層三文治 配 自家製番茄麵豉醬 $108

Barista Special

慢煮特級牛小排三層三文治 配 自家製番茄麵豉醬

Barista Special $58
慢煮特級牛小排三層三文治 配 自家製番茄麵豉醬 $108
Barista Special
慢煮特級牛小排三層三文治 配 自家製番茄麵豉醬
呢間新cafe行水泥工業風🗿🔧🏭!提供bagel、三文治🥪、意粉🍝、cakes🍰等美食,仲有唔同特色飲品(e.g.黑芝麻咖啡)🤟🏻😍:-1️⃣「伯爵茶卷蛋🌱🧁($45)」好高質🤤,蛋糕濕潤鬆軟、超濃伯爵茶香味,見到佢d茶渣就知道好濃XD,忌廉輕盈,想試埋其他味~ Roll cake (earl grey available on the day I visit/ matcha/ Hojicha): fluffy and moist, with light cream that has intense tea taste👍🏻-2️⃣「Matcha Latte🍵($50)」難得搵到好飲嘅抹茶拿鐵‼️(好多cafe嘅都好淡🥲),茶味香濃但仍入口順滑、冇咩粉粒,飲到最後仲更加濃🥰💕~ Matcha Latte: very rich in matcha taste, not so milky, smooth, must-drink for matchaholic 👍🏻-3️⃣「歐陸式醃三文魚牛油果芥辣忌廉貝果🥯($88)」雖然未到有拉扯嘅煙韌程度但食落較一般cafe嘅bagel有咬口‼️bagel仲充滿芝麻香味
1️⃣「伯爵茶卷蛋🌱🧁($45)」
2️⃣「Matcha Latte🍵($50)」
3️⃣「歐陸式醃三文魚牛油果芥辣忌廉貝果🥯($88)」
雖然未到有拉扯嘅煙韌程度但食落較一般cafe嘅bagel有咬口‼️bagel仲充滿芝麻香味、外皮香脆,夾住好多片煙三文魚~Gravlax salmon bagel with avocado wasabi cream
🐰💬小結:
環境舒適寧靜,岩2-3人同行去聚一聚,打下卡,試下呢度嘅茶味甜品同latte☕️~Recommended for cafe hopping
伯爵茶卷蛋
Matcha  latte
伯爵茶卷蛋
Matcha  latte
2022-02-21 107 瀏覽
Dozy Coffee is any Industrial Loft Style Cafe in Sham Shui Po. So relax and so chill!🍝 Seafood pasta with Sicilian tomato sauce $108Very fresh seafood including scallops, shrimps, smoked salmon and a little bit sour and sweet cherry tomatoes with tender linguine.🥪 Slow cooked prime short rib triple decker $108The sandwich was made of crispy baguette divided into 4 pieces. Each includes slow cooked tender prime short ribs, sour and sweet beetroot, fresh rocket and handmade tomatoes sauce 🍸Chloe $

🍸Chloe $68
Chloe

This is made of passion fruit and coffee, a signature coffee here. Passion fruit is a little bit sweet and Coffee is a little bitter, interesting taste!

☕Nothing $68
Nothing

This is made of sesame, oat milk and coffee! The flavour of sesame is so rich and oat milk is smooth! Another signature coffee here!

🍰Tofu Cheesecake $58
Square tofu cheesecake is so cute!
Tofu Cheese Cake
Tofu Cheese Cake
📍深水埗水泥風型格cafe‼️· 過一個悠閒上午☀️ -- Dozy☕️💛•#pigfoodiexhk_深水埗#pigfoodiexhk_cafe=======================深水埗近年開設唔少cafe,前排就同朋友嚟咗呢間位於基隆街嘅dozy🙈cafe行水泥風格,用咗灰色作主調,仲放咗唔少懷舊嘅擺設,好有復古feel!食物方面有輕食、意粉、蛋糕🥰------------------------------⭐️咸蛋黃醬慢煮豬頸肉 配 自家製醃椰菜中東包 $88 (4.3/5) 豬頸肉份量慷慨,煎得好香~咸蛋黃醬有啲沙沙嘅口感,鹹香十足😻配埋醃椰菜酸酸哋好清新!中東包如果烘一烘會更出色呢‼️🙈🥰------------------------------⭐️豆腐芝士蛋糕 $58 (4.5/5)賣相真係成舊豆腐咁🤣之前見到有post話太甜,可能之後店家改善咗~小編今次食就覺得豆香天然,甜度都唔高!😻而且口感香滑軟身~加埋香濃牛油味嘅消化餅底,整體不俗🤩------------------------------⭐️Nothing $68 (4.6/5)呢個係店員推介嘅special dr

#pigfoodiexhk_深水埗
#pigfoodiexhk_cafe
=======================

⭐️豆腐芝士蛋糕 $58 (4.5/5)

⭐️Nothing $68 (4.6/5)

呢個係店員推介嘅special drink係用咗黑芝麻醬同咖啡調製而成~黑芝麻味好濃郁,好似飲緊芝麻糊咁,仲有沙沙嘅口感😻而且甜度唔高👍🏻中意黑芝麻嘅朋友仔要試下😻
整體嚟講食物同飲品都有一定嘅水準~環境幾chill,同朋友嚟傾下計都係個唔錯嘅選擇!
賣相:4.3/5
地址:深水埗基隆街199號地鋪
前往方法:深水埗站A2出口
  • Nothing
2022-02-19 267 瀏覽
深水埗有間CAFE走水泥風格💐喺兩旁放上矮梳化矮桌椅子, 仲有舊式電視機同乾花, 帶出復古感覺, 喺呢度嘆咖啡傾project都幾寫意~🍝西西里蕃茄海鮮意粉 $108Seafood pasta with Sicilian tomato sauce店員話呢個喺今個月新推出的!非叫不可!!海鮮有彈牙帶子, 新鮮蝦同煙三文魚, 仲有啲酸酸哋嘅車厘茄~🍅 意粉為扁意粉,都幾掛汁,份量都幾多喔~而味道比較健康~蓄茄味多啲就更加好😝🥪慢煮特級牛小排三層三文治配自家制蕃茄麵豉醬 $108Slow cooked prime short rib triple decker三文治採用法包入口乾脆,中間餡料牛肉塊夠軟腍,配上甜甜哋嘅紅菜頭同鹹鹹酸酸自家制蕃茄麵豉醬,令到三文治甜酸都有,多重口感!伴菜為車厘茄同火箭菜~呢一碟工文治可以分開4份細三文治慢慢咁食~可能因為紅菜頭凍凍哋,所以咬落個三文治度有少少涼快~🍸Chloe $68 Iced以女仔名Chloe命名嘅飲品,用熱情果+芒果+咖啡特調而成,底部喺黃色熱情果芒果🥭上層喺熱咖啡~配上冰塊其實喺室溫來的~上層咖啡慢慢散落底層,漸變色靚靚~熱情果同咖啡味又幾
🍝西西里蕃茄海鮮意粉 $108
西西里蕃茄海鮮意粉

🥪慢煮特級牛小排三層三文治配自家制蕃茄麵豉醬 $108
慢煮特級牛小排三層三文治配自家製蕃茄麵鼓醬

🍸Chloe $68 Iced
Chloe
以女仔名Chloe命名嘅飲品,用熱情果+芒果+咖啡特調而成,底部喺黃色熱情果芒果🥭上層喺熱咖啡~配上冰塊其實喺室溫來的~上層咖啡慢慢散落底層,漸變色靚靚~熱情果同咖啡味又幾融合~味道唔會太甜👍

☕Nothing $68
Nothing
呢個名比較特別,問店員先知喺咩嚟!原來嗚黑芝麻+咖啡+Oat Milk特調,凍嘅話用透明圓杯,熱喺用透明三角杯~黑芝麻OatMilk同咖啡有漸變色分層,店員話飲之前要攬混才好飲的喔!飲落芝麻味道超濃郁🥰🥰店員仲有介紹其他飲品嘅特別之處~
🍰Tofu Cheesecake $58
豆腐芝士蛋糕
用豆腐製作嘅芝士蛋糕~正方形的的骰骰,表面撒上黃糖~睇落好似豆腐花咁🤣食落去芝士味好濃郁!

Dozy Signature:
  • Tofu Cheese Cake
  • 慢煮特級牛小排三層三文治配自家制蕃茄麵豉醬
  • Chloe
2022-02-18 407 瀏覽
🤍🖤💛深水埗水泥風café🍴依間新開嘅café 風格特別✨灰色水泥牆,枱枱櫈櫈為木質,仲有梳化位🛋整體有種隨意同埋家嘅感覺😚💛DOZY BRUNCH💛 $108早午餐豐富有👉🏻法蘭克福腸、紐倫堡腸、炒蛋🍳大啡菇🍄燒蕃茄🍅沙律菜🥗多士🍞,多士外層脆卜卜,加埋滑炒蛋一齊食,好滿足😍❤️慢煮特級牛小排三層三文治配自家制蕃茄麵豉醬❤️ $108三層嘅三文治夠晒飽肚🥪肉肉份量足夠🥩嫩滑多汁,慢煮嘅肉肉真係唔同啲😛💚巴斯克芝士蛋糕 抹茶💚 $58份量厚度都足夠🥰芝士蛋糕口感軟滑,cream cheese同忌廉嘅用料比例剛剛好🍼抹茶味道唔苦澀,香但唔死甜🍵🤎Mimi Momo 焙茶沙冰🤎 $68唔飲唔知原來係沙冰😆味道唔甜,係好濃郁嘅焙茶味😌飲完成個口腔都係好香嘅焙茶味😙依度嘅空間感十足,坐得好舒服!如果想打卡,就建議大家坐近門口位✨餐牌上嘅食物好多都係自創,好有特色🍴整體唔貴,下次再嚟食🤩📍Dozy 📍深水埗基隆街199號地舖-
🤍🖤💛

📍深水埗基隆街199號地舖

巴斯克芝士蛋糕
Mimi Momo
2022-02-18 72 瀏覽
“Dozy Brunch”($108)“薯片脆雞三文治配是拉差辣醬”($88)“豆腐芝士蛋糕”($58)“Mimi Momo”($68)“Yellow Coco”($68)疫情下深水埗平日靜咗好多終於可以好好咁喺cafe過一個下晝☺️今次嚟到嘅係DozyCafe行水泥復古風,空間感超大好舒服🥰我地叫咗2份主食,1個甜品同2杯飲品😇首先係Dozy Brunch入面有法蘭克福腸,紐倫堡腸,炒蛋,大啡菇燒蕃茄🍅,沙律菜同埋多士真係夠哂豐富☺️特別係中啡菇超juicy🍄另外一份係薯片脆雞三文治配是拉差辣醬🐔🥪呢個個賣相超靚,色彩繽紛😍雞肉夠脆口,入面都唔會乾☺️是拉差醬唔會太辣,但就夠哂惹味🤤甜品就要咗幾出名嘅豆腐芝士蛋糕食落豆腐味十分清甜😚配上面頭嘅黃糖有啲似食豆腐花咁嘅feel😆成個蛋糕個質地都非常細滑🥰好高質🥰飲品方面叫咗2杯cafe嘅特飲分別係Mimi Momo同Yellow CocoMimi Momo係用上焙茶同咖啡整成嘅沙冰而Yellow Coco就係熱情果沙冰+Espresso2杯味道都好特別🥰而且個樣仲好靚🥰
“Dozy Brunch”($108)
“薯片脆雞三文治配是拉差辣醬”($88)
“豆腐芝士蛋糕”($58)
“Mimi Momo”($68)
“Yellow Coco”($68)

疫情下深水埗平日靜咗好多
終於可以好好咁喺cafe過一個下晝☺️
今次嚟到嘅係Dozy
Cafe行水泥復古風,空間感超大好舒服🥰

我地叫咗2份主食,1個甜品同2杯飲品😇
首先係Dozy Brunch
入面有法蘭克福腸,紐倫堡腸,炒蛋,大啡菇
燒蕃茄🍅,沙律菜同埋多士
真係夠哂豐富☺️
特別係中啡菇超juicy🍄

另外一份係薯片脆雞三文治配是拉差辣醬🐔🥪
呢個個賣相超靚,色彩繽紛😍
雞肉夠脆口,入面都唔會乾☺️
是拉差醬唔會太辣,但就夠哂惹味🤤

甜品就要咗幾出名嘅豆腐芝士蛋糕

Mimi Momo係用上焙茶同咖啡整成嘅沙冰
而Yellow Coco就係熱情果沙冰+Espresso
2杯味道都好特別🥰而且個樣仲好靚🥰
2022-02-18 14 瀏覽
喺深水埗行足成日,除咗周圍睇吓電腦嘢同埋觀摩吓好多電子產品之外,更重要當然係搵到可以嘆吓嘅地方。 同樣都係人流比較多嘅地方而基隆街呢一度就有一個舒適嘅地下coffee shop可以作為休閒嘅地點簡單又舒適嘅環境再配合簡潔嘅餐牌,每一款都好啱大眾嘅口味所以亦都唔使費盡煩惱去揀首先嚟個all day breakfast , 裏面就包含咗兩款腸一款就係法蘭克福腸一款就係紐倫堡腸,無論賣相定係味道都截然不同,最享受嘅當然就係炒蛋同埋大啡菇啦,幾清新而且蛋香嫩滑,帶嚟一種舒適嘅感覺另外點少得叫番杯咖啡, 最特別嘅係莫過於呢一杯Nothing,當然裏面唔係乜都冇,裏面嘅成份有令到咖啡更加香嘅芝麻,奶泡夠晒厚又夠晒濃密,直頭係cappuccino嘅另一種表達方式最後當然唔少得甜品作為完美嘅收尾,而今日嘅限定蛋糕就係綠茶芝士蛋糕,芝士夠軟滑但係又夠晒濃,再配合軟硬適中嘅餅底,加咗綠茶之後就多一重嘅享受,就唔淨只係有芝士嘅奶味,味道就似一杯雪凍咗嘅Green tea latteDozy (深水埗)深水埗基隆街199號地舖

Dozy (深水埗)
深水埗基隆街199號地舖
2022-02-15 22 瀏覽
今日放假同女友深水埗一日遊,地鐵A出口行無耐就發現呢間coffee shop,位於基隆街,第一眼望落去已經比佢既裝修風格吸引住,水泥風格配上一些綠色植物,超級好hea。食物及飲品種類比想像中要豐富,另外仲有酒飲非常chill,值得幫襯。

2022-02-10
  • Dozy  Brunch
2022-02-15 21 瀏覽
行街見到依間,工業裝修,暗暗地,同出面其他工業風又有少少唔同,嗰日去比較空閒,入去坐底,環境舒適唔太嘈,叫咗杯Barista Special 58大元,咖啡師話杯杯都唔一樣,要睇當日佢心情之後杯嘢一到,真係好特別,咖啡師心情應該幾好杯嘢影相都無用,杯杯唔同,所以無影下次經過會再去

之後杯嘢一到,真係好特別,咖啡師心情應該幾好
杯嘢影相都無用,杯杯唔同,所以無影

下次經過會再去

• Barista Special
2022-02-15 19 瀏覽
上星期去咗staycation, 順便去附近小店幫襯下,有間cafe 好有特色!歐陸式醃三文魚牛油果芥辣忌廉貝果🥯新鮮三文魚配合牛油果醬和芥辣,特別滋味!另外我都特別喜歡餐廳的蛋糕類別, 好像呢款自家製的英國茶味蛋糕, 啖啖有香濃茶味,又有蛋糕煙煙韌韌的味道,無論早餐或下午茶都十分之適合呢!而當日去到剛見到另一枱客帶了四隻可愛的狗狗到餐廳,知道餐廳是親善寵物的餐廳呢,有寵物的朋友都應好喜歡啊!Dozy Cafe 地址:深水埗基隆街199號
歐陸式醃三文魚牛油果芥辣忌廉貝果🥯
新鮮三文魚配合牛油果醬和芥辣,特別滋味!

Dozy Cafe
地址:深水埗基隆街199號
2022-02-15 22 瀏覽
最近我和朋友一起常去一間cafe, 因為我們都好喜歡呢間充滿文青又復古的小店,餐廳個樓底高度好高,以灰色水泥牆配上不同種類的木系傢俬,而新年還有美麗的盆栽🎍🪴植物,使我們可以慢活生活一下,享受了一個寫意的下午!深水埗文青街果然好有特色!飲品方面我認為必點的,尤其這杯 “nothing” , 濃濃黑芝麻美味可口又健康!慢煮特級牛小排三層三文治🥪麵包烤得香脆 牛小排又嫩,和蔬菜醬汁好夾!Dozy Cafe深水埗基隆街199號

慢煮特級牛小排三層三文治🥪
麵包烤得香脆 牛小排又嫩,和蔬菜醬汁好夾!

Dozy Cafe
深水埗基隆街199號
2022-02-14 97 瀏覽
#文青 #新蒲點 大家依家都會諗起 #大南街原來依家已經擴展到隔離嘅 #基隆街 都同樣好多 #文青cafe 今次搵到呢間 @dozy.cafe 裝修比較簡約不過入面嘅傢俬同兩旁擺嘅植物 亦係 #打卡 之選環境好chill 除咗有咖啡、茶之外 亦有 #手工啤見好多都係常客、熟客 行過逐枱打招呼 又或者走過隔離枱吹幾句氣氛好好🥰#flatwhite $40呢杯唔錯 咖啡味夠重 味道較natty 夠滑#慢煮特級牛小排三層三文治配自家制蕃茄麵豉醬 $108呢個果然係 #最受歡迎 👍🏻首先🍞有少少烘底 所以外脆內煙韌 麵包有塗上一層薄嘅 #黃芥末醬 入面配上 #沙律菜 同 #牛小排 同埋再加上佢嘅 #自家制蕃茄麵豉醬 酸酸地好開胃 亦好fresh
#文青 #新蒲點 大家依家都會諗起 #大南街

今次搵到呢間 @dozy.cafe 裝修比較簡約
不過入面嘅傢俬同兩旁擺嘅植物 亦係 #打卡 之選

環境好chill 除咗有咖啡、茶之外 亦有 #手工啤
氣氛好好🥰

2022-02-11
Flat white
  • Flat  white
2022-02-10 17 瀏覽
𓍯 水泥牆裝修加上復古嘅傢俬🛋, 四周充滿住懷舊氣息ꕀ 🍝西西里蕃茄海鮮意粉裏面有煙三文魚、大蝦、蜆肉、帶子等等, 食材相當豐富! 扁意粉口感彈牙, 充分吸收到蕃茄醬汁嘅味道; 大蝦有爽彈嘅口感。🍝慢煮香草雞扒牛油果醬意粉朋友食咗呢個意粉, 用咗螺絲粉, 佢話雞扒煎得好香, 好鮮嫩~ 🍵Matcha latte (轉燕麥奶) 有老虎仔拉花🐯, 好可愛呀! 抹茶味濃厚, 有少少回甘, 飲落又有燕麥奶香, 口感幼滑順口⸝⸝⸝ 🍰豆腐芝士蛋糕上面有食用花作點綴🌼豆腐味好香, cream cheese 味比較突出, 整體唔會太甜膩, 口感實在, 上面仲有黃糖以增添味道層次~
𓍯 水泥牆裝修加上復古嘅傢俬🛋, 四周充滿住懷舊氣息ꕀ

🍝西西里蕃茄海鮮意粉

🍝慢煮香草雞扒牛油果醬意粉

🍵Matcha latte (轉燕麥奶)

🍰豆腐芝士蛋糕
上面有食用花作點綴🌼
2022-02-10
午餐
2022-02-01 28 瀏覽
😁Always so busy with this one. Went on a weekday finally got to try it. ☕️Had 2 coffee, one oat milk one skim milk and look at the latte art. Its definitely some skills there. 🥗Had the green bunch which included a meat paste, scrambled egg, half avocado, tiny bit of salad and a small portobello as well as a sesame bagel. The food was fresh. The light food that you expect in a cafe which would leave room in your stomach for a cake afterward. ☕️The coffee was really good. I enjoyed it. The owner was

☕️The coffee was really good. I enjoyed it. The owner was really nice and patient in introducing the food.

🥰Will definitely go back to this one even there are lots of cafes in the area.