2017-07-03 1245 瀏覽
見到 Facebook Wine Buff寫 “Enjoy free corkage when dining at Darcy & Liz restaurant!” (有關呢個優惠,讀者請看到最後); 即刻睇吓呢間餐廳響 Openrice d comment, 11個笑, 1 個OK, 唔錯喎, 於是決定同 Gang 6響果度食花花同我嘅生日飯。餐前先送上麵包盤,仍帶微溫,但麵包無麵包香, 雖然暖暖地, 但係硬到界損個咀, 牛油亦無牛油應有嘅香味,平時我地我朋友麵包王,都只係食左半件就擺低。鵝肝雖然煎到外面熟,裡面軟嘅效果,但嫌外面太乾同埋唔熱。Parma ham 卷 – 可以。洋蔥湯 – 要用 disaster 黎形容, 唔駛用文字形容, 睇相 (係未攪已經咁樣)龍蝦兩食 – 有湯同意粉, 湯嫌太稀, 龍蝦味淡;意粉一般,應該無用番龍蝦本身D膏來炒,似係用果D即用意粉醬汁黎煮。蝦意粉 – 蝦應該係急凍嘅, “有創意” 地加左蝦米,唔中唔西,好唔夾。Iberico Pork Rib – 唔錯, 雖然有D懷疑係咪真係 Iberico Pork, 因為無應有果種肉味。Rib Eye – 由

鵝肝雖然煎到外面熟,裡面軟嘅效果,但嫌外面太乾同埋唔熱。

Parma ham 卷 – 可以。

Rib Eye – 由於我地有幾位唔食得太生; 所以要求 MEDIUM WELL 然後切半舊再煎至 WELL DONE。我去過好多餐廳都好樂意咁做,不過個伙計好似覺得好奇咁。Anyway, 佢有照做,但因為本身塊牛排質地唔好(無論肉質或肉香,又好多筋),煎得幾好都無用。

最後,要提提大家, Wine Buff響 facebook寫所謂 “Enjoy free corkage when dining at Darcy & Liz restaurant”,其實係要響 Wine Buff 買酒,去到餐廳出示番收據,並要帶番收據上果D酒先可以免開瓶費,我就一時大意,無睇到 “terms and conditions”,亦無book 枱時問清楚店員,就好魯莽咁帶左4 支唔係響 Wine Buff 買嘅酒;要捱$200 一支開瓶費。其實我都有響 Wine Buff 買過酒,但即使我能出示收據;店員都話係公司policy,一支都唔能夠免,因為我帶果幾支都唔係響Wine Buff 買的。
Panfried Goose Live
Rib Eye
2017-06-30
生日
2017-06-30 593 瀏覽
今日同同事補足生日,黎日街呢邊搵食,本身想食嗰間一如以往full house,唯有再去入d黎到呢間用了Jane Austen名著“傲慢與偏見”主人翁任名的餐廳。開揚的設計,特高樓底,加上恰到好處的裝潢,不浮誇,更顯出格調,誰說法國風一定得是甜得膩的碎花及華麗的浮雕。一個3個course的午餐只是165再加1,價錢非常吸引,而且甜品更是大size,一點都不小氣。新鮮出爐的牛角包,好香牛油味,而且一人有兩件,侍應會提醒我們小心熱。沙律望上去非常新鮮,而且亦非用下欄菜堆砌我叫左個住家中湯,冇味精,法國菜中加入一個住家湯供選擇,可見店主細心主菜意粉及鱸魚都被清空,太好味。甜品是另一個亮點,見甜品櫃上有價錢,單叫需

沙律望上去非常新鮮,而且亦非用下欄菜堆砌

主菜意粉及鱸魚都被清空,太好味。

甜品是另一個亮點,見甜品櫃上有價錢,單叫需

沙律

香橙朱古力蛋糕
白朱古力cheese cake
  • 白朱古力cheesecake
2017-05-30 487 瀏覽
難得放平日,就約朋友食個悠閒午餐,同佢補祝生日。本想到一間意大利餐廳食下手造意粉,可太多人,就到附近睇下有冇alternative。友人話黎嘅時候見到呢間Darcy & Liz 感覺唔錯,menu睇落都好對辦,我就快速睇下之前d食客黎影嘅相,都覺得可以一試就坐低喇。侍者好快就奉上一盤四個迷你牛角包,齋睇賣相已經好靚,包身好鬆脆,內裡有罌粟籽,上面就鋪左芝麻同埋果仁碎,食起黎好香口呀,如果喺bakery賣應該會好受歡迎。我愛飲湯水,見到前菜有番紅花魚湯,就揀呢個啦。湯好清澈,有淡淡嘅魚鮮,似媽媽嘅自家湯水,很適合夏天飲。主菜我同友人都揀左要加錢嘅燒伊比利亞豬扒,但店家話剩返一份,話主廚提議其中一份轉豬肋嘅部份,我覺得一試無妨,就去碼啦,要了七成熟嘅。嘩,一將多肉同骨排嘅部份輕輕切開,d肉汁就不住咁走出黎喇!大啖食落去滿口肉香,好滿足呀!其實我之前好鍾意Limehouse嘅豬扒,好可惜餐廳已經結業,依家終於搵到另一個好地方喇!塊肉曬左少少胡椒就咁食已經好好味,但點d伴碟嘅汁都唔錯(sorry我唔記得左係咩汁,但好creamy好香嘅,我仲用左佢黎點西蘭花同椰菜花)。旁邊嘅紅蘿蔔切成一粒粒,應
難得放平日,就約朋友食個悠閒午餐,同佢補祝生日。

主菜我同友人都揀左要加錢嘅燒伊比利亞豬扒,但店家話剩返一份,話主廚提議其中一份轉豬肋嘅部份,我覺得一試無妨,就去碼啦,要了七成熟嘅。嘩,一將多肉同骨排嘅部份輕輕切開,d肉汁就不住咁走出黎喇!大啖食落去滿口肉香,好滿足呀!其實我之前好鍾意Limehouse嘅豬扒,好可惜餐廳已經結業,依家終於搵到另一個好地方喇!塊肉曬左少少胡椒就咁食已經好好味,但點d伴碟嘅汁都唔錯(sorry我唔記得左係咩汁,但好creamy好香嘅,我仲用左佢黎點西蘭花同椰菜花)。旁邊嘅紅蘿蔔切成一粒粒,應該係用牛油煮過?好香甜,一d腥味都冇,粟米仔都新鮮爽甜。一邊啖啖肉,有d蔬菜balance下,感覺良好。

眼看甜品櫃入面都幾多選擇,就埋去睇下。最後揀左平日比較少見嘅熱情果焦糖燉蛋同埋薑汁奶凍。個燉蛋真係熱情果味泛濫,咬落去d熱情果籽卜卜脆!好香好醒胃呀!不過熱情果係霸道嘅,如果你鍾意蛋味濃嘅就食返傳統口味啦。至於奶凍都唔野小,食落有薑汁嘅清香,但唔辣,夠晒香滑,上面一小撮cream好light,我好鍾意呀!

呢間餐廳無論食材同味道都一流,價錢都好合理,我一定會再黎!不過座位唔多,我估book定位會好d~
餐前迷你牛角包
番紅花魚湯
燒伊比利亞豬肋
熱情果焦糖燉蛋、薑汁奶凍
2017-05-13 362 瀏覽
Cringe-worthy, 中文大約可譯為"令人打冷顫的"。 事源兩名港女決定於darcy&liz用餐就係貪店鋪名稱夠「特別」,應該係專登target情侶幫襯,所以決定前往一探究竟。店鋪位置係有d難搵,但港女路痴加上google map協助都成功到達,應該冇人會搵唔到。到達餐廳時一度諗過放棄,轉食第二間,因為星期五晚上,餐廳入面竟然只係得一台人!兩名港女交換一個眼色,心諗「伏味濃」!但既然搵左咁耐路,就硬著頭皮步入餐廳。店鋪內環境「骨子」,燈火通明,先加一分。店員待我們坐下後指出尚未過happy hour (5-8pm), 特定飲品買一送一。港女order了sparkling wine. Tgif 喎,少左happy hour 點成事?我地order左兩個 starters, salmon salad 同warm cheese and totmato salad. Main dish就一個baked cod 同 confit duck leg.先上桌嘅係一籃子滿滿法包,烘得又脆又暖,又加一分。Salmon salad 上salmon 新鮮,大塊,salad dressing 亦夠味,

店鋪內環境「骨子」,燈火通明,先加一分。

先上桌嘅係一籃子滿滿法包,烘得又脆又暖,又加一分。

Salmon salad 上salmon 新鮮,大塊,salad dressing 亦夠味,再加一分。

Warm cheese tomato salad 原來係將半溶嘅crottin cheese 放係番茄同一塊脆口非常嘅包上面,芝士同番茄味道好夾,入口即溶,又又加分。

主菜上場,baked cod 入味,魚肉鮮嫩彈牙,完全冇雪味,水準之作。

Duck leg 皮脆肉嫩,而且惹味非常,肥而不膩。

甜品係blood orange chocalate cake, 味道濃郁,甘中帶甜,為呢一餐畫上完美句號。

其實食完main course, 兩名港女已經完全比darcy&liz 滿滿誠意同高水準美食所打動,所以決定要上openrice寫港女人生第一篇食評,同大家開心share, 亦希望darcy&liz 然後每個星期五晚座無虛席。可惜港女太為食,亦冇plan到寫食評,所以一張相都冇影到,惟有誠意搭救,以文字高度讚揚darcy&liz.

有心有實力小店,香港買少見少,亦希望食客用行動支持,用openrice 訂台亦都好方便,同另一半黎食做下Mr. Darcy 同elizabeth又得,同朋友黎食下有心有水準菜式亦得,得左。

2017-05-12
  • Baked  cod
  • Confit  duck  leg
2017-04-26 411 瀏覽
某日係wine buff website 見到Darcy & Liz website 於是入去望下發覺menu 很合理價位又係日街,一條我很喜歡的街,於是決定去試一試!同事們一共六人去試試午餐!一到門口已經十分喜歡小店子因為不是太迫又可以外望街很有一種悠閑感覺!午餐是套餐但有中式湯,粉葛鯪魚湯,同事們有order ,他們說味道真材實料✌🏻我自己order cream of mushrooms,味道ok. 我們發現原來用某信用咭消費滿$500可以有一支酒,仲是Australia Margaret River, 以送贈來說我們覺得好ok他們的麵包是牛角包十分鬆軟!仲可以加添的!Main course 我們order sirloin steak and barramundi. 我個steak 就有的根所以一般,但barramundi fillet 就幾好!下次一定想來試試晚餐因為環境,服務,wine 也好ok!
他們的麵包是牛角包十分鬆軟!仲可以加添的!
下次一定想來試試晚餐因為環境,服務,wine 也好ok!
Mushroom  soup
2016-12-29 2973 瀏覽
真的很佩服開小店的人,往往是為了理想,或是想學以致用,但面對租金及經營成本的問題,只可以用「捱」字來形容。而這類小店,為了生存,就只好選擇一些地點不太就腳的地方。Darcy & Liz位處灣仔日街,老實講,位置並不好找,但出品卻是有心。早前午間,跟幾位好友午間小敍。餐前先送上麵包盤,仍帶微溫,暖暖地,塗上牛油,略為軟化後,味道更好。Donnhoff Tonschiefer Riesling 2014 (85ml)德國Riesling一向有水準,在午間喝上一杯帶礦物味的白酒,又夠冰凍,少許酒意,人也放鬆了。Green TeaSmoked Wild Salmon With Cucumber, Red Radish Microherbs, & Carrot and Orange Mousse賣相亮麗,經綠茶煙燻過的三文魚,保留了魚肉的柔彈性,卻又多了一份幽香,油脂比預期中輕盈,大廚的功力無庸置疑,或者白酒配海鮮是常識吧!呷一口白酒,帶出了魚肉的鮮香。至於伴碟的青瓜片、櫻桃蘿蔔及蔬菜苗,都是帶來清新爽朗的氣息。Stuffed with Forest Mushrooms, Foie Gras a
而這類小店,為了生存,就只好選擇一些地點不太就腳的地方。

早前午間,跟幾位好友午間小敍。

Green Tea

Smoked Wild Salmon

& Carrot and Orange Mousse

Stuffed with Forest Mushrooms, Foie Gras and Pork Cheek,

Green Apple Foam and Own Jus

主菜是走地雞腿卷,由於是走地雞,皮下脂肪極少,肉質會較結實,大廚聰明地用slow cook方法處理,令雞肉變得柔軟,餡料是磨菇、鵝肝和豬面頰肉,令到味道更多完化,吃之前再放上青蘋果泡沫,中和了油膩的感覺,與及多添了芳香。

(85ml)

到了甜品時間,配以一枝甜度較高的Riesling,雖然個人喜歡Dessert Wine,但偶爾轉轉口味也不錯。
Pavlova Cake

With Vanilla, Raspberry and Yuzu Cream

湊巧是朋友的生日,大家也樂意把甜品變成生日蛋糕,蛋白脆餅很鬆脆的口感,再加上香草、紅莓及柚子的清新氣味,令整個甜品更可口。

有心的小店很多,但懂門路或肯支持的也不少,寄望下次再來時,有更令人回味的菜色。
2016-09-04 5438 瀏覽
Went to the private room upstairs of the restaurant. Last time I came they still have this Russian chef and to be frank I was not a big fan of their food last time. So since the chef was replaced I've decided to try again. It was an all white wine dinner so we ordered quite some seafood. Before I start on food I have to say I'm very impressed with their abundant amount of Burgundy glasses, a lot of so called fine dinning wannabe restaurants have very bad wine glasses and most either don't know o

Before I start on food I have to say I'm very impressed with their abundant amount of Burgundy glasses, a lot of so called fine dinning wannabe restaurants have very bad wine glasses and most either don't know or don't care. But that's not right, if you're in the F&B business then you should know your stuff. So respect to the owners of Darcy and Liz.

We started with some Iberico ham, a salad, 2 pots of mussels (one chilli sauce and the other white wine), also we have a baked fish. None of those was special, and then the roast beef came with their secret mushroom sauce. For me that wad the dish of the night and for that I'd come again, even if it's just for that. I guess I'm pretty satisfied and I'd come again for wine tasting dinners.
2016-06-27 5069 瀏覽
新手,第一次寫評,話說星期六大熱天時,本來想去游下水,但我老婆得知kapok 做 on sale (女人shopping 係常理吧)所以,便去灣仔日月星街行下買下嘢,因我得知嗰幾條街都有d特色小店。言歸正傳,行下買下,見餓餓地,想食下嘢,見到Kapok 隔幾嗰鋪位,有間小餐廳,門口🈶️牌寫住wine free flow $128 我心想,發啦,我最喜歡任飲......跟住有位熱情光頭待應仲同我介紹一番,之後,經老婆大人同意下便試下。講真可能棟大廈外牆番新中,門面就真係麻麻,但餐廳入面都十分整潔,因當日大約三點左右,我們點了warm octopus salad , Scallop risotto & 佢地推介的Roasted Pigeon Stuffed . 再加free flow red wine ....(最重要係想relax 下,放下一週的工作煩惱)首先warm octopus salad 味道不錯,燒香了的八爪魚,外脆內軟再加沙拉酸甜味,真係夏天不錯的配搭。跟住scallop risotto, scallop 分量十足,本身risotto 味道不錯,芝士薄脆很香囗,但我太太認為咸左
跟住scallop risotto, scallop 分量十足,本身risotto 味道不錯,芝士薄脆很香囗,但我太太認為咸左少少.
..再嚟 roasted Pigeon stuffed , 見到賣相ok(其實我本來就不是太餓,只係為左有飲紅酒關係Heee )一試之後,隻Pigeon 焗烤得非常好,再問一下waiter 哥哥,原來佢地pigeon 係法國貨再釀入鵝肝及豬肉釀,味道得以昇華,加上佢地free flow 隻red wine 真係prefect match , 最終我食左大半隻,再化骨,又如果再加杯beer 我一定可以食多隻
....
呢間餐廳重有一様嘢要提,記住食佢地的麵包,真係好好味熱辣辣,最重要係無限添食.... Hahaha⋯⋯
最後光頭熱誠哥哥,仲推介dessert ,但下午兩三點嚟講太heavy ..
呢間餐廳位於日街,比較偏靜,可以有遠離城中的感覺⋯⋯係weekend 的不錯選擇
2016-06-25
2016-06-26 3992 瀏覽
第一次走進灣仔的日月星街, 感覺好優閒, 慢活的, 好自然, 舒服走進日街的街尾, 看到一間法國餐廳, 感覺不錯, 就成為我同女朋友的晚餐, 環境一貫歐陸風, 坐得好舒服, 侍應介紹左幾道菜式畀我地, 前菜係八爪魚沙律, 八爪魚切薄片, 再配BB莧菜,一般來說八爪魚的肉質好易煮鞋, 但這個用低溫煮的八爪魚, 用的是八爪魚觸鬚, 經過低溫過程可改變八爪魚肉質的口感,口感嫩中帶脆,新鮮爽嫩,非常有嚼勁, 而BB莧菜好爽脆, 配上柚子, 醋造成汁, 酸中帶甜, 口感富層次, 好開胃生牛肉他他, 用迷仔雪糕筒裝住生牛肉他他, 的的式式,賣相好吸引,  牛肉非常嫩滑,香菜及酸瓜等配料, 有入口即融的感覺,特別之處在於味道,酸, 甜, 辣同冶一爐,牛肉中混了芳香的蔥花,牛肉既滑再加CONE 既脆, 口感層次充分提升, 正釀BB鴿可說是一道手工菜, 在鴿肉內鵝肝, 香菇, 豬肉同黑松露,形成一道與眾不同的菜餚,乳鴿外皮鬆脆, 柔嫩多汁的乳鴿以酸中帶甜的醬汁包覆輕透著相思木獨有的碳烤香氣, 而鵝肝, 香菇, 豬肉同黑松露, 更是讓人唇齒纏綿的意外驚喜。甜品係PAVLOVA, 賣相好吸弔, 以蛋白餅,

釀BB鴿可說是一道手工菜,
甜品係PAVLOVA, 賣相好吸弔, 以蛋白餅, 加上鮮打忌廉,藍莓,紅苺組合創作, 呢個Pavlova令我著迷,是雪白外表,酥脆,裡面Q彈軟嫩,很特別的口感, 一個完美甜品作結

2016-06-02 2167 瀏覽
係今年車媽媽認識了很多新食友,朋友,當然不是每位也能深入了解到做成知己,但很幸運哋又能給我遇上一位像甜魔媽媽一樣的{為食好友},清麗村姑Kan^0^這天籍著一頓由Darcy & Liz大廚為Riesling Weeks Promotion度身訂造的3道菜跟清麗村姑預祝生辰,此菜單還配襯上香甜易入喉的德國白酒亦只係$488/位,還有Buy three get One Free,水準還很不俗呢,真心推介喔!! 據好友Joyce介紹原來Darcy & Liz原來係名著傲慢與偏見的兩位主角的名字,不知我們又會否帶著矛盾去進餐呢??我一定有因為不應飲酒的我又喜歡飲喎該怎麼辦呀!! 這天我們被安排到樓上的位置用餐,期待精彩美食來臨前先給我們送來麵包籃~ 微暖自家製法包質地軟熟,抹上軟滑牛油真的可口非常,更將胃口一一打開呢~ 先來配襯頭盤及主菜嘅佳麗係德國Donnhoff Tonschiefer Riesling2014由懂品酒的友人帶領下品嚐此帶礦物味道的白酒~ Starter{Green Tea Smoked Wild Salmon},伴碟Carrot a
Starter{Green Tea Smoked Wild Salmon},伴碟Carrot and Orange Mousse味道很特別,還有清爽青瓜及櫻桃蘿蔔伴吃,那極具彈性咬口的野生三文魚,味道超油潤,魚味香濃,極少在坊間餐廳吃到啊~
Main {Sous Vide Cooked Free Range Chicken Leg Roll},賣相十分吸引,大廚會在客人面前將青蘋果泡沫放在上面~
煙肉雞脾肉卷內藏有不少野菌,豬面肉,原來還有我已戎掉的鵝肝......罪過.罪過,這雞卷口感超軟滑,味道層次很豐富,先來肉香隨之菌香但一點也不覺膩感,伴旁的椰菜花碎應記一功啊~
第二款配酒係Weingut St.Urbans Hof Leiwener Laurentiuslay Riesling Spatlese 2007,味道香甜,配甜點後變化多端,就算不懂飲酒的人也應該喜歡它呀~
Dessert{Pavlova Cake}蛋白餅用上雲尼拿,紅桑子及柚子忌廉鋪得滿滿,還有不少新鮮雜莓陪襯,色彩鮮艷看見也想吃喔^0^我們亦用此Pavlova Cake跟6月生日的{清麗村姑}預早慶祝生辰嚕!!
蛋白餅做得鬆脆不過甜,而且口感十足,三色忌廉各有所長,雲尼拿香甜,紅桑子果香濃郁跟清新柚子互相輝映,大家也十分歡喜呢!!
這Meau供應期由1-30/6,大家也快去品嚐一番啦,包大家值回票價呀^0^
2016-06-01
1K
2016-06-01 1203 瀏覽
"傲慢與偏見"是我從小喜愛閱讀的著作,當我知道有一間名叫 Darcy & Liz 的餐廳,便知道餐廳老闆一定是知音人。"Pride and Prejudice" 是一個經典的愛情故事,Mr Darcy 是一位表面上十分傲慢的貴族男主角,而女主角 Elizabeth 是一位平凡但聰明美麗的鄉村少女。男主角最終放下我身段,而女主角亦放下對他的偏見,愛情終於得以開花結果。追問之下,發現餐廳的老闆娘果然是 Jane Austin 的粉絲,難怪這裏的logo簡單得來亦充滿古典味。餐廳位於日街,與星街只是1街之隔,"日"和"星"本是不能在一起的,這就好比書中的男女主角,一位是貴族,另一位只是平民,看來老闆娘選址十分有心思。Darcy & Liz 的俄羅斯大廚精於處理西餐,為了同一位清麗脫俗的女生慶祝生日。這位女士與眾不同,過著樂活的人生,咦?與書中的女主角也有幾分相似。今晚就讓大家高興一點,我們都點了 wine pairing 晚餐,當然又是要開車的阿P除外。這個 Riesling wine pairing dinner 每人只需$488元,而加仲做緊買3送1優惠,我們今天一行8人,計落即係有兩位
今晚就讓大家高興一點,我們都點了 wine pairing 晚餐,當然又是要開車的阿P除外。這個 Riesling wine pairing dinner 每人只需$488元,而加仲做緊買3送1優惠,我們今天一行8人,計落即係有兩位免費,真係抵到笑.....
頭盤是野生的三文魚,是俄羅斯大廚自家綠茶煙燻製的。野生三文魚都呈深橙色,與飼養三文魚的質感完全不同。野生的三文魚果然非同凡響,魚香十足,難得的是,大廚於處理魚肉火候上做得非常好,魚肉一點也不乾。與用來pairing的 Donnhoff Tonschiefer Riesling 2014 味道十分配合,完全突顯了三文魚的煙燻香味。
Green Tea Smoked Wild Salmon
GG grade的白酒果然色澤金黃, 同桌有品酒大師,他說這酒礦物味頗重,其實何謂礦物味?他笑說攞條鎖匙出嚟lam吓便自然會明白...... 我努力地除去一切雜念,專心地去品嚐這款Risling,我只覺得酸度比較突出,與風味較淡的三文魚頭盤味道好夾。這款清爽酸度的 Riesling,在天氣悶熱的香港喝特別適合。至於礦物味......我真係領略唔到.....
第二道菜是野雞卷,大廚特製了一些青蘋果 foam 來配鮮味的野雞卷。Riesling的酸度和鮮果的味道減少了野雞卷的油膩感覺。野雞卷內的香濃蘑菇與外層的煙肉味道相配,加埋野雞肉,頓時令肚皮非常滿足。
Free Range Chicken Leg roll
原來最精彩的是 Darcy & Liz 的甜品,這裡的 Pavlova Cake做得非常出色,店家知道我們有朋友生日,特意原個蛋糕奉上。廚師特別加了雲尼拿忌廉、紅桑子忌廉、柚子忌廉及大量新鮮水果來為這生日蛋糕做勢,大家見到都讚嘆不已。
Pavlova Cake
用來配甜品的是 Weingut St. Urbans Hof Leiwener Laurentiuslay Riesling Spatlese 2007,是一支微甜型的口感複雜有層次的 Riesling,用來配搭 Pavlova Cake 的甜蛋白以及脆餅效果非常不錯。
這Pavlova cake是我們的誠意推介,蛋白餅造得非常香脆,甜度較手,再配以鮮滑的忌廉一同吃,真的是滋味無窮。我們都不約而同最欣賞那柚子忌廉,頓時令甜品的整體味道立體起來。
難得大家聚首一堂,我們七嘴八舌嘻嘻哈哈的,過了一個愉快的晚上。原來品酒也能令人領悟人生道理,其實人生在世短短幾十年,凡事都不要太執着。只要健康快樂,已是最有福氣的了。請大家也嘗試放下自己的傲慢與對別人的偏見,自然能發掘世界美好的一面。
2016-05-31
Free Range Chicken Leg roll
  • pavlova
  • wine pairing set dinner
2016-05-31 1144 瀏覽
原來破除第一印像後,可帶來倍增的喜悅;原來傲慢偏見的背後,可揭示真誠與慷慨。那天偶然的邂逅,為平凡的人生多添上色彩!以日、月、星命名的街道,浪漫兼詩意,不過到訪的次數確是少之又少,對上一次要數到好幾年前了!我們一班「為食友」特意跑到日街,今次的對象是「Darcy & Liz」。若不是友人的提點,我根本不會意識得到。「Darcy & Liz」餐廳名字源自小說「傲慢與偏見」中的一對男女主角 — Fitzwilliam Darcy 和 Elizabeth Bennet。雖然未讀過這本小說,可想像一男一女,少不免浪漫的情節。剛說到浪漫,一看外牆正在修維,倒有點大煞風景!「Darcy & Liz」面積不大,卻有著溫馨小餐館的感覺!原來樓上另有天地,可容納更多的食客,裝潢比樓下更為簡約!我們當天的餐單包括頭盤、主菜和甜品,組合看似並不複雜,不過菜式方面是經大廚為 Riesling Weeks 而精心炮製的。提起 Riesling,令不少不好酒的女伴也雀躍起來,包括嗜酒的我,所以這天抱有一份好奇與及特別的期待,究竟「Darcy & Liz」的菜式加上 Riesling 配搭,可會像暢銷小說般精彩?真
原來破除第一印像後,可帶來倍增的喜悅;
原來傲慢偏見的背後,可揭示真誠與慷慨。

那天偶然的邂逅,為平凡的人生多添上色彩!

剛說到浪漫,一看外牆正在修維,倒有點大煞風景!
原來樓上另有天地,可容納更多的食客,裝潢比樓下更為簡約!
我們當天的餐單包括頭盤、主菜和甜品,組合看似並不複雜,不過菜式方面是經大廚為 Riesling Weeks 而精心炮製的。提起 Riesling,令不少不好酒的女伴也雀躍起來,包括嗜酒的我,所以這天抱有一份好奇與及特別的期待,究竟「Darcy & Liz」的菜式加上 Riesling 配搭,可會像暢銷小說般精彩?真讓我翹首以侍!
大家也餓透了,麵包籃真的擁有「救急」之用。包質外脆內軟,帶著微溫,任誰也不會抗拒吧!

首先介紹的 Donnhoff Tonschiefer Riesling 2014,跟 Riesling 住常予人甜香的感覺很不一樣。酒味不單較 Dry (不甜),而所含的礦物口味,對我來說頗有新鮮感,似是約即約離、觸摸不定的虛擬感,不過這空間正好給大廚設計獨一無二的頭盤和主菜!
& Carrot and Orange Mousse

充滿夏日色彩、兼富有層次美感的頭盤端上,簡直是一件跳脫的藝術品。
眼睛感到非常滿足,可是返回實際狀況,本身不是三文魚的愛好者,尤其對煙燻的更不太喜愛。正當猶疑之際,再仔細一看面前的綠茶燻三文魚,色澤柔和自然,沒有刺眼的紅與及肥脂,於是摒棄固有的偏見,放膽一試!

果然這是與別不同的三文魚,吃罷令我有著從未有過的感動!入口煙燻氣味香醇柔和,三文魚的魚質緊緻,充滿豐盈的彈性,加上清甜的魚味,令我不想停口,繼續沉醉於她的嬌美之中。喜歡的話更可將三文魚沾上點點香橙慕絲,與及呷一口 Donnhoff Tonschiefer Riesling 2014 伴送,感覺就是鮮的喜悅和滿足!這次真的見識了野生三文魚的吸引力,跟養飼三文魚千篇一律的軟滑及無味,絕對不可同日而語!
至於伴菜的青瓜、櫻桃蘿蔔、蔬菜苗和紅蘿蔔,滿是清新的菜香,質感爽脆多汁,證明質量絕佳。最後我的碟子上一件不留,空空如也!再來一口 Donnhoff Tonschiefer Riesling 2014 ,發現原來礦物口味跟蔬菜也合拍得很!
Green Apple Foam and Own Jus

主菜是雞腿卷,廚師為我們每一位添上青蘋果泡沫,鼻子即時被清新的果香吸引。
經過兩小時真空低溫烹調的走地雞腿卷,由香而不鹹的煙肉捲扎,肉質非常嫩滑可口,雞腿裡釀入了磨菇、鵝肝和豬面頰肉,配上清怡的小酸醬汁,簡直是一道清中帶香的主菜,味道與用料的配搭同樣令人稱心滿意!這刻試呷一口 Donnhoff Tonschiefer Riesling 2014,不但進一步減低雞腿卷的油脂感,淡淡的花香也能完美地將雞肉襯托。

以新鮮味美的椰菜花和車喱茄作伴菜,同樣也落得一掃而空的下場,只怪您過份美味了!
Weingut St. Urbans Hof Leiwener Laurentiuslay Riesling Spatlese 2007 (85ml)

另一支 Riesling 出場了,大家熟悉的甜味浮現了,不過並不是期盼的濃甜,反而是微甜配合豐富的層次口感,可以肯定這支 Riesling ,逼使大廚製作出別出心裁的甜蛋白脆餅來!
Pavlova Cake

一向很害怕忌廉,不過瞬間已被這可愛的蛋白脆餅迷住了,試了一口更確定喜歡上她!從沒有嚐過那樣清爽的忌廉,不甜也不滯,還滲出清新怡人的雲尼拿、紅桑子和柚子的香氣,加上鬆化脆餅口感,襯上微甜的Weingut St. Urbans Hof Leiwener Laurentiuslay Riesling Spatlese 2007, Pavlova Cake 的確很美妙與微妙,完全能對上大家的口味。
非常寫意兼滿足的飯餐,還未來得及回味,一班「為食友」已提早給我獻唱生日歌和祝福,實在是小妹的大確幸,雖然下月將是我的「休肚期」,大家也可以相約「為食」一番,試問我又怎會捨得跟您們不見呢?!我絕不是一個傲慢的人啊!

正如「傲慢與偏見」的金句:『對一個人有成見之後,便無法公平判斷事情的結果。』「Darcy & Liz」雖然是小店,在食材、煮功、味道、創意和誠意等各方面,均達到非凡的水平,憑著簡單的三道菜與 Riesling 的配對,大廚在平實中發揮得淋漓盡致,帶出無限的驚喜來!千萬不要只著眼小店的不足,其實也有著值得大家留意,具有實力與潛力的選擇!

第一印象固然重要,不過如不放棄傲慢與偏見,將會是您的損失!

Riesling Weeks Promotion 推廣期為整個6月份,每位才 HK$488,還享買三送一優惠,真心推介給身邊對飲食有要求的朋友。

2016-05-11
  • Green Tea Smoked Wild Salmon With Cucumber
  • Red Radish Microherbs
  • & Carrot and Orange Mousse
  • Sous Vide Cooked Free Range Chicken Leg Roll
  • Pavlova Cake
2016-01-09 1532 瀏覽
上星期和幾個朋友去了於星街的家,他說在日街見到有家餐廳放滿了花籃,想必是新開的店,於是我們幾個一同前去。是一家小店,牆上都是酒瓶,店主明顯是愛酒之人,於是點了一支wine menu 上的 Cristal 2002,價錢算是合理。湯有兩款,分別是羅宋湯及龍蝦湯。羅宋湯很地道,和我在俄羅斯喝過的很似,不像港式羅宋湯那麼HEAVY。龍蝦湯也沒有加過多的忌廉去增加texture,感覺真材實料。由於有香檳,於是叫了一個 魚子醬的starter,跟mini pancakes和幾款料夾著食,味道不錯但略嫌太花巧。這個三味三文魚有分別用慢煮,煙薰(聲稱homemade的)和tartar的方法present,我十分喜歡。年紀大了,早已不再吃鵝肝,不過在經理推介下我的朋友堅持點了一個炆牛舌x鵝肝terrine 。和煎鵝肝不同,鵝肝以Terrine反而可以說是清新,一點也不膩,而炆牛舌也相當入味,不過我零願是吃燒的牛舌了。我們都是食肉獸,先點了一個羊的spare ribs,一支骨一口,size 剛好,那個 羶味剛好,又香又滑,怪不得wine list 上面有黎巴嫩名酒Chateau Musar,perfec
我們都是食肉獸,先點了一個羊的spare ribs,一支骨一口,size 剛好,那個 羶味剛好,又香又滑,怪不得wine list 上面有黎巴嫩名酒Chateau Musar,perfect match!
再來了一個慢煮燒肉! 真係一個good idea,o既有slow cook 的嫩,又有燒烤的香! 未指知我的ANOVA + 光波爐是否能做到。
甜品是酒的天敵,我不會碰,無奈成班女士,如果不點甜品,就好像689下台一樣難。甜品我沒有什麼comment。那幾個tart ,不太甜,男士適宜。
但要Highlight 一個叫Pavlova的甜品,又是俄羅斯的名物,不知廚師是否俄羅斯人了。質地似法國的 蛋白脆餅Meringue, 鬆化好味,如果開支德國auslese,一定好正。
這家店小但menu不小,下次可以再來,不過未知有無free corkage
2015-12-23
  • slow cooked asia style pork belly
  • Braised oxtail & foie gras terrine
每年一度聖誕聚餐,要找一個環境舒服而食物又有質素的地方往往是艱巨的任務。幸好今次有個食家朋友大力推介這家餐廳,省却了很多討論時間。這家餐廳位於灣仔日街,由金鐘地鐡站歩行只需五分鐘便可到達,非常方便。餐廳有個有趣名字叫Darcy and Liz,令人想起英國小說傲慢與偏見,想店主必是Jane Austin 的fans。餐廳佈置格調高雅,環境舒適,由於我們共有十多個人,所以包了一個房間,點了十多樣菜色,光是頭盤也有六款!先來一個cheese platter, 單是賣相便相當吸引,有blue cheese, bree 及兩款goat cheese,都具一流水準!之後就是龍蝦湯及正宗羅宋湯,龍蝦湯味道濃郁而不膩,而且有大量蝦肉,口感豐富鮮美!而正宗羅宋湯較有紅菜頭的味道,比起一般的來得清新爽朗。俄羅斯魚子醬跟mini pancakes, 味道非常鮮甜,very impressive!四味三文魚,用四種不同方法烹調,其中 smoke salmon 及 slow cooked salmon 十分惹味!本身不太喜好鵝肝,因為感覺太膩,但這個鵝肝terreine,比想像中易入口,完全沒有肥膩的感覺,值

本身不太喜好鵝肝,因為感覺太膩,但這個鵝肝terreine,比想像中易入口,完全沒有肥膩的感覺,值得欣賞!

法國蝸牛麵包也是第一次食,濃味的蝸牛跟新鮮爽脆的麵包配搭簡直是unbeatable!

至於主菜,我們點了兩款不同的risotto。海鮮墨魚汁意大利飯十分「足料」,而且味道一流!另外有紅蝦risotto混入了香濃的蝦膏,是我的至愛!

跟著是lamb spare ribs, 極之嫩滑而沒有羶味,配上特製綠豆蓉,滋味無窮!

另外,廚師推介的燒豬肉併木瓜沙律,新鮮出爐脆卜卜的燒豬極有口感,十分juicy!

甜品方面,試了特式俄羅斯meringue cake 'palvola',非常特別而美味的俄羅斯風情,must try!

總括來說,這家餐廳無論環境,食物質素及服務都是非常出眾,值得推介!
2015-12-27
聖誕節