2018-01-10 756 瀏覽
沙咀搵個地方同朋友食下小食 飲返杯 傾下計,通常都去棉登徑搵搵有咩餐廳。今次㨂左間restaurant and bar, 叫Dijaya。餐廳環境唔錯,因為去既時候唔多人,waiter俾左張圖枱梳發位俾我地。入到去坐低,店員己經俾定薯片俾我地,態度都唔錯。慣例一入到去就叫野入再慢慢㨂野食,好多選擇,最後都係等waiter 介紹。叫左杯白酒$79 同Pinacolada $90。對於Pinacolada椰子好香,好似真係似緊椰奶一樣,雖帶有少少酒意。野食方面,我地就叫左個Salad 同埋小食拼盤。Caesar Salad  $90, 份量唔算大但岩岩好夠兩個人食。菜都算新鮮,食落仲會「索索」聲。我好驚食沙律d醬會唔混,食到冇味既菜,但廚師好細心,每一塊菜葉都有沙律醬。小食拼盤$160, 有5種唔同既小食,包括炸雞翼、芝士腸、炸薯角同埋雞肉串燒。炸雞翼既食物最緊要就係即炸即食!食落仲係熱辣辣~特別係雞翼,咬開雞皮,仲會有熱煙冒出黎~串燒既肉即使燒完都唔會乾,反而仲keep 到好juicy,份量岩岩好。總括而言,野食不錯,環境氣氛都幾浪漫,無論同朋友傾計,定同另一半食餐飯都係一個唔錯既選擇。

總括而言,野食不錯,環境氣氛都幾浪漫,無論同朋友傾計,定同另一半食餐飯都係一個唔錯既選擇。不過光線唔係好強,中意自拍既朋友就要注意啦~
2017-12-23 260 瀏覽
一場嚟到尖沙咀又係開開心心食一餐的時候今日唔係 happy friday 但係呢度已經好多人你做裝修好骨子好有特色浪漫氣氛襯托輕快音樂適合桃野情緒, 係當事人減壓的好地方放工最適合飲番兩杯輕輕鬆鬆渡過一晚.
一場嚟到尖沙咀又係開開心心食一餐的時候

今日唔係 happy friday 但係呢度已經好多人

你做裝修好骨子好有特色

浪漫氣氛襯托輕快音樂

適合桃野情緒, 係當事人減壓的好地方

放工最適合飲番兩杯輕輕鬆鬆渡過一晚.
2017-08-24 509 瀏覽
放工之後想搵地方飲下酒輕鬆下 同朋友都住九龍 所以就黎到尖沙咀嘅呢間bar一入到去 發現酒吧嘅環境好好 仲安排我地坐環型座位 感覺好有私隱 唔會被打擾☺️檯上有個蠟燭 令到氣氛更好跟著叫左杯Long Island 感覺唔係太烈 適合想稍稍relax嘅朋友😊飲酒當然要配小食 於是叫左個小食拼盤 上面有雞串 雞翼 薯角 腸仔同沙律 全部都好適合餸酒 而且食物都炸得好香同熱刺刺 唔會唔新鮮👍🏻再叫左個安格斯牛漢堡 牛肉好大塊好juicy😋食飽後又再叫野飲 我同朋友分別叫左Terminator同MojitoTerminator其實溝左幾隻酒 有vodka whisky brandy 所以會有少少烈 不過唔會話好難入口 味道唔錯 其實我本身酒量ok 不過飲完呢杯會有少少wing(但都好清醒)唔飲得嘅朋友就可能唔好揀呢杯朋友叫嘅mojito飲落好fresh 酒精唔太重 適合唔太飲得嘅朋友😊其實係一間情調好好 而且唔會太嘈雜嘅bar 適合想寧靜地放鬆嘅人😚

檯上有個蠟燭 令到氣氛更好

再叫左個安格斯牛漢堡 牛肉好大塊好juicy😋

2017-08-22 322 瀏覽
實習完之後終於有時間約朋友,於是佢就帶我黎呢間餐廳~我地比人安排坐係圓形卡位,因為只有兩個人坐,唔會逼,坐得好舒服而且佢嘅設計系卡位之間唔會見到隔離卡位嘅人,所以感覺好有私隱,可以暢所欲言haha薯片可以refill,擺個小型蠟燭好有氣氛!我地先叫左一個小食拼盤,賣相雖然唔吸引,但味道補夠!一共有四種小食:脆皮腸、炸雞翼、雞肉串、炸薯角炸雞翼食落唔油膩,而且應該用左一d特別嘅調味料,所以好惹味,雞肉都唔會炸到好老,仲有肉汁添~薯角炸出黎仲熱辣辣,絕對唔系擺左好耐!不過當晚最欣賞都系呢個burger平時食burger應該會好驚塊肉同包都好乾,但呢款burger無呢個問題入面夾住番茄、青瓜等配料,醬汁估計應該有用牛油果去整包嘅表面都唔會好油,食落唔會油膩,塊安格斯牛都整得好有水準,唔會輸比市面上其他專賣burger嘅店鋪去到bar當然都會小酌兩杯今次叫左Green Garden、mojito (兩款唔同咖!雖然望落好似一樣)呢度drink menu選擇多,我同朋友都猶疑左好耐先決定到總體黎講,的確適合同朋友黎relaxed下,除左氣氛好,呢度嘅座位都設計得好舒服如果放工想搵個地方鬆一鬆,絕
實習完之後終於有時間約朋友,於是佢就帶我黎呢間餐廳~
薯片可以refill,擺個小型蠟燭好有氣氛!

我地先叫左一個小食拼盤,賣相雖然唔吸引,但味道補夠!
一共有四種小食:脆皮腸、炸雞翼、雞肉串、炸薯角
薯角炸出黎仲熱辣辣,絕對唔系擺左好耐!
不過當晚最欣賞都系呢個burger

入面夾住番茄、青瓜等配料,醬汁估計應該有用牛油果去整

去到bar當然都會小酌兩杯
今次叫左Green Garden、mojito

(兩款唔同咖!雖然望落好似一樣

如果放工想搵個地方鬆一鬆,絕對系個好選擇
2017-08-21
2017-08-21 1601 瀏覽
有點子要去k 11找石楠花之後就是歡樂時光-5:30最近常常用手機煲戲整個人漾起歷史 、文藝,奇幻的氛圍行到一個dining bar feel 😎👜👛👠格調cafe 原來是一提供優質酒的吧168$for 3杯雞尾酒有酒精的飲料都ok我至愛的炸魚150$但本人不吃炸薯條驚不夠而漢堡他們是安格斯168$感到安全心定便要了美國安格斯漢堡包作為一愛花人這裡的陳設令人眼前一亮水吧右邊一束花飾Bar tender 年輕友善結果我點了Dijaya cocktail 即招牌雞尾酒是調酒酒保的選擇看看這得獎名店手勢上面一層薄薄增強baileys 效果有點tiramisu 👍layer 🤗⋯⋯實在有心思另一心機地方是其漢堡除了咸芝士片蕃茄 洋蔥還重手加入牛油果做的漿汁實在富特色也好好吃😋棉登徑一條新奇有趣的巷如果有時間也可以找到精緻與文化
有點子要去k 11
找石楠花

之後就是歡樂時光-5:30
最近常常用手機煲戲
整個人漾起歷史 、文藝,奇幻的氛圍
行到一個dining bar feel
Dijaya
  • Dijaya  cocktail
  • 美國安格斯牛漢堡
2017-08-16 443 瀏覽
放工除咗好攰之外,有冇都想搵一兩個朋友搵間bar吹下水飲下酒,咩都講下咁今次約咗朋友嚟tst,出地鐵站行行下就見到呢間7點幾就入咗嚟確係有啲早入到去揀咗坐近窗口嘅榻榻米,因為想有風味啲 不過除咗鞋之後先發現自己今日著咗件one piece唔係好方便,所以雙腳則埋一邊咁坐點知個manager定唔知侍應,好快咁問我要唔要條scarf,感覺好貼心即刻加分settle down之後就上咗碟薯片,雖然係可以refill,但係佢一碟都好多,我哋已經一路飲一路食,但係走個陣都未食哂見大家都肚餓,即刻叫咗啲嘢食墊底先叫咗份mozzarella cheese sticks配牛油果醬賣相唔討好,但食落有驚喜!牛油果醬好fresh唔會太膩,份量足夠沾哂全部sticks啲芝士都係拉芝個種,係要出動九牛二虎之力先整得斷如果要影相同玩boomerang就啱哂不過下次叫可能會叫佢搵個細啲嘅碟上,事因榻榻米嘅枱比較細,放咗個大碟之後冇乜位要醫肚嘅關係,另外叫咗個angus burger,完全係king size,比起外面嘅burger店差唔多成個doub,所以兩個女仔要share先好叫塊angus patty好厚好多

今次約咗朋友嚟tst,出地鐵站行行下就見到呢間
7點幾就入咗嚟確係有啲早
入到去揀咗坐近窗口嘅榻榻米,因為想有風味啲

見大家都肚餓,即刻叫咗啲嘢食墊底先
賣相唔討好,但食落有驚喜!

牛油果醬好fresh唔會太膩,份量足夠沾哂全部sticks
啲芝士都係拉芝個種,係要出動九牛二虎之力先整得斷
如果要影相同玩boomerang就啱哂

塊angus patty好厚好多汁,切開嘅時候朋友角度睇話好正
surprised嘅係肉上面好多veggie,有蕃茄,青瓜,好juicy
雖然又係cheese又肉汁同油,但係成個burger好balanced,食落唔會有邪惡嘅感覺

食完嘢,先真正進入今晚主題,啤啤佢
講下返工嘅騎呢同事同怪聞,完全係坐到唔捨得走
雖然大家都只係飲返正路嘅hoegaarden(怕飲得太醉俾男朋友仔鬧),但係呢個位,呢個時間,飲住杯嘢都真係可以吹到幾粒鐘

間bar入面好多圓檯,圍住哂傾偈都好正,但係我哋都係鐘意坐呢度,貪佢個景夠開揚,又得閒可以挨下啲cushions,坐到腳痺又伸展下咁

總括黎講,呢度啲小食好味,氣氛好好,環境舒適,服務良好。😊
係個好適合同兩三知己坐低食下嘢傾偈地方,可以好有安舒感咁食嘢飲嘢講嘢😆😚😚😚
係尖沙咀想飲杯野 咁岩係K11附近就黎左dijaya。有d肚餓叫個安格斯牛肉漢堡試下點估到酒吧既burger都咁好味呀!$168又唔貴,塊安格斯牛肉真心好味過好多burger店。重點係薯角 係我鍾意既薯角呀😍酥炸雞翼配蜜糖芥茉汁,剛炸起既雞翼好味到😚 又大隻又嫩口我一直覺得果碗薯片都係飲野既主角如果唔好食真係好掃興,幸好係卡樂B燒烤味架 我可以連續食五碗 🤣食得飽加飲野都係二百幾蚊,又無諾士佛臺咁多人咁嘈,不失為一個好地方。
係尖沙咀想飲杯野 咁岩係K11附近就黎左dijaya。

有d肚餓叫個安格斯牛肉漢堡試下
點估到酒吧既burger都咁好味呀!
$168又唔貴,塊安格斯牛肉真心好味過好多burger店。
重點係薯角 係我鍾意既薯角呀😍

安格斯漢堡包

炸雞翼配蜜糖芥茉汁,剛炸起既雞翼好味到😚 又大隻又嫩口

酥炸雞翼配蜜糖芥茉汁

我一直覺得果碗薯片都係飲野既主角

Yellow  Fun  Party

2017-08-08
安格斯漢堡包
酥炸雞翼配蜜糖芥茉汁
2017-08-01 169 瀏覽
平時係尖沙咀飲野,通常都揀係諾士佛臺,但今次就去咗朋友介紹嘅尖東嘅Dijaya。酒吧以紫黑色為主色,有種淡淡的神秘感,除咗bar枱,仲有一啲卡位同圓形枱,方便同朋友傾計,把酒談歡~除咗薯片呢啲伴酒小食之外,仲可以叫啲小食泥送酒,一路食一路飲。今次就揀咗小食拼盤,小食種類都算多,有炸雞翼、薯角、雞肉串燒同西班牙腸仔,份量多。薯角炸到又香又脆,伴酒一流;腸仔係我最鐘意嘅脆皮腸;而雞翼同串燒尚算嫩滑,野飲方面,我就叫咗杯peach champagne ,淡淡嘅桃香味,啱哂女仔飲,好易入口,又唔易醉。朋友就叫咗杯long island,色澤就好似一杯真正紅茶一樣,仲有一小片檸檬做伴碟。因為係由幾種酒溝出泥,都算係烈酒,有返咁上下酒量先好點呀。

2017-07-30 155 瀏覽
今日為預祝同事番總公司受訓順利,黎左呢間係公司附近既酒吧,飲左幾杯同食左d小食🍻。門口右手邊有一列特色卡位(類似tatmi),我地被安排坐入面一個橢圓形卡位。 我坐底後發覺電話冇電,膽粗粗問有冇叉電服務,佢地二話不說話ok,仲電話一響時立即遞給我,服務果然貼心😍😍😍。我地幾個都係愛好beer既人,叫左1664同青島🍻。啤酒夠凍,配埋免費refill既薯片,好refreshing。一坐低就即刻整兜薯片黎,仲會主動refill,好細心。小食方面都無令人失望,味道中上,炸雞翼薯角熱辣辣,應該係即叫即炸,有誠意。Cold cut份量幾多,五六個人分都ok,唔洗爭。埋單每人二百蚊左右,性比價算高。比起其他bar,呢度多左分悠閒感,真係一個放工relax既好地方。

一坐低就即刻整兜薯片黎,仲會主動refill,好細心

青島

小食拼盤

Cold cut份量幾多,五六個人分都ok,唔洗爭

Cold cut

Cold cut
2017-07-30 100 瀏覽
約左朋友去食放題!未夠鐘又想同同事開心下先!所以放工衝去happy hour !夠哂多位唔洗等位!好正啊!d位好好坐!好relax啊!叫左杯青蘋果香檳!因為唔想太醉!所以飲d輕鬆野!有一粒粒既蘋果粒浮係香檳入面!好好飲!肚餓又驚食太多一陣食唔落放題!所以就叫左d light 既野食啦!個凱薩沙律唔錯啊!已經事先幫你撈好哂d沙律醬!生菜夠哂爽脆!又夠哂凍!勁開胃!而且芝士碎又夠多!食到個芝士味同勁脆既麵包粒好正啊!見到有Parma ham melon 真係忍唔到口!個哈蜜瓜好甜啊!而且好多汁!Parma ham 質素都高啊!

約左朋友去食放題
未夠鐘又想同同事開心下先!
所以放工衝去happy hour !

夠哂多位唔洗等位!
好正啊!d位好好坐!
好relax啊!

叫左杯青蘋果香檳!
因為唔想太醉!所以飲d輕鬆野!
有一粒粒既蘋果粒浮係香檳入面!
好好飲!

肚餓又驚食太多一陣食唔落放題
所以就叫左d light 既野食啦!

個凱薩沙律唔錯啊!
已經事先幫你撈好哂d沙律醬!
生菜夠哂爽脆!又夠哂凍!勁開胃!
而且芝士碎又夠多!
食到個芝士味同勁脆既麵包粒好正啊!

見到有Parma ham melon 真係忍唔到口!
個哈蜜瓜好甜啊!而且好多汁!
Parma ham 質素都高啊!

2017-07-30 108 瀏覽
即使未到happy Friday,也想去喝一杯,於是走到尖沙咀棉登徑的>>>Dijaya<<<。 酒吧的座位設計很有特色,接近門口的落地玻璃位置是榻榻米,食客須脫鞋方可入座。 要是不想脫鞋,或者衣著不便坐在地上,可考慮坐吧檯。如果三五成群熱熱鬧鬧的話,坐在圓檯也很有私人空間,因為檯與檯之間的間隔甚高,不用與陌生人對望,引起尷尬。 Drink menu的選擇很闊,雞尾酒具特色。 這夜雖然想喝一杯,但還是不想受酒精影響,於是點了mocktail。 以店名命名的Dijaya mocktail (HKD68)帶著蘋果與菠蘿的酸香,清清淡淡,帶著微甜,很是新鮮醒神。溫度也挺適合,冰塊份量還是經過細心計算吧。 除了佐酒小吃,酒吧還有供應比較飽肚的食物。 美國安格斯漢堡(HKD168)十分豐厚,麵包煎得香脆,配黑松露,提升香味。主角安格斯肉扒肥厚多汁,佐以洋蔥、青瓜、蕃茄及煙莫薩里拉芝士,可謂色香味俱全。 伴碟薯角香辣,可額要求茄汁,讓味道更加豐富。 加一後共銀HKD260,又食又飲還算是個不錯的deal。

Drink menu的選擇很闊,雞尾酒具特色。

除了佐酒小吃,酒吧還有供應比較飽肚的食物。

伴碟薯角香辣,可額要求茄汁,讓味道更加豐富。

加一後共銀HKD260,又食又飲還算是個不錯的deal。
今晚約左幾位同事黎呢間酒吧慶祝一個同事過probation,兼老外放暑假番鄉下🇮🇹 (黎緊成個月都見唔到鳥,諗起都 )。我地一行👭👭,準點6點半收工,7點左右到,waiter安排左個圓形卡位,有d似咖啡杯,裡面有幾個cushion,坐得舒服,私隱度又高,同我之前去既其他bar嘈怨吧閉唔同,呢度談心傾計岩哂。我地每人叫左杯野飲,佢地叫啤酒,我叫左杯cocktail。我地仲叫左幾款小食醫肚呢度無論野飲野食,定環境都比我之前去既酒吧好(舊同事帶,大概去過五六間)。仲有Waiter見我地張枱唔夠位放野食,就立即提議幫我地轉細碟,夠細心,抵。
放暑假番鄉下🇮🇹 (黎緊成個月都見唔到
,諗起都
)。

我地每人叫左杯野飲,佢地叫啤酒,我叫左杯cocktail。
Green Garden

我地仲叫左幾款小食醫肚

Deep-fried Chicken Wings

Fish & Chips

Green Garden
Deep-fried Chicken Wings
Fish & Chips
2017-07-29 48 瀏覽
今日嚟到尖沙咀又係happy friday的一天,你家新開嘅酒吧,幾有情調同格調。裏面啲座位可舒適一大班人才有得情侶座位又得 呢度夾調優雅光暗色都好適合把酒談天說地傾到咁上下我哋嗌咗杯long island酒味好香配上個香飲到半醉半醒我我哋又叫個夥伴西班牙煙肉配上哈密瓜鹹鹹哋嘅煙肉配上鮮甜嘅蜜瓜用嚟送酒一恰當好處之後又叫咗杯hoegaarden大大杯透心涼所有煙 悶都解扣曬熄下粒子食黑蒜片把酒談天咁又過咗快活的一個happy friday啦

裏面啲座位可舒適一大班人才有得情侶座位又得

用嚟送酒一恰當好處

之後又叫咗杯hoegaarden
大大杯透心涼所有煙 悶都解扣曬

2017-07-27 34 瀏覽
尖沙咀棉登徑既酒吧清靜又舒服,係最近飲野食飯既首選。雖然係單身狗,但都約左星期五晚放左工,同好朋友去棉登徑Dijaya酒吧飲酒談心,店內環境好cozy,窗邊有榻榻米,店內仲有幾個好舒服既梳化位,自成一角,私隱度超高,岩哂閒聊,加上店內好柔和既紫色燈光,好relax~Wine list選擇好多,基本的white & red wine, 仲有好多款特式cocktail同Japanese選擇, 如果唔飲酒都緊要呀,仲有好多款非酒精類飲品可以選擇。就點左House White Wine ($79), 入口好清新同Fruity,同Cheese Platter 好夾。Cheese platter($160) 每次點都有可能包括唔同品種既芝士,今晚既Cheese platter 就包括呢4款芝士:Truffle Cheese, Parmesan Cheese, Brie Cheese 同Provolone Cheese,比較全面的拼盤岩哂鍾意不同口味既朋友,其中Truffle Cheese未食就已經聞到好濃郁既黑松露味道,口感一流。Platter更附上圓餅,用來配送芝士都不錯。值得一提既係,侍應都好

值得一提既係,侍應都好貼心,上菜速度剛剛好,食完Starter之後先上Main dish。
Angus Beef Burger($168) 份量十足,配上即炸熱辣的薯角同沙律,兩個女仔share一份剛剛好,仲有d飽。Burger超級足料,超厚既Angus Beef煎得剛剛好,肉汁好Juicy, 加上融化的香濃芝士,新鮮的番茄同青瓜,Burger層次感非常出色,口感豐腴。

環境清靜又坐得舒服,加埋高質素既食物飲品,下一次可以約埋另外幾個老友一齊聚會~
2017-07-21 519 瀏覽
這晚想找個地方與朋友聊聊天,喝杯cocktail燈光暗暗的,挺有浪漫悠閒的感覺。可坐bar枱位置。也可坐Tatami而我和朋友則選擇了坐Tatami,當天我和朋友都穿了裙子,而店員則很貼心的給了我們墊子所以穿裙子坐Tatami也不用擔心呢。除了酒類飲品外,這間bar也有小食、沙律或是拼盤可選Red wine, white wine, whisky, vodka, beer, cocktails, Japanese wine,很多酒類飲品可選,不喝酒也不要緊,還有非酒精類飲品可選呢!不用擔心沒小吃伴酒呢,薯片任添少女表示很喜歡甜甜的、果味、清新的cocktail而這杯Puyi很符合我的要求!蘋果、奇異果、熱情果、菠蘿,充滿夏日感覺,混合在一起加上Vodka和雪碧,很Fresh,而且很有果甜都是比較甜甜的cocktail蘋果、草莓加上vodka,也挺適合女生的。叫點小食伴酒很不錯呢小食拼盤有炸雞翼、薯角、雞串燒、西班牙腸仔,一邊喝酒一邊吃小食,是一種享受呢。享受了悠閒的時光
這晚想找個地方與朋友聊聊天,喝杯cocktail

燈光暗暗的,挺有浪漫悠閒的感覺。

可坐bar枱位置。

也可坐Tatami
所以穿裙子坐Tatami也不用擔心呢。

除了酒類飲品外,這間bar也有小食、沙律或是拼盤可選

不用擔心沒小吃伴酒呢,薯片任添

Puyi

少女表示很喜歡甜甜的、果味、清新的cocktail

Beach Love

都是比較甜甜的cocktail
蘋果、草莓加上vodka,也挺適合女生的。

叫點小食伴酒很不錯呢

享受了悠閒的時光