2016-03-23 4708 瀏覽
為了道別陪伴左我們27年嘅美式餐廳,今日成班同事專程去食一餐 鬆軟嘅麵包而且充滿麥味,而個鬆餅係我嘅至愛,面頭個層鬆脆裏面有合桃紅蘿蔔口感好軟熟 首次試食其他沙律,雞肉好嫰木瓜好juice,但個沙律汁略為酸左少少 水牛城風味剛好,酸得黎有少少辣,雞翼唔會太乾身 墨西哥薄餅裏面有芝士雞肉等等,再配以咸左少少嘅牛油果醬或者有陣墨西哥風味嘅蕃茄汁,同事話係臭狐味但我覺得好好味 充滿味道嘅炸粉包住粒蘑菇,好惹味 由於有些同事唔食咁生所以叫左個6成熟,但我覺得好鞋,唔夠嫰滑,但充滿牛嘅味道味道剛好酸酸甜甜,海鮮都好有口感唔會太老,意大利飯軟硬適中,每口飯都會有海鮮食到,但唔知點解d米好似大粒過平時
鬆餅+麵包
燒雞木瓜沙律

水牛城雞翼

水牛城風味剛好,酸得黎有少少辣,雞翼唔會太乾身
雞肉芝士餡餅

炸蘑菇

充滿味道嘅炸粉包住粒蘑菇,好惹味
肉眼扒

2016-03-22
鬆餅+麵包
燒雞木瓜沙律
水牛城雞翼
雞肉芝士餡餅
炸蘑菇
2016-02-28 3308 瀏覽
好耐沒有來過,同朋友把酒談心嘅好地方 鬆餅面頭好鬆化內有合桃紅蘿蔔絲,麵包亦都好鬆軟 水牛城雞翼味道酸酸辣辣,好香口嘅芝士焗薯皮,外脆內軟炸洋蔥圈好幼身的蛋絲再加雞肉火腿煙肉芝士粒蕃茄羅馬生菜配特制沙律醬好惹味
好耐沒有來過,同朋友把酒談心嘅好地方
餐前鬆餅麵包
鬆餅面頭好鬆化內有合桃紅蘿蔔絲,麵包亦都好鬆軟
小食拼盤
沙律
2016-02-13
餐前鬆餅麵包
小食拼盤
2016-01-05 3831 瀏覽
mixed grill以為大堆頭冇好野?錯!每一樣野都做得好細緻羊肉牛肉雞肉 樣樣夠滑唔會過熟反而薯仔切得好大舊Salmon Caesar呢度既烤三文魚好大件呢個ok蕃茄切得大舊汁nicebut abit over cooked...RavioliJuicy 又彈牙汁又creamy正!Cream spinachLoving it!Creamy!Nachosnot enough sauce夠脆又好味Linguine red clam sauce - 味道ok酸咗少少勁大盤
mixed grill
以為大堆頭冇好野?
錯!
呢度既烤三文魚好大件
呢個ok
蕃茄切得大舊
汁nice
but abit over cooked...

Ravioli
Juicy 又彈牙
汁又creamy
正!

Cream spinach
Loving it!
Creamy!

Nachos
not enough sauce
夠脆又好味
酸咗少少
勁大盤
2015-12-20 2995 瀏覽
三個女仔用午餐時間匆匆聚在一起慶祝生日。我從中環趕去,好在餐廳地點十分好找,一上電梯就在醒目亮眼處!一早預約好不用等馬上可以坐下。餐廳是美式風格,周圍都有聖誕裝飾,中間有一部大電視在播球賽,向上望還有一列聖誕小火車不停轉動,加上輕鬆的音樂令我覺得好像是Friday night 般放鬆。我們一坐下二話不說馬上點菜。坐下時大概一點,餐廳內頗多人很熱鬧。送上的餐包質素很高!朱古力muffin很鬆軟內裡都是滿滿的合桃果仁,沒有朱古力太甜的味道,熱哄哄的很好吃。黑糖麵包更深得我心,可能我一直愛吃黑糖麵包,軟硬感適中,不會太鬆軟吃下去像吃空氣,又不會太硬一直咬不完。另外還有一個小餐包比較之下就普通了。因為氣氛很好,餐包又出色,令我們不其然對主菜也很期待。不過一直等,我們幾個女仔已經很興奮地吱吱喳喳聊天一段時間,才驚覺什麼食物還未到?想找個waiter來問一下,每個waiter都非常忙碌,即使走過聽到我們的呼喚亦只急步走過好像沒有聽到我們。幾個都是這樣子確實說令我們多多少少有點不爽。好不容易找到一個願意停下的才說會替我們和廚房跟進一下。再等了好一陣子兩個主菜終於到了。我們點了linguine re

我們點了linguine red clam sauce ($138) and a Philly cheese steak sandwich ($118)。 先說linguine,一看紅檔檔一片滿滿的sauce和意粉,吃下去味道也不錯。很濃的味道,沒有太多蕃茄的鮮味,反倒是濃濃蕃茄醬的味道,也沒有吃到海鮮味,不過是有吃到小小顆顆的蛤蜊,挺好吃。

第二樣是Philly cheese steak sandwich,看到這碟上枱時和我們期望的有點出入。我們心目中的steak sandwich 是片片鮮嫩粉紅的牛肉夾在兩塊麥皮麵包中,裡面有片cheese這樣子。看到的卻像是一大塊麵包上都是cheese包裹著牛肉。還有一大條酸瓜作伴碟。cheese很膩很重味道,麵包咬下去不易撕開,切下去也不易切開,粗糙的沒有很好吃。即使我們幾個女仔共享也很heavy。伴碟還有薯條和coleslaw沙律。

因為上菜來得晚,吃得有點兒趕,服務生態度亦不友善,不過總括而言我們這午餐還是很愉快,因為好友能找到時間相聚就已經很高興 (笑)。
Linguine  red  clam  sauce
Philly  cheese steak  sandwich
2015-12-18
Linguine  red  clam  sauce
2015-10-10 3803 瀏覽
今次同事請我們一堆十幾人吃飯慶祝,十分高興,同事選擇了Dan Ryan。我個人食過數次,是一個不錯的選擇,因為環境有那種美式的氛圍,而食物更是那種大大份可以開心share的。//由於點了不少,未能盡錄,有些值得一試:cream chowder: 用麵包上,十分大個,湯亦十分濃郁。//chicken wing:其中一招牌菜,少少香辛辣,不錯的小食。//不過真點得太多,好像有點吃不下,同始終是一張好長的檯,有點難傾偈,不過如是三五知己都是一個不錯的選擇。

由於點了不少,未能盡錄,有些值得一試:

Cream chowder
Chicken wings and onion rings
Egg rolls
Ribs
2015-10-07
Cream chowder
Chicken wings and onion rings
2015-09-18 4416 瀏覽
It is very busy when lunch time in admiralty. Many restaurants also need to book or queueing when lunch time period. However, we go Dan Ryan this time no need to queue or book. We just go in and order food. Firstly, we ordered two dishes one salad one, beef sandwiches. After we ordered food, waiter gave some breads and muffins to us. Muffins are the main point as this muffins are specially cruspy and moisty. And has many nuts. Maybe there was a busy lunch time, we need to wait a bit longer time till the dishes are presented. The shrimp salad are fresh but not that large portion while the beef sandwiches used burger bread which is different from others sandwiches.
Last but not least, it is tasty but price isn't that cheap enough as a normal lunch
選擇餐廳,除了食物質素,環境氣氛,服務亦很重要。没有歡迎、没有帶位、没有問一句便把客人桌上的碟子收走,没有説多謝再見,或許這是公司指引?提供一種寧静無聲的服務?!唯一值得欣賞,是食物份量大,上菜效率很高,等候時間不到10分鐘。
2015-09-15
2015-08-21 3228 瀏覽
琴日本來相約同事出銅鑼灣食飯, 點知大雷大雨, 無法啦, 唯有留返係金鐘食, 去左DAN RYAN, 訂唔到枱, 唯有WALKIN坐BAR 枱, 除左張櫈比較高D之外, 都坐得舒服.黎到呢到個個都話個MUFFIN好好食, 我由始至終都覺得一般者, 佢既好處係唔太甜, 又有NUTS, 但因為食落有D飽濟, 所以我每次都只係淺嘗, 麵包就更加普通.我地有人想食薯條, 問個WAITRESS邊個SET會配薯條啦, 佢話陣係得SANDWICH SET, 所以我地先叫左珍寶拼盤, 點知原來其他SETS都有跟, 扣分!好彩個拼盤既BUFFLO WING都好味, 唔辣, 又惹味, 個薯皮夠CHEESY, 再加SOUR CREAM, 味道OK! 洋葱圏就不過不失啦!我地四個女仔, 叫左三個SETS, 因D野都幾大份, 首先有:海鮮意大利飯, 呢個無驚喜, 無乜味, 好淡, D海鮮又唔係特別鮮...失望再黎一個燒雞, 跟埋薯條-_-! 太多炸野, 食唔哂囉! 不過個雞都有D驚喜, 肶位好嫩, 個BBQ汁都好入味, 但雞胸依舊鞋到爆.... 再叫左個菠蘿火腿扒, 唔記得影相, 個LOOK有D次兒時食快餐既兒

Muffin + BREAD

珍寶拼盤
燒雞
再叫左個菠蘿火腿扒, 唔記得影相, 個LOOK有D次兒時食快餐既兒童餐咁, 佢地話次次黎都食呢個, 我就第一次係呢度食, 可能我本身唔太好D醃製食品, 個味都OK既, 預期之內, 但又唔會似佢地咁次次黎都要嗌囉.

之前食過DINNER都OK既, 但LUNCH真係麻麻, 唔JUSTIFY呢個價呀! 希望佢可以有進步啦!
2015-08-20
2015-08-16 2643 瀏覽
友人生日,我地選了Dan Ryan's慶祝。人未到齊,先點了一個Nacho,女侍應服務態度欠佳,很不耐煩,是菜餐廳級數的態度。Nachos 做到不錯,mixed cheese分量足夠(應是mozzarella和cheddar吧),灑上清新的蕃茄粒、黑橄欖和本人最愛的牛油果醬,還附上淡淡的酸忌廉和微辣的salsa,中和芝士的油膩,墨西哥片很頗香脆,連我這位本來不太喜愛墨西哥片的人也吃了不少。半小時後點了主菜才送上Muffin和麵包,(有點令人感覺是嫌我們之前點得不夠多)。有3種包,黑麥、sourdough、白麵包和核桃muffin。muffin香軟,不會太甜,加上核桃的口感和黑麥的香味,難怪這麼受食客歡迎。胃口不大的我們只點了一個main dish。想食海鮮的我們選了Fisherman's platter,即是炸shrimp, cod, scallop, calamari和french fries,附上茄醬(太酸)和tartar醬,四個字:普普通通。友人都說看上去很有茶餐廳風味lol 海鮮算是選料不錯,但當然就不能用fishmarket的standard去評了。說不上很新鮮,4款當中ca
友人生日,我地選了Dan Ryan's慶祝。

Nachos

胃口不大的我們只點了一個main dish。想食海鮮的我們選了Fisherman's platter,即是炸shrimp, cod, scallop, calamari和french fries,附上茄醬(太酸)和tartar醬,四個字:普普通通。友人都說看上去很有茶餐廳風味lol 海鮮算是選料不錯,但當然就不能用fishmarket的standard去評了。說不上很新鮮,4款當中calamari比較好,不會韌。外層是麵粉蛋漿breadcrumbs,不算酥脆。薯條也還好吧。
Fisherman's platter
Fisherman's platter
飲品我們order了virgin daiquiri, strawberry smoothie, Warsteiner (virgin beer)。 virgin daiquiri其實沒了rum就是lime lemonade,杯邊有點砂糖但還是太酸了。友人說smoothie和virgin beer不錯,我就沒有試了。
整體而言,Nachos和附送的麵包藍值得一試,但服務態度有很大的改善空間。
2015-08-05
2015-05-11 4735 瀏覽
尋日又係返工日子, 午飯時間同女友出左去食飯, 佢之前成日黎呢間食, 咁佢想食漢堡, 咁我又無異議。離公司都係3個字既路程。第一次食呢間, 環境都係好美國 feel 。由於時間比較衝忙既關係, 我地都只係叫左3樣野, 我問女友夠唔夠, 佢話係一定夠食!!!咁就叫左個 Spinach Salad, Grilled chicken sandwich and barbecued half chicken 。咁好快侍應就攞左4個餐前包俾我地。我無食, 因為暫時既皮膚問題。而女友就好喜歡食黑色果隻包, 咁佢話基本上係為左呢隻包先入黎食, 佢話食落好香同有幸福既感覺, 哈哈!!!咁之後先黎左個 Spinach Salad 。上面有啲蛋碎, 乾 mushroom, 少量芝士同埋大量既蕃茄, 仲有加左個煙肉酸甜汁。菠菜係生既, 我食就走芝士, 如果你加埋啲汁撈埋一齊食, 食啲菜索索聲, umm, 包你想食多碟。非常開胃, 食完想再食, 蕃茄都非常新鮮, 總之成個配搭係完美。同埋真係非常大份!!!而 barbecued half chicken, 基本上係一個巨人般既雞脾, 有椰菜伴碟, 可惜太凍, 我

而 barbecued half chicken, 基本上係一個巨人般既雞脾, 有椰菜伴碟, 可惜太凍, 我食少少就無食了!其實最尾有3分1真係要打包, 食唔哂!!!
點埋啲燒烤醬果真野味, 啖啖肉, 又唔會話燒得太濃。由於健康理由, 我地無食雞皮同埋薯條, 雖然可惜, 都無辦法!!!

最後都係得我一個人食哂個 grilled chicken sandwich 。成個包我諗有10 cm 咁高, 入面有2塊網燒既雞胸我諗, 肉汁鮮甜, 成熟度掌握得剛剛好, 有生菜係入面, 可惜俾我發現入面有太多沙律醬既關係, 我要用刀刮走9成既醬, 否則真係肥死!!!
食完呢個基本上已經好飽啦, 亦都好滿足!!!
餐前包
barbecued half chicken , it's extremely big!
Grilled chicken sandwich , it's really juicy and yummy!
燒烤醬
Spinach Salad
2015-05-09
餐前包
燒烤醬
Spinach Salad
  • barbecued half chicken
  • Grilled chicken sandwich and barbecued half chicken
2015-04-18 4199 瀏覽
自從吃過Dan Ryan's出品的walnut muffins後,一直都念念不忙,所以決定再來Dan Ryan's吃他們的walnut muffins。免費餐包和walnut muffins餐包和walnut muffins來到的時候還帶微暖,而這一點絕對加分。兩種餐包都中規中矩,沒有甚麼太特別的地方。而我期待以久的walnut muffins一點也沒有令我失望,口感鬆軟,咸甜得宜,而walnut非常香還為muffins增加了討好的口感,真的十分美味。Chicken Noodles Soup吃過了免費的餐包和walnut muffins後,就到 Chicken Noodles Soup。這個湯是Burger餐包埋的。這湯味道令我非常失望,我除了感受到非常咸之外,完全感受不到其他的味道。加上這個湯的麵煮得過淋,一點口感也沒有。而旁邊的餅乾則不過不失。Caesar Salad $135接著就是Caesar Salad, 而今次點的沙律是無肉的。羅馬生菜非常爽脆鮮甜,而蕃茄也同樣是鮮甜非常,croutons方面香脆不油膩。沙律醬汁和芝士的份量剛好,而味道帶咸香又不會過咸,跟沙律配搭得宜。Ch

Chicken Noodles Soup
Chicken Noodles Soup

Caesar Salad
Caesar Salad $135

Chicago Chophouse BBQ Burger
Chicago Chophouse BBQ Burger $188

最後就是漢堡包 - 這個漢堡包除了有牛肉外,還有車打芝士、洋蔥和煙肉。漢堡包的牛肉帶有頗濃的牛肉味,但不夠juicy。而車打芝士、洋蔥、煙肉和BBQ醬汁令原本不夠juicy的牛肉變得多了一份濕潤的感覺,還令整個漢堡包的味道變得更豐富。而旁邊的薯條炸得香脆不油膩,還帶有濃濃的薯味。Coleslaw和醃製青瓜也不弱,酸酸甜甜,很開胃!

除了Chicken Noodles Soup外,整體上的食物令我和朋友都頗滿意,希望水準能夠保持,下次一定會再來。
2015-04-12
Caesar Salad
2015-04-01 3743 瀏覽
用餐日期已是數月前,餐牌可能已改。二人叫set lunch,我order食魚,友人食牛扒。首先有一籃子麵包跟牛油,試了幾款,尚可,如可熱點更好。這個湯是跟牛扒餐的,水準之作。分食之下又食了麵包,女生已可半飽。*****/5三文魚少許過熟,但仍有grilled的香味。可惜配菜椰菜花淡無味道,同白烚無分別。**/5****/5奶油味香甜,合我胃口,但友人覺得太甜。。。餐點整體只可算尚可,但價格定得過高,性價比較低,而且以每人約三百大元的價格,到附近的萬豪嘆lunch更正。
用餐日期已是數月前,餐牌可能已改。

二人叫set lunch,我order食魚,友人食牛扒。

首先有一籃子麵包跟牛油,試了幾款,尚可,如可熱點更好。
****/5
奶油味香甜,合我胃口,但友人覺得太甜。。。

2014-10-02
2015-03-01 3602 瀏覽
Dan Ryan 既Muffin有幾好食就聽得多但自己就一直都無機會去試今日特登約左一班朋友去Dan Ryan度歎個lunch品嚐一下美國菜呢度非常抵讚既係麵包係unlimited serve食完唔夠想添既 waitress絕對歡迎Muffin大受朋友們歡迎我地每人平均食最少三個可見係幾咁抵食啦Appetizer: Potato Skins薯皮焗過後有好香的忌廉芝士味拎起一份的時候只見芝士藕斷絲連的連在一起薯蓉加上忌廉混埋 融融地的口感 而且有芝士的香味豐盈的薯蓉和香濃的忌廉芝士實在令人滿足Main course: Barbecued Half Chicken燒春雞一向係筆者最愛喜歡佢既外層甜甜又帶香脆雞肉香嫩滑口可惜dan ryan's的有少少overcook雞肉有點遜色如果時間控制得好d會更吸引不過薯條就有有濃濃的薯蓉而且粗薯條令其口感更豐富可補雞肉不足,讚!

Dan Ryan 既Muffin有幾好食就聽得多

雞肉有點遜色
如果時間控制得好d會更吸引
不過薯條就有有濃濃的薯蓉
而且粗薯條令其口感更豐富
可補雞肉不足,讚!
2014-12-16 4573 瀏覽
好朋友生日,晚飯選擇了在金鐘的Dan Ryan's可能是星期一的晚上,餐廳的客人不多,七時左右只有幾檯客人在進饍點菜的時候叫了個外藉的女侍應,但她說她是junior,所以不能幫我們下單然後等了一會兒才有另一位侍應過來幫我們我和朋友共三個人點了以下的菜式onion rings $78份量有點驚訝,很多很多...應該有三個完整的洋蔥的份量很香口,上菜時用手能感受到那股熱氣,是剛剛炸完的不過份量真的很多,我們三個人都吃剩了一半chicken rings $128和onion rings同時上菜,也是熱辣辣的朋友說在美國讀書時經常吃的這炸雞翼,特別推介給我味道其實是普通的炸雞翼,但配上辣醬汁後又是另一種風味不過也是覺得水準一般seafood risotto $182這是當晚覺得最好吃的飯,海鮮份量足料,魷魚夠彈牙tomato sauce酸酸甜甜夠開胃US rib eye steak 16oz  $388牛扒六成熟已經很乾,切開中間的肉全是紅色,味道非常一般沒有汁也沒有牛肉的鮮味,就只有乾和吃了一舊肉而已整份牛扒我就只吃了一舊就不想再吃最後我們又吃剩了一半朋友生日的蛋糕carrot cake,很
好朋友生日,晚飯選擇了在金鐘的Dan Ryan's

然後等了一會兒才有另一位侍應過來幫我們
我和朋友共三個人點了以下的菜式

onion rings $78
份量有點驚訝,很多很多...應該有三個完整的洋蔥的份量
很香口,上菜時用手能感受到那股熱氣,是剛剛炸完的
不過份量真的很多,我們三個人都吃剩了一半
onion rings
chicken rings $128
和onion rings同時上菜,也是熱辣辣的
朋友說在美國讀書時經常吃的這炸雞翼,特別推介給我
味道其實是普通的炸雞翼,但配上辣醬汁後又是另一種風味
不過也是覺得水準一般
chicken wings
seafood risotto $182
這是當晚覺得最好吃的飯,海鮮份量足料,魷魚夠彈牙
tomato sauce酸酸甜甜夠開胃
seafood risotto
US rib eye steak 16oz  $388
牛扒六成熟已經很乾,切開中間的肉全是紅色,味道非常一般
沒有汁也沒有牛肉的鮮味,就只有乾和吃了一舊肉而已
整份牛扒我就只吃了一舊就不想再吃
最後我們又吃剩了一半
us rib eye steak 16oz
朋友生日的蛋糕carrot cake,很甜,不!是超甜
我本身喜歡吃甜點,但這個蛋糕真的甜得吃不下多口
carrot cake
再說一下服務態度,餐廳的服務員猶其是穿黑色西裝外套的女經理,服務態度極差!!

朋友生日,希望能拍一張合照,誰知男服務員就隨隨便便按了一下相機的快門就把相機還給我
再找來另一位女的服務員,比上一個更差,眼神語氣兇惡,真的怕了!

之後朋友想要一杯暖水,想著找女經理態度可能好一點,真的想像不到一山還有一山高
穿黑色西裝外套的短髮女經理黑口黑面,眼神凌厲,一臉不屑的

問想要暖水還是熱水,要暖水但最後還是給了杯滾水
真的很無言,環境很美,但食物水準一般,服務態度更是惡劣!!
以後都不會再光顧了!俾錢買難受,是我到過的餐廳中最差的一間
2014-12-15
onion rings
chicken wings
seafood risotto
2014-11-07 4818 瀏覽
有人lunch time請食dan ryans...around $120位..友人order左half chicken, 我就order左ravioli...一樣配onion soup...仲有bread basket...我揀muffin, 仲暖既&好香, 覺得唔錯~口感好soft唔鞋口...onion soup唔好飲, 配兩塊cracker...賣相麻麻地, 深啡色...雖然碗湯有好多onion不過冇onion味...飲緊d咸既水咁lor..同埋已經凍凍地...總之係就算好肚餓都唔會想飲哂佢果種感覺...ravioli好健康, 配garlic bread, 不過garlic bread太硬...同埋又凍左, 所以唔好食, 咬左一啖就冇食lu...ravioli係素..裡面有cheese, 面頭有salad菜, 幾fresh幾脆, 我覺得好食...不過cheese ravioli太膩, 雖然細細碟, 但係估佢唔到都幾飽肚架...友人既half chicken來左之後我聞唔到香味, 但我有試佢d chips..都幾脆, 同埋都熱既...炸到金黃色, 味道唔差啦...不過就係唔夠香口.

都幾脆, 同埋都熱既...炸到金黃色, 味道唔差啦...不過就係唔夠香口...

至於half chicken,友人食唔哂...食剩左都幾多, 所以我估計都係唔好食...

我另外order左english tea, 結果成餐飯都冇來過, 所以最後cancel左..

其實都預左lunch time去dan ryans係一d serivce都冇...$120係有d唔值..

2014-11-04