2021-06-10 232 瀏覽
🙋🏻‍♀️def one of the best places to fold up slice // tried dough bros for the first time and really like their sourdough pizza 🍕sometimes simple is the best // you can’t miss their sugar-coated Nutella-filled bombs $38 toooo 🤤〰️ pepperoni $128 x truffle $168 x san pellegrino lemon 🍋 🍓Italian sparkling drinks $20 // remember to dip with their sauce - barbecue, garlic, truffle and sweet and sour sauce // Takeaway or delivery only. Expect to wait for around 15 mins!
15 分鐘 (外賣自取)
2021-06-04 1788 瀏覽
很久也沒有吃過pizza,看到最近大熱的外賣pizza店,主打用sourdough 製作pizza底,真心很難抗拒! Pizza的口味不算有很多選擇,但絕對能滿足大部份客人的口味和需要,最後選了家人偏愛的口味!The works ($158)集各款肉類大全,餡料有西班牙辣香腸、意大利辣肉腸、肉丸,加上mozzarella cheese 、墨西哥辣椒和青椒,是帶有後勁的辣,但未到沒有我想像中的濃。以酸種麵包製成的批底,帶有韌度,但增添一份香氣。The Truffle ($168)一拿上手已傳來10分濃的黑松露香!黑松露菇配上白松露油,面頭舖滿火箭菜,適合素食人士,這款味道相對較濃,真的很香!建議真的要趁熱食,攤涼了一點餅底會更有韌性呢!Filled Doughnuts ($98@3)一次過要了Nutella, Custard, Jam三款口味,即吃外微脆,口感鬆軟;但放涼了包身會偏向有咬口。三隻味道都不錯,個人偏愛吉士醬,口感軟滑帶蛋香,又不會太甜。有機會會再試其他口味!

The works ($158)

The Truffle ($168)

Filled Doughnuts ($98@3)

有機會會再試其他口味!
2021-06-02 333 瀏覽
食完飯都唔夠飽就叫去dough bros 整返個pizza 嘆.叫左個the classic 試試佢手勢. 一般黎講食pizza  一定試佢既margerita 先. 佢個餅底做得幾好, 食落有咬口, 餅邊夠脆. 員工服務好好, 仲比左2款唔同既醬汁我, 分別係千島同埋黑松露醬.我就覺得佢個餅底係出色, 但未至於會再想叫. 各人有各人口味, 唔代表佢做得差. 原因我自己就偏好juicy 既蕃茄醬 + fresh mozzarella cheese 哩種做法.

佢個餅底做得幾好, 食落有咬口, 餅邊夠脆.

2021-05-28
15 分鐘 (外賣自取)
每次經過這間薄餅店,都很想一試。可惜一個人難以處理整個薄餅,今天難得朋友到來,決心一試。午飯時間,原來也很多人喜愛吃薄餅,由於薄餅即叫即做,也等了好一會。可惜的是薄餅店只可外賣,拿回去已經涼了一半,可幸的是一打開紙盒,美味的樣子令人心花怒放。我們叫了最普通的經典薄餅,配料簡單,就只有羅勒葉、蕃茄醬和芝士。薄餅分了6份,由於已經涼了,所以芝士並沒有拉絲的效果。不過餅仔沒有讓我失望,酸種發酵的餅底充滿麵粉的香氣,餅底雖然薄了一點,但依然非常煙韌,很喜歡有咬勁的澱粉,必定會再試其他口味。我們還叫了這個冬甩,切開的時候以為裏面的朱古力醬很少,原來咬下去朱古力醬爆發,朱古力醬不會太甜。吃過薄餅後,吃一個甜甜的冬甩, 十分滿足。
Classic  pizza
Chocolate  Doughnut
2021-05-21
Classic  pizza
Chocolate  Doughnut
2021-05-21 386 瀏覽
Dough Bros在灣仔都有分店實在方便得多了!雖然只有外賣,但店員都很友善,眼見顧客等待久了都會主動催促廚房,食物方面真的不錯,兩個pizza經歷一個小時的車程後,味道依然好,不厚不薄的批底煙韌有嚼頭,The Parma以鹹香的巴馬火腿配搭甘甜的火箭菜,表面灑上巴馬臣芝士令Pizza更香。The Vegetarian 用上雜錦蔬菜和意大利黑醋,味道香甜不寡。店員推介食用pizza時沾上各種dipping sauce,而最近推出的松露沾醬非常好吃,叫人吃不停口。最後當然要試他們的招牌冬甩,各點了一個士多啤梨果醬、吉士醬及Nutella的口味,冬甩軟綿綿,完全不油膩,餡料亦沒有過甜,難怪輕易成為眾人所愛。
The  Parma

The  Vegetarian

Filled  Doughnuts
The  Parma
The  Vegetarian
Filled  Doughnuts
呢幾年大家對酸種麵包既認識度 一定都增加唔少但係用上酸種麵團配方製作既pizza同doughnuts真係諗都未諗過 更何況食.Dough Bros為大家帶來這新衝擊更加係全人手搓麵糰 即叫即做 叫完Pizza你可以睇住廚師製作由0到係焗爐拎出嚟嘅Pizza新鮮滾熱辣 香噴噴我就緊係選擇叫完差唔多時間先黎拎.《the truffle🍕》呢個pizza係vegan 大推!!目測都見到大量黑松露籽🖤好濃郁仲加白松露油 香到隔離屋都聞到除左mozzarella cheese 仲有Parmesan cheese🧀🧀配料有大量菇菇同火箭菜 襯到絕.《the works🍕》呢個就主打肉腸同肉丸 好豐富西班牙辣香腸、意大利辣肉腸、豬肉meatball配上蕃茄、mozzarella cheese仲有墨西哥辣椒🌶️、醃青椒🫑 都幾辣.《filled doughnuts🍩 》冬甩都係即叫即炸 出爐再唧餡 內餡可以揀 Custard / Nutella / Jam就連糖都有得揀 Regular sugar / cinnamon sugar我揀左肉桂糖 特別香!!.不得不提的是員工都好有禮貌又nice 熱心介紹

呢幾年大家對酸種麵包既認識度 一定都增加唔少

由0到係焗爐拎出嚟嘅Pizza
新鮮滾熱辣 香噴噴
我就緊係選擇叫完差唔多時間先黎拎

《the truffle🍕》
呢個pizza係vegan 大推!!
目測都見到大量黑松露籽🖤好濃郁
仲加白松露油 香到隔離屋都聞到
配料有大量菇菇同火箭菜 襯到絕

《the works🍕》
呢個就主打肉腸同肉丸 好豐富
西班牙辣香腸、意大利辣肉腸、豬肉meatball
配上蕃茄、mozzarella cheese
仲有墨西哥辣椒🌶️、醃青椒🫑 都幾辣

《filled doughnuts🍩 》
冬甩都係即叫即炸 出爐再唧餡
內餡可以揀 Custard / Nutella / Jam
我揀左肉桂糖 特別香!!
不得不提的是員工都好有禮貌又nice
熱心介紹每隻醬汁
原來pizza配上醬汁食 又係另一個層次
有garlic / truffle / barbecue / Thai spicy sauce
首推蒜🧄同松露醬!! 勁creamy同rich
比大家燒到去食既pizza店🔥😚好多人都話係最好食既pizza就一試究竟! 中環 西環 跑馬地都有分店✨佢得外賣...想即刻新鮮食有d麻煩 個日買完坐左係附近公園食🤣🍕𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫𝐨𝐧𝐢 $128Pizza底用左sourdough製法 有麵粉香 crust邊煙韌外香脆😁但我略嫌中間批底偏薄同濕☹️蕃茄醬🍅芝士🧀加辣肉腸唔會有錯🌶仲有幾塊basil葉!🍃會跟個garlic & herb dip🧄🥣食到個crust邊我就點黎食🤏🏻🥰整體黎講好食既 但未去到好驚艷🙈個dip加左唔少分✨
The  pepperoni
🍕𝐓𝐡𝐞 𝐏𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫𝐨𝐧𝐢 $128
The  pepperoni
2021-04-23 350 瀏覽
又食我愛嘅Dough Bros啦,今次去咗灣仔分店仲試埋佢哋分店獨有嘅咖啡!所有冬甩都係即叫即炸,再唧餡,好新鮮!冬甩都用咗秘製嘅酸種同麵團配方製作!店員都好nice好chill!1️⃣The Works $158材料有番茄,辣椒及肉丸。超香口,my favourite! 記住點一點,再舔一舔garlic sauce😇!🙆🏻‍♀️美味指數:7.87/102️⃣The Muai Wowie $128材料有蕃茄,mozzarella 芝士,熏火腿,菠蘿及oregano。食落去第一下感覺有少少似夏威夷pizza,但係用咗熏火腿,味道更香濃!🙆🏻‍♀️美味指數:7.41/103️⃣Filled Doughnuts-Custard $38我覺得呢個相對上較為淡口,不過質感好香滑。🙆🏻‍♀️美味指數:7.4/104️⃣Filled Doughnuts-Nutella $38呢個爆漿嘅感覺真係好治癒!nutella同玉桂糖好夾,比起砂糖更出色!🙆🏻‍♀️美味指數:7.68/10💡整體來講,我諗我對dough bros情有獨鍾,真係食唔厭!Dough Bros (灣仔)地址🐾:灣仔皇后大道東25號地鋪
[灣仔~ Dough Bros]
1️⃣The Works $158
🙆🏻‍♀️美味指數:7.87/10
2️⃣The Muai Wowie $128
🙆🏻‍♀️美味指數:7.41/10
我覺得呢個相對上較為淡口,不過質感好香滑。
🙆🏻‍♀️美味指數:7.4/10
🙆🏻‍♀️美味指數:7.68/10
Dough Bros (灣仔)
地址🐾:灣仔皇后大道東25號地鋪
2021-04-16 263 瀏覽
自從識食嘢開始所知冬甩個名都係Donut。今次係第一次見到叫Doughnut,幾特別所以試吓。呢間舖頭的賣點係即叫即做,見佢啲Pizza都係現場有人喺度搓皮。但Doughnut個粉團係預先搓好的,當客人點後佢哋會攞舊粉團去即炸。等咗幾分鐘就炸好。口感和由細食到大的美式Donut是兩回事,食落覺得其實有九成接近港式沙翁。口感和味道還可以。但當你試過斜對面馬路間懷舊港式餅舖啲沙翁6/7蚊個,你就會覺得呢個$38唔抵食。都係果句新野叫做試過就好了。相信唔會再試多次(有人請食就唔介意)。
Strawberry jam doughnut
2021-04-06
5 分鐘 (堂食)
其他
2021-04-08 244 瀏覽
Dough bros 係灣仔開左新店!每一塊Pizza都係全人手搓同埋即叫即做架Pizza同冬甩都用左秘製既酸種同麵團配方同歐洲既優質食材黎整手搓麵糰其實比想像中困難好多廚房係開放式廚房order完之後可以睇到整pizza既過程好中意睇人整野食The Parma火箭菜同Parma ham, tomato, mozzarella, roasted garlic 同pizza呢個組合無得輸另外要試佢地既donut ahMFD試左Nutella 同 custard!同平時donut口感唔同所有冬甩都係即叫即炸 再唧餡 非常新鮮熱辣辣而且店員都好親切 好熱心介紹menu
Dough bros 係灣仔開左新店!

每一塊Pizza都係全人手搓同埋即叫即做架

手搓麵糰其實比想像中困難好多

廚房係開放式廚房
order完之後可以睇到整pizza既過程

好中意睇人整野食

The Parma

另外要試佢地既donut ah

MFD試左Nutella 同 custard!
同平時donut口感唔同
所有冬甩都係即叫即炸 再唧餡 非常新鮮
熱辣辣

而且店員都好親切 好熱心介紹menu

2021-04-05 236 瀏覽
DOUGH BROS 的招牌酸種Pizza 和 Dounut一直在我們的To-Do List裡除了第一間跑馬地店,其餘都在中西區眼見佢越開越多,原來公司附近已經有一間DOUGH BROS 本身是一間外賣店,沒有堂食決定叫外送到公司,再由自己帶返屋企.由餐廳準備好至帶到回家中大概約1.5-2小時,Pizza一早準備要返熱,可以用平底鍋、氣炸鍋、焗爐翻熱,亦各有不同口感。平底鍋會令個批底脆身,批邊軟熟為主。氣炸鍋及焗爐會令批邊成外脆內軟。.驚喜的是Dounut還保持微暖,是即叫即炸的威力吧!🔺Filled Doughnuts $98 我們要了Custard, Nutella, Strawberry Jam,冬甩鬆軟脹卜卜,所有夾心也很爆滿。說到味道一定推薦Nutella 和 Strawberry Jam。Nutella必定是朱古力迷之選,超級香濃。Strawberry Jam 酸酸甜甜,好天然的味道。Custard 就不推薦了,是用吉士粉混合出來的味道,很淡 (最初我們還以為是像忌廉雲呢拿的味道)。.Dough Bros 的Pizza是用酸種Sour Dough,批底煙韌軟熟,好有咬口,非
一直在我們的To-Do List裡
除了第一間跑馬地店,其餘都在中西區
眼見佢越開越多,原來公司附近已經有一間
DOUGH BROS 本身是一間外賣店,沒有堂食
決定叫外送到公司,再由自己帶返屋企
由餐廳準備好至帶到回家中大概約1.5-2小時,
Pizza一早準備要返熱,可以用平底鍋、氣炸鍋、
焗爐翻熱,亦各有不同口感。
平底鍋會令個批底脆身,批邊軟熟為主。
氣炸鍋及焗爐會令批邊成外脆內軟。
驚喜的是Dounut還保持微暖,是即叫即炸的威力吧!

🔺Filled Doughnuts $98
冬甩鬆軟脹卜卜,所有夾心也很爆滿。
Nutella必定是朱古力迷之選,超級香濃。
Strawberry Jam 酸酸甜甜,好天然的味道。
批底煙韌軟熟,好有咬口,非常驚喜!
好怕有啲Pizza凍咗就好似咬紙皮咁😩
🔺The Sophisticated (V) $158
這個Pizza嘅最大特色是其中一款配料 - 焦糖洋蔥,
焦糖洋蔥中和了番茄醬的酸味,非常合配。
另外羊奶芝士香濃無比,好適合喜歡濃味芝士的朋友。
素食給予人的感覺是比較淡味,但這個薄餅配搭多種不同口感味道的素菜,同樣刺激味蕾。
🔺The Parma $148
相比起The Sophisticated,The Parma因為有巴馬火腿的關係,會比較鹹一點,適合重口味的朋友。
巴馬火腿好厚身,有質感,份量適中。
留意如果用氣炸鍋/焗爐翻熱,巴馬火腿會變色煮熟了(但無損味道,看個人口味去決定翻熱方法)。
2021-03-17
外賣送餐
  • The  Sophisticated
  • Filled  Dounuts  Nutella
  • Filled  Dounuts  Strawberry  Jam
2021-04-03 2774 瀏覽
跟著Pizza控朋友吃pizza吃得多,現在對pizza的要求都高了,而且開始感覺到手做pizza的精髓,這次特意和朋友試這間即叫即做的pizza!The Sophisticated $148這裡主要做外賣pizza,喜歡的話可以和我一樣立食🤣餐牌有多款pizza口味,不過很多都很特別,所以我叫店員推介給我,這款素食者都適合的pizza主要是三色椒、芝士和蕃茄,加上一些香草在面,雖然要等十多分鐘,但可以直接看店員從麵團開始製作,其實都很好看~pizza新鮮奉過來的時候香草味道強烈,咬下去可以感覺到蕃茄的鮮甜和彩椒的爽脆,不得不承認真的很有驚喜,而且要自己吃才會知道我說甚麼🤣The Maul Wowie $128對不起,我真的很喜歡吃有菠蘿的pizza,當我看見材料有菠蘿二話不說點了它!10吋的pizza有大大的菠蘿切粒,配上煙燻火腿和mozarella cheese,整體味道很調和,蕃茄的甜味帶起了pizza餅底酸種的味道,而且餅底口感都和其他pizza不同,外脆內軟糯,吃完都不會頂著胃,就算之後翻熱吃依然像新鮮焗的一樣~Jam Doughnut,Custard Doughnut $3

The Sophisticated $148

The Maul Wowie $128

The Maul Wowie

Jam Doughnut,Custard Doughnut $38
Jam Doughnut,Custard Doughnut

自己一向吃中間有洞的冬甩,原來有餡料的感覺都不錯!因為是即叫即做,所以它完全不掛油,上面的玉桂砂糖不會被熱氣融化,令每一口口感都很豐富,士多啤梨味可以見到果醬爆出來的畫面,咬下去鮮甜果醬包裹著鬆軟的冬甩,微熱的溫度讓它的味道更強烈!
Jam Doughnut,Custard Doughnut
至於吉士餡料完全不會太甜太膩,奶味濃郁滑溜口感依然,如果不想吃太甜的話可以選擇它呢~~
2021-04-02 191 瀏覽
話說小編之前見到人介紹薄餅專門店Dough Bros已經好想試,知道佢哋喺灣仔開咗分店之後即刻同朋友去咗試吓🍕佢哋嘅每一塊Pizza都係全人手搓,即叫即做👍🏻大家仲可以喺櫥窗外面見到Pizza由頭到尾嘅製作,保證新鮮😋另外佢哋嘅Pizza同冬甩都用咗秘製嘅酸種同麵團配方製作,使用嚟自歐洲嘅優質食材,果然味道真係唔錯💜另外值得一提嘅係店員好nice有同我哋介紹唔同Pizza嘅特色🤩_🍍🍕The Maui Wowie $128小編望到咁多款Pizza有選擇困難症,今次就照左呢一款菠蘿火腿薄餅,餡料充足,批邊夠晒香脆亦帶麵粉香,如果係外賣返到屋企食嘅話可以再焗一焗更加滋味-🥓The Works $158小編嘅朋友鍾意食西班牙香腸,所以就叫咗呢款Pizza嚟試吓,面層鋪滿西班牙香腸、肉丸、意大利香腸、番茄同墨西哥辣椒🌶️,鍾意食肉嘅朋友仔絕對唔可以錯過,批底食落有咬口🍕_🍓Jam Doughnut $38聽聞呢度嘅冬甩都非常出名,店內提供三款口味選擇,包括Custard、Nutella同Strawberry Jam,Strawberry Jam 食落去酸酸甜甜,冬甩口感鬆軟,值得一試😊🍫Nu

🍍🍕The Maui Wowie $128

🥓The Works $158

🍓Jam Doughnut $38

🍫Nutella Doughnut $38
鍾意食朱古力嘅朋友仔一定要試吓,冬甩中間唧滿餡,味道香濃😎配上肉桂糖一齊食雖然邪惡但真係好滋味😌
🍺Peroni $40
餐廳亦都有提供幾款飲品,店員就推介我哋試吓呢款啤酒配Pizza一齊食夠晒Chill,啤酒口味清新易入口,啤酒花嘅味道亦夠香濃🤩
2021-03-31 173 瀏覽
今日終於試到佢地嘅Donut🍩啦佢地嘅賣點就即叫即做冬甩有三個味道可以選擇Nutella 🔹 Custard 🔹 Strawberry Jam而我今次就想介紹一下Nutella口味嘅donut啦😋其實由店鋪翻到公司都需要15分鐘嘅路程但係一攞上手嘅時候仲feel到熱辣辣之後一啖咬落去就已經食到Nutella一路食就一路流出嚟佢嘅filling超級多真係每一啖都食到榛子朱古力醬😳再加埋表面嘅砂糖都真係好鬼甜😆愛吃甜品嘅朋友仔真係要去試下價錢嚟講佢真係有d貴1個要38蚊3個就98蚊6個就178蚊12個就348蚊抵唔抵食就真係見仁見智啦🤣個人感覺就係一試無妨囉但唔會常食因為實在太甜😂
今日終於試到佢地嘅Donut🍩啦

但唔會常食
因為實在太甜😂

下午茶
2021-03-25 150 瀏覽
Dough Bros 係一間薄餅外賣店,當我知道佢哋喺灣仔開咗分店後就即刻幫襯買外賣返屋企食!佢哋手搓sourdough pizza係即叫即整,餅皮非常軟身,薄餅邊就烘到脆一脆。食嘅時候最好用兩隻手托住塊薄餅,如果唔係啲材料好快會跌晒落嚟 (因為餅身實在太軟喇)。呢間薄餅嘅味道+口感竟然比星街另一間薄餅店好味,絕對係我意料之外。食完pizza一定要食冬甩,都好出名㗎!▫️The Maui Wowie (HKD128) - 菠蘿火腿薄餅,睇個薄餅就知到好多材料。唯一唔完美嘅係個薄餅皮燶咗少少😝😝▫️The Works (HKD158) - 有幾款肉類(西班牙香腸、肉丸、意大利香腸),番茄,墨西哥辣椒🌶️,啱晒喜歡食肉嘅人。因為有墨西哥辣椒嘅關係,味道都幾辣!▫️Nutella doughnut (HKD38) - 必食甜品!另外有兩款味道選擇 - 果醬同埋吉士醬。冬甩新鮮製造,裡面嘅Nutella醬微暖嘅,咬落口時有少許爆醬。呢間薄餅店嘅價錢以外賣嚟講算高,不過一分錢一分貨,薄餅真係幾好食。可惜冇堂食呢,要食嘅話就要買番屋企食。

2021-02-14