2019-06-06 99 瀏覽
呢日約咗兩個知心好友飯聚,當然要搵啲靜靜地舒服又方便嘅地點啦!上網睇到呢間西餐廳大獲好評,亦剛好合適我地嘅條件,地點非常就腳,尖東站P3出口仰望就見到余仁生大廈。長長樓梯上到門口,厚實嘅木門一打開仿如走進另一世外桃源!餐廳設計風格以花為主,靜靜嘅格局果然係秘密花園忌廉汁煮白蜆忌廉汁香濃,蜆肉肥大肉厚超水準Pama Ham 🍕 薄底pizza餅底香脆,Pama ham夠多當中蕃茄醬又唔會搶去其他材料味道,大大份3個人share剛剛好卡邦尼意粉我最喜歡嘅意粉之一,實在太喜歡忌廉做嘅意粉!加上一塊煎過嘅芝士令意粉更加口感豐富,麵條軟梗煮得剛剛好,呢個係有水準嘅西餐廳才做到整晚能夠舒舒服服安安靜靜食餐飯傾下計,間唔中chill下都唔錯呀
長長樓梯上到門口,厚實嘅木門一打開仿如走進另一世外桃源!
餐廳設計風格以花為主,靜靜嘅格局果然係秘密花園

忌廉汁煮白蜆
忌廉汁香濃,蜆肉肥大肉厚超水準

Pama Ham 🍕

2019-06-05 129 瀏覽
黎到尖沙咀當然要再次食翻而間野架啦之後都食過幾次真係覺得唔錯!傾下計真係個好地方環境十分優美喔~~~- 餐包🍴麵包焗到好脆同埋仲有微微熱點埋橄欖油一齊食! ! ! 平時麻麻地食麵包既我都覺得唔錯食左幾舊架- 黑松露帶子焗飯 🍴一上枱己經好大陣黑松露既味道啊omg ~流曬口水啦我! ! 帶子仲要係大大粒架點解可以咁好味架成個飯真係好完美~~ 不過如果再大份d更好添啊! 可能太好味了 勁快就食囇了!hahaha - 海鮮pizza 🍴魷魚🦑 大蝦🍤 扇貝而d當然係一定有架啦Pizza 底十分薄及脆身好似有少少薯片既feel hahaha ~~最正既係有大量pizza yummy
黎到尖沙咀當然要再次食翻而間野架啦

之後都食過幾次真係覺得唔錯!
傾下計真係個好地方

環境十分優美喔~~~

- 餐包🍴

- 海鮮pizza 🍴

魷魚🦑 大蝦🍤 扇貝而d當然係一定有架啦
yummy
2019-06-04 168 瀏覽
在大馬路的上站著一個餐牌,連接住金光閃閃樓梯向上~可以稱為金光大道~大門口簡簡單單的名字,還有一道厚重的門分隔內裡的風景~內裡的樓底很高,因此環境予人Relaxing之感裝修是華麗風~映相打卡是一流的~瓶子將兩個調味料分開~置於枱上,睇得又用得~香草麵包二個的份量是足夠有餘~麵包上枱時仍熱烘烘,外脆內軟一口咬下會首先出現是香草的清新作為晚餐的開端算是開了個好兆頭Prosciutto Pizza 人的是膚淺的,外表足夠吸引內涵都隨之加分這個Pizza正正如此~顏色配搭足夠好看~當然內涵也不差,餅底夠脆夠薄,邊邊有少少焦香,吃起上來就更滋味~不得不說,火腿的質素是真心好~不太油也不算乾最好的是不咸但有保持到肉的味~因為只有兩個女子用餐,友人在飽到飛起之時仍然清到~所以的確是不錯的PizzaPork Rack 份量是比想像中要多的~配上三個sauce, 任君選擇 包括有Gravy , Mustard及特別推介Raspberry Sauce 是最好的~雖然我用了來塗麵包~與香草麵包是很夾的~返到Pork Rack ~比想像中好的肉算是嫩及肉汁保留得不錯~Iced Mocha這個飲品是一般般,不
在大馬路的上站著一個餐牌,連接住金光閃閃樓梯向上~
可以稱為金光大道~

大門口簡簡單單的名字,還有一道厚重的門分隔內裡的風景~
內裡的樓底很高,因此環境予人Relaxing之感
裝修是華麗風~映相打卡是一流的~

瓶子將兩個調味料分開~置於枱上,睇得又用得~

香草麵包

二個的份量是足夠有餘~
麵包上枱時仍熱烘烘,外脆內軟
一口咬下會首先出現是香草的清新
作為晚餐的開端算是開了個好兆頭

Prosciutto Pizza

人的是膚淺的,外表足夠吸引內涵都隨之加分
這個Pizza正正如此~顏色配搭足夠好看~
Prosciutto Pizza

當然內涵也不差,餅底夠脆夠薄,
邊邊有少少焦香,吃起上來就更滋味~
不得不說,火腿的質素是真心好~不太油也不算乾
最好的是不咸但有保持到肉的味~
因為只有兩個女子用餐,友人在飽到飛起之時
仍然清到~所以的確是不錯的Pizza

Pork Rack

份量是比想像中要多的~
配上三個sauce, 任君選擇
雖然我用了來塗麵包~與香草麵包是很夾的~

返到Pork Rack ~比想像中好的
肉算是嫩及肉汁保留得不錯~

Iced Mocha
Iced Mocha
這個飲品是一般般,不太特別
用其他Main的價錢做reference,
可算是佛心的價格?!

餐廳算是走fine dinning 精緻格調路線~有點少高價~!
2019-05-23
  • ProsciuttoPizza
  • PorkRack
2019-06-04 102 瀏覽
甫進入餐廳 便被豪華的裝潢所吸引 氣派非凡 既然餐廳咁高級 食物水平應該有返咁上下。 於是點左了個 deluxe set 頭盤係呀拉斯加蟹腳配沙律 蟹腳肉質鮮甜配上沙律 很開胃 然後是龍蝦湯 龍蝦肉爽脆彈牙 湯很濃郁 但略略咸左少少。 冷盤有3道精緻小吃 有帶子 火腿露旬同埋一舊不知名肉類 主食我就點左個羊 羊叫左7成熟 火喉剛剛好 唔太生唔太熟 羊既味道唔會太'蘇' 最後甜品睇完menu叫左心太軟 因為個人鍾情朱古力既甜品 即叫即焗 朱古力味香濃
2019-06-03 298 瀏覽
小朋友剛剛三歲生日,老公又升職加薪,大大個藉口俾我地去食餐好嘅問小朋友有咩生日願望,佢話想搭船,所以我地專程搭船去到尖沙咀食大餐一去到小朋友已經好肚餓,餐前嘅香草餐飽,暖暖地又香又軟,而且細細舊架,岩哂仔仔食由於大家都肚餓,最快到嘅當當然係沙律啦,沙律菜好新鮮夠脆之後叫左個crab cake,切開啖啖蟹肉,真材實料,外脆內嫩,配埋個source真係好夾呀素聞呢到食扒最出名,叫左個最平嘅Agus Rib Eye,絕對係我食過最好味嘅扒之一,肉質好嫩,切開完全不費氣力小朋友都可以輕鬆食到!我就最鍾意佢個粗粒鹽,超夾個扒,老公就話如果食5成熟就更prefect啦卡邦尼意粉嘅意粉彈牙有咬口,配上香濃嘅醬汁同埋半熟蛋同蜆肉,即刻成件事高級哂仔仔話要食pizza,就叫左個seafood pizza俾佢,第一次食魷魚圈完全冇渣之餘,直頭要用軟糯嚟形容!而且pizza烤焗得剛剛好,又脆又香口,可惜需時比較耐,仔仔已經食到大半飽,只係食到一片apple cheese yogury係餐廳推薦嘅甜品,影相打卡絕對夠哂搶眼青蘋果其實係啫喱同白朱古力製成嘅外殼,入面係蘋果果醬同芝士乳酪,兩者非常之夾!我就叫左個

香草餐包

凱撒沙律

由於大家都肚餓,最快到嘅當當然係沙律啦,沙律菜好新鮮
夠脆

crab cake

Angus Rib Eye

seafood pizza

apple cheese yogury

apple cheese yogary

我就叫左個心太軟

心太軟

一切就流嘅朱古力蛋糕,甜度剛剛好呀

Tiramisu

Terimisu好有驚喜,濃濃嘅咖啡香,比坊間更濃,係一道好適合男士嘅甜品
香草餐包
  • applecheeseyogury
  • seafoodpizza
  • AngusRibEye
2019-05-31 113 瀏覽
一年一度fine dining🥂同b先生周年紀念日 當然要搵間景靚坐得舒服ge餐廳食下啦呢間就合晒我地心意 野食又好食 價錢又合理裝修好grand 又令人好舒服 樓底高冇壓迫感連燈都好特別野食選擇都有唔少又set又有散叫 由於第二日要番工 所以我地就冇叫酒飲淨叫左野食 叫完野食冇耐就有餐包食啦暖立立加上欖油同醋好好食 自家制係唔同d湯Cream of wild mushroom 係好多菇菌類 有唔少粒粒 口感增倍真材實料Prosciutto pizzaPizza 底係薄脆 唔會一舊食飽你 Parma ham 好高質 帶有咸香 同pizza 好襯Carbonara 係我鍾意ge質地 好creamy 又有口感 而且d蜆好肥美好好食 飯後甜品即焗心太軟擺碟好特別 心太軟好rich 冇得輸
一年一度fine dining🥂

飯後甜品
即焗心太軟
擺碟好特別 心太軟好rich 冇得輸
2019-05-31 100 瀏覽
早已耳聞Diletto的美,今晚特意早來到,便是為了在未有太多客人時,可以拍更多的照片放閃。一開門便看到裝修雅緻的室內環境,眼前為之一亮,果然不負所望。一邊有從天花板到半腰的玻璃窗,窗邊上放滿了顏六色的花束,加上高雅的燈飾、舒適的餐椅和精緻的餐具,真是別具格調。不久侍應就為我們放上皇冠籃的麵包,有四小個的,暖暖的餐包配搭黑醋和橄欖油一起吃,非常鬆軟美味。我朋友好喜歡這個皇冠籃,她說配上別緻的黑醋和橄欖油器皿,感覺好高貴。Assorted Seafood Pizza$278,新鮮熱騰騰的Pizza,賣相已經好吸引,餅底夠脆夠薄,但非常鬆軟,新鮮的魷魚、大蝦、青口、車厘茄和橄欖舖滿pizza面。Pizza餡料多,海鮮十分新鮮,再混合千島醬汁,所以吃起來很滋味,我們給這個pizza滿分。Hokkaido Scallop with Black Truffle Risotto ($278),帶子煎得微焦,大隻厚肉新鮮,吃的時候仍然吃到帶子的鮮味,而且意大利飯上放有小小的紫色花朵做點綴,增加美感。加上黑松露、菇菌類的意大利飯好香好誘人,醬汁好creamy,飯粒軟硬適中,每吃一口感覺又香又滑,非常滋

加上黑松露、菇菌類的意大利飯好香好誘人,醬汁好creamy,飯粒軟硬適中,每吃一口感覺又香又滑,非常滋味好吃,印象難忘,我們異口同聲說這是我們吃過最好吃的黑松露帶子意大利飯。

Diletto每個位置都係影相位,四周用綠草和花朵點綴著,令客人有如置身另一個角度,吃餐時望著花團錦簇的優美環境,心情也隨之豁然開朗,這裏真是談心、打卡、放閃、聚餐的好地方。
2019-05-31 114 瀏覽
Diletto咁岩朋友生日想搵間好食嘅西餐廳慶祝,女朋友話不如食Diletto,鍾意佢環境裝修都好靚。餐廳嘅位置都好就腳,就喺尖東站出去行段路去到余仁生中心就到啦。餐廳係2樓,上樓梯推開門之門便是。我哋叫咗四道菜。女朋友叫左個Trio Cannelloni。外面係意粉,中間包住三文魚嘅餡料,咬落去非常多汁而且充滿三文魚魚香,再加上層層芝士,非常惹味!龍蝦義大利飯嘅份量唔算多,但味道都唔錯嘅,龍蝦肉非常之爽口又彈牙,意大利飯用咗湯汁黎整所以都好鮮甜。Parma ham pizza 分量勝在夠大,每人兩塊都幾飽肚,怕嗎輕好香,餅底有夠薄,都唔錯嘅。慢煮豬扒可以點埋啲將嚟食,令到個味道更加突出。👍🏻👍🏻👍🏻
Diletto
👍🏻👍🏻👍🏻
2019-04-02
慶祝紀念
生日
  • Carbonara Spaghetti
2019-05-31 181 瀏覽
最近返工超超超級忙,同事們都做到就快頂唔住,所以我就約埋幾個熟d傾到計既女同事,一齊搵個靚地方放下負,傾下計,relax下啦!方便就腳既尖沙咀就有好多選擇今次就搵左環境勁靚又帶點文青既Diletto!一入到去,就比勁優雅既環境吸引左大玻璃旁放左大大小小既絲花,影相勁靚之後就比大大既Tiffany blue牆吸引左有個朋友勁鐘意Tiffany blue,所以好有驚喜幾個女仔一路坐一路傾計,由工作到感情到家庭,無所不談,望下靚靚既吊燈,咁先至係人生!環境係超重要,但食物質素都唔少得!首先係免費既軟法包,仲係暖暖地,微熱,好軟熟!配合埋芥花子油同醋,典型既配搭,超好食放工後,大家都餓了,所以好快就食哂主菜之一- seafood pizza 有意外收獲呀!!本身都係打算去食環境,影下相,但估唔到食物都有返咁上下質素Seafood pizza 材料夠,有大大隻既青口,又有魷魚同蝦等等!魷魚唔會煮到太熟,口感一流!Pizza既汁甜甜酸酸,好開胃!仲有pizza皮軟硬度適中,唔會太硬,夠軟熟得黎又有少少脆!重點係,夠飽肚!仲有Linguine  Arrabiata,有少少微辣,但唔食辣既我都接受到!
方便就腳既尖沙咀就有好多選擇

今次就搵左環境勁靚又帶點文青既Diletto!

一入到去,就比勁優雅既環境吸引左
大玻璃旁放左大大小小既絲花,影相勁靚

之後就比大大既Tiffany blue牆吸引左
有個朋友勁鐘意Tiffany blue,所以好有驚喜

軟法包

環境係超重要,但食物質素都唔少得!
首先係免費既軟法包,仲係暖暖地,微熱,好軟熟!

配合埋芥花子油同醋,典型既配搭,超好食
放工後,大家都餓了,所以好快就食哂

主菜之一- seafood pizza

有意外收獲呀!!
本身都係打算去食環境,影下相,但估唔到食物都有返咁上下質素

Seafood  pizza

Pizza既汁甜甜酸酸,好開胃!
重點係,夠飽肚!
Linguine  Arrabiata

仲有Linguine  Arrabiata,有少少微辣,
但唔食辣既我都接受到!
呢隻辣度係會令人上癮
食完仲想再食!

份量都夠,4個人食,每人都食到少少

Chocolate  foudant

重點在最後

比夠1000分既心太軟!
幾個女仔因爲未有人生日,但又想有d朱古力字,想左好耐終於決定了寫work hard play hard

仲吹埋蠟燭祈求忙碌既生活快d過去
依家要享受呢一刻先!

雖然價錢係中高價,但係環境同食物質素都好高,
而服務除了一位男經理無咩笑容外,其他侍應都好好招呼,有位白衫既女仔好陽光,讓人感覺舒服

推薦同我一樣感到生活迫人既大家,想放鬆時對自己好d,約埋三五好友一齊去嘆下啊!
我見到有個tea set好吸引,有機會要再去放鬆放鬆
2019-05-28
軟法包
Seafood  pizza
Linguine  Arrabiata
Chocolate  foudant
2019-05-30 196 瀏覽
上餐廳時會有條長樓梯餐廳裝修裡面都幾靚好適合我呢啲港女打卡再加上咁多好評將會好期待食裙呢餐飯相信都好合理?點知..等左咁耐原來係凍嘅整幾靚都無用一堆麵粉only豬耐都算仲要無味 仲衰過我自己煮薯仔硬到都係同朋友繼續傾計算了杯野食連相都無影 都係水好味啲啲server見你叫咁少野長期唔應機呢度食裝修好過食飯如果你自問真係港女到只需要影相 啲野唔洗好食Ok嘅只能夠概嘆響尖沙咀每人洗幾百蚊想食餐好嘅真係唔容易
上餐廳時會有條長樓梯

Ok嘅

只能夠概嘆
響尖沙咀每人洗幾百蚊想食餐好嘅真係唔容易
2019-05-30 83 瀏覽
這次是我第二次來到Diletto是因為對這間餐廳的Carbonara 念念不忘店內的五彩繽紛的花朵配合餐廳藍色調的色調十分好看也耐看我們這次是6點去到餐廳當餐廳的色調由6點鐘的日光轉換到7點多時的街外的漆黑有兩種完全不同的感覺可以看到在窗邊花朵不同的美在點餐的期間待應會送上蒜蓉包蒜蓉包是長方條狀的十分易入口蒜蓉味也足夠還有整根也是十分鬆脆的桌上還有黑醋和Oliver Oil 可加在麵包條上Caesar Salad + Smoked SalmonSmoked Salmon 是需要加錢的在點凱薩沙津的時候待應會問要不要加煙三文魚沙津菜都是新鮮爽脆而且加上了煙肉碎和醋鯖魚Carbonara Spaghetti先說說意粉質地意粉煮得剛剛好很有咬口蜆肉剛剛好熟鮮味滿滿忌廉汁煮得十分濃郁加上頂上的脆芝士片更好吃Assorted Seafood Pizza海鮮薄餅薄餅底是的薄底來的每一片上也有1隻蝦和不同種類的海鮮十分不錯因為是薄底的食多也不覺得膩 USDA Kurouta Pork Rack超大塊的豬鞍架肉汁滿滿配上黑醋醬汁、肉汁、芥末根據個人口味作選擇這裡是高級西餐的質素但是價錢也不是太貴而且環
這次是我第二次來到Diletto

因為是薄底的食多也不覺得膩

USDA Kurouta Pork Rack
超大塊的豬鞍架
肉汁滿滿
配上黑醋醬汁、肉汁、芥末
根據個人口味作選擇

這裡是高級西餐的質素
但是價錢也不是太貴
而且環境舒適

2019-05-29 91 瀏覽
Diletto 一直都是我心目中fine dining 不錯的選擇,內環境用上了不少花草作裝飾,綠色為主調,真有如其他食評形容的「城市中的綠洲」。剛好有朋友生日,問到哪裡有西餐推介,而且地點方便,便想起這裡。我特地點了個我上一次嚐過後非常喜歡的Trio Cannelloni。這一次裏面的餡料是三文魚碎(上一次是黑松露),上面舖了滿滿的芝士!龍蝦義大利飯味道非常不俗,龍蝦肉鮮甜而且爽口彈牙;慢煮豬扒味道不錯,配合幾款醬汁來吃更添滋味,平常我都不怎麼吃配菜,但這個配菜的薯仔煎得很香,非常好味道。Parma ham pizza 的餅底的薄身的。
內環境用上了不少花草作裝飾,
龍蝦義大利飯味道非常不俗,龍蝦肉鮮甜而且爽口彈牙;
Parma ham pizza 的餅底的薄身的。
慶祝朋友生日就揀間特別裝修有氛圍既餐廳入面裝潢充滿綠色森林花園感🌳🌴🌲但枱與枱位置唔算闊落 環境亦幾嘈吵 價錢亦算中上西餐廳 服務亦未值呢一個價.燒雞 (普通,唔算好juicy) Side黑松露薯蓉 (比較粗身粒粒口感)卡邦尼意粉 (普通、唔夠creamy) 黑松露pizza (薄身夠脆 松露落得大方)鴨仔沖涼甜品🍮 幾有創意 .總括黎講我覺得佢地既野食水平一般西餐廳都做到,未至於人地講到食過番尋味咁嚴重。可能選餐唔岩?完全感受唔到佢400幾個既感染力!唯有下次有機會再黎食多次佢既森林下午茶
慶祝朋友生日就揀間特別裝修有氛圍既餐廳
入面裝潢充滿綠色森林花園感🌳🌴🌲
但枱與枱位置唔算闊落 環境亦幾嘈吵
價錢亦算中上西餐廳 服務亦未值呢一個價

燒雞 (普通,唔算好juicy)
Side黑松露薯蓉 (比較粗身粒粒口感)

卡邦尼意粉 (普通、唔夠creamy)

黑松露pizza (薄身夠脆 松露落得大方)

鴨仔沖涼甜品🍮 幾有創意
既感染力!唯有下次有機會再黎食多次佢既森林下午茶
2019-05-27 93 瀏覽
今日同男朋友去左尖東近巴士站對面的一間西餐廳,餐廳起一樓,可以行樓梯或者有電梯上去。入面環境好靚,每個角落都係影相位,我相信如果日頭嚟有自然光會更靚!點完野食餐廳就會送上餐包,微脆而暖的包配橄欖油加黑醋令人十分開胃lobster tail risotto ($318),龍蝦肉非常嫩滑,剛剛好不會太熟。risotto 配料好豐富,仲加上檸檬爆珠(冇錯,就係甜品果款爆珠),口感幾特別。risotto的龍蝦汁好濃郁,如果份量再多少少就好。stuffed whole quail ($298),鵪鶉平時好少有得食,絕對要試一試。除咗有沙律菜同薯仔,仲有三款調味料。切開入面係蘑菇蓉,最貼心係已經去左背脊骨。講到明係鵪鶉,size 就唔會好大。因為要開夜班,仲嗌左個earl grey 飲提一提神,set茶具真係好精緻。餐廳水準不錯,見有好幾台客人都有點pizza, 有機會可以試一試。

除咗有沙律菜同薯仔,仲有三款調味料。

2019-05-26 74 瀏覽
這晚來到尖沙咀的Diletto ,經過一條長窄的樓梯後,是一扇又厚又重的門,用力把門推開後,驟見一間裝修雅緻的餐廳,四周用綠草和花朵點綴著。餐前小吃有四個細細的餐包,用皇冠籃盛戴著,麵包很鬆軟,暖暖的,散發著淡淡的香草味。《Carbonara Spaghetti》$228卡邦尼意粉很多地方都有得食,但易煮難精,所以很考廚師的手藝。這裏的卡邦尼不單有大大粒超新鮮的蜆肉,還有一隻溫泉蛋,配搭特別。《Assorted Seafood Pizza》 $278Pizza 是薄批,脆卜卜的餅底好似餅乾,很香口,Pizza 面的海鮮有:蝦、魷魚、青口,還有車厘茄、橄欖…… 混合千島醬,夠惹味。最後來一壺Earl Grey,消消滯。就這樣過了一個輕鬆愉快的晚上。

《Carbonara Spaghetti》$228

《Assorted Seafood Pizza》 $278