2017-10-16 1051 瀏覽
「食嘢先黎打風,唔通連個天都唔鐘意我!」周日遇上打8號風球,原本擔心Dan Ryan's 會唔開,但打電話去確認當日正常營業,令期待已久的心情得以延續,沒想到食物會令人失望。可能打風的緣故,所以當日顧客不算多,更有幸坐在藝人枱的附近,但他們說話相當大聲,而我們也沒有想看明星的心(笑)。此前從未光顧過這間美式餐廳,但從朋友口中的評價不錯,所以一直想試試看,坐下看看餐牌,由於是假日不設set lunch,只能散叫食物。坐正角落位,舉手良久才有侍應前來落單。後來亦有侍應放錯食物到我們桌上,被我們善意提醒後,只是拿走食物,中間完全沒有跟我們解釋,但餐廳尚有其他侍應態度不錯,故服務水準評為「一般」。最致命的是其食物質素,基本你上一坐下,在未叫食物前,餐廳便會送下一籃麵包,這是很貼心的地方,但也是餐廳唯一值得稱讚的地方。因當日太肚餓,沒有拍照就吃完。之後叫了3樣菜式,包括頭盤「芝加哥拼盤」、「芝士雞塊配香草醬意粉」及「炸甜薯條」。首先是芝加哥哥拼盤,散叫要差不多300蚊,都算貴,但賣相吸引所以都叫了來試試,拼盤包括了炸洋蔥圈、雞翼及焗薯皮。洋蔥圈的炸料可以與洋蔥剝落分離;好難整得唔好食的雞翼細隻乾

芝加哥拼盤
芝加哥拼盤

洋蔥圈的炸料可以與洋蔥剝落分離;好難整得唔好食的雞翼細隻乾身,而且淡而無味,焗薯皮則尚可接受。

芝士雞塊配香草醬意粉的雞塊被炸焦了很大部分,雞肉同樣是overcook,乾身淡味,吃了半塊已經將你的口水迅速抽乾,而意粉的奶油味也太重手,香草不香但草青味十分濃,破壞了整碟意粉。
芝士雞塊配香草醬意粉

至於炸甜薯條味道其實還可以,只是另外兩菜式已經大大破壞了心情。
炸甜薯條

最後3款菜只吃掉了一半便離開,做了「大嘥鬼」,埋單計算要600多元,只能說一句「不值」!其實見呢間餐廳都超級多好評,好多人都話貴得有道理,所以有諗過係咪我地冇叫佢嘅招牌菜,不過睇返其他食評,我地叫嘅菜式都有人大讚,只能說,各花入各眼。
題外話/補充資料: 似乎有不少藝人都係常客呢~
2017-10-15
2017-08-29 1499 瀏覽
想据扒~去開又一城都幾多選擇,㨂左「Dan Ryan's chicago grill」一試 ,餐廳入面既枱已經full,只能坐近門口既高腳Bra枱,都ok舒服既 可以慢慢坐慢慢傾計~點餐後會送上一藍麵包,四個人有三個包+一個蛋糕,全部都係熱辣辣,食落好鬆軟,加埋牛油又香又滑肉眼扒,送上黎已切成兩塊,加埋粟米原條上碟,更顯的扒好細。樣貌其次,食再先算有驚喜,肉質好好做到5成熟,牛味好濃, 亦有烤過既香味,絕對係分量再多啲就好豬肋骨就有點失色,單食不夠味道,需要再點上醬汁食才夠味,肉質不錯,分量有比牛排大白酒青口,白酒汁香濃酒味,食慾大增,可惜青口肉質比較Q,要用多啲牙力先食到一隻,又有啲痴牙如果用上藍青口 效果一定更好飯味道好淡,似用水浸到熟...不推介墨西哥脆片,好正分量超大碟,賣相正,送酒一流,有食pizza既感覺

分量再多啲就好

如果用上藍青口 效果一定更好

飯味道好淡,似用水浸到熟...不推介

墨西哥脆片,好正
分量超大碟,賣相正,送酒一流,有食pizza既感覺

2017-08-20 1278 瀏覽
帶住小朋友去食飯,所以揀間坐得舒服少少既餐廳。老公點左份西冷,medium ,準確無誤,無乜特別驚喜,只能夠話同價錢成正比既質素。粟米原條上係有霸氣,但食起上黎有d呢hea,用刀叉食又唔係,用手食又怕整污糟手🙄不過又係燒得幾香既而我點左日式帶子,數量俾預期中多。個燒汁都好味。而蘆筍下仲有薯蓉,唔怕唔夠飽。薯蓉放低吸收曬所有味,變相成為精華👍🏻服務生亦抵讚,係小朋友扭計尖叫時送上汽球一個安撫佢情緒,等我可以順利咁用餐。確係幫左個大忙
帶住小朋友去食飯,所以揀間坐得舒服少少既餐廳。

20 分鐘 (堂食)
2017-08-18 715 瀏覽
Very disappointed to their service ! Food is still up to standard but the waitress is all local people and very bad attitude !
  • Caesar Salad
2017-08-14 893 瀏覽
美國菜, 粗支大葉, 吃得豪邁, 重口味, 這是地方菜的特色, 而我不會欣賞. 除了沙律菜, 其他的食物都不太健康. 今晚因朋友生日, 由壽星女挑選食店, 我才有 "幸" 光臨. 否則本人絕不認為美國菜值這樣的價錢.先說服務上的混亂, 朋友在電話訂位時確定了 8點半要交枱, 當我們來到時侍應說是 8點, 餐廳用餐時段已經不正常 (6.30pm-8.30pm), 我們 7點開始, 要 8點離開 ?!! 這是美國快餐文化 ?!! 這裡是麥當當嗎 ?!! 最後經理澄清了事件, 我們可多 30分鐘在貴餐廳消費, 感恩了.食物上我絕對沒期望, 但收得這麼貴的價錢, 絕不容許令人失望. 1. 沙律菜新鮮, 接受. 2. 油炸小食, 香口, 接受. 3. 雞翼, 外面醬濃, 雞肉無味, 我都接受. 4. BBQ 骨, 骨肉分離, 焗爐的本份, 接受. 5. 意大利飯, 完全沒應有的口感, 倒不如說是 "美國海鮮飯" 那就可自由發揮了. 到了最後一樣, 也是我為此肯花時間寫食評的原因..."啤酒海鮮湯煮青口". 本人是海鮮愛好者, 對海鮮寄予期望, 加上二百多元1公斤的青口, 應該有功課交吧, 可惜.

到了最後一樣, 也是我為此肯花時間寫食評的原因..."啤酒海鮮湯煮青口". 本人是海鮮愛好者, 對海鮮寄予期望, 加上二百多元1公斤的青口, 應該有功課交吧, 可惜..... 此店犯了煮海鮮的大忌 !! OVER COOKED 煮老了, 有幾隻難以吞嚥, 要吐出. 另外由口中傳上耳朵的一聲巨響, 有沙 !! 整個人打冷震了. 而那個啤酒海鮮湯汁, 咸得盲人都會開眼, 幸好沒有浸過青口, 否則全碟盡毀全軍覆沒.

讀書年代, 不求味道, 大吃大喝, 這種地方必是首選, 但不會是這樣的價錢. 今時今日, 貴精不貴多, 我少花 20% 可以吃得比這裡更好的西餐.
啤酒海鮮湯煮青口
題外話/補充資料: 服務生態度位位都好, 但在走廊上傳菜有點匆忙, 我閃避了數次, 我估計是人手不足吧~ 環境嘈雜, 宜高談闊論的朋友.
2017-08-12
慶祝紀念
生日
2017-08-08 12759 瀏覽
上星期四與朋友到又一城分店晚餐時,剛巧遇上它們集團旗下新鮮出爐的「2017年度世界花式調酒大賽世界盃季軍暨亞太區冠軍」👦🏻Vincent Huang到場表演!能邊享受美食,邊看精彩的表演很超值!當晚表演了四款得獎作品:🍸CAPE CODDER、🍸ELECTRIC LEMONADE、🍸ULTMAITE CASAMIGOS RITA同埋MOJITO🍸我試了這四款cocktails,味道很討好、很易入口👍🏻職員介紹餐廳屆時會推出【Bar Champ Special $98】,套餐包括🍸1杯Vincent特調飲品+Dan's Slider🍔👉🏻Vincent特調飲品有兩款選擇:1️⃣VIN FIZZ (濃郁既坦奎瑞10號特級琴酒加上檸檬汁及糖水,味道酸中帶甜)2️⃣VINCENT MARTINI(伏特加加上檸檬汁及橙酒,感覺清新)👉🏻Bar Champ Special既牛肉漢堡扒肉味濃郁,加上強度既手打質感非常多汁兼有咬口。
上星期四與朋友到又一城分店晚餐時,

能邊享受美食,邊看精彩的表演很超值!

我試了這四款cocktails,味道很討好、很易入口👍🏻

2017-08-04
2017-07-20 1010 瀏覽
Had a go last Sunday with their Brunch menu, there were 3 of us so we ordered:Egg BenedictEgg FlorentineSteak n EggFor a total bill of $584 n such lousy food quality, Dan Ryan is ripping off their customers! First, the rolls in the bread basket although served warm, they were stale. These rolls must have been in store one or two days or in freezer b4. Then the eggs served for both Egg Benedict n Egg Florentine were pretty small sized, both egg yolks were hard n overcooked w/very mean portions
Egg Benedict
Egg Florentine
Steak n Egg

For a total bill of $584 n such lousy food quality, Dan Ryan is ripping off their customers! First, the rolls in the bread basket although served warm, they were stale. These rolls must have been in store one or two days or in freezer b4. Then the eggs served for both Egg Benedict n Egg Florentine were pretty small sized, both egg yolks were hard n overcooked w/very mean portions of ingredients - only few traces of salmons n can't see much spinach either!! The steak size is relatively thin for a price of near $200, again small sized egg for the steak dish n the sunny side up reveals the not so fresh egg yolk! all 3 dishes were not tempting looking as there was no side garnish n portions smaller than the usual expected American portions. Worst still the foods were not that hot, they had obviously been lying in the kitchen for a while or they were just heated up ??

As well waiting service is not professional. Can see they hv hired a few part timers who are unfamiliar w/the restaurant 'a operation. Every question was referred to another staff for answers. These part timers looked n behaved more like 茶餐廳 waiter/tress??

When our kids were small we used to enjoy coming here for family occasions celebrations as although their prices were not cheap, good quality sumptuous meals were served w/proper waiting staff!

2017-07-16
60 分鐘 (堂食)
$200 (其他)
2017-07-17 1031 瀏覽
由於朋友帶小朋友出黎,所以要揀可放到BB車,此餐廳有BB椅提供所以book枱黎食飯。😓呢度既菜式係無美不美觀可言,如果好食我都ok!!點左個女神沙律,個青醬好苦,黃瓜亦好苦,還好服務很好,店員幫我地更換另一款!!這個是蟹肉沙律!!最好味係小食併盤,有水牛雞翼,洋蔥圈,薯仔!!炸蕃薯條唔脆,西冷牛排還可以!!松露雜菌飯整體係一般,不過環境同服務不錯,小朋友入座有汽球及顏色筆連薄仔俾佢地玩,而且台面係白紙,小朋友好開心,大人都有時間食野!!
😓呢度既菜式係無美不美觀可言,如果好食我都ok!!
女神沙律

這個是蟹肉沙律!!
併盤

最好味係小食併盤,有水牛雞翼,洋蔥圈,薯仔!!

炸蕃薯條唔脆,西冷牛排還可以!!

松露雜菌飯

併盤
2017-06-26 945 瀏覽
朋友相約嚟呢間咁多like嘅餐廳聚聚,要預先book位。我哋點咗個沙律,rips同意大利炒飯。個沙律真係好味,有少少酸甜嘅紅莓汁,跟住有啲橋麥,食落口味好特別,我食到少少喊蛋黃味Tim....不過朋友話食唔到。之後個risotto...好濃郁嘅黑菌磨菇炒飯,食落啲飯軟軟地都幾特別,不過我略嫌配料太少,得啲飯同埋size唔夠大,最後係個rips....講真,係三款中最唔夠驚喜嘅,同其他餐廳嘅rips無咩分別,薯條又幼,加上三人份量嚟講真係太細。
2017-06-22
2017-06-25 778 瀏覽
好耐冇來dan ryan食野,忽然好掛住佢個carbonara,立即相約友人來食晚飯,意粉夠哂creamy,份量不少,旁邊嘅蒜蓉包好香口,脆卜卜但唔太硬,友人叫左牛扒,水準一如既往,最後一定要食ice cream brownie來結束完美的一餐
2017-06-22 662 瀏覽
三點左右同朋友食個lunch set, 兩個人所以叫左兩份,無加其他野,兩個餐但有三款餐包,有法包,muffin呢啲,每人有湯/沙拉,朋友要洋蔥湯,佢話好香好好飲,我叫左牛肉濃湯,比較咸,一定要配餐包食雞肉意大利飯,以為細細份,食落都幾飽,share都無食哂,鍾意佢啲青椒仲係爽口,好怕煮到淋哂半份烤雞份量都大,燒烤醬好夠味,微辣,雞肉唔算好乾好鞋,配醬汁食唔錯,薯條有啲胡椒鹽好惹味👍🏻👍🏻唯獨侍應唔太留意到客人舉手,點餐,斟水都要等一陣先有人留意到環境暗暗地,食物價錢幾好,下次可以拍拖來食🤓
半份烤雞
環境暗暗地,食物價錢幾好,下次可以拍拖來食🤓
2017-06-22 699 瀏覽
朋友生日,試下呢間未去過既~ 入面裝修環境都ok, 但唔記得影相先講下野食啦,講常都會有麵包附送麵包係有唔同口味既雖然我唔鐘意食包呢個係小食拼盆雞翼 同焗薯皮都唔錯而其他菜式方面都比較大份, 如果想試唔同款式,就要叫多幾個朋友啦總括整體上係唔錯,但埋單時 係10:00 pm, 見員工好似想趕人走啦,呢方面就唔係咁好, 因為我見營業時間係去到11:00pm, 希望會改善一下

先講下野食啦,講常都會有麵包附送

麵包係有唔同口味既
雖然我唔鐘意食包

呢個係小食拼盆
雞翼 同焗薯皮都唔錯

2017-06-19
慶祝紀念
生日
2017-06-19 638 瀏覽
星期六Lunch time,人不算多,一進去員工很有禮貌,進去以後.....員工多,好像好忙走來走去的不過只是他們自己員工在聊天而已到要點餐的時候,員工有經過但不理(有眼神交流到的),跟著另外一檯也沒人理!到底怎樣呀!點了餐以後,等很久才到,而且餐來了不是我要的,問員工,他們說因為沒有我要的波浪薯條所以就給了普通薯條給我!!!!!(如果沒有不是應該先跟我說嗎?就直接給普通的,那幹什麼要有選擇的呢?)plus the foods didn't taste good at all!!! gosh!!!!!!I hope other Dan Ryan do better

2017-06-03
2017-06-08 559 瀏覽
又一城想食brunch........行到入 Dan Ryan 先知原來都幾多選擇!!(次次尼都係食dinner,今日先知原來brunch menu都算多選擇)我嗌左個波菜egg benedict 。。。實不相瞞,我係一個對egg benedict 要求幾高既人,如果個汁偏酸,偏淡,我都會頂唔順!!!尼個既 egg denedict 雖然唔係個汁我食過調得最好嘅!但都有80分!但蛋煮到岩岩好,波菜亦都處理得好好。。。唯一覺得美中不足既係紅椒,有d畫蛇添足。。。d紅椒真係唔需要存在。。。
又一城想食brunch........

我嗌左個波菜egg benedict 。。。

2017-06-08 8839 瀏覽
Dan Ryan’s 係又一城已經好耐啦, 最記得以前讀書傾Project時, 好中意去Dan Ryan’s慢慢坐, 慢慢傾, 慢慢商量。今晚約返幾位舊同學食飯, 大家都不約而同想去返Dan Ryan’s, 訂左位, 我地6點15分準時到。時間好早, 所以無乜人, 裝修依然充滿美式風格 ! 地方好大, 我地有訂位所以有卡位比我地, 睇返餐牌價錢比起以前真係貴左了。落左單後, 送上的就是我們以前超愛的麵包籃, 除麵包外, 還有蛋糕, 全部好新鮮, 熱辣辣, 我地通常唔止食一籃。大家最後點選了 :Caesar Salad $148價錢好貴, 份量亦唔大, 雖然沙律菜新鮮, 但感覺唔值。Spaghetti Meat $188肉丸煮得好JUICY, 而且大大粒, 蕃茄醬調味得宜, 與意粉好夾。蒜蓉包沾上肉醬汁又唔錯喎 ! Cheese Burger $158賣相好吸引, 而且講明用上5種芝士製成, 愛芝士的人必定喜歡, 漢堡煎得好香, 充滿肉味, 還有配波浪薯條, 薯條表面灑上味粉, 令到味覺大增。Rib Eye 10oz $368價錢略貴, 我地要7成熟, 唔會好鞋, 好味 ! 還配有焗薯

大家最後點選了 :

Caesar Salad $148
價錢好貴, 份量亦唔大, 雖然沙律菜新鮮, 但感覺唔值。

Spaghetti Meat $188

Cheese Burger $158

Rib Eye 10oz $368
價錢略貴, 我地要7成熟, 唔會好鞋, 好味 ! 還配有焗薯, 蕃茄以及一條超甜大粟米, 粟米如果可以切開一件件會較好 !

整體黎講, 價錢雖然貴, 結帳要$950。不過食物質素真係唔錯, 而且服務亦好細心, 加上時間不限, 呢一點係最好既。
題外話/補充資料: 如果有朋友生日, 訂座時可以提出, 餐廳會送上一件蛋糕的 ^^
  • Cheese Burger