2008-05-19 12 瀏覽
咁多間domon分店只會去尖沙咀呢間。餐廳環境好有日本小店既feel,同上次食沙田分店既港式style完全唔同。而且餐牌亦有D分別。同其他分店唔同,呢到主力賣拉面,之前食沙田店間野又有壽司又有刺身,太過迎合香港人中意乜都有既要求。而且食物方面。幾次去都系食LUNCH,要左個北海道帶子拉面,湯底要左濃味。等左十分鐘左右有得食。碗面好足料,而且最正系個味噌湯底,算系幾正宗既札幌風味^^。如果冬天食應該會更加滋味!!!!!!!!個SET個小食每次都系叫雞軟骨 / 餃子。今次叫左雞軟骨。好正好香口!!!!!!!!!!!服務方面,食過幾次一向都甚少有留單等情況,但人手就唔系太夠啦。同沙田店唔同,D侍應都系日本人,廣東話唔系好正。間中會同佢地講下日文,順便可以練習下自己D日文^^咁央反而更有日本風味呢........

• 北海道帶子拉面,雞軟骨
2008-05-12 9 瀏覽
幾年前係荃灣有分店既時候已經開始係荃灣食,個陣既水準都好唔錯不過自裝修之後就好似差左一截終於有一日咁岩想食野但唔知食乜好,去左嘉蘭圍老店度食店子細細但人客極之多,座位好迫,廚師同侍應都好忙拉麵既水準嘛.......比家陣既荃灣分店好但比起幾年前無咁多雜誌賣晒廣告個陣就仲係好似爭d..................的確有少少失望btw,侍應既日語水準唔錯但廣東話認真唔咸唔淡,係日本主婦都唔奇...
不過自裝修之後就好似差左一截
終於有一日咁岩想食野但唔知食乜好,去左嘉蘭圍老店度食
店子細細但人客極之多,座位好迫,廚師侍應都好忙
拉麵既水準嘛.......比家陣既荃灣分店好
2008-04-24 21 瀏覽
尋日睇完哩到介紹去左試試我試左辛辣拉麵,無睇清楚原來只有一些擔擔麵的肉碎,沒有叉燒...味道也跟擔擔麵相似...試不到其湯的真味...朋友試了牛油拉麵,比我的香,味也較清,但因牛油味較濃,也試不到湯的真味。因兩個女孩食不多,叫了一個$83的set加一碗拉麵,選了餃子,是貴一點的蝦餃子,材料新鮮,但嫌外皮煎得有點乾...不過這裡的叉燒還可以,不會太瘦。但跟之前的食家相同感受是食完會口渴...感到不太舒服...
尋日睇完哩到介紹去左試試
不過這裡的叉燒還可以,不會太瘦。
但跟之前的食家相同感受是食完會口渴...感到不太舒服...
雖說這間麵店已來過不止一兩次,但水準次次不一,昨冕和男友要了一個一人套餐(蔥拉麵味噌湯底+ 雞軟骨)和雞蛋拉麵,雞蛋拉麵最先上枱,湯底吃不出是甚麼味道,呷了一口,只覺得有很大朕鹼水味;配料有雞蛋、蛋花、春筍和昆布;蔥拉麵跟橫綱真是大有天壤之別,個人認為橫網弄得較好,至少下蔥絕不手軟,鋪滿一整碗,味噌湯底偏鹹,但用洋蔥炒過多了一份惹味,麵條尚算彈牙;燒雞軟骨則好唔掂,完全不像燒出來。
2008-04-06 6 瀏覽
There were three of us and were arranged to sit at the table just next to the door. we felt like we got in the way when the waitresses and customers walked pass us. not to mention the table is actually too small for even 2 people. Honestly we expected a more pleasant environment for a restaurant charging at least $100 per head. Here i felt like we were in Cafe De Coral, no at least table at Cafe De Coral is big enough for 4 trays.The food is just so so , i don't feel any difference between the s

The food is just so so , i don't feel any difference between the soup base there and any other Jap noddles bar I have been.

The service- the ladies were trying very hard to be helpful. But I only saw two of them -- so you can imagine how busy they were.

2008-03-20 25 瀏覽
其實幾個星期前已經去左,e+先有時間補打.牛油拉面:牛油味真係幾重,幾香(睇下幅圖入面舊牛油起初都未融)不過個人覺得"送"就少左d......粟米,紫菜唔算正式ge"送"掛?蝦餃子:講真,有d失望,唔覺有d咩特別,又唔係香口,唔覺果幾樣材料有幾配合.......2個人要同人搭'木台'(我係卡位),茶餐廳就冇乜所謂,但e個價錢都要咁真係有dd無奈.本身d位都ok迫.
其實幾個星期前已經去左,e+先有時間補打.

牛油拉面:
牛油味真係幾重,幾香(睇下幅圖入面舊牛油起初都未融)

蝦餃子:

本身d位都ok迫.
2008-03-02 7 瀏覽
我同朋友幾個人分別叫一個2人餐(2碗拉麵+ 3款小食)同一個1人餐( 1 碗拉麵+ 1款小食),order 如下﹕拉麵﹕朋友要牛油拉麵同螃蟹拉麵,而我要泡菜拉麵跟餐小食﹕煎餃子、炸魚餅、炸蝦同蟹子沙律<--因為叫得太多煎炸,所以order salad中和一下‧‧‧‧‧‧食物好快就上啦,先講小食。煎餃子,ok,皮薄餡多同埋有汁;炸魚餅都可以,可以話不過不失咁啦!!唔會話太特別;至於炸蝦,我覺得唔得!好厚粉同唔好味,而蟹子沙律唔駛多講,唔算大碟普普通通‧‧‧‧‧‧到主角,拉麵出場啦~~我朋友話拉麵好重鹼水味,我就食唔到,我只係覺得麵一都唔彈牙,係一般可以超市買到拉麵。其實點解我會食唔到鹼水味?!原因好簡單---因為我碗麵好咸(講真架!!真係好咸…我食完之後,係勁口渴,要飲好多水先得!),而我朋友湯底就比我碗淡好多(差唔多淡過我碗麵兩倍,咁你可想而知我碗有幾咸,依家諗起都驚),如果以湯咸度劃分(由淡至咸)﹕牛油拉麵< 螃蟹拉麵< 泡菜拉麵湯底,我三隻都有試,我個就唔駛多講啦~得咸字,而牛油湯底係三個入面最清淡,可以話無乜味而螃蟹係中等,唔咸唔淡但無鮮味可言囉!如果以食

拉麵﹕朋友要牛油拉麵同螃蟹拉麵,而我要泡菜拉麵

到主角,拉麵出場啦~~

湯底,我三隻都有試,我個就唔駛多講啦~得咸字,而牛油湯底係三個入面最清淡,可以話無乜味而螃蟹係中等,唔咸唔淡但無鮮味可言囉!如果以食拉麵講,係好多人都知湯底係整碗拉麵靈魂,但,呢間湯可以話係失敗(請恕我真言),因為一係就淡一係就咸,又何來好湯底呢??仲要飲完係勁渴,我深信係味精湯

整體講,食完唔覺特別好味,以拉麵作主打,但我同朋友只覺得小食ok﹐而主角就反居次位﹐亦唔認為可以再有下次。至於服務方面,我覺得ok架!waitress幾有禮貌,不過就好忙,唔切答顧客問題,成間舖得兩個waitress算係咁架啦~~至於toilet方面,我其中一位朋友有去到,話好乾淨呀!!

埋單陣仲送每人一張$10cupon for下次用,不過‧‧‧‧‧‧我同朋友都異口同聲話"都唔知會唔會再"

註﹕
二人餐本身跟餐可揀拉麵係$48普通拉麵,如果想揀其它款話,就要每碗加$10先得。

因為小食ok而拉麵方面只有我碗係超咸,朋友都可以接受,所以俾個中立佢,但一定唔會有下次!!
2008-02-26 3 瀏覽
到這裡午膳, 點了個拉麵餐, 小食是蝦餃子. 拉麵的豬骨湯不較濃, 拉麵也只是普通貨. 小食蝦餃子卻不錯, 蝦肉十分爽口彈牙, 整體還是札幌比較好.
2008-01-15 5 瀏覽
昨天,同女朋友去食野,女朋友有話想食拉麵,咁朋友有話好好食有話要排隊,講到好好食,咁咪去試囉,去到點了拉麵同其他食物,湯底都很熱,味噌湯底真係好好味(因為落左唔少味精),其他食物都強差人意(無朋友講到咁好食),再加上衛生就好鬼死差,見到兩隻小強走來走去,真係本來好有食慾,都......如果下次再要去,都真係多謝.
謝.
2007-12-12 5 瀏覽
上早期五:其實我想去萬豚屋架,不過唔記得地址,所以黎左呢度。叫了二人餐,要了磅蟹拉麵和豬肉拉麵,各加十蚊。磅蟹有四條蟹腳,不錯,另有粟米、海帶和芽菜等配料。兩碗都好食。小食可以叫三碟,燒河豚魚干勁好味!餃子皮很薄,第一次食咁薄皮既餃子呀!串燒有四條,有冬菇、大蔥,其他唔記得,哈。二百元左右,好抵食!!不過食完有小小口渴。

二百元左右,好抵食!!

不過食完有小小口渴。
2007-11-09 9 瀏覽
昨天,放工和細佬去尋美食,網上見咁多個人好食就去試下啦!!叫左兩人套餐,細佬叫了豚肉拉麵,我叫了蔥拉麵,全部都是叫了招牌的miso湯底,小食可以叫三個,於是就叫了吉列炸蝦,帶子同炸雞塊。小食全部都好有水準,但是身為一間拉麵店。拉麵就mama地啦!!個麵的質地就幾好。但身為拉麵的靈魂---湯底,就強差人意,個湯說得好聽就是清淡,不好聽就是淡而無味,如果它是來自日本的南面就可以說得去,因為南面人的口味比較淡。但是北面口味比較濃的地方就真是強差人意,miso應有的豆味完全食不出來。其次,個叉燒不夠lum滑,沒有入口即溶的感覺,相比起北角果間函館拉面差得遠。兩個人共食了HKD250,我覺得有點唔值。
昨天,放工和細佬去尋美食,網上見咁多個人好食就去試下啦!!
兩個人共食了HKD250,我覺得有點唔值。

10月5日係紀念既日子.去完忠僕號睇書,因為我地都鍾意食日本野,而我特別喜愛拉麵,所以黎咗呢間人地話正宗日本拉麵試下.黎到都九點幾,仲有好多人,等咗大慨15分鐘,就有得食喇.::: 2人前::: $188 + $20個餐包括2個拉麵,3個小食.由於拉麵只可以揀最普通既,揀其他就要+$10.又唔係貴,點都揀個好d啦.::: 螃蟹拉麵:::應該係叫蟹柳拉麵囉,只不過d蟹柳係比急凍個d好少少,叫做有d肉質同鮮味.不過個麵同湯底就值得一讚.個麵彈牙,唔會一舊舊.而味噌湯底好香,夠哂濃.好想飲哂個湯,但係好飽…::: 冷麵:::個份量比想像中多,主要都係蟹柳,蛋,海哲,青瓜.冷麵汁酸酸地,都幾開胃. 同買冷麵同湯面個質地唔同, 冷麵麵身實淨d~ 而且更加有咬口~ 呀菲好鍾意~ 1冷1熱既拉麵可以食到兩種感覺!::: 蝦餃子:::賣相幾特別,係餃子皮包住d肉再包住原條蝦.食落隻蝦幾鮮,不過隻餃子就濕咗d, 同埋隻隻都爆開, 有d失望.::: 雜錦串燒(汁燒) :::有四串,分別係大蔥,冬菇,雞翼同雞腎.我地都覺得燒得幾好, 個汁又好冶味~ 而且唔會好heavy, 值得一試!::: 燒牛舌:::都幾

::: 2人前::: $188 + $20

::: 螃蟹拉麵:::

::: 冷麵:::

::: 蝦餃子:::

::: 雜錦串燒(汁燒) :::

::: 燒牛舌:::
都幾爽,唔係好韌,不過有d普通.

2個拉麵好多,食到好飽.可能我地叫咗3個小食都係肉啦.下次叫番多d蔬菜先.我地坐卡位一邊,對面2個人又係叫二人前.擺\起食物上黎有d迫,好似會夾到對面d野食甘. 對面個人仲問我地d小食好唔好食,等佢\地下次叫,有夠搞笑~ 全店都好有日本風格,個個員工都好似日本人,又有日本人幫襯.暫時黎講係香港食過最好既拉麵.下次再食過!!
Domon 扎幌拉麵
2007-10-27
叫左過味增湯既葱拉麵, 第一啖就試左佢個湯先.唔錯, 好濃, 適合我既口味.d麵夠爽口彈牙, 好過味千果d.葱好多, 又爽, +埋落d麵一齊食會好夾, 仲有d蒟蒻少量叉燒. 可惜一個麵要7x元, 只有多葱.. 好似貴左d.再跟左個蝦餃子, 第一次見有咁既餃子. 是一條蝦被餃子包住, 留番條尾出黎. 幾好, 如果佢餃子皮煎脆d 會好好多, 不過我唔係幾喜歡佢同和民果種包餃子方法, 只係將d 肉用皮捲埋, 個人較喜歡角仔形狀總結: 真係唔錯既一間拉麵店, 有機會同$$ 要再試
叫左過味增湯既葱拉麵, 第一啖就試左佢個湯先.
唔錯, 好濃, 適合我既口味.
d麵夠爽口彈牙, 好過味千果d.

總結: 真係唔錯既一間拉麵店, 有機會同$$ 要再試
2007-10-14 2 瀏覽
星期六lunch想食餐簡簡單單,見好耐都冇黎過,於是乎諗都冇諗就去左一坐低個waitress極力推介二人餐(原來個個客入到黎都係咁),但最後冇叫到,只係叫左:一人餐($83)::: 草菇面豉湯拉面+ 蝦餃子(3隻)。成碗面唔係太熱,湯底唔夠濃,面既口感都唔錯,最衰係兩去pork, 超"鞋"又冇味!!!冷面($82)::: 都幾大碟,味道都唔錯,但似乎貴左d水準差左好多!!!

冷面($82)::: 都幾大碟,味道都唔錯,但似乎貴左d

水準差左好多!!!
2007-10-06
一個人由旺角行去尖沙咀,最後都係想試一試這裡的拉麵.在多個月之前,試過沙田店,真係唔係好入到口.令我對蔡生推介的這間店抱有極大疑問.九點多,一去到就有位,安排我坐在吧枱.店內日本氣氛還算濃厚,坐我旁邊那個應該是日本人.我點了大蔥拉麵套餐,要蝦餃子.點完餐後,待應問我要茶定水,我正在想,這裡服務不錯哦,不過原來這杯茶是只此一杯的~~~沒再幫我添過,曾要求再加,不過不知是否太忙,轉頭就忘記了.麵來了,大大碗,配料多,湯我要味噌湯底,很香濃的味道,還帶著一點點鮮味,中上之作.麵質彈牙,正宗日本拉麵,不過仍有我最不喜歡的梘水味.蝦蛟子的皮頗為軟身,怪怪的.總括而然,我相信總店還是去得過的,其他店我就不會再去了.價錢頗貴,長期內不會再來
一個人由旺角行去尖沙咀,
最後都係想試一試這裡的拉麵.

在多個月之前,試過沙田店,
真係唔係好入到口.
令我對蔡生推介的這間店抱有極大疑問.

九點多,一去到就有位,安排我坐在吧枱.
店內日本氣氛還算濃厚,坐我旁邊那個應該是日本人.

我點了大蔥拉麵套餐,要蝦餃子.

麵質彈牙,正宗日本拉麵,不過仍有我最不喜歡的梘水味.

蝦蛟子的皮頗為軟身,怪怪的.

總括而然,我相信總店還是去得過的,其他店我就不會再去了.
價錢頗貴,長期內不會再來