2019-09-08 165 瀏覽
餐廳佈置到好似一個好夢幻嘅花園氣氛非常浪漫食嘅望嘅都係靚嘢好體現到視覺都係一種味覺呢句說話Appetiser有啲麵包可點橄欖油或紅酒醋先嗌咗一個帶子risotto 帶子肉厚實物大得唻漲卜卜Risotto嘅野菌好惹味好香飯粒有軟亦有類似微微焊過嘅硬口感豐富 如果成碟都冧嘅話就會好溜了虎蝦tagliolini Sauce嘅好開胃嘅蕃茄sauce配料同麵嘅比例大概係1:1啖啖大蝦肉 食完意猶未盡Bailey tiramisu 靚到想收埋佢喺屋企飾櫃好濃好濃咖啡味鍾意佢有幾層唔同口感唔同甜苦度嘅咖啡味

餐廳佈置到好似一個好夢幻嘅花園

靚到想收埋佢喺屋企飾櫃
好濃好濃咖啡味
鍾意佢有幾層唔同口感唔同甜苦度嘅咖啡味

2019-09-07 2893 瀏覽
有朋自遠方來,對吃一向有要求的她們一定要好好招待吧!所以第一時間便想到了尖沙咀的Deiltto,之前來過覺得這裏的食物質素高,加上環境優雅,絕對是朋友間聚會的好去處呀!晚上7:00來到,已經坐滿了好幾台情侶和閨蜜,而我也急不及待開始推薦我的心水美食了!先來有他們家的蕃茄乾麵包,酸酸甜甜的很開胃❤️這次上枱的速度非常之快,這邊剛點完菜、一會兒美食就送上❤️先來一客意大利風乾火腿Pizza,充滿鹹香,配襯茄汁底亦非常開胃再來是牛肉眼扒,一如以往賣相非常精美,拌碟有烤薯、車厘茄和火箭菜,三種調味料分別有芥辣、燒汁和海鹽,牛扒煎至兩邊金黃香脆有圖有真相,有看到裏面還有鮮嫩的粉紅色嗎?五成熟就是要這樣才算合格哦!牛味濃郁而且充滿肉汁,真的是太好吃了😋最後有卡邦尼溫泉蛋意粉作完美的終結,這裏的做法和外間的不一樣,因為配菜除了基本的溫泉蛋和煙肉,還加入了肉厚而多汁的大蜆,整碟意粉馬上有一種畫龍點睛的效果,向來愛吃芝士的朋友大讚上面那塊脆脆芝士片很特別,所以乾脆讓她一個人整塊吃掉吧!

先來有他們家的蕃茄乾麵包,酸酸甜甜的很開胃❤️

這次上枱的速度非常之快,這邊剛點完菜、一會兒美食就送上❤️

2019-08-29
2019-09-04 157 瀏覽
今日同好耐冇見嘅朋友黎食飯,就book左呢間較隱世神秘嘅餐廳靜靜地食飯傾下計~去到樓下有條又長又簡潔嘅樓梯通往餐廳,上到去仲要推開門,十分神秘又令人期待一入到去見到佈滿左鬱金香🌷裝飾左成間餐廳,好似進入左花花世界咁~令人精神放鬆點完野食,店員首先會送上餐包,口感煙韌,再配上橄欖油同醋,很開胃Deep Fired Crab Cake $138炸蟹餅剛炸好就送上,蟹肉鮮甜,份量多,配上芥末醬,配合得非常好👍🏻Carbonara Spaghetti $228醬汁調教得十分啱口味,唔會太結身同太稀,仲有蜆肉,令整體增添鮮味Assorted Seafood Pizza $278Pizza好大份~有魷魚、蝦、青口等等海鮮,餅底外脆內軟,芝士亦毫不吝嗇,厚厚的層!最後食唔晒要拎走😂

Deep Fired Crab Cake $138

Carbonara Spaghetti $228

Assorted Seafood Pizza $278

• Deep Fried Crab Cake
2019-09-01 253 瀏覽
不是別人介紹,也不知道原來尖沙嘴漆咸道南,有這樣一家樓底高、寬敞高雅的餐廳。入座後侍應便端來麵包。麵包容器照相效果一流,不過容器比較深,伸手進去掏麵包有點困難,若是盛載麵包條而不是麵包塊會比較合適。這家的餐牌,除了前菜外,每頁都有配酒建議,實在很會做生意。餐廳提供的食物款式雖然不多,但勝在有較少見的菜式,例如有釀鵪鶉, Stuffed Whole Quail ,可惜當天沒貨。我們點了另一款並不普遍的菜式––Trio Cannelloni,共有三款麵卷,每款兩條,兩人分享剛剛好。麵卷表皮厚薄度、軟硬度剛好,部份微脆,配著溫熱的餡料,十分新鮮好吃。其中一款餡料是Lobster Ragu,吃下去的感覺像crab cake,有1-2口的味道被麵皮上的黑松露搶了風頭。另一款是Duck Ragu,蕃茄芝士肉醬的味道很濃郁 ,鴨味並不明顯。最後的一款,則能吃到滿滿的蘑菇。而伴碟的黃色和綠色的瓜菜類,吃下去時沒什麼特別,後勁卻是苦的。聽說這兒的肉眼扒好吃,因此我們點了一份Omaha Prime Grade Beef Rib Eye Steak (10oz)。牛扒很大塊,足夠3-4位女生分享。我們點了五

入座後侍應便端來麵包。麵包容器照相效果一流
這家的餐牌,除了前菜外,每頁都有配酒建議,實在很會做生意

Trio Cannelloni

牛扒很大塊,足夠3-4位女生分享。我們點了五成熟,肉質軟腍、容易切開,而且充滿肉汁
,只有少部份較熟、較乾身,實屬難得
。牛扒碟子有三格,分別盛著粗鹽、Mustard,還有一款挺好吃的汁。這淺棕色的汁不酸,該不是燒汁。

我們吃完主菜後,侍應拿來甜品餐牌問我們需不需要點甜品,可惜我們都吃飽了

總括來說,這兒的食物質素不錯,裝潢檔次不輸五星酒店
,適合情侶或姊妹們來慶祝
Trio Cannelloni
  • OmahaPrimeGradeBeefRibEyeSteak(10oz)
  • TrioCannelloni
2019-08-31 147 瀏覽
Happy Friday 放工去開餐, 今天決定去試一間尖沙咀上樓的意大利餐廳. 雖然 Set Dinner 個 menu 都吸引但由於朋友和我亦唔食鵝肝, 所以決定點了à la carte menu. 首先餐前的面包熱呼呼帶點脆的, 很好味. 龍蝦湯和雜菌松露湯亦非常不錯, 當中的雜菌湯松露味道極香濃! 主菜方面和朋友點了帶子松露意大利飯和龍蝦尾意大利飯, 出乎意料味道極好! 意大利飯做到 al dente 一點也不硬, 龍蝦尾亦非常新鮮. 很久沒吃過這麼出色的意大利飯! 已相約朋友再來試其他的菜式.
  • Lobster Tail Risotto
  • Hokkaido Scallop with Black Truffle Risotto
2019-08-31 164 瀏覽
難得跟老公撐枱腳,選了一間較有情調的餐廳享受一下二人世界的時光位於尖沙咀[Diletto]屬於Fine Dinning路線的餐廳餐廳內裝修充滿少女風味的花花牆,打咭必影一坐有法式麵包填一填充滿饑餓感的肚子麵包溫度暖暖的,沾上黑醋同吃New Zealand Lamp Chop - 3 Ribs $318我最愛的羊架,配上三款醬汁Mustard,薄荷啫喱及一款帶酸味的醬汁羊肉入口有很香濃的羊味,蘸上最愛的Mustard醬同吃不喜歡吃羊的朋友會覺得味道很燥,但小妹認為這種燥味令我齒頰留香,回味無窮由於我要求羊架不要煮得太生,所以沒有太多羊肉的燥味,亦不會因為煮久了肉質變靭但略嫌份量小了一點,未能滿足羊架控的我伴碟配上薯仔及沙律菜,吃完肉類後吃一點新鮮的沙律菜能平衡一下與肉類較膩的口感與味道Omaha Prime Grade Beef Rib Eye Steak (10oz) $398老公的肉眼牛扒要5成熟,配上3款醬料鹽,Mustard醬,及一種帶酸味的醬牛扒可以不用蘸醬也能吃出很濃的牛味,而且肉質非常新鮮,很juicy, 相信是在煎煮時控制得很好,能鎖緊肉汁平時我不太好牛,試了一口後也覺得
餐廳內裝修充滿少女風味的花花牆,打咭必影

一坐有法式麵包填一填充滿饑餓感的肚子
麵包溫度暖暖的,沾上黑醋同吃

我最愛的羊架,配上三款醬汁
Mustard,薄荷啫喱及一款帶酸味的醬汁
羊肉入口有很香濃的羊味,蘸上最愛的Mustard醬同吃
但略嫌份量小了一點,未能滿足羊架控的我

老公的肉眼牛扒要5成熟,配上3款醬料
鹽,Mustard醬,及一種帶酸味的醬
平時我不太好牛,試了一口後也覺得肉質鮮嫩及多汁,不會太靭

Chocolate Fondant $88
飯後來一個甜品,點了朱古力心太軟配雲尼拿雪糕
濃濃的黑朱古力從心太軟中湧出來
入口微溫,配合凍冰冰的雪糕同吃,冷暖口感非常豐富,而且黑朱古力不會太甜而增加油膩感

甜品心太軟為整頓二人時光的晚餐劃上甜蜜的句號,得閒要同老公多啲出走享受二人時光鬆一鬆
2019-08-18
近排壓力山大😭難得有晚可以同男朋友出去食餐Dinner緊係要搵一間高質、「低密度」😆、清幽寧靜嘅西餐廳啦呢間餐廳位於尖沙咀,非常就腳餐廳四周圍都佈滿花花裝飾🌸好有Feel好舒服由於今晚心情太放鬆就決定食好少少😋Omaha Prime Grade Beef Rib Eye Steak (10oz) $3985成熟保留肉汁、肉香一流幾乎一個人清晒成碟☺️有三種醬汁搭配加上焗薯唯一美中不足係有少少筋Lobster Tail Risotto $318龍蝦係我哋嘅至愛😍!今日呢半隻龍蝦尾都幾新鮮而Risotto硬度啱啱好配上龍蝦汁超Yummy😋!由於食完Main Course已經超飽就冇再叫甜品啦下次過嚟再戰😛😛
近排壓力山大😭
難得有晚可以同男朋友出去食餐Dinner
緊係要搵一間高質、「低密度」😆、清幽寧靜嘅西餐廳啦
呢間餐廳位於尖沙咀,非常就腳

餐廳四周圍都佈滿花花裝飾🌸

有三種醬汁搭配加上焗薯
唯一美中不足係有少少筋

Lobster Tail Risotto $318
Lobster Tail Risotto

龍蝦係我哋嘅至愛😍!
今日呢半隻龍蝦尾都幾新鮮
而Risotto硬度啱啱好
配上龍蝦汁超Yummy😋!

由於食完Main Course已經超飽就冇再叫甜品
下次過嚟再戰😛😛

Lobster Tail Risotto
2019-08-25 145 瀏覽
仙境般既環境,樓底夠高 感覺依然清新舒服☘👭如果兩個女仔食可以好似我咁,叫個5-course dinner同另外叫個Risotto。不過如果有男仔👫就應該叫一人一個Set Dinner先夠*💰$798 5-course dinner Appertizer - 🥗Caesar Salad with Alaska Crab Soup – 🦞Lobster Bisque🦐Delux EntréeMain Course – 🦌Grilled Lamb ChopDessert – 🍫Choco Fandant Set Dinner整體材料新鮮,高質..🦀有阿拉斯加蟹同濃郁既龍蝦湯*羊架肉質夠哂淋,而甜品朱古力心太軟火喉都岩岩好…唔會過熟❤💰$278 Scallop Risotto最頂層有塊薄芝士..🧀食落好香口,大大粒帶子配上香濃既黑松露。 💰$78 Summer Punch🍹解渴得黎又唔算好甜...……………………👱🏻‍♀️肥妹小編.........................
仙境般既環境,樓底夠高 感覺依然清新舒服☘
不過如果有男仔👫就應該叫一人一個Set Dinner先夠*

💰$798 5-course dinner

Soup – 🦞Lobster Bisque

🦐Delux Entrée

Dessert – 🍫Choco Fandant

羊架肉質夠哂淋,而甜品朱古力心太軟火喉都岩岩好…唔會過熟❤
💰$278 Scallop Risotto

💰$78 Summer Punch

🍹解渴得黎又唔算好甜
..……………………
👱🏻‍♀️肥妹小編
.........................
2019-08-24 182 瀏覽
今天是我第一次來這間餐廳食飯,因為網上的照片十分漂亮, 但實際的環境與相片有所出入,所以有一點失望 。餐廳環境比較暗淡,因為燈光比較少 。餐廳侍應十分有禮貌,當我們點完菜之後,他去下了單之後,會再過來重述一次我剛剛點了什麼菜,確保沒有出錯,十分細心。這是其他餐廳沒有的,值得一讚。 我和朋友點了兩份紐西蘭肉眼,她喜歡五成熟,而我喜歡七成熟。2份的味道都不錯,值得一提是餐前麵包十分鬆軟 ,還有tiramisu分量亦頗大,味道不錯,不過再多點苦味會更加好。 如果還有下次,我還是會選擇這間餐廳。 今天午餐時間的客人數量不多,大概只有8人,所以十分寧靜,適合和朋友聚會和聊天。
2019-08-24
  • new zealand rib eye
  • 餐前麵包
  • Tiramisu
2019-08-24 149 瀏覽
今日Happy Friday, 放工同女朋友去食好野。呢間位於尖東既Diletto,一出尖東站行兩步就到,非常方便架。見到餐廳係走fine dine路線,所以就一早做好準備dress code 。果然,餐廳環境果然沒有令我地失望, 係一個充滿花花世界既環境,配合柔和既光線,簡潔既餐枱擺設,我地未食野就已經放鬆哂心情,仲幫女朋友影左無數張Instagram 美照。一坐低,waiter 就好自動咁serve 左我地麵包。喜歡的可以點橄欖油食物方面:我地叫左 Assorted Seafood 🍕 ($278)皮薄,海鮮材料豐富充足,好多芝士,食落路乾,好味道呀!Angus rib eyes Steak肉眼扒我地叫左5成熟,食落口感好好,又無乜筋,食落真係好juicy有手3種調味料既配合,任君選擇。至於飲品方便Alba, champagne cocktails美中不足的是飲品有點普通,可以考慮其他~值得一提的是,因為餐廳走fine dine路線,所以餐廳不會提供飲用水,可以選擇sparkling water 或者menu上的飲品。整體環境感覺很好,食物質素性價比過。人多食會更開心😃

一坐低,waiter 就好自動咁serve 左我地麵包。

喜歡的可以點橄欖油

食物方面:
Assorted  Seafood  Pizza

皮薄,海鮮材料豐富充足,好多芝士,食落路乾,好味道呀!

Angus rib eyes Steak
Angus Rib  Eye  Steak

有手3種調味料既配合,任君選擇。

至於飲品方便
Alba, champagne cocktails

美中不足的是飲品有點普通,可以考慮其他~

整體環境感覺很好,食物質素性價比過。
人多食會更開心😃
Assorted  Seafood  Pizza
Angus Rib  Eye  Steak
2019-08-23 122 瀏覽
今日早放工可以早D食飯,選擇了食西餐Diletto。去到餐廳先經過長長的雲石樓梯,大門非常重很難推開,6:20pm去到暫時只有我一枱客人,一進餐廳聞到強烈的清潔味,應該是準備晚餐時段前清潔的。餐廳的樓底很高,四周都擺滿了鬱金香作為裝飾,既有自然氣息又非常華麗。侍應先送上餐前法包,用上皇冠形的器皿,法包暖暖的,外脆內軟熟,配上黑醋橄欖油是不錯的。Lobster Tail Risotto$318龍蝦尾非常新鮮,肉質爽口彈牙,每粒飯都有有濃濃的龍蝦汁包圍,配上青瓜和蘆筍,另外有很特別的lemon caiver好似爆珠咁,我第一次食,層次感豐富。Omaha Prime Grade Beef Rib Eye Steak 10Oz $39810Oz的份量不少,二人分享剛剛好。有3款醬汁選擇,分別係鹽、芥末、淡淡的紅酒汁/燒汁。個人認為不太需要點醬汁,因為原本的調味已很足夠,肉嫩多汁,牛味濃郁,不算肥膩。另外飲品有很多選擇,eg:Mocktail,Cocktail,beer,wine。不過這天身體狀況不太好,所以只能飲清水算吧,下次再來試其他。
今日早放工可以早D食飯,選擇了食西餐Diletto。

Lobster Tail Risotto$318

2019-08-22 176 瀏覽
😍睇偶像演唱會前同兩位朋友慶祝生日🎂, 約了尖沙咀漆咸道南 余仁生中心等。🕰7時踏正 準時到達。💎上到一樓Diletto西餐廳。 環境舒適,情調一流🧸朋友先點了一個🦀fried crab cake做頭盤, 我就叫了一個北海道鮮帶子。再加4份鵝肝多士⭐️主菜我就order了一個10安士重的rib eye牛扒. 而我朋友就叫了一個少少辣🌶的Linguine Arrabiata.🍝 這一餐真係 皇后式享受。 因為生日的緣故, 我們還點了兩份甜品,開心果霧絲和🍏青蘋果蛋糕! 真係好美味。 好感激朋友的推介!✨
😍睇偶像演唱會前
環境舒適,情調一流🧸
再加4份鵝肝多士
⭐️
真係好美味。 好感激朋友的推介!✨
Hokkaido scallop carpaccio
Pan-Seared Foie Gras
Deep fried crab cake
Linguine Arrabiata (Spicy)
Omaha prime grade beef rib eye steak (10oz)
2019-08-20
慶祝紀念
生日
Hokkaido scallop carpaccio
Pan-Seared Foie Gras
Deep fried crab cake
Linguine Arrabiata (Spicy)
  • Crab  Cake
  • Deep Fried Crab Cake
  • Linguine  Arrabiata
2019-08-20 156 瀏覽
成日搭車都會經過呢間餐廳,當時未知道佢係餐廳,只係從玻璃窗望到入面既裝修有好多假花一直都好好奇想知係乜野既地方,但係又無動力去揾下到底呢度係乜東東最後,有一日好偶然揾到呢度原來係一間餐廳黎,所以就即刻BOOK檯黎呢度食個LUNCH 啦先睇 下MENU,最鐘意就係有LUNCH SET,有湯有主菜有甜品仲有杯DRINK,由頭到尾都食曬感覺好完美睇下係咪好靚呢,真係有好多假花架上菜啦!呢個係CASEAR SALAD好開心有塊吞拿魚,我好鐘意食TUNA,好FRESH。份量少少但好開胃,為之後既午餐帶來了一個好開始之後就到CARROT SOUP同埋麵包CARROT SOUP好好飲,暖暖地唔熱,有D酸酸地既味道好CREAMY好杰個麵包烘暖左,係香草包黎,呢個包點醋好夾作為一個細胃既人士,其實食到呢度都已經有DD飽LU!今日我㨂既係MUSHROOM RISOTTO WITH BLACK TRUFFLE CREAM SAUCE呢個真係好好食,首先RISOTTO整得岩岩好,唔會太硬。仲要每一啖都好好味又索汁BLACK TRUFFLE CREAM SAUCE好香,成個配搭都係正確好好味唯然份量少少,但係係

睇下係咪好靚呢,真係有好多假花架
Salad

上菜啦!呢個係CASEAR SALAD

甘荀湯

之後就到CARROT SOUP同埋麵包

個麵包烘暖左,係香草包黎,呢個包點醋好夾

作為一個細胃既人士,其實食到呢度都已經有DD飽LU!
Mushroom Risottos  with  black  truffle  cream  sauce

唯然份量少少,但係係食得飽人既
Yoghurt  蛋糕

呢個對我黎講係成餐飯既主角,因為真係好食,同埋我唔知除左呢度,邊度可以買到呢個蛋糕食

呢個蛋糕係YOGHURT整既,食落既質地似係MOUSSE/ CREAMCHEESE 咁,酸酸地又帶點甜,加上消化餅咁既底

呢個蛋糕好好食呀

最後餐杯就㨂左凍咖啡,但係我唔記得左影相

凍咖啡又係好高質,唔會有過熱既酸味,雖然有咖啡豆既苦,但係係香既,所以根本都稱唔上係苦

呢間餐廳既晚市都做得幾貴,但係憑lunch 呢個質素我都相信係物有所值
2019-07-21
Salad
甘荀湯
Yoghurt  蛋糕
2019-08-20 66 瀏覽
想喺尖沙咀搵一間有情調嘅西餐廳撐吓枱腳,呢一間餐廳旺中帶靜,雖然係大街,但由於樓底高,枱同枱中間又唔算太埋,所以好適合情侶撐枱腳😘嗰日我雖然唔係好肚餓,但係要讚一讚呢一間餐廳比想像中好食😆頭盤我超級推介pan seared foie gras! 鵝肝超級肥美,再配埋去焦糖青蘋果、無花果同趣卜卜嘅多士,簡直口感一流🥰🥰🥰🥰🥰另外我哋叫咗個scallop carpaccio, 廚師將帶子切成薄薄的,配魚子醬好好食,不過我唔建議加檸檬🍋,檸檬味會搶咗啲魚子醬味極力推介Omaha prime grade beef rib eye steak! 女仔嘅話份量可能超級大,但係好值得食,我哋叫咗medium,香香煎一煎完全鎖晒肉汁,入口十分香濃的牛味,另外我覺得就咁點小小鹽,唔使加咁多mustard 已經好好食.

嗰日我雖然唔係好肚餓,但係要讚一讚呢一間餐廳比想像中好食😆

2019-08-18 86 瀏覽
餐廳的裝修很別緻,原因就是它會用好多植物放在窗邊增加自然氣息。而且樓底亦十分高,我們甫坐下,便會有侍應立刻奉上餐牌,這裏都是以我們熟悉的西方菜色為主。先來一客麵包,焗得鬆軟,帶有香草的味道,配上橄欖油和黑醋是美妙的開始。頭盤我們點了忌廉汁大蜆,蜆肉大隻鮮味,配上飽滿的忌廉汁是天衣無縫的組合。之後就是黑松露意大利粉,這個就非常之看廚師的技術,因為她是用卡邦尼形式去做,先決條件就是不能夠有太多汁在碟上。而這個作品的水平是很高的,完全符合了這個準則。加上黑松露的味道,這個意粉的水準十分之高。最後便是Quail,這是原隻上的,烤得剛好,肉質鮮嫩充滿Quail的野性,配上gravy一齊吃,是很飽滿的主菜。這裏的食物水準是很高,不過服務上可能就需要改善一下,因為這裏的門是比較上難開的,應該是由於有風壓的關係,所以建議侍應們應該要多加留意,例如當客人想去廁所的時候就幫忙開門,因為女士們真的是不夠力去開門的。