話說有間瘋魔萬千事業女性的餐廳,作為新一代的女性的我當然要來一睹風彩啦! 這間餐廳走中高檔路線,不單餐廳環境美爆,樓底高,以花圃作為餐廳主題,四圍都放滿了美不勝收的各式品種的花朵(不過不知是真花還是假花,不過不管是真是假比花展那些還要漂亮多就是了!),有高級名㕑烹調美食,更有幾個有型高大的侍應為你拉椅子!所以非常推介有一定程度消費力加上識得享受人生的來嘆番晚! 這裡也有晚餐供應,價錢大約688元左右一位,不算太貴,不過剛巧我看中了這裡的羊架而晚餐又無,所以還是選擇了單點。 愛先來個餐前湯的我,今天也揀選了香濃龍蝦湯伴龍蝦肉試下,最鍾意配餐包同吃,由餐包好像海棉般貪婪地吸吮着龍蝦湯,再放進咀內,經由咀仔將那龍蝦湯好像扭毛巾般用力壓出來,一下子龍蝦的鮮甜和小麥的清香渾然一體,比普通飲好飲好多的! 尤其是這個濃蝦湯味道特濃郁,當中還有爽口彈牙的龍蝦肉增添口感! 之前就到我的main course出場了,今晚我好想食羊,而且食羊真是要去高級餐廳才博得過,一般餐廳未必會入上等羊肉,到時不單吃起來超羶還會鞋口的! 這裡的是澳洲來的羊鞍,每碟有三支骨左右,份量絕對夠吃!醬汁和羊鞍同上都幾得意

這裡的是澳洲來的羊鞍,每碟有三支骨左右,份量絕對夠吃!醬汁和羊鞍同上都幾得意,分別有蒜汁、芥末和mintjelly~
至於side dish的千層茄子也有驚喜,見到那厚厚的芝士下, 熱呼呼地冒著煙的茄子, 一層又一層的千層茄子,入口軟綿綿,渾身散發著芝士的迷人香氣,伴以茄膏醬妙不可言。

側看更能清楚地看到那質感豐厚的肉地!真是塊塊都有番咁上下厚身ka!

看起來熟就熟了少少,不過其實肉質仍然保持到柔軟的口感,而且羊羶味處理得好好,只散發出淡淡的味道如輕煙般存在,適合如果想食羊但怕羊羶味的人~

餐飲可以考慮Happy birthday tea,幾十塊錢有一大茶壺~其實是蜂蜜英國茶,帶小小花香,茶味不會太濃,入口順滑,都幾好飲。
春天的季節最想就親親大自然姐姐最喜歡的花就是繡球花男朋友知道姐姐喜愛繡球花就帶了姐姐到尖沙咀的一間餐廳午餐進入餐廳,映入眼簾的是色彩繽紛的繡球球花非常漂亮悅目呢!!先來一個煙三文魚沙律,色彩繽紛七彩的未吃已經讓食慾提升不少香甜黑醋配上煙三文原來亦如此相配姐姐點了一個香酥煎鱈魚鱈魚煎得金黃表面灑上脆脆的香酥粒呷一口魚肉是滿口酥酥的軟滑感覺男友則點了一個香橙烤鴨胸清新的香橙配上口感濃郁的鴨胸一併吃覺得剛剛好最後配上一杯檸檬茶粉紅色的餐具實在太漂亮啦彷如置身在花叢中享用午膳一樣感受溫暖的陽光在如此花園般的環境享用一個午餐心情即時大放異彩呢!
春天的季節最想就親親大自然
姐姐最喜歡的花就是繡球花
男朋友知道姐姐喜愛繡球花
就帶了姐姐到尖沙咀的一間餐廳午餐
進入餐廳,映入眼簾的是色彩繽紛的繡球球花
非常漂亮悅目呢!!
先來一個煙三文魚沙律,
色彩繽紛七彩的

檸檬茶

彷如置身在花叢中享用午膳一樣
感受溫暖的陽光
在如此花園般的環境享用一個午餐
心情即時大放異彩呢!
2017-04-28
3 分鐘 (堂食)
三文魚沙律
香酥煎鱈魚
香橙烤鴨胸
1K
2017-04-29 953 瀏覽
Diletto - 位於尖沙咀漆咸道南余仁生中心一樓,中心旁有專用樓梯直達,尖東P3出口,再行幾步便是。無論是環境,氣氛,情調或是裝潢,此餐廳也立於不敗之地,也因此吸引了不少年輕食客,感覺是附近剛下班的上班族。Trapiche Malbec($78/ Glass): 此紅酒較為fruity及full body,口感幼滑而不澀,且不帶酸,較適合我倆吃豬鞍及羊架等食物......意大利雜菜湯($68): 由於雜菜份量多,湯偏清甜而不膩,是上主菜前的好Starter......-美國黑豚有骨豬扒($268): 配有三色醬汁: 蘑菇燒汁,黃芥末,蘋果蓉 - 後者酸酸甜甜,香甜口味與豬扒蠻搭配,有特色。豬扒優質,原有的豬味亦感香濃,因此無需複雜的調味,只用鹽和黑椒簡單勾鮮。近月較喜愛吃白肉,因紅肉如牛扒及羊架等在中醫角度下是較«毒»,但其實優質黑毛豬鞍也蠻不錯的。

Sparkling Water

2017-04-25
2017-04-27 691 瀏覽
位於尖沙咀的diletto,是一間高級意大利餐廳。今天相約兩位吃貨朋友來吃晩餐。我們終於相約成功,好開心哦。我還拿到泰國手信,哈哈哈未點主菜,先送上免費的餐包。包括: 麵包條和提子包,麵包微暖,鬆軟香噴噴,可抹上牛油或南瓜醬,味道不俗。凱撒沙律$108沙律菜新鮮,爽脆可囗,以巴馬芝士和凱撒乳酪醬調味,有點略咸,但味道不俗。意大利脆煙肉蛋黃忌廉意粉$188主食的份量不大,建議一人享用較為適合意粉以巴馬芝士,黑胡椒,忌廉醬調味,黏稠度高。意粉屬正宗意大菜的微硬質感,煙靭富嚼勁。牛肝菌黑松露意大利飯$198呈上時,菇菌香氣撲鼻,令人流囗水了。意大利飯煙煙靭靭,飽滿實在,入囗的味道不如聞起來濃,有點小失望哦。
位於尖沙咀的diletto,是一間高級意大利餐廳。

今天相約兩位吃貨朋友來吃晩餐。
我們終於相約成功,好開心哦。我還拿到泰國手信,哈哈哈

未點主菜,先送上免費的餐包。

凱撒沙律$108

意大利脆煙肉蛋黃忌廉意粉$188

主食的份量不大,建議一人享用較為適合

牛肝菌黑松露意大利飯$198

呈上時,菇菌香氣撲鼻,令人流囗水了。
2017-04-26
2017-04-26 438 瀏覽
訂枱後會以電話確認,就算要臨時需要延後訂枱時間,也樂於安排。餐廳位於尖沙咀P3出口附近兩分鐘路程,環境清淨,座位格局安排適當,但現場所見多為四人圓枱,人數多會不夠方便,方便互相交談,而唔怕傾得興起,會嘈到隔離枱。服務生態度親切,樂於解答顧客問題,遇上出菜高峰時,會稍為忘記為顧客加水,但此乃可接受水平。食物擺盤精美,二人份量建議一客沙律+一客薄餅+一客意粉/飯便足夠,味道稍微偏濃,食開清淡人仕會唔太習慣。
2017-04-26 319 瀏覽
係ig發現到依間好似花園嘅花園嘅餐廳,所以上星期就約左幾朋友試下依間咁有氣派嘅餐廳,好好彩餐廳安排左張係花花燈下面嘅枱比我地,因為個盞燈正正係我地嚟嘅原因,由於幾個人我地決定散叫share。先點左支白酒,頭盤就叫左烤焗大菇伴焗巴馬火煺芝士溫泉蛋,好好食好juicy,$138。pizza就叫左意式巴馬火腿辣桃果醬芝士薄餅,好新鮮嘅配搭,用果醬做pizza,但又出奇地夾,大開眼界,$198。Pasta就揀左黑松露蟹肉千層麵,有別於一般千層面嘅膩,食哂成個都唔會覺得漏,$278。Risotto方面,友人堅持要食經典嘅牛肝菌黑松露意大利飯,味道夠,十分出色,$198。海鮮方就揀左意式紙包焗鱸魚伴鮮蜆及雜菜,依個魚十分出色,熟嘅程度剛好,做法特別,$278。同叫左啤酒漿炸香脆海鮮及脆甜薯絲配紅花蒜蓉醬,依個份量十足,每樣海鮮都有幾舊除左蝦,不過食太多都幾熱氣,建議多人share食,$248。肉類方面就叫了慢煮黃油雞,煮得剛好,雞脾肉又夠嫩滑,$198。同安格斯穀飼120日肉眼扒,12安士的,唔會太硬,配上芥末係世界級,$328。甜品就叫了Tiramisu,唔會太甜又有酒味,好食,$88。

2017-04-26 318 瀏覽
在朋友的強烈推介之下黎到呢間, 平時經常經過門口都冇留意到的秘密餐廳同好友食飯. 通過長長的樓梯上到二樓, 餐廳環境優雅寧靜, 燈光微暗, 氣氛浪漫. 枱同枱之間都保持足夠的空間非常之闊落, 令每枱客人有充足的私人空間, 是男女約會餐廳的不錯之選擇. 先黎送上 面包條 & 香草面包 配上橄欖油 & 黑醋, 酸瞇瞇又開胃~ 凱撒沙律 沙律菜非常新鮮, 煙肉片咸香又脆口, 連面包片都係烤得非常香脆. 重味的鹹魚仔連埋沙律菜、芝士、檸汁、醋和橄欖油等材料撈埋再食, 酸酸地又鹹鹹地, 非常開胃. 香濃龍蝦湯伴龍蝦肉 龍蝦湯唔係好“傑”果種狀態, 證明唔係一般街外 “溝粉” 的貨色. 龍蝦湯非常非常香濃, 而且龍蝦肉仲好彈牙爽口, 正! 千層茄子 茄子煮得好香好軟身, 配埋蕃茄肉汁, 好開胃. 主菜我地揀左 黑松露蟹肉千層麵 & 慢煮黃油雞. 黑松露蟹肉千層面 一層麵身一層黑松露蟹肉, 仲有火箭菜同三文魚籽作點綴, 再加埋d伴碟裝飾, 非常精緻吸睛. 黑松露蟹肉口感非常之軟綿, 而且充滿濃郁的松露香味. 咪睇千層麵麵身好似薄薄地, 但原來連埋creamy的蟹肉一齊食,
先黎送上 面包條 & 香草面包

配上橄欖油 & 黑醋, 酸瞇瞇又開胃~

凱撒沙律

香濃龍蝦湯伴龍蝦肉
龍蝦湯非常非常香濃, 而且龍蝦肉仲好彈牙爽口, 正!

千層茄子
茄子煮得好香好軟身, 配埋蕃茄肉汁, 好開胃.

主菜我地揀左 黑松露蟹肉千層麵 & 慢煮黃油雞.

黑松露蟹肉千層面
黑松露蟹肉口感非常之軟綿, 而且充滿濃郁的松露香味. 咪睇千層麵麵身好似薄薄地, 但原來連埋creamy的蟹肉一齊食, 都幾飽肚咖.

慢煮黃油雞
隻雞一開二, 而且仲細心地去除左的胸骨同埋啲幼骨, 方便食用.
雞雖然細細隻, 但啲肉都好厚身, 肉質嫩滑, 連最考功夫的雞胸肉都唔會柴.
而且隻雞本身冇咩肥油, 雞皮仲好薄身.

醬汁有 燒烤汁, 芥末醬 & 蘑菇醬 三種可以選擇.

雞本身冇落太多調味料, 味道清淡. 配上這些醬汁後感覺剛剛好, 味道豐富多厚次.
2017-04-26 258 瀏覽
跟老朋友見面,挑了這家新餐廳。地點方便,在尖沙嘴站P3出口,食物不錯,環境可以,但waitress的服務態度非常一般。結帳時發現原來當天卡機壞了要付現金,點餐時已經下錯單的waitress竟然用不滿的態度半責備confirm時已經提醒過,但可能由於訂座到入座時間較短,從頭到尾都沒收到他們的 confirmation call。其實只是小誤會,只要好好溝通便可簡單解決,可惜她的服務態度讓用餐經歷比較不快。
2017-04-24
2017-04-23 429 瀏覽
同朋友黎呢間餐廳食生日飯,餐廳環境優美,食物都好味,唯獨服務太差。一坐底無幾耐就開到冷氣勁大,風直吹個頭,吹到連Menu都郁,同待應講好大風同好凍要求調位,待應話今晚好多枱都訂左,咁都算,咁叫佢關細少少冷氣,又話出面溫差問題怕會滴水,但我地堅持一定要關細少少因為真係太凍,之後就見到個經理黑口黑面。上頭盤無幾耐就見到幾隻蚊,不停係張枱附近飛黎飛去,環境優美可惜冷氣太凍加上有蚊仲要黑口黑面咁真係大殺風景。沒有更嬲只有更嬲,到結賬時服務員話信用卡機壞左只收現金,即時火到黎。點解堂日訂堂唔講,如果係咁我就唔黎,再講一D表示都無,每枱平均消費最少都$1000,叫人無啦啦邊到搵咁多現金找數,仲要問生日朋友夾錢先埋單,經理服務又差,以後免費請我都唔黎,比錢仲要買爛壽😡😡😡
2017-04-19 939 瀏覽
適逢與多年不見的朋友聚會,選擇了位於尖沙咀東的DILETTO品嘗意大利菜。地方非常容易找到,尖沙咀P3出口步行20步就到。上到去餐廳內,四周別緻的裝潢加上天花上吊著一個個大花燈,彷佛置身在花園當中。Menu上面食物ge種類很多。飲品叫了一支白酒Framingham($428)頭盤叫了:烤焗大菇伴焗巴馬火腿芝士溫泉蛋($138)精緻的擺盤,成個沙律好有田園ge風味,香滑的流心蛋,配上經過慢烤的大蘑菇,再加上一點點的黑胡椒,非常可口,中間還有一點巴馬火腿和芝士,令成個沙律更加香濃。薄餅選擇了:意式巴馬火腿辣桃果醬芝士薄餅($198)薄餅上面主材料是巴馬火腿,入口可以感受到辣桃果醬的味道,很特別,第一次食這種辣果醬pizza,巴馬火腿甘香,還有烤得香脆可口的薄餅邊,上面有一點火箭菜,非常fresh.不是很重的飽腹感,可以多吃幾塊!!主菜牛肝菌黑松露意大利飯($198)很喜歡的一個意大利飯,牛肝菌和黑松露很香,飯粒有意大利飯應有的硬度,加上芝士,食落很滑漏,松露的吸引力真的不能抵擋。心裡在想如果可以系屋企食一大鍋就好了。黑松露蟹肉千層麵($278)很美的一道菜,像藝術品,非常吸睛,千層麵上是豐
Menu上面食物ge種類很多。

飲品叫了一支白酒Framingham($428)
烤焗大菇伴焗巴馬火腿芝士溫泉蛋
頭盤叫了:烤焗大菇伴焗巴馬火腿芝士溫泉蛋($138)
意式巴馬火腿辣桃果醬芝士薄餅
薄餅選擇了:意式巴馬火腿辣桃果醬芝士薄餅($198)

不是很重的飽腹感,可以多吃幾塊!!
牛肝菌黑松露意大利飯
主菜
牛肝菌黑松露意大利飯($198)

心裡在想如果可以系屋企食一大鍋就好了。
黑松露蟹肉千層麵
黑松露蟹肉千層麵($278)
很美的一道菜,像藝術品,非常吸睛,千層麵上是豐富的蟹肉,可以食出一絲絲的蟹肉,口感很鮮,令人一試難忘。
意式紙包焗鱸魚伴鮮蜆及雜菜
意式紙包焗鱸魚伴鮮蜆及雜菜($278)
挺特別的一個紙包焗海鮮,入面有貝類和雜菜,鱸魚塊焗得剛剛好,本來以為距會很干,但相反鱸魚非常滑,而且香氣十足,配上焗蜆的汁一起吃,別有一番風味。
啤酒漿炸香脆海鮮及脆甜薯絲配紅花蒜蓉醬
啤酒漿炸香脆海鮮及脆甜薯絲配紅花蒜蓉醬($248)\
第一次食由啤酒作為炸粉醬來炸的海鮮,炸粉皮薄而脆,不算太油膩,可以搭配紅花蒜蓉醬食,炸海鮮食落有淡淡的麥芽香味,挺有趣的,上面撒有一點點甜薯絲,增加口感。海鮮可能是按照時令而選擇吧,

我當時是有魷魚圈,軟殼蟹,大海蝦,魚塊,帶子,幾個朋友來吃飯的話,比較適合點這道菜。
安格斯穀飼120日肉眼扒
安格斯穀飼120日肉眼扒($328)
肉眼扒有比西冷牛扒多了更多牛肉油脂,叫了4成熟,煎得恰到好處,入口油脂和肉汁一齊迸發,很滋味,加上肉質非常嫩滑,12oz的份量,非常適合像我這樣的食肉獸。

還可以點餐廳自家調製的三種醬汁,分別是芥末醬,香菇,燒汁,個人食牛扒就一定是點芥末醬的,值得一提是這裡的芥末醬真的非常好味!!芥末味濃郁,後勁凌厲,正!
慢煮黃油雞
慢煮黃油雞($198)
金黃色的黃油雞,採用雞的下庒位置,表面的雞皮有微微的烤焦,十分吸引,配上三種餐廳自家調製的醬汁,分別是芥末醬,香菇,燒汁,給予客人可以嘗試不同的味道體驗。

切開黃油雞,雞肉鮮嫩多汁,因為是雞腿的位置,肉質非常嫩滑,沒有太大的雪味,個人喜歡配上香菇食,菇味加上雞的油香,好味。
Tiramisu
甜品叫了Tiramisu($88)
Tiramisu的樣子精緻,女士們應該比較喜歡,食落有濃濃的朱古力味和甜酒味,而且口感滑漏,軟綿綿的,飯後食真的一流,為一頓大餐作完美句號。
很不錯的一頓意大利菜,特別喜歡在這種舒適的環境下用餐,枱與枱之間有一定的空間,非常適合朋友之間聚會聊天,特別情侶慶祝紀念日。而且食物真的挺不錯,雖然出菜的時間有點久,但明白在這種雅緻的餐廳用餐,誰會希望是一頓快餐呢????當然是慢慢地品嘗食物,享受生活。
烤焗大菇伴焗巴馬火腿芝士溫泉蛋
啤酒漿炸香脆海鮮及脆甜薯絲配紅花蒜蓉醬
安格斯穀飼120日肉眼扒
Tiramisu
2017-04-19 532 瀏覽
週三中午到餐廳時只有一桌,環境很清幽且寬敞。不過擺飾的假花有些掉價。點了兩個lunch set,lunch set的選擇不是很多,因為媽媽不吃海鮮所以點了一個意粉餐前的香草麵包烘得熱熱的,外脆內軟,配著橄欖油和黑醋吃完又要了一籃。香辣蒜片西蘭花炒意粉:媽媽說味道很讚。意粉有韌性牛肝菌帶子義大利飯:牛肝菌味道濃郁,帶子嫩香,飯粒軟硬度剛好。
香辣蒜片西蘭花炒意粉:媽媽說味道很讚。意粉有韌性
章魚牛油果沙律
香辣蒜片西蘭花意粉
煎帶子牛肝菌義大利飯
2017-04-19
香辣蒜片西蘭花意粉
煎帶子牛肝菌義大利飯
2017-04-17 604 瀏覽
朋友生日,專登揀這間餐廳,是因為環境好岩女生,朋友係好鍾意花的。6:30pm到達餐廳,安排了一個出口位,員工在背後拎餐具,嘈到覺得好煩,寧寧舍舍這張枱特別暗,所以要求轉枱,幸好暫時未太多人,侍應給我換了張近窗的高枱,感覺好好多。先點了一個頭盤是沙律,薄切劍魚伴火箭菜小麥沙律及血橙檸檬汁,幾好味,好靚,$158。Risotto 就試下 蟹肉帶子配南瓜,帶子有點過熟,$268。Main Course叫左個 安格斯穀飼120日肉眼扒, 12安士的,$328,好食!因為想朋友生日有個少驚喜,訂枱時已訂了一個心太軟甜品及安排寫「Happy Birthday to (朋友名)」,說好到最後可自動上甜品,可以我食到最後時飲晒杯白酒,等更都未上,朋友已發現古怪,驚喜是失敗了,我是失望了。

,朋友已發現古怪,驚喜是失敗了,我是失望了。

2017-04-14
慶祝紀念
生日
2017-04-16 473 瀏覽
媽媽生日,孝順下同佢食餐好ge,媽媽想食下西餐,上網見環境好靚,食物又好,就決定食呢間喇散叫了幾樣,都係媽媽ge 至愛order 後,waiter 就送上麵包,係香草麵包,仲暖暖地,好好食呀,超鬆軟烤焗大菇伴釀焗巴馬火腿芝士溫泉蛋-賣相好掂,份量都唔小ga,因為好多材料,口感非常豐富龍蝦湯-有龍蝦肉的,非常濃郁,好讚!黑松露蟹肉千層麵-佢係三大塊麵皮舖住,中間夾住蟹肉,好match,蟹肉好多,好似唔洗本咁,好鬼正安格斯穀飼120日肉眼扒-叫左medium rare,好大塊,成塊都無筋ga,牛味重,加小小sauce 已經好好食心太軟-最後叫左媽媽最愛ge 心太軟作結,焗得剛好,非常流心,而且甜度剛好,最驚喜係個雪糕,勁重vanilla 味,一食就知好野尼媽媽好滿意好開心,真係好喇 下次朋友生日都可以encore
散叫了幾樣,都係媽媽ge 至愛
龍蝦湯-有龍蝦肉的,非常濃郁,好讚!
媽媽好滿意好開心,真係好喇 下次朋友生日都可以encore
2017-04-15 318 瀏覽
她,終於被打動了。 這是我們倆拍拖後首個共進午餐,特意挑選一間佈滿她很喜歡的繡球花的餐廳。因為早到的關係,我們挑選了靠近窗口的座位。前菜選了煙三文魚沙律, 嫩滑的三文魚搭上魚子醬, 那番茄溫泉蛋配上松露蛋黃醬 未到新鮮而且顏色很豐富令人有一種賞心悅目的感覺。L點了一個慢煮鴨腿半燒甜薯,露筍及香橙。 鴨腿肉質嫩滑配搭露筍及香橙正正中和了鴨腿的油膩。 而甜薯的味道很好,剛好令L不會有過飽的感覺。最後以熱咖啡及鮮果拼盤作總結,這杯黑咖啡不用加糖都有甜絲絲的感覺。餐廳位置很方便就於尖東港鐵站及尖東巴士總站對面,很適合放假拍拖談天吃飯。
因為早到的關係,我們挑選了靠近窗口的座位。
2017-04-15
  • 煙三文魚沙律
2017-04-14 277 瀏覽
朋友入坐左冇耐就先叫caesar salad+chicken breast fillet, 我遲左40分鐘度去到,咁就叫住d主菜啦。我派手信俾大家啦,其實都一塊日本餅仔,有個男嘅就衝上黎話呢度唔可以食其他野,咁咪放低咯,我地追問order,佢就話沙律一枱一枱上,咁遲嗌咪遲上啦,我地話好耐啦喎,佢就話你地叫左10分鐘咋喎,肯定唔耐,2秒後跟住又再有人黎,要我地收埋哂,我地話唔會再食亦明白佢地個規定嘞,請儘快上麵包同沙律,佢話“咁枱面呢d呢, (指住2塊細細過我地手機嘅餅袋)佢就即刻一手chur一聲搶哂枱上面果2個餅袋。咁仲留係度咩,咪請佢地取消2分鐘前嗌嘅main,跟住沙律黎嘞,個雞唔見左嘅,亦都發現同pizzahut嘅caesar salad冇分別。咁埋單時咪反映佢地落少左個雞喎,佢又妙答,咁都冇收多你錢喎…

• 一肚氣