2017-08-02 261 瀏覽
午膳時經常爆滿的西式餐廳,無訂位都幾難揾食,味道果然絶不遜色。👍門口有一隻🦌招乎客人,waiter 唔係好多,都幾忙,冇乜時間招呼。午餐都幾大路,價銭有高有可接受,幾適合welcome 或 farewell lunch 😛作為一個漢堡人,豪不猶疑,選了這 set 脆煙肉芝士牛肉漢堡配薯條等了再等,以為係慢煮,原來 waitress 忙到漏單,不過懂自動補飛,然後即來餐湯餐包,味道一般啦👌湯已飲完,主角終於來了,雖然來晚了,感覺看來不錯,原來個包比雪條棍插住😄估下好唔好食? 多肉,多醬,多汁?其實係快餐式做法,塊牛肉唔係 Juicy,亦無厚芝士..... 不過肉熟程度適中,簡單配上脆煙肉+蕃茄+沙律菜+半熟包,換來清爽味道

脆煙肉芝士牛肉漢堡配薯條

估下好唔好食? 多肉,多醬,多汁?

脆煙肉芝士牛肉漢堡

脆煙肉芝士牛肉漢堡配薯條
脆煙肉芝士牛肉漢堡
先直接送上一道我最喜愛的 迷你三重奏漢堡,相信呢類工廈特色餐廳,特別係主題式的,吸引不少女士們來共聚,又或者附近的上班一族來嘆Tea。正好,呢道菜絕對岩各位心意~~你又想食漢堡,又唔想油膩?又唔想太大舊?又想多種口味!!呢款絕對滿足你3種願望,香脆既麵包夾了3款口味選擇- 炸魚、素食、牛肉以這份量來說,中間還配上大量的沙律菜,芝士,精緻得來又有層次感。食落好味之餘完全無負擔!迷你三重奏 下午茶 $48樓梯直上,見到明確既小鹿招牌就可以入去啦~內裏燈光柔和,這種感覺跟一般鐵味濃的工業風有點差別,天花板的多邊形木架燈飾加上舒服既扶手椅,添加了一種家的感覺。除了剛剛重點介紹既三重奏之外,這也是我十分滿意的- 蜜糖窩夫雞扒漢堡薄身窩夫面層塗上一層蜜糖夾著中間外脆內軟既雞扒,甜鹹的夾雜,口感十足。此外,呢份$148就可以食到既- 英式二人下午茶套餐,裡面唔單止有精緻可口,賣相十足既甜品🍮仲有新鮮爽口既煙三文魚等。其中,布朗尼是我最為欣賞,一般都會過甜過黏牙而呢個布朗尼可可味突出,並非甜膩的朱古力味,是甘甜的~

吸引不少女士們來共聚,又或者附近的上班一族來嘆Tea。

正好,呢道菜絕對岩各位心意~~

你又想食漢堡,又唔想油膩?又唔想太大舊?又想多種口味!!

食落好味之餘完全無負擔!迷你三重奏 下午茶 $48

樓梯直上,見到明確既小鹿招牌就可以入去啦~

添加了一種家的感覺。

而呢個布朗尼可可味突出,並非甜膩的朱古力味,是甘甜的~

炸魷魚圈

2017-07-27
10 分鐘 (堂食)
  • 蜜糖窩夫雞扒漢堡
2017-07-30 170 瀏覽
今日與家人同遊九龍灣,聽好友介紹一家餐廳,位於年運工業大廈的西式餐廳,於是一家四口便來到了餐廳享用下午茶時光!一入門的感覺,令人清新寛敞,溫和的燈光!簡單木制的餐枱,牆上多處掛著麋鹿的形象,相信定是主人十分愛好的設計風格,餐單豐富簡約。我們點了幾款餐點,除了二人套餐,我們亦加點了迷你三重奏漢堡,特別特別值得推薦…我非常喜愛餐廳裏的一道餐點-蜜糖窩夫雞扒漢堡,推薦給大家⋯與別不同的口感,它跟平常入口的漢堡大有不同,窩夫代替了漢堡包,夾入酥脆的雞扒,軟硬適中,帶動甜絲絲的蜜糖融合生菜,鬆脆度十足,咬勁豐富.外觀頗具歐式下午茶的風味,配上一杯香醇咖啡,絶對是下午茶的不二選擇!

我非常喜愛餐廳裏的一道餐點-蜜糖窩夫雞扒漢堡,推薦給大家⋯
2017-07-26 163 瀏覽
收工後在附近一帶順帶晚餐,然後打算再回家。嚟到工廈一間以羊做主題既餐廳Deer Kitchen,整體感覺唔錯,幾乾淨同食物幾好食,實會再嚟。脆脆雞棒沙律,好新鮮同爽口,好開胃!點左個dinner set,入面前菜有個黑松露意大利雲吞,幾好食好creamy。主菜係慢煮油封鴨脾,又唔錯。保留到鴨脾原汁原味,調味又做得幾好,唔太鹹,幾好食。Dinner Set跟個甜品,係焦糖燉蛋,有驚喜!夠凍,口感好挺身,加上唔太甜,超正。甜品仲叫左個鮮果窩夫,士多啤梨同藍莓都好新鮮,個窩夫脆口,夾上cream同雪糕一流!
脆脆雞棒沙律,好新鮮同爽口,好開胃!

2017-07-25 129 瀏覽
最近發現這家餐廳不論食物及環境也不俗,很值得與大家推介。Deer Kitchen在巧明街的工廈上,就是鱷魚恤中心前方轉角的街,也不難找。餐廳以鹿為主題,內有不少擺設也是,很有特色。可選擇Dinner Set Menu或單點,但發覺一人套餐供應的食物頗豐富,價錢由選擇的主菜而定,介乎$260~$308,套餐包括三選一的前菜,一份主菜,餐湯,甜品及飲品。先嚐附送的麵包,感覺亦一絲不苟,麵包鬆軟,可沾上黑醋來吃,健康美味。套餐內三選一前菜,我們選了黑松露意大利雲吞,非常有驚喜。雲吞薄身,但有嚼勁,最讚的是黑松露的味道很香,而配上的白汁亦非常Creamy,令整體味道更為惹味。是日餐湯是番茄忌廉湯,質感剛好,加上味道濃郁,令人一口又一口喝下去。小妹比較喜歡吃沙律,就單點了脆脆雞棒沙律/$88,實在有驚喜。大讚沙律爽口,更混合脆脆雞棒,食落脆口,令層次感豐富,而用上的黑醋亦不會過酸,反而微酸更開胃。值得推介之一是,這碟焗鑊仔海鮮芝士通粉/$148,鋪上滿滿芝士,濃而不膩,其中小妹認為這個通粉優勝之處是,焗的時間剛好,因若過火通粉會缺乏口感之餘,亦會有一「Pet」的質感,但這個通粉不會太過腍,亦有彈
最近發現這家餐廳不論食物及環境也不俗,很值得與大家推介。

套餐內三選一前菜,我們選了黑松露意大利雲吞,非常有驚喜。
值得推介之一是,這碟焗鑊仔海鮮芝士通粉/$148,鋪上滿滿芝士,濃而不膩,其中小妹認為這個通粉優勝之處是,焗的時間剛好,因若過火通粉會缺乏口感之餘,亦會有一「Pet」的質感,但這個通粉不會太過腍,亦有彈口之感,極為美味。
Dinner Set Menu的主菜選了法式慢煮油封鴨脾/$258套餐價,鴨脾很容易便切開,肉質嫩,吃落啖啖肉且味濃,確實亦不俗。
套餐奉送飲品,另加$15則有特飲,選了杯藍莓粒粒乳酸,由於加了藍莓漿,故飲用前需搞拌,內有粒粒爆珠,增強口味,整體不會太酸及太甜,味道不錯。
除了套餐送的Cream Brulee外,亦叫了鮮雜果窩夫配雪糕/$78,單看賣相已好誘惑。
窩夫鬆軟,吃到有豐富的蛋漿,配上新鮮生果,特別喜歡士多啤梨,很甜一點也沒有酸,夾着窩夫吃確實美味。

這晚可以「完美」來形容,看得出餐廳每道菜式也一絲不苟,全晚亦非常滿意,每款也非常好吃,部分味道更有驚喜,值得再來。
2017-07-13
2017-07-21 2632 瀏覽
近年工廠大廈越開越多的餐廳,有私房菜、西餐廳、cafe等,可能是租金較平,食物質素相應提高,但始終地點隱蔽,不是朋友介紹或者已做出名堂的,我們很難會知道。近幾年我都開始跟朋友一起發掘一下工廈的美食,而觀塘區將會是我們現時主要發掘的地點,工廠大廈林立,很多不知名的大廚可能穩於其中,今次我們選擇了離觀塘站約5分鐘路程的DEER KITCHEN試試。餐廳選用了鹿做裝飾,配合它的名字。餐廳內約有十多張枱,8點多離開時已經有半滿。我們點了一個一人套餐$300及三款小食。前菜是黑松露意大利雲吞,平時外出很怕吃雲吞,因為雲吞皮腍,好似食糊仔,見到都唔開胃。但今次的雲吞皮非常煙韌,黑松露忌廉汁很香濃,整個香味圍繞味蕾久久不散;店員解釋雲吞是自家制,所以跟外面吃到的不一樣,只是前菜都已經令我驚喜萬分,難以想像主菜會帶來的震撼感。西蘭花忌廉湯質感較稀,味道有濃濃的草青味及非常清淡,不是我喜歡的款式。油醋麵包,麵包微暖,應該是上枱前叮過,欣賞廚房做事非常仔細。紐西蘭慢煮牛柳拼香煎砵酒鵝肝,店員說牛柳是經過慢煮後再燒焗,所以外面焦香裏面嫩滑,肉色還帶有粉色,牛肉味濃郁,肉汁豐富,咬落去嫩而不鞋;鵝肝表面煎很甘

我們點了一個一人套餐$300及三款小食。

油醋麵包

紐西蘭慢煮牛柳拼香煎砵酒鵝肝,店員說牛柳是經過慢煮後再燒焗,所以外面焦香裏面嫩滑,肉色還帶有粉色,牛肉味濃郁,肉汁豐富,咬落去嫩而不鞋;鵝肝表面煎很甘香,肥美但不油膩,入口溶化;而牛柳及鵝肝的配搭就好像千里馬遇上伯樂,兩者合二為一,將我的味蕾帶領上前所未有的境界。平時的配菜多數是炸薯條或是薯蓉,但這裏的卻是煎薯仔餅,雖然換樽不換酒,但看得出是主廚是有思考及用心去好每一樣,即使只是配菜,都給我來驚喜,味道似蘿蔔糕。

脆脆雞捧沙律 $88
沙律菜混合雞絲及炸薄脆絲,有創意但不夠特色,沙律菜新鮮爽脆,但雞絲不多,薄脆炸得香脆。
脆脆雞捧沙律

香烤海鮮三重奏 $208
三款海鮮包括蜆、大蝦及扇貝,擺放精緻,吸睛度高。燒蝦新鮮爽口;蜆及扇貝鮮甜味美,只用了黑椒去調味,不會搶走海鮮的甜味。
香烤海鮮三重奏

跟餐甜品意式奶凍做得不錯,香濃的奶香及質感幼滑,甜而不膩。

鮮果窩夫配雪糕 $78
窩夫配曲奇雪糕及切片生果,外觀不俗,但窩夫較硬不夠鬆,味道卻不錯。
鮮果窩夫配雪糕

其實餐廳的菜式全部都是用很簡單的調味料,如鹽,黑椒及香草等,但卻能做出令人驚心動魄的味覺享受,一方面材料高質,另一方面是主廚功架,最後當然是有用心的付出。
2017-07-20
2017-07-21 4867 瀏覽
平常常吃的西餐款式不多,不是肉類如牛扒羊架,就是意粉沙律等,質素參差不齊,價錢亦有高有低,普遍都要$100以上到$300以下,味道有時跟價錢未必成正比,最怕是付出跟收穫不成正比,食到一肚氣。朋友是大食家,今次介紹我們去一間位於觀塘工廈的西餐廳,他說質素不錯,叫我們可以去試試。看過食評後,似乎大家都覺得不俗,本住一試的心態,我們放工後便去試試。我們約七點到達,工廈的裝修較舊但餐廳內的裝修雅緻,有很多 Deer 鹿的裝飾品,座位舒適。食物款式不算多,應該要有的都有。我們點了一個set dinner $300及一些小吃。除了套餐外,還有散叫的餐單。前菜黑松露意大利雲吞雲吞是自家手工制,雲吞皮非常煙韌,裏面有少許的菇,黑松露忌廉汁有很香濃的黑松露味,入口後整個口腔都充滿著黑松露味,非常好吃。西蘭花忌廉湯嗅到淡淡的西蘭花味,但味道一般,比較清淡,質感較稀。餐包配油醋麵包微暖及鬆軟,配黑醋一起吃,少許酸酸的。紐西蘭慢煮牛柳拼香煎砵酒鵝肝 $300牛柳是經過慢煮後再燒焗,表面輕輕燒過,出來的牛柳是外面焦香,裏面還帶有粉色,肉味濃郁,肉汁豐富,有肉質纖維卻不鞋口。煎薯仔餅很特別,薯仔切絲後再煎成糕,視
除了套餐外,還有散叫的餐單。
前菜黑松露意大利雲吞
西蘭花忌廉湯
嗅到淡淡的西蘭花味,但味道一般,比較清淡,質感較稀。
餐包配油醋
麵包微暖及鬆軟,配黑醋一起吃,少許酸酸的。
餐包配油醋
紐西蘭慢煮牛柳拼香煎砵酒鵝肝 $300
牛柳是經過慢煮後再燒焗,表面輕輕燒過,出來的牛柳是外面焦香,裏面還帶有粉色,肉味濃郁,肉汁豐富,有肉質纖維卻不鞋口。煎薯仔餅很特別,薯仔切絲後再煎成糕,視覺上似蘿蔔糕,比平時的薯菜更有心意。本身不吃鵝肝,所以無試到,但朋友說很香而不膩。
薯仔餅
脆脆雞捧沙律 $88
沙律菜混合少許雞絲及切絲炸成的薄脆,沙律菜很新鮮爽脆,雞肉不多,但脆脆配在一起真是又爽又脆,但款式略嫌普通。
脆脆雞捧沙律
香烤海鮮三重奏 $208
在扇貝上放上蜆及大蝦,外觀精緻及有層次感。燒蝦新鮮,肉質爽口,蝦頭有少許蝦膏;蜆肉鮮甜,但只有一隻;扇貝很大隻,味質鮮美。全部海鮮只用了少許黑椒調味,完全可以吃出海鮮的原味,不會被佐料蓋過。
香烤海鮮三重奏
跟餐意式奶凍,有很香濃的奶香,很幼滑,甜度適中。
鮮果窩夫配雪糕
三小件窩夫配上曲奇雪糕及士多啤梨,奇異果,藍莓,美感十足,外觀滿分,窩夫比較硬,不夠鬆化,但整體味道配搭不錯。
鮮果窩夫配雪糕
整體而言,牛扒及雲吞味道不俗,火喉控制準確,煮法純熟,加上材料有質素,出來的效果非常好吃,絕對絕對絕對會再encore。
2017-07-20
薯仔餅
  • 慢煮鵝肝牛柳
2017-07-20 119 瀏覽
之前與朋友嚐過一次工廈餐廳,覺得不錯,這天便向男友提議到工廈餐廳「撐枱腳」 我們找來deer kitchen,附近有大商場,又近地鐵站,吃完去逛街再回家,十分方便餐廳內很有空間感,佈置頗有格調,亦很貼題地放置了不少鹿的擺設。如下圖的小鹿正好讓人「打卡」拍照這裡的晚餐有套餐和單點可供選擇。套餐包餐湯、前菜、主菜及甜品。我們點了一個慢煮牛晚餐($300),加一個意大利飯黑松露野菌意大利飯($158):飯面上的黑松露醬香氣十足~ 芝士下得超多,令飯入口時添一份芝香味飯粒不硬,而醬汁份量剛好,不會讓人覺得膩餐湯:是十分足料的羅宋湯,酸酸的可以開胃。後面的麵包是暖暖的,又香又鬆軟黑松露意大利雲吞:前菜可選沙律/黑魚子蟹肉手指多士/意大利雲吞。當中意大利雲吞較特別,而且以黑松露為餡料,十分合我心意,便選了它雲吞皮夠薄,切開後松露的香味湧出來雲吞上的脆脆加添口感~慢煮牛柳配香煎鵝肝 ($300):光聽名字就覺得很高級鵝肝很香很滑~慢煮的牛柳既鬆軟又富有肉汁,很有牛味,加上鵝肝更香蘋果金寶:經典的甜品,香滑的雪糕加脆口的crumbles加微酸的蘋果餡,再加上冷熱交融的感覺,很是滋味~ 為晚餐寫上完美句

黑松露野菌意大利飯

飯粒不硬,而醬汁份量剛好,不會讓人覺得膩

黑松露意大利雲吞

雲吞皮夠薄,切開後松露的香味湧出來
雲吞上的脆脆加添口感~

慢煮牛柳配香煎鵝肝

慢煮牛柳配香煎鵝肝 ($300):光聽名字就覺得很高級

蘋果金寶

蘋果金寶:經典的甜品,香滑的雪糕加脆口的crumbles加微酸的蘋果餡,再加上冷熱交融的感覺,很是滋味~ 為晚餐寫上完美句號

點了有爆爆珠的飲品,口感很有趣

工廈其實臥虎藏龍,花心思找一定會找到美味餐廳,我越來越愛到工廈餐廳用餐呢~

黑松露野菌意大利飯
慢煮牛柳配香煎鵝肝
蘋果金寶
觀塘區工廈林立,但幸福的我卻搵到一個'鹿'洲:一間以鹿為主題既樓上cafe叫做鹿湖小館。Cafe裏面地方非常寬敞,環境舒服,而擺設和牆身都找到鹿既蹤影,可謂是鹿跡斑斑,極具特色,有別於一般既樓上cafe。Cafe另一邊廂亦都播放着輕快柔和既歌曲,令人倍感輕鬆,適合情侶食飯或者與三五知己暢談既好地方。我地兩個人叫左一個 dinner set 有意大利菜湯,跟餐包,前菜係意大利雲吞,主菜係紐西蘭慢煮牛柳拼香煎砵酒鵝肝,甜品係蘋果金寶配雪糕,再另加左一個黑松露意大利飯同一杯特色飲品藍莓粒粒乳酸。 個餐包非常鬆軟,伴以黑醋橄欖油。略帶酸味既黑醋非常開胃,橄欖油眾所周知係非常健康既食油。餐湯則是意大利菜湯,用料非常十足,略帶微酸,非常開胃。 個前菜係令人驚喜既黑松露意大利雲吞。呢個雲吞係自家製,未食上碟個陣已經聞到濃郁既黑松露既香味,雲吞皮又非常薄,另外仲有脆口既脆條,成個口感好特別,係第二度食唔到呢種感覺 至於個主菜慢煮牛柳拼砵酒鵝肝 係全晚既highlight,重中之重!! 鵝肝入口即溶,全冇油膩既口感,食完一口已經想再食第二口另外應該因為慢煮既關係,個牛柳可以做到非常'淋' (5成熟到)

另外應該因為慢煮既關係,個牛柳可以做到非常'淋' (5成熟到),有別於一般既牛柳,非常美味,啱哂鍾意食牛柳既朋友
。配菜則有翠玉瓜,薯仔 (排成一條條,堆砌到成個拿破崙蛋糕咁,非常有心思同手藝
。)至於黑松露意大利飯,冇錯又係黑松露(我既至愛)非常香,夾有磨菇,口感豐富,十分出色。 食完主菜,到左飯後甜品,熱哄哄蘋果金寶佐以冷冰冰既雲呢拿雪糕,簡直係最佳既飯後甜品。 值得再提既係個特色飲品係個藍莓粒粒乳酸。一來既是健康飲品,二來個d粒粒珠一入口即溶即爆,口感超得意!!!

另外,waitress態度殷切,服務非常好,如遇特別食材同菜式會好細心地加以解釋!!

今次個晚餐非常美味同開心,而且食得有營,已經即刻想再encore 啦!! 大家黎開觀塘,不妨黎呢間特色樓上cafe食飯啦啦啦!! 極力推薦!!!
2017-07-17
  • 紐西蘭慢煮牛柳拼香煎砵酒鵝肝
  • 黑松露意大利雲吞
2017-07-18 69 瀏覽
觀塘工廈一向美食多,今次同朋友食一間同鹿有關既西餐廳,位置方便舒適店員服務唔錯,同我地推介左唔少美食餐包幾鬆軟,點d黑醋食更開胃叫左杯海洋誘惑特飲 $15,味道似lime soda,相當清新黑松露意大利雲吞黑松露味濃,雲吞相當有嚼勁,重係自家製添,正呀黑魚子蟹肉手指多士蟹肉好多好豐富,配香脆既toast好正法式慢煮油封鴨脾 $258廚師將鴨脾煮得相當香,鴨肉多而且口感唔錯西班牙杜洛克黑毛豬鞍配黑松露汁 $268黑毛豬肉厚嫩滑,調味出色,食完唔覺膩重有薯仔,脆肉瓜等做配菜添蘋果金寶配雪糕 $52蘋果同玉桂香非常突出,牛油味唔算太重,配冰涼既雪糕食又係另一享受tiramisu幾軟滑,重有濃濃既咖啡同酒味添
店員服務唔錯,同我地推介左唔少美食

餐包幾鬆軟,點d黑醋食更開胃

黑松露意大利雲吞
黑松露味濃,雲吞相當有嚼勁,重係自家製添,正呀

黑魚子蟹肉手指多士
蟹肉好多好豐富,配香脆既toast好正

法式慢煮油封鴨脾 $258
廚師將鴨脾煮得相當香,鴨肉多而且口感唔錯

西班牙杜洛克黑毛豬鞍配黑松露汁 $268
黑毛豬肉厚嫩滑,調味出色,食完唔覺膩
重有薯仔,脆肉瓜等做配菜添

蘋果金寶配雪糕 $52

tiramisu幾軟滑,重有濃濃既咖啡同酒味添
2017-07-15
10 分鐘 (堂食)
2017-07-18 108 瀏覽
一直都好想試呢間西餐 今日一行五人尼到 鹿頭同綠色background 做主題 好特別 環境舒服 上菜速度快 每一樣食物都好有誠意 忍不住要分享佢既黑松露意大利雲吞 一向都唔鐘意黑松露既我 食完呢個之後真係要改改呢個觀念 雲吞面頭係有炸過既雲吞皮 好香口好鬆脆 配埋混入黑松露既醬汁 真係好有驚喜 ..仲叫左四式沙律、鵝肝、慢煮牛柳 、羊架、pizza ....每樣都好有誠意 出乎意料估唔到呢區竟然有間值得比好評既西餐廳 下次一定會再尼
好特別 環境舒服
黑松露野菌薄餅/巴馬火腿蕃茄薄餅
羊架  牛柳
  • 黑松露意大利雲吞
2017-07-17 84 瀏覽
一直好想去一間有特色既西餐廳,今次俾我搵到間以鹿做主題既餐廳,幾得意餐湯係蘑菇湯,非常足料,味道唔錯黑魚子蟹肉手指多士 black caviar carb finger toast多士脆卜卜,點果醬就點得多,但係落蟹肉都係第一次,充滿鮮香黑松露意大利雲吞homemade black truffle ravioh未食已經聞到好香黑松露味雲吞皮薄但沾滿黑松露白汁既精華西班牙杜洛克黑毛豬鞍配黑松露汁 $268iberico pork stuffed with black truffle mushroom黑毛豬容易切開,肉質軟腍,食落啖啖肉汁法式慢煮油封鴨脾 $258slow-cooked confit de canard鴨脾火喉岩岩好,皮脆肉嫩蘋果金寶配雪糕 $52apple crumble with ice cream雪糕有我最愛既曲奇雪糕,果然冇令我失望,好香甜軟滑apple crumble脆脆粒好有咬口,加上甜甜酸酸既蘋果粒,味道非常特別意大利提拉米蘇芝士餅tiramisu $58tiramisu餅底富有濃郁酒香,咖啡既味道都相當突出野莓樂園 $15我鐘意佢有好多野莓蓉,味道甜甜既,夏

餐湯係蘑菇湯,非常足料,味道唔錯

黑魚子蟹肉手指多士

多士脆卜卜,點果醬就點得多,但係落蟹肉都係第一次,充滿鮮香

homemade black truffle ravioh

未食已經聞到好香黑松露味

雲吞皮薄但沾滿黑松露白汁既精華

西班牙杜洛克黑毛豬鞍配黑松露汁 $268

黑毛豬容易切開,肉質軟腍,食落啖啖肉汁

法式慢煮油封鴨脾 $258

slow-cooked confit de canard

鴨脾火喉岩岩好,皮脆肉嫩

蘋果金寶配雪糕 $52
apple crumble with ice cream

雪糕有我最愛既曲奇雪糕,果然冇令我失望,好香甜軟滑

意大利提拉米蘇芝士餅tiramisu $58

tiramisu餅底富有濃郁酒香,咖啡既味道都相當突出

野莓樂園 $15

我鐘意佢有好多野莓蓉,味道甜甜既,夏天飲最解渴
又到小編的生日月 身邊唔少朋友都積極約生日飯局一聚當諗到唔知食咩野既時候 觀塘工廈真係一塊寶地今次食既呢間西餐廳完全係卧虎藏龍無論食材定烹調手法 去到擺盤都好值得大讚👍🏼要講到佢既不足之處 可能就係佢欠缺左一個維港海景但佢都有用鹿補返數 成間餐廳不乏以鹿為裝潢既素材而且顏色搭配不會很跳脫 給人小窩之家既感覺Menu 方面可以散叫 都可以set咁叫連諗食邊間餐廳都懶既人當然要叫二人set~(即係我呢啲懶人)1/ 餐包配黑醋一般西餐廳都會有既前菜 餐包十分鬆軟 而且加熱得則剛好 簡簡單單但卻能感受到小店的用心2/白松露北海道帶子刺身帶子刺身真係食唔食 但配白松露真係第一次食鮮嫩的帶子配上淡淡的白松露味兩者搭配起來不能說奇怪 但亦不能說十分搭但喜歡嚐鮮的朋友不妨一試3/鵝肝多士Must try item!!!完全係入口即溶 瞬間流逝鵝肝烹調方式完完不會太過油膩 配上多士 帶出多層次的口感 完全沒浪費到呢份高級食材4/芝士焗龍蝦用料完全唔吝嗇鮮嫩的龍蝦配上濃濃的芝士當然係最佳拍檔再配上特濃蝦膏真係膽固醇既好朋友 但都係一次半次 當然要食完先減5/ 黑毛豬鞍配黑松露汁完全未食過肉質咁嫩既豬鞍!豬
又到小編的生日月

但佢都有用鹿補返數

成間餐廳不乏以鹿為裝潢既素材

而且顏色搭配不會很跳脫 給人小窩之家既感覺

Menu 方面可以散叫 都可以set咁叫

連諗食邊間餐廳都懶既人當然要叫二人set~
(即係我呢啲懶人

鮮嫩的帶子配上淡淡的白松露味

兩者搭配起來不能說奇怪 但亦不能說十分搭

但喜歡嚐鮮的朋友不妨一試

3/鵝肝多士

Must try item!!!
完全係入口即溶 瞬間流逝

鵝肝烹調方式完完不會太過油膩
配上多士 帶出多層次的口感 完全沒浪費到呢份高級食材

4/芝士焗龍蝦

用料完全唔吝嗇
鮮嫩的龍蝦配上濃濃的芝士當然係最佳拍檔

5/ 黑毛豬鞍配黑松露汁

完全未食過肉質咁嫩既豬鞍!
豬鞍雖有一定厚度 但廚師完全沒overcook 每一口都是嫩的

而且肉質完全沒雪藏味 完全是高質食材
即使不醮醬汁 原汁原味咁食都

Must Try Again!

6/ 烤焗bb羊架

意想不到的蠟燭都有提供埋

仲有埋朱古力筆寫既happy birthday

雖然蛋糕雖小 一樣好驚驚喜好surprise

蛋糕食落去唔會死甜 而且仲十分creamy

淨係心意都加爆分!

食後感:
雖然沒靚靚既窗外景色
但淨係野食既質素已經勝出

2017-07-04
慶祝紀念
生日
2017-07-07 3066 瀏覽
經常聽人講觀塘工廈中卧虎藏龍餐廳不但具有自己獨特風格外食物質素和味道都非常高質而今天到訪的Deer kitchen是間意大利菜小店它有個別緻的中文名字-鹿湖小館這名字取得像台灣餐廳般這增加了我對它的親切感~一進店內便會看到店內鎮店之寶純白色小鹿的擺設 非常顯眼全店採用木材作家具以白色 作主調 再配以啡色風格簡單舒服 非常有空間感我們點了二人套餐$698首先是餐包熱騰騰的可以點上黑醋配着吃開開胃前菜點了1.白松露帶子刺身第一口咬 立刻嚐到松露的香味帶子鮮味 沒有任何腥味有點入口融化的感覺2.鵝肝本人不太愛鵝肝因為大多較油膩和漏這個富有油脂的香味而這個份量剛好 再多便會膩了3.蕃茄忌廉薑湯這個薑味剛剛好 不會辣但有淡淡薑味喝後可以暖胃 適合女士或者冬天喝4.芝士焗龍蝦加上芝士和洋蔥焗味道一流 非常邪惡主菜5.煙燻西班牙黑毛豬鞍這真的非常好食!這真的非常好食!這真的非常好食!我要說3遍絕不誇張 是我第一次食過最好食的豬!這黑毛豬有一定厚度 肉質嫩口脂肪比例低 相信是因為黑毛豬的運動量足夠令它的肉夠結實 不會有太多的脂肪而廚師烹調時間亦剛好可以將肉汁都鎖住在肉內在嘴嚼的時候 肉味散發在口腔內令
經常聽人講觀塘工廈中卧虎藏龍
餐廳不但具有自己獨特風格外
食物質素和味道都非常高質
而今天到訪的Deer kitchen

是間意大利菜小店
它有個別緻的中文名字-鹿湖小館

這名字取得像台灣餐廳般
這增加了我對它的親切感~
一進店內便會看到店內鎮店之寶

味道一流 非常邪惡

主菜
5.煙燻西班牙黑毛豬鞍

我要說3遍
絕不誇張 是我第一次食過最好食的豬!
這黑毛豬有一定厚度 肉質嫩口

沒有添加色素
不會死甜 不錯

朋友非常滿意這次的生日飯和安排
食物不但味道好 份量亦足夠
店員服務態度亦很好 常常為我們添水~
2017-07-04
慶祝紀念
生日
  • 西班牙黑毛豬鞍
2017-07-06 71 瀏覽
周圍去食好野後,一直想再去工廈尋好西,今次㨂呢間位於觀塘嘅餐廳,搵食好夥伴話呢到食物幾精緻同埋有抵食,所以今次就黎試下佢既質素如何 Late tea 叫左個炸魷魚圈,一個個炸到金黃,顏色生好靚,炸物的香氣最吸引的,咬下去時口感鬆軟,魷魚輕易就能折斷,咬開後能清楚看到薄薄的脆漿包裹著一個魷魚圈,比例適中,而味道方面,魷魚質感爽彈,吃落香口,加上沒有放太多的鹽巴,能吃得到真正的魷魚香再來肉醬芝士格仔餅上碟用個細plan 幾得意,每塊薯格都炸得香脆,大大塊,芝士和蕃茄肉醬相當香濃,蕃茄肉醬酸酸甜甜,真的有肉碎,口感非常鍾意食士多啤梨醬甜品,就叫左呢個雲呢拿士多啤梨奶凍, 雲呢拿香滑滋味充滿濃郁的香氣,士多啤梨唔單止靚,甜味壓倒酸及香味,連頂部也一樣甜,配上滑滑的奶凍夠彈性好挺身,亦同樣美味巨蜂提子粒粒乳酸,整杯飲品味道較濃、較甜且帶酒香,另外一粒粒珠珠咬落一股爽歪歪乳酸味,酸酸甜甜既清新解渴又搵到一間食好西嘅工廈,整體環境乾淨服務員有禮貌食物更加值得一讚

炸魷魚圈,
肉醬芝士格仔餅