2020-08-10 806 瀏覽
早十幾年前,呢間餐廳,非常有名,好可惜晏晝過嚟食,可能疫情,唔使等位,冇乜人,餐廳環境如一,同一樣嘅梳化,已經坐到爛晒,都冇換新,啲皮都出晒黎,侍應又唔多,所以叫人都好困難本身一心嚟食芝士通粉,可惜冇,唯有叫咗個意粉,同埋叫咗個芝士漢堡包,晏晝食有餐湯,是日餐湯忌廉蕃茄濃湯,非常之有口感,好味,洋蔥湯就麻麻哋反而個餐包的確有誠意,其中一個係muffin拎上手都仲係暖粒粒嘅,個牛油有啲士多啤梨味,有誠意芝士漢堡好友份量,漢堡扒有肉汁嘅,薯條都好好味,可惜漢堡冇乜汁醬,食落比較有啲乾身,意粉味道正常,冇乜特別

• 麵包籃裏面嘅鬆餅
2020-07-18 695 瀏覽
以前拍拖紀念日就成日同男朋友去又一城Dan Ryan’s食,覺得好有情調。生完小朋友後去既次數少之又少,呢日兩公婆出海港城拎野,咁岩見到有Day Ryan’s, 諗都唔諗就入去食。因為疫情關係,入面好少人,不過侍應好足,令我覺得,係咁艱難既日子,呢間美式餐廳算係好有人情味,至少侍應都可以返到工,冇cut到人手。而且侍應好有禮貌,服務殷勤,搞到我有啲後悔冇寫thank you card俾佢地呢,希望貴公司見到呢篇文會好好對待呢度啲員工啦。講返食物先,麵包新鮮熱辣,配上甜甜嘅蘋果醬,好開胃,仲有個鬆餅好正!(但點解只有一個既?)餐湯係雞絲洋蔥湯同羅宋湯脆辣雞胸漢堡蝦、青口、蜆、三文魚、白魚蕃茄意大利飯Dan Ryan’s係我同我老公咁多年來既美好回憶,希望你地努力捱過呢個疫情

餐湯係雞絲洋蔥湯同羅宋湯

脆辣雞胸漢堡

蝦、青口、蜆、三文魚、白魚蕃茄意大利飯

2020-07-13
  • 麵包籃
2020-07-16 476 瀏覽
二人,星期六walk in 搵野食係有d難道,朋友話耐無去,不如去食。7:30到要得位,留左名電話有枱會打黎,係附近行陣先,都行咗大半個鐘,打黎話大枱我幾年前幫襯過幾次,無咩印象,朋友發板叫野食,大份西冷,一份沙律肉眼-大家都知比起肉眼,西冷會無咁嫩,我地有心理準備,叫五成熟。上到枱,一切開真係五成,煎得唔錯,但第二刀已經要好用力,入口邊邊位全熟位置我仲食到,但紅色地方根本咬唔開,我同朋友講不如叫佢整全熟,有時牛扒唔靚全熟先咬得開。點知朋友話「根本塊牛問題,應該全熟都係咬唔爛,食唔到。(其實我好想同侍應反應架)仲有粟米成條上,真係唔知點落手,薯條凍哂,唔脆唔熱成五百蚊食d咁既野,尖沙咀租真係好貴了雞肉沙律-雞肉鞋到,乾,無味,我只係食哂d沙律菜經過Li次經驗之黎,我唔會再無印象了.......唔知仲有無下次幫襯既機會

仲有粟米成條上,真係唔知點落手,薯條凍哂,唔脆唔熱
成五百蚊食d咁既野,尖沙咀租真係好貴了

雞肉沙律-雞肉鞋到,乾,無味,我只係食哂d沙律菜

西冷
2020-06-30 829 瀏覽
難得放假就同屋企人係尖沙嘴行下,黎到海港城想食下西式就揀左Dan Ryan 試下,雖然無book 位但係留低電話,過無耐就收到電話話有位可以入座,都算幾快👍🏻一家三口見好肚餓就一口氣叫左下面既野食,每碟份量都唔細架🙆🏻‍♀️先係試左鷹嘴豆蓉,加入左香蒜、橄欖油、羊奶芝士等,配上中東薄餅,雖然薄餅比較乾身,但係同豆蓉都幾夾,有種清新既感覺,亦都有中東風情👍🏻之後就試左小食拼盤,有焗薯皮、炸洋蔥圈同水牛城雞翼,最好食既係焗薯皮,調味剛剛好,反而炸洋蔥圈炸得太乾,有啲太硬身,水牛城雞翼都幾惹味,係有啲辣🙈個rib 整體就真係嘛嘛地,除左比較細份,烤得太乾,令到肉質好乾,除左表面既BBQ sauce 入面調味都唔夠,薯條都亦都係炸得好乾😕再試埋個risotto, 都係幾足料,有幾多海鮮,但係比較多汁,整體個感覺似係燴飯多過risotto,無咩creamy 既感覺🤔整體食物質素一般,但係價錢真係偏貴,所以唔係特別推介😐

鷹嘴豆蓉(全份)

芝加哥拼盤

BBQ  pork  ribs half  slab

Tomatomy  shrimp  mussels  clams  salmon  &  white  fish  risotto

整體食物質素一般,但係價錢真係偏貴,所以唔係特別推介😐
2020-06-26 592 瀏覽
好想食一間好正宗嘅美國餐廳,上網search見到好多人推介Dan ryan.果然無令我失望,D 嘢食全部都大大份,擺盤靚,好有誠意.我地Order左4個頭盤,首先講下Nachos,真係好好食,呢個真係要食。有足夠嘅芝士,配上sasa 醬,sour cream 同牛油果醬真係一個字*正*尤其係個Sasa 醬。跟著叫左兩個salads, Super green 同 Salmon Caesar salad,一開始驚個super green salad dressing好怪,所以叫on side,點知一試大家都覺得好好味,酸酸甜甜好開胃,而且個dressing顏色好靚,好啱影相打卡🤣🤣。Salmon Caesar仲正,salmon 個表面係脆㗎,而且入面d肉都好滑,唔腥,feel 到舊salmon 好新鮮。最後個main course都要追加多個Grill salmon。之後到stuffed Mushroom 都好好食,呢個都要試。Main course 方面叫左Grill salmon😂同炸蝦,個炸蝦有3個souce 可以點,個人最鐘意黑松露蜜糖,個蝦好爽脆,好特別。服務態度都好好,主動換碟
果然無令我失望,D 嘢食全部都大大份,擺盤靚,好有誠意.
尤其係個Sasa 醬。

服務態度都好好,主動換碟,幫我地加水,而且好nice,關心我地,問我地覺得d嘢食點啊。

總括來講,Dan Ryan D 嘢真係好好味,值得一試,餐廳環境都好靚,好啱聚會。

同一班朋友黎到Dan Ryan’s 黎食晚餐,一坐低就叫左枝白酒Pinot Grigio 先。首先叫咗份 classic nachos 做appetiser黎送下酒,上面有滿滿嘅牛油果醬同埋側邊都有sasa 同 sour cream,特別係個sasa非常好食,個nachos 仲有好多芝士好邪惡🤤個super green salad dressing 酸酸甜甜咁好開胃,又有牛油果,藜麥,西蘭花etc ,勁健康,減梗肥既朋友都唔怕😛三文魚非常新鮮 配上芥末油醋醬 令鮮味更加提升 底下的薯溶吸收哂三文魚油的香味 再配上小甘藍菜同南瓜 令人感覺非常清新同鮮味👍🏻雖然食到好飽,但最後都叫左個cookies with ice cream 同carrot cake,食甜品有第二胃架嘛😉 perfect ending 🥰Dan Ryan’s 非常岩一大班friend黎食飯吹水,氣氛同服務質素非常之好,會主動幫我地斟酒同加水,聚餐首選

假日既海港城 絕對係人山人海,想搵一間餐廳食嘢,絕對唔容易。 必須一讚, 餐廳係以留電話方式等位,減少左miss號碼既不便。 可能因為同時等緊另一間餐廳 ,有所對比所以覺得依間餐廳態度特別好。我地一行四人,本來佢地安排左bar 枱比我地,但驚我地坐得唔舒服,佢地轉左其他位置,值得一讚。其次,食物方面,水牛城雞翼, 比起chexxxcaxx Facxxxx 味道再重口味一啲。 豬肋骨醫汁好惹味,加上燒得剛剛好,令人食指大動。燒雞就有點柴,不過不失。 最值得推介既係杯chocolate brownie milkshake,原本都怕chocolate brownie 會好膩,但一啲都唔會! 朱古力奶味恰到好處,再加埋whipping cream 面😍。不過樓面人手略為不足,好多時要得一陣先有人回應,但服務態度真係好好,絕冇黑面, 如果平時係海港城食開飯,都會知有一間餐廳既企枱出名黑面。

2020-06-20
30 分鐘 (堂食)
2020-06-17 515 瀏覽
前日同屋企人去尖沙咀間DAN RYAN'S食晚飯,順便慶祝埋父親節。🍽 雖然係星期一但係都見到好多人帶埋屋企人黎食飯,而且見到有小朋友佢哋仲會送氣球同埋crayon畀佢哋玩,呢間餐廳真係幾適合一家大細嚟食飯。👨‍👩‍👧‍👦 另外,其實嗰日夜晚都算係多人,但係啲侍應嘅服務態度都依然好好,唔會因為好忙而忽略咗你。👏👏👏 至於食物方面,我見到好多人 oder potato skin 同埋 ribs and chicken combo,所以我都order咗。 個potato skin唔會話好淋,同啲芝士好match,味道啱啱好。😋😋😋 至於 ribs and chicken combo 隻烤雞啲肉好嫩,ribs 都好入味,我同屋企人都覺得好好食。❤❤❤ 除此之外我地仲叫左個 wild mushroom risotto,佢好香黑松露味好值得大家一試。👍👍👍整體而言呢間餐廳無論係食物定服務態度都好好,而且依家用openrice訂位仲有八折,好適合大家訂位帶埋屋企人黎食父親節飯。🍾🥂🍽
Wild Mushroom Risotto
Rose Baby Rack BBQ Ribs and Chicken Combo
2020-06-15
慶祝紀念
父親節
Wild Mushroom Risotto
  • potato skins
  • RIBS
2020-06-15 446 瀏覽
等候入座時間依個問題很煩, 原因是我們四位姊妹, 其中一人要7:15p.m 左右才到, 而我book 位時間是6:45p.m. 入座時, 服務員話用餐時間1.5 小時, 8:15p.m. 要交檯,  那麼其中一人由沙田趕出來, 卻只得一小時晚餐時間?  我們想傾計又唔得, 想坐住等又唔得,  好慘,  又是這個香港問題了, 寸金尺土都無, 用餐便用餐, 基本上是不容許relax 地等下人, 傾下計的, 只好唔入座住, 改7:15p.m. 但又fully booked, 只可改7:00p.m.,  於是我和姑奶要「顛沛流離」在海港城搵位渡過時間,  唉 ! 都是搵食艱難,  我雖然明白很多餐廳都有限時用餐要求,  依然希望有點通容......,  7:00p.m. 便去取位了,  沒有window seat,  算吧, 無得選擇啦,  餐廳其實很細。我們落單很亂, 但一位男服務員很有耐性, 要讚。餐前包及Cup cake 好味,  我喜歡那個粉橙色的牛油, Cup cake 只給了一個, 於是我問可以再要嗎? 原來每檯可以加叫一次。 主菜只叫了三碟, 因為三位姑奶都很細食的, 我們主要想見下update 下近況,  食些少野便可以了。飯及意大利粉沒什麼大驚喜。服務員經常主動加水,  很準時要我們埋單, 只給我10% discount, 但我問經openrice book 位, 不是20% discount 嗎?  於是便改回給我。
總括來說, 食物環境及服務都很好,  雖然無咩驚喜。三位姑奶和我都決定下次不再選些限時交檯的餐廳飯聚了。
肉丸意粉
海鮮濃湯燴意大利飯, 黑松露野菌意大利飯
餐前包及cup cake (在底)
2020-06-12
5 分鐘 (堂食)
2020-06-15 369 瀏覽
正統美式食物一般是份量大,煎炸多,醬汁多又濃,所以在香港市場並不多,當然快餐店就不一樣,因為賣的是廉價食物,香港麥當勞售價應該是全球最底三甲,味道如何就見仁見智。Dan Ryan 是正統美式,前幾年一個burger 直徑20cm,現在相比之前已經港化,份量縮細了,味道也淡了,在我來說是好的,如朗廷酒店的Main Street Deli,一個set已是兩人份,一件cheese cake 要分3次才能吃完,味道正宗,但對香港人食量就太多了。餐廳裝修燈光很美式,不錯。近來海港城有消費回贈,幾乎所有餐廳午市都爆滿,疫情下也很熱鬧。
2020-06-14 383 瀏覽
是日蜜桃小丸子到海港城逛逛,午餐時候到處都是人龍,因為看錯平日午餐的餐牌,所以去了Dan Ryan吃。就算是一個人,都要等位!而且等了差不多一小時,真是很旺場呀!先來前菜包包,最喜歡它的牛油有士多啤梨味,而且不油膩,吃下感覺沒有太邪惡。包包都烘得暖暖的,外脆內軟。Southwest Burger: 賣相一流,份量充足,可以兩個人吃。肉肉烤得剛剛好,既有肉汁又不會太熟,有陣陣肉香。一口吃下去層次豐富,有麵包的牛油香、牛油果溶的軟、肉、芝士、蕃茄和生菜的爽脆,很療癒!薯條就沒有特別,稍嫌炸得太乾。一個女孩子吃一個burger,已經飽到上心口!溫馨提示大家下次來最好先訂位,因為坐得近門口,看見很多很多食客walk in 要等廿張枱,最終只能離開。相信這間餐廳適合大班朋友來聚會。

2020-06-11 390 瀏覽
因為朋友生日。所以選擇左依間餐廳食飯。 我地一行五入8:15 左右入座! 但9:30 就關門了 尋日系星期3 都非常之多人~ 全場爆曬!門口個姐姐態度麻麻!無咩禮貌!但其他員工幾好!然後就點了幾樣嘢食~ 其實真系好一般!肉眼扒味道一般。薯條唔似新鮮炸起的。飯比較鹹...味道一般!魚比較鹹...味道一般 !其實最好食係沙律。但d雞肉都系好硬!本身以為甜品點都會好食。點知.....都系一般!其實咁嘅價錢。無必要食佢~ 試一次就算了!
因為朋友生日。所以選擇左依間餐廳食飯。
我地一行五入8:15 左右入座!
但9:30 就關門了

尋日系星期3 都非常之多人~ 全場爆曬!
門口個姐姐態度麻麻!無咩禮貌!
但其他員工幾好!
然後就點了幾樣嘢食~ 其實真系好一般!
肉眼扒味道一般。薯條唔似新鮮炸起的。
飯比較鹹...味道一般!
魚比較鹹...味道一般 !
其實最好食係沙律。但d雞肉都系好硬!
本身以為甜品點都會好食。
點知.....都系一般!
其實咁嘅價錢。無必要食佢~ 試一次就算了!
2020-06-05 281 瀏覽
昨天往Day Ryan用餐,等緊餐望吓廚房位,發現廚師帶口罩係喺下巴位,口鼻完全無蓋到,喺有疫情嘅情況下都咁,仲要至少3個都係咁帶,相信都唔係咁啱係咁,應該一直都係咁做,我即時好擔心喺度用餐😔我明廚房熱,但係有疫情時帶口罩防飛沫係每個人都應該做。食物方面,佢哋嘅漢堡扒係半生嘅,裡面仲粉紅,但係都冇肉汁,又無乜味,幾乎要加茄汁落去吊味,薯條亦唔脆,雖然只係百幾蚊,但係水準令人失望奇怪係我走時見到要排隊,但明明裡面仲有幾多空枱,不過我相信我都唔會再去

我明廚房熱,但係有疫情時帶口罩防飛沫係每個人都應該做。

2020-06-04
2020-05-30 711 瀏覽
成日經過都無食過,今日同男友想食美國菜就決左試吓,一貫美式西餐廳風格加上牆上的油畫,感覺更偏向美國南部上菜後發現自己忘記了美式餐廳的作風就是份量特大😂墨西哥玉米片nachos ,一座山的粟米片上淋上半溶芝士牛油果醬,食左一半就知要停手周打海鮮湯-看到圖片用上農夫包上菜感覺好吸引,現實卻是麵包沒有烘過,還不太新鮮,湯也是一般,不點也罷看到每一枱都有點烤美國豬排骨及燒烤雞拼盤,烤得剛剛好的豬仔肋骨加上自家制BBQ醬,烤雞雖然是同一個味道但烤得剛剛好,雞胸位置也很嫩滑整體而言,不過不失應該無下次,反正海港城好食的美國菜也有其他選擇

2020-05-30 518 瀏覽
再次回到這裡,有感而發,不得不抒發一下,還記得舊店還在時,想吃美國牛扒,一定會想起這裡,而且不管是套餐或單叫,8oz或12oz,牛扒質量始終如一。今天叫了個套餐,湯,牛扒,甜品,$448:周打蜆湯的味還好,但份量太少8oz 牛柳就實在太多根了,肉質很一般,牛肉味欠奉,實在有被騙的感覺,薯條更加是軟綿綿的,像水煮的一樣,想不到美國餐廳可以賣這樣的牛肉和薯仔布朗尼就還可以,算是唯一開心吃的菜其實我實在不太明白為何美國餐廳的牛扒會搞成咁,有沒有人知道是否“回歸”後,老師父都走了還是怎樣?還是美國老闆已經賣了某某經營?

今天叫了個套餐,湯,牛扒,甜品,$448:
周打蜆湯的味還好,但份量太少

布朗尼就還可以,算是唯一開心吃的菜

2020-05-30
45 分鐘 (堂食)