2021-12-21
呢間cafe類似私房菜嘅形式,枱與枱之間有一段距離。我哋去到餐廳門口,要先㩒門鐘,店員開門後,叫我哋換拖鞋。入座後店員會先詢問我哋本身係咪食素、唔食得D咩 (例如蛋、奶、五辛)。跟住佢會根據你嘅素別,介紹返餐牌上可以食嘅菜式。店員話含有五辛嘅主食有3款,其中日式咖喱雜菜飯因為本身朝早準備醬汁時已加入洋蔥,所以走唔到,而蕃茄扁意粉就可以走洋蔥。店員着重同顧客嘅交流。佢係上菜時會講解菜式嘅獨特之處同食法,走嘅時候亦會問我哋對菜式嘅意見。佢仲話知道香港素食選擇唔多,所以餐牌上嘅菜式久唔久會轉,希望比素食人士更多選擇。因為人手問題,食物製作需時。如果趕時間嘅話,可以提前1日落單,預留時間比店員準備食物。燒汁日本豆腐串 (三串) $48豆腐串用上日本凍豆腐黎煎,外皮香脆,入面好滑。啱入口時有食紅燒豆腐嘅感覺,慢慢滲出日本醬油嘅甜味。日本燒飯糰(兩個)配沙律菜(日本蛋使用) $93燒飯糰嘅飯粒粒分明,因為外皮脆口,有食薯餅嘅感覺。店員話沙律菜係每日朝早先去買,所以幾新鮮、爽脆,撈埋千島醬黎食味道啱啱好。三骰丼 (牛油果、蕃茄、雞脾菇) $108叫做三骰丼係因為三種食材(牛油果、蕃茄同雞脾菇)都切到
燒汁日本豆腐串 (三串) $48
燒汁日本豆腐串
日本燒飯糰(兩個)配沙律菜(日本蛋使用) $93
日本燒飯糰(兩個)配沙律菜
三骰丼 (牛油果、蕃茄、雞脾菇) $108
叫做三骰丼係因為三種食材(牛油果、蕃茄同雞脾菇)都切到好似骰仔咁。食材嘅調味唔錯,丼飯嘅旁邊附上豉油同wasabi調味。個人覺得份量偏細,而且飯底偏淋,做唔到日本米煙韌同粒粒分明嘅效果,如果可以做到燒飯糰嘅口感就更好。
三骰丼 (牛油果、蕃茄、雞脾菇)