2021-06-23 131 瀏覽
/ 適逢佛誕假期,一於約埋班同事去西貢chill下🤪,我地一黎到西貢,已經見到呢間cafe滿滿都是人,(條龍已經去到勁長🥺),但最後都無阻我地既心情,好彩排左大約半個鐘,已經到我地入去🙆🏻‍♀️😛💬入面環境真係好舒服,好chill,仲好文青,完全係個打卡既好地方📸🥰💬忍唔住都叫同事幫我影左張📸🙈 📍松露芝士薯條 ($58)💬個人覺得薯條配蛋黃醬/黑松露醬係最夾,呢到既薯條仲要配埋芝士,無得頂啊真係🥺!好好食😋😋😋📍涷牛奶咖啡 ($42)📍涷抹茶鮮奶 ($50)📍明太子醬虎蝦扁意粉 ($118)💬本身好鐘意食明太子醬既意粉,所以呢個虎蝦扁意粉又係無得輸👍🏻,不過份量偏小😭飲品方面都ok,抹茶鮮奶🍵好好飲🥳整體上都覺得唔錯,野食好好食,平時如果拎本書黎,再飲杯野,我諗都已經夠哂chill🤪,不過價錢就真係偏貴!
/ 適逢佛誕假期,一於約埋班同事去西貢chill下🤪,
我地一黎到西貢,
已經見到呢間cafe滿滿都是人,
(條龍已經去到勁長🥺),
但最後都無阻我地既心情,
好彩排左大約半個鐘,已經到我地入去🙆🏻‍♀️😛

💬入面環境真係好舒服,好chill,仲好文青,
完全係個打卡既好地方📸🥰

💬忍唔住都叫同事幫我影左張📸🙈

📍松露芝士薯條 ($58)
松露芝士薯條

💬個人覺得薯條配蛋黃醬/黑松露醬係最夾,
呢到既薯條仲要配埋芝士,無得頂啊真係🥺!
好好食😋😋😋

📍涷牛奶咖啡 ($42)
📍涷抹茶鮮奶 ($50)
📍明太子醬虎蝦扁意粉 ($118)

💬本身好鐘意食明太子醬既意粉,
所以呢個虎蝦扁意粉又係無得輸👍🏻,
不過份量偏小😭

飲品方面都ok,抹茶鮮奶🍵好好飲🥳

整體上都覺得唔錯,野食好好食,
平時如果拎本書黎,再飲杯野,
我諗都已經夠哂chill🤪,
不過價錢就真係偏貴!
2020-04-30
松露芝士薯條
  • 明太子醬虎蝦扁意粉
  • 涷抹茶鮮奶
2021-06-22 102 瀏覽
係西貢找到有些特色的coffee shop是不易的。給我一種綠洲的感覺,始終西貢是偏僻的小村落。這間shop的韓式簡約的裝飾風格,是別樹一格,行到累了、曬到乾了,花$50、60飲杯咖啡,休息一下,hea下,是不錯的😊👍但杯咖啡就一般般,點了杯mocha ,朱古力味不足,太多奶,咖啡味也是偏酸,$50多感到有些貴😄再叫了2個cakes, banana tart and 疏乎厘cheese cakes,味道是十分十分普通,價錢也是貴😬整體來說,hea的好地方,影下相,打下卡不錯,但蛋糕🍰咖啡☕️就不用見太多😌
係西貢找到有些特色的coffee shop是不易的。
給我一種綠洲的感覺,始終西貢是偏僻的小村落。

這間shop的韓式簡約的裝飾風格,是別樹一格,

2021-06-21
2021-06-19 146 瀏覽
Cozy coffee @ 西貢推介⭐️⭐️⭐️⭐️/5星滿分牛油果溫泉蛋竹炭多士 $78呢個最出色估吾到三樣無咩關係既野食加埋味道出奇地夾牛油果+醋+蛋+檸檬+多士卡邦尼飲管粉$98佢個飲管粉食唔出中間似飲管同埋都偏硬 我覺得一般可以唔洗試加$28 有龍蝦湯同沙律呢個都幾平 同埋唔差榛子朱古力法式多士 $68佢配既北海道牛奶雪糕有驚喜幾好食🤪 多士夾心係肉桂香蕉環境舒服 打卡岩曬野食就不過不失假日飲杯咖啡 食少少野確實係一個唔差既選擇
Cozy coffee @ 西貢

野食就不過不失
假日飲杯咖啡 食少少野
確實係一個唔差既選擇
2021-06-16 149 瀏覽
西貢除咗little cove 終於有新cafe啦🥳利申定先我都鍾意little cove架⛑ 不過都想試下新野姐😌-大圍同荃灣人應該對Cozy Coffee唔陌生但我係將軍澳人 所以我好陌生(???)😹I mean所以以下係第一食嘅comment🤪唔會同其他分店作對比🤓-由於我地有五個人 所以都嗌咗幾多款野食我最鍾意嘅係B&T蕃茄煙肉焗蛋($78)新鮮焗出黎B&T一上枱已經香噴噴入面有兩種芝士 分別係車打同巴馬臣🧀連埋蕃茄 煙肉粒 蛋汁 餸toast咁食真係極邪惡極滿足🤤另一款我地大家都鍾意嘅就係龍蝦包($128)龍蝦味非常出🦞👍🏻-三文魚牛油果Egg Benedict ($98)就不過不失個人略嫌沙律醬味太重而粟米牛油果toast ($78)感覺極普通🌽-野飲方面我嗌咗Blood Orange Cold Brew Tonic ($58)酸酸地有種回甘嘅感覺 同咖啡十分夾感到滿意☺️-整過黎講佢嘅定價都ok大部分brunch都唔過一百🤣雖則portion就唔係好大🤔喺西貢諗唔到食咩去試下又無妨😌咁環境又真係chill嘅😎
西貢除咗little cove 終於有新cafe啦🥳
利申定先我都鍾意little cove架⛑
不過都想試下新野姐😌
大圍同荃灣人應該對Cozy Coffee唔陌生
但我係將軍澳人 所以我好陌生(???)😹
I mean所以以下係第一食嘅comment🤪
唔會同其他分店作對比🤓
由於我地有五個人 所以都嗌咗幾多款野食
我最鍾意嘅係B&T蕃茄煙肉焗蛋($78)
新鮮焗出黎B&T一上枱已經香噴噴
入面有兩種芝士 分別係車打同巴馬臣🧀
連埋蕃茄 煙肉粒 蛋汁 餸toast咁食
真係極邪惡極滿足🤤
另一款我地大家都鍾意嘅就係龍蝦包($128)
龍蝦味非常出🦞👍🏻

喺西貢諗唔到食咩去試下又無妨😌
咁環境又真係chill嘅😎
2021-06-14
2021-05-02 368 瀏覽
依個價錢嚟講,佢既落單方法非常落後,比得咁既價錢,點解唔係服務生埋檯落單,要我自己走過去排隊,特別係仲有幾個服務生無所事事咁企係我後面咁。點左eggs benedict 同冰美式咖啡。上菜有d慢,不過可以接受。eggs benedict如傳說一樣,唔係流心,大打折扣,多半係預早煮定。就算其他食材唔錯,不過都係比得1分。咖啡還好,飲得到佢d豆係ok嘅。環境係優美,不過點解要放d 重base音樂?我係嚟食個早餐放鬆下,唔係嚟rave,咁樣搞到裝修無意思。如果佢無左d音樂,我會再嚟。個人嚟講,唔建議嚟食野,最多點杯咖啡讀下書休息一下就走。

點左eggs benedict 同冰美式咖啡。
上菜有d慢,不過可以接受。
咖啡還好,飲得到佢d豆係ok嘅。

個人嚟講,唔建議嚟食野,最多點杯咖啡讀下書休息一下就走。
2021-05-02 285 瀏覽
今日同幾個朋友入去西貢,有啲肚餓就去食,朋友說有很多分店,又見佢門面係全白,設計幾特別,於是乎試吓。成間鋪裝修都是白色的,裏面空間感十足,不怕熱的可以坐出邊,望住街景食嘢,怕熱的裏面有冷氣,有兩層高,店內有些裝飾如書本及高達模型,感覺舒適簡約。急不及待點嘢食,揀了一個🦐沙律、🦐意粉、炸番薯條、蛋三文魚包,另外點了一杯培茶牛奶。沙律果醋做得很好帶出了沙律的鮮味,而且蔬菜很新鮮,爽脆有口感。意粉卻一般,蝦很新鮮,但意粉煮得很硬,醬汁亦都不夠多,有點失望了😞炸番薯條好食,甜甜口感,還配上芝士醬,很開胃。反而很欣賞佢嘅培茶牛奶,因為面一陣嘅培茶好有茶香,同時亦夠幼滑,但欠缺一點是茶的溫度,略為冷卻了,如果比較熱返少少會好啲。整體而言還好,但如果可以改善會更加完美。

炸番薯條好食,甜甜口感,還配上芝士醬,很開胃。
整體而言還好,但如果可以改善會更加完美。
2021-05-01 263 瀏覽
今次入去西貢又有新發現!遠遠就畀佢純白色嘅外牆吸引住。星期日嘅四、五點黎到完全唔洗等位,人流少啲坐都坐得舒服啲。兩層嘅咖啡店樓底相當高,空間感十足。無論係坐門口嘅開放式高櫈定係店內嘅雅座都係咁Relax。🍔𝟙𝟘𝟘% 𝕌𝕊 𝔸𝕟𝕘𝕦𝕤 𝕓𝕖𝕖𝕗 ℙ𝕒𝕥𝕥𝕚𝕖𝕤 𝔻𝕠𝕦𝕓𝕝𝕖 ℂ𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖 𝔹𝕦𝕣𝕘𝕖𝕣 $➊➋➑安格斯牛肉製成嘅雙層漢堡包,medium 就剛剛好,真係好重牛味同好實淨,就算切開一半同一路食嘅時候都無散開。麵包都十分軟熟,索埋肉汁同半溶嘅芝士勁滋味,值得推介!🥪𝕋&𝔸 𝔸𝕧𝕒𝕔𝕒𝕕𝕠 / 𝔾𝕣𝕚𝕝𝕝𝕖𝕕 𝕃𝕖𝕞𝕠𝕟 / 𝕊𝕠𝕗𝕥 𝔹𝕠𝕚𝕝𝕖𝕕 𝔼𝕘𝕘 𝕨𝕚𝕥𝕙 ℂ𝕙𝕒𝕣𝕔𝕠𝕒𝕝 𝕋𝕠𝕒𝕤𝕥 $➐➑ 想食得light d 嘅佢地都有唔少沙律同toast 選擇。今次試左佢呢款竹碳多士,成舊黑媽媽咁。切開個溫泉蛋等啲蛋黃漿滲入件多士,連埋牛油果一齊食,每啖又黃又綠又黑咁色彩繽紛特別吸引。🍗𝔽𝕣𝕚𝕖𝕕 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕎𝕚𝕟𝕘𝕤 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕊𝕒𝕝𝕥𝕖𝕕 𝔼𝕘𝕘 𝕐𝕠𝕣𝕜 𝕄𝕒𝕪𝕠 $➍➑半邊雞翼炸熟,就咁食都已經勁香口同惹味。配埋佢個咸蛋黃醬有些少嘅咸香又係另類滋味。🧁𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟 𝕋

🧁𝔾𝕣𝕖𝕖𝕟 𝕋𝕖𝕒 𝕋𝕒𝕣𝕥 $➍➏
未食正餐其實已經畀佢甜品櫃嘅蛋糕吸引,最終order 左呢款抹茶撻。店員話可以選擇凍食或者熱食,今次就試下凍食先。size 唔算好大件,好重抹茶味而餅身都幾結實,甜度亦都適中。

大家如果入開西貢,呢度真係一個好岩大家玩完一大輪,坐低嘆杯咖啡hea 番陣抖抖氣醫個肚嘅好地方😌

📍Cozy Coffee
西貢普通道72-74 號地舖
大圍積福街64-66號地下C號舖
荃灣白田壩街45號南豐紗廠1樓117舖
2021-04-25 245 瀏覽
這次來到西貢的一間cafe,店內坐得很舒服,音樂音量適中,令人聽得放鬆,不會「嘈喧巴閉」🤫店員服務態度非常好又親切❤️——————————————洋甘菊花茶 $42花茶是帶點酸,配上小食非常適合,解膩又開胃👍🏻煙肉芝士多士+牛奶味雪糕 $78多士就比較一般,只有竹炭包是烤過,會脆和熱,但裏面的芝士沒有焗,所以沒有溶化,是冷冰冰的,但自家製北海道牛乳雪糕就很美味,雪糕口感很滑,咖啡好濃郁!————————————————環境:👅👅👅👅👅食物:👅👅👅性價:👅👅👅👅服務:👅👅👅👅👅

——————————————

洋甘菊花茶 $42
花茶是帶點酸,配上小食非常適合,解膩又開胃👍🏻

煙肉芝士多士+牛奶味雪糕 $78

————————————————

環境:👅👅👅👅👅
食物:👅👅👅
性價:👅👅👅👅
服務:👅👅👅👅👅
見賣廣告睇到有egg benedict 所以先去呢間餐廳 一入去侍應講左句可以坐bar枱 或者樓下 我想坐樓上 又話樓上迫 結果無為意 坐左近廁所位 侍應比個枱no就走左去 落單要出去order egg benedict唔係流心蛋 蛋黃差唔多熟晒 味道偏淡 已經唔合格 沙津無特別 之後叫左個龍蝦包 好少龍蝦 薯條ok既 兩杯飲品 朱古力無特別 另外杯golden dreamland 還可以 酸酸地由於坐左個位近廁所 經常性好多人出入 再加上有蚊飛來飛去 坐得好唔舒服 一食完立即走 我覺得呢間無特別 我食過其他更好的 加上侍應無服務 見你一食完就立即收野 所以唔會想有下次
2021-04-06 198 瀏覽
📍 Cozy Coffee西貢普通道72-74號地下及1樓去開西貢行下就可以黎呢間cozy coffee chill下,大圍荃灣都有分店西貢附近都有好幾間吾錯既cafe!呢間既對街窗邊位吧枱夠哂舒服😌睇下你運氣好吾好撞正冇咩人就坐到啦!環境好舒服空間夠大 適合自己黎做野睇書,同朋友黎傾下計又得👍🏻✨ ᴛɪɢᴇʀ ᴘʀᴀᴡɴ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ ᴡɪᴛʜ ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ sᴀᴜᴄe💰$108有驚喜既意粉🍝意粉質感好彈牙 索哂好濃郁既蕃茄汁 酸甜適中 2大隻虎蝦 好新鮮🤤好有水準!✨ ᴛʀᴜғғʟᴇ ғʀɪᴇs💰$68呢個焗薯條入面有蕃薯條x薯條,點埋黑松露沙律醬 雙重口感,超多芝士 焗完出嚟 仲有拉絲效果🤩✨ ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ ☕️💰$50鍾意飲咖啡既話,呢間沖得都好好飲仲要大大杯,可以慢慢嘆😎仲有其他特色咖啡👍🏻
📍 Cozy Coffee
西貢普通道72-74號地下及1樓

✨ ᴛʀᴜғғʟᴇ ғʀɪᴇs💰$68

✨ ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ ☕️💰$50
  • Flat white
  • ᴛɪɢᴇʀ ᴘʀᴀᴡɴ ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ ᴡɪᴛʜ ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ sᴀᴜᴄe
  • Truffle  fries
純白色的外牆,開放式的門口雅座, 透過寬倘的門口透視環境,純白色配上木系檯櫈, 經過門口都感覺到超chill 。樓高兩層的咖啡店, 簡單清純的白色配上木系傢俱及牆身,加上射燈效果,極具空間感。由門外到踏進門口的那一刻,好像有魔力令人將所有煩囂一掃而空,暫且享受片刻的寧靜。侍應招呼我們到二樓雅座,望著門口露天開放式的視野,加上自然光的映襯對比店內燈光之下,恍如看人生百態, 優閒的在店內看著街上來來回回的行人,十分愜意。早午餐來得豐富點吧Salmon Avocado Benedict ,鬆軟的包底配蛋黃醬加上半熟蛋,看著蛋汁緩緩流下很治癒,三文魚下有很多牛油果蓉,放入口所有食物及味道有層次地續漸呈現出來。炸雞翼薯條超級喜愛這個小食,雞翼炸得香脆無比,灑上少少椒鹽,一啖一口停不下來。修長的薯條不會炸得拾到好處,不會太乾。整體很好味。特飲,Golden Dreamland很特別的一款飲品,味道很好。焦糖檸檬片配上梳打汽水,最底下還有薄薄的一層焦糖,酸酸甜甜很開胃。

早午餐來得豐富點吧

炸雞翼薯條
Fried Chicken Wing

特飲,Golden Dreamland

Golden Dreamland
2021-04-04
Fried Chicken Wing
Golden Dreamland
2021-03-29 116 瀏覽
📎 $108 虎蝦香烤蕃茄扁意粉 (9/10)佢個番茄醬唔太酸 酸酸甜甜好多番茄碎😍蕃茄味好濃郁扁意粉煮得啱啱好 唔乾身再加上有虎蝦2隻兩隻蝦都好入味真係幾好食🥴📎 $138 雞肉牛油果意大利薄餅 (7.5/10)好似未試過雞肉pizza所以就叫咗呢個想試吓牛油果同雞肉夾唔夾食落就少少偏鹹影咗一陣相個Pizza都凍左配料方面仲有蕃茄好多蕃茄粒同牛油果粒係Pizza上面仲有芝士醬🤪薄餅本身就好薄 一咬脆口薄餅邊都系燶燶地脆身📎 $68黑松露芝士雙色薯條(9/10)呢個我覺得幾特別因為佢係兩種薯條嘅混合分別係甜薯條同普通薯條然後我覺得佢個黑松露醬都幾香不過我覺得普通薯條點黑松露醬會好啲😂因為甜薯條本身已經好有味差啲唔記得咗仲有芝士😍成個鹹鹹甜甜幾得意既味道🤨啲薯條都唔會太幼太粗我覺得係啱啱好 兩個人食嘅份量😉環境及服務💁🏻‍♀️ (9/10)環境我覺得好靚 但係有啲可惜好想坐上邊果層 有書睇打卡應該幾靚但係入座之後店員話冇得調所以下次就算再去我都會等上層🥲下層都好空曠 好大好闊落所以都坐得好舒服入邊嘅裝飾都好靚 我同朋友坐埋邊有相片牆
📎 $108 虎蝦香烤蕃茄扁意粉 (9/10)
佢個番茄醬唔太酸 酸酸甜甜
好多番茄碎😍蕃茄味好濃郁
扁意粉煮得啱啱好 唔乾身
再加上有虎蝦2隻
兩隻蝦都好入味
真係幾好食🥴

📎 $138 雞肉牛油果意大利薄餅 (7.5/10)
好似未試過雞肉pizza
好多蕃茄粒同牛油果粒係Pizza上面
仲有芝士醬🤪
薄餅本身就好薄 一咬脆口
薄餅邊都系燶燶地脆身

📎 $68黑松露芝士雙色薯條(9/10)
呢個我覺得幾特別
差啲唔記得咗仲有芝士😍
成個鹹鹹甜甜幾得意既味道🤨
啲薯條都唔會太幼太粗
我覺得係啱啱好 兩個人食嘅份量😉

環境及服務💁🏻‍♀️ (9/10)
環境我覺得好靚 但係有啲可惜
所以都坐得好舒服
入邊嘅裝飾都好靚
我同朋友坐埋邊有相片牆
2021-03-29 82 瀏覽
同朋友行完山好肚餓,就快快入左去坐底,叫左3樣野。Scallop Linguine 、Linguine Carbonara同Smoked salmon avocado egg Benedict。意粉好出色,creamy得黎又唔會好膩,黑松露好香,份量都好足。egg Benedict幾有驚喜,個流心蛋做得幾出色,唔會一切開就流到周圍都係,佢比一般既傑身少少,一齊咬落去,可以完美地食到蛋香味,值得都試。環境好舒服,啲位唔會好窄,同朋友坐低食吓嘢傾吓計最岩喇~

2021-03-16 156 瀏覽
Very disappointed, bad service, Staff態度差 俾錢買難受 一粒星都唔想俾 入餐廳時 本來係想坐近窗嘅台 有位男職員話有位會安排番 咁我就坐住喺入面先 之後窗邊有位我就問係咪可以轉番 Staff回覆係已經安排左俾等緊嘅客人 話本來係講只係會盡量安排 what? 咁點解一開始又應承話可以轉位? 其實轉唔到唔緊要 但唔係前言不對後語 反口話自己只係會盡量安排 咁一開始就應該要講只係會盡量安排? 其實調唔調位真係好小事 主要係態度問題 態度好差 令人難以接受 之後我係想私下同番餐廳講我嘅感受 點知餐廳好似唔覺得抱歉 仲話唔會有特別調位服務😓 邊個想要特別服務😓 係你地自己應承左自己又反口 之後仲要已讀不回 以後唔會再去

2021-03-14 155 瀏覽
西貢近年成為假日熱點,由其於疫情下被困城市大廈嘰香港人更加熱衷於放假前往西貢呢一個香港後花園。黎個西貢出海環島遊又或者魚排釣魚,放鬆一下緊張嘰生活節奏。呢一日就過左黎呢間位於西貢嘰cafe,外牆純白設計俾人一種清新放鬆嘰感覺。賣相同埋份量都唔錯 可惜帶子冇咩鮮味同埋意粉整體係幾香,但真係一啲咸味都冇。少少失望。7成熟beef burger 比想像中驚喜,夠香夠juicy ,雖然簡單但幾好食。蕃茄同菜都新鮮,薯條份量多。

scallops linguine with black truffle sauce

Beef  burger

2021-03-14